Praags stadspark vernoemd naar Max van der Stoel

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
'Maxe van der Stoela'-park voor de man die ze in Praag niet vergeten zijn

Op de stadskaarten is er nog geen spoor van te zien, maar het bestaat wel degelijk: in Praag is een park naar Max van der Stoel genoemd. Die eer heeft de voormalige minister van Buitenlandse Zaken te danken aan het steentje dat hij bijdroeg aan de val van het communisme in Tsjechië.


2681393.jpeg

Max van der Stoel in 2011 op Prinsjesdag bij de Ridderzaal. © ANP

Dat viel vandaag precies 25 jaar geleden: op 29 december 1989 werd de Fluwelen Revolutie voltooid met de verkiezing van Václav Havel tot president van toen nog Tsjecho-Slowakije. Als schrijver-dissident was die jarenlang het boegbeeld geweest van de mensenrechtenorganisatie Charta 77.

De handtekeningen onder dat handvest waren nog niet helemaal droog, toen Van der Stoel (1924-2011) in maart 1977 tijdens een staatsbezoek aan Tsjecho-Slowakije in zijn hotel werd opgezocht door Jan Patocka, een van de woordvoerders van de uit dissidenten bestaande organisatie.

Van der Stoel stond voor een dilemma. Een ontmoeting met Patocka zou de rest van zijn bezoek op het spel zetten. Zijn medewerkers hadden het hem afgeraden. Anderzijds speelde Van der Stoels geweten een rol. Als politicus voerde hij de mensenrechten hoog in zijn vaandel. Eerder had hij al krachtig stelling genomen tegen het Griekse kolonelsregime.

En dus ontving hij Patocka, met dank aan toenmalig NOS-correspondent Dick Verkijk. Die had de communistische geheime dienst getrotseerd door met een gehuurde auto de woordvoerder van Charta 77 op te zoeken. Patocka, een gerenommeerde filosoof, was onmiddellijk gewonnen voor zijn voorstel. Een ontmoeting met Van der Stoel zou zijn mensenrechtenorganisatie de broodnodige publiciteit opleveren. Het was de eerste keer dat een vertegenwoordiger van Charta door een buitenlandse politicus werd ontvangen.

De communistische autoriteiten konden er niet om lachen. Een ontmoeting tussen Van der Stoel en president Gustáv Husák werd afgelast; ook de rest van het staatsbezoek viel in het water. Voor Patocka, die met zijn gezondheid sukkelde, liep het avontuur nog slechter af. Na urenlange ondervragingen door de geheime dienst moest hij in het ziekenhuis worden opgenomen. Twee weken later bezweek hij aan een hartaanval.

De geste van Van der Stoel werd er niet minder om gewaardeerd. Vanzelfsprekend was die niet: negen jaar later zou het kabinet-Lubbers zich verzetten tegen de uitreiking van de Erasmusprijs aan Charta 77. Bij wijze van compromis werd voor Havel geopteerd, die vervolgens door minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek tevergeefs werd gesommeerd om in zijn dankrede de mensenrechten buiten beschouwing te laten.

Uit erkentelijkheid werd in september op initiatief van de Groningse emeritus-hoogleraar Hans Renner besloten een Praags park naar Van der Stoel te noemen. Volgens de zelf voor het Tsjecho-Slowaakse communisme gevluchte Renner had de locatie niet beter kunnen worden gekozen. Het 'Maxe van der Stoela'-park grenst aan een boulevard die naar Patocka is genoemd.

Bron: Volkskrant.nl
 

kuurgast

Donateur
Het park is aangelegd als onderdeel van het metro tunnel Blanka complex.
Onthulling werd gedaan door:
Ing. Jiří Nouza, wethouder, loco-burgemeester van de stad Praag.
Ing. René Pekárek, Praag 6.
Ing. Martin Borovka, voorzitter raad van bestuur EUROVIA aanleg infrastructuur.

Het park ziet er nu nog kaal uit, maar zal binnen korte tijd de moeite waard zijn om eens te bekijken en om de drukte van de stad even te ontwijken. Het is op loopafstand van de Praagse Burcht en het gouden straatje.
 
Laatst bewerkt:
Van der Stoel krijgt monument in Praag

Bron: Telegraaf.nl - 15 januari 2016

PRAAG - In Praag komt volgend jaar een monument voor de vroegere Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel (1924-2011). Dat heeft opvolger Bert Koenders vrijdag vanuit Praag laten weten.

Stoel.jpg

Portret van Max van der Stoel door Marike Bok

In 1977 was Van der Stoel de eerste buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder die de Tsjechische dissident Jan Patočka (1907-1977) ontmoette. De filosoof Patočka streed met Václav Havel -toen schrijver, later president- tegen het communistische bewind in Tsjecho-Slowakije. Ze waren grondleggers van de mensenrechtenbeweging Charta 77.

vmPatocka02_184522.jpg

Van der Stoel (rechts) tijdens een ontmoeting met de woordvoerder van de Tsjechische mensenrechtenbeweging
Charta 77, Jan Patocka, in 1977 in Praag.


PvdA-man Van der Stoel genoot internationaal gezag op het gebied van mensenrechten en kreeg veel onderscheidingen. Met name in Griekenland genoot hij faam. Hij protesteerde heftig tegen mensenrechtenschendingen door het vroegere Griekse kolonelsregime.
 

Ad Verschoor

Donateur
Onthulling monument in Praag voor oud-minister Van der Stoel

In Praag wordt op 1 maart 2017 een monument voor oud-minister Max van der Stoel onthuld. Hij zette zich in de jaren 70 in voor het verbeteren van de mensenrechten in het toenmalige Tsjechoslowakije.

Het monument is ontworpen door Dominik Lang, en bij de onthulling zullen Frans Timmermans en Lubomír Zaorálek (Tsjechische minister van buitenlandse zaken) aanwezig zijn. Opdrachtgever voor het monument is de Nederlandse ambassade... in Praag.

In 1977 ontmoette hij als eerste buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder de dissident Jan Patočka, een van de leiders van de oppositiebeweging Charta 77. Dat gesprek zette kwaad bloed bij de Tsjechoslowaakse communistische regering. Patočka werd opgepakt en overleed in maart '77 na een elf uur durende ondervraging aan een beroerte.

Internationaal gezag

Van der Stoel, die zes jaar geleden overleed, genoot groot internationaal gezag op het gebied van mensenrechten. Hij was twee keer minister van Buitenlandse Zaken voor de PvdA.

Meer weergeven




Bron: Advies Tsjechie
 
Bovenaan