Praag - Peking.

Topic in 'Stedenbanden' gestart door kuurgast, 04-10-2019.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Praag wil de partnerschapsovereenkomst met Peking beëindigen vanwege controversieel One-China-beleid

  De stad Praag wil de zusterovereenkomst met Peking beëindigen. Volgens burgemeester Zdeněk Hřib blijft de Chinese kant weigeren de clausule over de erkenning van "een enkel China" uit de tekst te schrappen. In plaats daarvan heeft Peking gereageerd op de eis dat geplande uitvoeringen van Praagse muziekensembles zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld of geannuleerd, ook die geen officiële of financiële banden hebben met Praag en gebruiken alleen de titel van hun muziekprojecten. De beëindiging van het contract heeft gemeenteraadslid Hana Kordová Marvanová voorgesteld. De goedkeuring van artikel drie in de partnerschapsovereenkomst drie jaar geleden was ongebruikelijk omdat een politieke verklaring niet was opgenomen in het verdrag over samenwerking tussen twee steden, zei de raadsheer. Ze weigert dat de stad Praag op deze manier haar steun betuigt aan het autoritaire regime in China, dus de politicus. Op maandag zal de gemeenteraad de kwestie bespreken.
  De samenwerking tussen Praag en Peking werd in februari 2016 gesloten onder de voormalige burgemeester Adriana Krnáčová. De oppositie op dat moment onder de gemeenteraden sprak zich echter uit tegen de formulering van het overeenkomstige contract.
  Bron oa radio.cz/de + lidovky.cz.

  Precident Miloš Zeman vindt het onredelijk dat China culturele evenementen met ensembles uit Praag annuleert.
  Bron radio.cz/de.

  "Op dit moment reageert Beijing(Peking) niet op onze correspondentie, zelfs niet nadat we officiële herinneringen hebben verzonden," zei burgemeester Zdeněk Hrib. China heeft verklaard dat Hribs houding de Tsjechisch-Chinese relaties schaadt.
  Bron news.expats.cz.
   

Deel deze pagina