Paardensport

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tsjechische paardensport in de lift

Het jaar 2015 laat zien dat de Tsjechische paardensport een belangrijke ontwikkeling doormaakt. Zo werd in mei de Nations Cup in Linz gewonnen, waarbij het Tsjechisch team het moest opnemen tegen 12 andere landenteams.

Het team van coach Martin Ohnheiser bestond uit Zuzana Zelinkova met Caleri II, Emma Augier de Moussac met Charly Brown, Ondrej Zvara met Cento Lano en Ales Opatrny met Acovaro.

Gisteren was het de Zwitser Duquet, die in een zeer sterk deelnemersveld de GP van Salzburg op zijn naam schreef. Het was de Tsjech Ales Opatrny in het zadel van Acovaro, die als tweede foutloos wist te blijven in de barrage en de 2e plaats in het klassement voor zich kon opeisen.
 
Laatst bewerkt:
Tsjechische amazone koopt toppaard Silverstone G

De tien jaar oude Diamant de Semilly-zoon Silverstone G van Laura Klaphake is verkocht. De Tsjechische amazone Anna Kellnerová heeft de ruin overgenomen en heeft hem inmiddels ook al op wedstrijd uitgebracht. Kellnerová bleef tijdens het Mediterranean Equestrian Festival in het Spaanse Oliva tweemaal foutloos in een parcours over 1,30 meter.

Silverstone G World Equestrian Festival, CHIO Aachen 2015 © DigiShots

Grote stal
Tegen de Duitse omroep NDR zei Klaphake: ‘Het is niet alleen een sportpartner, het is een vriend. Je hebt bijna een relatie. Dat is natuurlijk heel triest, maar je moet ook realistisch zijn. Paul (Schockemöhle, red.) heeft nu eenmaal een grote stal.’

Giljandro van de Bosrand
De 21-jarige Anna Kellnerová vertegenwoordigde haar geboorteland Tsjechië bij verschillende kampioenschappen. Silverstone G is niet het eerste paard dat ze krijgt van de stal van Paul Schockemöhle. Ze rijdt ook met de BWP-hengst Giljandro van de Bosrand (v Orlando), die in 2016 met Henrik von Eckermann deelnam aan de Wereldbekerfinale in Göteborg.
Kellnerová is succesvol met hem op vijfsterrenniveau.

Bron: st-georg.de
 
Firestone naar Tsjechië: ‘Wat wil je nog meer in een hengst?’

De KWPN-goedgekeurde hengst Firestone is vertrokken naar Tsjechië, waar Tereza Hábová plaatsgenomen heeft in het zadel van de inmiddels achtjarige.


Firestone, foto: Timo Martis

Firestone is vanaf veulen al in gezamelijk eigendom van de Tsjechische Hapax en Nederlandse Team Nijhof. Hij heeft Tsjechië in de opfok gestaan en is als tweejarige naar Nederland gekomen, waar hij goedgekeurd is en een begin heeft gemaakt aan zijn sportcarrière.

Firestone in de sport
In 2013 werd Firestone, toen nog onder de naam Fecco, reservekampioen op de KWPN hengstenkeuring in Den Bosch. Datzelfde jaar werd de zwarte hengst na een succesvol najaarsonderzoek goedgekeurd met 82,5 punten. Hij ontving een 8,5 voor onder andere zijn stap, galop en aanleg als dressuurpaard. In de sport werd Firestone uitgebracht in voornamelijk jonge paardencompetities door Joyce Lenaerts, met scores die regelmatig over de 80 punten gingen.

De Johnson-zoon is nu volledig in eigendom van Hapax, dit is ook de reden waarom hij eind 2017 terug verhuisd is naar Tsjechië. ‘Ik ben Firestone kort na aankomst gaan rijden en het is de bedoeling dat ik hem ook ga uitbrengen op wedstrijd,’ legt amazone Tereza Hábová uit. ‘We hebben nog geen specifiek wedstrijdplan met hem, maar dat komt allemaal vanzelf wel. Op de hengstenshow van Hapax hebben wij ons eerste publieke optreden gegeven. Dat ging heel goed, hij was braaf en goed te rijden. Het is nu een kwestie van elkaar beter en beter leren kennen. Ik kijk uit naar wat de toekomst Firestone en mij brengt!’

De combinatie wordt begeleid door Remy Bastings. Hábová traint al jaren bij hem en hij zal de combinatie goed in de gaten houden. Vorig weekend reden de amazone en Firestone voor het eerst samen een clinic bij de Nederlander.

Tsjechische en Nederlandse fokkerij
‘Daarnaast zal hij natuurlijk beschikbaar zijn voor de fokkerij. Het is een paard uit een fantastische lijn, zelf heeft hij een goed exterieur en zijn karakter is geweldig. Hij beweegt super en is heel chique. Dit allemaal maakt hem erg aantrekkelijk en gewild bij de Tsjechische fokkers, gezien er hier nog nooit eerder een dressuurhengst met deze kwaliteit beschikbaar is geweest.’

In Nederland dekte Firestone niet enorm veel, maar toch heeft hij al twee goedgekeurde zonen, waaronder de BWP-kampioen van vorig jaar, Ons Noud. Hij is via zijn voormalige eigenaar, Team Nijhof, nog steeds via diepvriessperma beschikbaar, volgens hun website.

Bron: dehoefslag.nl
 
Wegen Klaphake en Catch Me If You Can scheiden zich

180720831_ABFweb-768x560.jpg

Laura Klaphake met Catch Me if You Can. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Er is een einde gekomen aan het succesvolle duo Laura Klaphake en Catch Me If You Can. Het Tsjechische team maakt bekend dat de Catoki-dochter voortaan deel zal uit maken van hun team. "Ik ben blij dat de merrie in goede handen is met liefdevolle mensen. Ik wens Catch me en Anna (Kellnerová red.) alle geluk in de toekomst.", laat voormalig eigenaar Paul Schockemöhle weten.

Laura Klaphake en Catch Me If You Can reden vijf succesvolle seizoenen samen. Het duo deed mee op het EK in Gothenburg en daarna volgde een succesvol zomerseizoen. Het duo won met het Duitse team de landenwedstrijd in Aken. Ook op de WEG in Tryon maakte het duo deel uit van het Duitse Team, dat goed was voor de bronzen medaille. Nu komt er een einde aan de succesvolle combinatie.

Anna Kellnerová
Nu gaat de tienjarige merrie haar carrière voortzetten onder de 21-jarige Anna Kellnerová. Die zowel in de jeugdrubrieken als bij de senioren aan de start verschijnt. De amazone deed mee aan het EK in Vejer de la Frontera, Arezzo en Wiener Neustadt.

Bron: horses.nl
 

kuurgast

Donateur
Nu gaat de tienjarige merrie haar carrière voortzetten onder de 21-jarige Anna Kellnerová.
Rijkste Tsjech Petr Kellner koopt een paard voor zijn dochter.

De rijkste man van Tsjechië Petr Kellner heeft een paard gekocht ter waarde van ongeveer CZK 250.000.000. De merrie met de naam Catch Me if You Can wordt gereden door de dochter van Mr. Kellner, Anna Kellnerová, die een competitieve springruiter is.
iHned.cz meldde dat de heer Kellner Bill Gates had overboden, die eerder 8 miljoen euro voor de merrie had geboden.

Petr Kellner's Financial Group PPF is de hoofdsponsor van paardensport in Tsjechië. In december, zal in de O2 Arena in Praag de finale van de Global Champions Tour plaatsvinden. De Global Champions Tour is een reeks van elite springwedstrijden gesteund door rijke sponsors. Tijdens deze wedstrijd zal ook een Super Grand Prix zijn. Hier mogen alle winnaars van de verschillende GP’s van het Global Champions Tour seizoen aan deelnemen.
Bron oa radio.cz/en.
 
Eerste Longines Global Champion Tour Super GP in Praag

arndnl_ABF2647-768x601.jpg

Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Zestien springruiters van wereldniveau nemen van 13 tot 16 december in Praag deel aan de allereerste editie van de Longines Global Champion Tour Super Grand Prix.

De LGCT Super Grand Prix is een nieuwe aanwinst voor de international wedstrijdkalender. Volgens de organisatie is het de bedoeling dat deze springen naar nieuwe hoogten laat stijgen met een ultieme showdown voor topruiters van het afgelopen seizoen.

Wereldtoppers
In de race voor de hoofdprijs van 1.25 miljoen euro komen de zestien wereldtoppers oog in oog te staan met twee 1m60 parcoursen. Voor Nederland verschijnen Harrie Smolders en Frank Schuttert aan de start.

De overige deelnemers zijn:

Scott Brash (GBR), Edwina Tops-Alexander (AUS), Gregory Wathelet (BEL), Ben Maher (GBR), Carlos Lopez (COL), Daniel Deusser (GER), Sameh El Dahan (EGY), Peder Fredricson (SWE), Alberto Zorzi (ITA), Ludger Beerbaum (GER), Nicola Philippaerts (BEL), Shane Breen (IRL), Henrik von Eckermann (SWE) and Lorenzo de Luca (ITA).

Bron: Global Champions Tour/Horses.nl
 
HLP Tsjechië niet meer erkend in Duitsland

N9Q6842-768x512.jpeg

Foto: Rick Helmink

Tot voorheen konden Duitse hengsten hun Hengstleistungsprüfung ook voltooien in buurland Tsjechië, maar na onderzoek blijkt de verrichtingstest niet te voldoen aan de Duitse kwaliteitseisen. Zo zijn bijvoorbeeld de eigen ruiters direct bij de test betrokken. Dr. Klaus Miesner nam daarop het besluit dat de HLP in Tsjechië niet vergelijkbaar is met de Duitse testen.

De Tsjechische test werd vaker ingezet als een omweg. Zo namen de Westfaalse hengst Sensation (v. Sir Heinrich) en de Hannoveraanse premiehengst Quando Unico (v. Quantensprung) aan verschillende Duitse tests deel, maar slaagden niet. Eigenaren Kerstin Lieber en Gestüt Sprehe brachten de hengsten vervolgens naar de 80-daagse test in Tsjechië en behaalden daar wel hun papiertje. Quando-Unico werd kampioen, Sensation reservekampioen.

Bron: Züchterforum
 
Catch Me If You Can OLD debuteert onder nieuwe (Tsjechische) amazone


Laura Klaphake - Catch Me If You Can Old CHIO Aachen 2018 © DigiShots

Laura Klaphake’s voormalige toppaard Catch Me If You Can OLD (v.Catoki) debuteert dit weekend op de Al Shira’aa International Horse Show in Abu Dhabi onder haar nieuwe amazone. De Tsjechische Anna Kellnerova heeft plaatsgenomen in het zadel van de merrie.

Catch Me If You Can
Catch Me If You Can OLD sprong onder Klaphake vijf succesvolle seizoenen. De combinatie schreef meerdere overwinningen op hun naam en leverde een bijdrage aan de bronzen teammedaille van Duitsland op de Wereldruiterspelen in Tryon. Individueel behaalde de combinatie een veertiende plek in het eindklassement. De elfjarige Catch Me If You Can liep twee internationale kampioenschappen. Daarnaast was ze succesvol in meerdere Nations Cup en Global Champions Tour-wedstrijden. Voormalig eigenaar Paul Schockemöhle weigerde vooraf aan de Wereldruiterspelen een miljoenenbod voor de merrie, maar verkocht haar in november aan Czech Equestrian Team.

Anna Kellnerova
Anna Kellnerova heeft de teugels van Klaphake overgenomen. De 22-jarige Tsjechische amazone kwam eerder al uit op het hoogste niveau met Silverstone G. Ook dit laatste paard is opgeleid door Klaphake. Met hem sloot Kellnerova 2018 af met een vijfde plaats in een 1.50-rubriek op de Global Champions League Playoffs in Praag. In Abu Dhabi bracht ze Catch Me If You Can twee dagen aan start in een 1.30-rubriek, waarin de combinatie beide dagen een foutloze ronde liet noteren. Een succesvol begin van het wedstrijdseizoen dat Kellnerova in het Midden-Oosten te wachten staat; volgende week staat er een CSI5* in Dubai op de planning, daarna zal de amazone verder reizen naar Sharjah.

Bron: Hoefslag/Facebook
 
Aangewezen Landmark Texel naar Tsjechië

a449-Glocks-Toto-jr-x-Ferro-Medium-1-768x512.jpg

Cat.nr 449 (Toto jr x Ferro) - Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

De onlangs op de KWPN Hengstenkeuring aangewezen Landmark Texel (Toto Jr. x Ferro) is verkocht aan Dressage Malá Skála in Tsjechië. De hengst is gefokt door Wim van der Linde, die hem ook zelf naar Tsjechië bracht. Hij gaat een toekomst als dressuurpaard en dekhengst tegemoet.

Van der Linde fokte Landmark Texel uit de elitemerrie Zeorieta Texel. Zij tekende eveneens voor het moederschap van het Lichte Tour-paard Eros (v. Jazz). Uit Zeorieta Texel werden ook nog een volle broer en zus van Landmark Texel geboren: de tweejarige Mick Jagger Texel de de één jaar jongere Neorieta Texel.

Bron: Stoeterij van der Linde/Horses.nl
 
Tsjech wint Grote Prijs kwalificatie Sentower Park
Conor-Drain-Forever-Albergen-2019-6.jpg


De tweesterren Grote Prijs kwalificatie rubriek vanmiddag op het Sentower Park werd in tweeën gesplitst in verband met het grote aantal deelnemers. Het is er de Tsjech Martin Reznicek die met Chanya (v. Chacco Blue) naar de winst snelt in een tijd van 58.04 seconden.

Quick results:
  1. Martin Reznicek – Chanya
  2. Lieven Devos – Eldorrado Mynz
  3. Conor Drain – Forever
De Tsjech blijft zo voor op Lieven Devos, die zijn Eldorrado Mynz naar de tweede plaats stuurde in een tijd van 58.56 seconden. De in Nederland gevestigde Ier Conor Drain stuurde de C-Ingmar dochter Forever afgelopen zondag nog naar de tweede plaats in de Grote Prijs van Albergen. Vandaag staan ze er met een derde plaats en stuurde hij de KWPN merrie rond in 59.77 seconden.

Bron: equnews.nl
 
Tsjechisch ruiterteam naar Olympische Spelen

Sinds 1936 zal voor het eerst opnieuw een Tsjechisch ruiterteam aan de start komen op de Olympische Spelen in Tokyo. Het Tsjechische springteam neemt de plaats in van Oekraïne.

In Budapest haalde Oekraïne zijn Olympische kwalificatie. Het team van Alexander Onischenko moet echter afzien van zijn Olympische deelname. Buiten René Tebbel met Saxo de la Cour hebben de drie overige teamleden die de kwalificatie binnenhaalden de Olympische kwalificaties niet gehaald.

Om deel te nemen moet voldaan worden aan de eis: Een foutloze CSI3* Grand Prix, een CSI4* Grand Prix met één fout en een CSI5* Grote Prijs met twee springfouten af werken.

Anna Kellnerova, Zuzana Zelinkova, Ondrej Zvara en Emma Augier de Moussac krijgen zo een startplaats op de volgende Olympische Spelen.

Bron: equnews.nl
 
Emma Augier de Moussac om nog onduidelijke redenen geschorst

Vorige week kreeg de Tsjechische amazone, Emma Augier de Moussac nog positief nieuws met een ticket voor Tokyo 2020. Vandaag werd bekend dat de amazon, om nog onduidelijke redenen is geschorst door het FEI.

Emma-Moussac-Brighton-Bay-Lummen-2017-7y.jpg


Een woordvoerder van de FEI verklaarde aan Spring-Reiter.de het volgende: "Om de integriteit van het lopende juridische proces te handhaven, kan de FEI op dit moment nog geen commentaar geven op de schorsing."

De amazone nam voorheen al deel aan de FEI Wereldruiterspelen in 2014 en 2018.

bron: Reiterrevue
 
Emma Augier de Moussac geschorst om gebruik verboden middelen

Vorige week werd bekend dat de Tsjechische amazone Emma Augier de Moussac om een nog onduidelijke reden werd geschorst. Dat terwijl ze net te horen kreeg dat een Olympisch ticket voor haar klaar ligt.

Het FEI heeft nu duidelijkheid gebracht in de reden van haar schorsing. De schorsing heeft plaatsgevonden door het gebruik van hydrochloorthiazide. Een medicijn dat de bloeddruk verlaagt en de pompkracht van het hart verbetert.

De Tsjechische amazone werd positief getest op CSI-W Boedapest in juni vorig jaar. De schorsing van Augier de Moussac is ingegaan op 23 december 2019.

Zolang de schorsing duurt, neemt trainer Vincent Voorn de paarden van de amazone over.

Bron: equnews.nl
 
Amazone positief op doping door dieetsupplement

De Tsjechische Emma Augier De Moussac kreeg een wedstrijdverbod van 12 maanden opgelegd nadat ze bij een dopingtest positief bleek. Bij de urinetest tijdens CSI3* in Budapest vorig jaar werd hydrochlorothiazide aangetroffen.

Ten tijde van de test bemerkte de amazone op het dopingformulier dat ze een behandeling voor haar huid onderging en dat ze een product voor gewichtsverlies nam. De laatste dosis had ze diezelfde ochtend nog ingenomen.

Schoonheidsdoeleinden
Augier De Moussac probeerde al een tijdje af te vallen en gebruikte het dieetproduct enkel voor ‘schoonheidsgerichte doeleinden’. De FEI is op de hoogte van het feit dat ze hier met familie over heeft gepraat en zelfs een operatie had overwogen. Volgens de amazone zou haar schoonbroer het product aangeraden hebben.

Hij had het product leren kennen via Instagram en had daarna contact opgenomen met de verkoper, welke verzekerde dat het uit 100% natuurlijke producten bestond. Op de verpakking en op de bijsluiter van het product stond niet dat het de verboden stof bevatte.

Onderzoek
Nadat Augier De Moussac positief werd getest, nam ze contact op met de verkoper van het product. Toen ze vroeg of er hydrochlorothiazide in het supplement zat, vertelde hij dat er sporen van de stof in zouden kunnen zitten. Ook dat stond dat niet op de bijsluiter. Vervolgens liet de amazone het product onderzoeken in een laboratorium. Daar bleek wel degelijk dat het hydrochlorothiazide (en andere verboden middelen) bevat.

Augier De Moussac heeft aan de FEI laten weten dat ze het product in goed vertrouwen heeft gebruikt en dat ze de het verboden middel niet bewust heeft ingenomen.

Verantwoordelijkheid
“Atleten zijn zelf verantwoordelijk voor de supplementen die ze gebruiken en ze zijn gewaarschuwd voor de risico’s ervan”, vertelt een woordvoerder van de FEI.

Bron: dehoefslag.nl
 
Nederland springruiters winnen Nations Cup in Praag

nederland-nations-cup-rotterdam2016.jpg

De overwinning in de Nations Cup in Praag ging naar Nederland. Het Nederlandse team wist een totaal van 4 strafpunten te houden wat de beste score was.

Voor het Nederlandse team kwam Bart Bles met Israel V/D Dennehoeve, Frank Schuttert met Lyonel D, Jeroen Dubbeldam met Oak Grove's Carlyle en Jur Vrieling aan de start. Jur Vrieling, de vierde ruiter van het team, moest zelfs niet meer van start gaan aangezien de Nederlanders al zeker waren van de overwinning.

Op de tweede plaats kwam Ireland te staan, ze hadden een totaal van 8 strafpunten. Met 12 strafpunten was de derde plaats voor Japan. Duitsland kwam op vier te staan en Tsjechië op de vijfde plaats.

De Tsjechische ploeg bestond uit:
06720a06203423648560270df1978db3.png
Marketa Svenkova (ploegleider), Kamil Papousek, Anna Kellnerová, Ondrej Zvara en Ales Opatrny

Bron: equnews.nl
 
Bovenaan