Paaseieren versieren volgens oude Tsjechische techniek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Paaseieren versieren volgens oude Tsjechische techniek

Dwingeloo - Ben je nieuwsgierig naar tradities van andere landen? Alena Slim verzorgt op zondag 21 april een creatieve workshop paaseieren versieren middels een oude Tsjechische techniek.

MTA1ODE5NV8wYzdiMjIxNGRlODg1OTcxZWIyNzM5YmRkMTRmZDk4MDMyMjhiY2EwXzMyMHhDNzIweDQ4MCswKzMw.jpg


MTA1ODE5N18wZDZlYWNhYzVmZWJkYTgyYThhMTU4ZTRiZjk1NGM4YzJmYTBhYzk4XzMyMHhDNzIweDQ4MCswKzMw.jpg


De paasdagen bestaan in Tsjechië uit een vermenging van christelijke en heidense overleveringen. Het is een tijd wanneer familie, vrienden en buren bij elkaar komen. De versierde paaseieren staan voor vruchtbaarheid en het voorjaar waarin nieuw leven ontstaat. De eieren worden op de paaszondag versierd door de vrouwen en kinderen. Deze dag brengt veel gezelligheid en verbinding met zich mee.

Symboliek
Op veel plekken hangen twijgen gemaakt van wilgentakken. Deze twijgen worden tevens stevig in elkaar gevlochten tot een zweepje (Pomlazka). Op tweede paasdag gaan de mannen en jongens naar het huis van hun geliefde en andere vrouwelijke gezinsleden om hen symbolisch met het zweepje op hun achterwerk te slaan om ziekte en boze geesten te verjagen en om gezondheid en de jeugd te brengen voor het komende jaar. De vrouw geeft de man een mooi versierd paasei en een gekleurd lint aan de zweep cadeau. De middag wordt dan afgesloten met gezellig samenzijn van de familie met een aantal traditionele gerechten.

Alena zelf komt oorspronkelijk uit Tsjechië. Ze heeft besloten om deze mooie paastraditie met anderen te delen. Daarom organiseert ze een workshop paaseieren versieren volgens de oude Tsjechische techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van verse blaadjes, bloemen en de kleurstof van uienschillen. Ze laat alle trucjes zien en tijdens de workshop zijn ook Tsjechische paaslekkernijen te proeven.

Aan deelname zijn kosten verbonden: 12 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen.
De workshop vindt plaats in dorpshuis Over Entinghe in Dwingeloo.
Aanmelden kan via 06-55963287 of alena@greenspirityoga.nl .

Bron: westervelde.nl
 

Pasen: hoe paaseieren schilderen met natuurlijke kleurstoffen?​

Vind jij het ook leuk om eieren te kleuren voor Pasen? Probeer het dit jaar eens anders - met behulp van natuurlijke hulpbronnen, die onze overgrootmoeders ook kenden. U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw eieren vage kleuren zullen hebben, met natuurlijke hulpbronnen kunt u een breed scala aan verschillende tinten bereiken! En als je de eieren eindelijk met een stukje spek polijst, gaan ze ook nog eens prachtig glimmen. En wat heb je nodig? Het enige dat u hoeft te doen, is algemeen verkrijgbare ingrediënten bereiden, zoals rode kool, ui, kurkuma of wijn.​


Paas eieren


In dit laatste artikel over Pasen zullen we je adviseren over het kleuren van eieren met natuurlijke kleuren, zonder het gebruik van chemie. Hoewel de voorbereiding wat langer mag duren, zal het resultaat het zeker waard zijn. Vergeet niet om naast "plantaardige" ingrediënten genoeg gewone azijn en bakpoeder te halen .

Eieren moeten grondig worden gewassen en ontvet voordat ze worden gekleurd om de kleur beter vast te leggen. Een in azijn gedrenkte doek is voldoende om de eieren af te vegen. Het verwijderen van de code uit het ei is ook een goede tip- je kunt het er gemakkelijk afwassen met een in azijn gedrenkte spons. Afhankelijk van de kleur die u wilt bereiken, zullen de eieren koud of warm kleuren.

Eieren kleuren


Bij het schilderen van koude , eerste voorbereiding van de kleurstof. Kook de afgemeten ingrediënten 15 tot 30 minuten, zeef ze en laat ze volledig afkoelen. Doe de kleurstof in een glas, voeg azijn toe en meng. Doe dan voorzichtig hardgekookte en gekoelde eieren in de infusie en laat ze kleuren (rustig een paar uur of zelfs een nacht in de koelkast). Warmteverf begint hetzelfde als de vorige variant. De ingrediënten worden 20 tot 30 minuten gekookt en vervolgens uitgelekt. Doe de hete infusie terug in de pan en kook met de eieren tot de gewenste verzadiging, die niet langer dan 10 minuten mag duren. Koel na het koken van de eieren de eieren af in koud water.

Als de eieren gekleurd zijn, laat ze dan drogen op een absorberende ondergrond, zodat ze elkaar niet raken. Als laatste kun je ze polijsten, bij voorkeur met een stukje spek, of boter of olie.

Alchemie van kleuren uit natuurlijke bronnen

eieren tinten geel


Geel - de felgele kleur wordt het best verzorgd door kurkuma. Voeg 2 eetlepels kurkuma en 2 eetlepels azijn toe aan 500 ml water. Je kunt zowel koud als warm schilderen.

Oranje, rood en bruin - uienschillen worden geprobeerd. Je krijgt er een feloranje, voorbeeldige rode en donker roodbruine kleur van. Schil 10 gele uien en 2 eetlepels azijn voor 500 ml water. Verf warm voor rijke, uniforme tinten.

Rode eieren werden in het verleden vooral gewaardeerd - rood was de belangrijkste kleur, meisjes verstopten rode eieren voor hun geliefde. Bovendien beschermt de rode kleur tegen boze geesten en demonen.

paaseieren uien


Diep baksteenoranje- Kook water (500 ml) en voeg 2 eetlepels gemalen peper (of 3 koffie voor een zachtere tint) en 2 eetlepels azijn toe. Je krijgt een zeer rijke steenrode kleur. Rode biet

Bordeaux - rode biet of rode wijn is het meest geschikt voor roze. U kunt de intensiteit van de kleur precies bepalen aan de hand van de kleurlengte. Bereid 500 ml water, 400 g geraspte bieten en 2 eetlepels azijn voor de kleurstof. Voor bieten is het beter om koud te kleuren. Kiest u voor rode wijn, dan kleurt u het liefst warm. Vergeet niet om er twee eetlepels azijn aan toe te voegen (ook 500 ml).

blauwe kool eieren


Blauwe tinten van turkoois tot indigo - de blauwe kleur is de juiste alchemie. Alles is op basis van azijn en bakpoeder. Het belangrijkste ingrediënt is rode kool. Om tinten te creëren, concentreren we ons op pH - alkalische oplossing ( zuiveringszout) wordt lichtblauw , zuur ( azijn ) dan een diepdonkere tint indigo , tot paars . Gebruik voor het verven ongeveer ¼ koppen (ca. 600 g geraspte kool) en 500 ml water. Voeg naar wens 2 eetlepels azijn of 2 theelepels zuiveringszout toe aan de bouillon. De eieren vangen de schaduw het beste in de kou, voor een sterke schaduw laat je de eieren 12 uur verven.

Je kunt ook een blauwachtige kleur maken van een sterke bouillon van hibiscus (bijv. Hibiscusthee) met een lepel azijn (donkerblauwe kleur).

groene eieren


Groen licht en donker - frisse lentekleuren kunnen worden bereikt met spinaziepuree of peterselie. Er wordt gezegd dat een half blokje spinaziepuree moet worden gekookt met 750 ml water. Daarna wordt de spinazie gezouten en verduisterd voor een betere kleur, de eieren worden warm gekleurd.

Als je wilt experimenteren, gebruik dan de infusie van kurkuma, rode kool en je favoriete bakpoeder . De kleuren zijn rijker dan spinazie of peterselie. Kleur eerst de eieren met kurkuma (warm) en laat de kleur drogen. Behandel de eieren vervolgens, als ze koud zijn, in een bad in koolsap en laat ze weer drogen. Los tot slot 2 theelepels zuiveringszout op in 100 ml, plaats de eieren in een bad en laat ze drogen na het trekken.

De diep donkergroene kleur geeft de eieren een langere kleur in het koolsap en na drogen het aansluitende bad in water (100 ml) met 2 theelepels zuiveringszout.

groene eieren


Onze overgrootmoeders hebben donkere elzenbast donkergroen gemaakt . Een handvol elzenbast werd gebruikt van 500 ml. Voor het kleuren werd het gekookt, werd azijn toegevoegd en vervolgens werden eieren aan de oplossing toegevoegd.

Lichtgroen - onze overgrootmoeders gebruikten lindebloem en komijn. Gebruik 5 eetlepels komijn en twee volle handenvol gedroogde lindebloesem per 500 ml water. Voeg als laatste een eetlepel azijn toe. In dit geval zijn de eieren warm geverfd.

ei ui


Bruine eieren - de bekendste procedure voor bruine tinten eieren is verven met uienschillen (zie hierboven). U kunt echter ook bruine eieren krijgen door in eikenbast te koken door ongeveer twee eetlepels eikenbast en azijn toe te voegen aan 500 ml water, de bast wordt een tijdje gekookt alvorens te verven en pas daarna worden de eieren ingebracht. Brouwen in sterke koffie met een lepel azijn of zetten in sterke zwarte thee zorgt ook voor het donkerdere bruin.

Zwarte eieren - de donkerste tinten worden bereikt door eieren in water te koken, samen met een dosis roet.

Onze tip tot slot - kleur de kwarteleitjes!

kwarteleitjes


U hoeft niet per se alleen kippeneieren te kleuren , kwarteleitjes zijn tegenwoordig ook direct verkrijgbaar . Dankzij het natuurlijke decor en de kleurrijke schaal heb je een interessante combinatie van ongebruikelijke paaseieren op tafel, waar je zeker blij van wordt en waarmee je veel succes zult behalen. De beste resultaten worden verkregen met kwarteleitjes die blauw, oranje of geel zijn gekleurd.


bron: kudyznudy.cz
 

Pasen: hoe versier je het mooiste paasei?​

Batik planten

plant batik


Een eenvoudige methode om paaseieren te versieren, zijn emblemen van bladeren , zogenaamde batikplanten . Het principe is dat voordat het ei in het gekleurde bad wordt ondergedompeld, er een blad, een klavertje vier, een bloem of een andere plant aan wordt vastgemaakt en het ei vervolgens wordt geverfd. We raden aan om het ei met de bladeren in een vierkant van afgedankte nylonkousen te binden (het vierkant is vastgebonden met een touwtje en de op deze manier behandelde eieren worden ondergedompeld in de kleur). Het is ook mogelijk om een stripverband of ander elastisch materiaal te gebruiken en het blad lichtjes in te smeren met een handcrème aan de onderzijde zodat het niet aan het ei plakt en de kleur niet onder zich laat komen.

Van de planten kun je bijvoorbeeld een stukje peterselie of wortelsteel, klavertje vier en klaver , aardbeibladeren gebruikenof framboos, jonge paardebloembladeren , duizendbladspruit další en meer.

Gekleurde eieren met omtrek

ei decor


Heeft u niet de mogelijkheid om ergens planten te verzamelen? Het maakt niet uit, probeer de eieren te versieren met een omtrek , dwz een papieren patroon ( bloemen, strikjes, zonnen, konijntjes , enz.), Die je uitknipt, op de eieren plakt en vervolgens in een kleurrijk bad dompelt. Laat de verf drogen en verwijder vervolgens de papieren versieringen. Als je het ei met spek polijst, gaat het mooi glanzen.

Klassieke batikwas
was batik


Deze eeuwenoude techniek om paaseieren te versieren vergt een dosis geduld, maar het resultaat zal het waard zijn. Eerst moet je een paar dingen voorbereiden: bijenwas, een speld met een ronde kop, een kaars en een eetlepel . Natuurlijk mogen de kleuren die we gaan gebruiken niet ontbreken. De hete was begint te schilderen op het witte ei, dat geleidelijk in kleur doordringt - van de lichtste tot de donkerste tint. De was bedekt geleidelijk de afzonderlijke kleurvlakken en na verwijdering krijgen we een batikpatroon .

paaseieren schilderen


Meestal begint het met witte lijnen - dat wil zeggen, de gebieden die wit zouden moeten blijven, zijn bedekt met was. Vervolgens wordt het ei in geel gedrenkt en worden de gebieden die geel moeten blijven, bedekt met was. Geleidelijk gaat het ei naar oranje en rood , de laatste is zwarte inkt . Het ei wordt dan boven een brander (kaars) van was ontdaan en het paasei is geboren.

paasei


Hoe bereiden we een "kahan" voor? Het enige wat je hoeft te doen is een dikkere kaars te hebben waaraan een gebogen lepel is bevestigd zodat de was erop kan worden gesmolten . Een speld met een ronde kop wordt in iets gestoken waarin hij goed blijft zitten tijdens het schilderen (potloden, stok, kurk, dikkere spiesjes, Chinese eetstokjes,), je kunt ook een redispero gebruiken (maar er moet rekening mee worden gehouden dat de was zal vernietigd worden). Ontvet het ei met azijn en teken voorzichtig een complexer patroon op de schaal. Werk snel met verwarmde was, het hardt gemakkelijk uit. Eén keer weken is slechts voor één slag. Droog het ei na het weken in de verf met toiletpapier of een doek en laat het goed drogen. Ga bij het verwijderen van de was langzaam te werk en zorg ervoor dat de verf niet verbrandt bij aanraking met vuur.

Was reliëf
Paaseieren waxen opluchting


Was reliëf is de originele techniek om Tsjechische paaseieren te versieren. Oorspronkelijk werden witte ornamenten gebruikt op een gekleurde (meestal rode) achtergrond, maar je kunt ook heel wat andere kleurencombinaties maken. Was reliëf is ook veel gemakkelijker te herkennen dan was batik. Het enige wat je nodig hebt zijn uitgeblazen eieren, was , een speld en potlood, een kaars en theelichtjes.

Waskrijtjes


Doe een stuk wax met een stukje bijenwas in een verhouding van 3: 1 in de beker en verwarm deze. Laat de was volledig opwarmen, maar pas op dat de was niet te veel borrelt. Steek een speld in een potlood met een gum aan het uiteinde (of kurk, spiesjes, stok) , week het in een kopje was en begin te vormen Maar je moet wel snel werken, want de was zal snel stollen. Eén keer weken is genoeg voor slechts één slag. Het patroon kan elk zijn, maar meestal worden verschillende combinaties van druppels, halve sterren, halve cirkels, vlechten, takken of kransen gebruikt . Als je een veelkleurig patroon wilt, bereid je meer kleuren in de kaarsbekers tegelijk, geleidelijk (bij voorkeur met behulp van een pincet) zet je ze op het vuur. Laat het met was versierde ei goed drogen. Daarna kunnen we het goed oppoetsen met een servet zodat het mooi glanst.

Paaseieren geschilderd in inkt

Paaseieren raden


Het schilderen met Oost-Indische inkt is ook een van de klassieke methoden om paaseieren te versieren. Meestal worden plantmotieven geverfd , uienpatronen (ui) of gewoon volgens uw verbeelding. Naast inkt heb je ook een perco en een kleurloze lak nodig.

Het is geschilderd op een gewassen en gedroogd ei. Witte eieren worden meestal geverfd met blauwe inkt (het beste voor het uienpatroon), en witte eieren worden geverfd met gekleurde (bijvoorbeeld donkerblauw). De inkt droogt erg snel, pas direct na het aanbrengen, letten we erop dat we de zojuist geschilderde streek niet uitsmeren. Bevestig ten slotte de tekening met kleurloze lak .

Paaseieren versierd met stro
stro paaseieren


Een andere traditionele maar zeer tijdrovende methode om paaseieren te versieren. Hiervoor heb je natuurlijk stro nodig, een scherpe schaar, een dispersielijm die snel droogt en het overtollige daarvan kan worden afgerold (bv. Hercules) en een naald om stukjes stro met lijm in te zalven. Donkere, rijke pastelkleuren zijn geschikt als basis voor decoratie met stro , waarop lichtgeel stro goed zal uitkomen .

Het is belangrijk om het rietje voor te bereiden: Snijd de afzonderlijke stengels in de lengte met een scherp mes of scheermesje in twee helften en laat ze ongeveer een uur in lauwwarm water weken.

paasei


Verdeel de vochtige gezwollen stengels op een geschikte ondergrond en plaats zo dat het vlak is. Vouw ze door de snijplank en laad ze met een voldoende zwaar gewicht. Als het rietje droog en plat is, snijd je het in kleine diamantstukjes met een klein scherp mesje of scheermesje . Traditioneel werden diamanten gebruikt om paaseieren te versieren, maar je kunt ook andere vormen proberen, zoals smalle linten. Er zijn geen grenzen aan de verbeelding. Stukjes stro worden met lijm aan het ei vastgemaakt. Op de beschreven manier kun je hele patronen maken van rieten diamanten, meestal zes- of achtpuntige sterren .

Paaseieren versierd met draad
Paaseieren draad


De eieren worden eerst geverfd en daarna worden draden met een diameter van 0,25-0,4 mm gebruikt voor draadversiering . Ze kunnen koper zijn, dat zacht en goed gevormd is, maar ook andere metalen. Messing heeft een gouden kleur, bijenteeltdraad is zilver, of er zijn ook gekleurde draden verkrijgbaar voor kunstbenodigdheden. Wil je de draden met kralen versieren , dan is een glaskraal geschikt. Het gereedschap vereist een kloof- en ronde tang . Je gebruikt ze om draad door te knippen, recht te trekken of spiraalvormig te maken. Een pons of een grote naald voor het verstellen van de oogjes is ook geschikt.

Mesh koord je maakt twee draden, die je in regelmatige secties kruist, of één, waar je de draad opvangt bij de kruising van de vorige rij. Pas de draad zo nodig aan, brei het einde van het oude met het begin van het nieuwe, brei een beetje en knip de rest af.

Paaseieren krabben

gekrast paasei


Het is vrij moeilijk in te schatten hoe de verf op de juiste manier moet worden voorbereid om te schrapen, en onder de "spitsmuizen" was het een geheim dat van generatie op generatie werd doorgegeven. Het komt meestal voor dat bij het schrapen warmte vrijkomt uit de handen en de verf uitsmeert op reeds geschraapte oppervlakken. Daarom raden we beginners aan om te beginnen met het blazen van een ei, dat is gekleurd met anilinekleurstoffen . Nadat de verf is opgedroogd, kunnen we een scherp voorwerp pakken en gaan krabben.

borkovany


We tekenen het te schrapen motief vooraf met een wit krijt . Het is gemakkelijk te zien en gemakkelijk om de resten van het kleurpotlood weg te vegen als je klaar bent. Het is beter om het motief geleidelijk te tekenen. Teken eerst een basis, schraap deze en voeg geleidelijk details of andere motieven toe.

Oefen bij het schrapen geen overmatige druk uit op het mes, je zou de schaal doorboren. Het is beter om het mes geleidelijk meerdere keren met een mes te laten draaien. Hoe meer krassen u krijgt, hoe duidelijker hoe sterker de groef. Eén kras maakt details compleet, zoals vellen of schaduw .

Geëtste paaseieren

geëtst paasei


Vooral in Walachije werden paaseieren ook versierd met ets, wat het tegenovergestelde is van een verwante wasbatik. Het ei wordt eerst gekleurd en vervolgens wordt er was op de schaal aangebracht . De eieren worden vervolgens ondergedompeld in een zure oplossing, meestal bereid met zuurkoolsap of azijnwater, waardoor de kleur van onbedekte delen wordt verwijderd. De verf blijft dus alleen onder het aangebrachte waspatroon.

Een lang vergeten manier is om eieren te versieren met mierenzuur . De gekleurde eieren werden in een mierenhoop gelegd, waar de mieren zorgden voor een "vrij patroon".

Patronen uit de lisdodde van het meer

Paaseieren biezen


Woon je in een landschap van vijvers? Dan ken je zeker de biezen van het meer - het lijkt een beetje op lange bieslook, maar terwijl het bieslook hol van binnen is, heeft de biezen van het meer een wit sponsachtig vlees. Je hoeft niet alleen witte eieren te plukken voor eieren die versierd zijn met lisdodde, er zitten bruine schelpen onder verborgen .

Het geschilde witte vruchtvlees is vergelijkbaar met een zeer fijn schuim dat aanvoelt. Het wordt in stroken , spiralen en golvende lijnen op de schaal gelijmd met een deeg van bloem, water en vloeibare lijm en aangevuld met gekleurde linten of textiel.

De bekendste paaseieren uit Moravië en Bohemen

Paaseieren Moravië


De meest traditionele van de traditionele zijn de Slowaakse batikteieren . Elk dorp had zijn eigen originele patroon, tot op de dag van vandaag zijn ze zeer herkenbaar - Vnorovy u Strážnice, Ostrožská Nová Ves , Uherský Ostroh of Hluk hebben hun eigen gevestigde patronen . Borkovany in de regio Břeclav is de enige gemeente in Tsjechië die sinds 2004 een paasei in het gemeentelijke embleem heeft . Geen toeval. In een klein dorpje in de buurt van Klobouky bij Brno woonden met Pasen het hele jaar door honderd kleintjes. De lokale paaseieren zijn over de hele wereld bekend , waar ze tot voor kort ook jaarlijks werden geëxporteerd honderdvijftigduizend . Typische motieven zijn een anjer in verschillende variaties en een roze bloem, van een bloemblad met een cirkelvormig (soms rooster) centrum tot een rijkere duizendpoot met schaduwrijke bloembladen.

pijnboom eieren


Vooral in Haná was de techniek om eieren met stro te versieren wijdverspreid. Stelen van haver- of gerstestro moeten eerst worden rechtgetrokken en vervolgens in miniatuurstukjes van bepaalde vormen worden gesneden. Op één ei van een kippenei kunnen 300 tot 700 vormen worden gelijmd . Het versieren van één kippenei duurt 6 tot 24 uur , struisvogel één per week en kwartel 2 tot 6 uur. Hele gezinnen verdienden de kost in Walachije door paaseieren te versieren . De batiktechniek werd het meest gebruikt In Walachije werden naast geometrische motieven voornamelijk planten- en dierenmotieven gebruikt . Er zijn ook motieven zoals harten die liefde vertegenwoordigen, ramshoorns die de vruchtbaarheid symboliseren of bijvoorbeeld hooivorken en harken die een goede oogst markeren. Ze batikten vaak wit op een zwart ei, maar ook oranje en rood werden gebruikt.

paasei


De bekendste Chod-eieren zijn in Bohemen , waar gekleurde batik en schrapen werden gebruikt. Tegenwoordig zijn er beroemde zwarte eieren met gekleurd wasreliëf . In de regio Pilsen werden eieren vaak versierd met interessante inscripties en verzen , die je nog kunt lezen op een aantal bewaarde paaseieren in regionale musea. Vaak ontbreekt het hen niet aan woorden in het Duits: “Verrukking is voor vreugde, maar de dood is voor verdriet, slogans De Heer is voor plezier; bij de bijlagen '. “Dat beschilderde ei is een geschenk van het hart.” “Een mooie groet voor mijn plezier in mijn hart, en wie naar me toe komt en vriendelijk zal zijn, ik zal het hem geven.”

Paaseieren in caletka


De meest populaire in Zuid-Bohemen zijn de zo -de Doudleby eksters genoemd . Het zijn paaseieren versierd met wasbatik, waarvan de patronen zijn "geschreven" met een speldenknop of een gesneden ganzenveer - een kitten . De meest voorkomende motieven op deze paaseieren zijn een duif, een zon, aartjes, kransen en bloemen., dat wil zeggen, alles wat met de lente te maken heeft. De naamgeving van eksters is gerelateerd aan de kleur van paaseieren. Als iemand ze samen ziet, bijvoorbeeld in een badjas, dan ontstaat er een prachtig gevlekt mengsel van kleuren. In Zuid-Bohemen werden paaseieren gebakken tot een ‘caletka’ - een vlecht van gezuurd deeg.

bron: kudyznudy.cz
 
Bovenaan