Oude ijskelders Praag worden openbare en culturele ruimtes

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Oude ijskelders Praag omgetoverd tot openbare en culturele ruimtes

Oude ijskelders langs de rivier de Moldau in Praag zijn omgevormd tot cafés, bars, workshops en studio's. Met grote ronde patrijspoorten die uitkijken op het water, zijn deze centrale plekken nu veranderd in unieke en bruikbare openbare ruimtes voor verschillende culturele en sociale activiteiten.

BB15YhhN.img

© Lonely Planet Oude ijskelders Praag omgetoverd tot openbare en culturele ruimtes

Oorspronkelijk werden de kelders gebruikt om ijs in op te slaan, en nu zullen 20 van de vernieuwde ruimtes dienen als werkplaatsen, galerijen, studio's en clubs. Ook komen er een bibliotheekafdeling, ruimtes voor buurtvergaderingen en openbare toiletten.

De kelders krijgen huurders en er zijn al veel mensen die een aantal projecten hebben opgezet in het riviergebied. Ook zijn er nieuwe projecten geselecteerd uit een wedstrijd die open was voor het publiek. De ontwikkeling van € 6,5 miljoen begon in 2009 als een revitalisering van het rivierfront van Praag. De plek was oorspronkelijk in gebruik als kade en verzendpunt, maar na een zware overstroming in 2002 was het er verlaten en werd vervolgens als parkeerterrein gebruikt. De afgelopen tien jaar is er herbouwd om ruimte te creëren voor culturele en sociale evenementen. Het gerevitaliseerde gebied strekt zich vier kilometer langs de oever uit. De voltooide eerste fase is de grootste investering van Praag in de openbare ruimte sinds 1989.

Het project is ontworpen door Petr Janda van Brainwork architects. 'De reacties van het publiek waren de warmste die we ooit hebben ontvangen. We hopen dat dit besef nieuwe normen zal brengen voor de architectuur van de openbare ruimte die werkt met activering van de gemeenschap. Het belangrijkste idee was om in de donkere binnenruimtes in de muren van de rivier plaats te maken voor zonlicht en de ruimtes in contact te laten komen met de rivier', vertelde Petr Janda aan Lonely Planet.

Bron: msn.com
 
Bovenaan