Parkeren campers in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hey,

Ik ben einde januari in Praag voor 2 nachten en zou ergens mijn camper willen kwijtraken. Het liefst zo dicht mogelijk tegen het centrum. Er zijn parkings in het centrum maar deze zijn niet toegestaan voor campers, enkel gewone wagens blijkbaar (tot 5.2m). De camper waarmee ik ga is een VW campervan.
Mijn eerste idee was om te parkeren op het eiland maar dit is blijkbaar gesloten tijdens deze periode.

Weet iemand een goeie plek? Thanks
 

kuurgast

Donateur
Blijkbaar nu wel toch...
Jammer dat ze gestopt zijn en hopelijk komt er snel weer een andere eigenaar.
gewoon op de openbare weg te laten staan voor 2 nachten in Praag 3
Zone verkeersborden met een verbod op het parkeren van afgebeelde voertuigen op openbare stadswegen van 20:00 tot 06:00 uur werden bij de ingangen van de hoofdstad geplaatst om de bezetting van vrachtwagens van meer dan 3,5 ton, bussen, tractoren te verminderen, kampeervoertuigen, caravans, zijspannen, enz., om maximale vrije ruimte op het openbare stratennetwerk te garanderen voor het parkeren van auto's voor inwoners van de hoofdstad.
Bron dotazy.praha.eu/dotaz/nocni-stani-kamionu.

Binnen de Praagse ring is bijna overal betaald parkeren in zones verdeeld.
Nabij de dierentuin van Praag zijn veel kleine campings zie mapy.cz.
Info over campercampings Praag campercontact.com/nl/tsjechie.
 
Ach, wat jammer nou... :snotter:
Op deze camping zijn ooit (in 1998) mijn Tsjechische avonturen begonnen. De eigenaar, Theodor Kohout, is een paar jaar geleden overleden en o.a. familie heeft de boel vanaf toen draaiende gehouden. Misschien teveel werk en te zwaar, wie zal het zeggen. Ze hebben de laatste jaren ook veel opgeknapt, kan zijn dat dat ze financieel niet goed bekomen is...

Hoe dan ook: als bewijs wat een geweldige camping het is en was, hier een schitterend portret van ondergetekende uit 2000 op het terras. Zo te zien een warme avond!!
:cheers:

20.jpg
 

kuurgast

Donateur
Er is een kaart met camperplaatsen stellplatz.cz/mapa-stellplatzu in Tsjechisch.
Goochel vertaling
Blauw gemarkeerd ......... officieel opgeladen Stellplatz met diensten (elektriciteit, water, gootstenen, WiFi internet, etc.)
Groen gemarkeerd ......... slaapplaatsen zonder aangeboden diensten (meestal betaald en onbetaald parkeren)
Oranje gemarkeerd ....... campings
parkoviště = parkeerplaats
------------------------------------------
Een Tsjechische folder in PDF met overzichtskaart en plaatsen met nummer.
Verder info op campercontact.com/nl/tsjechie?countrycode=CZ.
Andere link is stellplatz.info/reisemobilstellplatz/tschechien.

Een aantal camperplaatsen zijn te vinden op facebook:
Rezidence Buliro - Stellplatz - Praha 6 350Kč/per nacht
Stellplatz -Říp 350 Kč /per nacht
Caravanparking Stellplatz Rozkoš
Caravanparking Adršpach
Stellplatz Park 'n' wine
Stellplatz Železňák 390,- Kč/ 24 uur
 
Laatst bewerkt:
Goedemiddag

Is het nog steeds zo dat er in Tsjechië niet vrij gekampeerd mag worden met een camper? Ik zag in eerdere berichten op dit forum (uit o.a. 2004 en 2006) dat dit destijds niet mocht, maar vroeg me af of er in de loop der jaren iets veranderd is.
 

kuurgast

Donateur
Dorpen springen op de karavaanboom. Hij ziet dit als een kans voor zijn ontwikkeling.

Regio's, gemeenten en particulieren beginnen de groeiende wens van Tsjechen te horen om met een camper door het land te reizen. Ze bouwen er parkeerplaatsen voor en verwachten de ontwikkeling van de regio's.

De liefde van de Tsjechen voor campers en caravans ontbrandde zo sterk in de covid, dat lokale overheden ernaar begonnen te luisteren en de bouw van eenvoudige camperkampen, de zogenaamde stellplatz, begonnen te ondersteunen.

Op dit moment zijn er ongeveer 35 van hen in de Tsjechische Republiek volgens de schatting van de Vereniging van Kamperen en Caravanning (AKK CR), maar 'de kost verdienen' het zouden er honderden zijn.

"Duitsland, Oostenrijk en Slovenië ontvingen vóór de covid meer dan tien miljard euro per jaar van caravantoerisme. Het is jammer dat we zoveel geld verliezen en we verliezen ook onze reputatie. Parkeerplaatsen zouden geschikt zijn voor constructie in elk gebied van toeristisch belang, omdat caravans graag een actieve stijl van vrije tijd doorbrengen en graag fietsen, monumenten bezoeken of wandelen in de natuur. Daarvan zouden er in ons land zo'n 300 gebruikt worden', schat de oprichter van de vereniging Klára Hájek Velinská.

Vertegenwoordigers van Harrachov denken ook in deze richting, aangezien, net als vertegenwoordigers van andere bergresorts in het Krkonoše-gebergte, de belangstelling voor het parkeren van caravans sterk toeneemt. De stad selecteerde daarom verschillende plaatsen voor caravans.
In de toekomst willen we bij skischans Čerťák een caravanpark bouwen met alle faciliteiten. Maar dat zal afhangen van ons succes bij het verkrijgen van subsidies", legt loco-burgemeester Tomáš Vašíček uit.
Campers zijn zelfs nu in de herfst in heel Harrachov te zien, in het kamp, bij kraampjes in de stad en op plaatsen die worden geadverteerd op bezkempu.cz, waar particulieren zich melden en hun caravans hun land aanbieden om te slapen.

De regio Liberec, waarin Harrachov ligt, is begin dit jaar begonnen met het ondersteunen van camperreizen, toen het een subsidieoproep aankondigde voor de aanleg van camperplaatsen. De impuls was het besef dat deze plekken in Tsjechië ontbreken, en de covid, waarbij mensen in de winter met de bewoners de bergen bezetten, versterkte de noodzaak van hun bestaan. Het bood gemeenten tot 70% financiële steun voor het geval ze dergelijke plaatsen zouden bouwen, maximaal 500 duizend kronen.

Camperliefhebbers kunnen komend jaar uitkijken naar zeven nieuwe camperplaatsen met de nodige faciliteiten en service, in het Boheemse Paradijs en het Lausitz- en IJzergebergte, met name in Frýdlant, Smržovka, Nové město pod Smrkem en Svijany.

Naast de regio Liberec overwegen ook de regio's Zuid-Bohemen en Zuid-Moravië de ondersteuning van camperplaatsen en ook de regio Vysočina overweegt dit.

Ook particulieren springen erin.
Pavel Franc heeft jaren geleden bij de Rozkoš-dam een eigen rustplaats voor campers gebouwd. De stellplatz was in 2013 een van de eerste caravanplaatsen in Tsjechië en is met zijn 24 parkeerplaatsen nog steeds een van de grootste. Ter vergelijking: gemeenten zijn van plan om gemiddeld vier tot zes camperplaatsen te bouwen.
In 2019 opende hij een tweede parkeerplaats voor campers in Teplice nad Metují, waar zelfs 32 camperplaatsen zijn.
Bron seznamzpravy.cz.
----------------------------------------

Op park4night.com ook veel camperplaatsen en tips ervoor in Tsjechië.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan