Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

........ Heeft er ooit een West-Europees land een Tsjechische of Slowaakse vluchteling geweigerd tijdens het communisme? Natuurlijk niet...
Nee!!! En ik kan er over meepraten, ben in '68 naar het westen gevlucht.

........Ik schaam me soms bijna dat ik zelf buitenlander ben en me nooit een strobreed in de weg is gelegd.
En ik schaam me voor dat ik (van geboorte) Tsjech ben.
 
EU-lidstaten slikken asielquota uit Brussel

De EU-landen verplichten zich de komende twee jaar 120 duizend vluchtelingen over te nemen die nu nog in Italië en Griekenland zitten. Het verzet van Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Roemenië tegen Brusselse asielquota werd dinsdag door de andere landen overstemd.

Bron: www.vk.nl - Marc Peeperkorn 23 september 2015, 02:39
a1b1edd9-9ff2-4834-9535-3990e42674cb


Het akkoord is een opsteker voor EU-president Tusk, die vanavond met de Europese regeringsleiders probeert de chaos te beteugelen rond de opvang van de honderdduizenden vluchtelingen die Europa binnenkomen. Een aanhoudende impasse en irritatie over het spreidingsplan had de sfeer tijdens het leidersdiner bij voorbaat grondig verpest.

Al na twee uur overleg met de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, besloot het Luxemburgse EU-voorzitterschap dat de herverdeling van de 120 duizend vluchtelingen met een stemming moest worden doorgeduwd. 'Ik weet dat de critici roepen dat dit Europa verdeelt maar er is sprake van een noodsituatie aan de grenzen. Daarbij zou afzien van een besluit de EU nog meer verdelen en de geloofwaardigheid van de Unie nog meer ondermijnen', zei de Luxemburgse minister Asselborn (Europese Zaken) dinsdagavond na afloop van de vergadering.

Van belang was ook dat Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Roemenië zelf op een stemming aandrongen. Dat geeft de vier de mogelijkheid - alsook Finland dat zich onthield van stemming - thuis te vertellen dat ze hun verzet niet hebben gestaakt maar moesten buigen voor de meerderheid.

Asselborn en Europees Commissaris Timmermans (mede verantwoordelijk voor het asielbeleid) benadrukten dat de tegenstemmers de hun toebedeelde aantallen asielzoekers moeten opnemen. Officieel gaat het om 'vrijwillige quota' maar ze worden bindend opgelegd.

Luchtfietserij
Van de 120 duizend over te plaatsen asielzoekers komen er 50.400 uit Griekenland en 15.600 uit Italië. De overige 54 duizend zouden in Hongarije gestrande vluchtelingen zijn. Omdat Boedapest het quotasysteem afwijst als luchtfietserij, zal dit aantal in principe ook uit Griekenland en Italië komen, tenzij de komende maanden een ander EU-land dreigt te bezwijken onder een nieuwe stroom asielzoekers. Nu Hongarije niet profiteert van het spreidingsplan, moet het meedoen aan de herverdeling waardoor de aantallen voor de andere landen iets dalen. Nederland zal naar verwachting 7091 vluchtelingen opnemen, tegen 7214 in het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie.

Timmermans noemde het spreidingsakkoord 'een belangrijke eerste stap', de Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maizière sprak over 'een bouwsteen'. Vanavond zullen de regeringsleiders zich over andere zaken buigen, zoals versterking van de Europese buitengrenzen om te voorkomen dat meer en meer migranten Europa binnenkomen. De Commissie pleit voor Europese grens- en kustwachten maar veel landen voelen er niets voor de controle over hun grenzen uit handen te geven.

De leiders zullen verder Griekenland en Italië onder druk zetten werk te maken van een snelle en deugdelijke registratie van de asielzoekers in hun land. Staan ze geen Europees toezicht ter plekke toe, dan kan de herverdeling van vluchtelingen worden opgeschort. Ook wacht de leiders een verhit debat over miljarden euro's extra steun voor de buurlanden van Syrië die miljoenen gevluchte Syriërs opvangen.
 
Hallo Punky, dat argument kan ik blijven volhouden omdat kinderen van oorlogslachtoffers ook oorlogslachtoffer zijn. Het zal veranderen als mijn generatie onder de groene zoden ligt, eerder niet. Duitsland heeft wat goed te maken, hoe dan ook en daar zijn ze zich heel goed van bewust. Ze willen nu laten zien dat de nieuwe generatie een andere generatie is dan degenen die een massamoord op hun geweten hebben. Dat wordt nu gedaan door politiek correct te pogen zijn en een hulpvaardige hand uit te steken. (Zo hulpvaardig was die hand tegenover de grieken niet, verklaarbaar, want de USA wil geen socialistische regering in Griekenland, trouwens nergens niet in Europa en de Duitsers gaan big brother echt niet tegen de schenen schoppen.) De tragiek van de Duitsers is dat ze zo graag aardig gevonden worden, maar een feit is dat ze eigenlijk nergens in Europa geliefd zijn. Ze hebben de dikste vinger in de pap in Brussel en dat wordt hun in verschillende Europese landen ook niet in dank afgenomen.

Europa loopt aan de leiband van de USA, en de USA is gebaat bij gedonder, dat is alleen maar goed voor hun wapenindustrie, de ellende is dat dat allemaal buiten de USA uitgevochten wordt, zij hebben sinds de amerikaanse burgeroorlog geen oorlog meer gehad op hun vasteland. Obama heeft gemakkelijk praten, verdeel de vluchtelingen maar over Europa. Waarom geen aanbod om ze op te nemen in de USA? Ruimte zat zou ik zo zeggen, maar dat gaat fijn niet gebeuren.

Het ingrijpen in het middenoosten door de USA in samenwerking met de NATO waarbij de Engelsen ook een vooraanstaande rol speelden, een oorlog ontketenen met drogredenen, heeft de instabiliteit in het middenoosten alleen maar vergroot, IS een kans gegeven zich te ontplooien en als zodanig zijn ze daar wel degelijk verantwoordelijk voor.
Het onstaan van gevoelens van underdog zijn en de westerse wereld wel eens en poepie laten ruiken is alleen maar veroorzaakt door westerse interventies.

De trammelant in Afghanistan was enkel en alleen maar oliebelangen, belangrijke pijpleidingen, de russen wilden hun belangen daar behartigen, de amerikanen dito klets. Zo die hebben elkaar niets te verwijten, want ze doen precies hetzelfde. De extremisten werden gesteund door de USA om de Russen te pesten, dat heeft zich nu tegen hun gekeerd, want de voormalige bondgenoten keerden zich later tegen de USA.
Poetin wil zijn basis in de Krim en doet dat met geweld, op z'n russisch. De USA heeft overal basis, organiseert dat wat minder lomp, maar niet minder succesvol, op z'n amerikaans.

Het zijn ook niet allemaal Syriers die opgenomen willen worden, hele horden trekken vanuit Afrika naar Europa, omdat ze het slecht hebben, begrijpelijk, ieder wil lekker eten en drinken. Er is ook sprake van Pakistani, is daar soms ook een oorlog bezig? Het zijn niet allemaal vluchtelingen uit oorlogsgebieden, er zijn ook flink wat economische vluchtelingen.

Dan nog het punt van het steunen van Assad door de russen. Het zal best wel een varken wezen, was Saddam ook, maar als Assad valt wordt Syrie een IS Kalifaat, zitten we daar op te wachten? Zijn de russen dan zo verkeerd bezig?
Als Syrie in handen is van IS zullen ze het oog op de volgende brok van de taart laten vallen, want ze willen een Kalifaat wat zich uitstrekt over Europa zover als de moslims ooit geweest zijn in Europa, dat betekent de balkan, oostenrijk en ja, ook Tsjechie, zitten we daar op te wachten? Israel is dan sowieso aan de beurt, die kunnen gelukkig aardig op zichzelf passen, maar als Israel valt zal het oog geworpen worden op Europa en het zal niet ophouden.
Slowakeye is tegen inkwartiering, en zeker gedwongen inkwartiering en daar hebben ze hun reden voor.
Ik denk dat de oosteuropeese landen meer oog hebben voor de realiteit, wat er gebeuren gaat, dan de rest van Europa wat helemaal politiek correct suf geluld is.

Ik ben de jongste niet meer en heb altijd gezegd apres moi le deluge, maar ik denk dat ik die zondvloed waarachtig nog ga meemaken ook en ik zit er niet echt op te wachten, ik wil graag een rustige oude dag in de Krkonose, dat is de reden dat ik hier ben gaan wonen.

Goed wat ontboezemingen van misschien een zwartkijker en ik hoop waarachtig dat ik ongelijk ga krijgen, alleen ik ben bang van niet.
 

kuurgast

Donateur
Praag dreigt met juridische strijd tegen opgelegde vluchtelingenquota
De Tsjechische regering zal de vluchtelingenquota niet verder boycotten.

Premier Sobotka EU-besluiten over de vluchtelingen crisis "een stap in de goede richting".
Premier Bohuslav Sobotka zegt dat de negatieve houding van de regering blijft bestaan, maar het wil niet de drukverder te verhogen die in Europa wordt geconfronteerd in verband met de migratie golf verder te verhogen.

"Europa is onder sterke druk. De Europese Unie is niet de migratie crisis beheren en we willen bijdragen aan de discussie te concentreren op de belangrijkste problemen waarmee Europa wordt geconfronteerd," zei Sobotka.
De Tsjechische regering zal nu aandringen op praktische stappen om de huidige crisis aan te pakken.
Bronnen ceskenoviny.cz/news + radio.cz/en + radio.cz/de.

Zeman haalt uit naar Polen omdat die niet langer de V4 steunden ivm vluchtelingen quota.
"Een fatsoenlijk mens zal zijn afspraken niet schenden" zei Miloš Zeman.Bron ceskenoviny.cz/news.
 

kuurgast

Donateur
Nee!!! En ik kan er over meepraten, ben in '68 naar het westen gevlucht.
En ik schaam me voor dat ik (van geboorte) Tsjech ben.
Afgelopen dagen heb ik een Tsjechische gesproken die net als Vašek in '68 naar Nederland is geëmigreerd en afgelopen tijd in haar huis in Tsjechië verbleef. Ze was heel blij om na de vakantie in Nederland terug te komen en zoveel positieve reacties over de vluchtelingen te horen ,na de negatieve uitlatingen door oud-communistische aanhangers over de vluchtelingen.
 

kuurgast

Donateur
Speciaal team om mogelijke dreiging van infectieziekten te meten die verband houden met migratie crisis.

Minister van gezondheid, Svatopluk Němeček, heeft de oprichting van een speciaal team bevolen om de mogelijkheid van de verspreiding van besmettelijke ziekten te meten. Het ministerie van Volksgezondheid zei in een verklaring op vrijdag dat dit gebeurt in verband met Europa's migratie crisis; benadrukt dat de stap was preventief en dat Tsjechen geconfronteerd geen onmiddellijk gevaar. Tuberculose werd vermeld in het verleden, en andere ziekten. Wel vreemd want chef gezondheid Vladimír Valenta zei aan het begin van september dat de Tsjechische Republiek geen gevaar loopt op "exotische ziekten" als gevolg van de migratie crisis.Bron radio.cz/en.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verder enkele uitspraken over vluchtelingenquota:
De Tsjechische minister van mensenrechten Jiří Dienstbier: Tsjechië moet actiever worden en direct beginnen met zorg voor vluchtelingen.
De Minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec: De uitvoering van het vluchtelingenquotum is onmogelijk. In de detentiecentra en opvangcentra in het land zijn er volgens de autoriteiten momenteel 680 plaatsen beschikbaar voor de bijna 3000 vluchtelingen die Tsjechië krijgt toegewezen. Er zijn momenteel bijna 900 migranten in asielzoekerscentra en gevangenissen in het hele land.
Oud-president Václav Klaus wil een referendum over de vluchtelingenquota. Hij is ervan overtuigd dat de overheid geen mandaat heeft om de quota te aanvaarden. Klaus heeft gewaarschuwd dat de verplichte acceptatie van vluchtelingen de veiligheid binnen de Tsjechische Republiek fundamenteel zal veranderen, alsmede het "karakter" van het land.
President Miloš Zeman waardeert de houding van de Slowaakse premier Robert Fico om de vluchtelingenquota en heeft hem daarvoor vrijdag telefonisch bedankt.
De Tsjechische minister van financiën Andrej Babiš vindt het resultaat van de EU-top over migratie teleurstellend.
Bronnen radio.cz/en + radio.cz/de + ceskenoviny.cz/news.
 

kuurgast

Donateur
Ja vond ze ook errug stevig. :D Als je de links verder volgt ze je dat Václav Klaus niets te vertellen heeft en premier Bohuslav Sobotka draait met alle winden mee.
Wat betreft president Miloš Zeman dat vind ik persoonlijk lachwekkend hoe hij in het rondte kletst. Zo zou hij in China wel eens aan Poetin vragen of die kon helpen IS te stoppen ,alleen waren de Russen toen al bezig in Syrië.
Nu is hij naar Amerika voor dat grote congres van wereldleiders en heeft volgens hem een afspraak met Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Mualim. Verder is er een zaakje met ene Vratislav Mynář waar een luchtje aanzit. Toch heeft 55% van de bevolking nog vertrouwen in hun president.
 
Ik ben bang dat Sobotka en Zeman gelijk krijgen. De opinie is hier zo extreem xenofoob dat geen enkele zichzelf respecterende buitenlander nog zin zal hebben om in zo´n land te (moeten) gaan wonen. Ik begin mezelf eerlijk gezegd ook af te vragen hoe leuk het is in een land waar ze helemaal doordraaien als ze 1200 vluchtelingen op moeten nemen, hoezeer ik ook begrip heb voor de connectie met angst voor moslimextremisme. Heeft er ooit een West-Europees land een Tsjechische of Slowaakse vluchteling geweigerd tijdens het communisme? Natuurlijk niet. En zijn Tsjechië en Slowakije blij met de miljarden aan subsidie die ze van de EU krijgen? Natuurlijk. Maar iets terug doen is blijkbaar teveel gevraagd. Ik schaam me soms bijna dat ik zelf buitenlander ben en me nooit een strobreed in de weg is gelegd.

Ik denk dat hier toch wat de nuance ontbreekt. In de tijd dat er vluchtelingen opgenomen werden uit het voormalig oostblok was er geen sprake van honderdduizenden mensen die vluchten dat maakt de opvang en de acceptatie al een stuk makkelijker. Bovendien waren dit mensen uit dezelfde cultuur. Ik vind niet dat we de ogen mogen sluiten voor de vele misstanden die uit de huidige toestroom ontstaan. De onverdraagzaamheid tussen de vluchtelingen onderling laait al op in de azc's in Duitsland, maar ook in Nederland. De christen minderheid onder de vluchtelingen worden door de moslim meerderheid behoorlijk in het nauw gedreven, terwijl het toch allemaal vluchtelingen zijn, nietwaar? Een prachtkans voor IS om te infiltreren in de westerse samenleving. Wat gaat er gebeuren als al deze mensen losgelaten worden in de EU? Dit zal waarschijnlijk in de oosteuropeese staten meer onderkend worden dan in de "politiek correcte" rest van Europa. Ik denk niet dat de Tsjechische republiek dezelfde bezwaren zou hebben als b.v. Nederlanders een veilige haven zouden zoeken in Tsjechie als ze op de vlucht zouden zijn voor b.v. een natuurramp. Het gaat niet om aantallen, de Tsjechische republiek zou volgens Schwarzenberg met gemak 30.000 vluchtelingen kunnen opnemen, het gaat om een niet denkbeeldig potentieel gevaar wat het land binnenkomt.
 
Tja, en als het bewezen wordt, wat dan? Er is een spreekwoord dat luid, als het kalf verzopen is dempt men de put.
Dan is het kwaad al geschied. Ik weet best dat ik me met deze posts niet echt populair maak, maar goed, ik hoef dan ook geen beker voor het braafste, meest politiek correcte en populairste mannetje van de klas.

Wij zijn hier als vreemdelingen hartelijk onthaalt en ik ervaar niet dat onze dorpsgenoten een hekel aan ons hebben omdat we buitenlander zijn, misschien zijn ze er wel, maar we merken er niet wat van. Ik denk dus niet dat de gemiddelde Tsjech a priory een hekel heeft aan buitenlanders, hij is beducht voor de mosliminvloeden en gezien het huidige geweld door extremistische moslims lijkt me dat vrij logisch. Maar goed, de meningen hierover zullen verdeeld blijven en de tijd zal wel leren in hoeverre deze angst gegrond is of niet.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
"Tschechien tut alles, damit keine Flüchtlinge bleiben“
Tsjechië doet er alles aan om ervoor te zorgen dat er geen vluchtelingen blijven.


De vluchtelingen in Tsjechië worden onder erbarmelijke omstandigheden 50 dagen opgesloten in detentiekampen met volop politiebewaking en honden tussen hoge hekken en prikkeldraad. Er slapen mensen op campingmatjes in een sporthal op de grond. Bij binnenkomst worden hun mobieltjes en geld in beslag genomen omdat ze voor eten en accommodatie moeten betalen. Vooral in de kampen van Bělá pod Bezdězem en Vyšní Lhoty zijn mensonwaardig. Kleine kinderen en alleenstaande minderjarige asielzoekers zitten gewoon tussen de volwassenen ze zijn slecht gekleed en hebben honger.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken onder leiding van minister Milan Chovanec schendt het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens op vele fronten.
Lees meer op radio.cz/de.

In Nederland worden juist simkaarten gegeven aan de vluchtelingen zodat ze een teken van leven kunnen geven aan familieleden.
@ Jan lees punt 6 van vluchtelingenwerk.nl/actueel/nieuws/hoe-zit-het-nou-veelgestelde-vragen.
 
@ Jan lees punt 6 van vluchtelingenwerk.nl/actueel/nieuws/hoe-zit-het-nou-veelgestelde-vragen.

Tja, wat had je dan verwacht dat ze er neer zouden zetten? Sorry, maar ik geloof niet alles wat er gedrukt en gezegd wordt, niet ten gunste en niet ten ongunste, ik denk dat het goed is kritisch te zijn bij alles wat je via de media binnenkrijgt, want ik heb de indruk dat er geen echt objectieve media meer zijn, gelukkig is er het wereldwijde web waarmee je met mensen overal kunt praten en van verschillende kanten de verhalen kunt horen, hoe het een en ander uitpakt, de tijd zal het leren.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië wil coalitiemacht voor bewaking Hongaarse grens

Tsjechië wil samen met Polen, Slowakije en Hongarije een militaire coalitie vormen die honderden militairen moet leveren voor de bewaking van de Hongaarse grens met Servië en Kroatië. Zo willen zij de stroom migranten en vluchtelingen een halt toeroepen die via Hongarije de EU binnen willen komen.


864x486.jpg

De premiers van de Visegrad-groep tijdens een overleg vorige maand in Praag - EPA

"Onze regering is bereid Hongarije te helpen bij het beschermen van de Schengen-grens. Wij stellen een gezamenlijke V4 actie voor", twitterde de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka vandaag. De gezamenlijke 'grensmacht' zou minstens enkele maanden ingezet worden.

De vier landen hebben zich de afgelopen maanden grote tegenstanders getoond van een verplichte verdeling van vluchtelingen over Europa. Polen ging alsnog akkoord met de quota die Brussel aan elk EU-land oplegde. De andere drie verzetten zich daar nog steeds tegen.

De vier landen, verenigd in de Visegrad-groep, vinden dat de grenzen beter moeten worden bewaakt en dat er harder moet worden opgetreden tegen mensensmokkelaars. Met het voorstel van Sobotka lijkt Tsjechië dit nu ook handen en voeten te willen geven.

De Hongaarse grens was afgelopen zomer de belangrijkste poort naar Europa voor tienduizenden vluchtelingen en migranten. Boedapest plaatste hekwerken en prikkeldraad op de grens met Servië. Aan de Kroatische kant wordt nu ook zo'n grensafscheiding gebouwd.

Bron: nos.nl
 

kuurgast

Donateur
Hoofd van de beveiliging Petr Dongres is ontheven van zijn post n.a.v. de rode onderbroek actie. Hij was hoofd beveiliging van de Praagse burcht sinds 2012, toen zijn voorganger Jiří Sklenka per direct aftrad n.a.v. het speelgoedpistool incident.
Dongres is benoemd tot plaatsvervangend hoofd van de speciale operaties, verantwoordelijk voor de bescherming van ambtenaren en bezoekende buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.
Bron radio.cz/en.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië stuurt militairen om Hongarije te helpen bij grensbewaking

Tsjechië stuurt in een eerste stap rond de 25 soldaten naar Hongarije om te helpen bij de bewaking van de buitengrens van de Europese Unie. Dat heeft het centrumlinkse kabinet in Praag vandaag beslist.


642x999_8049986.jpg

Hongaarse politieagenten patrouilleren langs het voorlopige 'hek' op de grens tussen Hongarije en Kroatië. ©AP

Minister van Defensie Martin Stropnicky verklaarde dat Hongarije zich "verantwoordelijk" gedraagt bij de bewaking van de grenzen in tegenstelling tot de kritiek.

Tegelijkertijd wees de Tsjechische regering opnieuw de vaste quotaregeling voor vluchtelingen van de hand, voor de donderdag beginnende vergadering van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Luxemburg. "Er is geen enkele reden voor de EU-commissie om nu overhaast een duurzame verdeelsleutel door de voeren", zei de sociaaldemocratische premier Bohuslav Sobotka.

Bron: demorgen.be
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechische regering zal de vluchtelingenquota niet verder boycotten.
Ze boycotten niet, maarrrrr...... President Miloš Zeman heeft zich weer eens negatief uitgelaten over de vluchtelingen.
Ze zouden de Tsjechische wetten niet respecteren, de sharia blijven volgen, handen afhakken, vrouwen in boerka's etc.
Het staatshoofd kent de stemmingen van mensen en probeert zo zijn populariteit te behouden. Dit levert hem een storm van kritiek op dat hij xenofobie en angstwanen verspreidt.
Bronnen ceskenoviny.cz/news ,radio.cz/de ,radio.cz/en + tyden.cz.
Vind je het gek dat de angst voor vluchtelingen toeneemt in Tsjechië!
Het aantal aanvragen voor een vuurwapenlicentie is toegenomen door angst voor vluchtelingen, praguepost.com.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Tsjechische ombudsman heeft forse kritiek op Tsjechische opvangkampen rferl.org.

Tsjechië moet de opvang van vluchtelingen aanpakken, want die is extreem slecht.
De mensen zijn opgesloten in kampen en worden nog slechter behandeld dan gevangenen.
In de avond moeten ze allemaal aantreden om geteld te worden. Ook de kinderen die al slapen moeten uit hun provisorische bedden gehaald worden. Te triest voor woorden!
Een gezin van 4 personen moet €1100,- betalen voor 30 dagen verblijf in deze "centra".
Lees het hele relaas op romea.cz/en/news.
 
Bovenaan