Oorlog Rusland-Oekraïne, impact en reactie Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Oekraïne, dat sinds oktober 2023 niet meer genoeg munitie heeft, ziet zijn redder arriveren: Tsjechië

In februari verraste Praag iedereen door aan te kondigen dat het 800.000 artilleriegranaten had gevonden, verspreid over de hele wereld. Zo meldt Korii. Petr Pavel, de Tsjechische president, beweert zelfs de granaten te kunnen bemachtigen en ze aan Kiev te kunnen leveren. Hieraan zouden nog eens 700.000 granaten worden toegevoegd, onderstrepen de Tsjechische autoriteiten. Intussen wachten ze ongeduldig op de steun van de Oekraïense bondgenoten om deze levering te financieren.

Nieuw offensief in zicht?
De hoop flakkert dus opnieuw op aan Oekraïense zijde. “Het leger is al bezig met het plannen van de distributie van toekomstige munitieleveringen, maar ook met het ontwikkelen van nieuwe tactieken die moeten worden geïmplementeerd in wat lijkt op een nieuw hoofdstuk in het conflict”, meldt Korii. Deze massale levering zou een enorme impact hebben op de frontlinie. In de hoofden van bepaalde Oekraïense functionarissen wint het idee van een nieuw offensief al terrein. Maar voordat het leger aan de slag kan gaan, heeft het eerst nieuwe rekruten nodig, soldaten die zijn opgeleid en gemobiliseerd voor hetzelfde doel.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië: EU-politici kregen geld uit Russisch propagandanetwerk

PRAAG/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa. Dat deed het met geld uit Moskou, zegt de Tsjechische premier Petr Fiala. Er zouden ook Europese politici betaald zijn. Nieuwssite Denik N noemt FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff als betrokkenen.


Tsjechië: EU-politici kregen geld uit Russisch propagandanetwerk

Tsjechië: EU-politici kregen geld uit Russisch propagandanetwerk© Copyright ANP 2024

De groep zou de Tsjechische website Voice of Europe gebruikt hebben om lidstaten van de Europese Unie te ontmoedigen om Oekraïne te steunen. Volgens Fiala is ook het Europees Parlement "bereikt". Hij gaf verder geen details. Wel kondigde Fiala sancties aan tegen Voice of Europe en twee pro-Russische politici uit Oekraïne om hun betrokkenheid.
Denik N meldt op basis van bronnen bij het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken dat politici zich door Voice of Europe lieten betalen met Russisch geld. Er zouden politici benaderd zijn uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Polen. De rechts-nationalistische Duitse partij Alternative für Deutschland wordt bij naam genoemd.

Baudet
Baudet heeft het eerder in een interview met Voice of Europe opgenomen voor Rusland in de oorlog tegen Oekraïne. De FVD-leider geeft desgevraagd geen inhoudelijke reactie. "Haha", stuurt hij op vragen van ANP.

Van de huidige Nederlandse Europarlementariërs komt De Graaff het vaakst aan het woord bij Voice of Europe. Hij heeft de artikelen op de site zelf regelmatig verspreid via sociale media. In een interview uit oktober vorig jaar zei hij onder meer dat Europa alleen een serieus machtsblok kan worden door samen te werken met Rusland.
De Graaff, die het steevast opneemt voor Rusland en Oekraïne en het Westen hekelt, noemt de berichtgeving "pure laster" van partijen die zich juist laten bedotten door Amerikaanse propaganda. Hij stelt slechts uit te zijn op vrede, "en om die boodschap uit te dragen hebben we geen betalingen nodig".

Bron: anp.nl
 
We wensen jullie allen die in Tsjechië wonen veel kracht en gemoedsrust toe, dat zal best wel moeilijk zijn.
Maar we beseffen dat jullie dichter bij de oorlog zitten.

Er word door ons ook aan jullie gedacht.
Fijn dat jullie ook kracht kunnen putten uit jullie vrienden op het forum.

Heel veel sterkte toegewenst, beste mensen.

Jullie vrienden,
J.J uit NL.
niet zo bang zijn
 
Tsjechië slaat alarm: “Rusland saboteert Europese spoorwegen”

Volgens Tsjechië probeert Rusland Europese spoorwegen aan te vallen. Dat zegt de Tsjechische minister van Transport Martin Kupka in de Britse krant Financial Times.


Kupka beweert in het artikel dat Rusland “allerlei vormen van Europese infrastructuur en openbaar vervoer” probeert te saboteren. Ook Estland beschuldigt de Russen van het verstoren van gps-signalen, waardoor onder andere smartphones, vliegtuigen en wapensystemen niet naar behoren functioneerden. De Britse luchtmacht zou ook getroffen zijn.

“Rusland heeft sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne al duizenden pogingen ondernomen om de Europese spoorwegen te saboteren”, zegt Kupka. “We staan voor een complexe situatie, maar ik ben tevreden over het feit dat wij ons kunnen verdedigen tegen de aanvallen.”

bron: hln.be
 

Ad Verschoor

Donateur

Minister Tsjechië: Rusland voert cyberaanvallen uit op Europees spoornetwerk​

Rusland heeft verschillende cyberaanvallen uitgevoerd op het Europese spoornetwerk. Dat claimt de Tsjechische minister van Transport. Het Kremlin zou daarmee de Europese infrastructuur willen destabiliseren.
Rusland heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne 'duizenden pogingen' gedaan om het Europese spoornetwerk te ontregelen, vertelt de Tsjechische minister Martin Kupka in een interview met de Financial Times. Tsjechië heeft volgens hem ervaring met dergelijke hackpogingen. Rusland zou onder meer signaleringssystemen en de netwerken van de Tsjechische spoorwegmaatschappij České dráhy hebben aangevallen.
Er zouden ook Russische aanvallen gericht zijn op seinsystemen. Dergelijke cyberaanvallen kunnen, als ze succesvol zijn, ernstige ongelukken veroorzaken. Kupka zegt dat dit tot nu toe niet is gelukt. In het verleden is eerder bericht over Russische pogingen om de Europese energie-infrastructuur te destabiliseren, maar er werd minder gesproken over hackpogingen op het spoornetwerk, schrijft de FT.
Vorig jaar publiceerde het Europese cybersecurityagentschap Enisa al wel een rapport waarin dergelijke dreigingen werden besproken. Het agentschap waarschuwde toen dat spoorwegmaatschappijen vaker worden aangevallen, vooral vanwege de Russische inval in Oekraïne. Ook het Tsjechische agentschap voor Cybersecurity, Nukib, waarschuwde eerder voor een grote toename van het aantal cyberaanvallen.

Bron: tweakers.net
 

Ad Verschoor

Donateur

België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed


België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed

België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed© Copyright ANP 2024

BRUSSEL (ANP) - België en Tsjechië willen dringend op Europees niveau de Russische inmenging in de Europese verkiezingen aanpakken. In een gezamenlijke brief vragen deze twee landen aan alle EU-leiders om de opsporingsbevoegdheden van enkele Europese instellingen uit te breiden. "Die schieten nu tekort", zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

Tsjechië maakte recent bekend een netwerk te hebben opgerold dat Europese politici heeft betaald voor het verspreiden van Russische propaganda. Ook ten minste één Nederlandse politicus zou onder Russische invloed staan, volgens het Tsjechische onderzoek. België heeft, met Brussel als zetel van de Europese Raad, het Europees Parlement en de NAVO, een juridische verantwoordelijkheid bij de opsporing van eventuele omkoping. De Belgische justitie heeft inderdaad een onderzoek geopend.
Maar eigenlijk kunnen een klein aantal betrokken landen niet genoeg uitrichten tegen deze grote internationale zaak van Russische overtredingen en het potentiële gevaar van de beïnvloeding, is de strekking van de brief van De Croo en zijn Tsjechische collega. Daarom willen de landen er een gezamenlijke EU-zaak van maken. Ze willen "dat de Europese Raad echt wel een opdracht geeft om dit zo snel mogelijk te gaan verder uitwerken", zegt De Croo bij aankomst op de top.

Meer bevoegdheden

Het Europees Openbaar Ministerie en het Europese fraudebestrijdingsdienst OLAF kunnen Russische beïnvloeding nu niet voldoende bestrijden, vindt De Croo. Hij bepleit ruimere taken en bevoegdheden voor de beide EU-instanties.
"We kunnen Rusland simpelweg niet weg laten komen met een dergelijke openlijke aanval op onze democratische instituten en principes", stelt de brief van België en Tsjechië. De daders moeten dan ook niet alleen op individuele sanctielijsten van landen komen, maar ook op een Europese sanctielijst, vinden de Tsjechen en Belgen.
Tijdsnood
De Belgische premier Alexander De Croo zei bij binnenkomst op de topbijeenkomst van EU-regeringsleiders dat er geen tijd te verliezen valt samen de Russische beïnvloeding goed aan te pakken. "Dit is de laatste Europese Raad van regeringsleiders voor de Europese verkiezingen", herinnerde hij. "We moeten niet naïef zijn en ons afvragen of we wel genoeg zijn toegerust om een antwoord te bieden aan dit type van hybride oorlogsvoering, dat we pakweg tien jaar geleden nog niet hadden".

Bron: rd.nl
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Nederland en Tsjechië tekenen overeenkomst voor verdere samenwerking

Minister Kajsa Ollongren reisde vanuit Roemenië door naar Tsjechië. Daar ondertekende ze met haar ambtsgenoot Jana Černochová een Memorandom of Understanding. De landen kunnen daarmee bijvoorbeeld afspraken maken over een nieuwe gemeenschappelijke aanschaf van munitie.


Ministers Ollongren en Jana Černochová staan op een podium terwijl saluerende militairen voorbij lopen.

Kajsa Ollongren en Jana Černochová.

Ollongren: ‘‘De relatie met de Tsjechen is goed en we hebben al op meerdere gebieden intensief samengewerkt. Bijvoorbeeld bij het snel kopen van 155 mm-granaten voor Oekraïne. Door het tekenen van deze overeenkomst versterken we de relatie en kunnen we in de toekomst nog nauwer samenwerken.’’

Artilleriegranaten
Oekraïne heeft een groot tekort aan 155 mm-granaten voor de door het Westen gedoneerde houwitsers. Tsjechië heeft daarom het initiatief genomen om Oekraïne snel aan munitie te helpen. Het plan is om 800.000 artilleriegranaten voor het Oekraïense leger te leveren afkomstig van wapenleveranciers wereldwijd. Nederland is een van de 15 landen die het initiatief van Tsjechië steunen en stelt hier € 250 miljoen voor beschikbaar.

Bron: defensie.nl
 

kuurgast

Donateur
Oekraïners in Tsjechië, zullen zonder registratie bij de militaire commissie geen documenten ontvangen.
Oekraïners in Tsjechië kwamen tegen, dat ze zonder registratie bij de militaire commissie geen documenten zullen ontvangen.

Oekraïners die in Tsjechië wonen, zijn door de beslissing van hun thuisstaat in een onaangename situatie terechtgekomen. Als ze tussen de 18 en 60 jaar oud zijn, moeten ze nu hun gegevens aan de Oekraïense militaire commissie doorgeven, zodat ze deze thuis kunnen volgen en eventueel kunnen opbellen. Als zij de gegevens niet meesturen, hebben zij geen recht op consulaire dienstverlening en zal de Oekraïense ambassade hen bijvoorbeeld geen nieuw paspoort verstrekken.

Als hun huidige paspoort verloopt, kunnen ze in de problemen komen en in het ergste geval worden uitgezet. Oekraïners die tevergeefs op een paspoort wachten, willen zich voor de rechter verdedigen. Zij wijzen erop dat zij een nieuw document hebben aangevraagd voordat de nieuwe regels waren goedgekeurd en dat verplichtingen niet met terugwerkende kracht kunnen worden opgelegd.

‘Vier maanden geleden hebben we een paspoort aangevraagd. Alle data waarop het aan ons zou worden overhandigd zijn al verstreken en we hebben niets”, zegt Julie Maximenko, die zich bezighoudt met een paspoort voor haar 18-jarige zoon Volodymyr. Hij is een van de ruim 90.000 Oekraïners in Tsjechië die tussen de 18 en 65 jaar oud zijn en tijdelijke bescherming genieten.

De consulaire autoriteiten legden de situatie eerst uit met technische problemen. “Deze vermeende problemen deden zich precies voor op de dag waarop minister van Buitenlandse Zaken Kuleba zei dat Oekraïense mannen de schuld aan hun land moeten terugbetalen door oorlog te voeren”, beschrijft Oksana Kotenko, die met hetzelfde probleem te maken heeft met haar stiefvader, hij kwam in 2006 naar Tsjechië.

In zijn verklaring heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne zichzelf gerustgesteld dat de acceptatie van bijvoorbeeld nieuwe paspoortaanvragen alleen is opgeschort en dat alle bestellingen die vóór 23 april zijn geplaatst normaal zullen worden verwerkt. Op 18 mei werd een nieuwe mobilisatiewet van kracht; consulaire diensten worden opnieuw verleend aan mannen die geschikt zijn voor de strijd, maar alleen als ze zich registreren bij de militaire commissie. Blijkbaar geldt dit ook voor de afgifte van paspoorten, waar al vóór de invoering van de nieuwe wet om werd verzocht.

“Zelfs als ze al eerder een aanvraag hadden ingediend, kan er helaas niets worden gedaan zonder documenten van de militaire commissie”, zegt Nadia Malovana van de Oekraïense ambassade in Tsjechië. Documenten van de militaire commissie kunnen ook worden verkregen door online te registreren, maar Oekraïners in Tsjechië zijn het daar niet mee eens.

‘Wetten mogen niet met terugwerkende kracht worden toegepast. Onze paspoorten zijn besteld en betaald voordat de nieuwe wet werd goedgekeurd en van kracht werd”, beschrijft Kotenko. Zij dienden in Tsjechië aanvragen in bij een spin-off fabriek van het Oekraïense staatsbedrijf Dokument. Advocaat Jiří Pokorný heeft deze persoon al een brief gestuurd, waarin hij oproept tot stopzetting van het illegale gedrag.

"De contracten werden gesloten nog voordat zelfs maar bekend was wat de definitieve versie van de wet zou zijn", zegt Pokorný. Houd er rekening mee dat de activiteiten van het bovengenoemde bedrijf Dokument onderworpen zijn aan het Tsjechische rechtssysteem en dat het niet afleveren van betaalde paspoorten heeft geresulteerd in contractbreuk. Hij omschreef de huidige procedure als discriminerend; vrouwen en kinderen hadden normaal gesproken documenten moeten ontvangen, zelfs in tijden van “technische problemen”. Het aantal cliënten dat hij in deze materie vertegenwoordigt neemt voortdurend toe, het zijn er al ruim zeshonderd.

Zo vervalt het eerder genoemde paspoort van Volodymyr op 19 oktober van dit jaar. Ongeldige documenten kunnen hem in de problemen brengen. “Elke Oekraïner die bij ons tijdelijke bescherming heeft, is verplicht zich te bewijzen met een geldig reisdocument, waar hij tijdelijke bescherming heeft. Als hij dat niet doet, riskeert hij een boete van maximaal vijfduizend kronen en de mogelijkheid van een administratieve procedure voor deportatie”, zegt Josef Urban, woordvoerder van het Directoraat van Buitenlandse Politiediensten.

De Oekraïners hoeven daarentegen niet bang te zijn dat Tsjechië hen op verzoek van Oekraïne naar huis zal sturen. "De uitvoering van een dagvaarding op het grondgebied van een vreemde staat is onmogelijk", zei minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan.

Bron goochelvertaling van novinky.cz.
 
Bovenaan