Overstromingsgevaar

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

dennuzzz

Donateur
De rivier de Moldau heeft niveau 3 van overstromingsactiviteit bereikt, wat een hoog dreigingsniveau betekent.

‼️ ACUTE OPROEP VOOR BURGERS

De overstromingscommissie van de stad Český Krumlov vraagt burgers om hun gebouwen te beveiligen en de begane grond te ontruimen van gebouwen in de buurt van waterwegen.
 

kuurgast

Donateur
Rivier Ohře in Karlovy Vary bevindt zich sinds zondagochtend op het derde niveau

Rond half drie in de middag registreerde het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut enige mate van overstromingsactiviteit op 90 plaatsen op het grondgebied van Tsjechië. Zes plaatsen melden momenteel het hoogste overstromingsniveau.

De hoogste, derde overstromingsfase wordt momenteel uitgeroepen bij Ohř in Karlovy Vary, bij Černovické potok in het Zuid-Boheemse Tučapy, en na acht uur bereikte de Moravská Dyje in Janov deze. Na de middag bereikten Mandava in Varnsdorf, evenals Žirovnice in Žirovnice en Nežárka in Rodvínov de derde fase.

Gedurende de nacht steeg de Vltava=Moldau in Český Krumlov ook kort naar het derde niveau, nu houdt hij vast aan het tweede niveau
Nežárka in Lásenice bevindt zich ook op het tweede niveau in de regio. In de aangrenzende regio Pilsen bevindt de rivier de Otava zich op het tweede niveau in Sušice en Rejštejn. In Praag klom Botič naar het tweede overstromingsniveau bij het meetstation in Petrovice.
De tweede overstromingsfase in de regio Karlovy Vary heeft betrekking op Bystřice in Ostrov, Teplá in Teplička, Svatava in Kraslice en het Březová-stuwmeer.

Bron seznamzpravy.cz.

Zie kaart op chmi.cz.
Interactieve water-kaart op hydro.chmi.cz.
 
Moet eens een kijkje gaan nemen, hoe de toestand is in de bovenloop v d Otava, wanneer er veel water is komen lui met kano's, die wachten op een uitdagende vaart, je moet wat als er geen sneeuw is.
 

kuurgast

Donateur
hoogwater 25 december 2023.PNG

Het rivierpeil stijgt, er is veel water in Praag aangekomen.

De rivierstanden in Tsjechië bleven maandag op een aantal plaatsen stijgen, met het grootste gevaar in de Tsjechisch-Moravische Hooglanden. In het westen van Bohemen nam het gevaar geleidelijk af.

Het aantal plaatsen waar de waterstroming een van de niveaus van overstromingsactiviteit bereikte, steeg maandagochtend tot ruim 170. Het hoogste, het derde niveau, lag na 16.00 uur op 22 plaatsen. Dit blijkt uit gegevens op de overstromingswebsite van het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ).

Het derde niveau van overstromingsactiviteit, waarbij levens en eigendommen in het overstromingsgebied al in gevaar zijn, vond plaats na 16.00 uur op de Elbe bij de stations Vestřev na Trutnovska, Les Království, Stanovice en Brod, bij Orlica in Týništ nad Orlicí en bij Tiché Orlica in Čermná nad Orlicí, op Novohradek in Úhřetice, aan de rivier Žejbro in Rosice, op Chrudimka in Nemošice.

De golf van zwaar water rolde geleidelijk door Sázava, waar 's middags op vijf plaatsen al de hoogste niveaus van kracht waren, namelijk in Chlístov, Světlá nad Sázavou, Sázava, en in de middag sloten ook de stations Kácov en Zruč nad Sázavou aan.
De derde fase gold ook voor de stations Svratka in Dalečín, Želivka in Želiv, Jihlava in Bransouze en Ptáčov, Moravská Dyja in Janov, de rivier de Balinka in het dorp Baliny, Doubrava in Pařížov, Oslav in Dolní Bory en Panenské potok in Pertoltice pod Ralskem .

Het derde niveau was de hele ochtend ook van kracht bij rivier de Ohře in Drahovice van Karlovy Vary, waar het water vervolgens iets onder de kritische drempel zakte. Volgens de voorspelling zou het er weer bovenop moeten komen, maar dit gebeurde pas om 16.00 uur en volgens de herziene voorspelling zou het ook niet meer mogen gebeuren.
Tot nader order geldt de ČHMÚ-waarschuwing tegen stijgende rivier- en stroomstanden voor vrijwel de hele Tsjechische Republiek. De enige uitzondering is het zuidelijke deel van de Zuid-Boheemse regio; in het zuidoostelijke deel van Moravië en het grootste deel van de Moravisch-Silezische regio geldt een laag gevaarsniveau.

"We verwachten stijgingen of schommelingen in de waterstanden, vooral in de beken die de noordoostelijke berggebieden en de Boheems-Moravische Hooglanden afvoeren", zeiden meteorologen vanochtend. Op verschillende plaatsen is er sprake van extreem gevaar.

Bronnen goochelvertaling van seznamzpravy.cz + novinky.cz.
Zie kaart op chmi.cz.
Interactieve water-kaart op hydro.chmi.cz.
Nog enkele links voor actieve kaarten met waterstanden:
Povodí Labe=Elbebekken
Povodí Ohře=Ohre-bekken
Povodí Vltavy=Moldau-bekken
Povodí Moravy=Morava-bekken
Povodí Odry=Odra-bekken

Zie de bij vele forummers bekende Anton Pieck-achtige stuwdam via online-kamera Les Království op prehrada-les-kralovstvi.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Wateroverlast in Tsjechië

In Tsjechië is de situatie rondom het hoogwater gespannen. Aan de noordelijke grens met Duitsland heeft de Elbe het hoogste waarschuwingsniveau van 560 cm bereikt voor overstromingen.

Enkele wegen zijn al overstroomd. De waarschuwing geldt ook voor het zuidelijker gelegen Cesky Krumlov aan de Moldau.
De Tsjechische autoriteiten verwachten dat de waterstanden morgen hun hoogtepunt zullen bereiken en daarna langzaam zullen zakken.

Bron: nos.nl
 
Bovenaan