Presidentsverkiezingen 2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De aanloop naar de verkiezing van de president van Tsjechië 2023.

In 2023 vinden er presidentsverkiezingen plaats, de huidige president Miloš Zeman kan zijn positie na twee termijnen niet meer verdedigen.
Bij de derde rechtstreekse verkiezing van de president van de Tsjechische Republiek zal het volk met zijn stem beslissen wie het staatshoofd zal worden voor de komende 5 jaar en de huidige president Miloš Zeman zal vervangen.

Potentiële kandidaten:
Andrej Babiš
Hynek Blaško
Vladimír Boštík
Karel Diviš
Vojtěch Filip
Pavel Fischer
Marek Hilšer
Karel Janeček
Miroslav Kalousek
Miloš Knor
Klára Long Slámová
Danuše Nerudová
Jakub Olbert
Jiří Paroubek
Petr Pavel
Jana Peterková
Denisa Rohanová
Josef Skála
Ivan Smetana
Jaromír Soukup
Josef Středula
Martin Uhlíř
Alena Vitásková
Miloš Vystrčil
Bron oa en.wikipedia.org.

De lijst met namen wordt steeds langer.
 

kuurgast

Donateur
Voormalig premier Andrej Babiš.

Over de eerste naam op de lijst Andrej Babiš staat genoeg geschreven op het forum.

Andrej Babiš is een Tsjechisch politicus en ondernemer van Slowaaks afkomst.
Hij is geboren op 2 september 1954 in Bratislava.
Volgens Forbes is hij de vijfde rijkste Tsjech.
Van december 2017 tot december 2021 was hij premier van Tsjechië. Sinds oktober 2013 is Babiš lid van de Tsjechische Kamer van Afgevaardigden. Tussen 2014 en 2017 was hij eerste vicepremier en minister van Financiën in het kabinet-Sobotka.

Andrej spreekt Slowaaks, Tsjechisch, Frans, Duits, Engels en Russisch, maar zijn tegenstanders zeggen dat hij Tsjecho-slowaaks spreekt ipv Tsjechisch.
In de peilingen heeft hij ondanks alles 50% kans om president te worden.

De voormalige premier en hoofd van de ANO-beweging is ondanks de verkiezingsnederlaag in het najaar nog steeds erg populair bij een groot aantal kiezers.
Bij de komende presidentsverkiezing zou hij een kandidaat kunnen zijn voor de algehele overwinning. De oud-premier zelf trok zich na de parlementsverkiezingen een beetje terug, hij liet de grootste last van de oppositiestrijd over aan zijn collega's en kondigde aan dat hij in een camper door Tsjechië zou reizen.
Andrej Babiš is elke maandag van 8 tot 14 uur op kantoor in Roudnice nad Labem, waar hij een ruimte heeft gehuurd en waar iedereen binnen mag komen voor een foto of praatje. Bij afwezigheid wordt hij vervangen door een assistent.

Andrej Babis is verstrikt in financiële schandalen. Zijn aanhangers zeggen: hij wordt al jaren beschuldigd. Als er echt iets aan de hand was, was hij allang veroordeeld.
Als president kan hij niet vervolgd worden voor mogelijke rechtszaken die hem nu wachten.
Bron oa cs.wikipedia.org + forbes.cz + facebook.com/AndrejBabis.
 

kuurgast

Donateur
Wie kan Andrej Babiš verslaan bij de presidentsverkiezingen?

Gepensioneerd generaal Petr Pavel.

Wie is generaal Petr Pavel: de hoogste man van de NAVO, oorlogsheld, voormalig communist en mogelijke president?
Hij is geboren op 1 november 1961 in Planá, Mariánské Lázně.
Generaal Pavel heeft misschien het voordeel bij een mogelijke presidentiële kandidatuur dat hij een sterk en succesvol levensverhaal heeft, het leger geniet een relatieve populariteit in de Tsjechische samenleving van vandaag, en hij kan ook beweren dat hij daadwerkelijk in de hoogste diplomatieke kringen heeft gewerkt. Natuurlijk kan het beeld van een soldaat die deelnam aan een oorlogsconflict en goed gekwalificeerd zou zijn om de functie van opperbevelhebber van de strijdkrachten uit te voeren, hem ook helpen. Aan de andere kant zijn zijn politieke opvattingen niet goed bekend, behalve misschien zijn zeer sterke geopolitieke oriëntatie op het Westen, kritiek op de rol van Rusland en nadruk op trans-Atlantische samenwerking(NATO). De campagne zelf zal laten zien of Petr Pavel een uitzondering zal zijn op de regel dat niet-politici altijd moeite hebben om het wilde veld van de politieke wereld te betreden.
Voor zijn campagne rijdt hij het hele land door met zijn motor, die niet naar de winterstalling gaat.

In zijn hoogste militaire functies is Petr Pavel altijd vergezeld geweest van de reputatie van een pro-westerse officier die een moderne militaire opleiding heeft genoten, spreekt Tsjechisch, Engels, Frans en Russisch, rijdt vaak op een sterke motor naar zijn werk en heeft geen maniertjes die sommige commandanten hadden meegebracht uit het oude communistische leger. Ook als legergeneraal behield hij een goede conditie en zijn figuur verschilde van veel van zijn voorgangers, wat hem vaak tot een idool voor veel vrouwen maakte. Dat hij de eerste legeraanvoerder was die tijdens buitenlandse missies een militaire inzet doormaakte, speelt zeker een rol in de positieve publieke opinie.
Sinds 2018 is hij met pensioen in het leger. Na zijn vertrek uit het leger besloot Pavel zich toe te leggen op lezingen en advies. Hij bleef actief in het maatschappelijk leven.
Het Spolu silnější=Samen Sterker-initiatief is in het voorjaar van 2020 opgericht door generaal Pavel. Eerst lanceerden ze een inzameling die mensen in de frontlinie hielp om de epidemie te bestrijden en degenen die het meest door de crisis werden getroffen. Later hebben experts en hij aanbevelingen opgesteld voor een betere crisisbeheersing.
Bron oa en.wikipedia.org + respekt.cz/en + facebook.com/generalpavel.

In de peilingen maakt Petr Pavel een goede kans na Andrej Babiš.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Miljardair Karel Janeček.

Karel Janeček geboren 26 juli 1973 in Plzeň.
Hij studeerde af aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurkunde van de Charles University, waar hij ook doceerde over financiële wiskunde. Later studeerde hij aan verschillende universiteiten in de Verenigde Staten, In 1997 behaalde hij een MBA aan de Bradley University in Peoria, In 2004 behaalde hij zijn Ph.D. in wiskundige financiën aan de Carnegie-Mellon University in Pittsburgh.
Hij is een Tsjechische wiskundige, ondernemer, anti-corruptie campagnevoerder, maker van het D21-verkiezingsmodel een stemsysteem methode en het online spel Prezident 21.
Volgens Forbes is hij de 91e rijkste Tsjech met een vermogen van drie miljard kronen.
Mede-eigenaar van RSJ, dat op de beurs handelt in financiële derivaten. In 2009 richtte hij het Karel Janeček Endowment Fund op ter ondersteuning van wetenschap en onderzoek, dat in 2013 werd omgedoopt tot Neuron Endowment Fund. Het fonds de samenwerking met hem, na zijn politiek getinte toespraak bij de door hem gefinancieerde Český slavík=Tsjechische nachtegaal, die een golf van reacties losmaakte. Vaccinatie tegen kinderen wordt door de miljardair niet nodig geacht. "Sociale druk en het opwekken van angst ontkent de mogelijkheid van vrije keuze", zei hij.
Janeček richtte ook andere stichtingen op, zoals het Anti-Corruption Endowment Fund en Science 21. Hij is de auteur van het spelprogramma Statistical Blackjack Analyzer. Hij verzet zich actief tegen maatregelen tegen het coronavirus en vaccinatie, vooral in zijn blogs op Aktuálně.

Karel Janeček zal de campagne genaamd 'Tohle jsme my=Dit zijn wij' betalen met zijn eigen geld. Om formeel deel te nemen aan de verkiezing, moet Janeček minstens 50.000 handtekeningen van het publiek verzamelen om zijn kandidatuur te steunen.
Volgens Janeček, bevindt Tsjechië zich op een absoluut cruciaal moment in de geschiedenis en ondergaat het de ultieme test waarin het moet slagen. "Ik geloof dat we succesvol zullen zijn en dat we een rolmodel kunnen worden, niet alleen voor Europa, maar voor de hele wereld", zei hij en is van plan een beroep te doen op kiezers met een visie van een vrij, succesvol en welvarend land.
Janeček belooft corruptie te bestrijden of alleenstaande moeders en senioren te ondersteunen. Hij vindt het belangrijk om een gezonde levensstijl te bevorderen, zodat mensen door lichamelijke activiteit een natuurlijke immuniteit krijgen. Hij wil dat Tsjechië geen assemblagefabriek wordt, maar een industriële, artistieke en wetenschappelijke kracht en een inspiratie voor de hele wereld. Hij vindt het daarom belangrijk om in te zetten op innovatie, de digitalisering van het openbaar bestuur, het milieu en de ontwikkeling van het ondernemingsklimaat.
Bron oa cs.wikipedia.org + forbes.cz + kareljanecek.cz.

Een miljardair die de mond vol heeft over corruptie bestrijding ..... waar heb ik dat eerder gehoord.......
 

kuurgast

Donateur
Niet-geslaagde kandidaten van de presidentsverkiezingen in 2018, actieve en gepensioneerde politici, zakenmensen, bekende en onbekende, erkende en controversiële mensen, en één komiek, voor wie het niet duidelijk is of hij niet weer een grapje maakt. De lijst met potentiële kandidaten voor het presidentschap van Tsjechië telt z'n dertig namen, en er zullen er zeker nog meer worden toegevoegd.
Elke burger van de Tsjechische Republiek die stemrecht heeft en de leeftijd van 40 jaar heeft bereikt vóór de eerste verkiezingsronde kan zich verkiesbaar stellen.


Tsjechische comedian en presentator Miloslav Knor.

Miloslav Knor, beter bekend onder zijn artistieke pseudoniem Miloš Knor.
Geboren op 18 december 1967 in České Budějovice.
Na zijn afstuderen aan de agrarische technische middelbare school, werkte hij een aantal jaren in een Mototechniek-winkel, daarna ging hij vanwege de mogelijkheid van hogere inkomsten om te werken in kolen bedrijf, sinds 1990 werkt hij in Linz, Oostenrijk waar hij frisdranken distribueerde.
Hij maakte in 2007 naam als stand-upcomedian bij HBO's Na stojáka.
In 2008 richtte hij het kunstbureau KOMICI s.r.o. Hun première met de titel "KOMICI s.r.o." vond plaats op 29 januari 2008 in České Budějovice. Sinds september 2009 speelt hij zijn eigen show genaamd "OneKnorShow".
In 2009 ging hij naar de opkomende TV Barrandov, waar hij ook een deel van de start van de uitzendingen co-modereerde. Daarna werkte hij voor Prima, de Tsjechische televisie en de Tsjechische radio.

Hij lanceerde de campagne op 28 oktober 2021 live via facebook, alleen met de steun van fans die probeerden de benodigde 50.000 handtekeningen te verzamelen. Hij benadrukt dat hij niet op een recessie jaagt. Integendeel, volgens hem heeft de huidige president Miloš Zeman te maken met de recessie. Tegelijkertijd wil Knor uitzoeken "of een niet-gevaccineerde, niet-geteste en niet-gemaskerde burger überhaupt het recht heeft" om te solliciteren naar de hoogste functie.
Hij bekritiseerde de verplichte vaccinaties en het verleiden van burgers "vrijwillig mee te doen". Op 18 oktober 2020 sprak hij tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen van de regering, waarbij hij weigerde maskers te dragen en de resultaten van de tests in twijfel trok.

Bron oa cs.wikipedia.org + facebook.com/KnorMilos.
 

kuurgast

Donateur
Miroslav Kalousek, ex-minister, oprichter en voormalig voorzitter van TOP 09.

Miroslav Kalousek is een voormalige minister van Financiën en een van de scherpste sprekers die de Kamer van Afgevaardigden heeft meegemaakt
Hij is geboren op 17 december 1960 in Tábor.
Voordat Miroslav Kalousek politicus werd, studeerde hij af aan de Universiteit van Chemische Technologie in Praag, waar hij in 1984 de titel van ingenieur behaalde. Daarna werkte hij in een productiebedrijf als hoofd van een investeringsafdeling. In die tijd werd hij lid van de Tsjechoslowaakse Volkspartij, die deel uitmaakte van het Front National, en in hetzelfde jaar werd hij aangesteld als adviseur, later hoofd van de afdeling van de vice-premier.

Van 1993 tot 1998 was hij vice-minister van Defensie, waar hij zorgde voor het financiële beheer van het ministerie, de militaire herstructurering en het beheer van militaire contracten.
Van 2007 tot 2009 was hij minister van Financiën in de regering van Mirek Topolánek.
In 2009 richtten Kalousek en Karel Schwarzenberg samen de pro-Europese, centrumrechtse, conservatieve politieke partij TOP 09 op, die het goed deed bij de parlementsverkiezingen van 2010. hierna werd Kalousek voor de tweede keer minister van Financiën.
Kalousek werd herkozen als parlementslid bij de parlementsverkiezingen van 2013, maar verloor de functie van minister van Financiën. In 2015 werd hij verkozen tot leider van TOP 09, als opvolger van Karel Schwarzenberg. Hij kondigde in juli 2020 aan dat hij zich niet meer verkiesbaar zou stellen en trad op 19 januari 2021 af als parlementslid.
Al snel keerde hij terug naar de Tweede Kamer, als adviseur van de Kamerfractie TOP 09.

In december 2021 berichtten de media dat Miroslav Kalousek serieus overwoog om president te worden.
"Tegen het einde van de winter zal ik beslissen of ik me kandidaat wil stellen voor het presidentschap", zegt Kalousek. "Ik zou graag een president hebben die zich dagelijks realiseert dat hij zelf niet de belangrijkste van het land is. Dat hij alleen de eerste is in het protocol. En dat het allerbelangrijkste is het systeem van de parlementaire democratie, dat het eerlijk moet dienen en niet mag verzwakken ten gunste van zijn eigen gewicht."
Bronnen oa en.wikipedia.org + facebook.com/kalousek.miroslav.
 

kuurgast

Donateur
Andrej Babiš momenteel de sterkste kandidaat in de presidentsrace van 2023.

ANO-partijleider en voormalig premier Andrej Babiš heeft momenteel de meeste steun van alle kandidaten in de race voor de presidentsverkiezingen van 2023, volgens de uitkomst van een peiling in mei uitgevoerd door het agentschap Median. De heer Babiš kreeg 28,5% steun, gevolgd door generaal Petr Pavel met 19,5% en vakbondsleider Josef Středula met 7,5%. De presidentsverkiezingen vinden plaats in januari 2023 en het volgende staatshoofd zal rechtstreeks worden gekozen. De zittende president, Miloš Zeman, is bezig aan zijn tweede en laatste ambtstermijn.
Bron oa english.radio.cz.

Officieel heeft Babiš nog niet aangekondigd dat hij mee gaat doen aan de presidentsverkiezing. Zo gaat hij nu met een camper het land door reizen ipv in de oppositie banken te zitten en zoete donuts uitdelen aan toekomstige kiezers. Als het officieel een verkiezingscampagne zou zijn moet hij zich aan een budget houden en alle kosten verantwoorden.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De datum voor de verkiezing van de president van de Tsjechische Republiek is vastgesteld.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen vindt plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 januari 2023.
De tweede ronde staat gepland op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari 2023.


De voorzitter van de Senaat van de Tsjechische Republiek Miloš Vystrčil maakte de datum bekend van de verkiezing van de opvolger van president Miloš Zeman op maandag 27 juni 2022.
De deadline wordt aangekondigd zodat de eventuele tweede ronde van de presidentsverkiezingen uiterlijk 30 dagen voor het einde van de huidige presidentstermijn plaatsvindt. Dat eindigt voor Zeman op 8 maart. Met de aankondiging van de datum van de verkiezing in de Verzameling van wetten, begint de periode te lopen, waarin de aan de campagne bestede middelen tot aan de wettelijke limiet aan de kandidaten worden bijgeschreven. Volgens de wet mogen ze voor de eerste ronde maximaal 40 miljoen kronen uitgeven.

Iedereen die minstens 40 jaar oud is, kan kandidaat zijn voor het presidentschap. De ambtstermijn van de president van de Tsjechische Republiek is vijf jaar en dezelfde kandidaat kan slechts twee keer achter elkaar worden gekozen.
Een specifieke kandidaat moet 50.000 geverifieerde handtekeningen verzamelen van burgers van de Tsjechische Republiek of de steun krijgen van ten minste 20 afgevaardigden of 10 senatoren. De kandidatenlijst moet 66 dagen voor de verkiezing worden ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Sinds 2013 heeft Tsjechië een president rechtstreeks gekozen. Dus brengen de burgers hun stem uit op hun kandidaat in de stembussen. Als niemand een supermeerderheid krijgt nadat alle stemmen zijn geteld, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. In geval van terugtrekking van een kandidaat die doorgaat naar de tweede ronde, wordt hij na de eerste ronde vervangen door de volgende.
In de tweede ronde wordt de kandidaat met de meeste stemmen gekozen tot president van Tsjechië.

Volgens het laatste Median-onderzoek is Andrej Babiš momenteel de favoriet in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Petr Pavel zou hem echter in de tweede ronde inhalen. Volgens het model zou hij 59,5 procent van de stemmen van de gekozen kiezers krijgen, terwijl Babiš slechts 40,5 procent zou krijgen.
In de eerste ronde behaalden senator Marek Hilšer en voormalig rector van de Mendel Universiteit Danuše Nerudová een gedeelde derde plaats achter Babiš en Pavel. Een aanzienlijk aantal mensen is echter nog steeds niet duidelijk over hun keuze.

De ANO-beweging heeft mogelijk nog twee kandidaten die zouden kunnen solliciteren naar de functie van president, beweert oud-premier Andrej Babiš. Zelf wil hij op 28 oktober de beslissing over zijn kandidatuur bekendmaken.

na hrad 2023 1.PNG

Bron oa seznamzpravy.cz.
------------------------------------
Deze zomer reist Babiš door Tsjechië met een camper om kiezers te bezoeken.

Toen ex-premier Andrej Babiš half mei met zijn camper op tournee ging door Tsjechië, beschouwde een deel van het publiek het als een denkbeeldige start van de presidentiële campagne. Maar Babiš zelf weigerde het. Om zijn bewering kracht bij te zetten, liet hij na ongeveer twee maanden het bordje 'gemeentelijke verkiezingen' op zijn caravan plakken.
Uit openbaar beschikbare gegevens voor de gemeenteraads- en senaatsverkiezingen die door het Tsjechische bureau voor de statistiek zijn gepubliceerd, blijkt echter dat een derde van de gemeenten die de ex-premier al sinds mei heeft bezocht, leiden naar gemeenten waar ANO helemaal niet loopt.

In verschillende steden werd geprotesteerd tegen de vervolgde ANO-partijleider. Ze herinnerden er onder meer aan dat het proces tegen hem 12 september zal beginnen. Er waren enkele aanvaringen van agenten in burger met tegenstanders van Babiš in Český Krumlov en Borovany. Verder worden de tegenstanders vooral aangevallen door de vaak oudere fans van Babiš. Ze zijn boos omdat de tegenstanders op fluitjes blazen en verscheuren hun spandoeken. De meeste tegenstand is vooral in plaatsen waar ANO helemaal geen kandidaat heeft voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. In Třeboň moest de camper zelfs achteruit het plein verlaten, omdat de mensen daar niet van zijn verkiezingscaravaan gediend waren.
Een week eerder was hij in Oost-Bohemen, daar waren ook rellen, bijvoorbeeld in Vrchlabí.
Ondertussen blijkt dat Andrej Babiš niet zelf in de camper door het land rijdt, maar ter plaatse komt met een luxe wagen en dan overstapt.
Bron oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + denikn.cz + anobudelip.cz.
 
Bovenaan