Praag: ideaal voor een stedentrip met kinderen

Topic in 'Praag' gestart door Ad Verschoor, 06-02-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Perfect Praag; de ideale stad voor een stedentrip met kinderen

  Ben je op zoek naar een geschikte stedentripbestemming voor het hele gezin? Ga dan naar de Tsjechische hoofdstad Praag. De stad is een perfecte bestemming voor een tripje met kinderen. Waarom? Dat komt met name door de compactheid van het centrum; alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Wel zo fijn voor de korte beentjes.

  Waarom Praag met kinderen nog meer een goed idee is? De vliegtijd is relatief kort; vanaf Amsterdam ben je nog geen 1,5 uur onderweg. Daarnaast liggen de prijzen vrij laag t.o.v. andere Europese steden en beschikt de stad over een overzichtelijk openbaar vervoernetwerk. Wel zo makkelijk als de korte beentjes tóch wel moe zijn geworden. En natuurlijk het allerbelangrijkste; er is genoeg te doen en zien in Praag met kinderen. Kijk je mee?

  Vanaf het vliegveld kun je voor gemak kiezen en een taxi pakken naar jouw hotel. Wil je jouw stedentripje goedkoop houden? Kies dan voor het openbaar vervoer. Voor de aankomsthal vertrekken er twee buslijnen (100 en 119), beiden naar een andere metrolijn. Met de metro bereik je gemakkelijk alle delen van de stad. Kijk van tevoren goed waar je moet uitstappen, de Tsjechische namen van de metrostations zijn niet makkelijk te onthouden.

  [​IMG]

  Wisseling van de wacht
  Een gebeurtenis die de kinderen waarschijnlijk nog lang bij zal blijven, is de wisseling van de wacht bij de Praagse burcht.

  Dagelijks vindt deze ceremonie om 12.00 uur plaats bij de binnenplaats. Dit gaat met een hoop bombarie gepaard. De traditioneel uitgedoste militairen komen over het plein, langs de toeschouwers, aangemarcheerd. Hierdoor kun je ze van heel dichtbij bewonderen.

  De ceremonie wordt begeleid door trompetten en trommels die vanaf de tweede verdieping van het paleis klinken. Het schouwspel trekt het hele jaar door enorm veel bezoekers, maar laat je hier niet door weerhouden. Kom op tijd en confisqueer een plekje front-row.

  [​IMG]

  Bezoek de Praagse burcht
  Als je dan toch bij de wisseling van de wacht bent geweest, bezoek dan direct de rest van het complex. De Praagse burcht – met een oppervlakte van 7,5 hectare de grootste burcht ter wereld – is een bezienswaardigheid op zich. Je ziet het imposante gebouw vanuit bijna alle hoeken van de stad liggen. Dit komt omdat het op een flinke heuvel is gebouwd, wat ook direct zorgt voor een schitterend uitzicht over de stad.

  De bouw van het gigantische complex is gestart in de 9e eeuw onder leiding van de vorst Wenceslaus I. Het meest bijzondere gebouw is misschien wel de Sint-Vituskathedraal. In de 10e eeuw werd gestart met de bouw en pas in 1929 was de kerk voltooid. In de tussentijd zijn er door diverse architecten verschillende bouwstijlen toegepast; van gotisch tot barok tot Weens classisme, het is allemaal terug te zien.

  Kinderen zullen misschien niet met zo’n oog voor detail naar de 99 meter hoge kathedraal kijken. Wat voor hen wel leuk is, zijn de prachtige glas-in-loodramen van de kerk. Met name op een zonnige dag zorgt het licht binnen in de kerk voor een prachtig schouwspel.

  Maar er is nog meer te zien en doen voor kinderen. Zo wordt de Praagse burcht omgeven door prachtige Koninklijke Tuinen. Wandel tussen het groen door en neem even tijd voor een korte break op een van de bankjes. Zo kunnen de beentjes weer even opladen voor nog meer pracht en praal in Praag.

  [​IMG]

  Hotel Beseda beschikt over een uitstekende centrale ligging en is daarmee de ideale uitvalsbasis voor een stedentrip in Praag. De metrohalte is om de hoek te vinden én je maakt gratis gebruik van WiFi.

  [​IMG]

  Trdelník traktatie
  Na al dit cultuur snuiven hebben de kids wel een traktatie verdiend. En wat is er nu lekkerder dan een trdelník. Een wat?! Een trdelník is een voormalige Slovaakse specialiteit die in 2010 naar Tsjechië is overgewaaid. De lekkernij staat ook wel bekend als chimney cake, oftewel schoorsteencake.

  De schoorsteentjes worden gemaakt van deeg, om een spit gerold, gesuikerd en vervolgens boven het vuur gegaard. Als ze gaar zijn worden ze naar keuze gevuld met chocolade, ijs, slagroom en fruit. Een hele traktatie op zich! Let wel op; de trdelníks zijn voor kinderen een hele maaltijd!

  Fotomomentje op de Karelsbrug
  Een van de bekendste bezienswaardigheden van Praag is de Karelsbrug. Loop vanaf de Praagse burcht terug over deze rijkelijk versierde brug; de brug is 516 meter lang, bijna 10 meter breed en versierd met 30 standbeelden van heiligen.

  Maak hier zeker tijd voor een fotomomentje met het hele gezin. Zijn jouw kinderen al wat ouder? Maak er dan een fotowedstrijdje van! Wie maakt de leukste selfie met een van de standbeelden?

  [​IMG]

  De astronomische klok bewonderen
  Tijdens een stedentrip in Praag ben je op zoek naar bezienswaardigheden waarbij kinderen gemakkelijk hun aandacht erbij kunnen houden. Dat lukt zeker als je de beroemde astronomische klok op het Oude Stadsplein gaat bewonderen.

  De astronomische klok vind je op de gevel van het stadhuis en speelt op ieder heel uur een melodietje af waarbij verschillende figuren in beweging komen. Het skelet rinkelt een bel en er gaan twee deurtjes open waaruit een parade van apostelen uit komt. Handig; het hele schouwspel duurt nog geen minuut. Lang genoeg om de aandacht van de kinderen vast te houden, toch?

  Het Legomuseum
  Is het een dagje wat minder lekker weer tijdens jullie stedentrip in Praag? Geen nood; breng dan een bezoekje aan het Legomuseum. Kinderen – en geloof ons, ouders ook – kijken hier hun ogen uit dankzij de prachtige Praagse bouwwerken helemaal gemaakt van kleine Legoblokjes. Zo zie je er o.a. de Karelsbrug, het Nationale Museum en een mozaïek van de Praagse burcht.

  [​IMG]

  Boottochtje over de Moldau
  Een van de leukste manieren om een stad te ontdekken is wat ons betreft vanaf het water. En ideaal met kinderen; zij kunnen even lekker rustig zitten. In Praag kun je een boottochtje maken over de rivier de Moldau. Zo krijg je een uniek uitzicht op de Karelsbrug en de Praagse Burcht. Onderweg word je bijgepraat over de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad.

  Fantastisch uitzichtpunt
  Vanaf de Praagse burcht heb je al een schitterend uitzicht over de stad, maar voor een nog beter fotomomentje moet je naar de Petřín-uitkijktoren bovenop de hoogste heuvel. Deze toren heeft wel iets weg van de Eiffeltoren en dat is ook niet zo gek; de ontwerpers werden geïnspireerd door Gustav Eiffel. Je bereikt de top te voet of met een kabelbaan. Kies je voor deze laatste variant, dan is de weg naar de uitkijktoren al een uitje op zich.

  [​IMG]

  Aan de voet van de heuvel waarop de Petřín-uitkijktoren staat verblijven? Kies voor Hotel Roma, dat beschikt over o.a. comfortabele kamers en gratis WiFi. In de zomermaanden geniet je in de tuin van de Tsjechische zonnestralen.

  Bron: Vakantiediscounter.nl
   
 2. Ha, ons hotel (hotel Roma)! Gisteren weer uitgecheckt, voor de 9e keer daar overnacht, voor de 7e keer in dezelfde kamer. Hebben een weekje Praag gedaan met puber en peuter (kleuter sinds vandaag). Wat ze leuk vonden:
  alchemistenmuseum

  spiegelpaleis op de Petrin

  wandelen van de Petrintoren naar het Strahovklooster

  Hamley's: een veel te dure speelgoedwinkel met draaimolen, glijbaan vanaf de bovenste verdieping, vlindertuin, VR-attractie van de Golem, Czech Repubrick: Tsjechie in Lego (niet hetzelfde als het eerder genoemde Lego-museum)

  de paternosterlift in de City Hall

  de toren van de brug beklimmen (aan de Stare Mestozijde)

  restaurant Vytopna waar treintjes de drankjes komen brengen

  Luxor aan het Wenceclausplein: een enorme boekwinkel met ook veel speelgoed, spelletjes etc en een bistro met lekkere Medovnik

  alle Molletje merchandise

  de heksenmarkt

  rondrit in een oldtimer

  hun naam schrijven op de John Lennonmuur (veel toeristen blij kunnen maken met de viltstiften van ons zoontje)

  speeltuin op het Kampa-eiland met uitzicht op de Moldau

  speeltuin onderaan de Karelsbrug

  levende standbeelden op het plein bij de klok

  de bedrijvigheid op de brug: muzikanten, man met geitje, kunstenaars

  En uiteraard de Trdelniks. Dochter heeft onlangs ontdekt dat ze in Nederland verkocht worden bij Mister Twister in Utrecht. Maar die in Praag zijn lekkerder en de omgeving is beter aldus haar oordeel!
   
  Kohout en Ad Verschoor vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina