Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Blijf het vreemd vinden, als er over een nederlandse minister geschreven wordt dan krijg je niet gelijk ook alle info over afkomst en verleden. Maar bij Babis moet dat schijnbaar iedere keer vermeld worden.
Als Babis een schoon verleden had was er niets aan de hand.
Hij is niet zomaar een minister, maar hij wil premier van het land zijn en de regering vormen.
Je wilt toch niet dat je land geleid wordt door iemand die je niet volledig kan vertrouwen?
Alle media berichten hetzelfde, zowel in Tsjechië als andere landen.
In oktober stond er een artikel in Trouw wat het gehele verhaal aardig goed uiteenzet.

Dinsdag was een debat over mandaat en immuniteit voor Babis, enkele citaten daaruit:

Lubomír Zaorálek (ČSSD) op Twitter reageerde op programma statement van de regering van Babiš "Niemand ons kan geven wat Andrej Babiš ons kan beloven. Maar dit land heeft geen geloften nodig, maar een stabiele, duidelijk geprofileerde regering zonder vlek in de vorm van een vervolgde officier van justitie. Alleen zo'n regering kan serieus worden besproken. "

Een van de scherpste uitdrukkingen in het Huis van Afgevaardigden chef STAN Jan Farský. Babiš is volgens hem geen vrij man. "Hij kan niet handelen zoals hij denkt dat goed is. Het kan niet in het belang van de burgers handelen omdat het zijn verleden beperkt, maar ook het heden."

12:31 - „Lhář nám doporučil někoho, o kom víme, že lhal, a je podezření, že i kradl. A my mu máme věřit?” pozastavil se Kalousek nad doporučením prezidenta Miloše Zemana, který se na podporu Babiše a jeho vlády vyslovil.

Šéf ODS Petr Fiala komentoval Zemanův projev slovy, že se prezident věnoval spíše jednotlivostem než celkovému obrazu. „Z jeho projevu bylo jasně vidět, že za dva dny znovu kandiduje. Nakonec nám ale dal za pravdu, že koncept menšinové vlády A. Babiše je neudržitelný,” zhodnotil Fiala.

Waar het om gaat is het rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) vanwege het "ooievaarsnest".
 
Als Babis een schoon verleden had was er niets aan de hand.
Hij is niet zomaar een minister , maar hij wil premier van het land zijn en de regering vormen.
Je wilt toch niet dat je land geleidt wordt door iemand die je niet volledig kan vertrouwen?
Alle media berichten hetzelfde , zowel in Tsjechië als andere landen.
In oktober stond er een artikel in trouw wat het gehele verhaal aardig goed uiteenzet.

Dinsdag was een debat over mandaat en immuniteit voor Babis , enkele citaten daaruit:

Lubomír Zaorálek (ČSSD) op Twitter reageerde op programma statement van de regering van Babiš "Niemand ons kan geven wat Andrej Babiš ons kan beloven. Maar dit land heeft geen geloften nodig, maar een stabiele, duidelijk geprofileerde regering zonder vlek in de vorm van een vervolgde officier van justitie. Alleen zo'n regering kan serieus worden besproken, "

Een van de scherpste uitdrukkingen in het Huis van Afgevaardigden chef STAN Jan Farský. Babiš is volgens hem geen vrij man. "Hij kan niet handelen zoals hij denkt dat goed is. Het kan niet in het belang van de burgers handelen omdat het zijn verleden beperkt, maar ook het heden,

12:31 - „Lhář nám doporučil někoho, o kom víme, že lhal, a je podezření, že i kradl. A my mu máme věřit?” pozastavil se Kalousek nad doporučením prezidenta Miloše Zemana, který se na podporu Babiše a jeho vlády vyslovil.

Šéf ODS Petr Fiala komentoval Zemanův projev slovy, že se prezident věnoval spíše jednotlivostem než celkovému obrazu. „Z jeho projevu bylo jasně vidět, že za dva dny znovu kandiduje. Nakonec nám ale dal za pravdu, že koncept menšinové vlády A. Babiše je neudržitelný,” zhodnotil Fiala.

Waar het om gaat is rapport van Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) vanwege het "ooievaarsnest".

Dus je zou het ook prima vinden als er in ieder bericht in een buitenlandse krant een regel terug zou komen die iets zegt in de trend van: Rutte, de man die zijn reet afveegde met de keuze van het volk na het Ukraine referendum.
 
Ik heb dit een poosje aangekeken en gedacht, hou je kop maar dicht, want tegen deze vooroordelen kun je toch niet opboksen. Vooral niet de vooroordelen van de westerse MSM. Ja hoor, Rusland is slecht, haar media een grote leugenfabriek, Putin is een slechte hond en Russen over het algemeen deugen voor geen meter. De EU is goed, Brussel is een voorbeeld voor hoe de wereld moet functioneren en alles wat in de westerse media staat moet je zien als het evangelie en absoluut voor waarheidsgetrouw aannemen. Immigratie is een weldaad voor de Europese gemeenschap want al deze immigranten zullen straks voor de vergrijsde Europese bevolking zorgen. Islam is het geloof van de vrede en een ieder die een andere mening heeft of tegen Islamisering is moet afgemaakt worden. Geloofd zij Allah. Bah, het is zum Kotzen. Zeman stemmers zouden allemaal Dombo's zijn, net als de Trump stemmers, Babis is een boef en Zeman een dronkaard, wat een arrogantie. Wat een voorstaan op een zogenaamd superieure denkwijze alles onder het mom van berichtgeving over wat er hier in Tsjechië wel niet zou spelen onder de mensen, natuurlijk wel gezien vanuit een westerse pro Europa visie. Ik heb een hele poos mijn kop dichtgehouden onder het motto laat ze maar lullen, want ze weten niet wat ze zeggen, maar op een gegeven moment is teveel gewoon teveel.
 

Ad Verschoor

Donateur
Premier Tsjechië verliest vertrouwensstemming

4177a092-fada-11e7-bd38-576c08de33fb.jpg


PRAAG (ANP/DPA/RTR) - De nieuwe Tsjechische premier Andrej Babis heeft een nederlaag geleden bij een vertrouwensstemming in het parlement. Zijn minderheidsregering slaagde er niet in de steun te krijgen van een meerderheid van de parlementariërs.

De nederlaag betekent niet dat de 63-jarige premier politiek buitenspel komt te staan. President Milos Zeman zei eerder de miljonair nog een kans te willen geven een regering te vormen. Sommige partijen hebben aangegeven dat ze mogelijk bereid zijn samen te werken met de ANO-beweging van Babis, vooral als hij geen premier wordt. Daar wilde Babis tot dusver niets van horen.

Het premierschap van Babis, één van de rijkste Tsjechen, ligt gevoelig. De autoriteiten denken dat zo'n tien jaar geleden misleidende informatie is verstrekt om één van de toenmalige bedrijven van Babis in aanmerking te laten komen voor een miljoenensubsidie. Ze deden eerder een poging Babis te vervolgen voor fraude, maar hij beschikt als parlementariër momenteel over immuniteit.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Premier Tsjechië hoeft geen haast te maken
img-230218-077.onlineBild.jpg

Premier Tsjechië hoeft geen haast te maken ANP
De Tsjechische premier Andrej Babis mag de tijd nemen voor onderhandelingen met potentiële coalitiepartners. President Milos Zeman legt hem volgens de krant Pravo geen deadline op. Hij verwijst daarbij naar de langdurige onderhandelingen die volgden op de laatste parlementsverkiezingen in Nederland en Duitsland.

Zeman stelde volgens de krant dat Nederland en Duitsland laten zien dat de Tsjechische problemen met coalitievorming niet op zichzelf staan. Het derde kabinet van Mark Rutte stond vorig jaar pas 225 dagen na de verkiezingen op het bordes van de koning. Ook de Duitse politiek worstelt al vijf maanden met de vorming van een nieuwe regering.

De Tsjechische ANO-beweging van multimiljonair Babis won vorige jaar de verkiezingen, maar zijn minderheidsregering leed vorige maand een nederlaag bij een verplichte vertrouwensstemming in het parlement. Daarom zoekt hij nieuwe politieke bondgenoten om verder te kunnen regeren. Die hoeven overigens niet toe te treden tot een coalitie, maar kunnen bijvoorbeeld ook gedoogsteun geven.

Bron: dvhn.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
premier-en-president-tsjechie-oneens-uitlevering-russische-linkedin-hacker.jpg

Premier en president Tsjechië oneens over uitlevering Russische LinkedIn-hacker

De president en premier van Tsjechië zijn het niet eens over de uitlevering van een Russische hacker.

De pro-Russische president Milos Zeman wil dat de hacker wordt uitgeleverd aan Rusland. Zijn premier, Andrej Babis, wil de man overdragen aan de Verenigde Staten.

Het meningsverschil gaat om de hacker Yevgeniy Nikoelin, die sinds 2016 vastzit in Praag. Zowel Rusland als de VS heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Nikoelin werd in 2016 opgepakt op verdenking van een grootschalige hack bij LinkedIn, waarbij hij toegang kreeg tot de gegevens van honderden miljoenen accounts.

Nadat de hacker werd gearresteerd, vroeg ook Rusland, voor een lichter vergrijp, om zijn uitlevering.

Daarop oordeelde een rechter in Tsjechië dat de man aan zowel Rusland als de Verenigde Staten kan worden uitgeleverd. Het is aan de Tsjechische minister van Justitie om die knoop door te hakken.

Die liet vrijdag aan het Tsjechische weekblad Respekt weten dat de president hem twee keer heeft gevraagd om Nikoelin aan Rusland uit te leveren.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Duizenden Tsjechen protesteren tegen heropleving van de communisten

6fa4dc7c-20ba-11e8-afba-d3cabcf19f74_web_scale_0.0510651_0.0510651__.jpg

Meer dan 28 jaar na de Fluwelen Revolutie hebben in Tsjechië duizenden mensen tegen een heropleving van de communisten gedemonstreerd. Maandagavond vonden manifestaties plaats in Praag, Brno, Plzen en negen andere steden. Aanleiding voor het protest is de verkiezing van de communistische afgevaardigde Zdenek Ondracek tot voorzitter van de parlementaire commissie voor het toezicht op de politiediensten. Ondracek maakte volgens het persbureau CTK in 1989 deel uit van de oproerpolitie die meedogenloos een demonstratie tegen het regime in Praag uit elkaar had geslagen.

Met de verkiezing van Ondracek voor de parlementaire functie is een rode lijn overschreden, zei Vojtech Otevrel, een van de organisatoren van het protest. Hij ziet er een voortzetting in van maatschappelijke trends om extremistische denkbeelden te bagatelliseren. De confederatie van voormalige politieke gevangenen omschreef de benoeming van Ondracek als een schandaal en een gevaar voor de maatschappelijke vrijheid.

Mensen vormden in het centrum van Praag lange wachtrijen om een petitie tegen Ondracek te ondertekenen. Ondracek heeft tot dusver geweigerd zich voor zijn toenmalig optreden als politieagent te verontschuldigen. “Ik betreur geen enkele van mijn beslissingen”, zei de 48-jarige man op de Tsjechische televisie CT.

Wie Ondracek zijn recht op de functie ontzegt, is geen democraat, zei de partijvoorzitter van de communisten (KSCM), Vojtech Filip.

De vreedzame machtswissel naar een democratie in het toenmalige Tsjecho-Slowakije in november en december 1989 werd de Fluwelen Revolutie genoemd.

Bron: gva.be
 

kuurgast

Donateur
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Als Babis een schoon verleden had was er niets aan de hand.
Steeds meer mensen zijn ontevreden over Andrei Babiš. Er is een online petitie gestart:

Milion chvilek pro demokracii / Een miljoen handtekeningen voor democratie.

We vinden het onaanvaardbaar dat, 70 jaar na de Communistische staatsgreep en 29 jaar na de Fluwelen Revolutie, ons land een strafrechtelijk vervolgde persoon zou zijn, gerund als een agent van StB. We zullen het niet normaal maken. We willen dat Andrej Babiš ontslag neemt!
De mensen hadden een grote verscheidenheid aan redenen waarom ze hem koos. Wat het team van Babiš als de problemen van de Tsjechische samenleving beoordeelde, was vaak waar. Hij beloofde verandering. Het is niet vreemd dat veel mensen hem geloofden. Maar we willen laten zien dat hij zijn beloften niet nakomt. Dat er een enorme kloof is tussen beloftes en realiteit. Hij bedroog zelfs zijn kiezers, beloofde hen de ontwikkeling van een democratische cultuur en het opruimen van de "peetouders". Het tegenovergestelde is echter waar. Dat is waarom het tijd is om af te treden.

Op de petitie die het ontslag van premier Andrei Babiš eist , zijn al meer dan 150.000 handtekeningen verzameld.
Ze willen binnen honderd dagen een miljoen handtekeningen ontvangen. De deadline verstrijkt op 5 juni.
 

kuurgast

Donateur
Hij richt zich op ...... en China, nou en? Wat is daar mis mee?
President Zeman's Chinese adviseur gearresteerd.
Het hoofd van China's Energy-gigant CEFC en speciaal adviseur van de Tsjechische president Miloš Zeman, Ye Jianming, werd medio februari gearresteerd en wordt onderzocht op economische misdaden.
De South China Morning Post meldde onlangs dat het management van CEFC China Energy was overgenomen door het staatsagentschap Shanghai Guosheng Group. CEFC is actief in Tsjechië, waar het beschikt over activa ter waarde van 1,5 miljard euro.
Een woordvoerder van de president zei dat meneer Zeman de Chinese ambassadeur in Praag had ontvangen om de situatie te bespreken. Bron oa radio.cz/en.

Groeiende bezorgdheid over lot van toonaangevende Chinese investeerder in Tsjechië.
Het was bedoeld als een van de grootste Chinese investeringen in de Tsjechische Republiek. Nu ziet een overeenkomst waarbij de Chinese energiereus CEFC een belang van 50 procent heeft in het financiële bedrijf J & T Finance Group er hoogst onzeker uitziet, evenals de andere activiteiten van CEFC in het land. Het bedrijf is naar verluidt in financiële moeilijkheden en zijn CEO is gearresteerd wegens economische criminaliteit.

De investeringen van CEFC in Tsjechië waren de toast van de Tsjechisch-Chinese onderhandelingen na een herstart in de bilaterale betrekkingen. President Zeman prees het feit dat CEFC de Tsjechische Republiek zijn Europese "hoofdkwartier" heeft gemaakt als een groot succes in zijn economische diplomatie en dat hij de CEO Ye Jianming zijn speciale adviseur voor China heeft benoemd.

J & T heeft geen verdere details verstrekt, maar volgens de nieuwssite Echo.24 weigerde de Tsjechische nationale bank eerder dit jaar de transactie goed te keuren waarbij CEFC haar aandeel in de Tsjechisch-Slowaakse J & T Finance Group zou verhogen van 9,9 naar 50 procent, een deal ter waarde van 25 miljard kronen.

De Tsjechische aandeelhouders van Travel Service airlines vragen om het aandeel van CEFC in het bedrijf terug te kopen, en de andere partners van het bedrijf zijn ook steeds nerveuzer. CEFC heeft aandelen in het reisbureau Invia.cz, het heeft de controle over de brouwerijen van de Lobkowicz-groep, het technische en metallurgische bedrijf Žďas Žďár nad Sázavou en is meerderheidsaandeelhouder van het voetbalteam van Slavia en het EDEN Arena.

Op maandag meldde het persbureau van Reuters dat CEFC in de tweede helft van vorig jaar schaduwbankiers benaderde voor dure kortetermijnleningen en bereid leek om jaarlijkse kortingspercentages van 36 procent te betalen voor kortetermijnfinanciering - een teken dat het in een cash crunch. goochel vertaling van radio.cz/en.

Zie verder reuters.com.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Daarop oordeelde een rechter in Tsjechië dat de man aan zowel Rusland als de Verenigde Staten kan worden uitgeleverd. Het is aan de Tsjechische minister van Justitie om die knoop door te hakken.
Minister Pelikán wordt vervangen in zaak vermeende Russische hacker Yevgeny Nikulin.

Premier Andrej Babis is van plan om Robert Pelikan te vervangen door de flexibele Petr Mlsna als minister van Justitie in zijn volgende kabinet.
De advocaten die LN heeft geadresseerd, zeiden dat ze bang zijn voor Mlsna, zouden de situatie in de rechterlijke macht verslechteren vanwege zijn extreme loyaliteit aan iedereen die zijn huidige superieur is. "Petr Mlsna is een schaamteloze politieke ondervoorzitter van de oude soort die bereid is om alles te doen en een dikke huid heeft", vertelde een advocaat die om anonimiteit vroeg. Bron praguemonitor.com.

Evgeny Nikulin heeft geen recht op humanitaire asiel in de Tsjechische Republiek. Dit werd bevestigd op vrijdag, de Prague City Court. Bron radio.cz/de.
 
Donderdagmiddag demonstreerden studenten in heel Tsjechië voor het behoud van constitutionele rechten en vrijheden. De vrees dat deze in dit land zouden kunnen worden bedreigd, was naar haar mening vooral te danken aan verklaringen van president Miloš Zeman.Bron radio.cz/de.
Studenten demonstreren nou eenmaal graag, dat is studenten en jongeren eigen, zich af zetten tegen de gevestigde orde. Zie je in Rusland onder de jongeren ook, zo gauw als aan hun basisbehoeften is voldaan. (I Phone, tablet, etc.) voelen ze zich geroepen om ook wat te vertellen te hebben. Zo gauw ze een baan en een gezin hebben veranderen die opvattingen wel. Dan zijn de dagelijkse bekommernissen belangrijker dan of je wat te vertellen hebt of niet. In Nederland hebben de mensen zogenaamd ook van alles en nog wat te vertellen, alleen maakt het grootkapitaal de dienst uit, zo simpel is het.
 

kuurgast

Donateur
Premier Babiš heeft aangekondigd de GIBS-directeur tijdelijk uit zijn ambt te ontslaan.

Regeringen in ontslag houden meestal een belofte om geen belangrijke beslissingen te nemen voor de rest van hun mandaat. Maar dat heeft demissionair premier Babiš niet gestopt. In plaats daarvan heeft hij zijn intentie verdubbeld om het hoofd van GIBS Michal Murin tot aftreden te dwingen. Michal Murin weigert af te treden en daarom wil Babiš hem laten schorsen. Volgens de servicewet kan een lid van het veiligheidskorps worden opgeschort als hij wordt verdacht van een misdrijf of een disciplinaire of andere overtreding en als zijn dienstverband zijn serieuze belang of het onderzoek naar zijn gedrag zou bedreigen.

De GIBS, die verdachte criminele activiteiten van politie, douane en gevangenisbewaarders onderzoekt, werd opgericht in 2012 en Murin is de tweede directeur die het leidt sinds december 2015 na het aftreden van zijn voorganger Ivan Bilek.
De GIBS-directeur wordt op voordracht van het kabinet door de premier benoemd en ontslagen nadat de kwestie in het lagerhuis veiligheidscommissie is besproken. Een GIBS-directeur kan worden ontslagen als hij wordt geconfronteerd met een strafrechtelijke aanklacht of als zijn ambtstermijn van vijf jaar eindigt.

Andrej Babiš legde uit dat hij het vertrouwen in de ambtenaar had verloren en twijfelde aan zijn morele en professionele integriteit, eraan toevoegend dat zijn zorgen waren gebaseerd op documenten van het Opperste Staatsbureau in Olomouc, die niet openbaar konden worden gemaakt.
Babiš bekritiseerd ook de werkzaamheid van GIBS, door te zeggen dat er één vervolgde persoon was per lid van GIBS.
Bronnen oa praguemonitor.com + radio.cz/en + zpravy.idnes.cz + novinky.cz.

Toevallig kwam ik iets tegen over het waarom van bovenstaande verhaal.
Het verlies van vertrouwen is duidelijk een pseudoargument van de premier die blijkbaar nooit vertrouwen noch wantrouwen in Murin had, Heeft Andrej Babiš iemand die hij aan het hoofd van GIBS wil zetten in plaats van Murin? Natuurlijk ja. En waarom?
Andrej Babiš moet een regering vormen, en een van de grootste obstakels is dat hij wordt vervolgd in de kwestie van subsidies voor oa Čapí hnízdo = Ooievaarsnest en EU-subsidie fraude van zijn agrarisch bedrijf.
GIBS-directeur Michal Murin heeft uiteindelijk een belangrijke rol in het onderzoek naar dat Čapí hnízdo.
Het hele artikel staat op nazory.aktualne.cz.

In minder dan drie maanden van premier Andrei Babis, wiens kabinet op 14 januari aftrad, waren er een aantal personeelswijzigingen in de leidende posities van de autoriteiten van door de staat gerunde instellingen. Bijvoorbeeld het hoofd van de Tsjechische Post en de directeuren van twee faculteitsziekenhuizen.Bron zpravy.idnes.cz.

Het gebeuren rondom GIBS-directeur Michal Murin werd vorig jaar november al voorspeld in nazory.aktualne.cz.
Laten we komende maanden kijken naar volgende lijst wie mogelijk nog meer opzij gezet worden door Andrej Babiš ;

directeur beveiligingsinformatiedienst (BIS) Michal Koudelka
de politiepresident Tomáš Tuhý
hoogste officier van justitie Pavel Zeman
Andere namen die genoemd worden zijn:
Tsjechische energiegigant ČEZ Václav Pačes , Petr Polák , Zdeněk Černý , Robert Stastny en/of Daniel Beneš
Staatsbosbeheer Lesy České republiky (LČR) Daniel Szórád
Voorzitter van het Bureau voor de bescherming van de mededinging (ÚOHS) Petr Rafaj
Minister van Landbouw Jiří Milek
ministerie van Industrie en Handel het transmissiesysteembeheer ČEPS Jan Kalina
Directeur van het Bureau voor Buitenlandse Betrekkingen en Informatie (ÚZSI) Jiří Šašek
 
Laatst bewerkt:
Kuurgast is duidelijk geen fan van Babiš, nou, ik moet de produkten uit zijn vleesverwerkende fabriek ook niet, daar heb ik een paar onsmakelijke verhalen over gehoord, dus ik koop nu maar bij de dorpsslager en niet meer uit de supermarkt.
 

Ad Verschoor

Donateur
Duizenden Tsjechen op straat tegen regering

386

4 Duizenden betogers verzamelen op het Wenceslasplein in protest tegen hun premier Andrej Babis. © AFP

In verschillende steden in Tsjechië zijn vandaag duizenden mensen op straat gekomen tegen de regering van waarnemend eerste minister Andrej Babis. De steenrijke premier wordt vervolgd voor fraude.

In de hoofdstad Praag kwam een vijfduizendtal manifstanten bijeen op het centrale Wenceslasplein. "We hebben er genoeg van, we willen een eerlijke regering", scandeerden ze.

Babis en zijn populistische partij ANO (ja) wonnen in oktober de parlementsverkiezingen. Babis vormde in december een minderheidsregering, maar kreeg in januari niet het vertrouwen van het parlement. Hij heeft formeel al ontslag genomen, maar blijft op post tot de nieuwe regering is ingezworen. Al heeft de Tsjechische president Milos Zeman hem wel al gegarandeerd dat hij opnieuw aan het hoofd van de regering komt te staan.

642

4 De Tsjechische president Andrej Babis. © AP
De coalitievorming verloopt echter niet erg vlot: de sociaaldemocraten van CSSD weigeren samen te werken met ANO, omdat Babis vervolgd wordt in een fraudezaak rond Europese subsidies. De premier zou ook geheim agent geweest zijn, of op zijn minst nauwe banden hebben gehad met de inlichtingendienst, toen Tsjechië nog communistisch was.

Share
'Het is klaar en duidelijk: ik ben hier omdat ik geen geheim agent wil als eerste minister'

Praagse betoger
De betogers vinden het onaanvaardbaar dat de premier op post blijft, en vragen zijn ontslag. "Het is klaar en duidelijk: ik ben hier omdat ik geen geheim agent wil als eerste minister", zei één van hen.

Dinsdag heeft Babis een ontmoeting met de Tsjechische president Milos Zeman, die hem wél genegen is. De Tsjechische grondwet voorziet in drie pogingen om een regering te vormen. Daarna moeten er nieuwe verkiezingen komen. VEF/DWM/

642

4 Duizenden betogers verzamelen op het Wenceslasplein in protest tegen hun premier Andrej Babis. © EPA
642

4 Duizenden betogers verzamelen op het Wenceslasplein in protest tegen hun premier Andrej Babis. © EPA

Bron: demorgen.be
 
Het begint stevig te rommelen in Tsjechie. De goed opgeleide (universitaire) intellectuele, veelal pro-EU, Tsjechen tegen de modale Jana en Jirka. De eerste in nu een minderheid, maar zoals altijd begint het bij de studentenprotesten en gaan uiteindelijk de intellectuelen hierin mee.

Het grote voordeel van de intellectuele groep is dat zij veelal goed Engels spreken, wat tevens het nadeel van de modale Tsjech is. Deze laatste groep leest geen buitenlands nieuws omdat ze niet taal-machtig zijn en zijn daarmee afhankelijk van NOVA en PRIMA nieuws. Beiden zijn nu niet bepaald onafhankelijk in hun berichtgeving te noemen en zijn erg naar binnen gekeerd, gericht op Tsjechie zelf. Als je alleen van deze bronnen afhankelijk bent is het erg lastig een objectief oordeel te vormen over wat er nu in Tsjechie maar ook in de EU speelt.

Milos Zeman en Babis worden veel gesteund door de modale Tsjech. Ook de communisten doen het verbazingwekkend genoeg weer erg goed.
Maar de tendens verschuift. De informatie wordt beter en ook de modale Tsjech begint in te zien dat dergelijke figuren als Zeman en Babis het land weinig goeds kunnen brengen. Zeman niet vanuit anti-EU houding en Babis vanuit een schimmig verleden.
 

kuurgast

Donateur
In verschillende steden in Tsjechië zijn vandaag duizenden mensen op straat gekomen tegen de regering van waarnemend eerste minister Andrej Babis.
Dat gebeurde in bijna iedere grotere plaats zie lijst HIER.
Dinsdag heeft Babis een ontmoeting met de Tsjechische president Milos Zeman, die hem wél genegen is. De Tsjechische grondwet voorziet in drie pogingen om een regering te vormen
Babiš kan de coalitiebesprekingen met randpartijen vernieuwen.

Tsjechische president Zeman adviseerde de miljardair premier Andrej Babiš om gesprekken te voeren met de communisten en een extreemrechtse partij, aangezien hij er niet in slaagde meerderheidsweergave in het parlement te krijgen bijna zes maanden nadat er algemene verkiezingen werden gehouden.
President Milos Zeman, die het alleenrecht heeft om de premier te benoemen, was verrast dat de inspanningen van de premier om een minderheidsregering te vormen tussen zijn ANO-partij en de sociaal-democraten vorige week instortten. Babiš vertelde dit aan verslaggevers na zijn ontmoeting met de president op dinsdagavond.
Babiš zegt dat zijn partij tijd nodig heeft om het advies van president te overdenken om steun te zoeken van de communisten, die het lidmaatschap van de Tsjechië in de NAVO en de Europese Unie verwerpen, en de extreem-rechtse SPD-partij, een anti-moslimgroep die pleit voor Czexit. Beide partijen hebben eerder de bereidheid getoond om de regering van Babiš onder bepaalde omstandigheden te steunen.
Bron reuters.com.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan