Praag - Peking.

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Praag wil de partnerschapsovereenkomst met Peking beëindigen vanwege controversieel One-China-beleid

De stad Praag wil de zusterovereenkomst met Peking beëindigen. Volgens burgemeester Zdeněk Hřib blijft de Chinese kant weigeren de clausule over de erkenning van "een enkel China" uit de tekst te schrappen. In plaats daarvan heeft Peking gereageerd op de eis dat geplande uitvoeringen van Praagse muziekensembles zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld of geannuleerd, ook die geen officiële of financiële banden hebben met Praag en gebruiken alleen de titel van hun muziekprojecten. De beëindiging van het contract heeft gemeenteraadslid Hana Kordová Marvanová voorgesteld. De goedkeuring van artikel drie in de partnerschapsovereenkomst drie jaar geleden was ongebruikelijk omdat een politieke verklaring niet was opgenomen in het verdrag over samenwerking tussen twee steden, zei de raadsheer. Ze weigert dat de stad Praag op deze manier haar steun betuigt aan het autoritaire regime in China, dus de politicus. Op maandag zal de gemeenteraad de kwestie bespreken.
De samenwerking tussen Praag en Peking werd in februari 2016 gesloten onder de voormalige burgemeester Adriana Krnáčová. De oppositie op dat moment onder de gemeenteraden sprak zich echter uit tegen de formulering van het overeenkomstige contract.
Bron oa radio.cz/de + lidovky.cz.

Precident Miloš Zeman vindt het onredelijk dat China culturele evenementen met ensembles uit Praag annuleert.
Bron radio.cz/de.

"Op dit moment reageert Beijing(Peking) niet op onze correspondentie, zelfs niet nadat we officiële herinneringen hebben verzonden," zei burgemeester Zdeněk Hrib. China heeft verklaard dat Hribs houding de Tsjechisch-Chinese relaties schaadt.
Bron news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Peking beëindigd partnerschap met Praag.

Peking heeft zijn partnerschap met Praag met onmiddellijke ingang beëindigd en beëindigt alle officiële contacten met de Tsjechische hoofdstad. Dit werd aangekondigd door de afdeling internationale betrekkingen van de gemeenteraad van de Chinese hoofdstad. De verantwoordelijke verklaring stuurde de Praagse ambassade van de Volksrepubliek naar het persbureau ČTK.

De gemeenteraad van Praag had besloten het partnerschap met Peking te beëindigen. De reden was dat de Chinese kant niet bereid was de clausule over een verenigd China in het verdrag te annuleren. De Chinese diplomatie riep de gemeenteraad op zijn positie te wijzigen. Ze dreigde dat Praag haar eigen belangen zou voelen als de gemeenteraad zijn positie niet zou veranderen. Minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček bekritiseerde de verklaring van de ambassade. De Praagse burgemeester Zdeněk Hřib zei dat er niet over een partnerschap kon worden gesproken als China volledig openstond voor de Tsjechische hoofdstad.
Bronnen oa radio.cz/de + news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
China stopt met de financiering van de voetbalclub Slavia Praha in de nasleep van het conflict tussen Praag en Peking, zegt de Tsjechische president.

China zal stoppen met de financiering van de Slavia Praha-voetbalclub als onderdeel van zijn stappen in de vergelding voor de beëindiging van de partnerschapsovereenkomst Praag-Peking, vertelde de Tsjechische president Milos Zeman aan TV Barrandov.
“China reageert door vergeldingsmaatregelen. Sommige luchtvaartmaatschappijen die naar Praag zouden vliegen, moeten naar Kroatië worden afgebogen. Maar het belangrijkste is dat de financiering van Slavia Praha wordt stopgezet. Zoals u weet, was Slavia de meest succesvolle Chinese investering in het land, 'zei Zeman.

Slavia, die al vier jaar Chinese eigenaren heeft, heeft deze informatie niet bevestigd of weerlegd.
Slavia-woordvoerder Michal Bycek tweette dat de club zich volledig concentreert op de komende thuiswedstrijd met FC Barcelona in de groepsfase van de Champions League.
Slavia bestuursvoorzitter Jaroslav Tvrdik zei dat hij waardeerde dat Zeman Slavia als de meest succesvolle Chinese investering in Tsjechië beschouwde en dat Zeman de opkomst en successen van de club bewonderde.
De Chinese eigenaar betaalde de schuld van de club en kocht de Eden Arena van Praag, waarin het team zijn thuiswedstrijden speelt.
Eind 2015 werd China Energy Company Limited (CEFC) de meerderheidsaandeelhouder van Slavia. Begin 2018 bleek dat CEFC ernstige financiële problemen had en de Chinese firma CITIC Group kocht de club en haar arena. Eind 2018 heeft CITIC het meerderheidsbelang van Slavia overgedragen aan het Chinese bedrijf Sinobo Group.
Bron news.expats.cz.
 
Bovenaan