Bier & Wijn Pilsner Urquell van de tap in Nederland

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Oudste pilsje gaat getapt worden in Hoogeveen

Hoogeveen - Vanaf vrijdag 22 maart is het oudste pilsje ter wereld verkrijgbaar op tap in Hoogeveen. Café De Lijst is één van de 200 horecagelegenheden in Nederland die is uitverkozen om Pilsner Urquell van tap te mogen verkopen.

Pilsner Urquell wordt beschouwd als oudste pilsje ter wereld, en wordt gebrouwen in de Tsjechische stad Pilzner. Nadat inwoners van Pilzner in 1838 uit woede, wegens wederom een slechte bierkwaliteit, 36 vaten bier in het riool lieten lopen besloten brouwers uit Pilzner gezamenlijk een nieuwe brouwerij op te starten. Aan de Radbuza rivier werd door architect Martin Stelzer een voor die tijd moderne brouwerij gebouwd. Deze locatie had twee voordelen, door de zandsteenbedding van de rivier konden tunnels gegraven worden om het bier koel te houden en tijdens de werkzaamheden werden natuurlijke bronnen met zoetwater gevonden die gebruikt werden tijdens het brouwen en zo het pilsje zijn unieke smaak gaf. Pilsner Urquel betekent dan ook letterlijk ‘Pilsner van de originele bron'. Josef Groll werd de eerste brouwmeester en onder zijn leiding werd het bekende pilsje gebrouwen, een biertje die helder, een lichtere kleur had en langer houdbaar was. Het nieuwe biertje kreeg de naam Pilsner Urqell.

Al snel nadat Pilsner Urquell op de markt kwam gingen andere brouwerijen ook op dezelfde manier werken en kwamen met een eigen biertje waarbij ze in hun productnaam ook het woord Pilzner gebruikten. Omdat er in die tijd nog geen merkrecht was kon Pilzner Urquel hier weinig tegen doen. Pilzner Urquel begon nog een landelijke champagne in alle kranten met de kop “let op imitaties” maar het leed was al geschied, Pilsner werd de algemene noemer voor heldere, gouden, ondergistende bieren.
Om in ieder geval nog de claim van het eerste pilsner te waarborgen, deponeerde men in 1898 de naam 'Pilsner Urquell'.

Lezing Hans Glandorf
Om deze toch redelijk unieke gebeurtenis luister bij te zetten zal de voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen (ABT) Hans Glandorf vertellen over Pilzner Urqeull. Hans Glandorf wordt gezien als één van de grootste bierkenners van Nederland.

Het oudste biertje zal vanaf 20:00 uur getapt worden en rond die tijd zal ook Hans Glandorf beginnen met zijn lezing.
 
Ja. Men heeft het over de uitverkoren 200, maar wellicht zijn er toch meer. Ook Budvar kent al aardig wat tappunten.
Mocht je in je regio willen zoeken, begin dan bij de ABT-cafés (Alliantie van Bier Tapperijen, een kwaliteitsgarantie voor het betere biercafé).

Of even zoeken via bijv. Grolsch etc.
 
Bovenaan