Film Ostre Sledované Vlaky / Hou de trein in het oog

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Hou de trein in het oog (Tsjechisch: Ostře sledované vlaky) is een Tsjecho-Slowaakse filmkomedie uit 1966 onder regie van Jiří Menzel. De regisseur schreef het scenario samen met Bohumil Hrabal, de schrijver van het boek. Menzel wilde zijn film een happy end geven, maar Hrabal overtuigde hem het tragische einde van het boek te handhaven. Menzel is zelf ook nog te zien in een bijrol. In 1967 won de film de Oscar voor beste buitenlandse film.

img.php



Hou de trein in het oog is een licht absurdistische film waarin een klein dorpsstation centraal staat. Hoofdpersoon is de naïeve leerjongen Miloš Hrma, een variant op de bekende Tsjechische antiheld de brave soldaat Švejk. Miloš is niet voorbereid op het leven. Na een mislukte vrijpartij snijdt hij in een bordeel zijn polsen door. Als dit mislukt wordt hij naar een psychiater gebracht die hem verteld dat hij een seksueel probleem heeft. Dit probleem laat zich, aldus de psychiater, vrij gemakkelijk oplossen als hij zich laat onderwijzen door een ervaren vrouw. Verrijkt met deze kennis keert Milos in verwarde toestand terug naar zijn werk. Aldaar doet hij onder anderen de vrouw van de stationschef een oneerbaar voorstel, zonder te begrijpen hoe ongepast dit is.

Het tragikomische verhaal van Hou de trein in het oog wordt uitgebeeld in mooie, gedetailleerde scènes met een enorme suggestieve en vaak ook erotische kracht: de Canapé die tot tweemaal toe duidelijk hoorbaar scheurt na een verondersteld orgasme; een potlood dat tussen twee glurende borsten glijdt; enkele officiële stations-stempels die het blozende achterste van een jong meisje steeds dichter naderen; een konijn dat met twee handen wordt afgestroopt. Uit de film spreekt een grote vitaliteit en onderkoelde humor, zonder dat dit leidt tot een flauwe banalisering van het oorlogsgeweld.

Op de achtergrond speelt de problematiek van de oorlog, de collaborateurs, de Duitse SS en het verzet. Miloš heeft hier allemaal nauwelijks weet van, maar raakt toch betrokken bij een fatale aanslag op een munitietrein. Onderhuids wordt er kritiek uitgeoefend op de meelopers en de nazi's. Deze kritiek is echter evengoed gericht tegen de communisten en hun aanhangers die het Duitse schrikbewind op hun eigen wijze voortzetten.

De film is uitgebracht op DVD in Nederland:
Documentaire DVD - Hou de trein in het Oog.
Jiri Menzel - Moderne Europese Klassiekers - NRC Handelsblad DVD Collectie.
Artikelcode: EAN 8717249470403

 
Bovenaan