Pardubice

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Pardubice, een stad zonder drempels. (Deel 1)
Tijdens een wandeling wil ik jullie meenemen door Pardubice en de meest opvallende bezienswaardigheden laten zien. Wat direct opvalt is dat tijdens de wandeling nauwelijks drempels te vinden zijn en dat het dus uitermate geschikt is voor mensen met een beperking. Sterker de informatieborden bij de bezienswaardigheden zijn voorzien van een uitleg in braille, zodat ook mensen die slechtziend of blind zijn iets mee kunnen krijgen tijdens deze rondgang.
Een beschrijving als deze moet je overigens altijd beginnen met iets te vertellen over de plaats zelf.

Pardubice ligt 104 km. ten oosten van Praag aan de drukste spoorlijn van het land, de verbinding Praag-Olomouc. De stad telt ongeveer 90.000 inwoners. Ze is ook van belang als binnenhaven aan de Elbe.
Niet alleen staat ze bekend om de fraaie architectuur, maar ook als vestigingsplaats van chemische en elektronische industrie en fabrieken van voedingsmiddelen.
Het bekendste product dat er verwerkt wordt, is het beruchte Semtex. De fabriek die het produceert heet Syntesia Semtin. Semtex is een kneedbare springstof, die door middel van een elektrische impuls tot ontploffing kan worden gebracht. Het werd veel gebruikt bij terroristische aanslagen. De vliegramp bij het plaatsje Lockerbie staat bij iedereen nog op het netvlies. De uitvinder heeft overigens zichzelf in 1997 van het leven beroofd met semtex.
Pardubice heeft een eigen universiteit met zo'n 7000 studenten.
Op sportgebied vind je er een van de beste Tsjechische ijshockeyteams en sinds 1874 is er jaarlijks (half oktober) de bekende paardenrace, de Velka Parbubicka. Het is een steeplechase op een baan van 6900 meter en telt 31 hindernissen. De race is zwaarder dan de zeer bekende Grand National in het Engelse Aintree.

De wandeling "Wilhelm-von-Pernstein".
We beginnen de rondgang feitelijk midden in het centrum van Pardubice op het "Namesti Republiky", bij het VVV-kantoor, dat zich rechts van de Groene Toren bevindt. Voor ons zien we dan de opvallende "Zelena Brana", of Groene Toren. De karakteristieke toren met het koperen dak werd na de grote stadsbrand in 1538 opgetrokken. De toren bestaat uit 2 afzonderlijke delen, te weten de ingangstoren met dat bijzondere relief aan de muur en daarachter de 60 meter hoge toren met z'n groene dak. Groen, omdat het dak van deze toren met koper is belegd en dat wordt door oxidatie groen. Hieraan ontleent de toren dan ook zijn naam. In het hoogseizoen is het mogelijk de toren te beklimmen en te genieten van de stad en haar omgeving.

P1000498k.jpg 664k.jpg

Vanuit het straatje achter de toren bereiken we "Pernstyner Namesti" met het Raadhuis, dat gebouwd is in de jaren 1892 tot 1894. Het is een groot neo-Renaissance stadhuis, gebouwd door de architect John Wejrycha. Het valt op omdat het staat tussen herenhuizen die gebouwd zijn in een laat-gotische stijl uit het begin van de 16e eeuw.

P1000529k.jpg

Voor het stadhuis gaan we nu linksaf en vervolgens rechtsaf over de "Wernerovo Nabresi". Hier passeren we een zeer opmerkelijk paaltje. Zelf heb ik geen idee, wat het zou kunnen zijn. Misschien een brandkraan? Het is echter te aardig om niet te laten zien.

677k.jpg

Aan het eind gaan we linksaf de Zamecka in, waar we langs het geboortehuis komen van Giles Wroclaw Jahn. Geboren op 22 januari 1838 en gestorven op 18 mei 1902 in Praag. Hij was chemicus, leraar, dichter, professioneel schrijver en politicus. Van 1863 tot 1894 was hij directeur van de hogeschool in Pardubice en gemeenteraadslid. Gedurende deze jaren heeft hij veel voor de stad betekend.

P1000506k.jpg

Even later de weg vervolgend, krijgen we het eerste beeld te zien op kasteel Pardubice.

683k.jpg

wordt vervolgd. Deel 2.
 
Leuk! Het is de eerste plaats in Tsjechie waar ik geweest ben (in 1994), we waren daar te gast in 2 kleine kerkjes. De ene zat aan het einde vh plein in een straatje links, de andere zat elders in de stad. Door de daar opgedane contacten is mijn voorliefde voor Tsjechie ontstaan!:toppie:
 
Leuk, ben er al eens geweest, dus niet geheel onbekend. Maar wel benieuwd of je nog met dingen komt die ik nog niet had gezien.
Wie weet gaan we er dit jaar nog wel weer even heen. Want het peperkoekmuseum was dicht toen wij er waren.
 

Ad Verschoor

Donateur
Pardubice, een stad zonder drempels. (Deel 2)


We lopen door een poort en komen terecht in een wat we wel landschappelijk gebied noemen.
Even verderop nog zo'n poort. Dit deel tussen de poorten is de zogenoemde Voorburcht en diende als verbindingsgebied tussen het slot en de stad. Uiteraard werd het in moeilijke tijden gebruikt als verdedigingslinie.

685k.jpg 686k.jpg

Een belangrijke rol in deze stad speelde de familie Pernstejn. Zij kregen de stad aan het eind van de 15e eeuw in bezit. Helaas werd Pardubice in 1507 grotendeels door brand verwoest. De familie Pernstejn besloot de stad opnieuw op te bouwen. Italiaanse architecten werden aangetrokken, die een renaissance-stad ontwierpen. Drie kerken en een kasteel werden gebouwd en op oude funderingen kwamen vele nieuwe huizen. In de kasteelgracht zien we in Pardubice geen beren, maar prachtige pauwen. Tenslotte het kasteel zelf, waarvan de kapel is gedecoreerd met schilderingen. Voor meer informatie over het kasteel zie bv. deze link. Aan het slot van m'n wandeling zal ik meer websites laten zien.

694k.jpg P1000513k.jpg

Het kasteel is tegenwoordig in bezit van het Museum van Oost-Bohemen en op de foto zien we de Oostboheemse galerie. Permanente tentoonstellingen, die te bezichtigen zijn o.a. een historische collectie van Boheems glas, een grote verzameling ansichtkaarten en zeer waardevolle wapens.

P1000516k.jpg

Heerlijk is het rond het kasteel te wandelen. Het kasteel is gesitueerd in een vierkant van hoge muren met op iedere hoek een verdedigingstoren. Rond deze muren bevond zich tot 1931 de kasteelgracht, die is verwijderd en een prachtig park is aangelegd: het Tyrsch-Park.

707k.jpg

Bij het verlaten van het Tyrsch-Park komen we langs dit oorlogsmonument. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers in de 2e wereldoorlog.

P1000520k.jpg

wordt vervolgd. Deel 3
 
Heerlijk om te lezen. Zeker al 5 keer gedaan:
Parkeren bij Hotel Labe, bezoek aan het winkelcentrum ernaast, dan de Trida Miru al shoppend aflopen naar de Zelena Brana en het Persteijnske Namesti met het schitterende Radnice (stadshuis). Daar op het plein koffie drinken op een terrasje (of binnen in de winter). In de loop der jaren de renovatie van de gebouwen op het plein steeds verder zien vorderen. Van grijs en grouw naar fleurige pastelkleuren. Indrukwekkend!
Dan door een rustiek straatje (Bartolomejska en Kostelni met bogen over de weg) binnendoor naar het kasteel en een stukje over de dijk eromheen.
Een keer het muzeum bezocht, herinner me de wapens en was niet onder de indruk.
Een keer het kasteel van binnen bekeken: De Knights Hall was gesloten wegens renovatie of iets detgelijks, ook maar beperkt succes.
Maar door het kasteelpark terug naar de Trida Miru was midden in de stad weer een plezierige oase van rust. Al shoppend de Trida Miru (andere kant van de straat) terug naar hotel Labe. Daar in het hotel ter afsluiting chocolademelk met slagroom (ook 's zomers!!!).
Iedere keer: tevereden dames (shopping) en tevreden heren (architectuur, kasteel, park).
 

Ad Verschoor

Donateur
Keesi, heel leuk je reactie. Ik heb nu meerdere wandelingen op het forum staan in verschillende plaatsen en probeer daarin het nieuws over deze plaatsen ook wat bij te houden. Soms bij herhaald bezoek ook te beschrijven hoe het er nu is met, waar mogelijk,nieuwe informatie. Feitelijk heeft je verslaggeving over Kutna Hora, wat ik nog steeds uitermate boeiend vind, mij hiertoe gestimuleerd. Bovendien vind ik het een buitengewoon plezierige vrijetijdsbesteding, waarvan ik dan hoop dat anderen er ook nog iets aan hebben.
 

Ad Verschoor

Donateur
Pardubice, een stad zonder drempels. (Deel 3)

Inmiddels zijn we aangekomen op het moderne stadsplein "Namesti Republiky" waar zich de St. Bartholomeuskerk (Kostel svateho Bartolomeje) bevindt. Het is een gotische kerk met een ranke spits midden op het dak. De kerk werd gebouwd in het begin van de 16e eeuw in opdracht van Wilhelm van Pernstejn tezamen met het Franciskaner klooster. Binnen zijn te zien een renaissance-grafsteen van Vojtech van Pernstejn. Te zien is ook een altaar met als beeld de marteling van de heilige Bartholomeus uit 1692 en een monumentale beeldengroep van Golgotha uit 1736.

758k.jpg

Links van de kerk wandelen we de Kostelni in en zien bij de brug over de Chrudimka de automatische molen "automaticke mlyny". De molen is gebouwd tussen 1909 en 1911 door de architect Joseph Mills Gocar en staat op de Tsjechische nationale technische monumentenlijst. De molen is destijds tot stand gekomen in opdracht van de gebroeders Winternitz en deed qua vorm denken aan een romantische burcht. De molen bestaat uit 2 afzonderlijk werkende productiestraten. De korenmolen met een capaciteit van 180 ton tarwe per 24 uur en de roggemolen met een vermogen van 90 ton rogge in 24 uur. Na de maling vinden deze producten hun weg in verschillende mixen naar bakkers en banketbakkers. Vanaf 2003 is de molen volledig computergestuurd.

P1000524k.jpg

We lopen even mee met de rivier de Chrudimka en hebben dan de molen in onze rug. Na enige tijd gaan we rechtsaf en komen terecht op Komenskeho Namesti. Een kerk wordt op het moment van onze wandeling gerestaureerd. Het is de kostel Zvestovani Panny Marie en is een van de oudste gebouwen van Pardubice. Ze werd in de 14e eeuw opgericht door aartsbisschop Ernst van Pardubice. Later liet Wilhelm von Pernstejn de kerk ombouwen in een laat-gotische stijl.
Na rond de kerk gelopen te hebben gaan we richting centrum, via Pernstynska, en bereiken zo weer Pernstynske Namesti.
De pestzuil die we hier zien, is gebouwd in 1695 als beeld van de maagd Maria. In 1775 werd dit beeld door Jakub Teply versiert met een zandstenen balustrade met symbolen van Boheemse leeuwen en figuren van Boheemse heiligen.

P1000530k.jpg

Het raadhuis waren we al tegengekomen aan het begin van de wandeling, maar de burgerhuizen mogen er ook zijn. De meesten zijn gebouwd in de 16e eeuw. Huisnummer 50 aan de oostkant van het plein is gebouwd in 1797, maar de fundering is ouder en bestaat uit waardevolle gewelven van het begin van de 16e eeuw. De gevel van het huis is rijkelijk versierd. Zo zien we er de figuren van de heilige Florian en de heilige Petrus. Het meest in het oog springt de afbeelding van het Bijbelse verhaal van Jonas in de walvis. Het huis draagt dan ook de naam Dum u Jonase.

P1000531k.jpg

We lopen het plein over richting de groene toren en komen weer uit op Namesti Republiky. We zien rechts van ons in de richting van de Bartholomeus kerk een bijzonder monument ter herinnering aan de slachtoffers van de oorlog 1914-1918.

P1000544k.jpg

Tenslotte mag op dit plein het mooie Oost-Boheemse theater niet onvermeld blijven. Dit Art Nouveau gebouw (Jugendstil) fungeert als stadsschouwburg "Metske Divadlo" en is opgetrokken in 1909 en ontworpen door de architect A. Balsanek. In de jaren 1925 en 1926 is het, na een brand, vergroot door de beroemde Weense firma Fellner en Helmer.
Met deze foto van het theater beëindigen we de wandeling door Pardubice.

P1000536k.jpg

Wat u moet zien in de omgeving van Pardubice:
De volgende plaatsen zijn absoluut een bezoek waard en heel goed te doen vanuit Pardubice.
Hradec Kralove (historisch centrum), Kutna Hora (prachtig centrum en de Barbara Kathedraal), Chrudim (poppenmuseum), Slatinany (paardenmuseum), Litomysl (kasteel en geboortehuis Smetana), Luze (kerk) en Nove Hrady (kasteel en goed restaurant).

Voor liefhebbers zie mijn reisverslagen 2011 en 2010.

Jaarlijkse evenementen in Pardubice:
April: Halve Marathon
Juni: Luchtvaartshow en folklore festival
Juli: Tsjechisch open. Internationaal spelfestival met o.a. bridge
Oktober: Velka Pardubicka. Steeplechase voor paarden

Voor meer informatie:
www.pardubice.cz
www.vcm.cz
www.stezka.ipardubice.cz
www.pardubicko.info
www.visitpardubice.com

Slot van deze bijdrage over Pardubice, een stad zonder drempels.
 
Bovenaan