Presentatie Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik moet van mijn aardrijkskunde lerares een presentatie houden over tsjechie.
en ik had jullie hulp nodig omdat ik zelf niet veel gevonden heb op het internet.
mijn presentatie gaat over de volgende 4 onderwerpen:
cultuur
bevolking
natuur
klimaat
de vakantie moet duurzaam zijn wat betekend dat de volgende generatie en de volgende het ook nog kunnen bezoeken.

dankuwel voor uw aandacht
groetjes, ardabaklava123
 
Dag Baklava.

Misschien hebben ze dit bij jullie op school ook:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjechië

Daar kom je al een heel eindje mee op weg.
De rest, inderdaad, hier op dit forum.:top:

Overigens; je schrijft het als: "dat betekent, dat,........"
Ten minste, dat heb ik zo geleerd.
Veel succes met je presentatie.
 
Laat ons een school beginnen!
:D
Zelf heb ik mijn lagere school niet helemaal afgemaakt.
Dat kan je dus wel zien!
 
  • Leuk
Waarderingen: hgmw
En "Dankuwel" schrijf je los van elkaar. :deuk:

Ach jongens, we kunnen in de Hospoda altijd nog een topic "Taal-, typ- en spelfouten" beginnen. Maar laten we dat maar niet doen, want dan wordt dat het grootste - en waarschijnlijk ook vervelendste - topic van dit forum. :lezen:;)
 
Gewoon ff internetten.

tsjechie.gif
Tsjechië

bezienswaardigheden van Tsjechië zorgen ervoor dat er redelijk wat stedentrips en rondreizen naar Tsjechië plaatsvinden. Praag is veruit de populairste stedentripbestemming. Deze Tsjechische hoofdstad behoort de afgelopen jaren steevast tot de top tien best bezochte steden van Europa. Vooral het romantische karakter van de stad heeft hier een groot aandeel in. Dit imago heeft Praag vooral te danken heeft aan de Karelsbrug, de burcht en het Oude Stadsplein. Český Krumlov is een stad die steeds meer ontdekt wordt door mensen die mede dankzij Praag geïnteresseerd raken in Tsjechische steden. Ook Kutná Hora en Brno worden steeds vaker bezocht door Nederlandse toeristen.


Het zijn niet alleen de steden die in de belangstelling staan van buitenlandse toeristen. Ook de natuur en de heerlijke eenvoud van het leven buiten de stad zorgen voor belangstelling van buitenaf. De glooiingen van het veelal beboste Tsjechische landschap zorgen alle maanden van het jaar voor een fraai decor. De soms ronduit sprookjesachtige dorpen maken het geheel af. Tsjechië is mede vanwege de fraaie natuur ook een populaire kampeerbestemming. Kamperen in Tsjechië betekent in veel gevallen nog dat je op vrij kleinschalige campings staat, waar een gemoedelijke sfeer heerst. Grote vakantiedorpen met duizenden kampeerders zie je in Tsjechië amper. Wat dat betreft kun je gerust stellen dat het toerisme de sfeer (nog?) niet zo verpest heeft zoals het dat in de meer zuidelijke landen van Europa wel gedaan heeft.

rozmberk-nad-vltavou.jpg

het dorp Rozmberk nad Vltavou - © Dimi3.nl

Eten & drinken

Hoewel je als toerist steeds meer te maken krijgt met internationale keukens, zul je op veel plekken in Tsjechië nog kennis maken met de traditionele keuken. Veel vlees aangevuld met aardappelgerechten, knoedels en kaas vormen de basis van een groot aantal gerechten in Tsjechië. De gerechten zijn over het algemeen vrij simpel in basis, maar wel zeer smaakvol. Wie culinaire hoogstandjes wil zien met veel opsmuk die zal de nieuwe restaurants in grote steden zoals Praag op moeten zoeken. Daar zie je de ‘haute cuisine’ langzaam aan oprukken. Wat je in toeristisch gebieden ook ziet is de opkomst van buitenlandse keukens. Italiaans is erg populair, maar ook de Oosterse keuken zie je op steeds meer plekken verschijnen, net als op enkele plekken tapasrestaurants en Mexicaanse restaurants.

De Tsjechische keuken is vooral geïnspireerd op gerechten van omringende landen. De worstcultuur uit Duitsland zie je ook hier in Tsjechië terug. Uit de Hongaarse keuken is goulash overgewaaid (met knoedels) en vanuit Oostenrijk zie je (vooral in de zuidelijke regionen van Tsjechië) de bekende gepaneerde varkens- en kalfsschnitzels op de menukaarten voorbijkomen. Varkensvlees is in alle vormen erg populair in Tsjechië, maar ook wild en gevogelte wordt veel gegeten. Vleesgerechten worden o.a. met bosvruchten zoals bosbessen of met paddenstoelen zoals wilde cantharellen gegeten. Erg smaakvol zijn stoofpotten en zacht gegaard vlees zoals wild zwijn.

schnitzels.jpg

dit zie je veel op de menukaarten: gepaneerde schnitzels - © Dimi3.nl

Houd er rekening mee dat de porties vlees die geserveerd worden voor onze begrippen vrij groot kunnen zijn. Daartegenover is de groenteconsumptie aanzienlijk minder dan wat we in Nederland gewend zijn. In restaurants ligt er op een bord vaak niet meer dan een verdwaald blaadje sla en een stukje tomaat. Als je echt een goede portie groente wilt eten dan moet je dat eigenlijk apart bestellen. Dat kan als salade vooraf of als bijgerecht. Ook warme groentes zijn meestal wel bij te bestellen. Bij vleesrestaurants zie je vaak ook zuurkool of koolsalade op de menukaart staan. Voor de Tsjechen zelf is de lunch over het algemeen het belangrijkste gerecht van de dag. Hierbij wordt er vooral warm gegeten. Brood eet men bijna alleen maar in de ochtend.

Tsjechen zijn echte bierdrinkers. Het bij ons zo populaire pils (pilsener) kent haar oorsprong in Tsjechië. Uit de stad Plzeň komt Pilsner Urquell, het oerpils waarop veel bieren uit Nederland gebaseerd zijn. Uit České Budějovice komt Budvar. Dit is het eigenlijke Budweiser bier, een merk dat tegenwoordig in Amerikaanse handen is. Bier drinkt men vooral in restaurants, bars en bierhallen. Ook wijn geniet veel populariteit in Tsjechië. In Tsjechië zelf worden wijnen geproduceerd, die zeker de moeite waard zijn. Ook importwijnen genieten veel populariteit in Tsjechië. Op het gebied van alcoholische dranken is Tsjechië een land waar men alle internationale soorten gedistilleerde dranken kan kopen. Wodka is vrij populair net als brandewijn op basis van vruchten zoals pruimen. Een lokaal aperitief is Becherovka dat volgens een geheim recept wordt gestookt. Het resultaat laat zich het beste als een soort kruidenbitter omschrijven.

knoflooksoep.jpg

simpel, maar heel erg lekker: knoflooksoep - © Dimi3.nl

Goedkoop

Tsjechië staat bekend als een goedkope bestemming. In de meeste gevallen gaat dat zeker op. Wat je echter wel ziet is dat mede door de aanwezigheid van buitenlandse investeerders en ketens de prijzen wel gestaag aan het stijgen zijn. Waar het toerisme welig tiert, daar nemen ook de prijzen van accommodaties, eten en drankjes toe. Dit is vooral merkbaar in Praag, waar de kamerprijzen in en rondom het historisch centrum voor Tsjechische begrippen op een hoog niveau liggen. Ook rondom het populaireLipnomeer in Zuid-Bohemen zijn de prijzen de afgelopen jaren aardig gestegen. Wie echter de grootste toeristenconcentraties en de meer luxueuze hotels vermijdt die heeft in Tsjechië een prima budgetbestemming waar je nog waar voor je geld krijgt..


Tsjechië routekaarten en landkaarten

Praag de hoofdstad Praag is de grootste toeristische attractie van Tsjechië
Český Krumlov de historische binnenstad van deze romantische stad staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco
Brno de tweede stad van het land
Holašovice het spookdorp dat uitgegroeid is tot een prachtige bezienswaardigheid
Reuzengebergte op de grens met Polen ligt dit prachtige natuurgebied
České Budějovice de plek waar het bekende Budweiser bier eigenlijk vandaan komt
Rožmberk nad Vltavou middeleeuws dorp waar eeuwenlang één van de machtigste families in de Bohemen woonde
Kutná Hora plaats waar de zilverwinning voor rijkdom heeft gezorgd
Hradec Králové Oost-Boheemse stad met fraaie contrasten
Olomouc stad die vooral bekendheid geniet vanwege de prachtige pestzuil
Lipnomeer kunstmatig stuwmeer dat voor veel toerisme naar deze regio zorgt
Telč één van de mooiste stadjes van Tsjechië
 
Bovenaan