Otto Smik, Tsjechoslowaakse oorlogsvlieger

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door Ad Verschoor, 01-12-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Oud-Dalfsenaar presenteert boek

  Vandaag 30 november is het precies 75 jaar geleden dat op begraafplaats Kranenburg te Zwolle een onbekende gesneuvelde vlieger werd begraven door de Duitsers. Twintig jaar later in 1965 zou pas duidelijk worden dat het de Tsjechoslowaakse “fighter ace” Otto Smik (22 jaar) betrof.


  Oud-Dalfsenaar Jasper Brinksma heeft de vertaling en bewerking gedaan van een bestaand boek over Otto Smik geschreven door de Tsjechische militair historicus Jiri Rajlich. Jasper Brinksma is lid van de werkgroep documentatie ’39-’45 van de Historische Kring Dalfsen en doet voornamelijk onderzoek naar de luchtoorlog rondom Zwolle en Dalfsen.

  Afgelopen donderdag 28 november was de presentatie van het boek Otto Smik in de Stadkamer. Op deze datum was het precies 75 jaar gelden dat Otto Smik sneuvelde tijdens een luchtaanval op het station van Zwolle. Het eerste exemplaar werd overhandigd door Jasper Brinksma aan de Burgemeester van Zwolle.

  Otto Smik was een gewone jongeman met een bijzondere achtergrond. Geboren in Georgië en op 12 jarige leeftijd verhuisd naar Tsjechoslowakije. Begin 1940 op 18-jarige leeftijd vlucht hij uit het nazi-gezinde Slowakije om zich aan te sluiten bij de Royal Air Force om te gaan vechten voor de bevrijding van Tsjechoslowakije. Hij vloog vele succesvolle missies boven Engeland, Frankrijk, België en maakte twee keer een crashlanding in Nederland (Breda en Zwolle). Uiteindelijk gaf hij zijn leven voor onze vrijheid!

  Uitgever www.FlyingPencil.nl
   

Deel deze pagina