Prvok: een drijvende woning uit de 3D-printer

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Prvok: een drijvende woning uit de 3D-printer

De Tsjechische industrieel ontwerper Michal Trpak en het bouwbedrijf Buřinka slaan de handen ineen voor Prvok, een tof, drijvend huisje, gemaakt van beton uit de 3D-printer. Volgens de makers kan een dergelijk huisje worden neergezet voor 50 procent van de kosten van een vergelijkbare, op traditionele wijze gebouwde woning.

Ook prettig is de aanzienlijk lagere uitstoot van CO2 en de bouwsnelheid, die grofweg zeven keer hoger ligt. Met een oppervlakte van 43 vierkante meter plus een slaap-, woon- en badkamer is Prvok van alle gemakken voorzien. Interessant zijn de duurzame opties, zoals een groen dak en een douche waarvan het water wordt hergebruikt.

prvok-3d-print-huisje.jpg

prvok-3d-print-huisje2-600x600.jpg

prvok-3d-print-huisje3-600x600.jpgBron: freshgadgets.nl

[EDIT] Naam bouwbedrijf aangepast.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
bouwbedrijf Stavebni
bouwbedrijf Buřinka..... stavební = bouw ;)

Eerste Tsjechische 3D-huis, geprint in České Budějovice, te zien in Praag

In totaal kostte het huis 3,5 miljoen kronen om te bouwen. Het team begon op 9 juni met het printen van het ovale huis en was binnen 48 uur geprint.

Nu het prototype voor het huis is gebouwd, zullen de arbeiders het huis voltooien. Op 18 augustus wordt het 3D-geprinte huis getoond op een ponton op het eiland Střelecký in Praag. Het huis is hier tot eind augustus te bezichtigen.
In september en begin oktober zal het huis volgens Ceske Noviny te zien zijn aan de Náplavka, niet ver van de Vyšehrad-spoorbrug. Het huis van 35 ton wordt in drie delen naar Praag gebracht.

De benaming Prvok komt van Prvoci (Protozoa).

De robot print met een snelheid van 15 centimeter per seconde, dat is 2% van het mogelijke vermogen. De robot zelf is een Tsjechische nieuwigheid uit de werkplaats van Trpák's initiatief Scoolpt. "De jonge architect en programmeur Jiří Vele programmeerde een autorobot voor 3D-betonprinten. Hij heeft de commandocode van de robot in hoge mate geherprogrammeerd, zodat hij in plaats van eenvoudige bewegingen die in de auto-industrie worden gebruikt, langs de complexe geometrie van de huisvorm beweegt ', legt Michal Trpák uit.

Bronnen news.expats.cz + ceskenoviny.cz + facebook.com/prvokodburinky.
 
Bovenaan