Praag in dagblad Metro van 21 maart 2008

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

In Praag even terug in de tijd

door John van Schagen

Een wandeling door het eeuwenoude stadshart van Praag leidt je langs de meest prachtige gebouwen en misschien wel de mooiste brug ter wereld, de Karel-brug.

De val van het IJzeren Gordijn in 1989 betekende voor Praag het begin van wat tegenwoordig de belangrijkste inkomstenbron van de stad is: toerisme! Elk jaar bezoeken miljoenen mensen uit vooral Azië, Noord-Amerika en de rest van Europa de hoofdstad van Tsjechië. En dat is niet voor niks, want de oude binnenstad van hlavní město Praha is door al die jaren heen bijna perfect intact gebleven en ademt daarom anno 2008 nog altijd een pure sfeer van echtheid uit. Niks moderne architectuur, maar eeuwenoude gebouwtjes. En dat straat in, straat uit. Het is die aantrekkingskracht die zoveel toeristen naar dit deel van Oost-Europa lokt.
Zoals eigenlijk al die toeristen doen, bezochten ook wij natuurlijk de wereldberoemde Karelsbrug. Deze loopt over de rivier de Moldau en verbindt de oude stad met de wijk Malá Strana. Eigenlijk zou je deze plek minimaal drie keer moeten aandoen. ‘s Ochtends als de stad ontwaakt, ergens in de loop van de middag als je over de hoofden heen kunt lopen en ’s avonds rond een uur of negen. We verzekeren drie keer een nieuwe ervaring. Vooral in de avonduurtjes waan je je dankzij de 18e eeuwse lantaarnpalen, de ondergrond van steen en keien en de folkloristische straatmuzikanten even helemaal terug in de tijd. Naar de fraai verlichte burcht aan de overzijde kun je dan ook met gemak een hele tijd staren. De brug blijkt ook een geliefde plek voor stelletjes. Om de paar meter staan er jonge mensen tegen elkaar aangekropen, weinig zeggend, maar zichtbaar genietend van de omgeving.
Een stadsmap komt overigens wel goed van pas tijdens je ontdekkingstocht door de oude binnenstad. En dan nog zul je je regelmatig afvragen waar je beland bent. Zelfs TomTom heeft het nog lastig met de nauwe straatjes en hun onuitspreekbare namen (wat te denken van Náprstkova, Václavské Námĕsti) die bovendien kriskras in elkaar overgaan. Aan de andere kant: dat is nou precies wat Praag zo’n fijne stad maakt. Wie de auto’s en verkeersborden even wegdenkt, zal zich spontaan in de 18e eeuw wanen.

Bron: metronieuws.nl
vrijdag 21 maart 2008
 
Lekker goedkoop shoppen

door John van Schagen

Koffer. Met een goedkope vliegmaatschappij (zie kader heen en terug) zit je tegenwoordig al voor weinig geld in Praag. Ideaal voor een weekendtripje dus. En wie dan z’n koffer pakt doet er wijs aan om die niet afgeladen vol op de bagageband van Schiphol neer te zetten. Praag betekent namelijk ook shoppen. Of nog leuker: goedkoop shoppen!

Hoewel de prijzen
in de Tsjechische hoofdstad een stuk hoger liggen dan in andere delen van het land, betaal je in de meeste winkels nog altijd minder dan bij ons. Vooral als het gaat om fashion. Grote kans dat je daarom op de terugreis zwaarder bepakt bent. En tja, hoe lief je die mevrouw ook aankijkt, veel meer dan twintig kilo zal ze echt niet toestaan.
Het is even zoeken naast de juiste winkels, want niet overal liggen de kleren even goedkoop in de schappen. Maar wie eenmaal de juiste etalage heeft gespot, bespaart al snel tientallen euro’s op een hippe blouse of leuke broek.
Tussen al die leuke kledingwinkeltjes door heb je trouwens wel een overkill aan etalages waarvan je denkt: wie koopt er nou zoiets?? (zie foto). Prullaria waar zelfs de gemiddelde toerist uit Rusland niks mee kan. Maar goed, van dat al winkelen en windowshoppen krijg je natuurlijk dorst, dus is het goed om te weten dat er aan restaurantjes in het winkelgebied van Praag bepaald geen gebrek is. Het is er vaak nog gezellig druk ook, of je nou ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds binnen komt lopen. Kopje koffie graag! Dat is dan 39 kroon, oftewel zo’n 1,50 euro. Waar in Nederland krijg je voor die hoeveelheid centen nog een flinke scheut zwart goud? Voor eten en drinken in de restaurantjes op het grote Staromĕstské-plein ben je wel iets meer kwijt trouwens.

Ok, het is er niet meer
zo goedkoop als pakweg tien jaar geleden toen je echt nog het gevoel had dat alles met kleingeld afgerekend kon worden. Toch kun je hier ook de komende jaren nog wel voor relatief weinig geld shoppen, drinken en eten. De invoering van de euro, die voor 2010 gepland stond, is immers enkele jaren vertraagd.

Bron: metronieuws.nl
 
John heeft dus duidelijk genoten. Hij vergeet alleen te vermelden dat Praag in de schermer, zo tegen dat de zon onder gaat, het allermooist is. De kleuren van gebouwen e.d. komen dan nog mooier uit. De Vlatava met al zijn bruggen heeft dan ook de mooiste kleuren. Ik raad een ieder die Praag bezoekt aan om van dat speciale licht te genieten. Ga dan ook eens naar de TV toren. In 1 woord prachtig !

A3.
 

Rijk&

Geroyeerd Lid
Praag, een regenachtige dag....Juist die dag ben ik naar het nationaal historisch museum geweest op het Wenceslavplein.

Ik ben er daarna nog tientallen malen terug geweest. Een aanbeveling als je wil weten wat historie is. Van land en bewoners, gehucht en stad, handel en natuur........ Kortom wat je ziet en voelt als je in Tjechie bent.
 
Praag, in dagblad Metro

Echt geweldig, want dit stukje kunnen wij goed gebruiken voor ons reisverslag gebruiken.

Met vriendelijke groeten van,
Patrick Kroon uit Waalwijk

Ps; Als iemand er niet mee eens bent, dat ik dit stukje gebruik voor ons (Conchita en ik bedoel ik) reisverslag geef het op tijd door.
 
Bovenaan