Ostrava

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Dit komt uit een publicatie van het Haarlems dagblad.

Ostrava: Tsjechische oase van rust

Gepubliceerd op 21 september 2010, 10:46

Het geringe aantal Nederlandse toeristen dat de prachtige omgeving van Oost-Tsjechië al ontdekt heeft, vindt het helemaal niet erg dat het daar nog zo heerlijk rustig is. Maar de autoriteiten in Ostrava, de grootste stad in het gebied van Moravië-Silezië, denken daar heel anders over.
Ostrava vindt dat de rest van de wereld ook moet weten dat Oost-Tsjechië meer te bieden heeft dan bergen als in Schotland. Er zijn namelijk ook meren als in Finland te vinden en vermaak als in de stad Londen. En Ostrava is bovendien de ‘groenste stad van het land’. Dankzij gigantische inspanningen op milieugebied is de lucht er schoon, ligt er geen rommel op straat en rijden er relatief weinig auto’s. En dit terwijl Ostrava nog niet zo lang geleden een van de meest vervuilde industriesteden van Tsjechië was! Bovendien is de omgeving van Ostrava meer dan de moeite waard: ongerepte natuurgebieden, schitterende golfbanen, speciale paintballvelden, heuvels voor paragliden, bobsleebanen, klimwanden en pittoreske stadjes. Oost-Tsjechië en Ostrava zijn dus zeker het ontdekken waard.

Kijk voor meer informatie op www.czechtourism.com of www.3xmeer.eu
 
goh. ik herinner me het idd als een van de meest smerige steden die ik ooit in m'n leven gezien heb! moet ik toch nog eens checken dan na die 15 jaar ofzo dat ik er niet meer ben geweest! Verrassend
 
Wij waren toevallig in oktober 2007 twee dagen in en om Ostrava. Het eerste wat ons opviel was juist de zware industrie. Dikke pijpen van fabrieken hingen over de snelweg. In mijn herinnering reden er behoorlijk wat auto's rond toen wij op maandagmiddag door de stad kruisten.

Afin ik maak gelijk gebruik van de adviezen van Ostrava-liefhebbers en kenners. In 2007 hadden wij behoorlijk wat moeite om op de bonnefooi tegen behoorlijke accomodatie aan te lopen. Of het was € 105 per kamer of het was een verlopen bende. Misschien hadden we pech. Uiteindelijk kwamen in een hotel zonder gordijnen terecht. We moesten wat, maar wat hebben we slecht geslapen. Te veel lampen buiten hielden ons uit de slaap. Dus wie heeft er raad voor ons, goede prs/kwaliteit, mag ook iets buiten Ostrava. Wij zijn er rond 14 oktober a.s.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Ostrava is steeds een omvangrijk industriegebied geweest. Naast de steenkoolindustrie was er ook de staalindustrie. Deze zijn niet de meest milieuvriendelijke industrieën. In 1763 werd er de steenkool ontdekt en dat heeft in enkele honderden jaren zijn sporen duidelijk nagelaten. In 1994 is echter de laatste mijn gesloten en intussen is ook een groot deel van de metaalindustrie verdwenen. Het grote hoogovencomplex van Vitkovice staat sinds 1998 stil. Nu moeten alleen de sporen van deze activiteiten nog uitgewist worden.

Ook in Wallonië (België) waren deze sporen duidelijk aanwezig. Grauwe en vuile gevels en smerige volksbuurten. Na enkele tientallen jaren en enkele generaties later zijn door talrijke renovaties en reinigingswerken vrijwel al deze sporen uitgewist en een laagje verf na een wasbeurt brengt alles opnieuw tot leven. Dit moet ook in Ostrava gebeuren de komende jaren maar hopelijk verdwijnt niet alle industriële geschiedenis.

DSC03707 (Large).jpg
 
Jemig wat een berichten over Ostrava. Ik was er gisteren nog en het klopt deels dat er nog overal sporen van een vies verleden zijn. Afgelopen jaren heb ik Ostrava steeds schoner en groener zien worden. Een gezellig oud centrum met bezienswaardigheden en je kunt er leuk winkelen. Wat winkelen betreft zijn er gigantische winkelcentra nieuw gesticht en kan je overal heerlijk eten. Waar ik woon -stare hamry-is het 3 kwartier rijden en maken wij geregeld een uitstapje naar Ostrava en zijn omgeving. De Beskieden zijn prachtig en als je de weg weet barst het van historie en legendes uit een ver verleden. het is een wereldstad geworden met natuurlijk ook grote flatgebouwen, overgeschilderd, en kom je armoede en verval tegen. Maar het gaat hard, grote nieuwe 4 baans snelwegen, afgewisseld met 2 baans die je snel verder Tsjechie inbrengen. Maar vergeet vooral niet de beskieden, heerlijk ski en verdere sportmogelijkheden. Mountainbiken , gewoon wandelen in de ruige natuur en asl je op grens woont met Slowakije loop je in het grensgebied op prachtige wandelwegen naat kleine romantische dorpjes enne ja,laatst nog op forel gevist...(stiekem)....

Verder is er een uitstekende netwerk aan verblijfsmogelijkheden, gemiddeld 25 Euro per nacht met ontbijt in prima verzorgde kamers. De VVV bijvoorbeeld in Frydek Mistek heeft alle info die je zou zoeken. (Mij een berichtje sturen mag ook hoor) En natuurlijkbezoek ook ons dorpje, Stare Hamry, om te wandelen en nu paddestoelen zoeken en eten in de plaatselijke restaurant,..mmmm.
 
Zowel in Ostrava als Frydek Mistek hebben we familie wonen. Is dat misschien de reden dat vooral de schoonheid mij opvalt? Inderdaad mooi berggebied (zowel zomer als winter), stadshart van Ostrava echt een bezoek waard. Het Plein In Frydek hartstikke mooi en in Ostrava zijn de oude mijnen te bezoeken. Zware industrie heeft ook een keerzijde natuurlijk maar net zoals in het Ruhrgebied (Zollverein in Essen) heeft ook dit gebied waarde als cultureel erfgoed. Voor mij in elk geval.
 
't is er idd. ook prachtig, de natuur en de hele omgeving, echter kan ik me nog herinneren dat het vroeger helemaal geel/bruin/grijs was van de rook om de stad heen. 't centrum moet ik maar eens opnieuw bezoeken als ik in de buurt ben (nouja in de buurt, moet toch vanaf Vsetin rekenen dan).
 
Het waren Nederlandse specialisten die dit complex toen afbraken. Er staat niet veel meer, wel te bezichtigen. Vitkovice heet dit deel, meen ik zo uit m'n hoofd. Ff googelen maar voor liefhebbers...
Drie jaar geleden heb ik die Hollanders nog gesproken. Gek op Pilsner Urquell. Of ze er nu nog werken??... Naam bedrijf ben ik vergeten, helaas.
 
Ik wil nog wel even reageren op het krantenartikel dat er niet veel Nederlanders die kant op gaan. Ik denk dat dat ook komt omdat er in de reisgidsen helemaal geen hotels staan in die omgeving. Wij willen dit jaar ook weer richting het oosten. We zijn al eens in de buurt van Zlin geweest, maar ook dat hotel staat niet meer in de gidsen. Het is één en al Reuzengebergte en Bohemen en dat hebben we allemaal al wel gezien. We zijn dus nu op het internet aan het speuren naar hotels in Oost-Tsjechië en gelukkig is er de site van Zoover waar je nog beoordelingen kunt vinden. Anders blijft het ook maar een gok waar je terecht komt. Ik vind dat eigenlijk wel jammer, want het lijkt mij ook een heel mooi gebied en je kunt makkelijk naar Polen en Slowakije uitwijken. Iemand nog goeie tips voor hotels? We hebben nu wel iets leuks gezien in Cieszyn. Ik heb zojuist ook op deze site de historie over dat plaatsje gelezen... Errug leuk deze info. Meer info over deze regio en bezienswaardigheden is zeer welkom.
 
Als het op dit forum over de Beskydy gaat, moet ik wel reageren.Tja, zal wel te maken hebben, dat ik er woon...;)...af en toe.
Op dit moment ligt er veel sneeuw en in het weekend barst er van de skiërs en langlaufers. Erg gezellig voor skiërs; er zijn meerdere ski pistes die voor beginners prettig zijn. Zeker de Bíla piste in het dorp Bíla.- op de grens met Slovakije-..heel modern, maar voor mij te hoog en te lang. Ik ga zelf naar Amaturka, vlak bij mijn woning. Ook wel hoog , maar erg gezellig en nooit te druk. Met een auto(sneeuwkettingen uiteraard) avontuurlijk om er te komen ..ahum..nauwe bergweggetjes. Maar goed onderste link geeft info over verdere zomer mogelijkheden.Daar kan ik met info niet tegen op. Enne, oh ja, alles is eeerg tsjechisch, geen andere europeanen, w.o nemecky of zo iets.:D

http://nl.tixik.com/bila-2358388.htm
 
In Hranice staat een goed hotel genaamd Ruseck heb er zelf al enkele malen mogen verblijven.
In Bystricka zitten Nederlanders met een kleinschalige camping met daarbij enkele zeer mooie pensionkamers, is er erg gezellig en een mooie omgeving. (Voor info even een pm mail)
In Trojak is een hotel welke eigendom is van Nederlanders, erg mooie omgeving, ben er een paar dagen geleden wezen skieen.

Zelf heb ik ook een pand in die omgeving, het is er erg mooi en heeft nog niet zoveel toeristen als in het Reuzengebergte terwijl het wel heel veel te bieden heeft.:top:
 

kuurgast

Donateur
Projekt Nové Vítkovice.

images
images


J. Noordam en Hamry er zijn allerlei plannen voor het voormalig industriegebied van de hoogovens Vítkovice. Zie de website van vitkovice.cz en de krant cestovani.denik.cz.
 
Whow, wat een plannen.Toevallig reed ik er gisteren nog langs, op weg naar Hornbach.Wat een mistroostige omgeving, dacht ik nog. Veel vervallen flatgebouwen, mensen die 'uitdrukkingsloos'over de weggetjes lopen of fietsen. Veel armoede en drankgebruik in de hele omgeving.Geen vrolijke buurt. Het is mijn gevoel op een plek te zijn waar mensen niet gelukkig zijn. Ik rij er dan ook altijd snel doorheen. Een aantal jaren terug was er in die buurt nog de duitse tank die 'in zicht' iets van verwondering over deze plek opriep. Maar ook die is bijna onvindbaar verplaatst .......en nu: grootse plannen voor Vitkovice en haar leefomgeving. Het lijkt mij dat daarmee de gehele buurt in ontwikkeling komt. Werk, inkomen hopelijk ook voor deze buurtgemeenschap en niet alleen voor de elite en poolse gastarbeiders, waar ze gek op zijn.

Ik ben benieuwd....en dank voor de info.
 

Ad Verschoor

Donateur
Multi Development Czech Republic opende woensdag 21 maart het winkelcentrum Forum New Karolina in het Tsjechische Ostrava. Het winkelcentrum omvat 58.000 m2 verspreid over 230 winkelunits en beschikt over 1.500 parkeerplaatsen. Ostrava is de derde stad van Tsjechië. Hiermee is de eerste fase van een groter project in gebruik genomen, dat naast een shoppig mall ook bestaat uit leisure, kantoren en appartementen.
De investeringen in het winkelcentrum bedragen volgens Mark van den Berg, CFO van projectontwikkelaar Multi, zo’n 150 miljoen euro. Vorig jaar september werd het project verkocht aan Meyer Bergman. Hoewel Mark Gamble, executive director Asset Management bij Meyer Bergman, de aankoopprijs niet bekend wil maken, geeft hij desgevraagd wel aan dat het bruto aanvangsrendement 7 procent zal bedragen. Van de 230 winkelunits is op dit moment 94 procent verhuurd. Een van de grotere huurders is Ahold, dat met de formule Albert 4.500 m2 in gebruik neemt.
Multi won in 2005 de tender voor de ontwikkeling van het centrum van Karolina die was uitgeschreven door de gemeente Ostrava. Het is de grootste herontwikkeling van een stadscentrum in Tsjechië. Het totaalplan omvat over 32 hectare de ontwikkeling van 97.000 m2 winkelruimte, 67.000 m2 kantoorruimte en 78.000 m2 aan woningen en 8.000 m2 aan sport en leisure. De ontwikkeling neemt tien jaar in beslag. Forum Karolina is de eerste fase van het totaalplan. Dit plan is ontworpen door T&T, het eigen ontwerpbureau van Multi, en Office for Metropolitan Architecture (OMA). Toen Rem Koolhaas van OMA en mede architect Floris Alkemade uit elkaar gingen, begeleidde Alkemade het project verder, gebaseerd op het eerdere ontwerp.
Geheel vlekkeloos verliep de voortgang van het project niet. De financiële crisis maakte het lastig het plan te financieren. In 2007 verenigden zich vier banken in een consortium. De crisis van 2008 zette een aantal afspraken op losse schroeven, waardoor in 2009 en 2010 opnieuw moest worden onderhandeld. Tussen 2005 en 2007 financierde Multi het project zelf. Het totale plan moet in 2018 zijn afgerond.
 

Ad Verschoor

Donateur
Ostrava kleurt het ’stalen hart’
BX085_77B4_9.JPG

Het Colours of Ostrava-festival in een bizar decor. (Foto: Joost Brantjes)
Bekijk Fotoserie
Steeds meer steden weten de aandacht op zich te vestigen door het organiseren van een festival. Zo ook Ostrava in het uiterste oosten van Tsjechië. Daar wordt ieder jaar medio juli Colours of Ostrava gehouden, het grootste festival van het land dat jaarlijks zo’n dertigduizend bezoekers trekt. Sinds drie jaar vormt Lower Vítkovice, een voormalig industrieterrein, het spectaculaire decor van muziek, theater, workshops en films.

Door Joost Brantjes - 25-6-2015, 13:49 (Update 25-6-2015, 13:49)
Tsjechië wil de toeristische koek verdelen
Als merknaam doet Praag het beter dan Tsjechië. Wat Praag te veel krijgt, heeft de rest van het land te weinig: toeristen. Dus doen de Tsjechen hun best om de aandacht voor hun land beter te spreiden. Een festival optuigen is daartoe een beproefde formule. Je kandidaat stellen als Culturele Hoofdstad van Europa, is een andere. Beide zaken komen samen in Ostrava.

En dat is eigenlijk helemaal niet zo voor de hand liggend. In en rond de hoofdstad van Moravië-Silezië werd sinds 1763 het geld verdiend in steenkoolmijnen, hetgeen een industrieel landschap opleverde dat zijn gelijke niet kent.

Ook de staalindustrie heeft daar in de loop der tijd zijn steentje aan bijgedragen. In communistische tijden gold Ostrava als ’het stalen hart van de republiek Tsjechoslowakije’. Beklim bijvoorbeeld Ostrava’s ’vulkaan’ van 315 meter hoogte en een bizar landschap, vol schoorsteenpijpen en fabrieksgebouwen met in het hart een stadscentrum, ontvouwt zich.

Met het sluiten van de laatste mijn, in 1994, schoot de werkloosheid omhoog en moest er een plan voor de toekomst komen. Besloten werd het industrieterrein Lower Vítkovice een culturele bestemming te geven, met als doel nieuwe banen te creëren. De bestaande gebouwen werden een voor een aangepakt. Zo onderging de ronde gashouder een transformatie tot auditorium, waar congressen kunnen worden gehouden. En de voormalige fabriek U6 biedt nu plaats aan een interactief museum, Small World of Technology, dat uitvindingen uit de laatste twee eeuwen toont.

Surrealistisch
Maar het meest spectaculair is de VP1-route, aangegeven met een gele reling. Met een glazen lift zoef je omhoog naar een platform. Van daar volg je een gemarkeerde route langs hoogovens. Het uitzicht op de verschillende roestige branders en fabrieken is fantastisch. De stad ligt op tien minuten lopen, hetgeen het geheel nog surrealistischer maakt.

En dat is dan binnenkort het decor voor het festival Colours of Ostrava. Op 18, 19, 20 en 21 juli staan er optredens gepland van onder meer Björk, Kasablan, Rudimental en Mika. En als je daar nou naar afreist, is er dan nog meer te doen of zien of te doen in de omgeving?

Zeker wel. Je zou kunnen gaan shoppen in ’Fukushima’, tussen Lower Vítkovíce en het centrum van Ostrava in. De bijnaam voor dit nieuwe winkelcentrum Nová Karolina was snel gevonden. De architectuur is steriel en fantasieloos en de geplante boompjes hebben nog een veel groeizame lentes nodig. Maar je gaat niet naar een winkelcentrum voor de buitenkant.

Leuker wordt het in Stodolní, Ostrava’s andere troef in het aantrekken van toeristen. Stodolní is de straat die nooit slaapt zo wordt ons keer op keer verzekerd. Er zijn vele tientallen kroegen, fastfoodtenten serveren worst en kebab en hullen de straat in een barbecuegeur alsof je op een camping staat. Nachtclubs zijn er zoveel dat er altijd wel eentje te vinden is die bij jou past. Dat pinten Radegast-bier voor minder dan een euro over de toog gaan, verhoogt alleen maar de feestvreugde.

Op een uurtje rijden van Ostrava ligt Štramberk, een liefelijk stadje op 415 meter hoogte met nog geen 4000 inwoners. De locale specialiteit zijn de ’Stamberker oren’, koekjes die als ze warm uit de oven komen, in een metalen vormpje gaan om er gekruld weer uit te komen. Qua smaak ligt het tegen een kruidnoot aan.

Bergen
De locale wachttoren van Štramberk heet Trúba en heb je alle treden van de wenteltrap beklommen, dan word je beloond met een uitzicht over het berglandschap. Ook als er geen sneeuw ligt, hebben deze Pustveny-bergen een werkende skilift in Trojanovice. Zo worden hikers een stukje op weg naar boven geholpen.

Wij beperken ons tot een korte wandeling die leidt langs 19e eeuwse houten huizen. Het uitzicht over de vallei is prachtig en overal zie je kleine piramides gebouwd van keien. Aan het einde van de route wacht het stenen beeld van Radegast, de god van de gastvrijheid in de Slavische mythologie. Wij kennen die gast alleen van het logo op de bierglazen in Stodolní.

Terug naar het dal? Dan heb je drie opties: de benenwagen, de skilift, óf de step. Helm op, beetje instructie en rijden maar. Zes kilometer downhill met vele bochten. Dolle pret, met dank aan Kolobezky, het bedrijf dat de kekke tweewielertjes verhuurt. Ze zullen er geen horden toeristen mee trekken, maar je moet ergens beginnen.Wat & Waar
Ostrava ligt op 1168 kilometer van Utrecht. Met het vliegtuig van Schiphol naar Leos Janáèek Airport Ostrava met een overstap in Praag, www.csa.cz of www.klm.nl Praag-Ostrava kan ook per trein worden gedaan, wat een stuk goedkoper is. Wie een festivalkaartje koopt, heeft bovendien recht op een retourtreinkaartje voor de helft van de prijs. Een festivalkaartje voor vier dagen kost 92 euro. De dagprijzen variëren van 48 tot 63 euro. Bij het festivalterrein zijn ook kampeerfaciliteiten.

Meer info: www.czechtourism.com, www.ostrava.cz en www.use-it-ostrava.cz

Overige websites: www.colours.cz en www.kolobezky.eu

Bron:noordhollandsdagblad.nl
 
Bovenaan