Op de fiets in Zuid-Moravië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Natuur, wijn en werelderfgoed

door Thea Detiger

In Praag zie je ze bijna niet en in de tweede stad van Tsjechië Brno zijn ook weinig fietsers te bekennen. Maar op het platteland van Zuid-Moravië in Oost-Tsjechië zit iedereen op de fiets. Daar zijn ook allerlei routes uitgezet voor toeristen: van wijn tot werelderfgoed. Wij kozen voor een kastelentocht in het gebied Lednice-Valtice, een pittig stukje fietsen in de Palava-heuvels, en een tour door het Olomouc. Deze historische stad was ooit de tweede grote stad van het koninkrijk Bohemen.

,,Het Lednice-Valtice gebied is een diamant, die meer mensen zouden moeten ontdekken", zegt studente Ivana enthousiast. Zij is onze gids op een onvergetelijke fietstocht over het voormalige jachtterrein van de familie Liechtenstein, dat met 300 km² het grootste door mensen aangelegde natuurgebied van Europa is. Tussen hun zomerpaleis Lednice en hun winterpaleis Valtice toverden de Liechtensteiners een moeras om in een prachtig stuk natuur, waarin ze herten, eenden en ander wild uitzetten, maar ook tal van bijzondere monumenten bouwden; van jachthuizen tot een triomfpoort en zelfs een minaret.

Boomwortels
Over karrensporen en hobbelige bospaden, waarop je zo nu en dan boomwortels moet ontwijken, fietsen we van het neogotische kasteel Lednice naar de classicistische colonnade met een beeld van de Drie Gratiën, de imposante kunstmatige ruïnes van Janohrad (het kasteel van Jan), de kapel van Sint Hubertus, en de Tempel van Diana, de godin van de jacht. Het zijn maar enkele van de bijzondere bouwwerken, waarmee de familie Liechtenstein probeerde zo veel mogelijk bouwstijlen uit de hele wereld te laten zien.

tjs2.JPG

Het sprookjesachtige kasteel Hluboka. Foto: Ladislav Renner/ Czech Tourism

Dat ze ook een zestig meter hoge minaret bouwden, had echter een andere reden. Omdat de protestanten niet wilden dat er een katholieke kerk op het terrein kwam, zetten ze uit balorigheid een islamitische toren neer. Niet om het gebed aan te kondigen, maar om hun collectie porselein in uit te stallen. Wie de moeite neemt om de 302 treden naar boven te klimmen kan op een heldere dag de toren van de Stephans-kerk in Wenen zien.

De 'Tuin van Europa' wordt het enorme park ook wel genoemd, dat sinds 1996 onder de bescherming van UNESCO staat. Ivana, die tuinbouw studeert, vindt hier een levende encyclopedie aan bomen en planten. ,,Er staan heel bijzondere bomen, die door de familie Liechtenstein met zorg werden verzameld en geplant. Vaak verwijzen ze naar het monument dat ze omringen. Door hun vorm, de schaduw die ze werpen of de symboliek die ze vertegenwoordigen, zoals de kaarsen van de kastanje die naar de periode van de Verlichting verwijzen. Omdat er in de loop van de tijd bomen zijn gesneuveld, proberen we die opnieuw aan te planten. Met medestudenten heb ik ook de oude kruidentuin achter slot Valtice in ere hersteld."

Biertje
Na gedane arbeid strijken we op het dorpsplein van Valtice neer voor een Tsjechisch biertje (een halve liter is wel het minste) en een pannenkoek met aardbeien en vanille-ijs. Een beetje hotel in Tsjechië serveert pannenkoeken bij het ontbijt. En uit eten gaan in een restaurant is vaak niet veel duurder dan thuis de maaltijd bereiden. Zelfs hier in het wijngebied (in kasteel Valtice zijn de wijnkelders te bezoeken) drinkt iedereen bier. Ook de vrouwen van middelbare leeftijd die we de laatste nieuwtjes zien uitwisselen op het terras.

tsj5.JPG

Pannenkoeken bij het ontbijt of als lunch. Foto: Eigen foto

Ook het vrolijke echtpaar Hana en Petr Antonin, dat ons begeleidt op onze fietstocht door de bijzondere, ook alweer door Unesco beschermde natuur van de kalksteenheuvels van de Palava, hapt graag in het gerstenat. Maar eerst moeten we op de pedalen en hoewel het slechts heuvels zijn, valt het niet altijd mee. We fietsen van het stadje Mikulov, beroemd om zijn kasteel, zijn goede wijn en het Joodse kerkhof naar Dolni Vestonice, waar een wereldberoemd vrouwenbeeldje werd gevonden uit de tijd van de mammoetjagers (2900-2500 v.Chr.): de Venus van Dolni Vestonice.
,,Het kalksteen was ooit de bodem van de zee. De Palava-heuvels zijn ontstaan door aardbevingen en de flora en fauna die je hier vindt, zie je nergens anders", zeggen Hana en Petr, die eigenlijk vertalers zijn en onder andere het blad National Geographic uit het Engels in het Tsjechisch vertalen. ,,We hebben met groepen gefietst uit Zuid-Afrika, Canada en Californië. Ze vragen speciaal naar ons, omdat we wat ouder zijn en nog kunnen vertellen hoe het hier was in de Sovjettijd."

tsj7.JPG

Hana en Petr Antonin, de fietsgidsen in het gebied van de Palava-heuvels,
smeren even de keel voordat ze weer op de pedalen gaan. Foto: Eigen foto

Martina Binkova, die ons begeleidt op de stadstour door Olomouc, is ook afgestudeerd in talen, in Russisch en Pools maar liefst. Maar ze kan er haar geld niet mee verdienen en werkt daarom als stadsgids. ,,Fietsen met toeristen vind ik het leukst", zegt ze terwijl ze ons meeneemt naar het park waar nog delen van de oude vestingmuren te zien zijn, en naar het voormalige klooster Hradisko aan de rivier de Morava. ,,Dit wordt het Moravische Escorial genoemd. Maar we mogen niet naar binnen; het is nu een militair hospitaal."

Olomouc, dat in de tijd van het koninkrijk van Bohemen de op een na grootste stad was, staat vol met monumenten die onder de bescherming van Unesco vallen. De beroemdste is de barokke Zuil van de Heilige Drie-eenheid op het centrale plein van de historische binnenstad, waar ook het stadhuis met de astronomische klok te bewonderen is en een aantal fonteinen met beelden van antieke helden.

tjs6.JPG

Fietsen met Martina Binkova (r) in het park van Olomouc, waar nog
oude resten van de stadsmuur te zien zijn.

Bron: Telegraaf.nl
 
Bovenaan