Praag: de geschiedenis achter straatnamen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
What’s in a name? Praag gaat de rijke geschiedenis achter straatnamen verklaren

Praag 1 gaat in de hele wijk blauwe plaquettes plaatsen naast de iconische rode straatnaamborden, die het grootste deel van het middeleeuwse hart van de stad omvatten, inclusief Staré Město en de Joodse wijk en, aan de andere kant van de Moldau, het grootste deel van Malá Strana en Hradčany bij de Praagse Burcht.

f82277b5063ada5a960b6a0b4459c2a8.jpg

Tot dusver heeft het stadhuis 73 straten geselecteerd binnen het project. Velen zijn natuurlijk vernoemd naar beroemde Tsjechen, zoals František Palacký en Josef Jungmann, leidende figuren van de National Revival-beweging van de 19e eeuw, of de dichter Jan Neruda.

Maar hoe heetten de straten honderd jaar geleden, toen Duits de dominante taal was in Praag? Of in voorbije eeuwen? Waarom hebben sommige namen standgehouden, en wat was hun oorsprong?

De verklarende blauwe plaques zullen komende lente geplaatst worden. Als je je afvraagt of de hele geschiedenis wel op de borden past - dat is niet zo. Elk bord heeft daarom ook een QR-code, die je met je telefoon kunt scannen om het volledige verhaal te zien.

Bron english.radio.cz.
 
De naam van de Zemanovastraat wordt gewijzigd, het gemeentehuis wil verwarring met andere dragers van deze achternaam voorkomen.

De directie van Praag zal de naam van de nieuw gecreëerde en recentelijk genoemde Zemanovastraat in Kolodějy veranderen in Karel Zeman. De wijziging zal plaatsvinden op verzoek van het plaatselijke gemeentehuis, zodat de filmmaker, poppenspeler en graficus niet worden verward met andere dragers van deze naam, zoals een andere filmmaker Bořivoj Zeman.

Dit volgt uit een document dat maandag door de Praagse gemeenteraadsleden wordt besproken. Het voorstel voor naamgeving wordt goedgekeurd door wethouders op voorstel van de gemeentelijke topografische commissie. Straten en openbare ruimtes mogen niet genoemd worden naar levende persoonlijkheden.

De straat loopt ten zuidoosten van Václav Chochola tussen de straten Hermíny Týrlová en K Běchovicům. De gemeentelijke topografiecommissie stelde voor om het Zemanov te noemen en zo de persoonlijkheid te herinneren van een van de oprichters van de Tsjechoslowaakse animatiefilm, poppenspeler, animator en graficus Karel Zeman. Het werd afgelopen november officieel genoemd.

De burgemeester van Koloděj, Angela Morávková (Naděje pro Koloděje), benaderde het stadsbestuur met het verzoek de naam te veranderen van Zemanov in Karel Zeman. Hetzelfde verzoek werd gedaan door het Karel Zeman Museum. De Commissie heeft dit afgewezen, onder meer omdat de naam zo kort mogelijk moet zijn. De Praagse leiding besloot uiteindelijk het oordeel van de commissie te wijzigen en zich te houden aan Koloděj en het museum.

Het benoemen of hernoemen van openbare ruimtes in Praag is goedgekeurd door de gemeenteraad. Suggesties kunnen door iedereen worden ingediend. De voorstellen worden eerst besproken door het gemeentehuis van het betreffende stadsdeel.

Na goedkeuring door zijn raad wordt het doorgestuurd naar de gemeentelijke topografiecommissie. Als hij het met hem eens is, wordt hij besproken door de Praagse raadsleden. Volgens de wet mag het gebied niet genoemd worden naar mensen die er wonen.

bron: prazskypatriot.cz

 
Bovenaan