Ostrava

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Ostrava: industrieel en hip.

Must-do’s in het stalen hart van Tsjechië.
Ijzer, staal, kool, hard werken en een zwaar leven. De Moravische stad Ostrava, gelegen in het oosten van Tsjechië vlakbij Polen, was een belangrijke industriestad waar veel mensen werkten in de mijnen of staalfabriek. De stad was vanwege de industrie flink vervuild en ongelukken in de mijnen en fabrieken kwamen regelmatig voor. In de jaren ’90 sloten deze en transformeerde de stad zich langzaam tot een aantrekkelijke plaats waar creatievelingen zich begonnen te vestigen. Tegenwoordig is Ostrava de derde grootste stad van Tsjechië en waar het vroeger alleen als industriestad fungeerde, is het nu een culturele hotspot met hippe barretjes, winkels, toffe evenementen en schone lucht.

1. Ontdek het centrum van Ostrava
Het centrum van Ostrava is niet heel groot en je kunt hierdoor makkelijk je weg vinden. Er zijn twee pleinen waarvan Masarykovo náměstí de grootste is. Dit plein wordt omgeven door een aantal pastelkleurige huizen, moderne winkels en een museum in het Oude Stadshuis. Kinderen rennen met mooi weer door de fonteinen en grote kans dat er een straatmuzikant is. In het centrum van Ostrava zijn een aantal leuke restaurants te vinden. Voor een lekker ontbijt, lunch of koffie met cake is Mléčný bar Naproti een aanrader. Voor goede koffie moet je naar Ostravanka Coffeeshop, waar je ook prima terecht kunt voor lunch. Op zoek naar een leuk restaurant voor in de avond? Ga naar Hogo Fogo Bistro. Dit kleine restaurantje serveert de beste burgers. In dezelfde straat ligt het La Petite Conversation wat voor in de middag een goede lunchstop is.

2. Ga de grens over: Moravië & Silezië
Ostrava ligt in Moravië en voor een deel in Silezië. De rivier Ostravice vormt voor een gedeelte de grens tussen de twee Tsjechische regio’s. De brug Sýkorův most gaat over deze rivier en de brug is vernoemd naar de lokale held Milos Sýkrova. Hij werd door de nazi’s doodgeschoten nadat hij de brug redde van een explosie tijdens de bevrijding door het Sovjet leger. De eerste tank die over de brug ging droeg nummer 51. Tegenwoordig wordt de stalen brug door een tank met hetzelfde nummer bewaakt vanaf een verhoogd plateau. De brug van Miloš Sýkory werd in 2009 als cultureel monument verklaard door het ministerie van Cultuur van Tsjechië.

3. Stappen in de straat die nooit slaapt
Ostrava heeft drie universiteiten en veel studenten gaan woensdag de stad in. Woensdagavond is de studentenavond en dé plek om naar toe te gaan is de straat Stodolní. Deze straat zit vol bars, clubs en restaurants. In Tsjechië staat Stodolní bekend als de ‘straat die nooit slaapt‘. Uit het hele land en daarbuiten komen jongeren naar deze straat toe om in de ruim 60 uitgaansgelegenheden te ontdekken wat echt feesten is. Er is voor ieder wat wils van jazz, rock tot dance muziek. Ook kun je er terecht bij karaokecafés, casino’s, bowlingbanen, biljarttafels en zijn er vele eetstalletjes. Levský is een ondergronds restaurant en met mooi weer is het ook mogelijk om in de binnenplaats te zitten. Een rustig café waar je bier kunt drinken en een boek kunt pakken uit één van de kasten is bij Sádrový Ježek. Wie graag wat meer drukte om zich heen wilt hebben gaat naar de bruine kroeg Spolek of de pub U Zrzavé Mary, die een aantal speciale bieren uit o.a. het Beskiden gebergte heeft. Voor een feestje moet je naar muziekbar Modrá Nudle. Waarom de studenten niet donderdagavond gaan stappen? Dan gaan ze vaak terug naar hun ouders en spenderen soms het weekend op het platteland. Veel Tsjechen hebben namelijk een tweede huisje dat al jaren in de familie zit. Ostrava is daarom vaak in het weekend rustig, vanwege alle inwoners die naar hun huisjes gaan in het Beskiden gebergte of ergens anders op het platteland. Vrijdag om vijf uur staat er bijna altijd file in en rondom van Ostrava.

4. Ontdek het industriële erfgoed van Ostrava
Ostrava is nauw verbonden met de mijncultuur en op veel plekken vind je in het straatbeeld nog restanten uit de industriële geschiedenis. De wijk Dolní Vítkovice is het boegbeeld van de mijnindustrie met onder andere een kolenmijn en ijzerfabriek van 150 hectare groot. Het gigantische complex is de eerste Tsjechië bezienswaardigheid die op de Europese Culturele Erfgoedlijst werd gezet. De overblijfselen zorgen voor een ongekend panorama, die je meteen een goed beeld geven van de vroegere mijn- en ijzerindustrie.

Een kolenmijn die bezocht kan worden is de Michal mijn (Tsjechisch: Důl Michal). Stap in de voetsporen van mijnwerkers en zie hoe de moesten hun kleding moesten ophangen, lunch konden afhalen en waar ze hun zware lamp moesten pakken om vervolgens ondergronds te gaan. In de Michal mijn worden nu ook avondtours gegeven en een ideale combinatie is om in de avond te eten bij restaurant U Cingra, gelegen bij de mijn. In museum Landekpark is het mogelijk om door de ondergrondse ruimte te wandelen onder begeleiding van een gids. Gewapend met een zaklamp, helm en overjas ga je met de lift naar de bovenste laag van de mijn.

5. Bezoek Colours of Ostrava
In Ostrava vinden er ieder jaar een aantal leuke evenementen plaats, waaronder sportdagen, muziek- en theateroptredens en gastronomische evenementen. Toch is het grootste evenement in Ostrava het muziekfestival Colours of Ostrava. Dit unieke evenement ontvang ieder jaar duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Erg leuk aan het festival is dat het geschikt is voor een brede doelgroep en dit uit zich in diverse optredens van muziekstijlen. Voor jong en oud is er vermaak en zelfs aan de allerkleinsten wordt gedacht. Er is een speciale kinderhoek waar leuke spelletjes, optredens en workshops zijn. Voor veganisten is er een speciale vegastraat, zodat elke dag vette ongezonde hap niet noodzakelijk is. Het meest unieke van het festival is de locatie. Het wordt namelijk georganiseerd op een industrieterrein en bezoekers worden omgeven door oude fabrieken, roestige torens en schoorstenen. ’s Avonds worden de gebouwen verlicht wat voor bijzondere sfeer creëert. Het festival vindt ieder jaar in juli plaats en duurt van woensdag t/m zaterdag.

Bron: czechtourism.com/p/nl-ostrava met meer info en links.
 
Bovenaan