Piano of schaakspel op straat

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Na Piano's nu ook Schaken op straat

praha-sachy-ulice-01_denik-380.jpg


De ontdekker van "piano's in de straat" van Praag heeft iets nieuws gebracht in de straten van Praag:
Šachy na ulici / Schaken op straat, tot nu toe is dit mogelijk op 6 plaatsen in Praag, zie mapsengine.google.com.


Piána na ulici/Piano in de straat is bekend geworden door het youtube filmpje van de pianospelende politieagent.
Brein achter het project is Ondřej Kobza (1979), een eigenzinnige en bekende figuur in Praag, tevens eigenaar van enkele café's. Hij is 3 jaar geleden begonnen met een piano voor zijn café om te zien wat er gebeurde. Daar kwamen veel positieve reacties op en zo is hij verder gaan uitbreiden in de stad om openbare ruimtes te verlevendigen.
Na Praag volgden diverse andere plaatsen in Tsjechië, zie overzicht op maps.google.com (zie dat Kutná Hora daar nog niet bij staat).
 
Schaakspelen buiten

Ben je een fan van schaken? Dan ben je zeker geïnteresseerd in tips over plekken waar je schaakstukken van alle mogelijke en onmogelijke maten tegenkomt of waar je direct in de open lucht een potje schaak kunt spelen. Ontdek torens, boogschutters, koninginnen en ruiters die gestationeerd zijn in de regio Karlštejn, bezoek de grootste witte pion van Tsjechië of speel reuzen- en minischaak in stadsparken.


Schaak op de campus van de Universiteit van Zuid-Bohemen in České Budějovice

Schaak op de campus van de Universiteit van Zuid-Bohemen in České Budějovice
De ruimte van het park tussen de Academische Bibliotheek van de Universiteit van Zuid-Bohemen en de slaapzaal K3 wordt verlevendigd door een betonnen tafel met een schaakbord en twee stoelen. Liefhebbers van schaken kunnen het spel in de open lucht spelen.

Jeu de boules-baan en schaaktafel in de Sulanského-straat in Praag

Jeu de boules-baan en schaaktafel in de Sulanského-straat in Praag
In het Háje-district van Praag liet het stadsdeel Praag 11 de binnenplaats in de Sulanského-straat reconstrueren. De lokale bevolking vindt er een aangelegde openbare ruimte waar ze kunnen schaken en petanque spelen.

Recreatiepark Hlinek in Vranovice

Recreatiepark Hlinek in Vranovice
Een gigantisch buitenschaakbord met houten figuren van een halve meter, een speeltuin met fitnessapparaten of een zandbak. Dit alles maakt deel uit van het natuurpark in Vranovice in Zuid-Moravië.

De grootste schaakpion in Tsjechië

De grootste schaakpion in Tsjechië
De grootste schaakpion in Tsjechië, 2,5 m hoog en 1.200 kg zwaar, domineert het Pelhřimplein bij de Sint-Vituskerk. Het is een andere tentoonstelling van het Museum of Records and Curiosities, dat permanent aan de buitenkant van de stad is gevestigd.

Karlštejn Schaken - het grootste schaakspel in Tsjechië

Karlštejn Schaken - het grootste schaakspel in Tsjechië
Reusachtige beeldjes uit de werkplaats van Vladimír Glaser bevinden zich in dorpen in de regio Karlštejn. De kortste route van figuur naar figuur meet ongeveer 72 m. Van alle figuren ontbreekt alleen de witte pion, die in het Pelhřimov Museum of Records and Curiosities staat, dus hij is de "enige ambassadeur" van alle Tsjechische besten.

De schaaktafel van Ondřej Kobza in de tuin van het klooster van Broumov

De schaaktafel van Ondřej Kobza in de tuin van het klooster van Broumov
In de tuin van het Broumovklooster werd in het voorjaar van 2016 de schaaktafel van caféeigenaar Ondřej Kobza, die vooral bekend is van zijn oorspronkelijke project Piano on the Street en nu ook Chess on the Street, gedoopt.

Een standbeeld van een duivel door M. Olšiak in Chotěboř

Een standbeeld van een duivel door M. Olšiak in Chotěboř
De bekende Žďár-beeldhouwer Michal Olšiak creëerde nog een origineel beeldhouwwerk, waar de stad Chotěboř trots op kan zijn. Het is een ruim drie meter hoge duivel van beton die schaakt. Het werk weegt maar liefst tien ton.

Karlštejn Toeristisch circuit voor schaken

Karlštejn Toeristisch circuit voor schaken
De interessantste plaatsen in Karlštejn zijn verbonden door het toeristencircuit Karlštejn Schaken, de langste vergelijkbare route in Tsjechië. Het circuit wordt gekenmerkt door een interessante nieuwsgierigheid, het grootste schaakspel ter wereld.

Tuin van de zintuigen in Olomouc

Tuin van de zintuigen in Olomouc
De Tuin der Zintuigen is in de eerste plaats bedoeld voor blinde en slechtziende bezoekers. De toegang tot het bloembed is drempelvrij, en ook bedoeld voor rolstoelgebruikers of moeders met kinderen.

Maxišachy in Bílovec

Maxišachy in Bílovec
De stad Bílovec ligt in de driehoek tussen Ostrava, Opava en Nový Jičín. De stadsmonumentenzone in Bílovec werd in 1992 uitgeroepen. Silezisch plein, dat de historische kern van de stad vormt, werd in 2001 onlangs gerenoveerd. Een gigantisch stenen schaakbord werd een onderdeel van het plein.

bron: kudyznudy.cz
 

kuurgast

Donateur
De ontdekker van "piano's in de straat" en "schaken op straat" is al weer sinda 2015 bezig met de "Poesiomat".
Een pratend standbeeld. Genius loci versterker. Culturele periscoop. Dit alles is Poesiomat. Nergens is hetzelfde, want geen plek is hetzelfde.

--------------------------------------
Mysterieuze pijpen in het Sudetenland. Ze groeiden uit de aarde en spreken met mensen.

Afgelegen dorpen in het grensgebied zoals Olešná, Skoky, Prášily, Horní Police of Šitboř zijn door een mysterie met elkaar verbonden. Bij verlaten kerken begonnen vreemde pijpen uit de grond te groeien. Ze zien eruit als onderdelen van onderzeeërs, maar ze zullen niet op je schieten
De mysterieuze machines zijn in samenwerking met de lokale bevolking geplaatst. Ze drongen geleidelijk de Šumava, de regio Tachov, de regio Karlovy Vary, de regio Ústí en het Orlické-gebergte binnen.
Poesiomats, die niet op het netwerk aangesloten hoeven te worden, staan momenteel bij zeven dorpskerken in het voormalige Sudetenland, dat na de verdrijving van de Duitsers in verval raakte. Als je aan de hendel draait, speel je een van de opnames af.
Ze zijn een project van de vereniging Piána na ulica van Ondřej Kobza, het Tsjechisch-Duitse Toekomstfonds, dat de monumenten selecteerde, en de Stichting PPF.

Poesiomat of Poeziomat (Poetry Jukebox in het Engels) is een apparaat dat opgenomen tekst (meestal poëzie) reproduceert met een eenvoudig bedieningsapparaat. Het kan worden opgevat als een automaat voor het lezen van tekst (een speciale vorm van een jukebox voor gedichten of een machine voor gedichten), die de omringende ruimte verlevendigt met poëzie. De gebruiker kan kiezen uit vooraf ingestelde gedichten.
De Poeziomat moet duurzaam en constructief eenvoudig zijn. Het bestaat uit een stevige hoes, een computer, een versterker en een luidsprekersysteem waarvan het volume indien nodig kan worden aangepast. De energie wordt gecreëerd door aan de hendel te draaien, oudere Poesiomats moesten worden aangesloten op een elektrisch netwerk om te kunnen werken.
Er zijn nu ongeveer 25 van deze luidsprekerzuilen in Tsjechië en in het buitenland.

Bronnen oa poesiomat.cz + fondbudoucnosti.cz/de + deutsch.radio.cz + ceskenoviny.cz.
 
Bovenaan