Praag, een stad voor wijnliefhebbers

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Praag, een stad voor wijnliefhebbers
De wijnen van de hoofdstad

Wijn in Praag? Niet veel mensen associëren wijn met Praag. Toch is de hoofdstad een perfecte plek voor wie van een wijntje houdt. De nieuwe trends, de wijntradities en de geschikte geografie maakt Praag tot een ware wijnbestemming.

Wencesclassvatovaclavska-vinice-1-wikicommons-by-keete-37.jpg.aspx


De Tsjechische wijnbouw is volwassen geworden
De afgelopen jaren heeft de wijnbouw zich flink ontwikkeld in Centraal-Europa. Zo ook in Praag. In de hoofdstad zijn er meer restaurants gekomen die zich focussen op kwaliteitsproducten en producten van eigen land, zoals wijn. Dit is ook te merken aan de boerenmarkten die worden georganiseerd en de diverse wijnfestivals, zoals het Festival van Rosewijnen. Men is meer geïnteresseerd geraakt in lokale tradities, waaronder wijnbouw.

De wijngaarden van Praag
Al meer dan duizend jaar groeien druiven in Tsjechië, maar wijn was vooral een drank voor koningen en adel. Op dit moment is er 6.000 hectare aan wijngaarden in het land, waarvan de meeste in Moravië liggen. Door haar heuvels heeft Praag ook een aantal wijngaarden. De bekenste is de St. Wencesclas wijngaard die bij de Praagse burcht behoord. Deze wijngaard dateert uit de 10de eeuw en je vindt hier de druivensoort Riesling en Pinot Noir. In het restaurant Villa Richter kan je de wijn proeven en in de zomer kan je hier heerlijk zitten op het terras.

De historische Grébovka wijngaard is een overblijfsel uit de periode van Karel IV. In de 14de eeuw waren hier volop wijngaarden. In één van de twee historische gebouwen, Viniční altán, is nu een wijnrestaurant waar je een wijnproeverij kan doen. Ander wijngaarden in Praag zijn Salabka en St. Clara.

Met een wijntje in de hand
Het aantal wijnbarren in Praag is tevens toegenomen. Er heerst hier vaak een aangename en moderne sfeer en het is weer wat anders dan de typische Tsjechische kroeg. Leuke plekjes waar je heerlijk aan je wijntje kan nippen zijn Míšeňská, Bokovka met haar rauwe interieur, L’Fleur met zowel cocktails als wijn en VinVin.

Voor meer informatie over de wijnen en de locaties van wijnbarren en restaurants in Praag, neem een kijkje op www.prague.eu. Hier is tevens de brochure "Wine in Prague" te downloaden.

Bron: czechtourism.com
 
Bovenaan