Petr Pavel, president van Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Kan iemand me uitleggen wat er in de kerk gebeurde voordat het concert begon? Het concert vond ik geweldig; de rest begreep ik niet.
In Nederland heb je blijkbaar toch een sterkere scheiding van Kerk en Staat.
De inhuldiging van Willem-Alexander als koning der Nederlanden vond plaats tijdens een Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in de Nieuwe Kerk.
 

kuurgast

Donateur
Pavel werd tijdens zijn bezoek aan Denemarken vergezeld door de Tsjechische minister van Immigratie en Integratie, Kaare Dybvad Bek.
Voutje van vorsten.nl........Kaare Dybvad Bek is niet de Tsjechische minister, maar de Deense minister van Immigratie en Integratie. Bron regeringen.dk.
President Pavel bezocht Denemarken, op de top waarschuwde hij tegen Rusland en China.

De democratische wereld heeft alleen kans van slagen als ze eensgezind optreedt; het moet sterker zijn dan zijn rivalen, zei de Tsjechische president Petr Pavel tijdens de top van Kopenhagen voor democratie. Hij waarschuwde tegen China, dat volgens hem een gevaarlijkere rivaal is dan Rusland voor landen die democratische waarden en de bescherming van mensenrechten op de lange termijn belijden. Tegelijkertijd wees hij er echter op dat als Moskou de controle over Oekraïne zou overnemen, het verder zou willen gaan.

"Oekraïne houdt de imperialistische doelen van Rusland binnen de perken, en daarom zou ons doel moeten zijn om het zoveel mogelijk te integreren, omdat het onze waarden deelt", zei Pavel, volgens wie het doel van vrije landen de toetreding van Kiev tot de Europese Unie zou moeten zijn en De NAVO Hij beschouwt de oorlog in Oekraïne als de Tsjechische president voor zijn strijd voor fundamentele democratische waarden, omdat "we willen leven in een wereld met een geldig internationaal recht, dat niet wordt bepaald door een grotere macht, maar dat is gebaseerd op wederzijds respect en dialoog ".

In tegenstelling tot Rusland heeft China volgens Pavel echte macht, die vooral met economische middelen de hoofdrol probeert te krijgen in de wereldpolitiek. Veel politici in het Westen geloofden in het Chinese kapitalisme, de mogelijkheden van snelle winsten, en beseften niet welke bedreigingen daarmee gepaard gingen. "Het is alsof we stilaan koken als een kikker in het water", zei de Tsjechische president.

China heeft delfstoffen veiliggesteld, is begonnen aan de moderne kolonisatie van veel Afrikaanse landen en dreigt openlijk de hereniging met Taiwan af te dwingen, een democratisch bestuurd eiland dat het beschouwt als zijn rebellenprovincie. "Het is opnieuw een botsing van waarden... vrijheid en democratie aan de ene kant en de onderdrukking van vrijheden aan de andere kant," merkte Pavel op.

China profiteert van de huidige verzwakking van Rusland en zijn goedkope mineralen, evenals van het feit dat westerse landen zich hebben aangesloten bij de steun aan Oekraïne. Tegelijkertijd realiseert Peking zich dat als het rechtstreeks wapens zou leveren aan Rusland, dit verstrekkende gevolgen zou hebben voor zichzelf en voor de economische ketens die het in het Westen heeft gecreëerd. Pavel gelooft dat er geen openlijke oorlog met China zal komen, maar "het moet als een bedreiging worden beschouwd".

Op de Top voor Democratie in Kopenhagen, die wordt georganiseerd door voormalig NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen, spraken de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy en huidig NAVO-chef Jens Stoltenberg via een videoverbinding.

De president had een ontmoeting met de premier en de koningin
Daarnaast besprak Pavel met premier Mette Frederiksen veiligheidskwesties zoals migratie en de bescherming van de buitengrens van de Europese Unie. Ze spraken ook over steun aan Oekraïne, dat al bijna anderhalf jaar te maken heeft met Russische agressie.

Ook energie was een onderwerp. Denemarken produceert 60 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, waarbij windenergie het grootste deel voor zijn rekening neemt. De Tsjechische president vertegenwoordigt een land dat kernenergie promoot in zijn energiemix, terwijl Denemarken daarentegen al jaren geleden besloot dat er geen kerncentrales in het land gebouwd zouden worden. Pavel sprak ook met Frederiksen over de inspanningen van Tsjechië om de energiesector te "ontrussen".

De Tsjechische president werd ook ontvangen door koningin Margrethe II van Denemarken. en Pavel inspecteerden de Koninklijke Stallen, waar ze ook Starokladrubský-paarden fokken. De hengst, die ze Avanti noemde, werd vorig jaar aan de koningin geschonken als cadeau voor de 50e verjaardag van haar regeerperiode.
Bron ct24.ceskatelevize.cz.
Pavel en de Slowaakse president besparen uitstoot door één vliegtuig te nemen.

De Tsjechische president Pavel heeft dinsdag hetzelfde vliegtuig gebruikt als zijn Slowaakse ambtgenoot Zuzana Čaputová op weg naar een conferentie in IJsland om emissies en geld te besparen. Hij voegde er ook aan toe dat hij tijdens de gezamenlijke reis tijd heeft om met Čaputová gemeenschappelijke standpunten over verschillende zaken te bespreken.
Het paar, dat een top van de Raad van Europa in IJsland zal bijwonen, is van plan om samen te reizen voor een aantal toekomstige reizen. Zo zijn ze van plan om in juli hetzelfde vliegtuig te nemen naar Litouwen, wanneer er een NAVO-top is.
Bron expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Vertrouwen in president Pavel blijft groter dan in voorganger Zeman

Mensen in Tsjechië ervaren de ambtstermijn van Petr Pavel als president overwegend positief. Ze waarderen het meest de manier waarop hij zorgt voor de ernst van het ambt en hoe hij het land in het buitenland vertegenwoordigt. Dat blijkt uit het CVVM-onderzoek.

Volgens het Centrum voor Onderzoek van de Publieke Opinie van de Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek (CVVM) ontving Pavel op de meeste gebieden een groter aantal positieve evaluaties dan zijn voorganger Miloš Zeman ooit in alle enquêtes ontving gedurende zijn tien jaar als hoofd van staat. Wat betreft het behoud van de respectabiliteit van Pavels kantoor bijvoorbeeld, beoordeelde bijna viervijfde van de mensen hem positief, terwijl Zeman op dit gebied een positieve beoordeling kreeg van maximaal 48 procent van de mensen.

Pavel trad in maart van dit jaar aan, het centrum voerde een onderzoek uit van mei tot juli, mensen beoordeelden Pavel overwegend positief op alle zes gebieden die in het onderzoek waren opgenomen. Hij had de meeste - 78 procent - positieve beoordelingen op de vraag hoe hij zorgt voor de ernst en waardigheid van het kantoor. Een vergelijkbaar aandeel positieve reacties, in totaal 76 procent, werd ontvangen op het gebied van de vertegenwoordiging van Tsjechië in het buitenland. In totaal vindt 70 procent van de respondenten dat Pavel optreedt als autoriteit onder de burgers en volgens 69 procent van de respondenten vervult hij zijn staatsrechtelijke functies goed. Het aandeel negatieve antwoorden op deze vragen bedroeg niet meer dan 25 procent.

De meest kritische beoordeling van de respondenten was of Pavel in contact staat met de burgers en hun problemen kent en hoe hij het binnenlandse politieke leven beïnvloedt. Op beide gebieden schommelde het aandeel negatieve meningen rond de 30 procent. Er waren echter ook meer positieve antwoorden op deze vragen. 62 procent van de Tsjechen beoordeelde de manier waarop Pavel in contact staat met burgers positief, en hoe hij het binnenlandse politieke leven beïnvloedt, werd positief beoordeeld door 59 procent.

Volgens de auteurs van het onderzoek staat Pavel positief tegenover eerdere presidenten. Een betere beoordeling werd zelden behaald door zijn voorgangers, zeggen CVVM-medewerkers. Pavel's directe voorganger Zeman behaalde bijvoorbeeld tijdens zijn hele ambtsperiode slechts uitzonderlijk meer dan de helft van de positieve evaluaties in CVVM-enquêtes. En Miloš Zeman kreeg nooit meer dan 70 procent positieve beoordelingen op een van de vragen.

Het ontbreken van een sterke groep tegenstanders geeft volgens het onderzoek aan dat Pavel door de meerderheid van het publiek nog steeds als onpartijdig wordt ervaren. De kiezers van de regeringspartijen beoordelen het werk van Pavel echter positiever.

Volgens de auteurs van het onderzoek hangen opvattingen over de evaluatie van de president in de samenleving niet alleen samen met vertrouwen in de president, maar ook met vertrouwen in andere politieke instellingen. In alle opzichten verbetert de evaluatie van Pavels prestaties ook, samen met de verbetering van de levensstandaard van de respondenten, onder mensen met hogere inkomens en opleiding, evenals met een verschuiving op de schaal van politieke oriëntatie van links naar rechts en met afnemende leeftijd.

Echter, de populariteit van politieke instellingen is afgenomen, met name de regering en de Kamer van Afgevaardigden. Mensen blijven het meer vertrouwen houden in burgemeesters en gemeenteraden.

Bron seznamzpravy.cz + brnodaily.com

---------------------------

Gaat alles dan zo goed wat president Pavel doet?
Nee hij heeft ook een steekje laten vallen.
Zie artikel over zijn voorgestelde nieuwe kandidaat constitutioneel rechter:


Rechter Robert Fremr, die omstreden was vanwege zijn werk tijdens het communistische tijdperk, wordt geen grondwettelijk rechter in Tsjechië. Hij trok zich maandag zelf terug uit de nominatie.

Bron oa deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechische president Petr Pavel bracht zaterdag hulde aan de eerste Tsjechoslowaakse president, Tomáš Garrigue Masaryk, door kransen te leggen bij zijn standbeeld op het Hradčany-plein in Praag.
Op 28 oktober herdenkt Tsjechië de 105e verjaardag van de onafhankelijkheid van Oostenrijk-Hongarije in 1918. Gebeurtenissen in het hele land onderstrepen de Tsjechische trots op de Eerste Republiek, die vóór de Tweede Wereldoorlog door het Akkoord van München uit 1938 werd ontmanteld. Zie uitleg op expats.cz.
----------------
President Petr Pavel kende zaterdagavond staatsonderscheidingen toe aan 62 persoonlijkheden.

Voordat de prijzen werden uitgereikt, hield de president een traditionele toespraak. Daarin benadrukte hij successen zoals toetreding tot de NAVO of de EU. Hij waardeerde bijvoorbeeld ook de manier waarop de Tsjechen vluchtelingen uit Oekraïne accepteerden. Volgens hem handelt de staat na lange tijd in een verenigde richting in het buitenland. Hij waarschuwde voor de opkomst van het populisme en de roep om leiderschap door een sterke persoonlijkheid.

Volgens de president heeft Tsjechië een nieuw plan voor de toekomst nodig, een goed opgeleide en gekwalificeerde samenleving, een economie gebaseerd op innovatie.
“Zij zijn de beste rolmodellen voor de zoektocht naar het gemeenschappelijke verhaal van ons land”, zei hij over de winnaars vlak voordat hij persoonlijk de prijzen begon uit te reiken. Hij citeerde onder meer ook de woorden van filmheld Batman.

De Orde van de Witte Leeuw werd toegekend aan voormalig premier en senaat en advocaat Petr Pithart, tot voor kort president van het Constitutioneel Hof Pavel Rychetský en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg, zijn zoon Jan ontving de onderscheiding.
Karel Mareš, de eerste commandant van het 311e Tsjechoslowaakse bommenwerpersquadron van de RAF, die later werd vervolgd door het communistische regime, werd in memoriam onderscheiden.
Zo ontving Zdena Mašínová, de zus van de "gebroeders Mašín", leden van de verzetsgroep die tegen het communistische regime vochten, de op een na hoogste staatsonderscheiding: de Orde van Tomáš Garrigu Masaryk. Hij besloot echter de broers zelf niet te eren, ondanks voorstellen voor hun onderscheiding.
Ook de populaire acteur Jiří Bartoška ontving de prijs.
Onder de winnaars bevinden zich voormalige politici, figuren uit de cultuur en het sociale leven, artsen en leden van de strijdkrachten die mensenlevens hebben gered.

Hieronder de volledige toespraak van president Petr Pavel tijdens de ceremonie van de uitreiking van staatsonderscheidingen op de verjaardag van de oprichting van de republiek op 28 oktober. Bron seznamzpravy.cz.
Geachte heer president Klaus, geachte mevrouw Klaus,

Beste mevrouw Havlová, beste constitutionele functionarissen, beste honorees, leden van het corps diplomatique, beste gasten, beste medeburgers, we vieren voor de honderdste keer de oprichting van onze republiek.

Het is opmerkelijk welke veranderingen zij in die tijd heeft ondergaan. Tegenwoordig zijn we in wezen een andere staat. De helft van het gebied.

Toch kijken we nog steeds terug naar de Eerste Republiek Tsjechoslowakije. De looptijd van twintig jaar is nog steeds een sterke inspiratiebron voor ons vandaag de dag. We behoorden destijds tot de meest geavanceerde economieën ter wereld. We waren een eiland van democratie in Centraal-Europa, verscheurd door het fascisme.

Het land beschikte over verantwoordelijk en moreel sterk leiderschap in de persoon van president Tomáš Garrigua Masaryk. We hebben bijna de top bereikt. Natuurlijk was alles verre van perfect, maar we hadden de goede richting en verwezenlijkten de visie van onze eigen democratische staat.

Sinds het einde van de Eerste Republiek is ons grondgebied geleidelijk kleiner geworden. Maar dat betekent niet dat we ons een kleine staat moeten voelen. Tegenwoordig zijn we het achtste meest bevolkte land in de Europese Unie. En we streven ernaar dat ons belang in Europa blijft groeien.

We moeten eerlijk en vol vertrouwen naar het verleden kijken. We gaan vaak terug naar onze historische nederlagen: 1938, 48 of 68 en de periodes van onvrijheid die daarop volgden.

Maar laten we ons meer concentreren op de successen – precies op het jaar 1918 of 1989, maar ook op de toetreding tot de NAVO in 1999 en zeker op onze toetreding tot de Europese Unie in 2004.

Maar er zijn ook duistere gebeurtenissen in onze geschiedenis waar we niet trots op kunnen zijn. De oplossing is om ze niet door de vingers te zien. We moeten de moed verzamelen om ze te accepteren en verder te gaan. Alleen een openlijke acceptatie van het verleden in zijn ware vorm zal ons ertoe brengen er volledig mee in het reine te komen en onze eigen bevrijding te voelen.

Wellicht ook door onze complexe moderne geschiedenis hebben we soms de neiging onszelf te onderschatten, niet in ons eigen kunnen te geloven en de hoop op een betere toekomst te verliezen.

Ik zou hier vandaag, op deze plek die zo symbolisch voor ons is, willen benadrukken dat we veel redenen hebben voor een gezond zelfvertrouwen. En dat in aanwezigheid van tientallen prijswinnaars, die daar het beste bewijs van zijn.

Noch de oorlog die Rusland tegen Oekraïne voert, noch de islamitische terreur waar Israël op moet reageren, draagt bij aan een positieve kijk op de toekomst. Tegenwoordig beschikken we echter over de sterkste veiligheidsankerplaats die we ooit in onze geschiedenis hebben gehad.

De wetenschap dat we deel uitmaken van de sterkste defensiegroep ter wereld, die echt respect afdwingt en waarin onze bondgenoten een gelijkwaardige stem hebben, is de basis van ons vertrouwen.

Tegelijkertijd kunnen we echter niet alleen vertrouwen op de externe garanties van onze bondgenoten. In de NAVO geldt hetzelfde: eerst alleen en daarna samen. Daarom moeten we onze veiligheid in de eerste plaats versterken met onze eigen strijdkrachten.

Ons land ligt in het hart van Europa, dus het is heel normaal dat we deel uitmaken van de Europese Unie. Het project dat vrede en welvaart naar Europa bracht. Europa wordt al eeuwenlang geteisterd door vele oorlogen, maar sinds het geleidelijk begon te integreren in de huidige vorm van de Europese Unie, zijn de lidstaten niet meer in oorlog met elkaar geweest.

De Unie geeft mensen kansen die we nooit hebben gehad. Onze bedrijven beschikken over een vrije markt die vijfenveertig keer groter is dan de Tsjechische. Daar kunnen ze hun producten verkopen onder dezelfde voorwaarden als hier thuis.

De gemeenschappelijke Europese markt geeft ook banen aan mensen in Tsjechië. En degenen die het in het buitenland willen proberen, kunnen zonder beperkingen in een van de lidstaten werken.

Gemeenschappelijke Europese regels garanderen de veiligheid van goederen en voedsel die naar ons worden geïmporteerd. Het resultaat ervan is ook een aanzienlijk beter milieu of de bescherming van de rechten van individuen in de digitale wereld.

Het is de Europese Unie die de meeste middelen investeert in het balanceren van de verschillen tussen arme en rijke regio’s. En veel meer dan wat onze regeringen uit nationale middelen hebben uitgegeven.

Wij kunnen vrij reizen in Europa. Op dezelfde manier kunnen we overal in Europa vrij studeren en ons thuis voelen. Europa is ons thuis.

Het gezamenlijke Europese project is niet zonder gebreken, maar het is een project met de beste motivaties en doelstellingen. Wij maken er deel van uit en hebben ook het recht en alle mogelijkheden om daarover mee te beslissen. Het is niet Brussel dat zonder ons over ons beslist.

Het zijn Slowaken, Polen, Nederlanders, Denen, Portugezen, Tsjechen en alle anderen die samen beslissen over ons gemeenschappelijk Europa. We hebben veel instrumenten in onze handen waarmee we de vorm van de Europese Unie in de goede richting kunnen beïnvloeden.

Wij hebben vergelijkbare kansen als alle andere lidstaten. Het is niet wij en zij. Wij zijn Tsjechen en tegelijkertijd Europeanen.

Ik ben een trotse Tsjech, maar tegelijkertijd heb ik een sterk gevoel dat ik bij Europa hoor. Tsjechië wordt in het buitenland en in toenemende mate op een goede manier gehoord. Daar mogen wij trots op zijn.

Na een lange tijd is er consensus onder onze constitutionele topvertegenwoordigers over de richting van het buitenlands beleid. En ik ben blij dat het mogelijk is gebleken om op dit gebied zelfs met de sterkste oppositiepartij overeenstemming te bereiken.

We hoeven onze bondgenoten in de unie, het bondgenootschap en de VN niet te verzekeren dat ze op Tsjechië kunnen vertrouwen. Ze weten het.

Wij bewijzen onze grootsheid en betrouwbaarheid met onze daden. Onze hulp aan Oekraïne is een uitdrukking van de waarden die we delen met de vrije, democratische wereld.

Ik ben trots op de Tsjechische samenleving die solidariteit en menselijkheid toonde door bijna een half miljoen vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen en toen mensen met verschillende collectes ongelooflijke bedragen konden inzamelen om Oekraïne te helpen.

Naast de wetenschap dat we bereid zijn mensen in nood te helpen, blijkt dat onze openheid nog meer positieve effecten heeft. Tegenwoordig zijn vluchtelingen uit Oekraïne betrokken bij de Tsjechische economie, betalen ze belasting en helpen ze waar we op de lange termijn een tekort aan arbeidskrachten hebben.

We leven al ruim dertig jaar weer in een democratie. Niettemin is de steun voor de democratie in ons land op de lange termijn zwakker dan in de landen ten westen van onze grenzen.

30 jaar geleden hadden we enorme verwachtingen. Voor velen zijn hun ideeën over democratie echter niet in vervulling gegaan en voelen zij zich teleurgesteld. Zij zijn van mening dat de democratie de oorzaak is van wat de afgelopen decennia is mislukt.

Maar zo is het niet. Democratie is de regering van het volk en het is de regering van ons allemaal, voor ons allemaal. En dat zal alleen zo zijn als wij, de burgers van ons land, het ervan maken. Het is daarom niet alleen een mooie kans, maar ook onze grote gezamenlijke verantwoordelijkheid.

We hebben allemaal het recht om onze vertegenwoordigers, onze politici, te kiezen. En dan is het ook nodig om consequent te monitoren hoe zij hun standpunten innemen en of dit werkelijk in het voordeel van de burgers is. Wees hard voor uw politici, inclusief mij.

In Europa, maar ook elders in de wereld, verspreidt de neerbuigende aantrekkingskracht van het populisme en de heerschappij van een vaste hand zich. Populisme dat belooft, dat bang maakt, dat speelt met nationale intolerantie en wantrouwen jegens alles wat van buitenaf komt.

Laten we moed vinden en niet de schijnbaar gemakkelijke weg steunen. Willen we een land zijn van vrije en zelfredzame mensen, of zullen we een deel van onze vrijheid opgeven en onszelf in de handen leggen van iemand die belooft voor ons te zorgen?

Democratie is geen gemakkelijke weg en eindigt zeker niet bij verkiezingen. Iedereen heeft de kans om bij te dragen.

Sommigen sluiten zich aan bij een politieke partij of lokale beweging in hun gemeenschap omdat ze verandering willen. Anderen kunnen een bijdrage leveren door middel van maatschappelijke activiteiten, concrete acties in hun omgeving, druk op politici of het organiseren van evenementen in hun eigen gemeenschap.

Het is een gezamenlijk project waarin iedereen zijn steentje kan en mag bijdragen. Alleen dan zullen we een samenleving van vrije, verantwoordelijke en actieve mensen blijven, die Václav Havel een civiele samenleving noemde.

De grootste rijkdom van Tsjechië is ons volk. Daar ben ik van overtuigd tijdens mijn reizen naar de regio's, maar ook als ik Tsjechen in het buitenland ontmoet.

Het zijn studenten aan universiteiten, ondernemers, vernieuwers, maar ook artsen en paramedici, soldaten en politieagenten, leraren op alle niveaus en zij die met hun eigen handen de kost verdienen.

Kortom, iedereen die zijn vak positief en eerlijk benadert. Als we deze menselijke rijkdom goed kunnen ontwikkelen, moeten we in de eerste klasse van de wereld spelen.

De meesten van ons herinneren zich het begin van de jaren negentig. In die tijd bruiste het bedrijf letterlijk van energie, anticipatie en vastberadenheid voor verandering.

Wij wilden vrije verkiezingen, democratie, vrijheid en een markteconomie. We wilden naar het Westen, de Europese Unie en de NAVO. En toen het allemaal langzaam tot bloei kwam, was het alsof we de richting en de vastberadenheid verloren.

Onze economie heeft een aantal van de oorspronkelijke voordelen gedeeltelijk uitgeput, bijvoorbeeld de wens van het Westen om in ons te investeren dankzij goedkope arbeid. We moeten op zoek gaan naar nieuwe manieren om succes en groei te bereiken.

We hebben een nieuwe richting nodig, een nieuw plan voor de toekomst van dit land. We hebben een richting nodig die de meerderheid van de samenleving als hun nieuwe gemeenschappelijke doel zal accepteren. Zoals dat in het verleden al vaker is gebeurd.

We hebben een goed opgeleid en gekwalificeerd bedrijf nodig dat kan voldoen aan de eisen van de arbeidsmarkt van morgen. En zo’n onderwijssysteem waarin ieder kind, ongeacht de omgeving waar het vandaan komt, dezelfde kansen zal hebben om te slagen.

We hebben een economie nodig die veel meer gebaseerd is op innovatie, gekoppeld aan de resultaten van ons onderzoek. Verander de oriëntatie van onze economie van productie naar onderwijs.

Het is niet voldoende om alleen producten van hoge kwaliteit te kunnen produceren. Het grootste voordeel behalen we als onze mensen eerst bedenken, produceren, assembleren, verkopen en vervolgens service verlenen.

We moeten ons voorbereiden op nieuwe uitdagingen, zoals hoe kunstmatige intelligentie of klimaatverandering ons leven zullen beïnvloeden.

We moeten de kloof tussen de verarmde regio's en de rest van ons land sneller kunnen dichten. We kunnen niet alleen maar toekijken hoe een deel van het land groeit en andere delen voor lange tijd in problemen verdrinken.

We moeten gemeenten en regio’s in alle delen van ons land motiveren om kansrijke bedrijven aan te trekken die mensen goed betaald werk bieden.

Het staatsbestuur moet efficiënter worden en we moeten er wettelijke voorwaarden voor scheppen, zodat de uitvoering van belangrijke projecten, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting of transport, snel kan verlopen.

Er staan ons veel veranderingen te wachten om competitiever te zijn en het leven in ons land te verbeteren.

Om te slagen moeten we ons nationaal specifieke, vaak onnodig sceptische denken onderdrukken. Het is niet zo ingewikkeld, zeg gewoon tegen jezelf: we willen – we kunnen – we handelen.

En als het de eerste keer niet lukt, proberen we het steeds weer opnieuw tot het wel lukt. Of zoals de vader tegen de jonge Bruce Wayne zei in de film Batman: we vallen om te leren weer op te staan.

Dat moed, vastberadenheid, inspanning en toewijding resultaten opleveren, wordt bewezen door de verhalen van de mensen aan wie ik vandaag de staatsprijs zal uitreiken.

Ze zijn allemaal het bewijs dat het zin heeft om obstakels te overwinnen. De Vladislavzaal zal nooit groot genoeg zijn om al dit soort verhalen te herbergen.

Alle kinderen die niet bang zijn om hun klasgenoten te verdedigen tegen pesten verdienen de onderscheiding. Alleenstaande ouders die zonder de steun van hun partners voor hun kinderen kunnen zorgen.

Al degenen die zorgen voor hun dierbaren met een beperking en degenen die mensen in nood helpen, die ze vaak niet eens kennen. Het zijn allemaal degenen die het pad van goedheid, rechtvaardigheid en eerlijkheid kiezen, ook al is dit verre van het gemakkelijkst voor hen.

Het is voor mij een grote eer dat ik vandaag op de Praagse Burcht tientallen mensen mag verwelkomen en persoonlijk eren die velen van ons inspireren met hun leven en die door hun persoonlijke verhalen buitengewone diensten aan ons land hebben bewezen.

Deze persoonlijkheden zijn het beste rolmodel en inspiratie voor de zoektocht naar het gemeenschappelijke verhaal van ons land; om het pad te benoemen dat we samen verder willen gaan.

Bedankt voor uw aandacht.
Je kan alle bekroonde persoonlijkheden bekijken in de fotogalerij op seznamzpravy.cz.
Er zijn drie mensen die me opvielen en deze onderscheiding van de vorige president (Zeman) nooit geaccepteerd zouden hebben:

Karel Schwarzenberg, de Orde van de Witte Leeuw van de Burgerlijke Groep 1e Klasse, werd door de president toegekend voor bijzonder uitmuntende diensten aan de staat op politiek gebied. Politicus, voormalig vice-premier, tweevoudig minister van Buitenlandse Zaken, voormalig senator en parlementslid.
Tomáš Halík, Orde van Tomáš Garrigu Masaryk 1e klasse voor uitmuntende diensten aan de ontwikkeling van de democratie, de mensheid en de mensenrechten. Katholieke priester, theoloog, religieus, socioloog, psycholoog en filosoof.
Marta Kubišová, Orde van Tomáš Garrigu Masaryk 1e klasse voor uitmuntende diensten aan de ontwikkeling van de democratie, de mensheid en de mensenrechten. Zangeres, actrice en presentatrice, meervoudig winnaar van de Gouden Nachtegaal en ondertekenaar van Charter 77.
 
Tsjechische president laat vlaggenstok per ongeluk op hoofd van soldaat vallen

Bron: Het Nieuwsblad

De Tsjechische president Petr Pavel maakte tijdens een herdenkingsceremonie ter gelegenheid van de Tsjecho-Slowaakse Onafhankelijkheidsdag in het Praagse Vítkov zaterdag een gênante blunder. De staatsleider kreeg tijdens de plechtigheid een vlaggenstok overhandigd, maar schatte het gewicht ervan verkeerd in. Hij liet de stok daardoor per ongeluk op het hoofd van een soldaat vallen, die niet alleen zijn hoofddeksel verloor, maar ook zijn evenwicht.

Pavel bood later zijn verontschuldigingen aan op sociale media en verzekerde dat hij het zeker niet opzettelijk deed. “Het was zeker geen poging om de militaire ceremonie te verrijken met een nieuw element. Ik heb alleen het gewicht onderschat”, schreef hij op Twitter. Of de soldaat verwondingen opliep is niet duidelijk. De kans zit er wel in dat hij zondag met een grote blauwe plek wakker werd.
 

kuurgast

Donateur
President Petr Pavel hield nieuwjaarsdag zijn eerste nieuwjaarstoespraak.

De afgelopen twee jaar koos premier Petr Fiala het nieuwe jaar als datum voor zijn toespraak. Dit jaar sprak hij het publiek al met Kerstmis toe en maakte zo de nieuwjaarsdeadline voor het staatshoofd 'vrij'.
Zeman, die met zijn kerstboodschappen de traditie van de presidentiële nieuwjaarstoespraken doorbrak, wilde de gewoonte van de Eerste Republiek voortzetten, toen president Tomáš Garrigue Masaryk en zijn opvolgers Edvard Beneš en Emil Hácha in deze periode toespraken hielden.
Nieuwjaarstoespraak van de president van de Tsjechische republiek.
1 januari 2024

Beste medeburgers,

het is een grote eer om u voor het eerst toe te spreken met een nieuwjaarstoespraak.

Ik heb het nieuwe jaar altijd gezien als een dag vol verwachting dat de komende tijden beter en vreugdevoller zullen zijn dan de tijden die we achter ons laten. Dat is hoe ik het vandaag de dag nog steeds zie, en ik wens je dat het volgende jaar ook echt zo zal zijn. Zodat u het in goede gezondheid en met een gevoel van voldoening kunt beleven. Moge het voor u een gelukkig en succesvol jaar worden.

Ik kan niet anders beginnen dan met wat ons elf dagen geleden is overkomen. We dachten dat een dergelijke tragedie in ons land niet zou gebeuren, en misschien zou het ook niet kunnen gebeuren. We dachten dat we in alle veiligheid leefden en dat wat er in de wereld gebeurde ons niet aanging.

Het zinloze verlies van zovele, veelal jonge, levens heeft ons enorm verdriet, spijt, maar ook innerlijke woede bezorgd. Hoewel deze gevoelens nog lang bij ons zullen blijven, moeten we als samenleving eerst de angst overwinnen. We kunnen ons de vreugde van het leven en de hoop op betere tijden niet laten ontnemen. Ik zou willen dat kaarsen en bloemen op plaatsen van aanbidding ook een gemeenschappelijke wil betekenen dat wreedheid en geweld ons niet zullen intimideren. Dat we ons de persoonlijke heldenmoed zullen herinneren van al diegenen die in staat waren het kwaad te weerstaan en dat ons land sterker en meer verenigd uit die verschrikkingen zal komen. Al was het maar vanwege degenen die stierven door toedoen van het kwaad.

Er kan maar één persoon de schuld krijgen van deze tragedie, hoewel we zeker omstandigheden zullen vinden die hieraan hadden kunnen bijdragen. Laten we niet op zoek gaan naar andere daders om met de vinger naar te wijzen. Het is niet mogelijk om de aanwezigheid van politieagenten op alle openbare plaatsen te garanderen. Op dezelfde manier zullen er nooit voldoende controles en voorschriften zijn om alle gevaren uit te sluiten. We moeten analyseren wat er is gebeurd en waarom het is gebeurd. We kunnen wetten, controles en maatregelen verbeteren, maar we kunnen de vrijheid niet opgeven uit angst.
Laten we samenwerken om ons gezin, de straat, het dorp en het hele land veiliger te maken. Door niet alleen voor onszelf te denken, maar ook in de context van de gemeenschappen waarin we leven. Laten we agressief gedrag niet negeren, zelfs niet op sociale netwerken, laten we opkomen voor de zwakkeren, laten we de problemen om ons heen niet negeren. Laten we voorbereid zijn op crisissituaties, maar laten we ons niet laten verlammen door angst. Het afgelopen jaar mag niet alleen worden gedefinieerd door de tragische gebeurtenissen van december. Ik kijk daarom graag terug op andere gebeurtenissen.

Laat ik eerst even stilstaan bij de binnenlandse politiek. Voor het eerst in de geschiedenis bestaat de Tsjechische regering uit vijf partijen. In het verleden hebben we vaak meegemaakt dat zelfs aanzienlijk kleinere coalities een bron van voortdurende conflicten waren, waardoor hun macht om goede politieke oplossingen te vinden werd weggenomen. Controverses die het vertrouwen van mensen in openbare instellingen en democratische processen ondermijnden. En ondanks het feit dat het vinden van overeenstemming tussen de vijf beslist moeilijk is, zijn ons al twee jaar van dergelijke ruzies van de kant van de regering bespaard gebleven. Daar ben ik blij om. Ik waardeer ook de impopulaire pogingen van de regering om de schulden van het land op te lossen. En dit ondanks het feit dat de gekozen paden soms kronkelig zijn, gekenmerkt door het afwegen van de eisen in de coalitie van vijf, en dat we ze misschien niet leuk vinden.

Het is niet de taak van de oppositie om de regering te helpen en haar leven gemakkelijker te maken. Het doel van de oppositie is het kabinet te bekritiseren en alternatieve oplossingen voor te stellen. De overheid faciliteert deze taak door dat het er niet in slaagt zijn maatregelen en hervormingsmaatregelen uit te leggen. Ze slaagt er niet in de burgers te overtuigen en ze daardoor aan haar zijde te winnen. Maar er zijn een aantal impopulaire en onaangename veranderingen nodig als we uit de problemen willen komen.

Wat mij niet bevalt is de vulgarisering van de politieke discussie. Meningsverschillen behoren tot de democratie en kunnen vruchtbaar zijn. Maar als ze overgaan tot zinloze tirades, scheldpartijen of zelfs beledigingen, is dat een mislukking die niets goeds oplevert. Daarom doe ik vandaag een beroep op politici om in hun resoluties het feit op te nemen dat we onze openbare ruimte zullen cultiveren en niet zullen devalueren.

Maar alle politici zijn uiteindelijk verantwoordelijk jegens u, de burgers. En dit jaar krijgt u al de kans om duidelijk te maken wat u van de politiek verwacht in het kader van de Europese, regionale en senaatsverkiezingen. Het is een geweldige kans om de toekomstige koers van ons land en de Europese Unie te beïnvloeden. Mis het alsjeblieft niet.

Populisten en extremisten, die lokken met aangename beloften en niet terugdeinzen voor het misbruiken of direct aanwakkeren van onze angsten, krijgen gemakkelijk stemmen. In werkelijkheid verergeren ze echter alleen de problemen en putten ze hun landen en hun bevolking uit. Onze grootste zorgen, zoals de energiecrisis, economische stagnatie, inflatie, veiligheid of milieubescherming, verdwijnen niet als we onze ogen sluiten. Integendeel. Laten we op een verantwoorde manier bekijken welke oplossingen politici presenteren, of er realistische plannen en verifieerbare resultaten achter zitten. Als ze compromissen weten te vinden en een visie naar voren kunnen brengen, of als ze alleen maar verdeeldheid zaaien, angst aanjagen en beschuldigen.

Verantwoordelijk zijn is helemaal niet eenvoudig. De vergelijking waar wij deel van uitmaken is echter eenvoudig. Wat we vandaag uitstellen, zullen we over een paar jaar des te pijnlijker moeten verwerken. Wat wij niet doen, zal voor onze kinderen veel moeilijker moeten zijn. Dat is niet eerlijk.

Er zijn problemen met de herkomst tot ver buiten onze grenzen, die toch een sterke invloed hebben op ons leven. In de onderling verbonden wereld van vandaag en in een tijd waarin ernstige oorlogsconflicten dichtbij ons plaatsvinden, helaas meer dan ooit. De Europese Unie geeft ons de kans om onze invloed zo goed mogelijk uit te oefenen en onze belangen te behartigen. Samen met de NAVO is het voor ons een garantie dat Tsjechië sterke partners heeft waarop het kan vertrouwen. En zo’n garantie is vandaag de dag van onschatbare waarde.

Dit jaar herdenken we de 20e en 25e verjaardag van onze toetreding tot deze organisaties. Dit biedt ons de mogelijkheid om terug te kijken en tegelijkertijd naar de toekomst te kijken, welke richting we op willen. Het is ook een gelegenheid om de verplichtingen in herinnering te brengen die we vrijwillig hebben aanvaard toen we lid werden van het Bondgenootschap en de Unie. De eerste zijn de defensie-uitgaven van het land. Dit jaar vullen we hem na lange tijd weer. De tweede is de invoering van een gemeenschappelijke Europese munt. Het is tijd dat we, na jaren, concrete stappen gaan zetten die ons ertoe zullen brengen deze belofte waar te maken. Ondanks eindeloze debatten over de voor- en nadelen van de euro, is een gemeenschappelijke munt voor een land met een open en op export gerichte economie in het hart van Europa de logische toekomst.

Op dit punt zou ik mij willen richten tot de jongeren, en niet alleen omdat de recente tragische gebeurtenissen u zo nauw hebben getroffen. Ik besef hoe somber het voor je is om aan een toekomst te denken waarin bevredigende huisvesting en economische zelfvoorziening vrijwel onmogelijk lijken te zijn, een toekomst in een wereld waarin het milieu instort. Hoe moeilijk is het om te functioneren onder de druk van de digitale wereld, die staat voor een eindeloze stroom aan informatie, mogelijkheden, continue communicatie en tegelijkertijd de eisen die wij aan jou stellen. En hoe de onzekerheden van de huidige en toekomstige wereld de geestelijke gezondheid van sommigen van jullie beïnvloeden. Ik weet dat jouw idee van een ideaal leven en gezin anders is dan dat van je ouders. Dat je onrecht ziet in de huidige wereld, in de verdeling van macht en rijkdom. Toch heb ik het gevoel dat jouw waarden vaak steviger zijn, dan die waarmee we het volwassen leven zijn binnengegaan.

De samenleving heeft jouw ideeën nodig, jouw moed, jouw activiteit en jouw vermogen om voor jezelf op te komen. De jonge generatie is altijd de drager van verandering geweest. Daarom is het de moeite waard om geïnteresseerd te zijn in je omgeving en te proberen dingen ten goede te veranderen. En ik weet dat velen van jullie dit doen, ook al stuit je op misverstanden. En ik waardeer je daarvoor.

Ik zal daarom veranderingen steunen die de aandacht van de politiek en de samenleving zullen richten op de problemen van de jonge en jongste generatie. Ik ben bereid om ook dergelijke veranderingen te initiëren. Ik wou dat we allemaal de energie hadden om dingen te repareren die kapot lijken.

Het jaar 2024 is vol verwachtingen. Ongetwijfeld hielden de verwachtingen verband met de economische situatie van ons land en onze huishoudens. Wij verwachten een lagere inflatie, na enkele jaren ook groei van de reële lonen en een bescheiden maar nog steeds groei van onze economie. Het kan het begin zijn van een positieve wending, een herstel van de bodem naar een beter humeur.

Daarnaast zullen velen van ons hopen op een medailleplaats op het thuiswereldkampioenschap hockey of biatlon in Nové Město na Morava.

Afgelopen maart ben ik dankzij uw vertrouwen naar de Praagse Burcht gekomen en heb het kantoor overgenomen, die in zichzelf opgesloten was en afgesloten voor mensen. Zich neerleggend bij de behoeften van de burgers, over visies en plannen. Sindsdien ben ik bezig om daar verandering in te brengen. Vanaf vandaag is de gratieagenda weer in handen van de president. Ik heb zeven nieuwe constitutionele rechters benoemd die de komende tien jaar de grondwettigheid, de mensenrechten en de burgerrechten in ons land zullen beschermen. Tot nu toe heb ik tien van de veertien regio’s bezocht. Ik heb de kans gehad om veel interessante en inspirerende verhalen te leren kennen, maar ook moeilijkheden en problemen, waarvan ik aan de oplossing probeer bij te dragen. Hoewel ik als president niet zoveel specifieke bevoegdheden heb, probeer ik aan het licht te brengen wat in de schaduw staat, kwesties aan de orde te stellen die over het hoofd worden gezien en andere politici te herinneren aan wat gewoonlijk wordt vergeten.

Beste medeburgers, in uitdagende momenten kunnen we op onze dierbaren leunen. Voor je familie, vrienden of iemand uit je omgeving die wil helpen. Mijn familie is ook zo'n steun voor mij, en vooral voor mijn vrouw Eva, die vorig jaar een nieuwe rol moest aanvaarden. En ik bewonder haar om de manier waarop ze ermee omgaat.

Ik wens jullie allemaal dat jullie iemand hebben waar je op kunt leunen als je dat nodig hebt. En met wie je de vreugde kunt delen als je succesvol bent. Dat is veel geluk.

Het komende jaar wens ik u vooral gezondheid, geluk en veel goede wil.

Petr Pavel, prezident republiky, Pražský hrad, 1.1.2024

Goochelvertaling van hrad.cz.
De discussies bij artikelen hierover op bv novinky.cz + seznamzpravy.cz ging alle kanten uit:
Mojmir S
Eindelijk een normale en waardige president. En niet zoals de twee niet-ingezetenen vóór hem. En ja, de euro had al lang geleden ingevoerd moeten worden, maar het paste niet in de zaken van kameraad Babiš, een Estebak. Maar niemand geeft meer om hem, de euro zal dat wel doen.

Hanna M
Ik vond de toespraak van de heer President leuk, waardig, verfrissend... Ik vond de dank voor de steun van mevrouw Eva erg leuk, en de bonus is dat hij een aardige kerel is, een genot om naar te kijken, en het was een geweldige idee dat hij de toespraak niet vanaf de tafel hield, maar vanaf de binnenplaats van de Praagse Burcht. Bravo en bedankt, meneer de president!

Václav S
Naar mijn mening zo'n niet erg smakelijke notenmix! Na inname geen uitgesproken smaak, enkel een bittere, zoute, zoete, zure nasmaak! (Maar ik had niets beters verwacht!)

Jan Š
Tenslotte een nieuwjaarstoespraak van een staatsman vanuit het kasteel. Ik ben blij dat Petr Pavel heeft gewonnen.
In tegenstelling tot de eerdere mest en de mogelijke introductie van het StBácky AgroFert-regime...
Babiš zou op dezelfde toon doorgaan als zEman...

Vlad P
Hij leest het terwijl Fiala hem prijst omdat hij de tekst die hij hem had gegeven goed heeft geleerd en deze foutloos heeft gereciteerd.
Milaan T
Dat klopt, hij overhandigde het, maar hij schreef het niet.

Jindřich L
Na de heer Havel gaf president Pavel eindelijk een korte en zeer goede beoordeling van de huidige situatie in de wereld en in ons land. Zelfs het gebrul van populisten en minder begripvolle burgers kan daar niets aan veranderen.
Jaroslav E
U hoefde niet te schrijven dat u een minder begripvolle burger bent, dat herkenden wij, meneer!

Marek T
Voor aanhangers van MZ, destijds duidelijk de slechtste en meest nutteloze president, moet het een complete schok zijn geweest dat de toespraak zonder beledigingen, leugens en stomme bon mots verliep, die zich op het niveau van de spugende vier bevinden...
Kozelková D
De spuug vier is jouw commentaar. Zelfs een achtjarig kind kon het geschreven concept zonder fouten lezen. Zeman sprak zonder het concept van het Aspen Instituut. Onthouden!!!

Ivana K
Ik wil de euro niet en niemand hoeft mij de acties van de regering uit te leggen. Ik begrijp ze heel goed, maar ben het er fundamenteel niet mee eens. Pavel bewees dat hij knap is, een mooie stem heeft, een prettige houding en dat is alles.

Lydia O
Wat vindt de president van onze republiek? Welke ervaringen hebben de Slowaken gehad met de euro? Hij is de Tsjechische president, hij zou de Tsjechische belangen moeten behartigen. De euro zou tegenwoordig veel burgers verarmen.
Pavel M
De euro zou ons iets kosten, maar zou ons niet verarmen. En de Slowaken hebben zoveel ervaring met de euro dat 8 op de 10 niet meer terug willen veranderen en tevreden zijn. Maar ik kan me voorstellen dat je hier niet blij mee bent.

Miroslav V
De toespraak van president Petr Pavel was niet slecht, hij zei het realistisch, inclusief het negatieve, bijvoorbeeld dat jonge mensen in onze republiek de kans verloren om een eigen appartement te krijgen, dat de verdeling in rijk en arm min of meer een gegeven is na de Fluwelen revolutie.
Maar wat mij nog steeds stoort aan de heer President, is dat hij ooit de voorzitter was van de criminele communistische partij en getraind was om het Westen schade toe te brengen. Hij kan zich dus niet tegen deze mensen verdedigen, omdat hij dan ook over zichzelf zou moeten praten. Hopelijk zal de volgende president niet verstrikt raken in het monsterlijke, communistische verleden.
František G
Ontzeg je iemand het recht om een fout te maken? Kunt u zich voorstellen welke opleiding hij in zijn familie en vanaf zijn vijftiende op een militaire school heeft moeten volgen? Dertig jaar na de staatsgreep heeft hij bewezen dat hij een fatsoenlijk mens is. In tegenstelling tot Klaus, Zeman en Babiš, die het communistische regime veel meer dienden en er voordelen uit haalden waar gewone mensen onder de communisten niet eens van konden dromen, en die in grote mate deelnamen aan de vreemde privatiseringen van staatseigendommen en die openlijk samengewerkt met de Russische bezetters en hun hedendaagse volgelingen.

Radek Š
Heeft gelijk. Eindelijk een goede toespraak. Wij hebben een goede keuze gemaakt.
En we hadden de euro al lang geleden moeten hebben; alle voorgaande regeringen hebben in dit opzicht gefaald. Nou ja, misschien komen de dingen nu in beweging.
Martin N
Aan de reacties kun je zien hoe mensen over jouw bijdrage en de euro denken.
Primaat J
Er was niemand om op te stemmen. Zlatéj zou hiertegen Švejk zijn. Ik zou graag willen weten waarom we de euro hebben. Zolang de staat zijn eigen munt heeft, heeft hij ook zijn eigen natie. Dat is voorlopig het laatste wat we hebben, anders zijn we al helemaal opgeslokt door de ervaring.........Brussel. Ik begrijp alleen jonge mensen. Je begrijpt er niets van!!!
Jiří D
Ik begrijp nog steeds niet waarom we de euro zouden moeten hebben? Denk aan de reddingspakketten ter waarde van honderden miljarden voor Griekenland, Italië, Spanje, Portugal... Denkt u dat er iets is veranderd, dat die landen beter af zijn?
Zelfs als we er niet in slagen een begroting in evenwicht te brengen, hebben we nog steeds een zeer lage schuld tegenover deze landen. Als we de euro hebben, zullen we ook hun schulden betalen.
Renée T
Welnu, het is vreemd dat alle landen met de euro een orde van grootte rijker zijn dan wij. We hadden de euro al veel eerder moeten hebben.
Dalibor P
Een toespraak als alle andere.
De euro zal een normaal, gewoon mens nergens in helpen, hij zal alleen maar toelaten de verdere stijging van de prijs van alles te ‘rechtvaardigen’...
Zdeněk N
Ik zou graag willen weten hoeveel goed opgeleide economen hier aan de discussie deelnemen. Maar kroegpoep past bij jou.
Václav P
Ik weet het niet, ik weet het niet, maar het zorgde voor een stijging van de prijzen in Slowakije, en ik ben bang dat het hier hetzelfde zal zijn.
Rudolf H
Als u verlangt naar de euro, heeft u de mogelijkheid om naar Slowakije te gaan.
 
Bovenaan