Prijs nieuwbouwkoopwoningen bijna 10% gestegen in Tsjechië

Topic in 'Onroerend Goed' gestart door Ad Verschoor, 15-04-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Prijs nieuwbouwkoopwoningen stijgt 9,9% in Tsjechië

  Nieuwbouwkoopwoningen in Nederland waren in het vierde kwartaal van 2018 11,3 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 9,0 procent. De prijs van een koopwoning is daarmee gemiddeld gestegen met 9,3 procent.

  In drie landen in de Europese Unie namen de verkoopprijzen van koopwoningen meer toe. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

  Prijzen nieuwbouwkoopwoningen stijgen alleen in Tsjechië harder
  Binnen de Europese Unie kende alleen Tsjechië een hogere stijging van de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen ten opzichte van een jaar eerder dan Nederland. Vorig kwartaal was Nederland nog het land met de sterkste prijsstijging voor nieuwbouwkoopwoningen in Europa.

  Alle Nederlandse koopwoningen gezamenlijk, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), waren in het vierde kwartaal 9,3 procent duurder dan een jaar eerder. Hiermee blijven de prijzen van koopwoningen in Nederland ruim twee keer zo hard stijgen als gemiddeld in Europa. Alleen in Slovenië, Letland en Tsjechië stegen de prijzen meer.

  Bron: cbs.nl
   
 2. Niet alleen de nieuwbouw, de prijzen van woningen in de grote steden staan in geen enkele verhouding tot de geboden woonruimte.
   
 3. Dit komt door de trek naar de stad, in een dorp of op het platteland wonen is uit de mode geraakt, liever één inkomen besteden aan huur/hypotheek, heen en weer rennen tussen werk, kinderen, in de file staan, een parkeerplaats huren voor 2000 €, alle voedsel moeten kopen, dag en nacht vervuilde lucht happen van auto's en vliegtuigen, drinkwater van honderden kilometers ver naar je huis laten pompen, en toiletwater weer terug pompen [ik hoop door een andere leiding] naar een waterreinigingsbedrijf, wat steeds meer geld kost, en wanneer dan het inkomen achteruit gaat, naar de voedselbank, eten zoeken wat er nog eetbaar uitziet, slim bezig die hippe types.
  Voor het huisje van oma en opa is geen belangstelling, voordeel van tuin, kippenhok, schone lucht, geen interesse.
  In andere tijden had Joop den Uyl één goed idee, [had ook vele domme] , begrenzen van de groei van grote steden, bedrijven die zich in een grote stad willen vestigen, extra belasting laten betalen.
  Hier in Tsjechië zijn nog veel huisjes op het platteland die bewoond willen worden, in een mooie omgeving, die uitnodigt om kinderen op de wereld te zetten.
   
 4. Lekker in een klein dorp, ver van de grote stad. In de natuur met veel frisse lucht.
  En iedere dag een uur of langer in de auto naar je werk, als je al werk kan vinden, de kinderen met de bus of auto naar school, de lokale winkel gesloten, dus met de auto voor boodschappen, een kroeg die maar 3 dagen per week open is.

  Je hebt gelijk kwa levenskwaliteit, of toch niet?? Het is niet voor niets dat mensen naar de stad gaan en de hoge prijzen voor lief nemen. Iedereen wil een beter leven, en schijnbaar is dat op het land voor zeker jonge mensen niet te vinden.
  En ik kan de generatie die opgroeit in de digitale wereld geen ongelijk geven. En dat heeft niets met Hip te maken.
   
 5. Tussen deze erg zwart/witte uitersten hierboven zitten nog heel wat andere opties. Plaatsjes met zeg ca. 10.000-25.000 inwoners bieden ook vrijwel alles wat je in een grote stad zoekt aan faciliteiten, en daarbij kun je er prima ruim wonen in het groen, met of zonder moestuintje. (Als je slim bent zoek je natuurlijk een dergelijk plaatjse uit met een station, en andere verbindingsopties.)
   
 6. Natuulijk is het een uiterste, maar het draait uiteindelijk maar om 1 ding. En dat is werk.
   
  curious vindt dit leuk.

Deel deze pagina