Oss - Litomerice

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tsjechie.net

Forumleiding
Administrator
Het Hooghuis, locatie Titus Brandsma Lyceum in Oss, krijgt zondag 27 maart weer bezoek van leerlingen en docenten uit Litomerice in Tsjechië. De uitwisseling bestaat al twintig jaar.

De leerlingen en docenten verblijven tot vrijdagavond 1 april bij gastgezinnen in Oss. Op 11 april brengen leerlingen en docenten van het TBL een bezoek aan Tsjechië. Voorafgaand aan dit bezoek hebben de leerlingen uit 4 havo en 5 vwo al per email contact gelegd met hun Tsjechische partners.

Eerste uitwisseling

Twintig jaar geleden werd het eerste contact gelegd en was de eerste uitwisseling met het Gymnazium Josefa Jungmanna in Litomerice in Tsjechië. Het initiatief werd destijds genomen door Roel Bukman, oud-docent natuurkunde van het TBL.
Bij deze mijlpaal wordt vrijdag 1 april stilgestaan tijdens het gezamenlijke diner in de Binnenhof. Alle TBL-docenten die ooit mee zijn geweest naar Litomerice, zijn hierbij uitgenodigd. Ter ere van het jubileum wordt bovendien een kunstwerk onthuld. Beide scholen krijgen een deel van het kunstwerk om een plaats te geven binnen de eigen school ter herinnering aan dit jubileum.

Lessen en excursies

Op maandag morgen volgen de Tsjechische leerlingen samen met hun TBL-partners enkele lessen, zoals aardrijkskunde of tekenen. Daarnaast zijn er excursies naar de steden Den Bosch, Den Haag en Amsterdam. Ook de deltawerken bij Neeltje Jans worden bezocht.

Actief

Sportieve activiteiten zijn bowlen (maandag), zwemmen (dinsdag) en een fietstocht rondom Oss (vrijdag), waarbij Megen, Maasbommel en Ravenstein worden aangedaan. In Ravenstein wordt de molen van binnen bezichtigd. Op weg naar Den Haag hebben de Tsjechen al heel wat molens van buiten mogen beschouwen in Kinderdijk.
Tegenbezoek

Op 11 april gaan de TBL-ers naar Tsjechië toe voor een tegenbezoek. Daar maken ze een fietstocht in de heuvels rondom Litomerice, bezoeken concentratiekamp Terezin (Theresiënstadt) en de Skodafabrieken. Verder een wandeling in een nationaal park en een bezoek aan een glasfabriek. Tenslotte wordt Praag bezocht. Zondag 17 april komt er weer een einde aan de jaarlijkse uitwisseling.
 
Bovenaan