Overnachten in kastelen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

In steeds meer kastelen, burchten en kloosters kan je naast het brengen van een gewoon bezoek, nu ook in een historische omgeving de nacht doorbrengen.

Een van de eerste kastelen die zijn deuren opende voor het publiek is dat van Svojanov, in de regio Policka (Oost-Bohemen). In het hoofdgebouw van dit kasteel zijn de kamers stijlvol ingericht met historisch meubilair. Zo kunnen de gasten aan den lijve de authentieke sfeer van dit kasteel beleven.
De prijs van een overnachting is vergelijkbaar met die van een pension.

Toeristen die de sfeer willen opsnuiven van het ontwaken in een stoeterij en willen genieten van het uitzicht op tientallen rondhollende schimmels, kunnen overnachten in het kasteel van Kladruby nad Labem. Je kan hier ook een rondrit maken met een span paarden.

Het klooster in Hedci na Kralicku is eveneens een niet-alledaagse overnachtingsmogelijkheid.

Wie graag een romantisch nacht in een kasteel met wat meer comfort wil beleven, kan bijvoorbeeld naar het kasteel Klokocov gaan, dat niet ver van het Sec-stuwmeer is gelegen.

Meer info:
www.svojanov.cz
www.nhkladruby.cz
www.zamecek-klokocov.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
Romantische kasteelovernachtingen in Tsjechië om nooit te vergeten

Hoe zou het zijn om te wonen in een kasteel? De mooiste spullen om je heen en een landgoed zover het oog reikt. Een droom! Voor een paar nachtjes is het mogelijk om deze droom waar te maken.

chateau-heralec.jpg


Tsjechië telt vele kastelen en landhuizen die accommodatie bieden. Beleef met je Valentijn of verloofde een betoverend verblijf in het hart van Europa.

Kasteel Sobotín | Een ode aan de oude eigenaren
In een dorpje hier ver vandaan – zo’n 1100 km – ligt het idyllische kasteel Sobotín. Kasteel Sobotín ligt in het gelijknamige plaatsje, dichtbij het beschermde natuurgebied van het Jeseníky-gebergte. Het charmante landhuis werd in de 19de eeuw gebouwd en kreeg door de jaren heen een romantische stijl. De familie Klein liet een grote recreatievijver bouwen, een natuurpark met exotische bomen en een fontein. De reconstructie van de tuin en het kasteel was compleet in 1892. In 2012 kreeg het complex een grote renovatie. Sindsdien is Zamék Sobotín een wellness hotel met verfijnd restaurant, vergaderzalen en een eigen brouwerij genaamd Albert. Hotel Klein, vernoemd naar de voormalige eigenaren, heeft sfeervolle kamers en 5-sterren appartementen. De oude elementen zijn nog steeds aanwezig, maar de kamers zijn ondanks de historische inrichting voorzien met moderne faciliteiten. Gasten kunnen gebruiken maken van de spa en wellness en een wandeling maken door het park waar de vijver en fontein nog steeds aanwezig zijn. Kamerprijzen vanaf 244 euro per nacht. De suites vanaf 544 euro.

Kasteel Jemniště | Barokparel van Centraal-Bohemen
Deze barokke parel van Midden-Bohemen lijkt uit een sprookjesboek te komen. Het kasteel is in 1720-1725 gebouwd en al eeuwen in handen van de oudste aristocratische familie van Tsjechië, de familie Sternberg. Tegenwoordig bewoont de familie alleen nog de linkervleugel van het kasteel. De rest van het gebouw is te bezoeken en leent zich voor bruidsfeesten en evenementen.
Kasteel Jemniště beschikt over 3 luxe 4-sterren appartementen waaronder een bruidssuite met open haard, antiek meubilair en tijdens je verblijf krijg je een sleutel die toegang biedt tot de kasteeltuin. Het restaurant van het barokke kasteel werkt met seizoensgebonden producten en serveert traditionele Tsjechische gerechten. Het is tevens mogelijk om te picknicken in het kasteelpark. De dochter van de eigenaar, Izabela Sternbergova, heeft in het kasteel een eigen winkeltje met kleding en sieraden. De accommodatie ligt op 50 km van Praag, dichtbij de kastelen Konopiště en Vlasim. Prijzen vanaf 120 euro per nachten.

Chateau Herálec | Mooiste kasteelhotel ter wereld
In de schitterende natuur van de provincie Vysočina, waar maar liefst 3 UNESCO-monumenten zijn te bewonderen, ligt Chateau Herálec. Het 5-sterren boetiekhotel staat in de top 15 van ’s werelds beste en mooiste kasteelhotels. Heraléc heeft die positie niet alleen veroverd dankzij de romantische kasteeltorentjes en luxe designkamers, maar ook door haar gevarieerde aanbod aan ontspannende behandelingen. Er is o.a. een Zweedse kruidensauna, Finse sauna en een bubbelbad in de kasteeltoren. In het 17e-eeuwse chateau is een Frans sfeertje te bespeuren. Voor de spa behandelingen worden de natuurlijke cosmetica producten van L’Occitane gebruikt en Chateau Herálec heeft de grootste Bordeaux wijncollectie van Tsjechië. Wie in stijl wil arriveren kan een helikopter huren en deze laten landen in de buurt van het kasteel. Kamerprijzen vanaf 185 euro tot 585 euro.

Chateau Liblice | Budgetvriendelijk kasteel
Klinkt zo’n helikoptervlucht wel wat? Ten noorden van Praag bij de stad Mělník ligt kasteel Liblice uit de hoogbarok. Ook bij dit fraaie landhuis is het mogelijk om per helikopter te landen in de kasteeltuin. Je kunt zelfs verwelkomt worden door de graaf. Liblice Chateau heeft naast luxueuze hotelkamers, een wellness centrum, restaurant, zomerterras en wijnbar. Met mooi weer kun je een mandje met allerlei lekkers huren en in de kasteeltuin picknicken. De hotelkamers van Chateau Liblice – 53 in totaal – zijn voor gasten met een klein budget ook aantrekkelijk. De historisch gemeubileerde kamers zijn te huur vanaf 80 euro per nacht. Geen fan van historisch design. In de dependance zijn modern ingerichte kamers met uitzicht op het kasteel. Prijzen vanaf 60 euro voor de moderne kamers. De historische kamers zijn te huur vanaf 80 euro.

Chateau Mcely | Verwennerij ten top
Dit barokke chateau in de buurt van Praag biedt sfeervolle accommodatie en bovenal een unieke verbondenheid met de natuur. Chateau Mcely ligt in de pittoreske omgeving van het Boheemse plaatsje Mcely. Geniet van het geweldige uitzicht over de omgeving en laat je verwennen. Het luxe landhuis staat namelijk bekend om de uitstekende spa behandelingen. Alles is gebaseerd op de plaatselijke kuurtraditie en kruidengeneeskunde. Er is een natuurlijke zwemvijver en in het houten huisje worden ontspannende massages gegeven. Het kasteelrestaurant, Piano Nobile, is in 2014 benoemd tot 1 van de beste restaurants van Tsjechië. Het 5-sterren hotel heeft 24 luxueuze kamers waarvan sommige ook geschikt zijn voor families met kinderen. Kamerprijzen vanaf 160 euro per nacht.

Kasteel Radovesnice | Voor luxe paardjes
In Midden-Bohemen ligt vlakbij de stad Kolín het barokke kasteeltje Radovesnice. Het kasteel heeft diverse eigenaren gehad, maar de Sternberg familie was 1 van de bekendste (1651-1759). Tijdens hun heerschappij werd het kasteel herbouwd in barokke stijl net als Jemniště. Chateau Radovesnice is tegenwoordig een populaire plek voor bruiloften en weelderige feesten. Het is niet alleen mogelijk een kamer te huren, maar ook het hele terrein inclusief catering- en transferservice. De kamers zijn prachtig ingericht en brengen je meteen in koninklijke sferen. Kamers zijn te huur vanaf 350 euro per nacht. Mocht je Tsjechische kronen over hebben, dan kun je zelfs het hotel kopen. Het kasteel staat te koop voor 4 miljoen euro.

Bron: verkeersbureaus.info
 
Wij zijn in oktober een weekend in zamek Zbiroh geweest, een erg mooi gerestaureerd kasteel met een rijke geschiedenis.

Alfons Mucha had hier een atelier en de Orde van de Tempeliers (waartoe Mucha ook behoorde) hebben hier nog elke maand een meeting. Gedurende de koude oorlog was in dit kasteel een radarpost gehuisvest die het luchtruim van West Europa in de gaten hield, waardoor dit kasteel afgezonderd was van de buitenwereld en ook niet op kaarten zichtbaar was.

Het kasteel heeft prachtige kamers, een erg goed en sfeervol restaurant en natuurlijk de spa (heerlijke chocolade massage gehad met echte chocolade) en alles begeleid door professioneel en erg aardig personeel. We gaan hier dit jaar weer naar toe in de zomer samen met vrienden.
Het ligt ongeveer halverwege tussen Praag en Pilzen, paar minuutjes rijden vanaf de snelweg D5.

www.zbiroh.com/hotel
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan