Oostblok puppyfabrieken fokken honden kapot

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hoe ze vanuit Tsjechië is vervoerd, weet niemand. Maar comfortabel moet het niet zijn geweest voor Nelly, de piepjonge Engelse bulldog.

In een kleine kist achter in de auto, samen met tientallen andere pups voor een urenlange rit. Het zal de fokker in het plaatsje Pelhrimov een worst zijn. Hij verdient goed geld met de verkoop van zijn hondjes aan de Nederlandse fokker.

Een stel koopt de pup via de kennel voor 1250 euro, inclusief 'officiële' papieren: dierenpaspoort, stamboom, inentingsboekje en gezondheidsverklaring. De stamboom heeft echter geen exportstempel en met de inentingen en verklaring is waarschijnlijk gesjoemeld.

Binnen een paar dagen na aankoop beginnen de problemen. Nelly, amper drie maanden oud, wordt ontzettend verkouden en krijgt huidziektes. Ze wordt gek van de jeuk en ruikt onaangenaam. Een allergie of slechte hygiëne? Feit is dat Nelly ook nog een ooglidcorrectie krijgt. De misgroeide wimpers prikken in haar ogen, die daardoor opzwellen. Het is een erfelijke aandoening die het gevolg is van onverantwoord fokken.

Dit soort praktijken van malafide handelaren zijn dierenorganisaties en artsen een doorn in het oog. Bij rashonden mogen teefjes officieel maximaal twee nestjes fokken binnen 24 maanden. De louche fokkers gooien de boel bij elkaar, zonder te letten op erfelijke aandoeningen. Ze mixen het tot een puppy die op een bepaald ras lijkt . ¨Ze fokken ze gewoon kapot,¨ zegt Truus Kienhuis van de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër.

Bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht komen geregeld doodzieke hondjes met afwijkingen voor een operatie. Dierenartsen krijgen hondjes die niet gevaccineerd zijn. Omdat documenten vaak niet kloppen, hebben nieuwe eigenaren geen weet van wat ze kopen. Maar een hond op marktplaats.nl is tenminste de helft goedkoper dan die van een erkende fokker. Een échte Engelse bulldog kost ruim 2000 euro.

De inspectiediensten staan machteloos. De malafide hondenhandel tiert welig en broodfokkers maken er dankbaar gebruik van. ¨Ze vallen buiten elk gezichtsveld. Dat is verontrustend,¨ zegt directeur Paul Overgaauw van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit.

Met Nelly gaat het nu goed. De eigenaren weigeren haar weg te doen. Bovendien schrijft de garantiebepaling van de fokker voor dat alleen bij overlijden binnen negentig dagen een nieuwe pup mag worden uitgekozen. Nelly heeft een geluk dat veel andere fabriekspuppy's niet hebben. Ze leeft nog.

Bron: AD
 
Ook in Nederland bestaan deze praktijken. Koop nooit een pup waar de moeder niet bij is. Welk prachtig verhaal de verkoper ook houdt.
.....
De `goedkope `pup wordt door de dierenartskosten dan alsnog een hele dure.
Groetjes Hilde
 
Het was dus vanavond op ned 2 bij Radar te zien. Het maakt mij niet uit in welk land dit soort activiteiten plaatsvinden maar ik vind dit afschuwelijk. Honden die moeten leven in een halve gedeelte van een konijnenhok. Meeste honden konden niet eens staan. Reutjes die over de grond kropen omdat ze niet eens konden lopen. Een teefje met 2 puppies in een achteraf hok waar de amoniakgeur je tegemoet kwam. En dit was niet omdat ze dit zo schoon hielden maar dat kwam uit de drinkwaterbak.

Gewoon te verschrikkelijk voor woorden. Ook de mensen die dit soort honden kopen, als het maar goedkoop is (echte nederlanders). Lekker een goedkoop hondje, maar door dit soort mensen krijg je dus dit soort fokkerijen. Je krijgt een ziekelijk hondje met waarschijnlijk veel gezondheids- en sociale problemen omdat ze al met 2 weken bij de moeder weggehaald worden. Geen weerstand hierdoor kunnen opbouwen en geen sociaale gedrag meekrijgen van de moeder.

Ik hoop dat er hier heel snel iets rigoreus aan gedaan word. Ik stop met het schrijven hierover want ik word alleen maar pissiger en is niet goed voor mn hart.
 
De genoemde toestanden vind je inderdaad overal. Misschien nu in Tsjechie wat meer omdat het een nieuw gegeven is om veel geld te kunnen verdienen met honden.
Wij hebben twee honden. Een Nederlandse en een Tsjechische. Onze Tsjechische hond, de bedoeling is dat hij luistert naar de naam Basta, is opgevoed zonder moeder. De moeder is namelijk overleden tijdens de geboorte. Basta is wel door mensen opgevoed. Hij stond met de andere twee puppies in een doos in een hoekje van het restaurant. Het is een echte mensenhond. Met de meeste andere honden kan hij niet goed opschieten. Hij doet niets, alleen maar ontzettend domineren. Dit is vaak erg vervelend, vooral als mensen niet precies weten hoe hij werkelijk is. Het is een echte waakhond. Hij zal ook altijd zijn 'familie' beschermen in bedreigende situaties.
Om terug te komen bij het fokken. Wij hebben het plan om, als wij wat langer in Tsjechie kunnen verblijven, te gaan 'fokken' met sint-bernards. Vroeger hebben wij deze ontzettend mooie, soms wat kwijlende, honden gehad en hier heel veel plezier aan beleefd. Aan de ruimte zal het niet liggen. In het begin blijven ze lekker binnen en als ze wat groter zijn gaan ze lekker naar de binnenplaats als het weer het toelaat. Je moet wel weten waar je aan begint met puppies. Gelukkig hebben we er wat ervaring mee, want onze andere hond, het Nederlandse beestje, heeft al een antal nestjes gehad. Een keer zelfs een nestje van 8 puppies. Erg leuk als die met z'n allen door de kamer en keuken rennen, met nog twee volwassen honden en twee katten erbij en dan ook nog ervoor zorgen dat de boel netjes blijft omdat de gasten willen ontbijten. Dit was in Nederland. De sint-bernards bewaren wij voor Tsjechie.
 
Ik heb de uitzending gemist, maar zit het nu op de site van Tros Radar te bekijken. Radar zit nu in Hongarije.

Voor de reportage zijn ze niet in CZ geweest, maar in Hongarije. Volgende week zal in Radar te zien zijn hoe de verkoop van Oost-Europese honden in NL aan toe gaat.
 
De hondenmaffia

Telefacts gaat undercover en legt de hondentrafiek bloot tussen Oost-Europa en België. Wat we te zien krijgen is schrijnend. Op een markt in Hongarije worden pups van 2 weken oud verhandeld. De thermometer geeft min 7° Celsius aan. 'Deze pup kost hier 70 euro. In België kan je daar 800 euro voor krijgen', zegt een verkoper. De winsten voor Belgische handelaars die hun honden in Oost-Europa gaan kopen, zijn dan ook enorm. Dat de honden ziek zijn wordt aan de klant hier in België niet verteld.

Telefacts neemt de proef op de som en koopt bij een Belgische handelaar in België een pup uit Tsjechië. Naam: Mops. Kostprijs: 650 euro. De diagnose van een onafhankelijke dierenarts: 'Mops is ei zo na dood. Bovendien is de pup jonger dan de 2 maanden die op het paspoort vermeld staan.'

De Oost-Europese hondenverkopers deinzen voor niets terug: 'Ik kan ervoor zorgen dat je een boekje meekrijgt met de inentingen en de geboortedatum van de pups. We kunnen die data manipuleren als u dat wenst. Geen probleem.' In werkelijkheid zijn de pups die worden versjacherd amper 2 weken. Op hun paspoort zijn ze ouder. 'Dat is een schande', zegt Guy Lenaers, een Vlaamse dierenarts. 'Pups weghalen bij de moeder na 2 weken kan niet. Het dier is dan nog té zwak.'

Lenaers ondervindt ook in zijn eigen praktijk dat honden uit Oost-Europa in ons land aan een opmars bezig zijn. 'Ik krijg veel hondjes binnen met een Oost-Europees paspoort. Als dat er bij mij al 4 op een week zijn, dan moet het probleem wel groot zijn.' Bovendien zijn zowat al die honden die uit Oost-Europa komen, ziek: 'Vooral longontstekingen komen vaak voor. De gebreken die ze hebben zijn te wijten aan de manier waarop ze ginder zijn gefokt.'

In Hongarije worden de uitspraken van onze dierenarts bevestigd. In een dorpje met 10.000 inwoners, zijn er 150 fokkers. 'Vroeger fokten we hier varkens. Maar met honden is veel meer te verdienen', klinkt het hier. Dat er aan broodfok wordt gedaan steken de Hongaarse hondenfokkers niet onder stoelen of banken: 'Deze hond is 2,5 jaar oud. Hij heeft al 5 keer geworpen.' Een normale hond krijgt in zijn hele leven hooguit 3 nesten.

Uit verdere navraag van onze redactie blijkt dat de Oost-Europese honden wrakken zijn. Sandra kocht op 30 januari een hondje. Eén dag later stond ze bij de dierenarts. 'Het is precies alsof mijn hondje geen lucht krijgt. Dat is begonnen toen we ermee thuis kwamen en dat is sindsdien nog niet gestopt.' Sandra betaalde 650 euro voor haar pup. Zonder stamboom. Volgens dierenarts Guy Lenaers is de hond van Sandra terminaal.

De overhead kan weinig ondernemen tegen de wanpraktijken omdat invoeren uit Oost-Europa op zich niet onwettelijk is. De wetten van Dierenwelzijn worden wél overtreden, maar de Belgische handelaars schijnen hun wanpraktijken goed te verbergen.

'Telefacts', maandag 13 maart om 22.15 uur op VTM.
 
Als dierenliefhebber vindt ik de fout met name bij de kopers liggen, die houden deze dieronteerende toestanden in stand!! Elke k******k die een (ras)hond voor een 10de van de prijs koopt, weet dat er iets mee aan de hand is. Hoop dat de media aandacht er aan bijdraagt dat dit soort praktijken worden aangepakt
 
Radar ziet gesjoemel met jonge honden

Om zo goedkoop mogelijk hondjes in Nederland te verkopen, worden steeds meer puppy’s uit Oost-Europese landen gehaald. Dat gebeurt onder erbarmelijke omstandigheden en de broodfokkers sjoemelen flink met de papieren. Nederlandse verkopers geven vaak niet toe dat dieren uit Oost-Europese landen komen. Dat blijkt uit de uitzending van het Tros-consumentenprogramma Radar dat vanavond wordt uitgezonden.

Verder blijkt dat Nederlandse dierenartsen meewerken aan het verstrekken van een Nederlands hondenpaspoort, waardoor de puppy’s niet meer te traceren zijn naar het voormalige Oostblok.

Volgens de Dierenbescherming komt 70 procent van de puppy’s die op de Nederlandse markt worden verkocht uit Oost-Europa. Zij zijn al snel vier keer goedkoper dan hondjes uit Nederland, een winst voor een handelaar van 300 euro.

Uit een eerdere uitzending van Radar bleek dat de fokkers en handelaren in Hongarije, Tsjechië en Slowakije het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn en de wetgeving.

GPD
 
Heb gisteren de uitzending gezien, en daar zeiden ze dat de politiek er nu echt wat aan gaat doen, maar ik heb mijn twijfels ik denk dat hun zoiets hebben van ik heb wel wat belangrijkers te doen. Mijn advies is ga naar de boer en koop daar een leuk hondje bij ons is dat altijd goed gegaan.
 
Man heeft 58 hondjes in kofferbak

De marechaussee heeft donderdag bij een routinecontrole in Heerlen 58 jonge hondjes en acht jonge katjes gevonden die opeengepakt in kratten in de kofferbak van een auto zaten. De inzittenden van de wagen, twee mannen uit Tsjechië, zijn aangehouden. Dat maakte de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) donderdag bekend.

Volgens de inspectiedienst zijn de mannen zeker in overtreding, aangezien de meeste pups jonger dan acht weken zijn. Zulke jonge dieren mogen alleen worden vervoerd als hun moeder erbij is. „En de moeder was er niet bij”, aldus de LID-woordvoerder die het voorval ziet als een voorbeeld van malafide hondenhandel waarvoor in Oost-Europa „dieren worden gefokt onder bio-industrieachtige omstandigheden”.

De Telegraaf
 
'Dierenartsen werken mee aan malafide hondenhandel'

Dierenbescherming Nederland zegt sterke vermoedens te hebben dat dierenartsen meewerken aan de handel in illegale jonge hondjes. Door inentingsboekjes te verstrekken aan malafide handelaren die puppy's illegaal het land binnenhalen, zouden ze grof geld verdienen, aldus Niels Dorland van Dierenbescherming Nederland.

Voorzitter Ludo Hellebrekers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde heeft die aanwijzingen niet en heeft het over ,,hooguit een rotte appel'' binnen de beroepsgroep.
Dierenbescherming Nederland komt tot de uitspraak na de aanhouding van twee Tsjechische mannen, donderdag bij de grensovergang Bocholtz. De mannen hadden in een stationwagon 58 puppy's verstopt, die zij vermoedelijk Nederland probeerden binnen te smokkelen. De Tsjechen zitten nog vast en de hondjes zijn op een geheim gehouden plek ondergebracht.

Sinds dit jaar is een nieuwe Dierenwelzijnswet van kracht. Daarin staat dat een puppy jonger dan acht weken in Nederland niet ingevoerd mag worden. Voor de Partij voor de Dieren is deze vangst reden om andermaal te pleiten voor een speciale chip voor geïmporteerde puppy's.

De PvdD wil net als de Dierenbescherming meer vaart achter de aanpak van de illegale hondenhandel zetten. De partij eist van minister Veerman van landbouw een versnelde invoering van registratie van geïmporteerde puppy's.

Volgens de partij staat het onderschepte puppytransport in Bocholtz niet op zich en worden op jaarbasis naar schatting zo'n 50 tot 60.000 pups uit Europa naar Nederland gebracht om hier verkocht te worden. Met name in Oost-Europa worden grove winsten gemaakt met het fokken van puppy's van hondenrassen die in West-Europa populair zijn.
Ook zou het ontbreken aan de benodigde inentingen of worden inentingspapieren en documenten waarop de leeftijd moet worden vermeld, stelselmatig vervalst. De pups worden in Nederland aangeboden via advertenties in kranten en via internet.

Vorig jaar september kondigde Veerman aan te bekijken of het mogelijk is om een systeem in te voeren waarbij chips, die al bij honden worden ingebracht, te voorzien van de naam van de fokker en de moederhond. Zo'n registratiesysteem bestaat al in Duitsland.

Volgens Lieke Keller, manager van het partijbureau van de PvdD, is zo'n maatregel het minste dat de minister kan doen om de illegale handel in puppy's tegen te gaan. ,,Hij kan dat in Europees verband aan de orde stellen. En als andere landen daarin niet mee willen gaan, dan moet hij de import uit die landen gewoon verbieden.''

De Stentor
 
Dieren houden van mensen

Zo klakeloos alles overnemen wat in de pers geschreven word vind ik wel een beetje eng.
Alles door een zwarte bril bekijken om het dan nogmaals heel heel veel op te blazen.
Dit is wat de media en de politiek doet om toch maar zoveel mogelijk in het nieuws te komen.
Er zijn er natuurlijk rotte appels bij. Maar wat voordeel heeft een handelaar om zijn eigen markt kapot te maken.
Miljoenen mensen bezitten een hond en kat en vele hebben ook goede ervaringen met de winkels waar ze wel degelijk goed worden geholpen.
Enkelingen radikale fanatiekelingen proberen ook zo in het nieuws te komen en hun radikale standpunten er zo door te drukken. o.a. in België.
Natuurlijk moet alles goed geregeld worden om dierenleed te bestijden. Maar daar zijn officiele wegen voor die mischien beter zouden moeten samenwerken. Met alles te verbieden werk jij nog meer de illigaliteit in de hand.
Nog dit, hoeveel mensen worden er niet behandeld als een hond. Dit kan niet.
Dit was een kleine bedenking, orchid
Dieren houden van mensen , mensen hou ook van uw dieren.
 
Zo kun je wel alles gaan relativeren. Ach het zijn maar uitzonderingen, dus dat telt niet. Dus praat er maar niet over dan komt alles wel goed.

Is dat wat je bedoelt?

Ik (heb twee honden, en ben maker van nieuws) geloof toch echt dat het nodig is om van de daken te schreeuwen dat er iets heel erg fout aan het gaan is. 58 hondjes van nog geen 8 weken oud worden versleept (in dit geval van Tsjechie naar Nederland) en dat is zo ontzettend fout.

Al was het er maar eentje, dan is het nog waard om dat uit te meten in de krant of op internet. Die gasten mogen niet maar de indruk krijgen dat er niet op gelet wordt.
 
Ook ik vind dat hier aandacht aan moet worden besteed. Het zijn levende wezens en daar moet je behoedzaam mee omgaan.
Ik heb zelf ook twee honden waarvan er eentje daadwerkelijk uit Tsjechië is geïmporteerd, met echte stamboom en goede papieren.
Mensen die zomaar met zo'n 58 hondjes, die te jong bij de moeder zijn weggehaald, kilometers afleggen om ze maar te kunnen verhandelen zijn in mijn ogen geen dierenliefhebbers maar puur op de centen uit.
Ik begrijp best dat men in deze landen graag wat extra geld wil verdienen maar dan niet over de rug van deze hondjes.
Als ik zelf een hond wil dan zoek ik een goede fokker uit en overtuig mijzelf ervan dat deze fokker er dan ook alles aan heeft gedaan om een gezond hondje te fokken die dan ook nog eens goed gesocialiseerd is.
Ik vind deze malafide hondenhandel werkelijk verschrikkelijk en hoop dat men er snel iets tegen kan ondernemen.
 
Wie overweegt om een hond te nemen zou eerst eens bij zichzelf te rade moeten gaan of en zo ja welke hond hij/zij wil. Het is geen wegwerpartikel waar men naar een paar maanden op uitgekeken is maar een leven wezen die men in huis haalt voor zo´n 8 tot 16 jaar afhankelijk van ras en grootte. En hiervoor moet goed gezorgd worden, niet alleen eten en drinken maar ook dierenartsenkosten enzovoort:kwaad:. Sorry, ik liet me even gaan;) maar alle dieren zij mij heilig, net als kinderen trouwens. En als men dan toch besluit om een rashond te nemen, laat deze persoon zichzelf dan informeren via de Raad van Beheer http://www.kennelclub.nl/:lezen: . Hier kan men alles te weten komen over rassen en hun eigenschappen (voor- en nadelen) en bonafide fokkers. Zelf heb ik mijn hele leven al honden en katten om mij heen gehad en zij zijn altijd door ouderdom en/of ziekte overleden. Ook nu hebben wij nog twee honden van 6 en 9 jaar en een kat van bijna 18 jaar. Ik zou ze niet willen missen maar eens moet ik er toch aan geloven:traan:.
 
Als dierenliefhebber vindt ik de fout met name bij de kopers liggen, die houden deze dieronteerende toestanden in stand!! Elke k******k die een (ras)hond voor een 10de van de prijs koopt, weet dat er iets mee aan de hand is. Hoop dat de media aandacht er aan bijdraagt dat dit soort praktijken worden aangepakt

Ik ben dus zo'n k******k utopenec. In mijn onwetenheid heb ik ooit eens naar eer en geweten zo'n hond gekocht. Alles leek zo betrouwbaar, leek...... En als leek weet je doodeenvoudig niet waar je precies op letten moet. ook ik heb leergeld moeten betalen, maar heb nu twee prachtige honden, gekocht via de rasvereniging. Maar om onwetenden nu direct al k******k te betitelen vind ik wel wat grof, zeker als je er van overtuigd bent dat je goed zit. Mensen die dit bewust in stand houden en ook bewust kopen is een ander verhaal
 
Maar om onwetenden nu direct al k******k te betitelen vind ik wel wat grof, zeker als je er van overtuigd bent dat je goed zit. Mensen die dit bewust in stand houden en ook bewust kopen is een ander verhaal
Zelfs al vind je dat kopers beter uit moeten kijken, dan nog zijn de kwekers de personen die het doen en dus het meest de k******k vind ik!!
 
Zolang mensen een pup bij een handelaar aanschaffen omdat ie zo lekker goedkoop is blijft dit bestaan,heel triest want de dieren zijn er zwaar de dupe van,met de mensen heb ik echt geen medelijden als ze later klagen over de vaak torenhoge kosten die ze bij de Da mogen betalen als het diertje van alles en nog wat blijkt te mankeren.
Een pup of poes hoort niet voor zijn 8 a 9 weken bij de moeder weg te worden gehaald,dit is je reinste dierenmishandeling!
Ook het feit dat deze dieren NIET goed gesocialiseerd worden kan zeer grote problemen geven,zeker bij mensen die zich niet verdiept hebben in het ras en zomaar even een hond denken te kopen.
Kijk ook eens even naar de talloze bijtincidenten van rassen zoals Labradors en Golden Retrievers,dit zijn nog niet eens de rassen die vaak de naam al hebben om happerds te zijn,alles wordt gewoon op elkaar gezet want hoe meer pups des te beter.
Onze Leonbergers komen bij een erkende fokker vandaan,waren duur maar zijn wel super gesocialiseerd en opgevoed in huis,de ouders zijn vooraf gerontgend,ogen zijn prima etc,en het belangrijkste de ouders werden grondig geselecteerd aan de hand van erfelijke ziektes en bloedlijnen etc zodat er niet zomaar een reu opklom.
En het mooiste was dat wij ook aan bepaalde eisen moesten voldoen voor wij de pups meekregen en hebben nog steeds kontakt,dat zijn pas echte fokkers met hart voor hun beesten ;)

Nogmaals een hond of kat koop je niet zomaar even in een winkel of bij een handelaar.
 
Als er niemand zou zijn die deze puppy's afneemt, zouden ze ook niet meer te koop aangeboden worden. Maar ja! Mensen willen altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

Goede fokkers hebben veel onkosten. Dierenarts, tatoeage of chip, het laten inschrijven bij de officiële organisaties, het voer, dan (als men geen eigen reu heeft) de dekking, wat ongeveer bij goede rashonden 500 a 1000 euro kost.
Vandaar dat rashonden duur zijn, anders een leuke hond uit een asiel?
 

Freddy2005

† In Memoriam
Opnieuw negatief krantennieuws wat betreft de hondenhandel. Dit staat vandaag in Het Nieuwsblad te lezen:
KONTICH - Veerle(24) uit Kontich heeft 950 euro betaald voor een Engelse bulldogpup die nadien doodziek bleek. Het dier, midden augustus gekocht bij hondenfokkerij Hezehof in Lummen, is nog steeds in behandeling bij de dierenarts. Fokker Rudy Guedens weigert vooralsnog elke vergoeding.

'Wij bewijzen dat het kan: een mooie gezonde pup kopen in een kennel. Omdat wij alleen puppy's verkopen uit eigen fok of puppy's gefokt door particulieren, hebben we altijd verschillende rassen te koop.' Op de website van hondenfokkerij Hezehof in Lummen weten ze hun koopwaar aan te prijzen. Niet moeilijk dat Veerle uit Kontich -die liever anoniem wenst te blijven- viel voor de mooie praatjes van de kennel: op 15 augustus betaalde ze er 950 euro cash voor een schattig Engels bulldogje. Enkele uren na aankoop bleek het dier niet alleen doodziek, fokker Rudy Guedens gaf inmiddels ook toe dat de puppy op negen weken uit Tsjechië is ingevoerd.

'Ik ben goedgelovig geweest', vertelt Veerle. 'Je denkt dat zoiets alleen een ander overkomt. Ik wist helemaal niet dat het hondje uit Tsjechië kwam. Op het eerste zicht leek ze best gezond, maar een uur na aankoop begon ze te hoesten en te snotteren. Eerst dacht ik nog dat dat normaal was, maar toen de situatie verergerde ben ik toch naar de dierenarts gegaan. Die verwees me vrijwel onmiddellijk door naar de dierenkliniek in Borsbeek, waar ze mijn puppy nog vijf procent overlevingskans gaven omdat bovenste en onderste luchtwegen geïnfecteerd zijn.'

Twee jaar garantie
Na contact met het Hezehof zelf werd de hond overgebracht naar de bedrijfsdierenarts van de hondenfokkerij. 'Daar zit ze nu nog', vertelt Veerle. 'Volgens de dierenarts gaat het iets beter met haar, maar moet ze zeker nog een week ter plaatse blijven. Ik kan haar amper bezoeken omdat de praktijk op bijna een uur rijden ligt. Het is een moeilijke situatie: natuurlijk wil ik mijn hondje terug, maar alleen met de garantie dat ze honderd procent gezond is. Ik ben bang dat, eens ik aan haar gehecht ben, ze opnieuw ziek zal worden en dan kan ik niet meer terug. Daarom zou ik liever mijn geld terugkrijgen, maar de verkoper weigert dat.'

Verkoper en fokker Rudy Guedens van het Hezehof ziet geen vuiltje aan de lucht. 'Ik zal mevrouw óf een perfect gezond hondje teruggeven óf haar vergoeden, maar het is nog te vroeg om tot conclusies te komen. Mijn dierenarts beweert dat euthanaseren niet nodig is en dat ze erdoor kan komen. De puppy wordt nu op mijn kosten verzorgd en doet het heel goed nu. Ik begrijp dat het baasje ongerust is, maar in tegenstelling tot de verplichte tien-dagen-garantie, geef ik mijn kopers een garantie van twee jaar. Dit is de normale gang van zaken.'
 
Bovenaan