Politiek

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Bartiku, 16-03-2005.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Studenten protesteren tegen bezuinigingen in het onderwijs
  Tsjechische studenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs protesteren tegen het besluit van de regering om 75% korting op bus- en treinreizen voor studenten en ouderen in te voeren. In een open brief vroeg u premier Babiš (Ano) om het besluit in te trekken.
  Ondertekenaars van de open brief vrezen dat de goedkopere rijkosten zouden resulteren in bezuinigingen op het onderwijs. Concreet gaat het om een geplande overdracht van 400 miljoen kronen (16 miljoen euro) uit de begroting van het ministerie van Onderwijs. Volgens Babiš zijn dit slechts middelen die de onderwijsafdeling in het verleden niet heeft uitgeput. Bron radio.cz/de.

  Met deze kortingsregeling als een soort zoethoudertje hoopte Andrej Babiš de studenten en ouderen aan zijn kant te hebben in zijn onzekere positie momenteel.
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ik volg al enkele weken met ongeloof het Tsjechische nieuws over het politieke spel dat Andrej Babiš speelt.
  Opvallend is dat Andrej Babiš met zijn ANO partij ondanks alles in de polls nog steeds de meeste kiezers achter zich heeft staan. Nieuwe verkiezingen hebben dus nog helemaal geen nut.
  Hieronder enkele delen uit artkelen over Andrej Babiš en de onderhandeling:


  Babiš wil de macht met niemand delen.
  De ANO-beweging streefde zijn eigen maximale winst na in plaats van een compromis in de gesprekken over een mogelijke Tsjechische regering en verkoos de belangen van zijn leider Andrej Babiš voor die van het land, aldus CSSD-voorzitter Jan Hamacek.
  Hamacek zei dat ANO een beweging is die wordt gecontroleerd door een enkele man en Babiš zal alles opofferen om premier te blijven.
  Reden voor de beëindiging van de coalitiegesprekken met CSSD is oa bezetting van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie die Andrej Babiš niet aan een andere partij wil geven. Met deze ministeries kan hij zijn frauduleuze zaken blijven verbergen. Bron oa praguemonitor.com.

  Babiš zou ook andere politici als premier accepteren.
  Als het nodig is, zou president Miloš Zeman, hoofd van de partij en partijleider van Ano, Andrej Babiš, accepteren dat een andere president van de ano-partij de taak krijgt om een regering te vormen. Babiš zei dit in een gesprek met de dagelijkse Lidové noviny op maandag. Maar hij verwacht niet dat de president een dergelijke beslissing neemt, voegde Babiš eraan toe. Zeman en Babiš komen samen voor een gesprek op dinsdag.Bron radio.cz/en.

  Andrej Babiš heeft Hongaarse premier Viktor Orbán gefeliciteerd met zijn overgrote winst , dat mede te danken was aan zijn anti George Soros campagne.Bron praguemonitor.com.
  Orbán heeft wel een jaar in Oxford studeren dankzij een financiering van Soros.
  In Tsjechië gebruikt de Piratenpartij ook anti-Soros campagne om zieltjes te winnen.


  Transportminister zou niet toetreden tot kabinet ondersteund door Okamura.
  De Tsjechische minister van transport Dan Tok (ANO) zei tijdens zijn bezoek aan de regio Hradec Kralove dat hij maandag niet zou toetreden tot het nieuwe kabinet, als die wordt gesteund door Tomio Okamura's Freedom and Direct Democracy (SPD) ) beweging
  Dit weekend kondigde minister van Justitie Robert Pelikan (ANO) aan dat hij in de politiek zou eindigen, met het argument dat zijn opvattingen waren afgeweken van die van ANO.
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Journalisten beschuldigen de politie van intimidatie over Babiš-zaken.

  Drie Tsjechische onderzoeksjournalisten, Jaroslav Kmenta, Janek Kroupa en Sabina Slonková, beweren dat de politie en de Algemene Inspectie van Veiligheidskorpsen (GIBS) geprobeerd hebben hen te intimideren in de zaken van premier Andrej Babis in hun gezamenlijke verklaring vrijgegeven aan CTK door Kmenta op donderdag.

  De journalisten zeggen dat ze de afgelopen maanden herhaaldelijk ondervraagd zijn door de politie over de zaken waarin miljardair zakenman en ANO-voorzitter Babis betrokken zijn.

  De GIBS bevestigden slechts in het algemeen dat het mogelijke informatielekken uit de politiedossiers aan het onderzoeken was. De inspectie kan echter geen commentaar geven op bepaalde stappen in strafprocedures, zei woordvoerder van GIBS, Ivo Mitacek, aan CTK.

  De politie heeft bezwaren geuit tegen de verklaring van de verslaggevers.

  Kmenta, van het Reporter-magazine, Kroupa, van de openbare Tsjechische radio, en Slonkova, van de Neovlivni.cz-server, wijzen erop dat de GIBS en de politie hen een reeks dagvaarding hebben gestuurd voor verhoorvragen over de vermeende informatielekken uit de politiedossiers en onderzocht de zaken al hadden ze al getuigd over de zaken in de respectieve kantoren.

  "We zijn ervan overtuigd dat dit onderzoek ons en onze bronnen moet verwarren en intimideren en ons moet ontmoedigen om verder te werken", schrijven de journalisten.

  Volgens hen zijn deze stappen "schijnbaar gecoördineerd" en is het neveneffect ervan om onderzoeksjournalistiek strafbaar te stellen.

  "We weten niet wie de hele operatie heeft opgestart, we weten alleen dat de zaken waarvoor alle drie van ons momenteel worden opgeroepen, verband houden met één persoon: premier in ontslag Andrej Babis," schrijven ze.

  "De politie van de Tsjechische Republiek intimideert niemand, hun werk volgt altijd het doel van een strafrechtelijke procedure die wordt begeleid door het kantoor van de respectieve openbare aanklager," twitterde de politie.
  Bron praguemonitor.com.
   
  Laatst bewerkt: 11-04-2018
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De Tsjechische Republiek is verdeeld over de Amerikaanse aanval op Syrië.

  Premier Andrej Babiš zei dat de aanval op Syrië onvermijdelijk was, met de nadruk op de duidelijke houding van Tsjechië tegen het gebruik van chemische wapens.

  De Tsjechische president Miloš Zeman veroordeelde de Amerikaanse, Franse en Britse raketaanvallen op Syrië. Bovendien beschuldigde het staatshoofd bepaalde media en niet-gouvernementele organisaties ervan de oorlog te ondersteunen.
  Bron oa radio.cz/de.
   
  JanAverink vindt dit leuk/interessant.
 5. cor

  cor

  zeman is natuurlijk een fanatiek moskouaanhanger.
   
  JanAverink en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Michal Murin is bezweken onder de druk van Andrej Babis en heeft ontslag aangevraagd.
  Bronnen oa praguemonitor.com + radio.cz/de.
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië opent Honorair Consulaat in Jeruzalem

  Premier Andrej Babis van de Tsjechische Republiek heeft kenbaar gemaakt dat zijn land de aanwezigheid in Jeruzalem gaat vergroten door daar een honorair consulaat te openen. Het Centraal-Europese land wil haar ambassade niet naar Jeruzalem verhuizen in lijn met het EU-standpunt hieromtrent. Dat heeft Babis afgelopen vrijdag bij Radio Praag verklaard, schrijft Times of Israel.

  Babis zei ook dat de regering overweegt om een Tsjechisch centrum in Israel’s hoofdstad te openen tijdens een gepland bezoek aan Israël door president Milos Zeman, eind van 2018.

  Het officiële EU-standpunt stelt dat de kwestie van Jeruzalem eerst moet worden opgelost in vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen.

  Eerder deze week maakte Roemenië bekend haar ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

  Bron: www.joods.nl
   
  JanAverink vindt dit leuk/interessant.
 8. Het wordt wel erg stil over die aanval met chemische wapens op Douma, het begint er steeds meer op te lijken dat het in scene is gezet. Er is nog steeds geen hard bewijs dat er een aanval met chemische wapens heeft plaatsgevonden en ook niet dat Assad daar de dader van zou zijn. Eenzelfde spelletje is al eens eerder gespeeld met Saddam Hussein, met alle gevolgen van dien, voor degenen die zich dit nog kunnen herinneren.
   
 9. Beetje laf terugkrabbelen, die vrede met de Palestijnen komt er nooit, dus die overeenstemming over Jeruzalem ook niet. En waar de EU staat in dat conflict weten we maar al te goed. Het anti Israel sentiment viert hoogtij. Chapeau voor de leiders van Roemenië, die tonen tenminste ballen
   
  Olivier en kobus vinden dit leuk/interessant.
 10. Leo

  Leo

  Invoering van de fikse korting voor studenten en gepensioneerden op trein- en busreizen is uitgesteld tot aanvang september 2018. De reden van dit uitstel is volgens Dan Ťok, Tsjechisch minister van transport, te zoeken in het feit dat de regionale overheden niet in staat zijn de geplande deadline voor invoering te halen. Invoering zou gebeuren tegelijk met de start van de nieuwe dienstregelingen op 10 juni aanstaande.
  Als de nieuwe kortingsregeling daadwerkelijk van start gaat zou dat de Tsjechische staat jaarlijks 5,8 miljard kronen aan kortingen gaan kosten. Bron radio.cz/en.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Czech state forest boss felled amid calamitous bark beetle infestation
  Tsjechisch staatsbos baas geveld te midden van rampzalige schorskevers.

  Het hoofd van het staatsbosbouwbedrijf Lesy ČR , Daniel Szórád, is door de minister van Landbouw Jiří Mílek ontslagen.
  De reden? De voortdurende rampzalige gevolgen van de aantasting door schorskevers in staatsbossen en het kennelijke onvermogen van de voormalige baas om er iets aan te doen.
  Bron radio.cz/en.

  Deze is wel niet door Andrej Babiš opzij gezet maar hij doorgestreept worden.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk/interessant.
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische minister: Hamas verantwoordelijk voor doden

  [​IMG]
  Afbeelding: De Israëlische president Reuven Rivlin ontvangt Martin Stropnický, toen minister van Defensie en nu minister van Buitenlandse Zaken, in zijn kantoor in Jeruzalem in januari 2017 (Archieffoto: Mark Neyman/GPO).
  De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Martin Stropnický, schreef in een openbare verklaring op de website van het ministerie dat alleen Hamas verantwoordelijk is voor de Palestijnen die bij de onlusten aan de grens met de Gazastrook zijn omgekomen.

  In deze voor een Europese leider uitzonderlijke verklaring schreef hij onder meer dat 'geen enkel land zich bij deze provocaties (van Hamas) zou neerleggen'. Verder schreef hij: 'Ik geloof niet dat er een verband bestaat tussen de gebeurtenissen in de Gazastrook en de opening van Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Het conflict in het Midden-Oosten bestaat al vele jaren. Hamas heeft die gebeurtenis uitgebuit (de opening van de ambassade).

  'Het is een feit dat Hamas de alleenheerser over de Gazastrook is, en dus de verantwoordelijk voor de gewelddadige gebeurtenissen van de afgelopen weken aan de grens tussen Israël en de Gazastrook. Hamas wordt door de Europese Unie beschouwd als een terroristische organisatie en erkent ook de Staat Israël niet. De poging om het grenshek te doorbreken en Israëlisch grondgebied binnen te komen kan als terrorisme worden omschreven. Hamas gaf ook toe dat het grootste aantal van de doden leden van Hamas waren.'

  En dat is nog niet alles. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken vervolgde: 'Je kunt zien hoe Hamas de bevolking van Gaza behandelt. De leden van Hamas hebben de grensovergang Kerem Shalom aan de kant van de Gazastrook verbrand; die grensovergang wordt gebruikt voor de overdracht van humanitaire hulpgoederen. Er moet ook op gewezen worden dat Hamas kinderen naar de frontlinie van de rellen stuurt, opdat men later Israël wereldwijd kan beschuldigen van het vermoorden van kinderen. Hamas geeft niets om de burgers van Gaza of om het verbeteren van de levensomstandigheden. Het enige wat Hamas belangrijk vindt, is om zoveel mogelijk door de internationale gemeenschap te worden gerespecteerd en zijn houding ten opzichte van de situatie te beïnvloeden. Dit gedrag zal de situatie in Gaza niet verbeteren en zeker niet bijdragen aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het is tijd om de dingen bij hun naam te noemen.

  De Israëlische ambassadeur in Praag, Daniel Meron, prees de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken voor zijn verklaringen: 'Ik feliciteer de minister van Buitenlandse Zaken van de Tsjechische Republiek met het feit dat hij de waarheid brengt over de basis van het geweld in onze regio. Zijn verklaringen onderstrepen de bijzondere betrekkingen tussen onze landen. Precies zeventig jaar geleden hielp Tsjechië ons in de onafhankelijkheidsoorlog en nu steunt het ons in de propagandaoorlog.'

  De Tsjechische president was de eerste Europese leider die de verklaring van de Amerikaanse president Trump over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël toejuichte. In december sprak de president zijn steun uit voor de verhuizing van de Tsjechische ambassade naar Jeruzalem. Dit moet stapsgewijs gebeuren. Tegelijkertijd veroordeelde hij het besluit van de EU tegen de verklaring van Trump en noemde die 'laf'.

  Bron: israeltoday.nl
   
  JanAverink vindt dit leuk/interessant.
 13. Waarin een klein land groot kan zijn. Bravo Tsjechië, eindelijk een land wat niet meehuilt met de Palestijnse wolven in het Europese bos.
   
 14. Zo zie je maar hoe meningen uiteen kunnen lopen. Sinds wanneer is het belonen van een bezettingsmacht de norm? Hoe zouden de Tsjechen dat gevonden hebben tijdens de bezetting en onderdrukking door de Sovjet Unie?
   
 15. of nederland tijdens de bezeting door de amerikanen? Een bevrijder die niet meer weg gaat is ook gewoon een bezetter.
   
  JanAverink vindt dit leuk/interessant.
 16. Daar heb ik over nagedacht.
  Al een tijdje geleden trouwens.
  Soms probeer ik af en toe iets van geopolitiek te begrijpen. Lees mij in, en probeer te snappen wat rond-om ons speelt.
  Er is erg veel gepubliceerd, maar, sommige stukken bijven hangen.
  Voor geïnteresseerden:
  https://www.bruna.nl/boeken/rusland-begrijpen-9789492161048
   
  kobus en JanAverink vinden dit leuk/interessant.
 17. Voor de duidelijkheid: dit heeft Niets met Tsjechie te maken, maar wel met hun verleden.
   
 18. Sinds wanneer ben je een bezettingsmacht als je je vestigt in een land wat al duizenden jaren je thuisland is? Waar horen de Joden anders thuis dan in Israël, het land van hun voorvaderen? De Joden hebben in bezit genomen wat hun sinds oeroude tijden toekomt, hun beloofde land en Jeruzalem is sinds oudsher de hoofdstad van dat land. Sjema Israel, Adonai Elo-hénoe, Adonai echád
   
 19. Dat zeg je helemaal correct: ze hebben in bezit genomen.
   
  kobus vindt dit leuk/interessant.
 20. Is dat zo? Dus dan heb je er ook geen probleem mee dat Italie zijn Romeinse rijk weer herstelt, of de Ottomanen, Het Uhersko-Rakousku, het vooroorlogse Duisland, inkluziev Sudeten. Of nog beter: het duitsland van 1942.
  In Canada zijn ook resten van Vikingen gevonden, mag Denemarken nu dat hele land innemen? Of de Maja's, inka's
  Of heet het dan :D dat is heel wat anders. De moderne Joden hebben gewoon een land bezet op grond dat het volgens de historie van hun is. En ook daar zal wel een geopolitiek idee achter zitten, ander hadden ze dat nooit toegelaten.
   
  Kohout vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina