Presidentsverkiezingen januari 2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Status
Niet open voor verdere reacties.

kuurgast

Donateur
De aanloop naar de verkiezing van de president van Tsjechië 2023.

In 2023 vinden er presidentsverkiezingen plaats, de huidige president Miloš Zeman kan zijn positie na twee termijnen niet meer verdedigen.
Bij de derde rechtstreekse verkiezing van de president van de Tsjechische Republiek zal het volk met zijn stem beslissen wie het staatshoofd zal worden voor de komende 5 jaar en de huidige president Miloš Zeman zal vervangen.

Potentiële kandidaten:
Andrej Babiš
Hynek Blaško
Vladimír Boštík
Karel Diviš
Vojtěch Filip
Pavel Fischer
Marek Hilšer
Karel Janeček
Miroslav Kalousek
Miloš Knor
Klára Long Slámová
Danuše Nerudová
Jakub Olbert
Jiří Paroubek
Petr Pavel
Jana Peterková
Denisa Rohanová
Josef Skála
Ivan Smetana
Jaromír Soukup
Josef Středula
Martin Uhlíř
Alena Vitásková
Miloš Vystrčil
Bron oa en.wikipedia.org.

De lijst met namen wordt steeds langer.
 

kuurgast

Donateur
Voormalig premier Andrej Babiš.

Over de eerste naam op de lijst Andrej Babiš staat genoeg geschreven op het forum.

Andrej Babiš is een Tsjechisch politicus en ondernemer van Slowaaks afkomst.
Hij is geboren op 2 september 1954 in Bratislava.
Volgens Forbes is hij de vijfde rijkste Tsjech.
Van december 2017 tot december 2021 was hij premier van Tsjechië. Sinds oktober 2013 is Babiš lid van de Tsjechische Kamer van Afgevaardigden. Tussen 2014 en 2017 was hij eerste vicepremier en minister van Financiën in het kabinet-Sobotka.

Andrej spreekt Slowaaks, Tsjechisch, Frans, Duits, Engels en Russisch, maar zijn tegenstanders zeggen dat hij Tsjecho-slowaaks spreekt ipv Tsjechisch.
In de peilingen heeft hij ondanks alles 50% kans om president te worden.

De voormalige premier en hoofd van de ANO-beweging is ondanks de verkiezingsnederlaag in het najaar nog steeds erg populair bij een groot aantal kiezers.
Bij de komende presidentsverkiezing zou hij een kandidaat kunnen zijn voor de algehele overwinning. De oud-premier zelf trok zich na de parlementsverkiezingen een beetje terug, hij liet de grootste last van de oppositiestrijd over aan zijn collega's en kondigde aan dat hij in een camper door Tsjechië zou reizen.
Andrej Babiš is elke maandag van 8 tot 14 uur op kantoor in Roudnice nad Labem, waar hij een ruimte heeft gehuurd en waar iedereen binnen mag komen voor een foto of praatje. Bij afwezigheid wordt hij vervangen door een assistent.

Andrej Babis is verstrikt in financiële schandalen. Zijn aanhangers zeggen: hij wordt al jaren beschuldigd. Als er echt iets aan de hand was, was hij allang veroordeeld.
Als president kan hij niet vervolgd worden voor mogelijke rechtszaken die hem nu wachten.
Bron oa cs.wikipedia.org + forbes.cz + facebook.com/AndrejBabis.
 

kuurgast

Donateur
Wie kan Andrej Babiš verslaan bij de presidentsverkiezingen?

Gepensioneerd generaal Petr Pavel.

Wie is generaal Petr Pavel: de hoogste man van de NAVO, oorlogsheld, voormalig communist en mogelijke president?
Hij is geboren op 1 november 1961 in Planá, Mariánské Lázně.
Generaal Pavel heeft misschien het voordeel bij een mogelijke presidentiële kandidatuur dat hij een sterk en succesvol levensverhaal heeft, het leger geniet een relatieve populariteit in de Tsjechische samenleving van vandaag, en hij kan ook beweren dat hij daadwerkelijk in de hoogste diplomatieke kringen heeft gewerkt. Natuurlijk kan het beeld van een soldaat die deelnam aan een oorlogsconflict en goed gekwalificeerd zou zijn om de functie van opperbevelhebber van de strijdkrachten uit te voeren, hem ook helpen. Aan de andere kant zijn zijn politieke opvattingen niet goed bekend, behalve misschien zijn zeer sterke geopolitieke oriëntatie op het Westen, kritiek op de rol van Rusland en nadruk op trans-Atlantische samenwerking(NATO). De campagne zelf zal laten zien of Petr Pavel een uitzondering zal zijn op de regel dat niet-politici altijd moeite hebben om het wilde veld van de politieke wereld te betreden.
Voor zijn campagne rijdt hij het hele land door met zijn motor, die niet naar de winterstalling gaat.

In zijn hoogste militaire functies is Petr Pavel altijd vergezeld geweest van de reputatie van een pro-westerse officier die een moderne militaire opleiding heeft genoten, spreekt Tsjechisch, Engels, Frans en Russisch, rijdt vaak op een sterke motor naar zijn werk en heeft geen maniertjes die sommige commandanten hadden meegebracht uit het oude communistische leger. Ook als legergeneraal behield hij een goede conditie en zijn figuur verschilde van veel van zijn voorgangers, wat hem vaak tot een idool voor veel vrouwen maakte. Dat hij de eerste legeraanvoerder was die tijdens buitenlandse missies een militaire inzet doormaakte, speelt zeker een rol in de positieve publieke opinie.
Sinds 2018 is hij met pensioen in het leger. Na zijn vertrek uit het leger besloot Pavel zich toe te leggen op lezingen en advies. Hij bleef actief in het maatschappelijk leven.
Het Spolu silnější=Samen Sterker-initiatief is in het voorjaar van 2020 opgericht door generaal Pavel. Eerst lanceerden ze een inzameling die mensen in de frontlinie hielp om de epidemie te bestrijden en degenen die het meest door de crisis werden getroffen. Later hebben experts en hij aanbevelingen opgesteld voor een betere crisisbeheersing.
Bron oa en.wikipedia.org + respekt.cz/en + facebook.com/generalpavel.

In de peilingen maakt Petr Pavel een goede kans na Andrej Babiš.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Miljardair Karel Janeček.

Karel Janeček geboren 26 juli 1973 in Plzeň.
Hij studeerde af aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurkunde van de Charles University, waar hij ook doceerde over financiële wiskunde. Later studeerde hij aan verschillende universiteiten in de Verenigde Staten, In 1997 behaalde hij een MBA aan de Bradley University in Peoria, In 2004 behaalde hij zijn Ph.D. in wiskundige financiën aan de Carnegie-Mellon University in Pittsburgh.
Hij is een Tsjechische wiskundige, ondernemer, anti-corruptie campagnevoerder, maker van het D21-verkiezingsmodel een stemsysteem methode en het online spel Prezident 21.
Volgens Forbes is hij de 91e rijkste Tsjech met een vermogen van drie miljard kronen.
Mede-eigenaar van RSJ, dat op de beurs handelt in financiële derivaten. In 2009 richtte hij het Karel Janeček Endowment Fund op ter ondersteuning van wetenschap en onderzoek, dat in 2013 werd omgedoopt tot Neuron Endowment Fund. Het fonds de samenwerking met hem, na zijn politiek getinte toespraak bij de door hem gefinancieerde Český slavík=Tsjechische nachtegaal, die een golf van reacties losmaakte. Vaccinatie tegen kinderen wordt door de miljardair niet nodig geacht. "Sociale druk en het opwekken van angst ontkent de mogelijkheid van vrije keuze", zei hij.
Janeček richtte ook andere stichtingen op, zoals het Anti-Corruption Endowment Fund en Science 21. Hij is de auteur van het spelprogramma Statistical Blackjack Analyzer. Hij verzet zich actief tegen maatregelen tegen het coronavirus en vaccinatie, vooral in zijn blogs op Aktuálně.

Karel Janeček zal de campagne genaamd 'Tohle jsme my=Dit zijn wij' betalen met zijn eigen geld. Om formeel deel te nemen aan de verkiezing, moet Janeček minstens 50.000 handtekeningen van het publiek verzamelen om zijn kandidatuur te steunen.
Volgens Janeček, bevindt Tsjechië zich op een absoluut cruciaal moment in de geschiedenis en ondergaat het de ultieme test waarin het moet slagen. "Ik geloof dat we succesvol zullen zijn en dat we een rolmodel kunnen worden, niet alleen voor Europa, maar voor de hele wereld", zei hij en is van plan een beroep te doen op kiezers met een visie van een vrij, succesvol en welvarend land.
Janeček belooft corruptie te bestrijden of alleenstaande moeders en senioren te ondersteunen. Hij vindt het belangrijk om een gezonde levensstijl te bevorderen, zodat mensen door lichamelijke activiteit een natuurlijke immuniteit krijgen. Hij wil dat Tsjechië geen assemblagefabriek wordt, maar een industriële, artistieke en wetenschappelijke kracht en een inspiratie voor de hele wereld. Hij vindt het daarom belangrijk om in te zetten op innovatie, de digitalisering van het openbaar bestuur, het milieu en de ontwikkeling van het ondernemingsklimaat.
Bron oa cs.wikipedia.org + forbes.cz + kareljanecek.cz.

Een miljardair die de mond vol heeft over corruptie bestrijding ..... waar heb ik dat eerder gehoord.......
 

kuurgast

Donateur
Niet-geslaagde kandidaten van de presidentsverkiezingen in 2018, actieve en gepensioneerde politici, zakenmensen, bekende en onbekende, erkende en controversiële mensen, en één komiek, voor wie het niet duidelijk is of hij niet weer een grapje maakt. De lijst met potentiële kandidaten voor het presidentschap van Tsjechië telt z'n dertig namen, en er zullen er zeker nog meer worden toegevoegd.
Elke burger van de Tsjechische Republiek die stemrecht heeft en de leeftijd van 40 jaar heeft bereikt vóór de eerste verkiezingsronde kan zich verkiesbaar stellen.


Tsjechische comedian en presentator Miloslav Knor.

Miloslav Knor, beter bekend onder zijn artistieke pseudoniem Miloš Knor.
Geboren op 18 december 1967 in České Budějovice.
Na zijn afstuderen aan de agrarische technische middelbare school, werkte hij een aantal jaren in een Mototechniek-winkel, daarna ging hij vanwege de mogelijkheid van hogere inkomsten om te werken in kolen bedrijf, sinds 1990 werkt hij in Linz, Oostenrijk waar hij frisdranken distribueerde.
Hij maakte in 2007 naam als stand-upcomedian bij HBO's Na stojáka.
In 2008 richtte hij het kunstbureau KOMICI s.r.o. Hun première met de titel "KOMICI s.r.o." vond plaats op 29 januari 2008 in České Budějovice. Sinds september 2009 speelt hij zijn eigen show genaamd "OneKnorShow".
In 2009 ging hij naar de opkomende TV Barrandov, waar hij ook een deel van de start van de uitzendingen co-modereerde. Daarna werkte hij voor Prima, de Tsjechische televisie en de Tsjechische radio.

Hij lanceerde de campagne op 28 oktober 2021 live via facebook, alleen met de steun van fans die probeerden de benodigde 50.000 handtekeningen te verzamelen. Hij benadrukt dat hij niet op een recessie jaagt. Integendeel, volgens hem heeft de huidige president Miloš Zeman te maken met de recessie. Tegelijkertijd wil Knor uitzoeken "of een niet-gevaccineerde, niet-geteste en niet-gemaskerde burger überhaupt het recht heeft" om te solliciteren naar de hoogste functie.
Hij bekritiseerde de verplichte vaccinaties en het verleiden van burgers "vrijwillig mee te doen". Op 18 oktober 2020 sprak hij tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen van de regering, waarbij hij weigerde maskers te dragen en de resultaten van de tests in twijfel trok.

Bron oa cs.wikipedia.org + facebook.com/KnorMilos.
 

kuurgast

Donateur
Miroslav Kalousek, ex-minister, oprichter en voormalig voorzitter van TOP 09.

Miroslav Kalousek is een voormalige minister van Financiën en een van de scherpste sprekers die de Kamer van Afgevaardigden heeft meegemaakt
Hij is geboren op 17 december 1960 in Tábor.
Voordat Miroslav Kalousek politicus werd, studeerde hij af aan de Universiteit van Chemische Technologie in Praag, waar hij in 1984 de titel van ingenieur behaalde. Daarna werkte hij in een productiebedrijf als hoofd van een investeringsafdeling. In die tijd werd hij lid van de Tsjechoslowaakse Volkspartij, die deel uitmaakte van het Front National, en in hetzelfde jaar werd hij aangesteld als adviseur, later hoofd van de afdeling van de vice-premier.

Van 1993 tot 1998 was hij vice-minister van Defensie, waar hij zorgde voor het financiële beheer van het ministerie, de militaire herstructurering en het beheer van militaire contracten.
Van 2007 tot 2009 was hij minister van Financiën in de regering van Mirek Topolánek.
In 2009 richtten Kalousek en Karel Schwarzenberg samen de pro-Europese, centrumrechtse, conservatieve politieke partij TOP 09 op, die het goed deed bij de parlementsverkiezingen van 2010. hierna werd Kalousek voor de tweede keer minister van Financiën.
Kalousek werd herkozen als parlementslid bij de parlementsverkiezingen van 2013, maar verloor de functie van minister van Financiën. In 2015 werd hij verkozen tot leider van TOP 09, als opvolger van Karel Schwarzenberg. Hij kondigde in juli 2020 aan dat hij zich niet meer verkiesbaar zou stellen en trad op 19 januari 2021 af als parlementslid.
Al snel keerde hij terug naar de Tweede Kamer, als adviseur van de Kamerfractie TOP 09.

In december 2021 berichtten de media dat Miroslav Kalousek serieus overwoog om president te worden.
"Tegen het einde van de winter zal ik beslissen of ik me kandidaat wil stellen voor het presidentschap", zegt Kalousek. "Ik zou graag een president hebben die zich dagelijks realiseert dat hij zelf niet de belangrijkste van het land is. Dat hij alleen de eerste is in het protocol. En dat het allerbelangrijkste is het systeem van de parlementaire democratie, dat het eerlijk moet dienen en niet mag verzwakken ten gunste van zijn eigen gewicht."
Bronnen oa en.wikipedia.org + facebook.com/kalousek.miroslav.
 

kuurgast

Donateur
Andrej Babiš momenteel de sterkste kandidaat in de presidentsrace van 2023.

ANO-partijleider en voormalig premier Andrej Babiš heeft momenteel de meeste steun van alle kandidaten in de race voor de presidentsverkiezingen van 2023, volgens de uitkomst van een peiling in mei uitgevoerd door het agentschap Median. De heer Babiš kreeg 28,5% steun, gevolgd door generaal Petr Pavel met 19,5% en vakbondsleider Josef Středula met 7,5%. De presidentsverkiezingen vinden plaats in januari 2023 en het volgende staatshoofd zal rechtstreeks worden gekozen. De zittende president, Miloš Zeman, is bezig aan zijn tweede en laatste ambtstermijn.
Bron oa english.radio.cz.

Officieel heeft Babiš nog niet aangekondigd dat hij mee gaat doen aan de presidentsverkiezing. Zo gaat hij nu met een camper het land door reizen ipv in de oppositie banken te zitten en zoete donuts uitdelen aan toekomstige kiezers. Als het officieel een verkiezingscampagne zou zijn moet hij zich aan een budget houden en alle kosten verantwoorden.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De datum voor de verkiezing van de president van de Tsjechische Republiek is vastgesteld.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen vindt plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 januari 2023.
De tweede ronde staat gepland op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari 2023.


De voorzitter van de Senaat van de Tsjechische Republiek Miloš Vystrčil maakte de datum bekend van de verkiezing van de opvolger van president Miloš Zeman op maandag 27 juni 2022.
De deadline wordt aangekondigd zodat de eventuele tweede ronde van de presidentsverkiezingen uiterlijk 30 dagen voor het einde van de huidige presidentstermijn plaatsvindt. Dat eindigt voor Zeman op 8 maart. Met de aankondiging van de datum van de verkiezing in de Verzameling van wetten, begint de periode te lopen, waarin de aan de campagne bestede middelen tot aan de wettelijke limiet aan de kandidaten worden bijgeschreven. Volgens de wet mogen ze voor de eerste ronde maximaal 40 miljoen kronen uitgeven.

Iedereen die minstens 40 jaar oud is, kan kandidaat zijn voor het presidentschap. De ambtstermijn van de president van de Tsjechische Republiek is vijf jaar en dezelfde kandidaat kan slechts twee keer achter elkaar worden gekozen.
Een specifieke kandidaat moet 50.000 geverifieerde handtekeningen verzamelen van burgers van de Tsjechische Republiek of de steun krijgen van ten minste 20 afgevaardigden of 10 senatoren. De kandidatenlijst moet 66 dagen voor de verkiezing worden ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Sinds 2013 heeft Tsjechië een president rechtstreeks gekozen. Dus brengen de burgers hun stem uit op hun kandidaat in de stembussen. Als niemand een supermeerderheid krijgt nadat alle stemmen zijn geteld, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. In geval van terugtrekking van een kandidaat die doorgaat naar de tweede ronde, wordt hij na de eerste ronde vervangen door de volgende.
In de tweede ronde wordt de kandidaat met de meeste stemmen gekozen tot president van Tsjechië.

Volgens het laatste Median-onderzoek is Andrej Babiš momenteel de favoriet in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Petr Pavel zou hem echter in de tweede ronde inhalen. Volgens het model zou hij 59,5 procent van de stemmen van de gekozen kiezers krijgen, terwijl Babiš slechts 40,5 procent zou krijgen.
In de eerste ronde behaalden senator Marek Hilšer en voormalig rector van de Mendel Universiteit Danuše Nerudová een gedeelde derde plaats achter Babiš en Pavel. Een aanzienlijk aantal mensen is echter nog steeds niet duidelijk over hun keuze.

De ANO-beweging heeft mogelijk nog twee kandidaten die zouden kunnen solliciteren naar de functie van president, beweert oud-premier Andrej Babiš. Zelf wil hij op 28 oktober de beslissing over zijn kandidatuur bekendmaken.

na hrad 2023 1.PNG

Bron oa seznamzpravy.cz.
------------------------------------
Deze zomer reist Babiš door Tsjechië met een camper om kiezers te bezoeken.

Toen ex-premier Andrej Babiš half mei met zijn camper op tournee ging door Tsjechië, beschouwde een deel van het publiek het als een denkbeeldige start van de presidentiële campagne. Maar Babiš zelf weigerde het. Om zijn bewering kracht bij te zetten, liet hij na ongeveer twee maanden het bordje 'gemeentelijke verkiezingen' op zijn caravan plakken.
Uit openbaar beschikbare gegevens voor de gemeenteraads- en senaatsverkiezingen die door het Tsjechische bureau voor de statistiek zijn gepubliceerd, blijkt echter dat een derde van de gemeenten die de ex-premier al sinds mei heeft bezocht, leiden naar gemeenten waar ANO helemaal niet loopt.

In verschillende steden werd geprotesteerd tegen de vervolgde ANO-partijleider. Ze herinnerden er onder meer aan dat het proces tegen hem 12 september zal beginnen. Er waren enkele aanvaringen van agenten in burger met tegenstanders van Babiš in Český Krumlov en Borovany. Verder worden de tegenstanders vooral aangevallen door de vaak oudere fans van Babiš. Ze zijn boos omdat de tegenstanders op fluitjes blazen en verscheuren hun spandoeken. De meeste tegenstand is vooral in plaatsen waar ANO helemaal geen kandidaat heeft voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. In Třeboň moest de camper zelfs achteruit het plein verlaten, omdat de mensen daar niet van zijn verkiezingscaravaan gediend waren.
Een week eerder was hij in Oost-Bohemen, daar waren ook rellen, bijvoorbeeld in Vrchlabí.
Ondertussen blijkt dat Andrej Babiš niet zelf in de camper door het land rijdt, maar ter plaatse komt met een luxe wagen en dan overstapt.
Bron oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + denikn.cz + anobudelip.cz.
 

kuurgast

Donateur
Officieel heeft Babiš nog niet aangekondigd dat hij mee gaat doen aan de presidentsverkiezing
Wat verwacht werd, gebeurde. Voormalig premier en leider van de oppositiepartij ANO, Andrej Babiš, heeft zijn kandidatuur aangekondigd voor het presidentschap van Tsjechië. Op zondag 30 oktober 2022 maakte Babiš bekend dat hij zou deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 2023.
De voormalige premier nam de beslissing ondanks een achterstand in de peilingen na enkele maanden toeren door de regio's van het land.
Babiš, 68, een van de rijkste zakenlieden van het land, staat momenteel terecht bij de gemeentelijke rechtbank van Praag wegens vermeende fraude met EU-subsidies in de zaak Capi hnizdo (Ooievaarsnest). Hij zei dat zijn belangrijkste reden om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap was om de belangen van de burgers te verdedigen.

Volgens opiniepeilingen heeft voormalig generaal en hoofd van het NAVO-militair comité Petr Pavel de meeste steun. Afgezien van Babis, is Pavels grootste rivaal momenteel Danuše Nerudová de voormalig rector Mendel University Brno. Andere presidentskandidaten met aanzienlijke steun zijn senatoren Pavel Fischer en Hilšer, zakenman Karel Janeček en vakbondsleider Josef Středula.

De kandidaten voor het kasteel met de meeste kans om door te stoten naar de tweede ronde zullen woensdagmiddag het tegen elkaar opnemen in een debat aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Karelsuniversiteit in Praag. Onder hen ontbreekt echter voormalig premier en voorzitter van de ANO-beweging Andrej Babiš. Hij wil kiezers overtuigen vanuit zijn camper in de regio Ústí.
Vijf kandidaten voor het kasteel - Danuše Nerudová, Marek Hilšer, Pavel Fischer, Karel Janeček en Josef Středula - zullen deelnemen aan een debat dat wordt georganiseerd als onderdeel van het Faculteitsavond-festival aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Karelsuniversiteit in Praag. De belangrijkste onderwerpen van het debat zijn de bevoegdheden van de president, het gebruik ervan en het buitenlands beleid.

Bronnen oa english.radio.cz + brnodaily.com + forum24.cz.
Potentiële kandidaten:
volby 2023.PNG
Bevestigde kandidaten:
Andrej Babiš,
Hynek Blaško,
Tomáš Březina,
Karel Diviš,
Pavel Fischer,
Marek Hilšer,
Karel Janeček,
Jiří Kotáb,
Ivo Mareš,
Danuše Nerudová,
Petr Pavel,
Josef Skála,
Josef Středula,
Alena Vitásková,
Tomáš Zima.
Kandidaten die worden overwogen, niet bevestigd of waarover wordt gesproken: Miroslava Němcová, Jiří Paroubek, Alexandr Vondra, Miloš Vystrčil.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechische protestgroep organiseert demonstratie in Praag voorafgaand aan presidentsverkiezingen.

A Million Moments for Democracy komt zondag samen in de Praagse Burcht, de zetel van de Tsjechische president, voorafgaand aan de verkiezingen van komend weekend.

De Tsjechische protestgroep Milion chvilek pro demokracii (Een miljoen momenten voor democratie), vocale tegenstanders van voormalig premier en huidige presidentskandidaat Andrej Babiš, zal morgen een demonstratie houden in de Praagse Burcht met de titel "We zullen de verandering voltooien: Een democraat in het kasteel."

In 2018 en 2019 organiseerde A Million Moments enkele van de grootste demonstraties in Praag sinds de Fluwelen Revolutie tegen de toenmalige premier Andrej Babiš, die werd beschuldigd van EU-subsidiefraude.

Terwijl Babiš momenteel terechtstaat in Praag vanwege die beschuldigingen, doet hij ook onderzoek onder de drie beste Tsjechische presidentskandidaten, samen met de voormalige universiteitslector van Brno, Danuše Nerudová en de voormalige NAVO-generaal Petr Pavel, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van komend weekend. De twee beste kandidaten gaan twee weken later door naar de finaleronde.

Het protest van morgen is bedoeld om symbolisch afscheid te nemen van "een tijdperk van arrogantie en minachting dat werd belichaamd door [uittredend] president Miloš Zeman", vertelde Million Moments-woordvoerder Hana Strašáková vrijdag aan journalisten.
Strašáková voegde eraan toe dat de groep democratische waarden zoals openheid, oprechtheid, moed en menselijkheid verwacht van de nieuwe Tsjechische president.

De Million Moments-groep werd door kasteel-functionarissen gevraagd om een andere locatie te kiezen voor hun zondagse protest, gezien het gebrek aan ruimte op de locatie en de populariteit van de Praagse Burcht onder toeristen.

De groep houdt echter vast aan een beslissing van de gemeentelijke rechtbank van Praag, waarin wordt geconcludeerd dat de binnenplaats een openbare ruimte is waar mensen kunnen samenkomen, en zal doorgaan zoals gepland. Ze vragen deelnemers alleen om vroeg te komen en bereid te zijn om door een veiligheidscontrolepunt te gaan dat in 2016 onder Zeman is geïntroduceerd.

De demonstratie van zondag vindt plaats vanaf 13.30 uur. Als reactie op de verklaring van het kasteel dat de locatie populair was onder toeristen, heeft Million Moments-groep de deelnemers gevraagd om verkleed te komen als bezoekers van het monument, met kaarten, camera's, snacks en andere toeristische uitrusting.

De groep heeft demonstranten ook opgeroepen om op posters en plakkaten te schrijven wat ze van de nieuwe Tsjechische president zullen verwachten. De opvolger van Zeman zal begin maart in functie treden.
De 75 jarige Jaroslav Hutka zal ook aanwezig zijn en optreden, net als 1989 en de afgelopen protesten.

Een Miljoen Momenten voor Democratie werd opgericht in 2017, nadat de ANO-partij en haar leider Babiš de controle over de Tsjechische regering hadden overgenomen. Sindsdien heeft het talloze protesten georganiseerd tegen de voormalige premier.

In juni 2019 organiseerden ze een demonstratie op de Letná-vlakte in Praag, die werd bijgewoond door meer dan 250.000 mensen, een van de grootste openbare bijeenkomsten in het land sinds de protesten van 1989 die een einde maakten aan het communisme in het land.
In het afgelopen jaar heeft Million Moments meerdere demonstraties georganiseerd in Praag ter ondersteuning van Oekraïne en zijn bevolking.
Bron expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Gisteren en vandaag waren de verkiezingen voor de eerste ronde in Tsjechië.
Om 14.00 uur begon het tellen van de stemmen. Naar schatting worden de winnaars tussen 16.00 en 17.00 uur bekend gemaakt.
Dit jaar zou de opkomst hoger kunnen zijn dan vijf jaar geleden, toen 61,9% van de kiezers naar de stembus ging. In de regio Zuid-Moravië was de opkomst om 13.00 uur bijvoorbeeld ongeveer 67%.
Als geen van de kandidaten meer dan 50% van de stemmen krijgt, vindt er op 27 en 28 januari een tweede verkiezingsronde plaats.
Er kon gekozen worden uit acht kandidaten, Josef Středula trok zich zondag terug uit de verkiezingen.

Zoals uitslag van de tot nu toe getelde stemmen is, zal het in de tweede ronde gaan tussen Andrej Babiš en Petr Pavel.
Bron oa seznamzpravy.cz.
 

Pavel won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen​


In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won Petr Pavel, op de eerste plaats na bijna 99 procent te hebben geteld, ter vervanging van de toenmalige leider Andrej Babiš. De opkomst in de eerste ronde is dit jaar de hoogste van de presidentsverkiezingen.

"Ik ben zeer gelukkig. Het is zo'n groot verschil dat ik het meer als hard werken zie tot de tweede ronde", zei Pavel nadat hij Babiš voor was met een verhouding van 35,27 tot 35,12 procent van de uitgebrachte stemmen.
"Het resultaat lijkt erg op elkaar. Het verschil is een paar honderd stemmen tussen Babis en mij. Volgens Andrej Babiš was ik een onervaren persoon in de politiek, dus ik zie het resultaat niet als slecht", zei de gepensioneerde generaal Petr Pavel kort nadat het tellen van alle stemmen was afgelopen, en bedankte hem voor de steun van Danuše Nerudová en senatoren. Pavel Fischer en Marek Hilsher.
"Het belangrijkste dat we hier zullen bespreken is of chaos en populisme in ons land zullen blijven heersen, of dat de regels hier zullen gelden, politici zich houden aan wat ze beloven, en we een waardig en betrouwbaar land zullen zijn voor onze bondgenoten. " voegde hij eraan toe.

In de tweede ronde van de verkiezingen, die over twee weken zal plaatsvinden, zal hij het opnemen tegen voormalig premier en hoofd van de ANO-beweging Andrej Babiš, die Pavlo de hele tijd voor was tijdens de volkstelling.
"Elke stem die naar de tweede verkiezingsronde komt, kan beslissen. Verslap niet, kom naar de tweede ronde, misschien in nog grotere aantallen", drong Pavel bij de kiezers aan.

Een gedetailleerde uitkomst per provincie kan je hier nalezen;


bron: novinky.cz

Met zo'n klein verschil kan het nog alle kanten uit in de 2 de ronde
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De laatste stemmen worden geteld, maar het is al beslist. Andrej Babiš en Petr Pavel gaan door naar de tweede ronde.

Na 100 procent van de kiesdistricten te hebben geteld, nam voormalig vertegenwoordiger van het Tsjechische leger en de NAVO, Petr Pavel, in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen de leiding over ex-premier en hoofd van de ANO-beweging, Andrej Babiš. Pavel leidde met 35,40% van de stemmen boven Babiš, die 34,99% stemmen kreeg.
De opkomst bij de verkiezingen bedroeg 68,24%. Dat is aanzienlijk meer dan vijf jaar geleden, toen 61,9% van de kiezers kwam opdagen.
Op 27 en 28 januari vindt de tweede ronde van de verkiezingen plaats.

In Průhonice, waar Andrej Babiš woont, won Petr Pavel. Hij kreeg meer dan 48% van de stemmen. De oud-premier Babiš kreeg daar ruim 26% van de stemmen.
Petr Pavel won ook de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Lány, waar de zomerresidentie van de Tsjechische presidenten staat en waar het aftredende staatshoofd Miloš Zeman stemde.
Van de burgers die in de eerste ronde in het buitenland stemden, won Petr Pavel duidelijk. Babiš faalde volledig in het buitenland en slaagde alleen in Oezbekistan en Koeweit.

volby 2023 1ste ronde.PNG
Legergroen geeft regio's aan waar Petr Pavel heeft gewonnen, turquoise de regio's van Andrej Babiš. Bron seznamzpravy.cz.

Bron seznamzpravy.cz

Je kan inzoomen op kaart van seznamzpravy.cz, zodat je kan zien hoe er gestemd is in jouw woonplaats.
Op die interactieve kaart zie je ook dat Petr Pavel in grotere plaatsen de winnaar was en Andrej Babiš het moet hebben van de stemmers in kleinere dorpen op het platteland.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Eerst was er de fluwelen revolutie, nu de flanelrevolutie... #GeneralFlanel #flanelnahrad
Voor de kerst verscheen Petr Pavel in rode geruite flanelblouse wat door zijn fans is opgepakt en overal te zien.
volby 2023 15 januari.PNG
 

kuurgast

Donateur
Presidentskandidaat Andrej Babiš wilde de eerste dag van de campagne geestelijk beginnen voor de tweede verkiezingsronde. Dinsdag om 9.00 uur zou hij de Onze-Lieve-Vrouwekerk van de Overwinning in Malá Strana bezoeken, ook wel de Kerk van het Kindje Jezus van Praag genoemd. De Ongeschoeide Karmelieten die de bedevaartskerk beheren, zijn er echter tegen en besloten de kerk dinsdagochtend voor het publiek te sluiten. Ze informeerden erover op hun facebook.
Bron seznamzpravy.cz.
Op dinsdag de 17e 1. 2023 zal de Praagse Jezuïetenkerk niet open zijn in de ochtenduren.
Presidentskandidaat Andrej Babiš presenteerde vandaag zijn voornemen om deze kerk te bezoeken in de media. Gezien de timing en mediapresentatie van dit bezoek, beschouwen we het duidelijk als onderdeel van de verkiezingscampagne, die ook in een zeer agressieve en angstprovocerende stijl wordt gevoerd waar we zeker niet in kunnen vinden. We willen niet dat deze wereldberoemde bedevaartsoord en het belangrijke religieuze symbool, het standbeeld van de jezuïeten in Praag, voor dergelijke doeleinden worden misbruikt.
De kerk staat anders open voor alle bezoekers ongeacht hun overtuigingen, d.w.z. A. Babiš's persoonlijke gebed, geen politieke campagne.
Onze excuses aan alle bezoekers voor het ongemak.
Gemeente van blote voetenkarmelieten uit Pražského Jezulátka.
16. 1. 2023

Bron facebook Kostel Pražského Jezulátka.
Niets is heilig bij Andrej.........
Zal hj nu uitwijken naar de Sint-Vituskathedraal onder het mom van de
kroonjuwelen bewonderen?
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Niets is heilig bij Andrej.........
Zal hj nu uitwijken naar de Sint-Vituskathedraal onder het mom van de
kroonjuwelen bewonderen?
En.....ja hoor hij heeft 2,5uur in de rij gestaan om de kroonjuwelen te zien......hij wilde zien hoe lang de rij duurde, want als hij wint dan wil hij ze vaker tentoonstellen.
Tsja na al die absurde parkeerperikelen op invalideplaatsen, kon hij nu moeilijk gaan voordringen.
En daarna was de Kerk van het Kindje Jezus weer open en is daar toch heen gegaan, zonder media, maar wel met eigen camera's........

Petr Pavel ging met zijn vrouw naar Ústí nad Labem waar hij op een overvol plein stond, hij had zo'n opkomst niet verwacht.
Pavel begon zijn bezoek eerst aan het gezondheidscentrum in Ústí nad Labem. Hij bedankte het personeel voor hun werk tijdens covid.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Weber hekelt de presidentiële ambities van Babiš nav vraag van de pers.

Babiš bereikte de tweede ronde van de Tsjechische presidentsverkiezingen met de onafhankelijke kandidaat Petr Pavel, voormalig hoofd van het Militair Comité van de NAVO. De tweede ronde van de verkiezingen met deze twee kandidaten staat gepland voor 27-28 januari 2023.

In de aanloop naar de verkiezingen probeert Babiš indruk te maken op de kiezers met zijn ervaring in de Europese politiek en door contacten en goede relaties met Europese leiders.

De Tsjechische president heeft in feite weinig uitvoerende bevoegdheden, maar geeft vaak vorm aan het publieke debat en vertegenwoordigt het land in het buitenland op sommige internationale bijeenkomsten. Zoals Hospodářské noviny meldde, zou Babiš, als hij wint, de Tsjechische Republiek willen vertegenwoordigen op topbijeenkomsten van de Europese Raad, een rol die momenteel door de premier wordt vervuld.

Volgens Manfred Weber, het hoofd van de Europese Volkspartij, "zit niemand op Europees niveau op Babiš te wachten".
"Hij is een bondgenoot van Victor Orbán, de vriend van Poetin", zei Weber dinsdag tijdens de persconferentie in Straatsburg in reactie op de vraag van EURACTIV.cz.

Babiš, die het Europees Parlement eerder een "nutteloze" instelling noemde, heeft bij veel EP-leden een slechte reputatie. Zo nam het Europees Parlement in 2021 een resolutie aan waarin de EU-wetgevers Babiš – de toenmalige premier van Tsjechië – veroordeelden vanwege een vermeend belangenconflict.

Tijdens de persconferentie van dinsdag herinnerde Weber zich de recente ontmoeting van Babiš met de Franse president, die slechts een paar dagen voor de eerste ronde van de Tsjechische presidentsverkiezingen plaatsvond.
"Ik was nogal verrast dat Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, Babiš verwelkomde als campagnevoerder een paar dagen voordat de presidentsverkiezingen plaatsvonden", zei Weber.
Zowel Babiš als Macron vertegenwoordigen de groep Renew Europe. Weber zei echter dat Renew moet "overwegen" of Babiš de juiste Tsjechische politieke partner is voor de liberale partij.
Bron euractiv.com.
 

kuurgast

Donateur
Babiš werd uitgejouwd door tegenstanders in Benešov.

De felle campagne voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gaat door. Terwijl Petr Pavel naar Ostrava ging, kwam zijn tegenstander Andrej Babiš naar Benešov in Midden-Bohemen voor het debat.
Babiš werd in Benešov verwelkomd door ongeveer zestig mensen met spandoeken met oa de tekst "Benešov is Babišov niet".
Toen hij bij het Na Poště-theater aankwam, werd hij zo uitgejouwd door demonstranten dat zelfs een van Babiš' fans in tranen uitbarstte. "Wel, het is vee!" zei de huilende vrouw op de trap, terwijl het gezang en gefluit van Babiš' tegenstanders nog steeds achter haar weergalmde.
Ook in de overvolle zaal, waar voor een aantal van hen niet eens een vrije zitplaats was, hadden aanhangers van de oud-premier het niet gemakkelijk. Bovendien mengde een deel van de demonstranten zich tussen hen in het achterste deel, die luid video's afspeelden van de verwelkoming van Petr Pavel in Ostrava tijdens de toespraken van Babiš.
-------------------------
Duizenden mensen steunden Pavel in het bastion van Babiš.

"Ik hoef mezelf tegen niemand te beschermen. Die beveiliging moet mensen beschermen, ze kunnen onder de voet gelopen worden. We konden bijna niet van het plein komen, de steun is ongelooflijk", ademt Petr Pavel uit in het busje dat ons van het Masaryk-plein in het centrum van Ostrava naar de woonwijk in Poruba brengt, waar honderden andere mensen wachten op de presidentskandidaten voor de plaatselijke hospoda.
"Ik voel me de woordvoerder van de band One Direction", lacht de woordvoerder van Pavel terwijl de bus in beweging komt en de generaal vanuit het raam naar zijn fans zwaait.

Donderdag kwamen enkele duizenden mensen aan bij de presidentskandidaat Petr Pavel, die hier campagne voerde voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Lokale experts waren het erover eens dat ze zich sinds november 1989 niet meer zo'n bijeenkomst konden herinneren. Zelfs foto's van de bovenste gebouwen lieten zien dat het Masaryk-plein vol was.
"Wij in Ostrava houden al zeven jaar demonstraties tegen Babiš, waar nooit meer dan honderd mensen op afkwamen. Dus ik ben aangenaam verrast, bijna geschokt, als ik vandaag duizenden mensen en een vol plein zie", zegt de vrouw van in de veertig met tranen van ontroering in haar ogen en een spandoek met het opschrift "Babiše do koše".

De weddenschap op Ostrava door het team van Pavel was niet toevallig. De regio Moravië-Silezië is met bijna een miljoen kiezers een van de belangrijkste op het gebied van verkiezingen. Hier kreeg Pavel in de eerste ronde minder dan 28 procent, terwijl zijn tegenstander Andrej Babiš bijna 45 procent kreeg.

Het voormalig hoofd van de NAVO moet hier het verlies goedmaken voor de tweede ronde, daarom ging hij hier niet alleen naar toe voor de ontmoeting met burgers op het plein op donderdag. Vrijdag is hij van plan om in de ochtend met mensen op straat te praten en daarna de arbeiders van de staalfabrieken in Vítkovice te ontmoeten.

De politici die in de campagne voldoende aandacht besteedden aan de Moravisch-Silezische regio, slaagden daar in het verleden meestal in.
En het feit dat Pavel de op twee na grootste stad van de republiek bezocht, werd door de lokale bevolking dominant gewaardeerd. Mensen in deze regio wijzen er al lang op dat ze – vaak terecht – het gevoel hebben dat Praag zogenaamd op ze hoest. Dat het centrum van het land niet geïnteresseerd is in de problemen van de Moravisch-Silezische periferie.

Bron seznamzpravy.cz.

Enkele opvallende uitspraken nav Petr Pavels bezoek:
"Nee, we hebben op Jaroslav Bašta gestemd. En we gaan zeker niet stemmen in de tweede ronde. Het is alsof je moet kiezen tussen pokken en malaria,' zei de man resoluut.

"Als volgende week het ijs bevriest, blijven hopelijk de senioren thuis en verpesten ze het leven van de jongere generatie niet."

Dus.....ijs houdt de oudere generatie thuis, maar met voldoende sneeuw gaan de jongeren naar de bergen en niet stemmen..........
 

kuurgast

Donateur
Kandidaten voor de volgende Tsjechische president zetten hun intensieve campagne voort.

Andrej Babiš naar Liberec en Jablonec nad Nisou en in Děčín.

Andrej Babiš ging naar buiten om de inwoners van Liberec en Jablonec nad Nisou en in Děčín toe te spreken.
Tijdens hun bezoek aan Liberec en Jablonec kondigde het team van Andrej Babiš op het laatste moment aan dat ze toch naar Děčín zouden gaan, zo'n 80 kilometer verderop. De voormalige premier stopte echter ongepland bij het hondenasiel in Lučany nad Nisou, dus hij zal met vertraging in de regio Ústí aankomen.

Daar stonden vijf minuten voor zijn verwachte aankomst van 16.00uur op het plein naar schatting honderd mensen op hem te wachten. Sommigen zijn hem komen steunen, anderen delen fluitjes uit. "We zullen fluiten als iemand hier vandaag leugens vertelt", zei een van hen met een glimlach tegen Seznam Zprávy.
Babiš arriveerde na 17.00 uur. Mensen wachtten meer dan een uur op hem in Děčín.
Om half zes kregen voor- en tegenstanders eindelijk hun tijd. Babiš arriveert, baant zich een weg door de menigte supporters naar het podium en neemt de microfoon in zijn hand. Maar hij is niet te horen vanwege de slechte uitrusting en het gezang van de tegenstanders. Na een tijdje pakt hij een megafoon en spreekt uiteindelijk tegelijkertijd in de microfoon en de megafoon.
"Ik had nooit gedacht dat mensen dertig jaar na de revolutie bang zouden zijn om hun mening te uiten", zegt hij te midden van een kleinere groep fans. Volgens hem heeft de regering van Petr Fiala een nieuwe totaliteit neergezet en durven mensen nu niet te zeggen dat ze op Babiš stemmen.
Na een halfuur beëindigt Babiš zijn toespraak en gaat geduldig op de foto met mensen. De mensen verspreiden zich vervolgens langzaam van het Masaryk-plein naar hun huizen.
-------------------------
Petr Pavel in Ostrava en Brno.
Was het programma van Pavel's campagne in Ostrava donderdag meer bevestigend van aard in de vorm van een ontmoeting met enkele duizenden supporters op het plein, op vrijdag ging Pavel naar de plaatsen waar hij moest vechten om stemmen. Eerst zogenaamd op straat door een ontmoeting met een plaatselijke populaire priester in het district Ostrava-jih, waar de ANO-partij vorig jaar meer dan 41 procent van de stemmen won bij de gemeenteraadsverkiezingen, daarna in de Vítkovice-fabriek.
De staalarbeiders maakten van de gelegenheid gebruik en vroegen Pavel veel over de oorlog, mobilisatie, Russische sancties, het verleden in de Communistische Partij, hoe hij de acties van de regering van Petr Fiala evalueert of wat hij vindt van de goedkeuring van de euro.

Na een bezoek aan Ostrava ging Petr Pavel vanmiddag naar Brno. Volgens schattingen verwelkomden enkele duizenden mensen hem voor het Janáček Theater in Brno.
Zijn bezoek op vrijdag legde het stadscentrum lam. Om vier uur 's middags was het gebied rond de fontein vol, maar de bestrating was niet voldoende. Sommige supporters klommen in bomen, mensen stonden in rijen op zijterreinen en ze sloten zelfs een uur lang het tracé van de hoofdtramlijn af.
Volgens schattingen kwamen er 8.000 mensen naar de een uur durende bijeenkomst van Petr Pavel.
Toen de gepensioneerde generaal kort na vier uur 's middags het theatergebouw uit kwam en de trappen opliep naar de microfoon, klonk er een donderend "Pavel na Hrad!". Op luchtige toon benadrukte de presidentskandidaat dat hij niet in Praag geboren is en bedankte hij voor de massale steun.
"Wees niet verontwaardigd, geïntimideerd, vergiftigd en kom volgende week naar de verkiezingen, want het zal veel zijn", zei Pavel tegen de verzamelde mensen, zeggend dat hun keuze de toekomstige richting van Tsjechië zal bepalen.
"Ik wil bezwaar maken tegen een campagne die spreekt over oorlog en mobilisatie. Dingen onder de gordel verspreiden zich die absoluut schandelijk zijn voor jullie burgers. Als men misbruik maakt van de angst en onzekerheid van oorlog, iemand dreigt dat ik het land in oorlog zal slepen nadat ik gekozen ben, het is walgelijk en het is niet waar. Oorlogen worden begonnen door politici, niet door soldaten", zei hij.

Bron oa seznamzpravy.cz + novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan