Oorlog Rusland-Oekraïne, impact en reactie Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Russische patriarch Kirill eerste naam op Tsjechische nationale sanctielijst.

De Tsjechische regering heeft de naam van Kirill woensdag toegevoegd aan haar eigen Tsjechische lijst volgens de zogenaamde Magnitsky-wet, die in januari van kracht werd. Het is een sanctiewet die op 3 januari 2023 in Tsjechië in werking is getreden. Het staat de vaststelling van nationale beperkende maatregelen toe.

Tsjechië is nog maar de tweede lidstaat van de EU die de Russische patriarch bestraft voor zijn onvoorwaardelijke steun aan de invasie in Oekraïne.
De Tsjechische regering heeft op vraag van minister Jan Lipavsky van Buitenlandse Zaken een inreisverbod uitgevaardigd voor de Russisch-orthodoxe kerkleider Kirill Gundyaev. Ook alle geldtransfers vanuit Tsjechië naar het patriarchaat van Moskou worden voortaan geblokkeerd. Volgens minister Lipavsky, die zijn vraag met een dossier van meer dan honderd bladzijden ondersteunde, wordt de Russisch-orthodoxe kerkleider daarmee bestraft voor zijn onvoorwaardelijke steun aan de Russische invasie in Oekraïne, de rechtvaardiging van de wreedheden van Russische soldaten in Oekraïne en zijn activiteiten die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne schonden of bedreigden.

Na Litouwen is Tsjechië nog maar de tweede lidstaat van de EU die de patriarch op een sanctielijst plaatst. Een poging van de EU om dat te doen, stuitte vorig jaar op een veto van Hongarije. Inmiddels werd de omstreden Russisch-orthodoxe kerkleider op de sanctielijst geplaatst van Groot-Brittannië, Canada en Oekraïne.

Bronnen oa kerknet.be + novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechische president Pavel ontmoet Zelenskiy: een kwestie van 'wanneer' – niet 'of' – Oekraïne toetreedt tot de EU en de NAVO.

De Tsjechische president Petr Pavel en zijn Slowaakse tegenhanger Zuzana Čaputová zijn vanmorgen met de trein in Kiev aangekomen, kort nadat veel locaties in Oekraïne, waaronder de hoofdstad, donderdagavond het doelwit waren van een nieuwe reeks Russische raketaanvallen. Beide staatslieden voerden overdag gesprekken met het Oekraïense staatshoofd Volodymyr Zelensky, maar bezochten ook verschillende plaatsen.
Dit is Pavels eerste reis naar Oekraïne in zijn hoedanigheid van staatshoofd sinds de Russische invasie afgelopen februari begon.

Eerder deze week reageerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov op de opmerkingen van president Petr Pavel over de rol van China in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
In een dinsdag gepubliceerd interview met Politico zei Pavel dat China "geen vrede wilde" in Oekraïne. Hij voerde aan dat China te veel profiteert van de oorlog om de rol van vredestichter te spelen.
Lavrov zei dat de opmerkingen van Pavel "niet overeenkomen met de activiteit van een normale politieke functionaris."

Pavel heeft de Oekraïense stad Bucha bezocht, waar vorig jaar een massale genocide plaatsvond. Hij zei dat het Westen "zoiets nooit meer mag laten gebeuren". Hij herhaalde ook dat Tsjechië de Oekraïners niet alleen tegen Rusland mag laten vechten.
Pavel zei vanmorgen ook dat de vernieling in de steden van Oekraïne duidelijk aantoont dat Rusland opzettelijk burgerdoelen aanvallen en chaos willen veroorzaken en de wil van Oekraïners om zichzelf te verdedigen willen breken. Hij zei dat de verwoeste stad hem deed denken aan de vernietiging in andere gebieden van langdurige conflicten, zoals Afghanistan of het voormalige Joegoslavië.
"Het is een triest gezicht. Ik dacht dat ik het nooit meer van zo dichtbij zou zien. En vooral in Europa", zei Pavel ter plekke tegen journalisten.

"De beschamende aanvallen op sommige Oekraïense steden in de nacht, waaronder Dnipro en Uman, waarbij onschuldige burgers om het leven kwamen, herinneren ons eraan dat we het ons niet kunnen veroorloven om weg te kijken", zei Čaputová.

In de stad Borodjanka bekeken de politici ook graffiti van de bekende kunstenaar Banksy, waarin een kleine jongen een volwassen man in elkaar slaat.
Pavel legde samen met Čaputová bloemen bij het herdenkingsmonument van de Belofte van de Tsjechische Partij uit 1914 op het Sofia-plein in Kiev, ter nagedachtenis aan een Tsjechische militaire groep die in Rusland was gestationeerd.
De Tsjechische en Slowaakse presidenten hebben daarna bloemen gelegd bij de herdenkingsmuur van gevallen verdedigers van Oekraïne, ter nagedachtenis aan de soldaten die zijn omgekomen in de huidige oorlog. Elke dag komen er nieuwe namen bij. De twee staatslieden inspecteerden ook de Russische militaire uitrusting in de buurt die de Oekraïners wisten te vernietigen.

Vanmiddag had Pavel een ontmoeting met de Oekraïense tegenhanger Zelensky. De Tsjechische president zei dat hij zou aandringen op het begin van de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne tegen het einde van het jaar.
"Voor ons is het lidmaatschap van Oekraïne in de EU en de NAVO geen kwestie van of, maar wanneer", zei Pavel. "Ze willen niet gratis lid worden van de EU of als cadeau. Ze hebben veel te bieden en verdienen het lidmaatschap volledig. Met hun heldhaftigheid zijn ze een voorbeeld voor veel landen", aldus Pavel.
Zelensky verzekerde Pavel en Čaputová dat Oekraïne "helemaal klaar" was om lid te worden van de EU.

Per hoofd van de bevolking is Tsjechië een van de belangrijkste supporters van het aangevallen land.
Pavel zei vanmiddag dat Tsjechië zes sleutelprojecten klaar heeft staan waarin het land binnenkort niet alleen technologie, maar ook productie naar Oekraïne kan overdragen.
Pavel noemde voorbeelden van Tsjechische wapen- en productiebedrijven die middelen kunnen leveren aan Oekraïne.
Wat betreft directe militaire hulp aan Oekraïne, zei Pavel dat de productie van lichte gevechtsondersteuningsvliegtuigen voor Oekraïne momenteel wordt gepland.
De presidenten van de Tsjechische Republiek, Oekraïne en Slowakije ondertekenden vandaag ook allemaal een verklaring over samenwerking en partnerschap in Kiev.
Tsjechië is ook op weg naar de opening van een consulaat-generaal in de regio Dnjepropetrovsk voor betere samenwerking.

Zelensky heeft Pavel verteld dat Oekraïne meer militaire uitrusting nodig heeft: namelijk vliegtuigen, kanonnen en gepantserde voertuigen. Dit komt omdat Oekraïne zich voorbereidt op een tegenaanval.
Hij bedankte ook Tsjechië en Slowakije voor hun steun aan het integratieproces van Oekraïense vluchtelingen en voor de oprichting van een tribunaal om Russische misdaden in Oekraïne te vervolgen.
Zelensky heeft gezegd dat Oekraïense vluchtelingen in Tsjechië, Slowakije en andere landen "hun eigen antwoord moeten vinden" op de vraag of ze tijdens of na de oorlog naar Oekraïne moeten terugkeren - of helemaal niet. De president van Oekraïne zei dat hij de terugkeer van alle Oekraïners overweegt na de overwinning van hun land in de oorlog tegen Rusland.

Volgens de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen zijn er meer dan 8,1 miljoen Oekraïense vluchtelingen in Europa. Naar schatting wonen er momenteel meer dan 300.000 in Tsjechië.

Tijdens een persconferentie op vrijdag prees Pavel de vooruitgang die Oekraïne had geboekt tijdens de anderhalf jaar durende oorlog met Rusland. Volgens hem zou Tsjechië zich moeten laten inspireren door Oekraïne.
"Het land, dat al anderhalf jaar in een meedogenloze oorlog verwikkeld is, is niet alleen niet gebroken, maar is vastbesloten om het tot een overwinning te brengen. Het is iets geweldigs en het zou ons moeten motiveren", beschreef Pavel zijn indrukken van het bezoek aan het einde van zijn programma in Kiev op vrijdag.
"Als ik echter één specifiek ding zou zeggen waar we ons waarschijnlijk door kunnen laten inspireren, dan heeft Oekraïne in oorlogstijd meer gedaan dan de Tsjechen tijdens het decennium van vrede als het gaat om de digitalisering van het staatsbestuur." Hij bekritiseerde indirect het overdreven gebureaucratiseerde en starre Tsjechische staatsbestuur.
In Oekraïne kunt u bijvoorbeeld in één dag een bedrijf via internet opzetten, documenten uploaden en de volgende dag zaken doen. In Tsjechië duurt dit proces bijvoorbeeld weken en vereisen veel autoriteiten fysieke aanwezigheid.

Tijdens het bezoek van de Tsjechische president Petr Pavel en de president van Slowakije Zuzana Čaputová in Kiev op vrijdagmiddag was er een luchtalarm en moesten ze tijdelijk naar de schuilkelder onder het hotel.

Bronnen oa expats.cz + seznamzpravy.cz + novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Meel in actie vol schimmel... Tsjechisch ministerie weerlegt leugens over Oekraïens graan.

Na het Slowaakse geval van gebrekkig graan uit Oekraïne begonnen geruchten de ronde te doen over graan dat in Tsjechië was geïmporteerd. Het ministerie van Landbouw besloot de meest voorkomende hoaxes uit te leggen en te weerleggen.

Een paar dagen geleden hebben de autoriteiten in Slowakije de stof chloorpyrifos gevonden in een lading Oekraïense tarwe van 1500 ton. Het gehalte van dit bestrijdingsmiddel overschreed de toegestane hoeveelheid slechts licht.
Slowakije gaf vervolgens opdracht tot grootschalige inspecties van reeds geïmporteerd Oekraïens graan, dat niets aanstootgevends vond. Vervolgens verbood Bratislava echter de verwerking en verkoop van reeds opgeslagen Oekraïens graan en de invoer van geselecteerde landbouwproducten en levensmiddelen, waaronder graan uit Oekraïne.

Maar de gebeurtenis veroorzaakte veel speculaties, angsten en leugens over de vraag of Oekraïens graan gebrekkig is en of het überhaupt in Tsjechië moet worden geïmporteerd. Tegelijkertijd maakte het ministerie van Landbouw vorige week al bekend dat controles door de Tsjechische toezichthoudende autoriteiten op graan, vlees of eieren uit Oekraïne geen onbevredigende steekproef aan het licht brachten.

Tot nu toe hebben inspecties van granen en maalderijproducten, die voornamelijk uit Oekraïne kwamen, geen overschrijding van de wettelijke limieten van gevaarlijke stoffen aan het licht gebracht. Dat meldt de Staatsinspectiedienst voor Landbouw en Levensmiddelen (SZPI), die tot nu toe de analyse van 25 van de 63 genomen monsters heeft afgerond in een persbericht.

graan.PNG
Verschil import van Oekraïens graan naar Tsjechië en eigen Tsjechische graan.

Volgens Tsjechische minister van Landbouw Zdeněk Nekula werd slechts 4.000 ton tarwe geïmporteerd uit Oekraïne naar Tsjechië, wat minder is dan een tiende van een procent van de binnenlandse productie.
SZPI voegde eraan toe dat ze jaarlijks twee tot drie procent van de niet-conforme monsters detecteren voor voedsel- en landbouwproductie.

Het Oekraïense graan zou in de eerste plaats in de zogenaamde derde wereld terechtkomen. Toch bereikte een deel Europese landen (niet alleen Tsjechië). het graan is goedkoper door goedkopere arbeid in Oekraïne, en het is tijdelijk vrijgesteld van accijns en de kosten van een kortere reis zijn lager. Het goedkope graan werd vervolgens opgekocht door verschillende handelaren, vaak ook handelaren en speculanten.
Bronnen oa seznamzpravy.cz + novinky.cz.

Oekraïne kan nog een jaar ongehinderd goederen blijven exporteren naar de EU. Polen en Hongarije krijgen een uitzondering voor graan en maïs. De ambassadeurs van de EU stemden vrijdagmiddag in met de verdere opschorting van importheffingen en quota voor de export van Oekraïense producten naar de EU.

Het was de afgelopen weken het belangrijkste politieke onderwerp in Polen. De goede bedoeling om de economie van het binnengevallen Oekraïne te helpen, werd werkelijkheid in Polen. De export van Oekraïens graan naar de wereld via een alternatieve route via Poolse havens loopt al een hele tijd niet.
Door slechte organisatie, fraudeurs, de energiecrisis en speculanten overspoelde Oekraïense tarwe de Poolse markt. Soortgelijke problemen, zij het in mindere mate, worden gemeld door verschillende landen aan de oostgrens van de Europese Unie. Bovendien zal de situatie binnenkort gecompliceerd worden door de oogst - er zal geen plaats zijn om het graan op te slaan en er zal geen markt voor zijn, legt de Poolse journaliste, die de "graancrisis" volgt, uit in een interview voor Seznam Zprávy.
Een enorm probleem is dat de Poolse regering de organisatie van het transport van Oekraïense landbouwproducten door Polen naar de wereld vreselijk heeft verwaarloosd. Polen verklaarde de broodnodige hulp aan Oekraïne bij de export van zijn graan. Dit is van groot belang voor Oekraïne, maar ook voor graanontvangers in Afrika en het Midden-Oosten. Maar er was een opeenstapeling van problemen.
Het is al een jaar duidelijk dat de toestroom van Oekraïens graan voor problemen kan zorgen in Polen. De regering zei afgelopen augustus al dat de treinen verzegeld zullen zijn en vanaf de grens via speciale corridors rechtstreeks naar de havens zullen rijden, waardoor het graan Polen niet zal bereiken. Maar het tegenovergestelde gebeurde.
Erger nog, door de oorlog, de energiecrisis en de stijging van de kolen- en olieprijzen kreeg steenkool voorrang in de Poolse havens. En daardoor was het moeilijk om niet alleen Oekraïens graan uit Polen te exporteren, maar ook Pools graan, omdat we een grote teler zijn in Europa.
Polen heeft nu twee keer zoveel graanvoorraad als normaal, en de oogst betekent een nieuwe instroom van graan, en de oogst van dit jaar wordt naar verwachting een recordoogst. Maar er zal nergens zijn ruimte zijn om het graan op te slaan.

Er zijn zeker meer boosdoeners; het gaat om het foutenpercentage. De Europese Commissie heeft de ernst van het probleem enigszins verkeerd ingeschat, wat had kunnen worden voorspeld. Maar Polen bracht het probleem vijf volle maanden niet onder de aandacht van de Commissie - sinds oktober bleef het vijf maanden stil, klaagde het niet en vroeg het niet om hulp bij de distributie van Oekraïens graan.
Polen is het eerste land op de route vanuit Oekraïne dat dankzij de toegang tot de zee mogelijkheden heeft om graan opnieuw uit te voeren. Maar onze havens kunnen zo'n hoeveelheid niet aan, omdat ze ook andere grondstoffen moeten behandelen. Als het graan via Polen bijvoorbeeld naar havens in Nederland gaat, zou dat mooi zijn, maar vervoer over land is zo duur dat de graanprijzen stijgen en dat is niet concurrerend. Hier zou dus EU-hulp nodig zijn.
De situatie is nu een groot onderwerp in Polen, boeren protesteren, de minister van Justitie heeft het over een speciaal onderzoeksteam, een politieonderzoek.
 
Toen de oorlog uitbrak heb ik wel nagegaan wat de afstand over de weg is van hier naar de grens met Oekraïne. Gelukkig is niet te verwachten dat de oorlog zich verder naar het westen zal uitbreiden. Er is een sterk front gevormd en de kans dat men met kernwapens aan de gang gaat is toch wel verwaarloosbaar.
 

kuurgast

Donateur
Božena-robot in actie: Tsjechen helpen bij het ruimen van mijnen in Oekraïne.

De teelt van akkers in Oekraïne is soms levensbedreigend. Vooral nu in het voorjaar sterven er steeds boeren omdat ze mijnen tegenkomen. Tsjechen helpen ook bij het verwijderen van de in de grond verborgen explosieven.

Antipersoonsmijnen zijn een verraderlijk oorlogswapen. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy schat dat in zijn land een gebied van ongeveer 170.000 vierkante kilometer wordt ontgonnen - meer dan twee keer zo groot als Tsjechië. In de bevrijde gebieden van Oekraïne vordert de verwijdering van explosieven langzaam en is er een gebrek aan personeel en technologie.

De gecontroleerde ontploffing van mijnen in de regio Kherson staat onder bevel van kapitein Stjepanich. Het ont-mijnen is zojuist voltooid op meer dan 400 hectare land, waardoor boeren hun akkers kunnen omgraven en gewassen kunnen zaaien. Dit is slechts een klein tussentijds succes, aldus de commandant:
“Dit werk zal nog vijf tot acht jaar duren. Eigenlijk zou het Ministerie van Noodsituaties ervoor moeten zorgen, maar daar hebben ze de mensen niet voor. Het kostte mijn team twee en een halve maand om de 400 hectare mijn-vrij te maken.”

Stjepanich is de enige professionele pyrotechnicus in de groep. Hij trainde zijn medewerkers zelf, de methode is leren door te doen, meldt hij. Ze zouden Sovjetmijnen van ouder ontwerp goed kennen. Maar ze zouden op internet moeten zoeken naar nieuwere modellen. En ook het ontbreken van technisch materieel zou het werk enorm vertragen, voegt de kapitein eraan toe.

De Tsjechische organisatie “Team 4 Ukraine” zamelt daarom geld in voor ontmijningsrobots. Reservesoldaat Přemysl legt uit:
“Een van de beste ter wereld is de Slowaakse robot 'Božena'. Het model uit de vijfde serie kan in één uur tot 5000 vierkante meter ruimte opruimen. Een persoon kan op één dag slechts enkele vierkante meters of enkele ares opruimen door handmatig mijnen te ruimen. Daarbij loopt hij echter het risico gewond of gedood te worden.”

Robotdame Božena daarentegen is ideaal voor het Oekraïense laagland, vervolgt Přemysl. De machine is bestand tegen een explosie van maximaal negen kilogram TNT. Een klassieke plaatmijn voor antitankverdediging bevat zo'n zeven kilo TNT, stelt Přemysl ter vergelijking.

Een Božena-voertuig kost zonder belastingen een half miljoen euro. Er zijn ook verwisselbare opzetstukken die verschillende functies hebben. Met de voorschep graaft het apparaat 30 centimeter diep de grond in. Dit zou ongeveer 90 procent van alle mijnen detecteren, zegt Přemysl.
"Wanneer de robot een antitankmijn tegenkomt, vernietigt hij deze, verzamelt de TNT en gooit deze weg. Of de mijn ontploft doordat hij met de schop de lucht in wordt geslingerd. Hierdoor zijn de gevolgen van de explosie minimaal.”
Antipersoonsmijnen daarentegen bevatten slechts enkele tientallen grammen TNT en zouden geen schade aanrichten als ze direct onder het voertuig zouden ontploffen, zegt de militair.

"Team 4 Ukraine" levert apparaten aan Oekraïne, die in Tsjechië en Slowakije worden gekocht door middel van donaties aan het "Dárek pro Putina" (geschenk voor Poetin) portaal. Volgens Přemysl wordt momenteel een bedrag van 24 miljoen kronen (een miljoen euro) ingezameld:
“Hiervoor wordt een Božena-robot en toebehoren aangeschaft en worden specialisten opgeleid. Er zal ook een vrachtwagen worden georganiseerd om Božena naar Oekraïne te brengen.”
In samenwerking met de organisaties Peace Ukraine, Current About Ukraine, Team4Ukraine, Support Ukraine Slovakia, Post Bellum, Who Will Help Ukraine en Oberih.
Dit is de eerste Slowaakse campagne van het Gift for Putin-initiatief samen met de Tsjechische Dárek pro Putina.

Bronnen deutsch.radio.cz + zbraneproukrajinu.cz.
 

kuurgast

Donateur
gemeld dat een Tsjechische vrijwillige arts ernstig gewond was geraakt in de Donbas-regio in Oekraïne.
Tsjechische hospik gewond in Donbas sterft aan verwondingen in Praags ziekenhuis.

De Tsjechische hospik die vrijwilligerswerk deed in Oekraïne en oprichter van het Phoenix-gevechtsproject, die in maart ernstig gewond raakte door een granaatscherf in Oekraïne, is overleden.
Vertegenwoordigers van het Phoenix-project maakten bekend dat de man, bekend als Taylor, maandag aan zijn verwondingen was bezweken na wekenlang in het Centraal Militair Hospitaal in Praag te hebben doorgebracht.
Hij "redde persoonlijk vele gewonde strijders aan het oostfront en trainde duizenden soldaten en burgers in gevechtsgeneeskunde", zeiden vertegenwoordigers van de vrijwilligersorganisatie die de oorlogsinspanningen van Oekraïne helpt.
Bron oa expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Moskou krijgt last van Tsjechische huisbaas.

Vooruitblikkend en verdiepend: dit is de wekelijkse dosis Europamania — alles wat je moet weten over de ontwikkelingen in Europa. In deze editie: Praag botst met Moskou over... huur betalen...

In de relatie tussen Tsjechië en Rusland zit al jaren weinig muziek. Toen twee jaar geleden bleek dat er Russen betrokken waren bij het opblazen van een munitieopslag in het Oost-Tsjechische Vrbetice in 2014, zette Praag een grote groep Russen met een diplomatieke status het land uit, waarna Moskou weer Tsjechen de deur wees.

De oorlog in Oekraïne heeft het anti-Russische sentiment in de Tsjechische hoofdstad verder versterkt. Dat vertaalt zich nu in een nieuw conflict. Vorige week besloot de Tsjechische regering om oude afspraken uit de jaren zeventig en tachtig over het gratis ter beschikking stellen van Tsjechische grondstukken aan de Sovjet-Unie te schrappen.

Moskou mocht die percelen, waarop bijvoorbeeld appartementen staan voor diplomatieke doeleinden, gebruiken. Maar, zo verklaarde de Tsjechische minister van buitenlandse zaken Jan Lipavský eerder dit jaar, de Russen laten veel ruimte onbenut. Dat is ook logisch, gezien het feit dat er zoveel Russische diplomaten Tsjechië verlieten. Er zijn er nu nog zes over.

Het gaat om 59 percelen. Praag vindt daarbij dat de ruimte die de Russen via appartementen in Praag, Karlsbad en Brno hebben, niet in verhouding staat tot de ruimte die Tsjechische diplomaten in Rusland krijgen toegewezen. Rusland zou 92.000 vierkante meter in Tsjechië in gebruik hebben en Tsjechië 'maar' een kleine 27.000 vierkante meter in Rusland.

De Tsjechische regering vindt het best als de Russen willen vasthouden aan de appartementen en dergelijke, maar dan moet Moskou daar wel voor betalen. Voor de afgelopen drie jaar zou Moskou Tsjechië al 'tientallen miljoenen kroon' (miljoenen euro's) schuldig zijn, stelde minister Lipavský. Als jullie ons een rekening durven te sturen, doen wij dat ook, reageerde het Russische ministerie van buitenlandse zaken afgelopen week.

Minister van Europese zaken Martin Dvorak maakte op social media duidelijk dat de deal met de Russen uit het verleden wat hem betreft niet meer van deze tijd is. Die is afgedwongen onder de dreiging van 'de loop van Russische tanks', stelde hij.

Lees het volledige artikel: fd.nl/politiek.
Andere bronnen english.radio.cz + novinky.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechië laat Russische sporters niet meer toe op grondgebied​

10:40 uur Russische sporters mogen voortaan niet meer deelnemen aan wedstrijden en toernooien op Tsjechisch grondgebied. Dit besluit heeft de Tsjechische regering genomen als maatregel tegen de voortdurende oorlog van Rusland tegen Oekraïne. De regering volgde daarmee een advies van de sportbonden.

Omgekeerd krijgen ook individuele atleten en teams uit Tsjechië een verbod om deel te nemen aan competities in Rusland. Dat heeft vooral gevolgen voor Tsjechische ijshockeyers die in Rusland aan de competitie meedoen.

Het olympisch comité van Tsjechië heeft zich ook uitgesproken tegen deelname van Russen en Wit-Russen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het IOC heeft nog geen besluit hierover genomen, maar neigt ernaar de sporters uit die landen toe te laten onder strikte voorwaarden.

Bron: telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische autoriteiten onderzoeken activiteiten Russisch cultureel centrum in Praag

Het Russische culturele centrum in Praag, gerund door het staatsagentschap van Moskou, is onder de loep genomen door de Tsjechische autoriteiten, meldde de Tsjechische televisie. Volgens de nationale omroep is het centrum bezig geweest met het vertalen van de toespraken van president Poetin en officieel propagandamateriaal van het Kremlin in het Tsjechisch. De Tsjechische autoriteiten onderzoeken nu de activiteiten van het centrum. Het centrum heeft een diplomatieke status en biedt werk aan een tiental mensen.
Bron oa english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tegenwoordig komen er slechts tussen de 1.000 en 2.000 Oekraïners per week in Tsjechië aan, en in tegenstelling tot in het begin hebben de meeste mensen die in het land aankomen al connecties met de lokale Oekraïense gemeenschap.

Amerika schenkt 8,2 miljoen dollar aan in Tsjechië gevestigde organisaties die Oekraïners helpen

De Verenigde Staten zullen 8,2 miljoen dollar doneren om vluchtelingen uit Oekraïne en organisaties die hen in Tsjechië helpen te ondersteunen, zei de Amerikaanse ambassade in Praag op 20 juni.
Het bedrag maakt deel uit van de ruim 107 miljoen dollar die de VS aan Europese landen geven om hulp te bieden aan mensen die Oekraïne zijn ontvlucht sinds de aanval door Rusland.
Het grootste deel van het geld in Tsjechië gaat naar UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, dat 3,3 miljoen dollar ontvangt. Aanzienlijke bedragen gaan naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).
Bron oa english.radio.cz.
----------------------------------
UNHCR verstrekt 37 miljoen kronen aan Tsjechië voor vluchtelingenprojecten.

Het VN-vluchtelingenbureau (UNHCR) maakt meer dan 37 miljoen kronen (1,56 miljoen euro) over aan Tsjechië om te helpen bij de integratie van migranten. Volgens Ivana Milenkovicová, hoofd van het UNHCR-kantoor in Praag, zal het geld worden gebruikt voor taalcursussen Tsjechisch, juridisch en sociaal advies en vrijetijdsactiviteiten voor vluchtelingen. Volgens de gegevens van het ministerie zijn er momenteel 347.750 vluchtelingen in Tsjechië, de meesten van hen hebben de Oekraïense nationaliteit.
Bron oa english.radio.cz.
----------------------------------------
Tsjechië stuurt mobiele ICU-eenheid naar Oekraïne

Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een mobiele ICU-bus ingezet voor gebruik in heel Oekraïne. "Oekraïners vechten voor onze gemeenschappelijke veiligheid"
Bron oa deutsch.radio.cz.
------------------------------------------------
Strengere voorwaarden voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen nu van kracht.

Per 1 juli gelden er strengere voorwaarden voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen in Tsjechië. In lijn met een wetswijziging krijgen Oekraïense vluchtelingen die langer dan 5 maanden in het land verblijven geen gratis onderdak meer. De staat zal huisvesting blijven bieden aan alle kwetsbare groepen vluchtelingen – d.w.z. minderjarigen onder de 18, studenten van Tsjechische universiteiten, senioren ouder dan 65 jaar, mensen met een handicap en hun verzorgers, evenals zwangere vrouwen en mensen die voor kinderen onder de zes jaar zorgen.
Bron oa english.radio.cz/war-ukraine + deutsch.radio.cz/tschechien-und-der-krieg-der-ukraine.
-----------------------------------
Nieuw onderzoek toont dalende Tsjechische steun voor het helpen van Oekraïense vluchtelingen

Aanzienlijk minder mensen zeiden dat ze het idee steunen om de vluchtelingen in Tsjechië op te nemen – dit aantal bedraagt nu 56 procent, tegen 75 procent een paar maanden na het uitbreken van de oorlog.
In totaal geeft 39 procent van de Tsjechen aan "geïnteresseerd te zijn" en regelmatig de ontwikkelingen met betrekking tot Oekraïense vluchtelingen te volgen. Dit cijfer lag ongeveer 12 maanden geleden op 66 procent.
Slechts één op de tien Tsjechen is er momenteel voor dat Oekraïense vluchtelingen zich permanent in Tsjechië vestigen, terwijl meer dan 70 procent de voorkeur geeft aan alleen tijdelijke toelating, waarna de vluchtelingen na de oorlog terugkeren naar Oekraïne. Het percentage mensen dat ronduit tegen de acceptatie van Oekraïense vluchtelingen is, is gestegen van 13 procent in het voorjaar van vorig jaar tot 17 procent in de eerste drie maanden van 2023. In het najaar van 2022 was dit cijfer echter zelfs 22 procent.
Uit officiële gegevens die in april zijn vrijgegeven, blijkt dat Tsjechië meer dan 300.000 Oekraïense vluchtelingen heeft, waarvan ongeveer 56 procent van alle volwassenen een baan heeft (parttime of fulltime).
Nu de oorlog nog steeds hevig is en raketten Oekraïne blijven treffen, is het waarschijnlijk dat vluchtelingen zich in Tsjechië zullen blijven vestigen. De reactie van de Tsjechische samenleving hierop valt nog te bezien.
Bron expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië bereidt vrijwillige terugkeer van vluchtelingen voor.

Tsjechië zal een speciaal programma opstellen voor de vrijwillige terugkeer van vluchtelingen naar Oekraïne. Met het programma belooft de Tsjechische regering geïnteresseerde partijen zowel hulp als het overnemen van bepaalde kosten. Het aanbod zal worden aangenomen als onderdeel van de zesde zogenaamde "Lex Ukrajina".

Het kabinet beslist over de vorm van ondersteuning. Het zal er ook geld voor uittrekken. Daarna start het project. Ook moet de tijdelijke bescherming van nieuwkomers tot eind maart 2025 met een jaar worden verlengd.

Eind vorige week waren er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 360.900 vluchtelingen uit Oekraïne met een beschermingsvisum, de meesten vrouwen en kinderen. De Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen (UNHCR) heeft er onlangs bij gastlanden op aangedrongen vluchtelingen niet te dwingen terug te keren.

“Er moet worden ingespeeld op de toenemende vraag van buitenlanders om hulp bij de terugkeer naar Oekraïne. Hoewel de situatie in Oekraïne in veel opzichten niet bevredigend is, is het gepast om hulp te bieden aan degenen die willen terugkeren”, aldus de opstellers van het amendement. In de ondersteunende documenten bij het amendement wijzen zij erop dat de ontwikkelingen er nog niet op wijzen dat de oorlog snel zal eindigen en dat vluchtelingen kunnen terugkeren.

De regels voor vrijwillige terugkeer zijn al geregeld in de vreemdelingenwet en de asielwet.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken koopt het trein- of vliegticket en het personeel helpt bij het inchecken. Asielzoekers, mensen met een ingetrokken of niet verlengde verblijfsvergunning en uitgewezen personen kunnen een verzoek tot terugkeer indienen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de huidige algemene regels ontoereikend en niet flexibel genoeg, dus zal er een speciaal programma worden opgezet. Het kabinet gaat precies aangeven wat het rijk gaat geven aan oorlogsvluchtelingen bij vrijwillige terugkeer. Ook hiervoor zal zij geld uittrekken. Vluchtelingen kunnen hulp bij vrijwillige terugkeer aanvragen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken betaalt een deel van de kosten. Deze ondersteuning is slechts één keer beschikbaar. Als de repatrianten vervolgens binnen een bepaalde tijd een visum voor langdurig verblijf in Tsjechië willen krijgen, moeten ze eerst de helft van de verleende hulp terugbetalen. "Als het bedrag niet wordt terugbetaald, is zo'n aanvraag voor een verblijfsvergunning onaanvaardbaar", aldus de opstellers van het voorstel.

Volgens het onderzoek Voice of Ukraines, uitgevoerd door PAQ Research samen met sociologen van de Academie van Wetenschappen, wilde een kwart van de vluchtelingen in juni beslist terug naar huis. Een jaar geleden was dat nog een derde. De helft van de respondenten wil absoluut in het buitenland blijven.

De UNHCR zei in juni in een verklaring over terugkeer dat er nog steeds grote behoefte is aan humanitaire hulp in Oekraïne en ondanks pogingen om het land weer op te bouwen, is terugkeer van meer mensen niet mogelijk. Het roept de gastlanden op vluchtelingen niet te dwingen terug te keren, maar kortere reizen naar huis toe te staan zonder de bescherming in te trekken. Bezoeken kunnen helpen bij het nemen van beslissingen. “De beslissing om terug te keren moet goed geïnformeerd en volledig vrijwillig zijn – zonder prikkels om voortijdig terug te keren, inclusief beperking van de toegang tot legale status, documentatie, sociale systemen of andere rechten en hulp in gastlanden”, schrijft de UNHCR.

Volgens vertegenwoordigers van hulporganisaties keren ook veel vluchtelingen terug vanwege de wijziging in de ondersteuning in juli, waardoor het moeilijk is om rond te komen. Minister van Arbeid Marian Jurecka verwerpt dit. Hij vertelde verslaggevers dat de veranderingen ertoe hebben bijgedragen dat de vluchtelingenactiviteit is toegenomen en dat meer van hen een baan hebben.
Bron oa brnodaily.com + expats.cz.
------------------------------------------
Tsjechië streeft ernaar dat Oekraïne een ambassadeur aanstelt voor Praag.

De Tsjechische regering zou in de nabije toekomst graag een nieuwe Oekraïense ambassadeur in Praag zien, zei vicepremier Vít Rakušan zondag op tv. De post is al meer dan een jaar vacant nadat de laatste ambassadeur van Oekraïne in Tsjechië, Jevhen Perebyjnis, naar huis terugkeerde om de post van vice-minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne op zich te nemen. De heer Rakušan zei dat hij hoopt binnen enkele weken of maanden een Oekraïense ambassadeur in het land te zien.
Bron english.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Politici verantwoordelijk voor anti-Oekraïense sentimenten

De laatste tijd is er sprake van een toename van het aantal aanvallen op Oekraïners die in Tsjechië wonen.
Recentelijk werd de publieke ruimte opgeschrikt door de zaak van een paar Oekraïense vrouwen die werden aangevallen door een man in Plasy in de regio Pilsen, alleen maar vanwege hun nationaliteit. Een 48-jarige man remde zijn auto langs de kant van de weg en vroeg aan de vrouwen die langs de weg zaten of zij Oekraïens waren, na een positief antwoord stapte hij uit de auto en viel hen brutaal aan, een van hen belandde in het ziekenhuis. De rechtbank heeft de man vrijdag in hechtenis genomen en als hij wordt veroordeeld, riskeert hij vijf jaar. Artikel novinky.cz.

Soortgelijke schadelijke incidenten tegen Oekraïners nemen in Tsjechië toe. Volgens een analyse van de organisatie In Iustitia vonden er tussen het begin van het jaar en juli meer van plaats dan in heel vorig jaar.

Hoewel politici uit het hele politieke spectrum deze aanvallen massaal veroordelen, zijn zij volgens politicologen degenen die met hun uitingen het anti-Oekraïense sentiment in de samenleving aanwakkeren.

“Politici zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de stemming hier tegenover de Oekraïners”, zegt politicoloog Miloš Brunclík van de Charles Universiteit. ‘Ze beïnvloeden ons publieke debat enorm met wat ze zeggen, als we desinformatiewebsites en dergelijke buiten beschouwing laten. En sommigen proberen er geld mee te verdienen, haat, afgunst en negatieve emoties aan te wakkeren”, benadrukte hij.

Volgens hem is de meest prominente politicus Tomio Okamura, hoofd van de oppositiebeweging SPD. “Hij probeert de aandacht op zichzelf te vestigen, en Oekraïners zijn een geschikt object van zijn belangstelling en kritiek. Het argument dat ze zichzelf verkiezen boven de Tsjechen, dat ze hun baan afpakken of op vakantie gaan naar Oekraïne en dergelijke, dat gaat mijns inziens de grenzen van het fatsoen te boven. Het is een misbruik van de moeilijke situatie van de Oekraïners, van wie de meesten in Tsjechië werken, maar voor veel minder geld, onder het niveau van hun kwalificaties, lijden hun families daar en zijn enkele van hun dierbaren gestorven. Punten scoren voor zulke mensen en het aanwakkeren van negatieve emoties bij hen is van cruciaal belang”, benadrukte hij.

De regering wordt ook herhaaldelijk bekritiseerd door het hoofd van de tweede oppositiebeweging ANO, Andrej Babiš, die ook verklaart dat het noodzakelijk is om eerst de problemen van de Tsjechen op te lossen en daarna de Oekraïners te helpen. Dat deed hij vorig jaar bijvoorbeeld luid tijdens zijn presidentiële campagne voorafgaand aan de verkiezingen, toen hij kiezers probeerde voor zich te winnen die niet op Petr Pavel wilden stemmen, die Babiš omschreef als een ‘regeringskandidaat’. Zelfs dit kan als een soort ontsteker fungeren voor een deel van de samenleving, vooral een deel van de samenleving dat het niet eens is met het overheidsbeleid en getroffen wordt door de huidige hoge kosten.

Bron novinky.cz.

--------------------------------

Voormalig president Miloš Zeman beweert dat "wie kan verkrachten, ook kan vechten".

Dat zei ex-president Zeman naar aanleiding van twee recente geweldsmisdaden in Praag en Pilsen, waarbij daders uit Oekraïne van 16 en 18 jaar oud zijn. Volgens hem moeten jonge mannen vechten, weliswaar niet per se in de loopgraven, maar kunnen ze ook op de achtergrond helpen. "Niets van dit alles gebeurt en deze mannen bevinden zich in vrij grote aantallen op ons grondgebied en ik vraag alleen maar waarom", zei de voormalige president, eraan toevoegend dat de jonge mannen hun eigen land zouden moeten helpen dat is aangevallen door de Russische agressor. Als ze dat niet doen en zijn opgeroepen, zou de voormalige president ze als ‘bijna deserteurs’ beschouwen.
Zeman heeft nooit zelf de militaire dienst vervuld.......

Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
als er een czech vermoord word door een ukrainer . hoor je het niet. anders om staan de kranten vol.
Gaat er niet om wie wie vermoord of iets aandoet, maar of iemand bewust iemand iets aandoet vanwege het feit dat die persoon bv uit Ukraïne komt.
---------------------------------------------------
N.a.v. een ander topic:

Er stroomt steeds meer olie vanuit Rusland naar Tsjechië, het meest de afgelopen jaren.

Er stroomt steeds meer olie vanuit Rusland naar Tsjechië. In de eerste helft van het jaar bedroeg zijn aandeel in de Druzhba-pijpleiding ongeveer 65 procent, het hoogste sinds minstens 2012, aldus staatsbedrijf Mero. Het importverbod voor olie uit Rusland geldt sinds vorig jaar in de EU, maar Tsjechië kent een uitzondering bij het gebruik van de Druzhba-pijpleiding.

Bovendien is het aandeel van Russische olie in de totale import de afgelopen maanden toegenomen. Tegelijkertijd is Tsjechië blijkbaar geen uitzondering in Europa, aangezien analisten er deze zomer al op wezen dat raffinaderijen in de EU meer olie proberen binnen te halen vanwege de angst voor tekorten in de doorvoer van grondstoffen door Oekraïne.

Tsjechië gebruikt olie uit twee belangrijke bronnen. Een daarvan is de Druzhba-pijpleiding, waardoor olie uit Rusland het land binnenstroomt. Een ander deel van de olieaanvoer wordt verzorgd door de IKL-pijpleiding uit Duitsland, die aansluit op de TAL-pijpleiding uit Italië. Gedurende het hele jaar 2022 stroomde 7,4 miljoen ton olie via deze pijpleidingen naar raffinaderijen in Tsjechië, ongeveer zeven procent meer op jaarbasis.

olie.PNG

De olie-import via de Druzhba-pijpleiding stijgt ondanks de anti-Russische sancties die zijn opgelegd als gevolg van de invasie van Oekraïne. Afgelopen december werd het verbod op de import van Russische olie in de Europese Unie van kracht. Import via de Druzhba-pijpleiding, waarvan de zuidelijke tak via Oekraïne naar Hongarije, Slowakije en Tsjechië en de noordelijke tak naar Polen en Duitsland leidt, is echter tijdelijk vrijgesteld van het embargo.

Begin september protesteerden drie dozijn mensen in Praag voor het gebouw van het Ministerie van Industrie en Handel tegen de hoge import van Russische olie in Tsjechië. De demonstranten eisten dat de regering Orlen Unipetrol zou motiveren om de olieaanvoer uit Rusland te verminderen. Volgens de woordvoerder van het ministerie, Vojtěch Srnka, is het echter niet mogelijk om de olievoorraden uit Rusland meteen te vervangen.

Tsjechië is van plan zich in de toekomst volledig af te sluiten van Russische olie. Daarom is Mero in juli van dit jaar begonnen met ontwerpwerkzaamheden om de capaciteit van de Europese TAL-pijpleiding uit te breiden. Het project van 1,6 miljard kronen moet de capaciteit voor Tsjechië vanaf 2025 met vier miljoen ton olie per jaar vergroten, zodat het mogelijk wordt om via de pijpleiding tot acht miljoen ton olie per jaar aan het land te leveren. Dit zou Tsjechië onafhankelijk moeten maken van Russische olie.

De TAL-pijpleiding begint in Triëst, Italië, waar olie uit een aantal landen wordt geïmporteerd. Het grootste deel bestaat uit aanvoer uit de gebieden rond de Kaspische en Zwarte Zee, de VS en Afrika.

Tsjechië was in het verleden naast olie ook afhankelijk van de gasaanvoer uit Rusland. Sinds vorig jaar is de EU echter, als onderdeel van anti-Russische sancties, begonnen met het beperken van de import van Russisch gas, en volgens het ministerie is er sinds begin dit jaar geen gas meer vanuit Rusland naar Tsjechië gestroomd. Het werd vervangen door Noors gas en vloeibaar aardgas (LNG) vanuit terminals in Nederland en België.

Bron oa idnes.cz + praguemonitor.com.
 

kuurgast

Donateur
Minister van Defensie Jana Černochová: leveringen Tsjechische wapens aan Oekraïne gaan door

Černochová maakte bezwaar tegen aanvallen Russische functionarissen op Tsjechië

In verband met de beschieting van de Russische grensstad Belgorod, waarna volgens Russische bronnen al 24 mensen zijn omgekomen, noemden zij Tsjechië als feitelijke medeplichtige, aangezien in Tsjechië vervaardigde RM-70 Vampire-raketwerpers zouden worden gebruikt. te gebruiken bij de aanval vanaf Oekraïens grondgebied.

“Verbale uitbarstingen tegen Tsjechië, pogingen om onze vertegenwoordigers ‘op het tapijt’ binnen de VN-Veiligheidsraad te roepen, verklaringen over lafheid, dit alles is Burans botheid van de kant van Rusland”, vertelde Černochová aan Seznam Správy over de diplomatieke gevolgen van de VN-Veiligheidsraad. incident in Belgorod.

Ik begrijp niet waarom Rusland verrast is door beschietingen van de Oekraïense kant, waar het land is binnengevallen, waarmee het in oorlog is en dat een deel van het grondgebied heeft bezet. Is Rusland echt verrast dat Oekraïne zichzelf verdedigt en zijn grondgebied beschiet, wat volgens het internationaal recht volkomen in orde is?" vroeg Černochová.

Het is Rusland dat de wet heeft overtreden
De plaatsvervangend Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Dmitry Polyansky, beschuldigde Tsjechië zondagochtend van lafheid en kleingeestigheid.
En dit nadat Tsjechië weigerde deel te nemen aan de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad die door Rusland was bijeengeroepen vanwege de beschietingen van Belgorod zaterdag. Moskou geeft het Oekraïense leger hiervan de schuld en nadat Praag zijn vertegenwoordiger had verzocht de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad bij te wonen en uitleg te geven over de Tsjechische wapenlevering aan Oekraïne. De Tsjechische minister Jan Lipavský weigerde de deelname van de Tsjechische diplomaat aan de bijeenkomst.

‘Uw lafheid en kleingeestigheid zijn bekend. We gaan ervan uit dat Tsjechië niet langer zal deelnemen aan de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over het onderwerp Oekraïne”, schreef Poljansky in het Tsjechisch in reactie op de verklaring van het hoofd van de Tsjechische diplomatie op het sociale netwerk X.

De Tsjechische minister van Defensie Jana Černochová benadrukt in haar verklaring aan Seznam Správy dat de oorlog is veroorzaakt door het regime van Poetin en dat het ook verantwoordelijk is voor duizenden slachtoffers aan Oekraïense kant.
“Het is Rusland dat het internationaal recht met voeten treedt door Oekraïne aan te vallen, dat elke dag op laffe wijze Oekraïense burgers vermoordt en nog steeds het lef heeft om zijn belangen te laten gelden bij de VN-Veiligheidsraad. Het is slechts een bewijs dat Rusland niets heeft om naar uit te kijken als agressor in de Veiligheidsraad”, zei de Tsjechische minister van Defensie tegen Seznam Zprávy.

De wapenleveringen zullen doorgaan
Volgens Černochová zal Tsjechië zijn huidige beleid op geen enkele manier heroverwegen, zelfs niet als het gaat om de levering van wapens aan Oekraïne.
‘We hebben de slechtste historische ervaringen met Russische agressieve en Moezjikov-manieren. We houden niet van de primitieve uitbarstingen van vertegenwoordigers van het Poetin-regime, en we laten ons zeker niet door hen intimideren. En we zullen Oekraïne zo goed als we kunnen blijven helpen om de Russische imperialistische verlangens te stoppen”, zei Černochová, eraan toevoegend dat dit ook in het eigen belang van de Tsjechische Republiek is.

“En als wapenleveranties aan Oekraïne de moordzuchtige horde van Poetin helpen tegenhouden, is dat alleen maar goed en kunnen we in Tsjechië rustig blijven slapen”, oordeelt Černochová.

Bron oa seznamzpravy.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
Europese leiders, incl. Tsjechische premier, roepen op tot collectieve steun aan Oekraïne

EU-leiders hebben in een brief opgeroepen tot meer collectieve inspanningen om Oekraïne te blijven steunen in de oorlog met Rusland. Onder meer demissionair premier Rutte, de Duitse bondskanselier Scholz en de premiers van Estland, Tsjechië en Denemarken bundelen hun krachten in de brief, die is gepubliceerd in de Financial Times.


Ze sporen andere EU-leiders aan tot wapenleveranties voor de lange termijn. Oekraïne blijft vechten, maar beschikt over te weinig wapens om de strijd vol te houden. Ook met de huidige toezeggingen voor steun erbij opgeteld, wordt niet voldaan aan de militaire behoeften van Oekraïne.

Begin vorig jaar committeerde de EU zich aan het doel om Oekraïne voor maart 2024 van een miljoen artilleriegranaten te voorzien. "De harde waarheid is dat dit doel niet is bereikt. We kunnen onze belofte niet zomaar opgeven", aldus de leiders in de brief.

Ook EU-buitenlandchef Josep Borell zei voorafgaand aan een ontmoeting met EU-ministers vandaag dat "we moeten laten zien dat onze betrokkenheid bij Oekraïne blijft en voortduurt".

Pas volgend jaar op het slagveld
De EU-leiders benadrukken in de brief dat munitie en wapensystemen als houwitsers, tanks, drones en luchtverdediging het hardst nodig zijn in Oekraïne. "Dat moet nu. Want bestellingen die we vandaag plaatsen, zullen pas volgend jaar het slagveld bereiken."

Oekraïnes buurlanden Hongarije en Slowakije liggen dwars bij de plannen om het land te steunen. Ook zij worden dan ook met klem opgeroepen om mee te doen aan de gezamenlijke inspanningen.

De EU en haar lidstaten staan sinds het begin van de inval van Rusland achter Oekraïne. "Maar evengoed mogen onze inspanningen niet afnemen", staat in de brief. "We moeten vastberaden blijven en onze inspanningen verdubbelen om te zorgen dat we onze steun zo lang mogelijk kunnen volhouden."

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederland draagt 100 miljoen euro bij aan Tsjechisch plan voor munitie Oekraïne

Nederland trekt 100 miljoen euro uit voor het Tsjechische initiatief om extra munitie aan Oekraïne te leveren. Volgens Tsjechië overwegen vijftien landen een bijdrage te leveren. Het is niet bekend om welke landen het precies gaat, maar demissionair premier Mark Rutte zegde maandag na een bijeenkomst in Parijs een Nederlandse bijdrage toe.

"Het is allereerst essentieel om te gaan leveren wat we beloofd hebben en om te kijken wat we nog meer kunnen doen", schrijft Rutte op X. Het geld is volgens hem bedoeld om op korte termijn honderdduizenden artilleriegranaten te leveren aan Oekraïne. "We weten dat Poetin zich instelt op een lange oorlog. We moeten blijven tonen dat we standvastig zijn en dat de tijd niet aan zijn zijde staat", vindt de demissionair premier.

Vanwege Oekraïense wapentekorten ging de Tsjechische regering op zoek naar mogelijkheden om wapens aan te kopen. Daarbij vond Tsjechië de mogelijkheid om artilleriemunitie te kopen van landen als Zuid-Korea en Turkije. Samen kunnen de landen volgens Praag op korte termijn een half miljoen granaten leveren.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederlandse Generaal Eichelsheim bezoekt aan Oekraïne leverende wapenfabrikanten in Tsjechië

De DITA houwitser is een modern vuursysteem dat doelen kan raken op tientallen kilometers afstand. Oekraïne heeft grote behoefte aan dit wapen. Daarom bestelde Nederland er onlangs 9 voor dit land. De wapens maken deel uit van een grote Nederlandse bestelling voor Oekraïne. Die wordt geleverd door 2 wapenfabrikanten in Tsjechië. Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim nam daar vandaag een kijkje.

Een T-72EA gevechtstank

Een T-72EA gevechtstank.

Eichelsheim inspecteerde ook een VERA-NG radarsysteem. Dit passieve surveillance-systeem kan zowel lucht-, maritieme-, als gronddoelen opsporen.
De CDS benadrukte dat steun aan Oekraïne nog steeds de hoogste prioriteit heeft voor Nederland.

Testen voor Oekraïne
Nederland bestelde eerder al 100 MR-2 luchtdoelkanonnen en samen met de Verenigde Staten en Denemarken 100 gemoderniseerde T-72 gevechtstanks in Tsjechië. Eichelsheim kreeg deze wapens ook te zien tijdens zijn rondleiding bij de fabrikanten Excaliber Army en ERA.
Het MR-2 luchtdoelkanon is een eenvoudig mobiel systeem waarmee effectief drones zijn uit te schakelen. De T-72 is een voor Oekraïnse militairen bekende tank. Daardoor hebben ze geen extra opleidingstijd nodig om de voertuigen te besturen.
Nadat het materieel is getest, gaat het rechtstreeks naar Oekraïne.

Defensie-industrie in de lift
Nederland werkt samen met Tsjechië vanwege de goed ontwikkelde defensie-industrie in dit land. Nederland is inmiddels een van de belangrijkste klanten.
In de meeste Europese landen moet de productie van wapens van ver komen. Jarenlang is er weinig in geïnvesteerd. Maar de veiligheid van Europa staat zwaar onder druk. Dat komt niet alleen door de oorlog in Oekraïne. Ook onrust in het Midden-Oosten, een assertiever China en veranderde machtsverhoudingen spelen daarbij een rol.
Nederland investeert om die reden in de productiecapaciteit van de Europese defensie-industrie. Eichelsheim: “Als we dit niet doen, gaat het ten koste van onze eigen veiligheid.”
De gezamenlijke productiecapaciteit van Europa is alleen snel te vergroten door slim samen te werken. Het gezamenlijk aanbesteden door landen helpt hierbij. Ook veel andere Europese landen en bedrijven zijn samenwerkingen aangegaan om de productiecapaciteit te verhogen. Een goed voorbeeld is het plan voor een Europese productielijn voor Patriot-luchtverdedigingsraketten in Duitsland.

Bron: defensie.nl
 

kuurgast

Donateur
Is een Oekraïense vluchteling in ons land beter af dan in andere EU-landen?

In Tsjechië, waar Oekraïners vaak in hostels worden opgevangen, vervalt de gratis opvang na 150 dagen. Daarna moeten de vluchtelingen zelf meebetalen of vertrekken.
Bron oa ed.nl.
Het grootste aantal Oekraïense vluchtelingen werd opgenomen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

Tijdens de twee jaar van de Russische invasie in Oekraïne moesten ruim zes miljoen Oekraïners Oekraïne verlaten om naar andere Europese landen te gaan, en nog eens een half miljoen gingen later naar andere continenten. De meeste daarvan bevinden zich in Duitsland, maar in het voorjaar van 2023 had Polen nog steeds de leiding. Duitsland heeft ongeveer 1,3 miljoen Oekraïners opgenomen die een tijdelijke beschermingsstatus genieten in de EU, en Polen bijna een miljoen.
Er zijn bijna 385.000 Oekraïense vluchtelingen in Tsjechië, het hoogste aantal per hoofd van de bevolking in de hele Europese Unie. Hiervan zijn 98.000 kinderen en jongeren onder de 18 jaar, 170.200 vrouwen tussen de 18 en 65 jaar en 15.500 mensen ouder dan 65 jaar. Maar wekelijks komen hier nog zo’n 1300 mensen bij.

Het feit dat 72 procent van hen economisch actief is, zou als een succes in de integratie van vluchtelingen kunnen worden beschouwd. De meeste kinderen volgen ook het onderwijssysteem en het aantal vluchtelingen dat in huurwoningen woont, neemt voortdurend toe. Het probleem blijft echter bijvoorbeeld dat er geen gebruik wordt gemaakt van de kwalificaties van vluchtelingen.

De steun voor Oekraïense vluchtelingen in Tsjechië heeft de afgelopen twee jaar verschillende veranderingen ondergaan. Een grote verandering vond plaats in juli 2023, toen de wet "lex Ukraine V" van kracht werd. De staat is gestopt met het verstrekken van onbeperkte gratis accommodatie in hostels, maar 150 dagen na het verlenen van tijdelijke bescherming moeten vluchtelingen ervoor betalen of verhuizen. Voor de zogenaamde kwetsbare groepen vluchtelingen geldt een uitzondering: als zij voldoen aan het recht op een humanitaire uitkering, kunnen zij zelfs na 150 dagen gratis in hostels verblijven.
Dit jaar, vanaf 1 september, verandert de situatie opnieuw. De periode van gratis huisvesting wordt teruggebracht naar 90 dagen en de uitzondering voor kwetsbare mensen komt te vervallen.

Tsjechisch Ministerie van Binnenlandse Zaken en Communicatie: De staatsinkomsten uit vluchtelingen uit heffingen en een deel van de belastingen overtreffen de hulpuitgaven.
Vanaf het begin van de oorlog tot eind januari heeft Tsjechië 47,5 miljard kronen uitgegeven aan noodhuisvesting, humanitaire hulp en een solidariteitsbijdrage voor Tsjechische accommodatieverstrekkers. In totaal zijn al 35,5 miljard kronen teruggestort in de begroting door degenen die arriveren met tijdelijke bescherming in de vorm van heffingen op hun inkomen, BTW en verbruiksbelasting. Dit volgt uit een persbericht door het Tsjechische Ministerie van Arbeid.
Volgens het Ministerie van Arbeid zijn de uitgaven voornamelijk bestemd voor noodopvang, een humanitaire uitkering en een solidariteitsbijdrage voor Tsjechische huishoudens die de nieuwkomers hebben geaccepteerd.
Volgens het ministerie leven tot 44 procent van de vluchtelingen in solidariteitshuishoudens. Nu woont 70 procent van de vluchtelingen in huurwoningen, vier vijfde van hen betaalt dit geheel zelf. 16 procent van de mensen met tijdelijke bescherming woont in noodopvang. Drie vijfde van de ontvangers van de humanitaire hulp zijn kinderen, en nog eens een tiende bestaat uit andere kwetsbare mensen, zoals ouderen of gehandicapten.
Afgelopen december ontvingen 53.200 vluchtelingenhuishoudens een humanitaire uitkering, dit varieerde tussen de 15.600 en 17.700 kronen per maand. De gemiddelde steun bedroeg iets meer dan 9.000 kronen.
Organisaties hebben kritiek geuit op de inkomende opzet en de kleine hoeveelheid steun. Sinds dit jaar heeft de overheid de bedragen voor kinderen, senioren en gehandicapten verhoogd.

Volgens het ministerie werken nu 118.000 mensen met een beschermingsvisum. Jurečka verklaarde dat Tsjechië "aanzienlijke voorsprong" heeft op andere Europese landen wat betreft het in dienst nemen van vluchtelingen. Deskundigen en organisaties die nieuwkomers helpen, wijzen er echter op dat Tsjechië nog steeds niet in staat is gebruik te maken van de vaardigheden en kennis van vluchtelingen. Zij zien onvoldoende taalonderwijs en de complexe erkenning van onderwijs als het grootste probleem. Het Arbeidsbureau zei dat vluchtelingen vooral in hulp- of handberoepen werken. Volgens de minister moet dit feit “bezien worden in de context van de vraagstructuur op de arbeidsmarkt”. Werkgevers zijn vooral geïnteresseerd in werknemers met lagere kwalificaties. De nieuwkomers vullen posities in die al lang niet meer zijn vervuld.
Doorgaans werken vluchtelingen in Tsjechië meer dan acht uur per dag, 34% houdt minder dan vijfduizend kronen per maand over na het betalen van de huisvestingskosten.

58 procent van de vluchtelingen wil de komende twee jaar in Tsjechië blijven. Dit zijn vaker jongeren onder de 29 jaar, zij die succesvol zijn in de integratie op werk- en taalniveau. In huishoudens waar minimaal één lid een uitkering ontvangt, willen Oekraïners daarentegen vaker terugkeren naar Oekraïne.

Bronnen oa ceskenoviny.cz + seznamzpravy.cz + forum24.cz + ct24.ceskatelevize.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië heeft financiering 800.000 granaten rond, maar die zijn niet morgen aan het front

Tsjechië heeft de financiering voor de levering van artilleriegranaten aan Oekraïne zo goed als rond. Het gaat om 500.000 granaten voor artillerie van westerse makelij en 300.000 stuks voor oude Warschaupact-kanonnen, meldt Bloomberg. Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif wijst erop dat die granaten niet morgen al in Oekraïne zijn en dat ze van overal uit het buitenland moeten komen. 'Ze zijn heel hard nodig.'


Achthonderdduizend granaten klinkt heel veel, maar die voorraad is met twee a drie maanden wel verschoten, denkt de oud-commandant. Volgens De Kruif verschiet Rusland dagelijks 30.000 granaten, terwijl Oekraïne er 10.000 verschiet.
De Kruif plaatst twee kanttekeningen bij de leveringen. Zo is niet elke 155 mm-granaat geschikt voor elk 155 mm-kanon en is elke granaat voorzien van een buis aan de voorzijde die bepaalt wanneer de granaat explodeert. En die buizen zijn schaars, zegt de oud-commandant. 'Dus ik denk niet dat die granaten morgen al aan het front liggen.'
De situatie aan het front is inmiddels nijpend. 'Er zijn veel berichten van het front van eenheden die helemaal niets hebben. Waar de Russen aanvallen maken ze massaal gebruik van artillerie.' En dat is funest voor Oekraïense strijdkrachten in een statisch front, waardoor ze langzaam terrein prijs moeten geven.

Schaarse grondstoffen
Niet alleen is er een toenemende vraag naar munitie elders in de wereld, zoals in Israël, ook de grondstoffen zijn schaars. De Kruif wijst erop dat 80 procent van de grondstoffen voor munitie uit BRICS-landen komt, zoals Brazilië en China. 'Daar kom je niet zomaar aan, dat is best wel een probleem. We lopen eigenlijk nog steeds achter de feiten aan als je praat over productie van dit soort dingen.'

Slijtageslag
De bevelhebber van de Oekraïense grondtroepen heeft het land toegesproken op de nationale tv en uiteengezet dat het land in het defensief is en de Russen slijt. 'Als de Russen aanvallen, leiden ze enorme verliezen. Er zijn berichten dat ze de afgelopen week ongeveer 1250 mensen per dag verloren. Dat zijn enorme aantallen.' Volgens De Kruif is de Oekraïense strategie om zo veel mogelijk de Russen doen slijten, kijken wat de Russen doen en dan reageren met een tegenoffensief met de reserves die Oekraïne achter de hand heeft.

Bron: bnr.nl
 
Bovenaan