Openbare telefooncellen verdwijnen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Openbare telefooncel verdwijnt in Tsjechië

De openbare telefooncel heeft zijn beste tijd gehad. Zo ook in Tsjechië, waar de cellen vanaf volgend jaar niet meer gesubsidieerd worden door de staat. Meteen de doodsteek voor de grijs-blauwe hokjes,want telefoonmaatschappij O2 Tsjechië laat weten dat de kosten op die manier niet meer gedekt worden.

Redenen voor de beslissing zijn voor de hand liggend: het aantal gesprekken vanuit een telefooncel neemt steeds verder af. Daarnaast is er ook veel vandalisme, waardoor de kosten oplopen.

Er staan in Tsjechië nog zo'n 1.150 telefooncellen, vooral in kleine gemeentes met minder dan 200 inwoners, waar ze een soort minimumdienstverlening verzekeren. Rond de eeuwwisseling waren dat er nog 30.000.

Bron: knack.be
 

kuurgast

Donateur
De meeste cellen zullen waarschijnlijk in de inzameling van grondstoffen terechtkomen. De O2-operator heeft een bedrijf ingehuurd dat zorgt voor de demontage van telefoons en cabines en de ecologische verwijdering daarvan.....dus schroot. Wat ik begrijp is dat mensen veel interesse hebben voor koop, maar dat het bijna niet mogelijk om daar als particulier aan te komen.

Maar sommigen zullen op hun plaats blijven en zogeheten Knihobudky worden. Dat zijn kleine openbare boekenplanken waar iedereen het boek uit kan pakken, maar ook iedereen kan het boek daar achterlaten.
Bron english.radio.cz.

Er is een website voor Adoptie van KnihoBudky voor gemeentes en bedrijven. Je zou dus met de burgemeester kunnen overleggen om een KnihoBudky bij bv de ingang van een camping te plaatsen.

Basisregels voor de adoptie van KnihoBudky:
- de boekenkast moet op een publiek toegankelijke plaats staan.
- Politieke of religieuze advertenties mogen niet op het boekhuis worden geplaatst.
- enerzijds moet ruimte worden gereserveerd voor de promotie van een gezamenlijk geselecteerde non-profitorganisatie.
- enerzijds is er ruimte gereserveerd voor de promotie van de entiteit die de boekenstand heeft geadopteerd.
Bron knihobudka.cz/adoptuj-knihobudku.
Op die website een mapa/kaart waar de KnihoBudky staan.
 

kuurgast

Donateur
Maar sommigen zullen op hun plaats blijven en zogeheten Knihobudky worden. Dat zijn kleine openbare boekenplanken waar iedereen het boek uit kan pakken, maar ook iedereen kan het boek daar achterlaten.
Het project van afgeschreven telefooncellen omzetten naar boekenkasten blijft groeien. Er zijn nu 70 straatbibliotheken in Tsjechië van oude telefooncellen. Daarnaast nog heel veel andere boekenkasten op openbare plaatsen.
Zie kaart op website knihobudka.cz/#mapa en laatste info op facebook.com/Knihobudka.
 

kuurgast

Donateur
17 Juni 2021 verdwijnt de laatste telefooncel uit Tsjechië

Het tijdperk van telefooncellen eindigt medio juni in Tsjechië. De laatste telefooncel wordt verwijderd in Hlubyn in de regio Příbram.
De staat is gestopt met het subsidiëren van openbare telefooncellen en de O2-operator is niet van plan ze in een dergelijk geval te blijven exploiteren. De ontmanteling van de laatste telefooncel in Tsjechië vindt plaats op 17 juni, zei O2-woordvoerster Lucie Svobodová vandaag.

Bron seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan