Oorlog Rusland-Oekraïne, impact en reactie Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ophef in Tsjechië; vluchtelingen moeten wijken voor wintersport parlementariërs

Bron: De Telegraaf, 10 december 2022

PRAAG - In Tsjechië is publieke verontwaardiging ontstaan omdat Oekraïense vluchtelingen uit een recreatiehuis van het Tsjechische parlement worden gezet. De Oekraïners moeten plaatsmaken voor parlementsleden die het gebouw willen gebruiken voor wintersport.

In het gebouwencomplex ten noordoosten van Praag waren sinds het voorjaar een twintigtal vluchtelingen gehuisvest. Ze moeten nu echter verhuizen omdat verschillende wetgevers de faciliteit nabij de grens met Polen zelf willen gebruiken voor wintervakanties.

Voor de vluchtelingen is inmiddels alternatieve huisvesting gevonden in de stad, zegt een woordvoerder van de administratieve regio Liberec vrijdag tegen persbureau DPA. Naast de oppositie bekritiseerde ook premier Petr Fiala het gedrag van de parlementariërs. De Oekraïners „hadden daar moeten blijven, dit had niet mogen gebeuren”, zei de liberaal-conservatieve politicus tegen CNN Prima News.

Bijna 467.000 Oekraïners hebben sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne eind februari tijdelijke bescherming gekregen in Tsjechië, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Praag.
 

kuurgast

Donateur
Oekraïners moeten plaatsmaken voor parlementsleden
Het is meer bedoeld voor de medewerkers van de tweede kamer die de hostel wel eens gebruiken.
Jammer genoeg was er geen tijdige goede communicatie. Tot het laatste moment was het niet duidelijk waar de vluchtelingen uit Harrachov naartoe zouden verhuizen.
Het gebouw was nog niet eens voor de helft gevuld en ze verhuizen nu naar een pension 200 meter verder.
De Oekraïense vrouwen kunnen in de nieuwe accommodatie meer voor zichzelf zorgen zoals bv eten koken.
De meeste vrouwen van deze groep hebben werk gevonden in/rond Harrachov en de kinderen gaan naar de plaatselijke school.
Zie expats.cz + tn.nova.cz.
 
Nog wat achtergrondinformatie, om een en ander nog iets beter te kunnen plaatsen. Ik keur hier niets goed of af...

Veel bedrijven, instanties in Tsjechie hebben eigen recreatief vastgoed voor hun werknemers, en blijkbaar dus ook het Tsjechische parlement voor hun medewerkers. Het is dus niet een hotel/hostel dat toevallig ook weleens door medewerkers van het parlement gebruikt werd.

Overigens is dit niet een typisch Tsjechisch fenomeen, het komt ook veel in Duitsland voor. Zo weet ik uit eigen waarneming dat zich dergelijke accommodatie in Cadzand bevindt bijvoorbeeld:
 
In de communistische tijd hadden vrijwel alle grote bedrijven eigen vakantiehuizen/hotels. Ook in de DDR. Ook de vakbond had recreatie accommodaties. Ik denk dat die van het parlement daar een overblijfsel van is. Ik herinner me vroeger een hotel in Bedrichov met de naam "gewapend beton" in het Tsjechisch. Die was eigendom van een betonfabriek/bouwbedrijf.
Overigens komen de vele leegstaande verouderde hotels in Tsjechië nu goed van pas voor vluchtelingen opvang.
 

kuurgast

Donateur
Het Huis verlengde de bescherming van vluchtelingen uit Oekraïne tot 2024.

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen hun tijdelijke bescherming in Tsjechië met een jaar verlengen tot eind maart 2024. De procedure werd dinsdag goedgekeurd door de stemmen van regeringsafgevaardigden in de Tweede Kamer. De wet zal nu worden behandeld door de Senaat, indien goedgekeurd, zal deze worden ingediend door de president.

Door tijdelijke bescherming krijgen vluchtelingen toegang tot de openbare ziektekostenverzekering, onderwijs of de arbeidsmarkt. Aan de andere kant zal de uitbreiding van de bescherming de autoriteiten in staat stellen om meer precieze gegevens te achterhalen over het aantal vluchtelingen dat zich daadwerkelijk in Tsjechië bevindt.

Als Oekraïners hun tijdelijke bescherming willen verlengen, moeten ze zich volgens het amendement eind maart elektronisch registreren. Door zich te registreren, krijgen ze een datum voor een persoonlijk bezoek aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar ze een zogenaamde visumsticker ontvangen.

Als de buitenlander de registratie niet voltooit op de aangegeven datum, of als hij na registratie eind september 2023 niet komt opdagen voor een visumsticker, dan vervalt zijn tijdelijke bescherming." staat in de toelichting.

Het amendement werd alleen in het lagerhuis aangenomen door de stemmen van regeringsafgevaardigden. Wetgevers van de oppositie ANO en SPD onthielden zich van stemming. ANO stoorde zich bijvoorbeeld aan het feit dat de wet snel werd besproken, dus in een wetgevende noodtoestand.
Bron oa novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechisch cadeautje voor Poetin

Een Tsjechische crowdfundingcampagne heeft met succes meer dan 1 miljoen dollar opgehaald om een gemoderniseerde tank voor het Oekraïense leger te kopen.
oekraine 21 december 2022.PNG

Tsjechen kiezen voor veldambulance voor Oekraïne, tot nu toe is er 2,5 miljoen gehaald.

Het Geschenk voor Poetin-initiatief blijft steun voor Oekraïne werven. Vanaf 10.00 uur begon een live-uitzending met één doel: een miljoen ophalen voor een ambulance in de Hummer H1-versie. Dit was al in anderhalf uur bereikt.
Het voertuig is bedoeld voor Tsjechische vrijwilligers van de liefdadigheidsorganisatie Team 4 Ukraine, die sinds 2014 in Oekraïne werken.

De organisatoren beloofden dat de buitengewone uitzending vol interviews zou staan. Zo spraken de commentator Bohumil Pečinka en het hoofd van het ministerie van Defensie Jana Černochová.

De uitzending zou duren totdat er een miljoen kronen waren verzameld voor een speciale ambulance - een aangepaste Hummer H1.
Het doel werd bereikt in minder dan anderhalf uur en het bedrag steeg tot 5 miljoen. Een uur na de middag bereikte het ingezamelde bedrag 2,5 miljoen kronen.

Sinds de Russische invasie in februari hebben de Tsjechen in totaal enkele miljarden kronen bijgedragen om Oekraïne te helpen.
Het project Dárek pro Putin=Geschenk voor Poetin, werd begin mei aangekondigd door zakenman Dalibor Dědek. Met het ingezamelde geld koopt het ministerie van Defensie militair materieel van Tsjechische fabrikanten en leveranciers volgens de eisen van het Oekraïense leger.
Via de campagne kwamen mensen bijvoorbeeld overeen om Tomáš te kopen, d.w.z. de gemoderniseerde T-72 Avenger-tank. Meer dan 11.000 mensen haalden de benodigde 30 miljoen kronen op en stuurden vervolgens nog een miljoen voor munitie.
Bron seznamzpravy.cz.

De live-stream is te zien op youtube/Operace Naděje.

De discussie onder het artikel gaat alle kanten uit, zie enkele reacties:


Damn ben je gek??? Er zijn geen medicijnen voor kinderen in de apotheek en u verzamelt onzin voor Oekraïne??? Denk er nog eens over na!!!!

Ik heb niets om weg te geven, dus ik geef geen cent! Dank aan onze regering, die, in plaats van voor onze burgers te zorgen in tijden van crisis en belastingen, handenvol van alles aan Oekraïne geeft! Onze moeders hebben geen medicijnen voor hun kinderen, die in ons land niet verkrijgbaar zijn dankzij de luiheid van het ministerie van Volksgezondheid, en daarvoor moeten ze naar aangrenzende staten! Het zou me helemaal niet verbazen als de regering medicijnen naar Oekraïne stuurt en niet rekent op een golf van kindergriep. Laat haar heerschappij voorbij zijn!

Ik begrijp niet waarom degenen die weigeren om ook maar een cent aan UA te geven, zo boos zijn op degenen die graag bijdragen. Gelukkig kan iedereen beslissingen nemen over zijn eigen financiën.

Het gaat goed met de Tsjechische burgers - slechts een paar mensen met een snotneus zijn jaloers dat mensen hun eigen geld sturen waar ze maar willen.

Wanneer hoorde je dat onze "patriotten" een collecte zouden houden en een miljoen zouden inzamelen voor een kindertehuis? Ze kunnen alleen schreeuwen op de pleinen, maar wanneer ze zelf iets moeten opofferen voor anderen, ontsnappen ze aan de daad.
Aan de andere kant hebben we veel mensen die vluchtelingen helpen, bijdragen, onderbrengen. Ze schreeuwen niet op de pleinen en spammen geen discussies. Maar ze handelen.
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechen wilden één veldambulance voor Oekraïne betalen, het geld kwam voor vijf auto's.

Initiatief Geschenk voor Poetin blijft steun voor Oekraïne verzamelen. Woensdagochtend lanceerden ze een live-uitzending met één doel: een miljoen ophalen voor een ambulance in de Hummer H1-versie.
De uitzending zou oorspronkelijk duren totdat er een miljoen kronen waren verzameld voor een speciale ambulance - een aangepaste Hummer H1. Dit is in anderhalf uur gerealiseerd en het streefbedrag liep geleidelijk op tot 5 miljoen.
Na meer dan 7 uur uitzenden, een paar minuten voor kwart voor zes stopten de organisatoren met de stream. Er is genoeg geld ingezameld voor 5 speciale ambulances.
Bron seznamzpravy.cz.

Eronder in discussie:
Droja:
...en nu een collecte voor een ambulance voor ons en voor de behandeling van onze ernstig zieke kinderen, alleenstaande ouders, invaliden.....
Jiří:
Lieverd. U pakt bij ons de telefoon en uiterlijk binnen 15 minuten beschikt u over een volledig uitgeruste ambulance met een getraind team.
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechische autoriteiten gaan een onderzoek starten naar de smokkelaar van "Poetin".

Ernest Rochal, een smokkelaar van Russische goederen, komt mogelijk op de sanctielijst terecht. Nadat Seznam Zprávy het door hem gecontroleerde smokkelpad in kaart heeft gebracht, zullen de Tsjechische autoriteiten de zaak gaan onderzoeken. Dit werd bevestigd door nationaal veiligheidsadviseur Tomáš Pojar. Rochal's antecedentenonderzoek kan resulteren in een Europese notering. "Als er geldige redenen zijn, kunnen we hem op de sanctielijst van de Europese Unie zetten", zei hij letterlijk.

Onderzoek van Seznam Zprávy laat zien dat anti-Russische sancties lek zijn en goederen onder embargo nog steeds de grens oversteken.
Rochal beweerde zelf tijdens een heimelijk opgenomen interview dat zijn organisatie alleen al twee dozijn vrachtwagens per dag smokkelt. En het maakt ook gebruik van verzending. “Mijn partner huurde grote transportschepen van de grootste Russische privévervoerder FESCO. We laden in Novorossiysk en 's nachts varen ze naar Istanbul', zei hij, eraan toevoegend dat de goederen ook in de tegenovergestelde richting reizen. "Ik heb bijvoorbeeld helmen en kogelwerende vesten vanuit China en Israël naar Rusland geleverd", zei hij onder meer.

Tegelijkertijd waren er verschillende aanwijzingen dat de handel met Rusland in de grijze zone was beland. Een voorbeeld voor iedereen: volgens de eerste statistieken daalde de Tsjechische export naar Rusland vorig jaar met 60 procent, maar de export naar Kazachstan en Georgië groeit met grote sprongen. "De waarde van leveringen aan Kazachstan van januari tot oktober bedroeg bijna 12 miljard kronen, in vergelijking met een jaar eerder is dit een verdrievoudiging. "Extreem is het geval bij auto-onderdelen, waar het aantal leveringen 94 keer zo hoog is geworden tot 1,4 miljard kronen", merkte Ekonomický deník de afgelopen dagen op.
Tegelijkertijd probeerde Seznam Zprávy al te achterhalen welke autoriteiten de zaak zouden moeten behandelen. En het lijkt erop dat zelfs de ministeries er verward over zijn.
Bron seznamzpravy.cz.


mapa-zbozi-rusko-rochal.jpeg

De wegen van zboží=goederen en peněz=geld van Rusland naar Europa.

Een reportage over hoe Seznam Zprávy een spelletje speelde met een smokkelaar.

Internationale sancties zouden Rusland economisch verlammen. Maar het embargo lijkt alleen op papier te blijven staan. Onderzoeksverslaggever Janek Kroupa, in vermomming, infiltreerde in een van de smokkelorganisaties en filmde in het geheim de baas.
Onder een fictieve identiteit hebben we kanalen ontdekt waarlangs goederen uit Rusland kunnen worden geëxporteerd en waarmee we de oorlog in Oekraïne kunnen helpen financieren, zelfs in tijden van sancties.

Ernest Rochal werd geboren op 15 maart 1969 in Oekraïne. Hij ging naar de universiteit in St. Petersburg, waar hij later managers van grote Russische bedrijven ontmoette, die nu zijn belangrijke klanten zijn in moeilijke tijden. Naast het Russische staatsburgerschap heeft hij ook een Israëlisch paspoort. Waardoor hij vrij de wereld rond kan reizen en Russische producten kan aanbieden. Het exporteert goederen waarop een embargo rust, zoals hout, ijzer of kunstmest uit het Rusland van Poetin. Zoals hij zelf toegaf, gaat het smokkelspoor ook de andere kant op. Volgens zijn woorden bracht hij kogelvrije vesten en helmen naar Rusland.

De ontmoeting in Krakau maakte een einde aan het spel met de smokkelaar.
"Ik moet je nog iets vertellen, ik ben geen zakenman, maar een onderzoeksjournalist."
“Weet u dat het overtreden van sancties strafbaar is?”, vraagt de verslaggever. De man in het rood lachte gewoon...
Bron seznamzpravy.cz.

De Engelse versie van het artikel vind je op seznamzpravy.cz:
Disclosure: We’ve documented a smuggling route from Putin’s Russia to Europe.
 

Fiala schreef een bericht op de tank voor de verdedigers van Oekraïne​

Het leger van Excalibur heeft vorig jaar 150 stuks zwaar materieel, tanks, raketwerpers, artilleriesystemen en infanteriegevechtsvoertuigen aan Oekraïne geleverd. Nog eens bijna 100 gemoderniseerde T-72-tanks, die door de regeringen van de VS en Nederland voor 2,2 miljard kronen zijn besteld en betaald, zullen dit jaar door het bedrijf aan Oekraïne worden geleverd. Dat heeft premier Petr Fiala (ODS) maandag aan journalisten verteld ter gelegenheid van een bezoek aan de Šternber-fabriek van dit bedrijf.

1673293380924.png
Premier Petr Fiala in de legerfabriek van Excalibur in Šternber

"Deze gezamenlijke activiteit van de Tsjechische Republiek, de VS en Nederland, die wordt gecoördineerd door het Tsjechische ministerie van Defensie, is een modelvoorbeeld van internationale defensiesamenwerking en wordt natuurlijk ook geraadpleegd met de Oekraïense zijde en voldoet aan zijn behoeften ,' zei de premier.
Het heeft volgens hem ook specifieke voordelen voor alle betrokkenen. "De defensiecapaciteit van Oekraïne wordt versterkt, van wiens succes de wereldwijde veiligheid afhangt, terwijl de Tsjechische Republiek de defensiecapaciteiten op haar grondgebied versterkt. Het is ook duidelijk dat transport van ons naar Oekraïne veel gemakkelijker is dan bijvoorbeeld vanuit de VS of vanuit andere landen", merkte hij op.

1673293137077.png
Premier Petr Fiala stuurde een bericht naar de Oekraïners.

Vervolgens schreef hij het bericht "Aan de dappere verdedigers van Oekraïne, Tsjechië" op een van de gemoderniseerde tanks die naar Oekraïne zullen gaan en ondertekende het.

Hij waardeerde ook de steun van het publiek. "Dit komt onder meer tot uiting in openbare inzamelingen voor humanitaire hulp en ook in de aanschaf van militair materieel. Het geld dat mensen onderling ophaalden was genoeg voor één tank", aldus Fiala.
Hij doopte ook het nieuwe product van het bedrijf: het Treva 30-reddingsvoertuig, dat beschadigde uitrusting van het slagveld kan meenemen voor reparatie. "Het is een prototype. Nu gaan we het aanbieden aan potentiële klanten, waaronder Oekraïne. Het duurt meestal enkele jaren voordat een nieuw product op de markt komt", zegt Andrej Čírtek, woordvoerder van de Tsjechoslowaakse groep, waartoe ook het Excalibur-leger behoort.

bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië is een van de belangrijkste leveranciers van militair materieel aan Oekraïne.

Tsjechië heeft ongebruikt militair materieel uit de voorraden van het Tsjechische leger aan Oekraïne geschonken ter waarde van ongeveer 4,8 miljard kronen (200 miljoen euro). Tsjechische defensiebedrijven leveren ook wapens aan Oekraïne en exporteerden vorig jaar voor meer dan 50 miljard kronen aan militair materieel naar het door Rusland bezette land, volgens David Jares van de communicatieafdeling van het ministerie van Defensie.

In januari ontving Tsjechië een eerste vergoeding van 6,5 miljoen euro van de Europese Unie voor zijn hulp. De Verenigde Staten hebben ook 200 miljoen dollar toegezegd om het Tsjechische leger te moderniseren.

Tsjechië is een van de belangrijkste leveranciers van militair materieel aan Oekraïne, dankzij het totale volume aan leveringen uit militaire schenkingen en staatsfondsen, openbare collecties en commerciële leveringen, zowel in absolute termen als in verhouding tot de grootte van het land, zei minister van Defensie Jana Černochová.
Bron oa deutsch.radio.cz.
----------------
Bijna 95.000 Oekraïense vluchtelingen werken in Tsjechië.

Eind januari hadden zo'n 94.400 vluchtelingen uit Oekraïne een baan in Tsjechië, meldde het Tsjechische persbureau zondag. Tot op heden hebben meer dan 190.000 mensen die de oorlog van Rusland tegen Oekraïne ontvluchtten, werk gekregen onder het speciale tijdelijke visumbeschermingssysteem van Tsjechië; velen zijn sindsdien echter teruggekeerd naar hun geboorteland of hebben om andere redenen hun baan opgezegd. Zeven op de tien Oekraïense visa die in dit land werken, zijn vrouwen.
Bron engels.radio.cz.
----------------
Rusland beëindigt contract om het Tsjechische consulaat-generaal in Jekaterinburg te exploiteren.

Rusland beëindigt een intergouvernementele overeenkomst met Tsjechië om een Tsjechisch consulaat-generaal in de stad Jekaterinburg te exploiteren. Dat meldt het Russische staatsagentschap Tass vrijdag op basis van een officiële website van de Russische overheid.

Na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari vorig jaar werd het aantal Russische diplomaten in het land teruggebracht. Tsjechië heeft de toestemming van Rusland om consulaten in Brno en Karlovy Vary en een consulaat in Ostrava te exploiteren, ingetrokken.

Tsjechië daarentegen sloot zijn consulaten in Sint-Petersburg en Jekaterinenburg. Ook het Czech House in Moskou is tijdelijk gesloten.
Bron oa deutsch.radio.cz.
--------------------
Tsjechië wil contracten beëindigen die gratis verhuur van terreinen van Russische gebouwen mogelijk maken.

Tsjechië is van plan om langlopende contracten met Rusland te beëindigen over de gratis verhuur van grond waarop gebouwen staan die eigendom zijn van de regering van Moskou. Een ontwerpvoorstel daartoe zou volgende week door de Tsjechische ministers moeten worden besproken.

Bovendien zijn Tsjechische functionarissen van plan huur van de Russen terug te vorderen; de Russische Federatie bezit tientallen eigendommen in Tsjechië en blijft er veel verhuren.
Rusland bezit waardevol onroerend goed in plaatsen zoals het district Praag 6 en het Jevany-gebied in Praag-Oost. De meeste van deze eigendommen bevinden zich op Tsjechisch land, met de ondertekende contracten na de door de Sovjet-Unie geleide invasie van 1968.
Bron oa engels.radio.cz.
-----------------------
De invoer van Russisch gas naar Tsjechië daalt tot nul.

De invoer van gas uit Rusland naar Tsjechië is vorige maand tot nul gedaald, meldt de Tsjechische minister van Industrie en Handel, Jozef Síkela, op Twitter. De staat verving de Russische invoer door vloeibaar aardgas uit Nederland en België.
Rusland leverde de afgelopen vijf maanden gemiddeld 2,2 procent; in voorgaande jaren kwam zo'n 97 procent van de invoer daar vandaan.
Tsjechië begon intensief te zoeken naar alternatieve energiebronnen na het besluit van de regering van Moskou 12 maanden geleden om Oekraïne binnen te vallen.
Bron oa engels.radio.cz.
------------------------------
Fonds "Future for Ukraine" bevordert de behandeling van Oekraïense soldaten in Tsjechië.

Het organiseren van rehabilitatieverblijven voor gewonde Oekraïense soldaten in Tsjechië is het doel van het nieuwe schenkingsfonds "Future for Ukraine=Toekomst voor Oekraïne".

Al bijna een jaar voert Rusland zijn meedogenloze oorlog tegen Oekraïne. Er zijn nu tienduizenden gewonde Oekraïense soldaten, zegt Vitaliy Pron, voorzitter van de raad van bestuur van het toekomstfonds voor Oekraïne. Oekraïense ziekenhuizen richten zich volgens hem vooral op spoedeisende zorg voor de moeilijkste patiënten:
“Daardoor is er een gebrek aan tijd en capaciteit om gewonde militairen en oorlogsveteranen te helpen. Daarom zijn we hier samengekomen om steun te vragen aan het Tsjechische publiek.”

Vitaliy Pron schat de kosten van een rehabilitatieverblijf van een militair op ongeveer 150.000 kronen (ongeveer 6.500 euro).
“De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de blessure die de militair heeft en welke specifieke rehabilitatiemaatregelen nodig zijn. Ik bedoel niet vervolgoperaties of prothesen, dat zou individueel zijn."
De organisatie probeert zoveel mogelijk gewonde militairen te helpen. Pron spreekt van enkele duizenden die hij zou willen steunen.

Het schenkingsfonds "Future for Ukraine" biedt ook humanitaire hulp. In de toekomst wil hij zich ook richten op mijnopruiming en infrastructuurherstel in Oekraïne.
Bron deutsch.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Fiala publiceerde de omvang van de Tsjechische militaire hulp aan Oekraïne.

Premier Petr Fiala maakte woensdag bekend welke militaire hulp de Tsjechische Republiek in het jaar sinds de Russische invasie aan Oekraïne heeft gestuurd. Het had een totale waarde van ongeveer 40 miljard kronen.
"We leverden 89 tanks, 226 gevechts- en pantservoertuigen of 38 houwitsers aan Oekraïne. Ruwweg een derde van dit materieel komt uit legermagazijnen, van waaruit ook zes luchtafweersystemen zijn gestuurd", zei de premier woensdag op een persconferentie.
Tsjechië leverde 900 meter brugconstructies uit materiaalreserves. "We schonken bijvoorbeeld ook 33 salvo-raketwerpers en de Tsjechische Republiek organiseerde de levering van meer dan 1,5 miljoen stuks munitie, waaronder meer dan 60.000 raketten", vervolgde Fiala. Al vóór de invasie schonk het land artilleriemunitie aan Oekraïne.
Volgens de premier bedroeg de totale waarde van de militaire hulp ongeveer 40 miljard kronen. De regering was in de orde van grootte van 10 miljard, wapens voor 30 miljard werden verzonden door de defensie-industrie.

Volgens Fiala is Tsjechië een van de grootste leveranciers en donoren van Oekraïne. “Wij waren de eersten die helikopters, tanks, houwitsers, raketwerpers en infanteriegevechtsvoertuigen aan Oekraïne leverden. De eerste door ons georganiseerde levering arriveerde 14 dagen na het begin van de invasie. Daarmee hebben we anderen laten zien dat dit de juiste weg is", benadrukte hij.
Hij zei dat hij de hulp had gepubliceerd omdat de eenjarige verjaardag van de Russische invasie nadert en hij vanuit veiligheidsoogpunt al het een en ander kan publiceren. "Het is goed voor het publiek om te weten hoe we Oekraïne helpen. Ik zou niet verder op details ingaan, maar het is belangrijk dat Tsjechië een van de eerste landen was, en vandaag zijn we verre van de enigen die helpen", merkte de premier op.
Bron oa novinky.cz.
 
Nieuwe Tsjechische president: Poetin gedraagt zich als Hitler

De Russische president Vladimir Poetin gedraagt zich als Adolf Hitler aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Die waarschuwing gaf de nieuwe Tsjechische president Petr Pavel zaterdagavond bij de afsluiting van een demonstratie om steun te betuigen aan Oekraïne. Duizenden Tsjechen waren op de betoging in Praag afgekomen.


Pavel herinnerde de demonstranten eraan dat Poetin de Russische inval in Oekraïne rechtvaardigde met het excuus dat de Russische minderheid in dat land werd onderdrukt. Op dezelfde manier gebruikte Hitler destijds de Duitse minderheid in het toenmalige Tsjecho-Slowakije en probeerde die op te stoken tot geweld tegen de regering, zei Pavel.
Duitsland annexeerde in september 1938 de grensregio Sudetenland, waar veel Duitsers woonden. Een half jaar later bezette het Duitse leger de rest van Tsjecho-Slowakije.

Pavel, een oud-generaal die eerder een hoge functie bij de NAVO bekleedde, werd in januari gekozen als president. Hij wordt op 9 maart beëdigd.

Bron: De Telegraaf
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische vrijwilliger sterft in Oekraïne.

Een Tsjechische vrijwilliger die aan Oekraïense zijde tegen het Russische leger vocht, is dit weekend om het leven gekomen, zo bevestigde de woordvoerder van het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. De Tsjechische president Petr Pavel betuigde tijdens een persconferentie zijn condoleances aan de nabestaanden.

Dit is het tweede geval in het afgelopen jaar. Een Tsjech bezweek in juni vorig jaar aan zijn verwondingen tijdens gevechten met het Russische leger in de Donbas.

Het nieuws komt slechts één dag nadat werd gemeld dat een Tsjechische vrijwillige arts ernstig gewond was geraakt in de Donbas-regio in Oekraïne. Als onderdeel van Project Phoenix hielp hij gewonde Oekraïense soldaten en redde tientallen mensen. Hij was geraakt door granaatscherven bij een artillerie-aanval terwijl hielp bij de evacuatie van een gewonde. De verwonding van de vrijwillige arts wordt beschreven als "relatief ernstig". Zijn huidige gezondheidstoestand laat hem niet toe om naar Tsjechië te worden vervoerd.
-------------------------
Tsjechische scouts maken duizenden loopgraaf-kaarsen voor Oekraïne.

Sinds enkele weken maken Tsjechische scouts speciale kaarsen voor Oekraïense soldaten en burgers voor gebruik in de loopgraven en tijdens stroomuitval. Ze verzamelden het materiaal in een openbare collectie en hebben al duizenden kaarsen geproduceerd.
De kaarsen, vergelijkbaar met die gebruikt door soldaten in de Tweede Wereldoorlog, kunnen lang branden - tussen de vier en zeven uur, afhankelijk van het materiaal, de grootte van het blik en de papieren vulling, en kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt.
Het materiaal voor het maken van de kaarsen, waaronder was, paraffine, overgebleven kaarsen en voedselblikken, werd verzameld in een openbare collectie die half februari werd gelanceerd. De kaarsen werden eerst alleen geproduceerd door scoutsgroepen, maar later werden vrijwilligers uit het grote publiek uitgenodigd om mee te doen. Sommige helpers zijn Oekraïense vluchtelingen.

Dankzij het project van de Tsjechische scoutingvereniging zijn er tot op de dag van vandaag bijna 10.000 kaarsen gemaakt. Nadat de werkplaats op zondag is gesloten, worden ze allemaal naar Oekraïne verscheept, zegt mevrouw Trojak:
“De kaarsen zullen worden verzonden naar onze partners, padvinders en meisjesscouts in Oekraïne. Sommigen van hen gaan naar Kiev en sommigen naar Dnipro. We weten dat ze die willen uitdelen vanuit tenten waar mensen naartoe gaan om humanitaire hulp te halen.”
Het overgebleven materiaal zal worden gedoneerd aan andere groepen, die loopgraafkaarsen zullen blijven produceren om mensen in Oekraïne te helpen.
--------------------------
Caritas Olomouc levert nog eens bijna 200 stroomgeneratoren aan Oekraïne.

Aartsbisdom Caritas Olomouc heeft nog eens 198 generatoren geleverd aan inwoners van Oekraïne. Ze worden gebruikt om elektriciteit op te wekken als de stroom uitvalt. Caritas kocht de apparaten van de opbrengst van de openbare inzamelingsactie getiteld "Licht en warmte voor Oekraïne". Dat maakte een woordvoerder van Caritas vrijdag bekend.

In februari hebben de Caritas-medewerkers met eigen ogen gezien hoe belangrijk de stroomgeneratoren zijn. Deze hulp is onvervangbaar en de bevolking van Oekraïne is er erg dankbaar voor, zei het hoofd van Caritas Olomouc. Sinds afgelopen najaar zijn er in totaal 541 stroomgeneratoren en 500 propaan-butaangaskachels geleverd vanuit Olomouc.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

Tsjechische lerares staat terecht voor ontkennen van oorlog in Oekraïne​

Martina Bednarova, een Tsjechische middelbare school lerares, staat terecht voor het verspreiden van desinformatie over de oorlog in Oekraïne aan haar leerlingen. Ze wordt ervan beschuldigd de oorlog te ontkennen, in twijfel te trekken, goed te keuren en te rechtvaardigen.

De lerares vertelde haar klas van dertien en veertienjarige leerlingen dat er “geen oorlog” was in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Integendeel, ze beweerde dat Oekraïense soldaten de Russisch sprekende inwoners van Donbas vermoordden.

Toen enkele kinderen haar opmerkingen in twijfel trokken en zeiden dat ze beelden van de oorlog hadden gezien op televisie, vertelde ze dat ze alternatieve bronnen moesten zoeken. Ze beweerde ten onrechte dat de Tsjechische televisie banden had met de Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros, die al meermaals het middelpunt was van extreemrechtse complottheorieën.
Bednarova maakte nog andere ongegronde beweringen. Zo beweerde ze dat neo-nazistische Oekraïense troepen Russischtaligen, waaronder kinderen, villen en levend verbranden.

Opname

Enkele kinderen maakten een opname van mevrouw Bednarova tijdens de les en lieten dit thuis aan hun ouders horen. De ouders benaderden op hun beurt de school, die haar ontsloeg wegens ernstig wangedrag. Ze vocht haar ontslag aan bij de rechtbank maar verloor.
De Tsjechische lerares ontkent de strafrechtelijke aanklachten. Ze zegt dat ze de kinderen enkel feiten heeft voorgelegd en dat haar opmerkingen in de opname uit verband zijn gerukt.

bron: hln.be

Haar vervolging is een van de spraakmakende zaken, aangezien de Russische oorlog tegen Oekraïne de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in Tsjechië op de proef stelt.

Eerder deze maand kreeg een Tsjechische man een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor het dragen van symbolen van de Russische oorlog bij een antiregeringsdemonstratie. Hij kreeg een boete en een jaar lang een verbod om Praag binnen te komen voor het dragen van het beruchte Russische pro-oorlogssymbool "Z" en een patch van de Wagner-huurlingengroep.
De man is veroordeeld voor hetzelfde misdrijf als mevrouw Bednarova.
De Tsjechische regering is een fervent voorstander van de inspanningen van Oekraïne om zich tegen Rusland te verdedigen, en het publiek steunt dit in grote lijnen. Sommige Tsjechen - waaronder de nieuwe president Petr Pavel - hebben echter gewaarschuwd dat dergelijke steun na verloop van tijd onvermijdelijk zal afnemen.
President Pavel, voormalig onderbevelhebber bij de NAVO, vertelde vorige maand aan de Poolse krant Rzeczpospolita dat hij geloofde dat Oekraïne "één kans" had op een groot tegenoffensief.
Hij zei dat het "extreem moeilijk" zou zijn voor het Westen om het huidige niveau van steun - zowel militair als moreel - ook na volgende winter vast te houden, en de kans voor Kiev was dit jaar.

bron: bbc.com
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan