Praagse lepelaar sneuvelt in Nederland

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
In Praagse dierentuin geboren lepelaar sneuvelt tegen stroomdraden bij Borssele

BORSSELE - Een lepelaar die in april 2009 in de dierentuin van Praag werd geboren, was jarenlang spoorloos verdwenen. Totdat Erik Speksnijder hem een paar weken geleden zwaargewond aantrof in een natuurgebied bij Borssele. Na enig speurwerk bleek de imposante vogel een bijzonder leven achter de rug te hebben gehad.

Het was tijdens de tweewekelijkse telling van broedvogels toen het oog van Erik Speksnijder viel op een grote witte vogel in een watergang nabij de Westeindse weel. Aan de toestand waarin de vogel verkeerde, kon de ecoloog van Het Zeeuwse Landschap direct zien dat het foute boel was. ,,Eerst dacht ik nog dat hij vastzat in een klem voor een muskusratten. Die zitten veel in dit gebied.”

Uit zijn lijden verlost
Nadere inspectie leerde dat zijn poot gebroken was. ,,Het zag er heel ernstig uit. Het bot stak eruit en de vogel verloor veel bloed. Omdat zo'n dier na zo’n breuk nooit meer normaal kan vliegen, heb ik hem ter plekke uit zijn lijden verlost”, vertelt Speksnijder. Iets anders dat de ecoloog meteen opviel was de bijzondere ring rond één van de poten. ,,Daar stond Praha Zoo Bohemia op.”

Het vermoeden dat het dier afkomstig was uit de dierentuin van de Tsjechische hoofdstad bleek te kloppen. ,,Hij was onderdeel van een fokprogramma en had een Duitse en een Franse ouder. In 2011 is de lepelaar verkocht aan een handelaar in Nederland.” Dat bedrijf is vogelvoerspecialist Wisbroek in het Limburgse Stamproy. Wisbroek heeft naar eigen zeggen één van de meest moderne, toonaangevende kweekcentra ter wereld voor zeldzame vogels heeft opgezet.

Dankzij speurwerk van diverse vogelaars, ontdekte Speksnijder dat de Tsjechische lepelaar daar ongeveer vijf jaar geleden is ontsnapt uit één van de verblijven. ,,Vervolgens heeft hij aansluiting gevonden bij een kolonie die in het Sloegebied leeft.” Deze groep vogels verblijft telkens ruim een half jaar in Nederland. Vanaf september trekt de kolonie via Franse en Spaanse moerassen naar een overwintergebied ten zuiden van de Sahara.

Zeeuwse kolonie heeft het zwaar
Mark Hoekstein van de Werkgroep Lepelaars is er zeker van dat hij het bijzondere exemplaar een paar keer eerder heeft gespot. ,,De specifieke ring viel ons op, maar we kregen nooit de kans om die af te kunnen lezen.” De kolonie in het Sloegebied heeft het volgens hem zwaar te verduren. ,,Ze zaten jaren met zo’n tachtig nestjes op een terrein tussen de kerncentrale en de Covra. Maar daar ligt nu een zonnepark.” Een deel is neergestreken op een terrein bij de vuilstort. ,,Daar zitten zo'n vijftig nestjes. Maar dat is een dagkoers. Ze hebben daar veel last van de vossen die bijna alle eieren opeten.”

Het vrije leven van de Praagse lepelaar is waarschijnlijk geëindigd nadat hij tegen een draad van de hoogspanningslijn is gebotst. Heel oud is de pechvogel niet geworden. Volgens Hoekstein kunnen lepelaars een leeftijd van 25 jaar bereiken. Ondanks het roemloze einde, kunnen Zeeuwen misschien tot nog lange tijd van dit bijzondere exemplaar genieten. Erik Speksnijder: ,,Hij ligt nu in de vriezer bij Terra Maris, waar ik ook werk. Misschien dat hij opgezet wordt in het museum.”

Bron: pzc.nl
 
Bovenaan