Praag is de groenste stad ter wereld

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Praag groenste stad ter wereld

Praag bestaat voor bijna 56 procent uit bossen, natuurgebieden, parken, landbouwgrond, boom- en wijngaarden, golfterreinen of openbare tuinen en is hierdoor de groenste stad ter wereld. Online reisspecialist TravelBird analyseerde 50 steden op basis van groengebied. Uit de Groene Stedenindex 2018 blijkt dat de Tsjechische hoofdstad het ‘groenst’ van allemaal is.

praag1.jpg


Bossen en natuurparken
Bijna de helft van Praag bestaat uit ‘groen’. Vooral bossen, landbouwgrond en natuurparken zijn goed vertegenwoordigd. Volgens TravelBird bestaat ruim 22 procent van het Praagse grondgebied uit landbouwgrond en uit 12,6 procent uit bossen. TravelBird heeft ook gekeken naar het aantal vierkante meters groen per persoon. Praag zakt in deze lijst naar de zesde plaats en Reykjavik spant de troon met 410.84 m2 groen. Praag heeft in totaal 220.54 m2 aan groengebied in de stad.

Praag is een prachtige stad met een centrum vol historische gebouwen en indrukwekkende architectuur. Bezoekers kunnen genieten van het rijke cultuuraanbod en de levendigheid. Even genoeg van de drukte? In Praag zijn diverse parken en openbare tuinen waar bezoekers kunnen ontsnappen aan de hectiek van de stad.

Dat Praag veel parken heeft is bij de meeste mensen bekend, maar dat de stad zoveel landbouwgrond en bossen heeft is voor velen een verrassing. Uit de studie van TravelBird blijkt dat Praag het hoogste percentage landbouwgrond (22.28%) en ook de meeste vierkante meter landbouwgrond per persoon heeft (86.61m²). Ook qua openbare tuinen scoort de stad hoog. De Tsjechische hoofdstad staat op de eerste plek met meeste vierkante meter aan openbare tuinen per persoon (22.53m²).

praag2.jpg


De vijf groene plekken van Praag
1. In het district Troja ligt het 17 de- eeuwse kasteel Troja met eromheen prachtig barokke kasteeltuinen. De tuinen zijn versierd met beelden, pergola’s, doolhoven en fonteinen. Vlakbij deze tuinen is de dierentuin van Praag en de botanische tuin van de stad. In Troja is tevens een wijngaard. Wandel langs de wijnranken en probeer de exclusieve wijn in het luxe restaurant Vinařství Salabka. Maar waar moet je dan precies heen om van dat ‘groen’ te genieten in Praag? CzechTourism Benelux somt vijf parken en tuinen op waar natuurliefhebbers het drukke centrum even kunnen ontvluchten.

praag4.jpg


2. Stromovka Park. Dit park, gelegen in de wijk Holašovice, is een favoriete plek bij de inwoners van Praag. Het park ontstond in de 13 de eeuw als wildreservaat. Er is een drie kilometer lang parcours, samen met een tiental andere kleine paden. Fietsers en inline- skaters kunnen de route verlengen door het eiland (Císařský ostrov) over te steken naar het nabijgelegen Troja. Het is een geweldige plek voor slacklinen en je kunt er fijn picknicken. In Stromovka park staat tevens het planetarium en er zijn diverse speeltuinen voor kinderen.

3. De tuinen van Kinsky zijn de mooiste tuinen van Praag. Ze liggen op de zuidelijke en zuidoostelijke helling van Petřín en zijn gescheiden met de andere Petřín-tuinen door de hongermuur,
waardoor het vaak iets rustiger is. Families komen hier graag picknicken. In park staat het Kinsky zomerpaleis en de houten Grieks-katholieke kerk van St. Michael. Vergeet niet langs het standbeeld van de zeehond Gaston te wandelen. De zeehond ontsnapte uit de dierentuin van Praag doordat deze in 2002 overstroomde. Gaston zwom 300 km naar het Duitse Dresden waar hij werden gevangen. Helaas overleed hij door uitputting en stress.

4. De Rieger tuinen ofwel Riegrovy Sady liggen in het centrum van Praag vlakbij het treinstation. Hiervandaan heb je één van de mooiste uitzichten over de stad. Dit park is meer dan een eeuw oud en is groene oase met bosrijke gebieden, grasvelden, een tuinrestaurant en grote kastanjebomen. In het park vind je diverse pubs, restaurants en biertuinen. Voor een mooie zonsondergang is dit dé plek!

praag5.jpg


5. Grébovka park in Vinohrady ligt iets verder van het centrum vandaan, maar is een heerlijke plek om even tot rust te komen en een wijntje te drinken. Het park is geïnspireerd door de Italiaanse Renaissance en heeft fonteinen en watervallen, meren, paviljoens, beelden en een grot, evenals een uniek uitzicht op de stad. Het charmante wijngaardpaviljoen is omringd door grote wijngaarden en het tuincafé Grébovka Pavilion.

De volledige lijst met resultaten van het Groene Stedenindex is hier te
vinden: https://travelbird.nl/groene-stedenindex- 2018/

praag3.jpg


Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
‘Reykjavik en Praag groenste steden ter wereld’

Groene Stedenindex 2018, waarin stedelijke bestemmingen worden geranked op de hoeveelheid groen. Steden die grote inspanningen verrichten om ecologische gebieden te behouden, of die initiatieven nemen om de kwaliteit en kwantiteit van aangelegd groengebied te verbeteren, krijgen zo erkenning.

Visualisatie
„Om beter te begrijpen hoe het groengebied in deze steden de beleving van een reiziger kan beïnvloeden, hebben we besloten om de gegevens te presenteren in termen van vierkante meter per persoon. Bijvoorbeeld, de resultaten laten zien hoeveel vierkante meter park of bos elke stad heeft per inwoner. Dit zorgt voor een eenvoudige visualisatie van de hoeveelheid groengebied waarvan een bezoeker kan profiteren tijdens een reis.” Daarnaast berekende TravelBird het percentage van elk soort groengebied op elke bestemming.

Top 10
In de top 10 groenste steden gebaseerd op vierkante meter per persoon staat Reykjavik (IJsland) bovenaan met ruim 410 m2 per persoon, gevolgd door Auckland (Nieuw-Zeeland) met 357 m2 en Bratislava (Slowakije) met 332 m2.

Gekeken naar het percentage groengebied binnen de stad staat Praag op nummer 1 met ruim 56% groengebied, gevolgd door Madrid met bijna 45% en Wenen met ruim 42%.

Nederlandse steden
Gemeten naar vierkante meters groen vinden we Rotterdam terug op de 19e plek met 86 m2 groen per persoon, gevolgd door Amsterdam op de 23e plek met 76 m2. Gemeten naar percentage groengebied staat Amsterdam op de 18e plek met 32% en Rotterdam op de 32e plek met 20%.

Overigens bezit Amsterdam het hoogste percentage aan grasvelden (20.65%), terwijl Rotterdam de meeste vierkante meter aan grasvelden per persoon heeft (58.27m²).

De stad met het minste groen is Tokio dat zowel het laagste percentage groengebied (5.97%) kent, als het laagste aantal vierkante meter groengebied per persoon (4.03m²).

Bron: hortipoint.nl
 

kuurgast

Donateur
In park staat het Kinsky zomerpaleis en de houten Grieks-katholieke kerk van St. Michael.
Chrám svatého archanděla Michaela (Kerk van de Heilige Aartsengel Michael).
Op 28 oktober 2020 verwoestte een hevige brand vrijwel het gehele houten kerkje. Van de drie torens bleef een verbrand raamwerk over. Het dak stortte in en beschadigde het interieur. Het ligt in de bedoeling om het kerkje weer op te bouwen.
Bronnen praag-nu.nl + english.radio.cz.
 
Bovenaan