Praag ontdekken in 48 uur

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
48 uur in Praag: foodtours, cocktailbar en hele fijne mensen

EDJ3490-1024x684.jpg


O o, Den Praag, mooie stad achter de Moldau. Die sprookjesstad waar je je vriendin op een brug ten huwelijk vraagt om er niet veel later vrijgezellennacht te vieren met je vrienden. Maar wij, eigenwijs als we zijn, stapten in het huwelijksbootje met een aantal culinaire hotspots.

Vrijdag, 16:00 uur

We, knoop dat in je oren, dat zijn Dennis en ik. Bij jullie misschien bekend als die blonde jongen op de foto’s van ons kledingmerk, voor mij die jongen uit de Iepenlaan met wie ik de achtertuin speelde. En vijfentwintig jaar later doen we dat nog steeds, maar dan op andere plekken op de aardbol. We kwamen vast te zitten met de auto op een bevroren zee in Estland, tuimelden over het dek van een IJslands schip op zoek naar het Noorderlicht en maakten met een vliegtuig een landing op een meer in Alaska. En vandaag doen we de check-in in een hotel in de Tsjechische hoofdstad Praag met het thema koeien. Deftig gerenoveerde appartementen zoals je die ook in Amsterdam-Zuid hebt, met uitzicht over statige herenpanden, hoge ramen en visgraat op de vloer. Gelukkig wordt het thema niet door je strot geduwd met koffiemokken, kussens en andere parafernalia van uiers en zwart-wit patronen, maar blijft die beperkt tot een sober schilderijtje op de gang. En natuurlijk de naam van het hotel: Mooo Downtown.
www.mooo-apartments.com

EDJ3424-1024x684.jpg


EDJ3434-684x1024.jpg


Vrijdag, 20:00 uur

Gratis gouden tip tussendoor: boek altijd op de eerste dag van je stedentrip een foodtour, waar op de aardbol je ook bent. Omdat? Omdat je een goed idee krijgt van hoe de stad erbij ligt, leert interessante chefs en bartenders kennen – handig voor later – en vult je maag met dingen die je heel veel vertellen over het bestaan op jouw bestemming. Zie daar ons plan in Praag. Samen met de gidsen George en Leona, een stelletje, gaan we na ons omgekleed te hebben op gastronomisch ontdekkingstocht door de hoofdstad. We stoppen in een restaurant met kristallen kroonluchters om traditionele pasteitjes met zalm en kip en ei te eten, zien in een piepkleine cocktailbar hoe je absint op de authentieke manier maakt en leren in een honderden meters lang drinklokaal hoe je bier drinkt als een echte Tsjech. En dat is: veel, snel en bij voorkeur uit glazen emmers. Dennis staat er alleen voor. Door een tropische maagblokkade, een souvenirtje van mijn vorige reis, voelt het alsof ik zo’n glazen pul in mijn maag heb circuleren en blijft het bij mij alleen bij observeren.
www.prague-food-tour.com

EDJ3411-1024x684.jpg


EDJ3585-684x1024.jpg


EDJ3603-1024x684.jpg


Zaterdag 10:00 uur

Tijdens de foodtour had Leona ons nog gewaarschuwd voor het Praagse streetfood. Want o zo ongezond. De gebakken en met suiker overladen trdelnik bijvoorbeeld: een aanslag op je tanden. En de gefrituurde kaas – minstens zo ongezond als jullie kaassoufflé. En natuurlijk de broodjes worst. Na een pittige wandeling langs de oevers van de Moldau gaan we toch om. Door de ontwapende glimlach (behalve op de foto) van het worstenmeisje in de schaduw van de Charles Bridge, naam onbekend, staan we niet veel later met vijfentwintig worsten in onze handen. De helft met een toefje mosterd, de rest met een beetje zuurkool.

EDJ3508-684x1024.jpg


Zaterdag, 13:00 uur

De strategie in Praag is, zoals in zoveel andere hoofdsteden: de hoofdstraten met de toeristenmenu’s links laten liggen. Ook de traditionele Tsjechische keuken met haar halve dieren, vuistgrote aardappelen en zware, verstikkende sauzen slaan we over. Dennis, mijn wingman op het gebied van culinaire hotspots, leidt ons na een tip op Tripadvisor naar Nase Maso, een exclusieve slagerij van amper vier bij vier meter waar de mensen altijd, of in ieder geval eerder regel dan uitzondering, tot buiten op de stoep in de rij staan te wachten. Om óf vlees van de beste kwaliteit in te slaan óf om te lunchen. De slagerij maakt namelijk verrukkelijke broodjes waarvan die met varkenswang zonder twijfel onze favoriet is – afgemaakt met een goede rode wijn. Buiten op straat in het raamkozijn in de zon – een terras is er niet – is de fijnste plek.
www.nasemaso.ambi.cz

EDJ3449-1024x684.jpg


Zaterdag, 15:00 uur

Dankzij een vriendin die getrouwd is met de fysiotherapeut van een Tsjechische voetbalclub ben ik ineens in het bezit van poedertjes die mijn maagkwalen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Elena heet ze en samen met haar vriendin Martina neemt ze ons mee naar een wijnfestival rond het Troja-kasteel. Ook een mooie trouwens, die Martina. Meervoudig wereldkampioen kickboksen en nooit te verlegen om de parkeerboete van de auto voor haar onder haar eigen ruit te plakken – misschien dat het werkt. Maar binnen zijn we. Duizenden mensen komen jaarlijks naar het landgoed om de wijn van lokale boeren te proeven, om naar muziek te luisteren of met vrienden in de zon te hangen. Vooral rond zonsondergang wordt het op de heuvel van de botanische tuin erg druk. Tip: neem een kleedje mee, proef gratis voordat je koopt en laat de auto staan. Dit jaar in het weekend van 16 september.
www.czechtourism.com

EDJ3717-1024x684.jpg


EDJ3702-1024x684.jpg


EDJ3690-1024x684.jpg


Zaterdag, 21:00

Groenten, daaraan doen de Tsjechen niet. Zelfs een topsporter als Martina niet. De kickbokser kijkt ons aan alsof er voor haar twee geitenwollensokkentypes staan. Twee ons groenten per dag? Laat me niet lachen. Toch gaan Dennis en ik op groententocht. Aan de andere kant van de Moldau, best een eindje lopen, lopen we via een donkere parkeerplaats met olieachtige plassen naar restaurant Sasazu. Het asian fusion restaurant, waar ook rijke Arabieren met dames van plezier aanschuiven, heeft dankzij de exotische gerechten verschillende awards in de prijzenkast staan. Natuurlijk gingen we voor de groenten, maar ook de gigantische tempuragarnalen en tamarinde-eend waren meer dan welkom. Goed om te weten: Wanneer de afwas is gedaan, verandert Sasazu in een dampende nachtclub.
www.sasazu.com

EDJ3976-1024x684.jpg


EDJ3979-1024x684.jpg


Zondag, 10:00 uur

Terwijl Dennis vanaf het dak uitkijkt over de baksteenrode daken en de pleinen van Praag, laat ik me met mijn longdrink komkommerwater nog maar een keer in het voorverwarmde water van de jacuzzi zakken. Het is lazy sunday morning vandaag en wij houden die in ere. Door na het ontbijt (ook de moeite waard) op de bovenste verdieping van hotel Emblem, waar het spagedeelte huist, helemaal niks te doen. Een beetje foerageren en rondlopen in een badjas.
www.emblemprague.com

EDJ3896-1024x684.jpg


Zondag, 13:00 uur

Onze laatste paar uur in Praag gaan we op pad met een journaliste die we gisteren op het wijnfestival hebben leren kennen, Alexandra uit de States. Al een tijdje woonachtig in de Tsjechische hoofdstad en helemaal bekend met de betere eetplekken van de stad. Met de bus gaan we naar de wijk Karlín, waar het een stuk kalmer is en waar de bars en restaurants ineens een heel stuk hipper zijn. We drinken de beste koffie van de stad bij Můj šálek kávy – juiste spelling – en eten een straat later bij Eska Tsjechische gerechten met een moderne twist. In de keuken van dit interieurmagazinewaardige restaurant vind je de culinaire trendsetters van de stad.
www.eska.ambi.cz

EDJ3513-1024x684.jpg


EDJ3522-684x1024.jpg


EDJ3769-1024x684.jpg


EDJ3950-1024x684.jpg


Bron: colourfulrebel.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Citytrip Praag: wat je moet zien in dit Oost-Europese pareltje

Praag en Boedapest worden vaak in één adem genoemd, en er zijn zeker wel gelijkenissen, maar toch zouden wij de Tsjechische hoofdstad nog één trapje hoger willen rangschikken. Ze zijn allebei een bezoekje waard, maar begin dan in Boedapest en laat je vervolgens betoveren door de romantische stad Praag. Vorig jaar stond Praag zelfs tweede in de lijst met de beste steden om te bezoeken

74.jpeg

Wat moet je zien?

Praag kan je op twee dagen helemaal gezien hebben, maar voorzie misschien een derde dag zodat je op je gemak door de stad kunt wandelen. Gescheiden door de Moldau die door de stad stroomt, krijg je twee delen die van elkaar verschillen. Eén kant is duidelijk het oudst, en daar bevindt zich dan ook de oude stad. Ondanks vele invasies is het oude stadsplein relatief ongeschonden gebleven sinds de tiende eeuw. Hier vind je dan ook de meeste toeristen en kan het in de loop van de dag erg druk worden. Je wordt er omringd door prachtige gebouwen die symbolisch zijn voor de rijke architectuur in Praag.

Op dat oude plein kan je ook het oude stadhuis terugvinden. Daar zal je een grote klok zien die de trots van Praag is. Zorg dat je zeker eens op het uur aan die klok staat, want dan zorgt ze voor het nodige spektakel. De constructie komt uit de vijftiende eeuw en is in het verleden al gerepareerd. Vandaag is het de best bewaarde mechanische klok uit de Middeleeuwen.

75.jpeg

Bruggen
Praag is ook de stad van de bruggen. Die zijn noodzakelijk om de twee delen van de stad met elkaar te verbinden. Vanaf zo'n brug heb je een schitterend uitzicht op het kleurrijke Praag. Vandaar ook dat de bruggen zo populair zijn bij schilders. De bekendste is de Karelsbrug, en die is op zich al een meesterwerk. Charles IV liet de brug in 1357 bouwen. In de zeventiende eeuw werden standbeelden aan de brug toegevoegd. Neem je tijd om over deze brug te wandelen, want mooier wordt het niet. Geniet intussen van de schitterende schilderijen die kunstenaars er maken. Je kan ook altijd een kunstwerk kopen om er thuis van te blijven genieten.

Praag heeft zoals vele oude steden ook een kasteel dat over het centrum uitkijkt. Na een korte klim sta je voor de poorten van het indrukwekkende gebouw dat tegenwoordig de woning van de president van Tsjechië is. Het binnenplein mag je gratis bezoeken, maar voor de gebouwen kan je een combiticket kopen. Net zoals in Londen aan Buckingham Palace is er een wissel van de wacht. Dagelijks zie je de wachters elkaar om 12 uur aflossen op de tonen van Indiana Jones en andere populaire filmmuziek.

Heel veel mensen troepen iedere dag samen aan een beeldje van het kindje Jezus in het hart van de stad. Daar komen ze bidden en doen ze wensen in de hoop dat die zullen uitkomen. Het beeldje staat in een mooi versierd heiligdom. Waar het precies vandaan komt weet niemand, maar het zou al minstens uit de zestiende eeuw dateren.

77.jpeg

Shoppen
Daarmee heb je alle verplichte dingen gezien, maar Praag heeft nog zoveel meer te bieden. Ontdek de verschillende wijken met een stadswandeling. De Joodse buurt is bijvoorbeeld de moeite, want al in de dertiende eeuw werden ze verplicht om in dit deel van de stad te gaan wonen. De synagogen zijn echt wel de moeite om eens te bezoeken. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de ellende die dit volk tijdens de geschiedenis, en dan vooral de Tweede Wereldoorlog, heeft moeten doorstaan.

Je vindt er voorts een pak mooie en verborgen straatjes die het verkennen waard zijn. De Golden Lane is zelfs heel mysterieus, aangezien hier alchemisten zouden hebben gewoond. Zij zochten naar manieren om gewoon materiaal in goud om te zetten. Niemand is echter zeker dat dit verhaal klopt. Wat wel zeker is: Franz Kafka heeft er twee jaar lang een huis gehad om er te schrijven.

Wie al eens in Oost-Europa geweest is, zal meteen merken dat er in Praag weinig te merken is van dat grauwe gevoel dat in veel landen en steden doet herinneren aan de Sovjet-Unie. Het voelt hier en daar een beetje Duits aan met een vleugje Wenen. Praag is dan ook vooral een mix tussen Oost-Europa en Beieren. Dat merk je ook in de winkelstraten van de stad, al is het wel aan te raden alert te zijn, zodat je niet wordt opgelicht. Je vindt er bijvoorbeeld veel juweliers waar je zeker nog kunt proberen afdingen, maar let op dat je niet zelf in de luren wordt gelegd.

Tsjechië is één van de grootste concurrenten van België onder de bierlanden, al pakken zij vooral uit met pils. Dat ze over betere pils dan wij beschikken, daarover gaan we niet discuteren. Bestel je op café dus gerust een grote pint, en je zal merken dat je voor de prijs van één glas bij ons al vrij veel kunt drinken in Praag. Toch zal je niet snel dronken worden, want erg straf is het bier uiteraard niet.

Een belangrijke tip: blijf niet met een leeg glas aan tafel zitten, want dan zal er voor je het weet een ober of een serveerster komen vragen of je nog wat wil drinken. Of in veel gevallen brengen ze meteen nog een glas van hetzelfde. Van dorst ga je nooit sterven in Praag. Ook culinair heeft de stad veel te bieden. Het is veilig om je aan de Tsjechische keuken te wagen, want ook daar merk je veel Duitse invloeden. Voorts is het een stevige boerenkeuken die vooral op
koude dagen in de winter best lekker kan zijn.
02.jpeg


Eten en drinken

Praag is één van de goedkoopste steden die je kunt bezoeken, dus het valt goed mee om hier te eten en te drinken. In de zomer is het zelfs nog voordeliger - hier lees je waarom. Tsjechië is één van de grootste concurrenten van België onder de bierlanden, al pakken zij vooral uit met pils. Dat ze over betere pils dan wij beschikken, daarover gaan we niet discuteren. Bestel je op café dus gerust een grote pint, en je zal merken dat je voor de prijs van één glas bij ons al vrij veel kunt drinken in Praag. Toch zal je niet snel dronken worden, want erg straf is het bier uiteraard niet.

Een belangrijke tip: blijf niet met een leeg glas aan tafel zitten, want dan zal er voor je het weet een ober of een serveerster komen vragen of je nog wat wil drinken. Of in veel gevallen brengen ze meteen nog een glas van hetzelfde. Van dorst ga je nooit sterven in Praag. Ook culinair heeft de stad veel te bieden. Het is veilig om je aan de Tsjechische keuken te wagen, want ook daar merk je veel Duitse invloeden. Voorts is het een stevige boerenkeuken die vooral op koude dagen in de winter best lekker kan zijn.

Verblijf

Zoals overal kan je naar Airbnb kijken, maar het mag geen probleem zijn om een betaalbaar hotel in Praag te vinden. Tip: kijk zeker ook eens aan de minder toeristische kant van het water, dus niet waar je de vele bezienswaardigheden zoals de oude markt terugvindt. Uiteindelijk is Praag een heel compacte stad en ben je overal te voet vrij snel. Heuvelachtig is het er wel, dus de kans bestaat dat je hotel aan de kant van het kasteel vrij hoog ligt. Dat is vooral 's ochtends heel aangenaam wanneer je bergaf moet, maar na een lange dag is die klim soms een stevige kuitenbijter.

Wanneer ga je het best naar Praag? Het is zo'n stad die elk seizoen wel iets te bieden heeft en die er prompt ook anders gaat uitzien. In de winter kan het er koud zijn en sneeuwen, in het voorjaar is het er mooi wanneer de eerste bloemen voor kleur beginnen zorgen. In de zomer kan het behoorlijk warm zijn. Zelfs doorheen de dag verandert het uitzicht van Praag door zonlicht en schemering, zeker wanneer je over de Karelsbrug loopt.
03.jpeg


Vervoer
In theorie kan je met de auto naar Praag, maar het lijkt logischer om het vliegtuig te nemen. Vanuit Brussel is het slechts een dik uur vliegen voor je aankomt. Het is ook niet zo moeilijk om goedkope tickets naar Praag te vinden. Let er wel op dat je vanaf de luchthaven nog vervoer moet vinden om aan je hotel te geraken. De luchthaven ligt toch nog een eindje buiten het centrum, en de metrolijn is niet aangesloten op de luchthaven. Al bestaan er wel taxidiensten in de vorm van shuttlebussen.

Bron: newsmonkey.be
 
Bovenaan