Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De verzuurde relatie tussen Praag en Beijing symbolisch voor de Tsjechisch-Chinese betrekkingen, schrijft de New York Times.

Tsjechië is een van de kleinere landen die Beijing het meest agressief heeft berecht, schrijft The New York Times.
De ontwikkeling van de partnerschapsovereenkomst tussen Praag en Beijing heeft de manieren verlicht waarop China zijn economische slagkracht gebruikt om diplomatiek zijn weg te vinden en veilig en voet aan de grond krijgt op de Europese markt.

Het artikel beschrijft de ontwikkeling nadat Praagse burgemeester Zdeněk Hřib was begonnen met de pogingen om te verwijderen een clausule voor het 'One China'-beleid uit de zusterstadsovereenkomst met Beijing - taal die meestal niet voorkomt in zustersteden-overeenkomsten die Beijing heeft met andere gemeenten over de hele wereld.

De Tsjechische president heeft getracht de schade te beperken. Hij schreef een persoonlijke brief aan de heer Xi waarin hij benadrukte "dat de Tsjechische Republiek, haar regering, het beleid van één China volledig respecteert.

De krant belicht ook het incident van de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Praagse burgemeester met diplomaten waarvan Zdeněk Hřib weigerde de Taiwanese diplomaat uit te zetten, hoewel hij daartoe werd aangespoord door de ambassadeur van China.
Voor de heer Hřib, die slechts twee maanden eerder was gekozen, was de eerste schermutseling in een diplomatieke ruzie die zou uitmonden in het verbreken van de banden tussen Beijing en Praag als 'zustersteden' en die vandaag de dag een bedreiging vormt voor de betrekkingen tussen de Tsjechische Republiek en China.

Chinese functionarissen gaven bedreigingen uit en begonnen actie te ondernemen tegen instellingen tegen instellingen die aan de stad waren gebonden.
Een daarvan was het Praags Philharmonisch Orkest, dat meer dan twee jaar had besteed aan het voorbereiden van een 14-daagse herfsttour door China. Als het orkest wilde dat de show zou doorgaan, suggereerden Chinese functionarissen, zou het een document moeten ondertekenen waarin de acties van de burgemeester worden afgewezen. De groep weigerde. De reis is geannuleerd.

Chinese functionarissen hebben gedreigd het aantal toeristen dat naar het land komt te beperken.
Nadat er in 2014 sancties waren opgelegd aan Rusland na de annexatie van de Krim, verdrongen de Chinezen ze snel als de grootste uitgaven aan de Praagse versie van Fifth Avenue, de Pařížská, waar winkels als Prada, Tiffany & Company en Hermès staan. (Zdeněk Hřib heeft hierover een bericht op zijn facebookpagina geplaatst.)

In de dierentuin, waar ambtenaren een plan van $ 9 miljoen hadden onthuld om een pandapaviljoen te bouwen bovenop een heuvel met uitzicht op de stad, zwommen nog steeds twee ijsberen en de ambtenaren hebben hun zinnen op een ander dier gericht.
"Toen ik klein was, had ik dit boek met zeer mooie zwart-witfoto's," zei burgemeester Hřib. "En het coolste dier daar was de pangolin." De wezens, die eruit zien als geschubde miereneters, zijn de meest verhandelde niet-menselijke dieren ter wereld. Taiwan heeft een sleutelrol gespeeld bij het redden van uitsterven en is nu de thuisbasis van waarschijnlijk de grootste populatie van de wezens in gevangenschap. De heer Hřib heeft de burgemeester van Taipei gesproken en is hoopvol dat waar de panda-diplomatie faalde, de belofte van de pangolin werkelijkheid zal worden.
In China worden er op grote schaal pangolins gedood om er medicijnen van te maken.

Voordat Hřib aan de macht kwam, was de situatie in de Tsjechisch-Chinese betrekkingen heel anders.
Het hoogtepunt kwam in 2016, toen de topleider van China, Xi Jinping, werd verwelkomd voor een staatsbezoek door populistische president Miloš Zeman, die had gezegd dat zijn land China's 'toegangspoort tot Europa' zou worden.
Voor Tsjechië kwamen nauwere banden met China met beloften van meer handel, investeringen en zakelijke deals. Voor Praag hield de deal de belofte in van meer toerisme, culturele uitwisselingen en zelfs een felbegeerde panda voor de dierentuin van de stad. Drie jaar later is een groot deel van de investering niet uitgekomen, er is meer bezorgdheid over Chinese spionage dan opwinding over handelsovereenkomsten en er is geen panda in de dierentuin van Praag.

"De huwelijksreis is voorbij" zegt Filip Jirouš analist bij Sinopsis, een onderzoeksgroep gericht op China aan de Charles University in Praag. "Dit is de ontnuchterende periode."

In december gaf de cybersecurity-instantie van de Tsjechische overheid een richtlijn uit waarin werd gewaarschuwd dat de Chinese technologiegigant Huawei een potentiële bedreiging voor de nationale veiligheid vormde. Deze gaven aan om Huawei te blokkeren voor het bouwen van de 5G infrastructuur in belangrijke sectoren. Huawei dreigde met juridische en financiële vergelding en de heer Zeman beschuldigde de Tsjechische inlichtingendiensten van "vuile trucs".

Meer recent waren er zorgen dat China zijn invloed probeerde te gebruiken bij academische instellingen. Het bedrijf dat het meest profiteerde van de nauwe banden met China is een particuliere financiële en beleggingsonderneming, PPF Group. De oprichter, Petr Kellner, is de rijkste man van Tsjechië.
Toen Home Credit (divisie van zijn bedrijf) aankondigde dat het een programma wilde sponsoren bij de Charles University, had het een voorwaarde: de universiteit moet ermee instemmen niets te doen om de zakelijke activiteiten van de onderneming over de hele wereld te schaden. Dat betekende China gelukkig houden.
Studenten en professoren deinsden terug en faculteitsleden dreigden te stoppen. Het plan werd gestopt en de rector van de school verontschuldigde zich.
Bronnen nytimes.com, news.expats.cz + denik.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het bedrijf dat het meest profiteerde van de nauwe banden met China is een particuliere financiële en beleggingsonderneming, PPF Group. De oprichter, Petr Kellner, is de rijkste man van Tsjechië.
Toen Home Credit (divisie van zijn bedrijf) aankondigde dat het een programma wilde sponsoren bij de Charles University, had het een voorwaarde: de universiteit moet ermee instemmen niets te doen om de zakelijke activiteiten van de onderneming over de hele wereld te schaden. Dat betekende China gelukkig houden.
Home Credit van de rijkste Tsjechische Petr Kellner heeft betaald voor een campagne die China promoot.

Volgens documenten verkregen door Aktuálně.cz, is een PR-bureau ingehuurd door Home Credit, een bedrijf dat eigendom is van de rijkste Tsjech, Petr Kellner, geprobeerd de Tsjechische samenleving te beïnvloeden in het voordeel van communistisch China. Het PR-bureau creëerde een netwerk van experts, journalisten en politici, van wie sommigen niet noodzakelijk hoeven te weten waar ze bij betrokken waren.

Terwijl Tsjechische contraspionage (BIS) de uitbreiding van de Chinese invloed in Tsjechië als een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid beschouwt, heeft Home Credit, dat toebehoort aan Petr Kellner, bijna 2.000 werkuren betaald aan het PR-bureau die leden van de Tsjechische massamedia die opkomen voor het Chinese regime en, omgekeerd, degenen aanvallen die kritisch zijn over deze ondemocratische staat. Dit blijkt uit documenten die Aktuálně heeft verkregen van een bron en waarvan de authenticiteit is geverifieerd met behulp van een aantal methoden.
Lees het gehele artikel in Engels op zpravy.aktualne.cz.
 

kuurgast

Donateur
Nieuwjaarstoespraak van premier Andrej Babiš.

In de peptalk van het nieuwe jaar, zei de Tsjechische premier om optimistisch naar de toekomst te kijken.

In zijn eerste nieuwjaarsrede tot de natie vertelde premier Andrej Babiš aan Tsjechen dat ze reden hadden om te vieren, omdat ze momenteel een van de gelukkigste en meest succesvolle periodes in de moderne geschiedenis van het land doormaakten en geen reden hadden om bang te zijn voor de toekomst. Hij zei dat zijn langetermijninvesteringsplan het potentieel had om van Tsjechië een land als Zwitserland te maken.

"Ons land beleeft een van de gelukkigste en meest succesvolle periodes in zijn moderne geschiedenis. Na 17 jaar heeft Moody's de rating van dit land verhoogd tot het niveau van België; in BBP per hoofd hebben we Portugal, Griekenland en Spanje overtroffen. Onze economische ongelijkheidsindex behoort tot de laagste ter wereld; onze mensen worden het minst bedreigd door armoede en sociale uitsluiting. Met 2,1 procent hebben we het laagste werkloosheidspercentage in Europa - en volgens een Deloitte-onderzoek naar de kwaliteit van leven hebben we landen als de VS, Singapore en Israël overtroffen."

De Tsjechische premier dankte de eer voor de doorgevoerde hervormingen, de stand van de overheidsfinanciën en het feit dat de Tsjechische economie twee keer zo snel groeit als andere EU-lidstaten. Hij zei dat zijn regering haar beleid van voornamelijk investeren in mensen, die hun vruchten zouden afwerpen, zou voortzetten en dat het langetermijnplannen had die de successen van het land verder zouden brengen.

De sleutel hiervoor is, zei hij, het langetermijninvesteringsplan van de overheid dat 20.000 projecten omvat voor een bedrag van acht miljard kronen dat in de komende 30 jaar moet worden uitgevoerd.

"Als ik Harry Potter was en met een toverstaf zou kunnen zwaaien om deze projecten tot stand te brengen, zou dit land meteen een tweede Zwitserland zijn. Mijn plan is voor 11 miljoen mensen, omdat ik deze natie wil zien groeien. Onze toekomst hangt af van onze kinderen."
Bron oa radio.cz/en.

Mijn plan is voor 11 miljoen mensen, omdat ik deze natie wil zien groeien. Onze toekomst hangt af van onze kinderen.
Wat blijkt.......hij is zelf eigenaar van de helft van alle ivf-klinieken en wil dat kinderloze echtparen wettelijk meer en langer door kunnen gaan in ivf-trajecten.
Bron hlidacipes.org.
 

kuurgast

Donateur
Dit lijstje is bijna afgewerkt.

de volgende minister zal ook vervangen worden:
Minister van Transport Dan Ťok; op eigen verzoek, maar wel met extra druk ivm de D1 en Toll van Petr Rafaj.
Binnen een jaar wordt zijn opvolger ook al vervangen:

Premier ontslaat minister Vladimir Kremlik van Transport wegens te dure online systeem snelwegvignetten.

Premier Andrej Babiš heeft zijn besluit aangekondigd om minister van Transport Vladimir Kremlik te ontslaan vanwege een te dure aanbesteding voor het exploiteren van een nieuw online systeem voor de verkoop van snelwegvignetten.

De premier zei dat het 400 miljoen krooncontract dat aan Asseco Central Europe was toegekend, slecht was georganiseerd en samengesteld. Hij zei dat de zaak niet met hem was geraadpleegd en dat de minister van Transport had geweigerd de schuld te aanvaarden en de offerte in te trekken.

Dhr. Babis zei dat hij minister Karel Havlicek van Industrie en Handel wil belasten met de portefeuille van ministers van vervoer. Volgens de Tsjechische televisie heeft president Zeman het besluit van de premier aanvaard.
Bron radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
‘We willen geen dief, wel een premier.’
Lange lap tekst maar vooral onderstaande deel daarvan is interessant:
‘Veel mensen, zeker de oudere generatie, zijn ervan overtuigd dat er geen betere regering kan worden gevormd dan die van Babiš.’ Tsjechen appreciëren de doeltreffendheid en gezond verstand van de premier. Slechts 6 procent van de samenleving, wel het meest politiek actief, gaat de straat op. De algemene tevredenheid van de huidige politieke situatie is aanzienlijk hoger dan na de val van de vorige regering in 2012. De publieke opinie verafschuwde toentertijd de privéschandalen van premier Nečas. Ook de corruptie werd uitgebreid bekritiseerd.

Maar het financiële gesjoemel gaat tijdens de regering Babiš gewoon door. Zijn kiezers zien het voor een stuk door de vingers. ‘Ze geven vooral niet veel om het Europese geld – dat komt van Brussel, daar hebben we niet veel mee te maken, denken ze’, legt socioloog Matouš Pilnáček uit. Daarom benadrukte Milion Chvilek in december al dat Tsjechen wel degelijk gevolgen van dit schandaal zouden moeten dragen als Babiš het belastinggeld gaat gebruiken om de gestolen bedragen terug te betalen.

‘Desondanks vinden veel voorstanders van Babiš dat het geen ramp zou zijn mocht het land die 11 miljoen euro moeten ophoesten. Dan is het gewoon zo. De ultieme balans zou sowieso in hun voordeel zijn want de premier maakt Tsjechië rijk … Hij is simpelweg een noodzakelijk kwaad dat geaccepteerd moet worden.’

Prokop vindt dat Babiš van geluk kan spreken. De zaak die het meest in de media is geweest – de bouw van het befaamde conferentie- en welnessoord Ooievaarsnest – gaat over een beperkt bedrag. ‘50 miljoen Tsjechische kroon, of iets van een twee miljoen dollar. Babiš gaf het terug en stal vervolgens meer geld van de EU. Dat Ooievaarsnest is niet de ergste case in een hele reeks van zijn financiële zwendel en hij is schuldig aan belastingontduiking. Hij verzamelde geld voor de reclame van het Ooievaarsnest dat nooit de deur uitging. Waarschijnlijk gaat het in totaal om veel meer geld dan de Europese subsidies voor Agrofert.’

Het is noodzakelijk om die zaken meer te belichten zodat de Tsjechische kiezers weten wat Babiš allemaal uitspookt, oppert Prokop. Op die manier zouden kiezers automatisch minder vertrouwen hebben in zulke politici, zodra ze weten dat zij bijdragen aan het systeem dat burgers misbruikt. ‘Mensen weten dat hij gestolen heeft en dat hij liegt, maar ze kennen toch niet het volledige plaatje. Weinigen weten bijvoorbeeld dat de Actie van Ontevreden Burgers (ANO), de politieke partij die Babiš in 2012 oprichtte, connecties heeft met de illegale schuldsanering.’
 

Ad Verschoor

Donateur
Russische ambassade in Praag kijkt nu uit op plein van vermoorde oppositieleider Nemtsov

Een doorn in het oog van Russische diplomaten, dat gloednieuwe straatnaambordje op het plein pal voor hun ambassade. Vijf jaar na de politieke moord op Boris Nemtsov eerde de Tsjechische hoofdstad Praag donderdag de Russische oppositieleider die in 2015 tijdens een wandelingetje in de rug werd geschoten.


763

Zhanna Nemtsova (rechts), dochter van de vermoorde Boris Nemtsov, en de Praagse burgemeester Zdenek Hřib bij het straatnaambord van het omgedoopte plein.

Na Washington in de Verenigde Staten, de Oekraïense hoofdstad Kiev en Vilnius in Litouwen is Praag de vierde stad die Nemtsov met een straatnaam eert. Het Onder-de-Kastanjes Plein heet voortaan Boris Nemtsovplein.

De Russische vertegenwoordiging in Praag zit hierdoor ingeklemd tussen locaties die vernoemd zijn naar mensen die hun kritiek op de Russische regering met de dood hebben moeten bekopen. Tegelijkertijd met het Boris Nemtsovplein is een straatje achter de Russische ambassade vernoemd naar onderzoeksjournalist Anna Politkovskaja, die in 2006 werd vermoord. Op steenworp ligt ook de Milada Horákovástraat, vernoemd naar een Tsjechische politicus die in 1948 door communisten is omgebracht.

Voor zowel de moord op Nemtsov als Politkovskaja geldt dat arrestaties zijn verricht, maar de echte opdrachtgevers voor de moorden zijn nooit achterhaald.

Relaties met Rusland liggen gevoelig in Tsjechië, dat zich in 1989 ontdeed van het socialistische eenpartij-systeem. De oudere generatie herinnert zich hoe Russische tanks in 1968 demonstraties voor democratie onderdrukten, jongere Tsjechen zijn trots dat hun land zich onder de eerste democratisch gekozen president Václav Havel, een voormalig politieke gevangene, ontpopte tot voorvechter voor mensenrechten.

Geheel in die traditie is de liberale Praagse burgemeester Zdenek Hřib van de Tsjechische Piratenpartij er niet vies van zijn middelvinger op te steken naar ondemocratische regimes. Vorig jaar weigerde Hřib een Taiwanese diplomaat bij een receptie weg te sturen – een dringend verzoek van de Chinese ambassadeur. China beschouwt Taiwan als afvallige provincie, niet als autonoom land: wie goede relaties met China wil, moet onderschrijven dat Taiwan onderdeel van de Volksrepubliek is. De Tsjechische president Miloš Zeman schurkt graag tegen Beijing aan, maar Praag strijkt Beijing juist tegen de haren in door ook nog eens een stedenband met de Taiwanese hoofdstad Taipei aan te knopen.

Bron: volkskrant.nl
 

kuurgast

Donateur
In Praag werd zondag gedemonstreerd

Zondagmiddag namen honderden mensen deel aan protestmars en demonstratie tegen "krachten die de democratische instellingen in de Tsjechische Republiek ondermijnen" in Praag. Dit laatste protest op het oude stadsplein van Praag werd aangewakkerd door de benoeming van Stanislav Křeček in de functie van ombudsman.

Křeček, die werd voorgedragen door president Miloš Zeman, en werd gekozen door de kamer van afgevaardigden, maakte zijn critici boos door te zeggen dat hij de rechten van de "meerderheidsmaatschappij" zou verdedigen en dat de Roma's voor hun eigen rechten zouden moeten zorgen. Hij is ook onder vuur komen te liggen vanwege zijn beschrijving van moslimmigranten als een 'invasie'.

De demonstranten droegen leuzen tegen de Tsjechische premier Andrej Babiš, evenals borden met de tekst "Chinees/Russisch gedrag ruikt naar totalitarisme", "We willen het EU-pad, niet Kaczyński/Orbán" of "De media zijn niet van politici".

De organisatoren hebben vooral hun bezorgdheid geuit over de mogelijkheden voor politici om de publieke omroep te controleren.

Demonstranten brachten een grote stoel naar het plein met het woord "Democratie", waarvan de poten de rechtbanken, de media, de regering en de wet vertegenwoordigden. Zo werd symbolisch aangetoond hoe het hele democratische systeem zal instorten als slechts één van die pijlers valt, namelijk de onafhankelijke media.

Het protest was vreedzaam en duurde ongeveer twee en een half uur.

Bronnen radio.cz/de + romea.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Maar wie er achter lokale sites zitten, is moeilijk te achterhalen, zegt Ondrej Kundra, onderzoeksjournalist van het gerespecteerde Tsjechische opinieblad Respekt. Kundra ging achter Aeronet.cz aan, dat grossiert in berichten met koppen als ‘Obama vreest dat Californië zal losbreken van de VS in navolging van de Krim en bedreigt Rusland’.

Kundra’s speurtocht naar de bron van Aeronet voerde hem van Praag naar een nepadres in Eindhoven en vervolgens terug naar bankrekeninghouders in Tsjechische provincieplaatsjes. Een Russische smoking gun vond hij niet. De website bleek te kunnen bestaan dankzij giften.
Tsjechische journalisten vinden de man achter de Aeronet-desinformatie-website

De Publieke omroep van de Tsjechische televisie heeft onthuld dat zij, samen met verslaggevers van het tijdschrift RESPEKT, verscheidene jaren hebben besteed aan het opsporen van de geheime bron van de desinformatie op de Tsjechische Aeronet-server, en dat zij ontdekt hebben wie verantwoordelijk is. Manager Marek Pešl werd onderschept door de verslaggevers op een woonwijk in Trenčín, Slowakije.

Bron romea.cz/en
 

kuurgast

Donateur
Vandaag een nieuw woord geleerd:
Alibisti.
De ministers maken er een inhaalslag in om fouten bij anderen te leggen.


Een paar ministers hadden kritiek op ziekenhuispersoneel en bejaardenhuizen waar een epidemie plaatsvond.
Ten eerste toonde de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch het gebrek aan empathie toen hij op een persconferentie sprak over de dood van een 75-jarige man in het Thomayer-ziekenhuis in Praag, waar de besmette zuster later stierf. Vojtěch identificeerde verschillende verpleegsters als de boosdoeners van de dood van de man. 'Waarschijnlijk is de infectie daar door het personeel meegebracht van buiten het ziekenhuis ', zei de minister.

“Geef de schuld aan de dood van het coronavirus aan de medische staf die doet wat ze kunnen en hun eigen gezondheid en leven riskeert voor uw handicap? Minister Vojtěch zou zijn excuses moeten aanbieden", zei de voorzitter van de KDU-ČSL Marian Jurečka.
'Soortgelijke uitspraken zijn respectloos en alibistisch. Minister Vojtěch kan zijn mislukkingen niet toegeven, dus gooit hij ze naar iedereen. Het is beschamend ', voegde ODS-hoofd Petr Fiala eraan toe.
'Het is waar dat sommige verpleegsters buiten het ziekenhuis zijn besmet en daarmee sommigen van de patiënten, wat helaas het geval was bij deze verpleegster, 'zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch, nadat een van de besmette zusters stierf.

Vervolgens werd het onvermogen om zich in te leven in het werk van mensen in de eerste lijn, bewezen door minister van Sociale Zaken Jana Maláčová. Net toen het coronavirus bij de meest kwetsbaren arriveerde in de bejaardentehuizen. In plaats van beschermende uitrusting stuurde de overheid zorgverleners een "aanbeveling" om bezoeken te verbieden, handhygiëne in te voeren en temperatuur te meten voor werknemers en klanten.
Toen de boze Daniela Lusková vice-president van de Vereniging van Sociale Dienstverleners van Tsjechië en hoofd van het U Biřičky Huis in Hradec Králové, zei "dat de ministers bejaardentehuizen en verzorgingshuizen niet interesseerden en hun werknemers "dom" maken," hield minister Maláčová zich niet in: "Mevrouw Lusková staat bekend als een conflicterende persoon!"

Twee leden van de regering namen het van alle kanten voor hun gedrag. Artsen, brandweerlieden of verzorgers zouden nu eerder dankbaarheid dan kritiek verwachten. Ofwel genoeg maskers en andere beschermende uitrusting, of in ieder geval een verontschuldiging en een verzoek om geduld.
Ze willen zeker geen advies krijgen van u zoals "handen goed wassen".

'Ik vind het schandalig en respectloos tegenover mensen die letterlijk hun leven op het spel zetten in de eerste lijn.
Als de staat hen op tijd van beschermend materiaal zou kunnen voorzien, zou er zeker niet zoveel besmette medische hulpverleners zijn. In het gekke alibisme is de bal gooien naar de medische en sociale staf niet alleen laf, maar ook onbeleefd en respectloos,' zei STAN-leider Vít Rakušan.

De voorzitter van een andere oppositiepartij, Markéta Pekarová Adamová van TOP 09, waarschuwde zelfs een week geleden de ministers Vojtěch en Maláčová tevergeefs dat sociale voorzieningen niet precies weten hoe ze de epidemie moeten voorkomen.
'Ik heb wat vragen gestuurd en verzoeken om uitleg. Geen antwoord. Terwijl ministers ruzie maken op het internet, zijn senioren terecht bang voor ziekte omdat de staat wekenlang geen interesse toonde. Babiš uitspraak 'grootmoeders en grootvaders, zorg goed voor jezelf' is in dit verband een cynische klucht ', zegt Pekarová Adamová.

Een soortgelijke kritiek werd ook gewekt door de openbare ruzie tussen de ministers van Volksgezondheid Vojtěch en van Binnenlandse Zaken Hamáček op Twitter, die de invoer van maskers en ademhalingsapparatuur moesten verzekeren, zodat er genoeg was voor bejaardentehuizen.

"Wat moeten artsen, verpleegsters, hygiënisten, politieagenten, brandweerlieden of maatschappelijk werkers denken als ze de ruzies van de internetministers bekijken, wie verantwoordelijk is voor wat en wie had wat voor beschermingsmiddelen... Gelukkig zijn we een creatieve natie die zichzelf kan helpen, als de regering het niet kan', zegt Petr Fiala, hoofd van de Democratische Burgerpartij.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Russische ambassade in Praag kijkt nu uit op plein van vermoorde oppositieleider Nemtsov

Een doorn in het oog van Russische diplomaten, dat gloednieuwe straatnaambordje op het plein pal voor hun ambassade. Vijf jaar na de politieke moord op Boris Nemtsov eerde de Tsjechische hoofdstad Praag donderdag de Russische oppositieleider die in 2015 tijdens een wandelingetje in de rug werd geschoten.
Russische ambassade wijzigt officieel adres na het hernoemen van de straat Boris Nemstov

De Russische ambassade in Praag heeft haar officiële adres gewijzigd, nadat de Praagse autoriteiten het plein ervoor hadden vernoemd naar Boris Nemtsov, meldt de nieuwssite Aktuálně. De ambassade is nu officieel gevestigd in het nabijgelegen Korunovační St., waar het tot nu toe een consulaire afdeling had.

Voorafgaand aan deze formele verhuizing noemde de website van de Russische ambassade nog steeds het adres Pod Kaštany, ondanks het feit dat de plaats eind februari werd hernoemd tot náměstí Borise Němcova. De hernoemingsceremonie vond plaats op de vijfde verjaardag van de moord op de Russische oppositieleider Nemtstov in Moskou.

De burgemeester van Praag, Zdeněk Hřib, zei dat hij de actie van de Russen vreemd vindt, aangezien zelfs president Vladimir Poetin de moord op Nemtsov heeft veroordeeld.

Bron radio.cz/en
 

Ad Verschoor

Donateur
‘Rusland probeerde Praagse burgemeester te vergiftigen’

Rusland zou een poging hebben ondernemen de Praagse burgemeester Zdenek Hrib en deelraadvoorzitter Ondrej Kolár te vergiftigen. De aanslag werd voorkomen door ingrijpen van de Tsjechische geheime dienst.


Dat schrijft de Tsjechische krant Respekt, met verwijzing naar bronnen bij de Tsjechische geheime dienst. De Praagse autoriteiten hebben het bericht niet bevestigd. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov noemde het bericht maandag een journalistieke miskleun.

Respekt meldt dat een agent van de Russische inlichtingendienst drie weken geleden naar Praag is gevlogen met een koffer waarin het gif ricine zat. Een Russische diplomatieke auto heeft de man volgens Tsjechische inlichtingenbronnen rechtstreeks van de luchthaven van Praag naar de Russische ambassade gebracht.

Hrib en Kolár zouden doelwit zijn geworden van de Russen, omdat ze de laatste maanden beiden acties ondernamen die het Kremlin in het verkeerde keelschat schoten. Hrib liet een plein in Praag omdopen tot Boris Nemtsov-plein, vernoemd naar de in 2015 doodgeschoten tegenstrever van de Russische president Vladimir Poetin. Uitgerekend aan dat plein is de Russische ambassade gevestigd. Als teken van protest veranderde die het postadres in een andere locatie.

Een paar weken later besloot een Praagse deelraad - onder leiding van Kolár - het standbeeld van Ivan Konev, een Sovjet-commandant uit de Tweede Wereldoorlog, te laten verwijderen. Konevs standbeeld werd in 1980 opgericht. Op 22 april verklaarde woordvoerder Martina Vacková van burgemeester Hrib al dat hij onder politiebescherming is geplaatst. Maar ze wilde toen niet zeggen waarom.

Rusland werd een aantal keren eerder verdacht van vergiftigingen in het buitenland. In 2004 werd de toenmalige, pro-Westerse Oekraïense presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko onwel na een etentje in een restaurant. Hij bleek te zijn vergiftigd met dioxine. Joestsjenko overleefde, maar hield er voor het leven een pokdalig gezicht aan over.

In 2006 kwam Aleskandr Litvinenko, een naar Groot-Brittannië overgelopen Russische geheim agent, in Londen om het leven door toediening van het radioactieve polonium. Volgens de Britse autoriteiten gebeurde dat door oud-collega’s van de Russische geheime dienst FSB.

En in maart 2018 raakten vader en dochter Sergej en Joelia Skripalj in het Britse Salisbury in coma, nadat hun voordeur uit onderzoek bleek te zijn ingesmeerd met het Russische gif ‘novitsjok’. Het tweetal, Britse staatsburgers van Russische afkomst, overleefde de aanslag wonderwel. Twee agenten van de Russische militaire inlichtingendienst GROe worden verdacht van de aanslag.

Bron: destentor.nl
 
Lekker vaag weer allemaal. Iedereen kan zo'n bericht de wereld in slingeren. "Volgens bronnen bij de geheime dienst". Die vervolgens niet zegt of het bericht klopt. Als er echt een poging was geweest, dan had de Tsjechische regering wel anders gereageerd. Zolang deze het bericht niet erkent en niet met bewijzen komt, valt dit voor mij onder de categorie nepnieuws. En dan is het schandalig dat dit breed wordt uitgemeten in de zogenaamde onafhankelijke pers. Dan is deze media hetzelfde als waar ze de Russische media altijd van beschuldigt.
 
Dat kunnen ze niet weten als er geen bewijzen zijn. Maar dat het mogelijk zou kunnen zijn zal best. Maar zolang er geen bewijs of officiële bevestiging van de zogenaamde bron is, dan valt het bij mij onder nepnieuws.
 
Hoeveel voorbeelden van andere politieke moorden ga je geven om de verongelijkte Russische reactie goed te praten? Of wil je hiermee alleen maar zeggen dat Praag of alle vermoorden een straatnaam moet geven, of geen van allen?
 
Bovenaan