Wat kan je toch af en toe een buil vallen.
Ik mag graag koken. Eigenlijk alles. Vis lukt me niet, daarom bestel ik dat dan ook altijd in een restaurant. Gemakkelijk dus.
Van vlees heb ik iets meer verstand en daar maak ik dan graag smakelijke maaltijden van.
Het kopen van lekkere bruikbare delen van de koe is in Tsjechie vaak een probleem; niet in de laatste plaats omdat men het vlees "anders" snijdt, en vaak in onherkenbare hompen en brokken. In de meeste gevallen kunnen de verkoopsters ook geen enkele uitspraak doen over de anatomische locatie ervan.
Bij varkensvlees doet men dit dat compleet anders.
Ik heb ervaringen bij lokale slagers en bij supermarkten. Bij de supermarkten, wat ik eigenlijk niet zou moeten doen, kijk ik altijd wel naar het land van herkomst.
Maar nu het volgende:
In de afgelopen periode heb ik bij verschillende winkels varkensvlees gekocht. In lappen, in plakjes, al dan niet voorverpakt als beleg of als "bacon" te gebruiken.
Heel veel bleek, na bakken, grillen, braden etc. oneetbaar, vanwege de penetrante lucht van "pis", ammoniak etc.
Mijn Kerstbraadstuk uit de oven werd volledig oneetbaar, waarna de oven voor een behoorlijke tijd onbruikbaar werd wegens de aangebakken penetrante geur. Het huis bleef stinken; het vlees: een stuk van anderhalve kilo, heb ik weg moeten gooien. Doodzonde.
Uit nood heb ik maar een kipfilet uit de diepvries geserveerd (gelukkig wel een Label Rouge).
Dit weekeinde nog; Een prachtig mooie verpakking met "Bacon" van de Hema, nog geen dag geleden en zo te zien een lust voor het oog, stinkt al na 2 minuten de pan uit en maakt alles verder oneetbaar. De geur krijg je bijna niet meer uit je pan.
Ik begrijp de discussie over ongecastreerde varkens. Ook dat je geen of minder vlees zou moeten eten.
Maar als je dat dan toch doet: waar koop je dan vlees van zeugjes? Tot zover mijn opmerking.
Belangrijk: Daar heb ik in de CZ helemaal geen last van.
Niet bij de lokale slager en af en toe een supermarkt. Niet bij aankopen van de rijdende slager en nooit bij kraampjes op markten en zo.
Worden er geen ongecastreerde "Beertjes"geslacht in CZ? Of, en zo ja, worden die dan gelijk geëxporteerd naar NL, of waar dan ook?
En de Hamvraag:
Wie heeft ervaringen met de verwerking en bereiding van varkensvlees in de CZ?
In Nederland vraag ik nu expliciet naar vlees van uitsluitend zeugjes.
(sorry jongens!)
Ik mag graag koken. Eigenlijk alles. Vis lukt me niet, daarom bestel ik dat dan ook altijd in een restaurant. Gemakkelijk dus.
Van vlees heb ik iets meer verstand en daar maak ik dan graag smakelijke maaltijden van.
Het kopen van lekkere bruikbare delen van de koe is in Tsjechie vaak een probleem; niet in de laatste plaats omdat men het vlees "anders" snijdt, en vaak in onherkenbare hompen en brokken. In de meeste gevallen kunnen de verkoopsters ook geen enkele uitspraak doen over de anatomische locatie ervan.
Bij varkensvlees doet men dit dat compleet anders.
Ik heb ervaringen bij lokale slagers en bij supermarkten. Bij de supermarkten, wat ik eigenlijk niet zou moeten doen, kijk ik altijd wel naar het land van herkomst.
Maar nu het volgende:
In de afgelopen periode heb ik bij verschillende winkels varkensvlees gekocht. In lappen, in plakjes, al dan niet voorverpakt als beleg of als "bacon" te gebruiken.
Heel veel bleek, na bakken, grillen, braden etc. oneetbaar, vanwege de penetrante lucht van "pis", ammoniak etc.
Mijn Kerstbraadstuk uit de oven werd volledig oneetbaar, waarna de oven voor een behoorlijke tijd onbruikbaar werd wegens de aangebakken penetrante geur. Het huis bleef stinken; het vlees: een stuk van anderhalve kilo, heb ik weg moeten gooien. Doodzonde.
Uit nood heb ik maar een kipfilet uit de diepvries geserveerd (gelukkig wel een Label Rouge).
Dit weekeinde nog; Een prachtig mooie verpakking met "Bacon" van de Hema, nog geen dag geleden en zo te zien een lust voor het oog, stinkt al na 2 minuten de pan uit en maakt alles verder oneetbaar. De geur krijg je bijna niet meer uit je pan.
Ik begrijp de discussie over ongecastreerde varkens. Ook dat je geen of minder vlees zou moeten eten.
Maar als je dat dan toch doet: waar koop je dan vlees van zeugjes? Tot zover mijn opmerking.
Belangrijk: Daar heb ik in de CZ helemaal geen last van.
Niet bij de lokale slager en af en toe een supermarkt. Niet bij aankopen van de rijdende slager en nooit bij kraampjes op markten en zo.
Worden er geen ongecastreerde "Beertjes"geslacht in CZ? Of, en zo ja, worden die dan gelijk geëxporteerd naar NL, of waar dan ook?
En de Hamvraag:
Wie heeft ervaringen met de verwerking en bereiding van varkensvlees in de CZ?
In Nederland vraag ik nu expliciet naar vlees van uitsluitend zeugjes.
(sorry jongens!)