kuurgast
Donateur
Ovocné knedlíky ofwel zoete deegballetjes met fruit gevuld
Een trots in de Tsjechische keuken is de dumpling. Bij het hoofdgerecht is de dumpling een bijgerecht en is deze gemaakt van brood of aardappel. Ook als dessert staan dumplings op het menu. De fruitdumplings zijn heerlijke zoetje deegballetjes en worden gevuld met pruim, kersen, abrikozen of aardbei. Vaak komt er een (vanille)sausje bij om het geheel nog zoeter te maken.
De Tsjechische keuken is kenmerkend voor het hebben van een aantal zoete maaltijden. De Tsjechen genieten niet alleen van als dessert, maar ook als hoofdgerecht, zoals žemlovka (appeltaart met kwark en rozijnen), pannenkoeken en.....traditionele met fruit gevulde dumplings.
Terwijl buitenlanders misschien verrast zijn als ze zoete deegballetjes gevuld met fruit voorgeschoteld krijgen, is het voor de meeste Tsjechen de smaak van hun jeugd.
De Tsjechische keuken biedt verschillende soorten fruit dumplings (ovocné knedlíky in het Tsjechisch), waarbij gebruik wordt gemaakt van allerlei ingrediënten. pruimen passen perfect bij aardappeldeeg, abrikozen voor deeg met room, bosbessen voor gistdeeg en aardbeien voor kwarkdeeg!
Tip : Vries de aardbeien van te voren even in, dan zijn ze veel makkelijker in deeg "in te pakken".
Het eerste geschreven recept voor dit gerecht stamt uit de 17e eeuw. Originele Tsjechische fruitbollen werden gebakken en gevuld met pruimen. Uiteindelijk begon koken de favoriete kooktechniek te worden. Op de dumplings werd maanzaad of geraspte tvaroh (een harde roomkaas) gestrooid, en welgestelde huishoudens voegden zelfs boter of room toe. In de loop van de jaren werden dumplings ook gestoomd en gemaakt met gist- of aardappeldeeg.
Dumplings zijn niet exclusief voor Tsjechië en zijn te vinden in andere Midden-Europese landen, zoals Oostenrijk, Duitsland en Polen. Maar in de Tsjechische landen werden ze onderdeel van een bijzonder sterke culinaire traditie, een geliefd gerecht dat het hele jaar door geserveerd kon worden.
In het late voorjaar werden dumplings gevuld met rabarber. Met de zomer kwam de tijd van aardbeien, kersen, abrikozen, bosbessen en pruimen. Pruimenknoedels waren geliefd bij de Oostenrijks-Hongaarse aartshertog Franz Ferdinand en zouden het favoriete eten zijn geweest van de eerste Tsjechoslowaakse president T.G. Masaryk. De Franse fijnproever Edouard de Pomiane plaatste zelfs pruimenknoedels in zijn top 10 van voedingsmiddelen van de wereld. Het is dan ook geen verrassing dat het gerecht een internationaal bekend warm dessert is geworden.
Enkele recepten van ovocné knedlíky:
Tvarohové knedlíky s ovocné.
Kwarkdumplings gevuld met fruit
Ingrediënten:
250 gram kwark (of roomkaas)
250 gram bloem
50 gram suiker
1 ei
Een beetje bakolie of boter
½ theelepel zout
Fruit naar keuze
Gemalen maanzaad
Bereiden:
1. Maak een deeg van kwark (of roomkaas), bloem en ei.
2. Voeg een beetje bakolie of boter toe.
3. Rol het deeg uit tot een blok en verdeel het in gelijke stukken.
4. Vul het deeg met fruit (abrikozen, pruimen, kersen, etc.)
5. Kook 5-7 minuten in licht gezouten water.
6. Serveer met maanzaad, suiker en gesmolten boter.
Bron goochelvertaling van english.radio.cz/fruit-dumplings.
Tvarohové knedlíky s meruňkami.
Kwarkknoedels met abrikozen
Ingrediënten:
250 gr. kwark (plattekaas)
180 gr. bloem
1 ei
1 snufje zout
8 verse abrikozen
2 el. boter
50 gr. suiker
nog wat kwark of zure room voor de garnering
Bereiding:
- Meng in een kom de kwark, de bloem, het ei en het zout en kneed het tot een glad deeg. Als het te nat is mag er nog wat bloem bij. Zet het een uurtje in de koelkast.
- Snij de abrikozen half door, haal de pit eruit en stop daarvoor in de plaats een half suikerklontje.
Bestuif een werkblad met bloem en vorm een dikke rol van het deeg. Snij het in acht stukken en vorm ieder stuk tot een plat pannenkoekje. In elk daarvan vouw je een abrikoos. Vorm er een gladde, goed gesloten bal van, evt. met behulp van een druppeltje water.
- Kook de knoedels in ruim water, ongeveer 7 minuten.
- Laat de gare knoedels goed uitlekken.
Besprenkel ze ruimhartig met gesmolten boter, bestrooi ze royaal met poedersuiker en lepel er een dot kwark of room naast.
Bron ajvar.nl.
Tvarohové knedlíky s jahody.
Kwarkdumplings gevuld met aardbei.
Ingrediënten:
500 g zachte romige kwark (ongeveer 40% vet)
500 g grof tarwebloem
2 eieren
2-3 eetlepels olie
Snufje zout
20-30 verse aardbeien
4 eetlepels gesmolten boter
4 eetlepels poedersuiker
4 eetlepels zure room of geraspte kwark
Bereiding:
Meng kwark en bloem in een grote kom, voeg eieren, olie en een snufje zout toe. Kneed tot een glad deeg, laat een tijdje staan. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan nog wat bloem toe.
Kneed het deeg kort om kleine balletjes van ongeveer 4 cm in diameter te maken - duw er lichtjes een kuiltje in, leg er een aardbei op en omwikkel het met het deeg om dumplings te maken.
Zorg ervoor dat de aardbeien volledig in het deeg zitten, zodat de knoedel niet open scheurt tijdens het koken.
Doe de dumplings voorzichtig in een pan met kokend gezouten water en laat 5 tot 8 minuten op laag vuur sudderen. Als de dumplings aan de oppervlakte komen, zijn ze klaar. Haal ze eruit met een eetlepel. Serveer met wat gesmolten boter, zure room of geraspte kwark en suiker.
Bron goochelvertaling van czechspecials.cz.
Tvarohove ovocne knedliky.
(fruitknoedel van kwarkdeeg, typisch Tsjechisch zomers gerecht))
Ingrediënten:
500 gram volle kwark
2 eieren
150 gram bloem (ongeveer)
1 snufje zout
16-20 stuks fruit (bijv. grote aardbeien of kleine pruimen)
200 gram ongezouten gesmolten roomboter
200 gram poedersuiker
250 gram gemalen maanzaad
Bereiden:
- De kwark, eieren, bloem en snufje zout tot een samenhangend deeg mengen. Doe er bloem bij tot het deeg niet meer teveel aan je vingers kleeft.
- Doe wat bloem op je handen, en neem een stukje van het deeg. Maak daar een plat rondje van (ong 5mm dik) en vouw dat rondom het fruit tot een mooi bolletje. 'Pak' zo al het fruit in.
- Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Kook de knedliky ongeveer 8-10 minuten tot ze gaar zijn.
- Serveer 4-5 knedliky per persoon. Garneer ruim met poedersuiker, gemalen maanzaad en gesmolten boter.
Dobrou chut'! (smakelijk eten!)
Bron ah.nl/kookschrift/recept.
Een trots in de Tsjechische keuken is de dumpling. Bij het hoofdgerecht is de dumpling een bijgerecht en is deze gemaakt van brood of aardappel. Ook als dessert staan dumplings op het menu. De fruitdumplings zijn heerlijke zoetje deegballetjes en worden gevuld met pruim, kersen, abrikozen of aardbei. Vaak komt er een (vanille)sausje bij om het geheel nog zoeter te maken.
De Tsjechische keuken is kenmerkend voor het hebben van een aantal zoete maaltijden. De Tsjechen genieten niet alleen van als dessert, maar ook als hoofdgerecht, zoals žemlovka (appeltaart met kwark en rozijnen), pannenkoeken en.....traditionele met fruit gevulde dumplings.
Terwijl buitenlanders misschien verrast zijn als ze zoete deegballetjes gevuld met fruit voorgeschoteld krijgen, is het voor de meeste Tsjechen de smaak van hun jeugd.
De Tsjechische keuken biedt verschillende soorten fruit dumplings (ovocné knedlíky in het Tsjechisch), waarbij gebruik wordt gemaakt van allerlei ingrediënten. pruimen passen perfect bij aardappeldeeg, abrikozen voor deeg met room, bosbessen voor gistdeeg en aardbeien voor kwarkdeeg!
Tip : Vries de aardbeien van te voren even in, dan zijn ze veel makkelijker in deeg "in te pakken".
Het eerste geschreven recept voor dit gerecht stamt uit de 17e eeuw. Originele Tsjechische fruitbollen werden gebakken en gevuld met pruimen. Uiteindelijk begon koken de favoriete kooktechniek te worden. Op de dumplings werd maanzaad of geraspte tvaroh (een harde roomkaas) gestrooid, en welgestelde huishoudens voegden zelfs boter of room toe. In de loop van de jaren werden dumplings ook gestoomd en gemaakt met gist- of aardappeldeeg.
Dumplings zijn niet exclusief voor Tsjechië en zijn te vinden in andere Midden-Europese landen, zoals Oostenrijk, Duitsland en Polen. Maar in de Tsjechische landen werden ze onderdeel van een bijzonder sterke culinaire traditie, een geliefd gerecht dat het hele jaar door geserveerd kon worden.
In het late voorjaar werden dumplings gevuld met rabarber. Met de zomer kwam de tijd van aardbeien, kersen, abrikozen, bosbessen en pruimen. Pruimenknoedels waren geliefd bij de Oostenrijks-Hongaarse aartshertog Franz Ferdinand en zouden het favoriete eten zijn geweest van de eerste Tsjechoslowaakse president T.G. Masaryk. De Franse fijnproever Edouard de Pomiane plaatste zelfs pruimenknoedels in zijn top 10 van voedingsmiddelen van de wereld. Het is dan ook geen verrassing dat het gerecht een internationaal bekend warm dessert is geworden.
Tvarohové knedlíky s ovocné.
Kwarkdumplings gevuld met fruit
Ingrediënten:
250 gram kwark (of roomkaas)
250 gram bloem
50 gram suiker
1 ei
Een beetje bakolie of boter
½ theelepel zout
Fruit naar keuze
Gemalen maanzaad
Bereiden:
1. Maak een deeg van kwark (of roomkaas), bloem en ei.
2. Voeg een beetje bakolie of boter toe.
3. Rol het deeg uit tot een blok en verdeel het in gelijke stukken.
4. Vul het deeg met fruit (abrikozen, pruimen, kersen, etc.)
5. Kook 5-7 minuten in licht gezouten water.
6. Serveer met maanzaad, suiker en gesmolten boter.
Bron goochelvertaling van english.radio.cz/fruit-dumplings.
Tvarohové knedlíky s meruňkami.
Kwarkknoedels met abrikozen
Ingrediënten:
250 gr. kwark (plattekaas)
180 gr. bloem
1 ei
1 snufje zout
8 verse abrikozen
2 el. boter
50 gr. suiker
nog wat kwark of zure room voor de garnering
Bereiding:
- Meng in een kom de kwark, de bloem, het ei en het zout en kneed het tot een glad deeg. Als het te nat is mag er nog wat bloem bij. Zet het een uurtje in de koelkast.
- Snij de abrikozen half door, haal de pit eruit en stop daarvoor in de plaats een half suikerklontje.
Bestuif een werkblad met bloem en vorm een dikke rol van het deeg. Snij het in acht stukken en vorm ieder stuk tot een plat pannenkoekje. In elk daarvan vouw je een abrikoos. Vorm er een gladde, goed gesloten bal van, evt. met behulp van een druppeltje water.
- Kook de knoedels in ruim water, ongeveer 7 minuten.
- Laat de gare knoedels goed uitlekken.
Besprenkel ze ruimhartig met gesmolten boter, bestrooi ze royaal met poedersuiker en lepel er een dot kwark of room naast.
Bron ajvar.nl.
Tvarohové knedlíky s jahody.
Kwarkdumplings gevuld met aardbei.
Ingrediënten:
500 g zachte romige kwark (ongeveer 40% vet)
500 g grof tarwebloem
2 eieren
2-3 eetlepels olie
Snufje zout
20-30 verse aardbeien
4 eetlepels gesmolten boter
4 eetlepels poedersuiker
4 eetlepels zure room of geraspte kwark
Bereiding:
Meng kwark en bloem in een grote kom, voeg eieren, olie en een snufje zout toe. Kneed tot een glad deeg, laat een tijdje staan. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan nog wat bloem toe.
Kneed het deeg kort om kleine balletjes van ongeveer 4 cm in diameter te maken - duw er lichtjes een kuiltje in, leg er een aardbei op en omwikkel het met het deeg om dumplings te maken.
Zorg ervoor dat de aardbeien volledig in het deeg zitten, zodat de knoedel niet open scheurt tijdens het koken.
Doe de dumplings voorzichtig in een pan met kokend gezouten water en laat 5 tot 8 minuten op laag vuur sudderen. Als de dumplings aan de oppervlakte komen, zijn ze klaar. Haal ze eruit met een eetlepel. Serveer met wat gesmolten boter, zure room of geraspte kwark en suiker.
Bron goochelvertaling van czechspecials.cz.
Tvarohove ovocne knedliky.
(fruitknoedel van kwarkdeeg, typisch Tsjechisch zomers gerecht))
Ingrediënten:
500 gram volle kwark
2 eieren
150 gram bloem (ongeveer)
1 snufje zout
16-20 stuks fruit (bijv. grote aardbeien of kleine pruimen)
200 gram ongezouten gesmolten roomboter
200 gram poedersuiker
250 gram gemalen maanzaad
Bereiden:
- De kwark, eieren, bloem en snufje zout tot een samenhangend deeg mengen. Doe er bloem bij tot het deeg niet meer teveel aan je vingers kleeft.
- Doe wat bloem op je handen, en neem een stukje van het deeg. Maak daar een plat rondje van (ong 5mm dik) en vouw dat rondom het fruit tot een mooi bolletje. 'Pak' zo al het fruit in.
- Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Kook de knedliky ongeveer 8-10 minuten tot ze gaar zijn.
- Serveer 4-5 knedliky per persoon. Garneer ruim met poedersuiker, gemalen maanzaad en gesmolten boter.
Dobrou chut'! (smakelijk eten!)
Bron ah.nl/kookschrift/recept.