Premier Babiš middelpunt nieuw schandaal door onthullingen zoon

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 15-11-2018.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische premier middelpunt nieuw schandaal door schokkende onthullingen zoon

  Het onderzoek naar de zaak van het "ooievaarsnest" (kauze Čapí hnízdo), waarbij premier Andrej Babiš wordt verdacht van EU-subsidiefraude, heeft een nieuwe wending gekregen.

  De zoon van de premier, Babiš Jr., die in Zwitserland woont, vertelde onderzoeksjournalisten dat hij gedurende het onderzoek met geweld was vastgehouden op de Krim door zijn vaders zakenpartners, zodat hij niet als getuige zou worden opgeroepen. Het nieuws sloeg in als een bom op het Tsjechische politieke toneel, waarbij oppositiepartijen een motie van wantrouwen in de regering dreigden in te dienen.

  De beelden van de 35-jarige zoon van de premier, sprekend tegen journalisten in Zwitserland waar hij nu woont, verschenen maandag op de nieuwssite Seznam Zpravy. De onderzoeksjournalisten in deze zaak zeiden dat ze een jaar bezig zijn geweest om hem op te sporen.

  Babiš Jr. vertelde hen dat hij met geweld was vastgehouden op de Krim door Petr Protopopov, de echtgenoot van psychiater Dita Protopopová die hem had behandeld tijdens een eerder verblijf in een psychiatrische inrichting in Praag. Babiš Jr. zei dat hij de mogelijkheid had gekregen "een langere wachttijd te nemen" op de Krim of opgesloten te worden in een mentaal tehuis. Hij zei dat hij hier later contact met de politie over had opgenomen. Babiš Jr. onthulde ook dat hij enkele papieren had ondertekend, maar dat hij geen idee had wat hij tekende.
  Bron oa radio.cz/en.

  Ook de dochter uit een eerdere relatie van Andrej Babiš wordt onttrokken aan onderzoek naar het ooievaarsnest vanwege "geestelijke problemen".
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Grote betoging om rel rond leider Tsjechië

  Duizenden Tsjechen zijn de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Andrej Babis. Hij ligt onder vuur vanwege uitspraken van zijn zoon. Die beweert naar de Krim te zijn gebracht zodat hij niet kon getuigen in een strafrechtelijk onderzoek naar miljoenenfraude met EU-subsidies.

  Premier Babis wordt al langer achtervolgd door beschuldigingen van fraude. Hij heeft die altijd ontkend, maar kwam weer onder vuur te liggen door de uitspraken van zijn zoon. Die stond in Zwitserland journalisten te woord, die hem kennelijk filmden met een verborgen camera.

  De Tsjechische leider reageerde woedend en stelde dat zijn zoon al jaren wordt behandeld voor schizofrenie. ,,Een man met psychische problemen stiekem filmen is boosaardig en weerzinwekkend'', zei hij. De politie heeft de beweringen van Babis' zoon nagetrokken en vond geen aanwijzingen dat er strafbare feiten zijn gepleegd.

  Duizenden tegenstanders van de premier verzamelden zich donderdag op het Wenceslasplein in Praag. Zij zwaaiden met Tsjechische en EU-vlaggen en scandeerden onder meer ,,weg met Babis''. De leider van de coalitiepartner van Babis heeft inmiddels laten weten ,,alle opties'' open te houden vanwege de rel.

  Bron: Europa-nu.nl
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  President Zeman zegt dat Babiš een nieuwe kans zou krijgen om een regering te vormen
  President Miloš Zeman zei donderdagavond in een interview voor de commerciële tv-zender Barrandov, dat als de regering van Andrej Babiš zijn steun verliest door de motie van wantrouwen die volgende week in het lagerhuis zal worden ingediend, hij de heer Babiš opnieuw zal vragen een nieuwe regering te vormen.
  Hij merkte ook op dat dit kabinet gedurende een niet-gespecificeerde periode zou kunnen blijven functioneren, waardoor de emoties zeker zouden verdwijnen.
  De woorden van de president ontlokten scherpe kritiek van oppositiepartijen, die zeiden dat een dergelijke stap een flagrante blijk zou zijn van gebrek aan respect voor het parlement van het land.

  Bron oa radio,cz/en.

  Premier Andrej Babiš over de Krim-affaire: Ik zal niet aftreden, nooit!
  Tijdens een persconferentie in Praag op vrijdag, zei de premier dat de affaire een georkestreerde lasteringscampagne was, bedoeld om hem uit de politiek te verdrijven. Hij gaf de media de schuld van het feit dat hij naar verluidt "de campagne leidde" en vroeg hen om onderzoekers en de rechterlijke macht hun werk te laten doen.
  De omstreden premier bedankte ook president Zeman en senator Jiří Čunek voor het opkomen voor hem op dit moeilijke uur.

  Bron oa radio.cz/de.

  Honderden extra politieagenten op zaterdag in de straten van Praag
  Vanwege verschillende geplande demonstraties zal de Tsjechische politie op zaterdag extra strijdkrachten naar de straten van Praag sturen. Honderden politieagenten moeten de openbare orde controleren, zei een politiewoordvoerder van Praag op vrijdag.
  Op 17 november herdenkt de Tsjechische Republiek de Fluwelen Revolutie van 1989 evenals protesten tegen de Nationaalsocialistische bezetting in 1939. Verschillende organisatoren hebben ook opgeroepen voor demonstraties vanwege de actualiteit rondom hun premier en andere zaken.

  Bron radio.cz/de.
   
  Laatst bewerkt: 17-11-2018
 4. 17 november 2018, 12:55 uur
  Corruptie-affaire DeTsjechische premier zet in het geheim de kroon (google, moet zijn "de krans") neer

  Blijkbaar, uit angst voor protesten over corruptie, herdenkt het hoofd van de Tsjechische Republiek 29 jaar geleden in het midden van de nacht van de revolutie . De volgende ochtend gooien vreemden de bloemen in een prullenbak - nu onderzoekt de politie.

  De regeringscrisis in Tsjechië heeft merkwaardige gevolgen voor de herdenking van de zogenaamde Velvet Revolution 29 jaar geleden. Premier Andrei Babiš - kennelijk uit angst voor protesten - legde al verrassend een krans neer bij een monument in Praag.

  Babiš publiceerde een video op Facebook waarin hij werd vastgelegd. Hij wacht tot de iPhone 0.01 klok toont, alleen dan wordt de krans uit de kofferbak gehaald. Hij moet nog steeds naar Zwitserland om zijn zoon te zien, schrijft Babiš op Facebook om het nachtelijke uiterlijk uit te leggen.

  Zijn politieke tegenstanders hebben niet lang gewacht. In de ochtend gooiden vreemden de krans in een vuilnisbak, meldt de media. De politie heeft de container beveiligd en onderzocht op schade aan eigendommen. Tot nu toe heeft ze niemand gearresteerd die de autoriteit heeft getweet .

  Multi-miljardair Babiš staat onder druk voor een debat over een corruptieschandaal. Dit betreft subsidies voor het wellnessresort "Stork's Nest" in Midden-Bohemen.

  De brutale onderdrukking van een vreedzame studentendemonstratie in Praag vond plaats op 17 . In november 1989 ontstond de democratische verandering in het voormalige Tsjechoslowakije. De "Dag van de strijd voor vrijheid en democratie" is sinds 2000 een feestdag in de Tsjechische Republiek . Het herdenkt ook de sluiting van de Tsjechisch-sprekende universiteiten door de nationaal-socialistische bezetters op 17 . November 1939.
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Na de nachtelijke kranslegging is Andrej Babiš afgereisd naar Zwitserland voor een bezoek aan zijn zoon. Deze zoon had hij al anderhalf jaar niet meer gezien. Ze brachten samen vijf uur door in Genève, we praatten en speelden schaak, zei hij over het bezoek aan zoon Andrej Babiš.
  Zondagavond heeft de premier een interview gegeven op de Tsjechische tv.
  Bron oa zpravy.aktualne.cz.

  Ook verscheen er een verklaring van Beata, de ex-vrouw van premier Babis en moeder van Andrej Babis junior, die bij haar woont in Zurich.
  Bron zpravy.idnes.cz.

  Heeft hij nu een 3e versie over de zaak Ooievaarsnest?
  Zie seznamzpravy.cz.

  De nieuwswebsite waakhond HlídacíPes.org heeft eerder een artikel geplaatst over dochter Babiš.

  In april 2018 vroegen de Tsjechische autoriteiten om medewerking aan het Opperste Parket in het kanton Zürich over de kwestie van premier Andrej Babiš. Ze wilden bankgegevens hebben vanwege de zaak Ooievaarsnest.
  Bron irozhlas.cz.
  -------------------------------------------------------------------------------------
  De baas van de sociaaldemocraten beschouwt de bestaande coalitie zonder Babiš als de beste oplossing.

  In de huidige regeringscrisis zou de voortzetting van de coalitie zonder Andrej Babiš als premier de beste oplossing zijn. Dat zei sociaaldemocratisch leider Jan Hamáček zondag in een talkshow op de Tsjechische televisie. De sociaal-democraten zijn de junior-partner van Babiš's Ano-partij in de Tsjechische regering.
  Zoals Hamáček uitlegde, zou hij zijn partij momenteel niet aanbevelen om te stemmen voor de motie van wantrouwen door de oppositie. De sociaal-democraten zouden worden vervangen door de partij "Vrijheid en directe democratie" wanneer zij zich terugtrekken uit de coalitie, zei Hamáček. Die vertegenwoordigt deels rechtse meningen.
  Voor volgende vrijdag kondigden de oppositiepartijen in de Tweede Kamer een motie van wantrouwen tegen de regering Babiš aan. De sociaal-democraten willen woensdag in het partijleiderschap en in de fractie adviseren of zij zich bij de stemming aansluiten.
  Bron radio.cz/de.
   
  Laatst bewerkt: 19-11-2018
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Díky Maruschka voor de link. :toppie:
  Ik heb de link een beetje vertaald en aanvullende info gevonden.


  Mensen zoals Babis brengen genante democratie, zegt de man, die de bloemen van het Nationaal monument weggooide.

  In Nederland werd hij geboren, al meer dan 30 jaar woont hij in de Tsjechische Republiek. Activist Otakar van Gemund van vereniging Kaputín gooide de bloemen weg die waren gelegd door premier Andrej Babis en vertegenwoordigers van de beweging SPD Tomio Okamura en Radim Fiala bij het monument op de Národní třída.
  Zijn daad legt hij uit in een interview voor Aktuálně.cz.

  Waarom ben je hier gekomen?
  Bedoel je hier op het Hradčanské-plein? Nou, want ik ga alle evenementen rond 17 november bijwonen.

  En waarom besloot je om hier te komen?
  17 november is naar mijn mening het belangrijkste feest van de Tsjechische Republiek. Het viert de democratie en onze verworven vrijheid in 1989. Ik denk, dat onze vrijheid en onze democratie in gevaar zijn en dat het noodzakelijk is om voor hen te vechten en ze te verdedigen tegen autoritaire invloeden, die hier zijn uit Rusland, Poetin, Zeman en Babis. En omdat ik voel, dat onze democratie in crisis verkeert, het moet worden verdedigd. We willen het duidelijk maken, dat we erom geven.

  Denk je dat jouw vorm van protest gepast was?
  Het was absoluut een radicale vorm van protest, maar ik denk dat deze situatie radicale stappen vereist, omdat het erop lijkt dat de Tsjechische samenleving zich niet eens bewust is van de slechte situatie.

  Wat is je beroep?
  Ik ben tolk en vertaler.

  Je bent lid van de Kaputin-beweging. Klopt dat?
  Ja, dat is zo.
  We hebben hier een gigantische banner opgehangen "Poetin's poppetje is hier", we hebben ook actie ondernomen op de Russische ambassade.

  En waarom doe je dit? Ik bedoel, werken met Kaputin ...
  Omdat ik hier woon, Ik breng hier kinderen groot. Ik wil in een vrij land wonen.
  Ik ben geboren in een vrij Nederland, Ik kwam hier om twintig uur. Kort daarna brak de Fluwelen Revolutie uit. Het hele punt van mijn leven is vrijheid en democratie. En ik zal het niet laten gaan. Een paar mensen die hier als bedrijf willen leiden en een privéoligarchie willen creëren, of verkoop het land aan de Chinezen, ik zal het niet laten gaan. En ik denk, dat de Tsjechen een vergelijkbare aanpak zouden moeten hebben.

  Hoe werkt je groep?
  We moeten mensen overtuigen van elke geplande actie. We doen het zodat we geen ingewikkelde besluitvormingsstructuren hebben en democratisch blijven. In elke groep zullen we het eens worden over een consensus, hoe verder te gaan.We zijn zo'n groep mensen, die voortdurend verandert.

  Over de Nederlandse activist en Kaputín:
  Zijn moeder is Tsjechisch, zijn vader Nederlands. Na zijn eindexamen in de zomer van 1989 - een aantal maanden voor de Fluwelen Revolutie - vertrok hij naar Praag om daar de taal te leren.
  Bron ironcurtainproject.eu/de-eenzame-activist.

  De Kaputin-groep richt zich op de bevordering van democratie, de rechtsstaat, mensenrechten en lidmaatschap van de EU en de NAVO. Het veroordeelt racisme, fascisme, xenofobie, communisme en machtsmisbruik en corruptie.
  Het verzet zich ook tegen het regime van Poetin. In het verleden protesteerden ze tegen de bezetting van de Krim.
  Bron facebook.com/Kaputin.Democrats.Stop.Putin.

  Hij was eerder in het Tsjechische nieuws, zie artikel radio.cz/en.
   
  Plantage Bohémien en Maruschka vinden dit leuk.
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische regering overleeft motie van wantrouwen

  De regering van premier Andrej Babiš (ANO) heeft, zoals verwacht, een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. Tweeënnegentig parlementsleden stemden voor de maatregel, 90 stemden tegen en 18 onthielden zich van stemming. Om te slagen, waren 101 stemmen vereist.

  De stemming vond plaats na ruim zeven uur van soms verhit en emotioneel debat. De oppositie riep de oppositie op vanwege beschuldigingen van fraude tegen Babiš, waarbij EU-subsidies waren gemoeid, veroorzaakt door een interview dat zijn zoon beweerde dat hij was "gekidnapt", zodat hij niet met onderzoekers zou praten.

  De coalitiepartners van Babiš, de sociaal-democraten, hebben de stemming overgeslagen om de regering in staat te stellen te overleven. Maar ze willen dat Babiš ontslag neemt. Hij weigert dit te doen.

  "Ik heb geen reden om af te treden", vertelde hij de wetgevers in een emotionele speech vóór de stemming. "Je moet me ontslaan of proberen me te verslaan in vrije, democratische verkiezingen.
  Jij kan niet van me af komen op een andere manier dan op basis van de wil van de burgers."

  Babiš veroordeelde wat hij de "leugens" noemde die verspreid werden over de kidnapping of gedwongen verdwijning van zijn zoon, Andrej Babiš Jr., die volgens hem op het moment in kwestie in zijn door Rusland bezette Krim van zijn vrije wil was.

  Babiš noemde de hele zaak een "pseudo-affaire" en beschuldigde opnieuw journalisten van het exploiteren van de psychologische toestand van zijn zoon om wat hij noemde "een vals en onethisch rapport" te noemen.

  Eerder in de week zei de sociaal-democratische partijleider Jan Hamáček dat het het beste zou zijn als de premier zou aftreden.

  "De persoonlijke problemen van de premier belasten de regering en we hebben hard gelobbyd voor een verandering van premier, maar de ANO-partij is daar absoluut tegen. Dus door ons te onthouden van de stemming erkennen we het probleem, maar onze prioriteit is om door te gaan in deze regering en ons beleidsprogramma te implementeren ", zei Hamáček.

  De enige manier om een verandering van premier tot stand te brengen, zei Hamáček, was via een motie om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen te houden, wat zijn partij bereid was te steunen als er 120 stemmen konden worden gevonden voor een dergelijke oplossing in het lagerhuis.

  De ANO-partij van Babiš blijft het populairst. Een enquête gepubliceerd op vrijdag door onderzoeksbureau CVVM laat zien dat ANO nu de verkiezingen zou winnen met ongeveer 30 procent van de stemmen. Die peiling werd echter uitgevoerd voordat de huidige crisis een hoogtepunt bereikte en geeft dus niet volledig de potentiële impact op de partijvoorkeuren weer, zei CVVM.

  Uit een afzonderlijke peiling van het afgelopen week gehouden door Median agentschap bleek dat de meeste Tsjechen (57 procent) geloven dat Babiš probeerde te voorkomen dat zijn kinderen in de corruptiezaak tegen hem zouden getuigen over EU-subsidies voor het Ooievaarsnest complex.

  De peiling werd gehouden na de publicatie van een interview op 12 november met Andrej Babiš Jr, die zei dat hij "gekidnapt" was en naar de Krim was gebracht omdat zijn vader wilde dat hij "zou verdwijnen" terwijl het onderzoek naar EU subsidie fraude aan de gang was.

  Babiš zegt dat zijn zoon, die nu in Zwitserland woont, geestelijk ziek is en dat de beschuldigingen onzin zijn. De premier zegt dat zijn dochter een bipolaire stoornis heeft en dus zou ook haar getuigenis onbetrouwbaar zijn.

  Bron oa radio.cz/en.
   
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Duizenden demonstreren tegen de regering in Praag

  Duizenden mensen demonstreerden vrijdagavond in het centrum van Praag en vroegen om het aftreden van de ANO-geleide regering van Andrej Babiš.

  De menigte verzamelde zich bij de Praagse Burcht en marcheerde naar het Oude Stadsplein, dat bijna vol was, en herhaalde het tafereel tijdens een soortgelijke demonstratie op 17 november. Het evenement werd georganiseerd door Milion chvilek, een groep die een aantal protesten heeft gevoerd tegen de heer Babiš's dit jaar.

  De bijeenkomst vond plaats kort nadat de ANO-regering, zoals verwacht, een motie van afkeuring overleefde.

  Bron radio.cz/en.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Burger Democraten: vervroegde verkiezingen dichterbij na recente gebeurtenissen

  De voorzitter van de oppositie Burger Democraten, Petr Fiala, zegt dat premier Andrej Babiš zoveel persoonlijke en familieproblemen heeft dat hij zich niet kan concentreren op het dienen van het land. Hij vertelde de zaterdageditie van krant Právo dat recente gebeurtenissen betekenen dat de Tsjechische Republiek een stap dichter bij vervroegde verkiezingen is gekomen.

  De Burger Democraten waren een van een aantal oppositiepartijen die een motie van wantrouwen hebben ingediend in de ANO geleide regering, nadat de zoon van Babiš een schandaal had veroorzaakt door te zeggen dat hij naar de Krim was gebracht om te "verdwijnen" tijdens een onderzoek waarbij de PM betrokken was en vermeende corruptie.

  De heer Fiala vertelde Právo dat de nederlaag van de motie van niet-vertrouwen geen vanzelfsprekende conclusie was. Hij zei dat de junior partij in de coalitie, de sociaal-democraten, lafheid had getoond door niet deel te nemen aan de stemming.

  De sociaal-democraten hebben zich er ook toe verbonden te werken om het lagerhuis in bepaalde omstandigheden te ontbinden en dit is reden om te geloven dat de huidige regering niet veel langer kan duren, zei de heer Fiala.

  Bron goochel vertaling radio.cz/en.
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Premier Tsjechië beschuldigd van belangenverstrengeling

  De Tsjechische premier en zakenman Andrej Babis wordt beschuldigd van belangenverstrengeling bij het gebruik van EU-subsidies. Dat blijkt uit een intern document van de Europese Commissie, dat ingezien is door persbureau Reuters. Daarin zou staan dat Babis en zijn familie de banden met zijn bedrijf moeten verbreken en de verkregen EU-subsidies mogelijk moet terugbetalen.

  [​IMG]
  De Tsjechische premier Andrej Babis is ook oprichter van het bedrijf Agrofert, dat in 2017 82 miljoen euro aan EU-subsidies ontving. Foto David W Cerny/Reuters

  Volgens het vertrouwelijke document zou Babis in een situatie verkeren die “gekwalificeerd wordt als belangenverstrengeling”, omdat ambtenaren en politici niet zouden moeten profiteren van EU-subsidies die ze zelf controleren. Babis is de oprichter van het Tsjechische bedrijf Agrofert. In 2017, het jaar dat hij premier werd, bracht Babis de aandelen in het bedrijf onder in twee beleggingsfondsen. Via deze omweg bleef Babis begunstigde van EU-subsidies.

  In 2017 kreeg het bedrijf zo’n 82 miljoen euro aan subsidies, terwijl Babis als regeringsleider toeziet op de verstrekking en omvang van EU-subsidies. Babis ontkent tegen Reuters dat er sprake is van belangenverstrengeling. “Ik handel strikt volgens de wet”, zei hij. “Over de beleggingsfondsen heb ik geen controle, omdat ik er geen tijd voor heb.” Hij voegde eraan toe het document van de Europese Commissie nog niet gezien te hebben.

  Demonstraties
  Het is in eerste instantie aan de Tsjechische autoriteiten om stappen te ondernemen, zei een woordvoerder van de Europese Commissie tegen Reuters. “Maar de Europese Commissie heeft ook een verantwoordelijkheid om de financiële belangen van de Europese Unie te beschermen.” Volgens de woordvoerder heeft Brussel eerder deze week contact gehad met Tsjechië over de zaak.

  In september diende corruptiewaakhond Transparency International al een klacht in tegen de Tsjechische premier. Na maanden onderzoek werd het “aannemelijk” geacht dat Babis via zijn bedrijf geprofiteerd had van Europees geld. Dat leidde tot demonstraties in Praag waar duizenden mensen op afkwamen.

  Bron: nrc.nl
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  De Tsjechische minister-president Andrej Babiš raakte verzeild in een soap die zelfs Frank Underwood vergezocht zou vinden

  Waar hebben ze het over in Tjechië? Over ‘House of Czechs’ in Praag en over de vraag of de premier chantabel is, constateert onze Oost-Europa-correspondent Jenne Jan Holtland.

  [​IMG]
  De Tsjechische minister-president Andrej Babiš

  De kijkers die House of Cards vinden tegenvallen dit seizoen (en dat zijn er nogal wat), doen er deze winter goed aan af te stemmen op de Tsjechische politiek. De minister-president daar, Andrej Babiš, raakte verzeild in een soap waarvan Frank Underwood zou zeggen: tikje vergezocht.

  Eerst even de achtergrond. Babiš is multimiljardair. Een deel van zijn eigendommen heeft hij geparkeerd in een trust dat op naam staat van zijn kinderen en vrouw. Dat regeert namelijk wat makkelijker. Justitie verdenkt Babiš van fraude met EU-subsidies bij de aanbouw van een luxe hotel (‘het ooievaarsnest’) even buiten Praag. Dat was op zichzelf al vervelend, maar werd in ‘House of Czechs’ nog vervelender toen onderzoeksjournalisten van Seznam Zprávy met een brisant verhaal kwamen over de zoon van de premier. Andrej junior, 35 jaar, was met een geheime camera gefilmd. Hij beweert door vertrouwelingen van zijn vader te zijn gekidnapt naar de Krim, om te voorkomen dat hij een belastende verklaring kon afleggen tegenover de politie.

  Nee hoor, sloeg de premier terug: junior heeft een bipolaire stoornis waarvoor hij medicijnen slikt, u moet hem niet zo serieus nemen. ‘Hij heeft Tsjechië vrijwillig verlaten.’ Opiniemakers bleven sceptisch: dus de zoon van de premier is bipolair, maar wel in staat de bedrijven van zijn vader te leiden? De oppositie eiste een vertrouwensstemming. Babiš wankelde. Hij werd gered door zijn coalitiepartner, de sociaaldemocraten, die de plenaire zaal vlak voor de stemming verliet. Babiš bleef overeind.

  Problematische verloving
  Wat niemand ontkent, is dat Andrej junior op de Krim is geweest, een schiereiland tjokvol Russische spionnen. Zoonlief zou er verloofd zijn met een niet nader genoemde vrouw. Dat kan een probleem worden, speculeert politiek duider Jirí Pehe op de website Aktuálne.cz. Want wie is deze vrouw precies en wat is ze te weten gekomen over het zakenimperium van het gezin Babiš?

  ‘De Tsjechische geheime diensten zijn ongetwijfeld geïnteresseerd in haar rol.’ Volgens Pehe is het niet zozeer de vraag óf de Russen iets te weten zijn gekomen, maar hoeveel. ‘Maakt dat de premier chantabel?’

  Het netto effect van deze hele affaire: nul. In Hospodárske noviny merkt columnist Peter Honzejk fijntjes op dat de steun voor Babiš – 37 procent – nog precies even hoog (of laag) is als ervoor. Een meerderheid van de Tsjechen moet hem niet, maar tja, daar kopen ze niks voor. ‘De champagne mag terug in de koelkast.’

  Zijn kiezers weten best dat ‘Babišconi’ een boef is die af en toe een leugentje verkoopt om een belangenconflictje toe te dekken, analyseert Jan Kubita in dezelfde krant. Het maakt ze niet uit. ‘Na veertig jaar communisme is de moraal in de Tsjechische republiek nog steeds kapot. Feit is dat het electoraat niet op zoek is naar waarden als eerlijkheid, matigheid en wijsheid. De meeste punten krijg je voor agressie, populisme, eenvoud en meedogenloosheid.’

  Op 17 november gingen Tsjechen zoals ieder jaar massaal de straat op om de ‘fluwelen revolutie’ van 1989 te gedenken. Betogers riepen op tot het vertrek van de premier. Columnist Alexandr Mitrofanov ging kijken en zag de emotie in hun ogen. Het zal niets uitrichten, schrijft hij in Právo. Het land van Kafka beleeft volgens hem een ‘zachte normalisering’ waarbij de vrijheid het aflegt tegen een machtsconcentratie in economie, politiek en media (Babiš is eigenaar van een reeks kranten). Mitrofanov haalt Jozef Stalin aan die zich retorisch afvroeg hoeveel divisies de paus op de been kon brengen. ‘Het antwoord is duidelijk.’ Nul.

  Bron: volkskrant.nl
   
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Europarlementariërs bespreken Babiš belangenconflicten woensdag.

  Het Europees Parlement zal komende woensdag debatteren over mogelijke belangenconflicten van de Tsjechische premier Andrej Babiš. De motie is door de Europese Groenen ingediend met de steun van de Europese Volkspartij.
  Van EP-leden wordt verwacht dat zij de standpunten van de Europese Commissie en de Raad van de EU over deze kwestie horen. Ze zullen er echter geen resolutie over aannemen.
  Uit een uitgelekt rapport van de Europese Commissie bleek dat de Tsjechische premier in een belangenconflict verkeert met geld dat aan zijn Agrofert-conglomeraat is uitgedeeld.
  Critici zeggen dat hoewel Babiš Agrofert in een trustfonds heeft geplaatst, hij de economische eigenaar blijft, in strijd met de Tsjechische en EU-wetgeving. Hij ontkent elke vergrijp.
  Bron radio.cz/en.
  Zijn dochter die ook zit in Agrofert heeft een bipolaire stoornis en zijn zoon noemde hij geestelijk ziek.
  De vrouw is iig al gevonden door een journalist, zie rferl.org/a/czech-ukraine-babis-kidnap.
   
  Laatst bewerkt: 06-12-2018
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  EP: Tsjechische premier moet belang in Agrofert opgeven

  Het Europese parlement heeft de Europese Commissie opgeroepen een einde te maken aan het belangenconflict van de Tsjechische premier Andrej Babis.

  De Tsjechische premier en zakenman Andrej Babis wordt beschuldigd van belangenverstrengeling bij het gebruik van EU-subsidies. Dat blijkt uit een intern document van de Europese Commissie, dat ingezien is door persbureau Reuters. Daarin zou staan dat Babis en zijn familie de banden met zijn bedrijf moeten verbreken en de verkregen EU-subsidies mogelijk moet terugbetalen.

  Volgens het vertrouwelijke document zou Babis in een situatie verkeren die “gekwalificeerd wordt als belangenverstrengeling”, omdat ambtenaren en politici niet zouden moeten profiteren van EU-subsidies die ze zelf controleren.

  Bron: sargasso.nl
   
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ministerie zendt documenten aangaande subsidies Agrofert naar Brussel

  Het Tsjechische ministerie van Landbouw heeft documenten naar de Europese Commissie gestuurd met betrekking tot subsidies die zijn ontvangen door het Agrofert-conglomeraat.

  Een woordvoerder van het ministerie vertelde het Tsjechische persbureau dat auditors van de Europese Commissie later deze maand Praag zouden bezoeken om vermoedelijk belangenconflict met premier Andrej Babiš te onderzoeken. De vorige eigenaar plaatste Agrofert in trustfondsen; Critici zeggen echter dat ze onder de controle van de heer Babiš staan.

  Het Europees Parlement stemde vorige maand om de subsidies aan Agrofert op te schorten totdat de kwestie is opgelost.

  Babiš wordt geconfronteerd met strafrechtelijke aanklachten in de Tsjechische Republiek van EU-subsidie fraude boven CZK 50 miljoen ontvangen door een hotel en conferentiecentrum in de buurt van Praag dat voorheen toebehoorde aan Agrofert. Hij ontkent elke vergrijp.

  Bron radio.cz/en.
   
  camyl vindt dit leuk.

Deel deze pagina