Levensmiddelen Oost-Europa is voedsel uit EU-landen beu

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechen en Slowaken doen inkopen over de grens

Slowakije is het meer dan zat en praat vandaag met drie andere landen in Oost-Europa over de kwaliteit van de spullen die ze uit andere EU-landen krijgen. Dat is B-keus en spul van mindere kwaliteit dan in de rijkere landen wordt verkocht, zeggen ze.

Zelf klaagt Slowakije al tijden over te weinig vis in de vissticks. Hongarije zegt dat de chocoladepasta en wafels die het land geleverd krijgt van veel mindere kwaliteit zijn dan die in Oostenrijk. Let wel: het gaat om producten van hetzelfde merk en in dezelfde verpakking, zeggen de Oost-Europeanen.

De klacht is niet nieuw, maar het is nu tijd voor actie, zei de Slowaakse premier Robert Fico tegen de BBC. Hij gaat praten met Hongarije, Tsjechië en Polen over een gezamenlijke strategie. Volgende week volgt een gesprek met voorzitter Juncker van de Europese Commissie.

Boycot
Als de landen geen toezeggingen krijgen over betere kwaliteit van hun vissticks en chocopasta, kon het weleens komen tot een burgerinitiatief waarvoor Fico met gemak een miljoen handtekeningen bij elkaar denkt te kunnen krijgen. In het ergste geval kunnen de gedupeerde landen producten uit andere Europese landen gaan boycotten.

In maart werd in Duitse media ook al geklaagd over minderwaardige producten. Slowaken en Tsjechen in de grensgebieden deden hun boodschappen liever in Oostenrijk en Duitsland, omdat ze daar betere yoghurt, boter, salami en waspoeder konden krijgen.

Boterhamworst
De keuringsdiensten in de landen onderschrijven de klachten van klanten. Zo bleek in Slowakije niet alleen dat er minder vis in de vissticks zat dan in die van hetzelfde merk in Duitsland, ook wasverzachters en koffie zijn er van mindere kwaliteit. In Tsjechië gaat het ook over icetea en boterhamworst.

Hier en daar wordt geklaagd over economische discriminatie en zelfs over voedselracisme. Zover wilde een Tsjechische vrouw tegen de BBC niet gaan. "Wel denk ik soms dat wij voor fabrikanten de vuilnisbak zijn. Wat er overblijft, sturen ze naar Tsjechië."

Smaak van het land
Voedselfabrikanten zeggen dat de klachten en onderzoeken van de keuringsdiensten niet deugen en dat er niets aan de hand is. Anderen erkennen dat er verschillen zijn, maar zeggen erbij dat dat komt doordat producten zijn aangepast aan de smaak van het land.

Bron: nos.nl
 
Wij hebben medio mei eens de proef op de som genomen. Boodschappen gedaan in Duitsland, Zitau, net over de grens en daar onder meer Nutella, en voorverpakte vleeswaren gekocht. Daarna exact hetzelfde, zelfde merk en verpakking, in Tsjechië gekocht en het verschil was substantieel.

De Tsjechische Nutella is gemaakt in Polen en smaakt heel anders dan de Duitse Nutella die uit Italië komt. Tsjechische Nutella is compacter in massa en stijver om te smeren dan de Duitse. Idem qua smaak voor de worst en ham.

Verder valt op dat er veel ongezonde transvetten in Tsjechische producten zitten, die in dezelfde producten in Duitsland er niet in zitten.

Aanpassen aan de smaak van het land? Ja, dag, daar geloof ik dus weinig tot niets van. Winstmarge verhogen door slechtere kwaliteit te leveren geloof ik dan weer wel.

Tel daarbij op dat in Duitsland boodschappen doen intussen goedkoper is dan in Tsjechië zelf en dan is de keuze snel gemaakt.
 
Ja, het ontbreken van de servicementaliteit en de glimlach in Tsjechië. Moest er in het begin, toen wij hier net woonden, nogal aan wennen, maar nu weet ik niet beter. Als de mensen in de supermarkten en kleine winkels je kennen is de glimlach er trouwens wel hoor.

Daar heb ik hele avonden over gediscussieerd met mijn (Tsjechische) vrouw onder genot van veel wijn.

Over wijn gesproken. Vrijwel elke stad(je) heeft intussen wel een vinotheek waar je tegen goede prijzen prima wijn kunt kopen. Of in fles of je koopt petflessen van 1.5 of 2.0 liter. Prima Tsjechische witte en rode wijnen die goed smaken. Na het leegdrinken ren je terug en laat je de petfles weer vullen. Lekker voor bij de BBQ!
 
...knip...
Aanpassen aan de smaak van het land? Ja, dag, daar geloof ik dus weinig tot niets van. Winstmarge verhogen door slechtere kwaliteit te leveren geloof ik dan weer wel.

...knip...

Ik geloof wel degelijk erin dat men producten aanpast aan de smaak van het land.
Voor de eerste keer jaren geleden gemerkt na het drinken van een onsmakelijk glas Fanta. Bleek dat het Duitse Fanta betrof.

Daarna de proef op de som genomen en twee glazen ingeschonken, een met net over de grens in Duitsland gekochte Fanta, een met Nederlandse Fanta. Daar waar ik de Nederlandse Fanta al jaren heel lekker vond/vindt, smaakte de Duitse Fanta voor geen meter. Ik zou hem persoonlijk zelfs bijna als vies smakend beoordelen. Ook qua kleur is er een zichtbaar verschil, D-Fanta is donkerder van kleur dan NL Fanta.

Het is heel gewoon dat firma's op basis van de smaakvoorkeur van de inwoners van een land de receptuur van hun producten aanpassen. Dat heeft dan weer inderdaad met hogere omzet/winst te maken, niet omdat men een slechter product met hogere winstmarge levert, maar omdat er meer product verkocht wordt als de smaak ervan beter bij de consument valt.

Dat de individuele smaak van een consument afwijkt komt beslist voor, maar daarmee hoeft dat nog niet te betekenen dat het een slechtere kwaliteit product betreft.
 
Zodra er erg veel en vaak transvetten gebruikt worden mag je, zelf formeel, spreken van een inferieure kwaliteit. Er is intussen genoegzaam bewezen dat transvetten ronduit schadelijk voor het menselijke gestel zijn. Als dus producten in Duitsland en Nederland vrijwel geen transvetten meer bevatten, maar dezelfde producten in Tsjechië wel, spreek je dan in mijn optiek van inferieure kwaliteit. En van snelle winst.

Niets mis met winst maken, maar laat de consument daar niet de dupe van worden.
 
Wij kopen de meeste producten bij de diverse Lidl's en Norma's en zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de producten, zelfs de Penny, je kunt er je niet beklagen. Wanneer ik vanuit Praag naar Duitsland zou rijden, dan is dat financieel niet meer haalbaar en ook niet meer goedkoper.
 

Ad Verschoor

Donateur
Brussel: geen inferieur voedsel in Oost-Europa

BRUSSEL (ANP) - Het is onaanvaardbaar dat levensmiddelen van hetzelfde merk en met dezelfde verpakking in Oost-Europese landen van lagere kwaliteit zijn dan in West-Europa. ,,Ik ben vastbesloten een einde te maken aan deze onder EU-wetgeving verboden praktijk, en zeker te stellen dat alle consumenten gelijk worden behandeld'', aldus EU-commissaris Vera Jourova (Justitie en consumentenrechten). Zij wil dat consumenten niet langer worden ,,misleid''.

Landen als Slowakije en Tsjechië klagen dat er minder vis zit in vissticks die in hun land worden verkocht, of minder cacao in chocoladeproducten. Zij spraken van ,,voedselapartheid''. Ook bijvoorbeeld koffie en wasmiddel zouden soms van mindere kwaliteit zijn.

De Europese Commissie heeft een gids gemaakt waarmee de nationale toezichthouders kunnen nagaan of EU-wetgeving wordt overtreden. Om de feiten boven tafel te krijgen, werkt de commissie daarnaast aan een methode om vergelijkende tests te verbeteren. Hiervoor is 1 miljoen euro beschikbaar. Eenzelfde bedrag wordt vrijgemaakt voor studies en handhavingsacties.

Omvang onduidelijk
De omvang van het fenomeen is onduidelijk, maar het gaat mogelijk om honderden producten. Jourova zei niet te willen oproepen tot een boycot, waar de Slowaakse premier Robert Fico eerder mee dreigde. Het is volgens de EU-commissaris nog te vroeg om bedrijven die ,,valsspelen'' aan de schandpaal te nagelen. Dat doet ze pas als ze het bewijs heeft gezien. Ondertussen kunnen consumenten er zelf voor kiezen andere merken te kiezen, is haar suggestie.

Levensmiddelenfabrikanten stellen dat ze geen regels overtreden en hun producten slechts aanpassen aan de lokale smaakvoorkeuren. Zij hebben in gesprekken met de commissie wel toegezegd nog deze herfst met een gedragscode te komen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei eerder deze maand dat er in de EU geen 'tweederangsconsumenten' mogen zijn.

Slowakije en Tsjechië organiseren op 13 oktober een ministeriële bijeenkomst in Bratislava over de verschillen in voedselkwaliteit.

Bron: nd.nl
 
Ik zou zeggen tegen al die Midden- en Oost-Europeanen: kies voor jullie eigen regionale producten. Daar zit zoveel goeds en lekkers tussen, echt niet slechter dan al dat spul van Unilever e.d., dus daar hoeven jullie je echt niet voor te schamen.
 
Ook Bulgaar krijgt straks visstick mét vis

Bron: ad.nl - KOKEN & ETEN - Frans Boogaard 02-02-18

Eten en drinken zijn over een paar maanden in Midden- en Oost-Europa gegarandeerd net zo lekker en gezond als bij ons. Nog dit voorjaar komt er een einde aan het 'dumpen' van producten van inferieure kwaliteit, belooft Eurocommissaris Vera Jourová.

De eurocommissaris van Consumentenzaken, zelf Tsjechische, zei dat vanmorgen in een toespraak in Praag. Haar baas, Commissievoorzitter Juncker, maakte zich vorig jaar september in zijn State of the Union al flink boos over fabrikanten die onder precies hetzelfde merk en in precies dezelfde verpakking in Midden- en Oost-Europa inferieure producten op de markt brengen: koffie met minder cafeïne en meer suiker, vissticks met minder vis, ice-tea met minder suiker en meer kunstmatige zoetstoffen.

2475443-img-vera-jourova-eu-komisarka-v0.jpg
Eurocommissaris Vera Jourová

In contacten met de voedingsindustrie en handel maakte ze duidelijk dat het afgelopen moet zijn met het belazeren van de consument. Ze kwam met geld over de brug om landen die dat nodig hadden te helpen met meer armslag voor hun voedsel- en warenautoriteit. Tegelijkertijd ontwikkelde het Europese Joint Research Center (gemeenschappelijk onderzoekscentrum) met steun van zestien lidstaten gemeenschappelijke onderzoeksmethoden, die in april klaar zijn.

Voorbeelden die Jourová vanmorgen noemde: de Duitse wafelbakker Bahlsen stopt voortaan echte boter in zijn boterkoekjes, babyvoedingsproducent Hipp doet voortaan overal in Europa ongeveer even veel groente in zijn potjes babyvoeding en pralinefabrikant Ferrero gaat voortaan in Duitsland precies hetzelfde recept voor Nutella gebruiken als in de rest van Europa.

Mandje
Vanaf mei kunnen zij een ‘mandje’ van voedingsartikelen die dwars door Europa verkrijgbaar zijn, gezamenlijk gaan testen op bijvoorbeeld suiker- en vetgehalte en chemische toevoegingen. Jourová verwacht de eerste resultaten eind dit jaar. Daarna is het aan de consument, zo zei ze vanmorgen. ,,Die zou gewoon moeten ophouden met eten en drinken van mindere kwaliteit te kopen.” Dertig jaar na dato verdwijnt daarmee het laatste restje IJzeren Gordijn, de hermetisch gesloten grens die Oost- en West-Europa na de tweede wereldoorlog decennialang van elkaar gescheiden hield.

Ondanks de Brusselse inspanningen blijft ook de komende maanden en jaren nog veel neerkomen op de nationale voedings- en warenautoriteiten, maar als zij geld nodig hebben om bewijs te verzamelen tegen fabrikanten of naleving van hun eigen regels af te dwingen, dan heeft Jourová daar een bescheiden potje voor klaarstaan. Brussel zelf kan ingrijpen op grond van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken. Bovendien komt de Commissie in april nog met wat ze een ‘new deal’ voor consumenten noemt. Die moet het consumenten of consumentenorganisaties makkelijker maken om sjoemelende fabrikanten aan te pakken en zonodig te bestraffen. Inmiddels zien sommige fabrikanten zelf al in dat ze maar beter, soms zelfs bijna letterlijk, boter bij de vis kunnen doen.
 
Dus binnenkort is onze Nutella gemaakt met chocolade ipv van DSM chemie, smaakt het echt naar hazelnoten en hoef je het niet eerst te verdunnen omdat het anders je brood in drie delen scheurt. Ik ben benieuwd.

Misschien een idee om een inzameling te starten voor die arme Tsjechen en het dan met een vrachtauto naar Tsjechie te rijden om er vervolgens drie medewerkers mee te betalen en ... Oh nee, ander topic, sorry Ad!
 
Nou, de rohliky is er niet tegen bestand. En dat is juist zo lekker. Vers van de bakker, nog warm en knapperig. Opensnijden en dan dikke licht gezouten roomboter erop met Nutella..... kwijl!
 
EU neemt maatregelen tegen 'B-voedsel' in Oost-Europa

Het wordt voedselfabrikanten verboden om in verschillende EU-landen levensmiddelen aan te bieden die dezelfde verpakking hebben, maar een andere samenstelling. De Europese Commissie gaat hiervoor de wetgeving aanpassen. Dat houdt in dat bijvoorbeeld vissticks in Hongarije voortaan hetzelfde moet smaken als in Nederland, tenzij de marketing en de verpakking worden aangepast.

De wetgeving wordt aangepast na klachten van landen uit Centraal- en Oost-Europa. Die beschuldigen voedselproducenten ervan opzettelijk producten van slechtere kwaliteit te leveren. Zo zou Nutella-chocopasta minder romig zijn en zouden er minder theeblaadjes zitten in earlgreyzakjes. Dat is volgens de landen discriminatie.

Tweederangsconsumenten
De Commissie oordeelt dat consumenten overal hetzelfde moeten worden behandeld. Voorzitter Juncker zei vorig jaar al dat er in de EU geen "tweederangsconsumenten" mogen zijn.

De voedselfabrikanten beweerden eerder dat ze niet bewust producten van een inferieure kwaliteit maken, maar dat ze zich aanpassen aan de verschillende voorkeuren. Zo stellen ze dat Nederlanders van zoete mayonaise houden en Belgen juist kiezen voor een zure variant. De EU zegt dat in zo'n geval ook voor een andere verpakking moet worden gekozen.


bron: nos.nl
 
Bovenaan