Oorlog Rusland-Oekraïne, impact en reactie Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Geen sirenetesten meer voorlopig.

Volgens deskundigen ervaren de Tsjechen een sterke psychologische impact in verband met het conflict in Oekraïne. Vandaag de dag is noch de bevolking, noch de staat klaar voor crisissituaties en speciale evenementen.

Gegil, sirenes, snel rijden door de stad. "Ik keek uit het raam. Het waren waarschijnlijk militaire transporters, er waren er meerdere, met op elk een aantal blauwe signaallichten. Ik evalueerde het als de passage van zwaar militair materieel', beschreef een van de bewoners van Most de beweging op de weg op het sociale netwerk.

De doorgang door de stad had een enorme respons. Iemand beweerde een plotselinge hartslag en misselijkheid te ervaren veroorzaakt door de geluiden. Anderen raakten in paniek en probeerden met behulp van de Facebook-gemeenschap het adres van de dichtstbijzijnde anti-nucleaire schuilplaats te vinden. Onnodig. Het was een gewone brandweeropdracht.
Soortgelijke situaties doen zich in verband met het conflict in Oekraïne in het hele land voor en worden waargenomen door brandweerlieden. Daarom hebben ze besloten om ook in april geen sirenetesten uit te voeren.

"De reden is, net als vorige maand, de inspanningen om ongewenste paniek onder de bevolking te voorkomen, vooral onder burgers van Oekraïne die voor de oorlog naar Tsjechië zijn gevlucht", legt de brandweer van Tsjechië uit.
Experts beschrijven de reacties van Tsjechen op een sterke psychologische schok. "Op dit moment is noch de bevolking, noch de staat voorbereid op crisissituaties en speciale gebeurtenissen", zegt Amar Ibrahim, specialist in noodgevallen en overlevingsinstructeur.

"De mensen van vandaag, ook al zijn ze nog steeds onderworpen aan dienstplicht, kunnen de situatie niet aan. Maar dit is niet alleen een probleem in Tsjechië, het betreft de hele westerse beschavingskring.

bron: denik.cz
 
Tsjechië heeft als eerste land sinds de inval tanks naar Oekraïne gestuurd. Het gaat om een niet nader genoemd aantal tanks van het type T-72 uit het Sovjettijdperk en een reeks gevechtsvoertuigen van het type BPM-1 dat sterk op een tank lijkt. De BPM-1 stamt ook uit de tijd van de Sovjet-Unie.

De Tsjechische minister van Defensie, Jana Cernochova, heeft het bericht bevestigd zonder in details te treden, meldden Tsjechische media. Het zou gaan om een gift aan Oekraïne die wordt gedaan na overleg tussen Navo-leden. De gevechtsvoertuigen zijn gisteren op de trein gezet.

Afgelopen week werd bekend dat Oekraïne BMP-1-tanks bij een Tsjechisch bedrijf kocht. Het zou bij die transactie gaan om 58 tanks die het Nationale Volksleger van de Duitse Democratische Republiek (1949-1990) ooit in gebruik had. De pantservoertuigen uit de Sovjet-Unie van het type BMP-1 behoorden tot de standaarduitrusting van het communistische Warschaupact.

Het is nog onduidelijk of de transactie met het particuliere Tsjechische bedrijf iets te maken heeft met de tanks en gevechtsvoertuigen waar Tsjechische media vandaag over berichtten.

Bron: ad.nl
 

kuurgast

Donateur
De Duitse regering keurde vorige week goed dat Tsjechië 56 Pbv-501 infanteriegevechtsvoertuigen naar Oekraïne mag exporteren. Dit zijn gemoderniseerde voormalige Oost-Duitse BMP-1's, in de Tsjechoslowaakse Socialistische Republiek bekend als BVP-1.
Na de eenwording van Duitsland werden de machines eigendom van de Bundeswehr, die ze eind jaren negentig overdroeg aan het Zweedse leger. Later werden ze verkocht aan het Tsjechische bedrijf Excalibur, dat al in 2019 probeerde de machines aan Oekraïne te verkopen. Dat mislukte omdat Duitsland, dat als oorspronkelijke eigenaar toestemming moest geven voor export, de betrekkingen met Rusland niet wilde verpesten. De vergunningen zijn nu wel gegeven, dus staat niets de export naar Oekraïne nog in de weg.
Bron novinky.cz
 
Tsjechië levert tanks en pantserwagens aan Oekraïne

Tsjechië heeft bevestigd dat het een aantal gepantserde voertuigen levert aan Oekraïne. Het gaat om T-72-tanks en pantserwagens voor de infanterie van het type BMP-1. Die dateren uit de tijd van de Sovjet-Unie en waren standaardwapens van het voormalige Warschaupact.


De meeste geleverde voertuigen kwamen uit het vroegere Oost-Duitse leger en vielen na de hereniging van Duitsland in handen van de Bondsrepubliek. Ze werden daarna verkocht aan Zweden en tenslotte aan Tsjechië. Oekraïne heeft graag wapentuig van Sovjetmakelij omdat de soldaten vertrouwd zijn met dat soort voertuigen en ze dus onmiddellijk kunnen gebruiken.

Eerste offensieve steun van NAVO-land aan Oekraïne?
In verband met die extra steun voor Oekraïne, heeft Tsjechië vandaag als eerste NAVO-land laten weten dat het T72-tanks naar Oekraïne zal sturen. Opmerkelijk, want tot hiertoe heeft de NAVO altijd uitdrukkelijk gezegd dat het enkel defensieve wapens zou leveren.
"Op het eerste zicht is een tank in hoofdzaak een offensief wapen", zegt oud-kolonel en defensiespecialist Roger Housen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar de meeste wapensystemen, of het nu gaat over vliegtuigen, tanks, infanterie, gevechtsvoertuigen, drones en zelfs antitankwapens, kunnen zowel offensief als defensief gebruikt worden." Het gaat volgens Housen dus niet om het wapen op zich, maar over hoe het op het slagveld wordt ingezet.

Als Tsjechië als NAVO-land tanks levert aan Oekraïne, zou het land dus afspraken moeten maken met Oekraïne over het gebruik van die tanks. Het probleem is dat de tanks tussen en naast Oekraïense tanks ingezet zullen worden en er exact hetzelfde zullen uitzien. "Op een bepaald moment kan je dus geen onderscheid meer maken tussen Oekraïense T72-tanks en voormalige Tsjechische T72-tanks", weet Housen.
"Meer nog", voegt de oud-kolonel toe. "Als een Oekraïense generaal de Tsjechische tanks onder zijn commando krijgt en een opportuniteit ziet om een tegenaanval te lanceren, dan denk ik niet dat hij dat zal nalaten."

Gevolgen voor de NAVO?
In theorie kunnen de Tsjechische tanks dus als offensieve wapens worden ingezet, maar zal het Kremlin dat ook zo zien? "Het zal voor Rusland moeilijk zijn om te bewijzen dat Oekraïne NAVO-systemen gebruikt op een offensieve manier", denkt Housen. "Maar ze gaan het waarschijnlijk wel gebruiken in hun narratief."
Toen Polen een aantal weken geleden nog gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne wilde leveren, is er binnen de NAVO wel snel gepraat om ervoor te zorgen dat dat niet zou gebeuren. Tsjechië is voorlopig nog niet teruggefloten. "Jachtvliegtuigen creëren onmiddellijk bij de tegenpartij het idee van offensieve inzet, bij tanks heb je niet onmiddellijk het gevoel dat het om een aanvalswapen gaat", zo maakt Housen de nuance duidelijk.

bron: vrt.be
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De Tsjechische autoriteiten hebben speciale visa verleend aan meer dan 270.000 Oekraïners die op de vlucht zijn voor de Russische invasie. Het dagelijks aantal afgegeven visa daalt al twee weken.
Volgens het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken begonnen in maart 12.600 vluchtelingen uit Oekraïne te werken in de Tsjechische Republiek, en nog eens 10.000 registreerden zich bij arbeidsbureaus. Ondertussen vroegen 162.000 vluchtelingen de maandelijkse staatsvluchtelingenuitkering van CZK 5.000 aan.

Bekijk hoeveel mensen asiel hebben gevonden in jouw dorp op seznamzpravy.cz, "Přihlášených osob=Geregistreerde personen en Bevolkingsaandeel in %.

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan zei dat de regering een strategie aan het voorbereiden is voor de integratie van maximaal een half miljoen Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment zijn naar schatting meer dan 300.000 Oekraïense vluchtelingen het land binnengekomen. Rakušan zei deze week dat het land overgaat van kortetermijncrisisactiviteiten naar langetermijnplanning. De integratiestrategie moet volgende week aan de parlementsleden worden voorgelegd. Rakušan voorspelde eerder dat tot een derde van de vluchtelingen die in Tsjechië aankomen, op lange termijn wil blijven.

Volgens het ministerie van Defensie heeft Tsjechië sinds het uitbreken van de oorlog militaire hulp ter waarde van bijna 1 miljard kronen ($ 45 miljoen) naar Oekraïne gestuurd. De Tsjechische Republiek zou ook steun overwegen voor het helpen repareren en herstellen van beschadigd Oekraïens militair materieel, en een Tsjechisch bedrijf in Žďár nad Sázavou is begonnen met het printen van betonnen antitankbarrières op 3D-printers en overweegt de mogelijkheid dat Oekraïners ze printen "op het slagveld" als dat nodig is.

Tsjechische liefdadigheidsinstelling Mensen In Nood heeft levensmiddelen voor 4.000 mensen en sanitaire producten voor 1.500 mensen naar Oost-Oekraïne gestuurd, de regio die nu het zwaarst is getroffen door de Russische invasie. Het humanitaire hulppakket van de liefdadigheidsinstelling wordt vervoerd in een VN-konvooi.

Het Tsjechische Ministerie van Cultuur heeft 2 miljoen CZK uit zijn budget gereserveerd voor de aankoop en levering van verpakkingsmateriaal voor het evacueren van museumstukken uit Oekraïne. Het geld zal worden overgemaakt naar het Tsjechische Nationale Museum, dat de aankopen en het transport zal coördineren. Oekraïne heeft om hulp gevraagd bij het beschermen van zijn cultureel erfgoed tegen schade tijdens de oorlog met Rusland.

Oekraïense vluchtelingen kunnen nu online in hun moedertaal met de Tsjechische autoriteiten communiceren, als ze een databox en burgeridentiteit opzetten. Om een databox en identiteit in te stellen, moeten burgers een tijdelijk beschermingsvisum hebben gekregen, een paspoort of ander officieel identiteitsbewijs hebben en een telefoonnummer met de Tsjechische landcode +420.

Er is naast Oekraïense radio ook "Oekraïens nieuws" voor Oekraïners in Tsjechië.

De Tsjechische NGO Good Will Committee-Olga Havlova Foundation zal beurzen verstrekken aan middelbare scholieren en universiteitsstudenten uit Oekraïne.

De voorwaarden voor het in dienst nemen van zorgprofessionals uit Oekraïne zullen niet afwijken van de reguliere eisen voor het in dienst nemen van artsen uit niet-EU-landen. Minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek zei dat Oekraïense artsen die in Tsjechië willen werken, een mentorstage van een jaar kunnen volgen, net zoals voordat de oorlog in Oekraïne begon.

Oekraïners die een baan zoeken in Tsjechië hebben vaak te maken met een taalbarrière. Dit is echter geen probleem als ze werken voor het bosbedrijf van de stad Brno, die ongeveer 50 banen heeft vrijgemaakt. Meer fysieke kracht is meestal niet nodig om in het bos te werken, dus het is ook geschikt voor vrouwen en er is ook huisvesting beschikbaar voor hen.
Vluchtelingenvrouwen serveren Oekraïense gerechten uit Praagse foodtruck.

Ondertussen gaan er nog meer benodigdheden naar Oekraïne waar speciaal om wordt gevraagd. Zo zijn er onlangs een aantal brandweerauto's met lange ladders overhandigd bij de Pools Oekraïnse grens zodat de brandweer ter plaatse weer iets beter hun werk kunnen doen.
Na oproepen via facebook is er een inzameling gestart om direct morning-after pillen te sturen naar de plaatsen die door de Russen zijn verlaten om zo vrouwen en meisjes te helpen die verkracht zijn door de Russen en Tsjetsjenen.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
 

Tsjechië heropent ambassade in Kyiv

De Tsjechische ambassade in Kyiv is weer open. ‘Het is een van de vele stappen om onze steun aan Oekraïne te betuigen’, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De EU-ambassade in Kyiv is net als de Sloveense ambassade alweer operationeel.

bron: volkskrant.nl
 

kuurgast

Donateur
Er vertrekken momenteel meer Oekraïners uit Tsjechië dan er aankomen.

In totaal zijn tot nu toe 286.000 speciale visa toegekend aan Oekraïense vluchtelingen.

De toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne is gestabiliseerd, zo niet gestopt. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan woensdag op de persconferentie na de kabinetsvergadering. Volgens de gegevens verlaten momenteel meer Oekraïners Tsjechië met de trein dan er aankomen.

Ongeveer 26.500 vluchtelingenkinderen uit Oekraïne hadden zich op 7 april ingeschreven op kleuterscholen en basisscholen in Tsjechië.
Het Tsjechische arbeidsbureau heeft tot dusver 218.000 verzoeken ontvangen voor de maandelijkse humanitaire uitkering van 5.000 kronen voor vluchtelingen.
Ongeveer 19.000 vluchtelingen zijn tot dusverre aan het werk gegaan in Tsjechië en 9.400 zijn geregistreerd bij arbeidsbureaus.

Humanitaire noodopvang voor vluchtelingen, zoals tenten, sportscholen en andere geïmproviseerde gebouwen, wordt momenteel slechts door 900 mensen gebruikt, zei premier Petr Fiala vandaag, waarbij hij NGO's, regio's en gemeenten bedankte voor hun hulp bij het vinden van betere accommodatie voor vluchtelingen.

Sinds maandag is er een toelage van 3.000 kronen per persoon per maand beschikbaar voor degenen die Oekraïense vluchtelingen in hun huizen of leegstaande flats opvangen. De uitkering van CZK 3.000 wordt gegeven voor elke vluchteling die wordt opgevangen, ongeacht hun leeftijd, hoewel er een maximum van 12.000 geldt, zelfs als er huisvesting wordt geboden aan meer dan vier vluchtelingen. De uitkering dekt de kosten voor degenen die vluchtelingen gedurende meer dan 16 opeenvolgende dagen opvangen. Aanvragen kunnen online worden ingediend op de officiële website davkyuk.mpsv.cz/domacnost.

Het Assistentiecentrum voor vluchtelingen in Praag zal donderdagochtend verhuizen van de huidige locatie in het Praagse congrescentrum naar het Central Group-gebouw in Vysočany. De verhuizing vindt plaats in verband met geplande evenementen die de komende weken in het congrescentrum plaatsvinden. Tijdens het paasweekend worden de openingstijden op de nieuwe locatie aangepast, daarna is het centrum geopend van 7.00 uur tot 21.00 uur.

In een worstcasescenario voor de oorlog in Oekraïne dat door de Tsjechische regering wordt overwogen, zouden tot een miljoen vluchtelingen in Tsjechië aankomen. De regering besprak vandaag mogelijke scenario's voor de oorlog en de bijbehorende vluchtelingencrisis. In het gunstigste scenario zal de vluchtelingenstroom afnemen zonder verdere toename van de 300.000 vluchtelingen die al in Tsjechië zijn, met geschatte integratiekosten van CZK 54 miljard. Het middenscenario ziet een verergering van het conflict in Oost-Oekraïne en de komst van in totaal 600.000 vluchtelingen. Het derde scenario houdt rekening met de verspreiding van conflicten over het hele land en de komst van een miljoen mensen naar Tsjechië.

Het Tsjechische ministerie van Arbeid en Sociale Zaken heeft een mobiele app voor slimme migratie gelanceerd die is ontwikkeld door de Mendel-universiteit van Brno om vluchtelingen te helpen met praktisch advies om een nieuw leven in Tsjechië te beginnen. De app bevat nuttige informatie over werk, zorg en onderwijs. Het is beschikbaar in het Oekraïens, Russisch en Engels. De app is momenteel alleen beschikbaar voor Android via Google Play.

Tsjechische helikopters die zich hebben aangesloten bij een internationale missie genaamd Helping Aircraft hebben meer dan negen ton humanitaire hulp uitgedeeld aan Oekraïne, vervoerd vanuit Moravië. De hulp bestond voornamelijk uit medicijnen, gezondheidsapparatuur en sanitaire producten. Op hun terugvlucht naar Tsjechië vervoerden helikopters Oekraïners die de oorlog ontvluchtten.

Bijna een miljard kronen is door de Oekraïense ambassade in Praag ingezameld voor de aankoop van wapens en ander militair materieel voor de Oekraïense strijdkrachten in hun strijd tegen Rusland. Dit staat los van de militaire steun van het Tsjechische Ministerie van Defensie aan Oekraïne.

De Russische ambassade in Praag heeft opnieuw een demonstratie gezien van publieke woede over de oorlog in Oekraïne. Verschillende apparaten en huishoudelijke artikelen lagen buiten de ambassade op het trottoir, als verwijzing naar de massale diefstal die door Russische troepen in Oekraïne zou zijn gepleegd.

Leden van de orthodoxe kerk in de Tsjechische Republiek hebben kritiek geuit op haar leiderschap omdat ze niet publiekelijk afstand hebben genomen van de Russisch-orthodoxe kerk die de Russische invasie van Oekraïne ondersteunt. De Tsjechische televisie meldde dat de onvrede onder zowel de geestelijkheid als de gelovigen is toegenomen. Een lid van de Praagse geestelijkheid, Eugen Freimann, beweert dat de mensen die de leiding hebben over de Orthodoxe Kerk in Tsjechië allemaal in Moskou hebben gestudeerd, nauwe banden onderhouden met de Russisch-Orthodoxe Kerk en bevelen van haar leiders opvolgen.

Bronnen oa expats.cz + english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
 

Pelhřimov

Donateur

1650128726566.png

Vijf Nederlandse legervoertuigen Patriotkonvooi botsen op elkaar​

Een van de konvooien waarmee een Nederlandse Patriot-eenheid naar Slowakije wordt vervoerd, is vanmorgen betrokken geraakt bij een kettingbotsing in Tsjechië. Vijf militaire voertuigen zijn op elkaar ingereden. Volgens het ministerie van Defensie zijn er geen gewonden gevallen, wel is er blikschade.
De botsing gebeurde doordat het voorste voertuig tijdens regen onverwachts moest remmen op glad wegdek. Volgens het ministerie heeft het ongeval geen gevolgen voor de geplande inzet van de eenheid die de oostflank van het Navo-gebied moet versterken, omdat er geen raketlanceersystemen bij waren betrokken.
Met het luchtverdedigingssysteem gaan 150 mannen en vrouwen aan ondersteunend personeel mee. De eenheid blijft zes maanden in Slowakije. Nederland gaat samen met de Duitsers de luchtverdediging van het land versterken. De Amerikanen kondigden eind vorige week aan ook een Patriot-eenheid naar Slowakije te sturen, nadat de regering in Bratislava haar Russische S-300 luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne had gegeven.
Met een Patriot-raket kunnen ballistische raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht worden geschoten. Een Patriot-systeem bestaat uit een radar, een vuurleidingscentrale en meerdere raketlanceersystemen. Nederland heeft de Patriots sinds 1987 en heeft ze eerder ingezet in Israël en Turkije.

bron: AD
 

Notarissen, advocaten en makelaars moeten meer betrokken raken bij Tsjechische sancties tegen Rusland

De Tsjechische Republiek heeft tot dusverre Russische tegoeden van ongeveer een miljard kronen in de Tsjechische Republiek bevroren als onderdeel van sancties. Maar het zou veel meer kunnen zijn als verdachte transacties en mogelijk witwassen, zoals banken, consequent door advocaten, notarissen of makelaars aan de autoriteiten worden gemeld.

De Europese Unie bereidt het zesde pakket sancties tegen Rusland voor. Met elke nieuwe breidt de kring van Russen op wie sancties van toepassing zijn, en daarmee de dreiging van bevriezing en confiscatie van eigendommen, uit. Bedrijven in Russische handen die in Tsjechië actief zijn, mogen bijvoorbeeld geen kans krijgen om te bieden op overheidsopdrachten met een te hoge limiet. En Tsjechië wil nog consistenter zijn.

Russische bedrijven uit Cyprus​

De Tsjechische regering onderzoekt al de mogelijkheid om bevroren tegoeden in beslag te nemen, en de goedkeuring van een reeks nieuwe wetten staat op het spel. De NGO Reconstruction of the State lobbyt ook openlijk voor enkele wetswijzigingen ( lijst hieronder).


Aanbevolen maatregelen om de economische impact van ondemocratische regimes in Tsjechië te bestrijden

1. Goedkeuring van de zogenaamde Magnitsky-wet, die een sanctiemechanisme zou invoeren voor personen die ernstige mensenrechtenschendingen of witwaspraktijken plegen ten gunste van dictatoriale regimes.

2. Goedkeuring van de Wet op de Registratie van Echte Buitenlandse Eigenaren; de verplichting om te melden wie de echte eigenaar is (eigenaar / controlerende persoon).

3. Consequente wijziging en toepassing van de wet op de registratie van uiteindelijk gerechtigden, versterking van de kwaliteit en betrouwbaarheid van gegevens in het register, de druk om de eigendomsstructuren van bedrijven te documenteren.

4. Bedrijven afsnijden van belastingparadijzen van publiek geld.

5. Effectief gebruik en adequate versterking van de bestaande staatscapaciteit in de strijd tegen witwassen.

6. Invoering van regels voor transparant lobbyen ter voorkoming van ongewenste inmenging door personen die banden hebben met niet-democratische regimes.


BRON: Wederopbouw van de staat


Het is niet eenvoudig om te weten welk bedrijf daadwerkelijk eigendom is van Rusland. Het is ook onzeker hoeveel bedrijven met een uiteindelijke Russische eigenaar in Tsjechië actief zijn. Terwijl gewone open bronnen werken met ongeveer 11.000 Russische bedrijven, zijn er volgens data-analist Jiří Skuhrovec van het Datlab Institute minstens 21.000 van dergelijke bedrijven.

"We hebben 21.000 bedrijven gevonden met connecties met Rusland, of met aanzienlijke Russische invloed. Minstens 81 van hen hebben een verifieerbare link met sanctielijsten van de EU en de VS. We hebben deze lijst ook doorgegeven aan de overheidsinstanties. Maar we kunnen de indruk niet wegnemen dat we nog steeds naar het topje van de ijsberg kijken', zegt Skuhrovec.

Hij maakt deel uit van een groep deskundigen die is samengesteld door het initiatief voor staatsreconstructie, dat een aantal nieuwe maatregelen voorstelt om de economische invloed van Rusland in de Tsjechische Republiek te verminderen. Bovendien worden sommige Russische bedrijven die in Tsjechië actief zijn vanuit het buitenland gecontroleerd, vaak vanuit fiscaal en regelgevingsvriendelijk Cyprus.

Tsjechië heeft al officieel geklaagd dat Cyprus zelfs in de huidige situatie niet genoeg informatie geeft over bedrijven, en dus over Russische oligarchen. "Het antwoord kwam van Cyprus dat onze tegenhanger niet bevoegd is op het gebied van internationale sancties en dat ik geen informatie zal ontvangen, terwijl deze activa vaak naar Cyprus gaan", citeerde Hospodářské noviny Jiří Hylmar, plaatsvervangend hoofd van het Financial Analysis Office (FAU) . Hij klaagde over de praktijken van sommige staten tijdens de vergadering van de Senaatscommissie voor het toezicht op de verstrekking van openbare middelen.

Inbeslagname van goederen is echter over het algemeen juridisch niet eenvoudig. "Je moet juridische documenten bij de hand hebben. De bevriezing van tegoeden moet juridisch effectief zijn, en de afzonderlijke staten zijn daarentegen tegen een groot leger van advocaten', benadrukt Ondřej Vondráček, een advocaat bij Lexperanto, die zich bezighoudt met het blootleggen van eigendomsstructuren.

Volgens veiligheidsexpert Jiří Šedivý, de voormalige stafchef, volstaat het om te beginnen dat de staat consequent de nog geldende wetten toepast. "Geld is een belangrijk instrument om de Russische invloed af te dwingen. Soms verzinnen de politie en andere autoriteiten excuses dat de wetten ontoereikend zijn, dit is niet waar', merkt hij op.

Meld verdachte transacties​

Een voorbeeld is de Witwaswet. Hij gaat ervan uit dat verdachte transacties niet alleen door banken moeten worden gemeld aan het Bureau Financiële Analyse, maar ook door een aantal andere aan verplichtingen gebonden personen - makelaars, notarissen of advocaten.

"Stel je voor dat iemand die twintig miljoen cash heeft en een luxe appartement wil kopen naar je toe komt als makelaar. Zoiets moet als verdachte transactie worden gemeld. Maar makelaars doen niet zoveel. Dit ondanks het feit dat de wet hun anonimiteit garandeert', zegt Kamil Kouba van de AML Academy, een antiwitwasexpert.

Volgens hem wordt deze informatie echter niet aan de FAU verstrekt, wat de mogelijkheid openlaat om eigendommen te verbergen, vooral in onroerend goed. In Karlovy Vary bijvoorbeeld - volgens de gemeentelijke Skanje -server die Russisch onroerend goed in de Tsjechische Republiek in kaart brengt - had 50 tot 60 procent van de gebouwen in de stad vijf jaar geleden Russische eigenaren.

“Het aantal meldingen van verdachte transacties van zogenaamde niet-financiële debiteuren was en is altijd beduidend lager dan het aantal meldingen vanuit respectievelijk de financiële en bancaire sector. Momenteel is er echter, onder invloed van de huidige internationale situatie en in verband met de toepassing van internationale sancties tegen Rusland en Wit-Rusland, ook een toename van relevante meldingen, met name uit de vastgoedsector en juridische en adviserende beroepen, "zei Financiën Ministerie woordvoerder Nikola Morava.

Volgens het ministerie is onderwijs cruciaal. "De keerzijde van de medaille is repressie, waarbij niet-naleving een misdrijf is, waarvoor een boete van miljoenen of tientallen miljoenen kronen kan worden opgelegd, afhankelijk van de ernst van de daad", voegde de woordvoerder van Morava eraan toe. ook de beroepskamers moeten een cruciale rol spelen.

"Het is dit marktsegment dat de staat ertoe zou moeten brengen om daadwerkelijk een verdachte transactie te melden. Het is belangrijk om ze te motiveren. Wanneer anders dan nu, als hij ziet wat er in Oekraïne gebeurt? Ze beseffen het misschien niet, maar ze zitten in de frontlinie waar de economische oorlog woedt”, zegt Kamil Kouba.

De president van de Tsjechische kamer van notarissen, Radim Neubauer, benadrukt dat notarissen zich terdege bewust zijn van hun taken en dat notariële autoriteiten naar verluidt regelmatig worden geïnspecteerd in dit verband: “We houden de huidige situatie met betrekking tot nieuwe sancties continu in de gaten en informeren alle notarissen. De notariskamer vat deze zaak geenszins licht op en notarissen zijn zich uiteraard terdege bewust van hun verplichting om verdachte transacties te melden."

Volgens hem is het verschil in bijvoorbeeld het aantal aankondigingen in vergelijking met banken natuurlijk. "Niet bij elke transactie, zoals de verkoop van onroerend goed, is een notaris of een advocaat betrokken. Ook het dienstenaanbod van banken en individuele professionals is verschillend. Als gevolg hiervan kan het aantal verdachte transacties in de praktijk aanzienlijk variëren en kunnen banken daarom hogere aantallen verdachte transacties registreren', legt Neubauer uit.

bron: hlidacipes.org
 

Tsjechisch vertrek uit Russische banken: regering wil 64 miljoen euro terug, handtekening van de president vereist


Het is slechts een maand geleden dat de Tsjechische regering besloot het lidmaatschap van Tsjechië in twee internationale bankinstellingen die door Rusland worden gecontroleerd na decennia te beëindigen. Het plan is al goedgekeurd door deputaten, het wachten is op de Senaat en de handtekening van de president. Pas dan zal het ontslag van zes maanden beginnen, evenals de strijd of de geïnvesteerde ongeveer 1,6 miljard kronen zullen worden teruggevorderd.

De Internationale Investeringsbank (MIB) is een ietwat mysterieuze organisatie, Poetins ontwaakte Graftombe van de Koude Oorlog. Tsjechië, dat een tiende aandeel in de bank heeft, wil er echter niets meer mee te maken hebben, ook niet met betrekking tot de Russische agressie tegen Oekraïne. En hij wil een andere soortgelijke bankinstelling verlaten - de Internationale Bank voor Economische Samenwerking (MBHS). Beide zijn nauw verbonden met het regime van het Kremlin.

"Deze banken zijn opgericht tijdens de periode van de Mutual Economic Assistance Council (CMEA) en sommigen van hen lopen het risico dat Rusland sancties via hen zou kunnen omzeilen. Zo snel mogelijk vertrekken is een must', zei premier Petr Fiala een maand geleden. "Het lidmaatschap van deze instellingen levert ons geen economische voordelen op, beide banken zijn een overblijfsel van lang geleden. De impact van de beëindiging van het lidmaatschap op Tsjechische bedrijven zal minimaal zijn, "voegde minister van Financiën Zbyněk Stanjura toe.

Het vertrek werd eind maart al goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden, er volgt een bespreking door de Senaat en ook de ondertekening van president Miloš Zeman wordt verwacht.

We zullen ons geld afpersen​

"Pas na ondertekening door de president van de republiek zullen de banken op de hoogte worden gebracht van de beëindiging van hun lidmaatschap en het starten van schikkingsonderhandelingen. De banken zijn nog niet officieel op de hoogte gesteld van de beëindiging van hun lidmaatschap", legt Anna Vasko uit van de persafdeling van het ministerie van Financiën. Dan geldt een opzegtermijn van zes maanden.

"Na afronding van de nationale procedures zal Tsjechië de banken op de hoogte stellen van de beëindiging van het lidmaatschap en zal het beginnen te onderhandelen over specifieke voorwaarden voor financiële afwikkeling", voegt Vasko toe. Exit tax is het risico dat Tsjechië zijn investeringen van tientallen miljoenen euro's verliest.

In het geval van MIB bedraagt het aandeel van de Tsjechische Republiek in de vorm van gestort kapitaal 37,4 miljoen EUR, in het geval van MBHS 26,7 miljoen EUR.


  • Internationale Investeringsbank a
De MIB werd in 1970 opgericht door de regeringen van de CMEA-lidstaten. De aandeelhouders zijn negen landen: de Russische Federatie, de Tsjechische Republiek, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Slowakije, Cuba, Mongolië en Vietnam. Het huidige doel van het kredietbeleid is het ondersteunen van middelgrote bedrijven met directe leningen, grote bedrijven door middel van syndicaatsfinanciering en een focus op exportfinanciering.

  • Internationale bank en economische samenwerking
MBHS werd in 1963 opgericht door de regeringen van de CMEA-lidstaten. De aandeelhouders van de bank zijn acht landen: de Russische Federatie, Tsjechië, Polen, Bulgarije, Roemenië, Slowakije, Mongolië en Vietnam. MBHS levert alle huidige bankdiensten (inclusief rekeningbeheer) gericht op zakelijke klanten, met de nadruk op bedrijfsondersteuning in de lidstaten van de bank.


"Het ministerie van Financiën wil op dit moment niet vooruitlopen op het verloop of de uitkomst van deze onderhandelingen. We voegen eraan toe dat de minister van Financiën Zbyněk Stanjura tijdens een discussie in de Kamer van Afgevaardigden heeft verklaard dat Tsjechië tijdens de opzegtermijn zal proberen een schikkingsovereenkomst te sluiten en als het deze niet sluit, zullen we ons eigendomsbelang in instellingen terugkrijgen als een vordering", zegt Anna Vasko.

Volgens het document, dat als basis diende voor het besluit van de regering om het lidmaatschap van banken te beëindigen, "zijn de buitenlandse beleids- en veiligheidsaspecten van het vertrek van de Tsjechische Republiek uit de banken zo belangrijk dat ze aanzienlijk groter zijn dan de economische verliezen die de Tsjechische Republiek lijdt door eenzijdige Uitgang".

Vooral MIB is lange tijd problematisch geweest en er zijn veel vermoedens en schandalen aan verbonden.

"Ons instituut heeft actief onderzoek gedaan naar de activiteiten van MIB in Tsjechië en kwam tot de ondubbelzinnige conclusie dat het lidmaatschap van deze organisatie de Tsjechische Republiek blootstelde aan een onevenredig materieel, reputatie- en nationaal veiligheidsrisico. Bovendien bracht het lidmaatschap geen duidelijke economische voordelen met zich mee', concludeert Barbora Lehká van het Prague Institute of Security Studies (PSSI).

Lening voor bedrijven van Russische eigenaren​

De mogelijke beëindiging van het Tsjechische lidmaatschap van de door Rusland gecontroleerde Internationale Investeringsbank (MIB) begon in 2014, toen Andrej Babiš minister van Financiën werd, maar daarna gebeurde er niets.

Voormalig minister van Financiën Alena Schillerová, die formeel lid was van de Raad van Gouverneurs van de Bank uit hoofde van haar functie - zoals nu minister Stanjura, zei dat het lidmaatschap van de bank "voordelig en voordelig" was voor Tsjechië.

Als onderdeel van de interpellatie naar de reden waarom Tsjechië nog steeds lid is van de MIB, antwoordde ze in maart 2020: “De MIB heeft sinds 2012 een succesvolle transformatie ondergaan. Op dit moment beschikt de bank over moderne procedures. Sinds 2013 steunt MIB Tsjechische bedrijven voor een totaalbedrag van 210 miljoen euro."

De huidige regering ziet dat anders, ook als het gaat om Russische militaire agressie. Bovendien is het voordeel voor de Tsjechische economie twijfelachtig. De enige lening voor het in Tsjechië gevestigde bedrijf was 50 miljoen euro voor Pilsen Toll, dat later failliet ging, en er bestaat ook een vermoeden van tunneling van het bedrijf in verband met deze lening.

Achter het bedrijf stond Igor Shamis, een zakenman geboren in St. Petersburg en later een Israëlisch staatsburger. Volgens deskundigen van het Praagse Instituut voor Veiligheidsstudies hebben slechts een paar wat kleinere Tsjechische bedrijven, die problemen hadden met hun toepassing op de huidige markt en die zich meer op het post-Sovjetgebied richten, een garantie gekregen van de MIB.

Een interessant project in 2017 was een kredietlijn van 33 miljoen dollar voor de leasing en aankoop van elf L-410-vliegtuigen van Letu Kunovice (Czech Aircraft Industries) voor het Russische staatsbedrijf GLTK. Aircraft Industries behoort tot de Russische Ural Metallurgical and Mining Company (UGMK).

Invloedrijke operaties van het Kremlin​

Volgens de PSSI diende de Internationale Investeringsbank ook om economische sancties na 2014 te omzeilen - ze hielp bijvoorbeeld bij de financiering van enkele Russische metallurgische en energiebedrijven. De bank werd in 1970 in Moskou opgericht.

Na de val van het IJzeren Gordijn verloor het echter zijn betekenis als instelling die de internationale economische activiteit van de landen van het Sovjetblok moest coördineren. Tussen 1991-2012 vertoonde het ook geen activiteit. Pas toen Vladimir Poetin een zekere Nikolai Kosov aanstelde als hoofd van de bank, een man wiens ouders in de jaren zeventig hoge communistische KGB-functionarissen waren. Zelfs in het geval van de directeur van Kosovo wordt gespeculeerd over zijn connectie met de Russische geheime diensten.

De oorspronkelijke poging van de MIB was om het hoofdkantoor in 2015 naar Bratislava te verhuizen, maar uiteindelijk werd met de steun van de toenmalige Fico-regering alleen een regionaal kantoor in Slowakije opgericht. Vier jaar later verhuisde het hoofdkantoor van de bank naar Hongarije, dat in 2015 weer bij de bank kwam. Polen ging in 2000 al de andere kant op - trouwens, geen van zijn miljoenen euro's was van de bank teruggestort.

In Hongarije verkreeg de bank regelgevende en belastingvrijstellingen, evenals diplomatieke paspoorten voor haar vertegenwoordigers en hun familieleden. Volgens het besluit van de Hongaarse regering zijn de voordelen van vrij verkeer binnen het Schengengebied bijvoorbeeld ook van toepassing op niet nader gespecificeerde "gasten van de bank".

Dit onderstreept ook het vermoeden dat de activiteiten van de bank in Europa het Trojaanse paard van het Kremlin zijn voor inlichtingen- en beïnvloedingsoperaties.


bron: hlidacipes.org
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië en de oorlog in Oekraïne update:

Tsjechië heeft de afgelopen twee maanden meer dan 320.000 humanitaire visa afgegeven aan Oekraïense staatsburgers.

Kinderen onder de 15 jaar hoeven zich niet te registreren bij de autoriteiten. De vluchtelingen die naar Tsjechië zijn gekomen, zijn voornamelijk vrouwen met kinderen en ouderen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Tsjechië de limiet bereikt van het aantal vluchtelingen dat het kan opvangen en heeft het samen met Polen de EU om speciale financiële hulp gevraagd bij het aanpakken van de uitdaging.
De Tsjechische premier Petr Fiala zei dat de huidige situatie anders is dan de vluchtelingencrisis van 2015. Gezien de huidige vluchtelingenstroom is men tegen verplichte quota voor de herverdeling van vluchtelingen binnen de EU, aldus Fiala. Hij benadrukte dat Oekraïense vluchtelingen hun land niet verlaten om hun economisch welzijn te verbeteren, maar om hun leven te redden.

De solidariteit met de vluchtelingen uit Oekraïne is nog steeds groot in Tsjechië. Veel mensen bieden hen kamers of privé-appartementen aan. Vanaf deze week worden de gastgezinnen financieel ondersteund door de staat.
Mensen die vluchtelingen uit Oekraïne opnemen in hun eigen huis of in een leegstaand appartement, krijgen een financiële tegemoetkoming van de staat. Dit is 3.000 kronen (123 euro) per persoon en maand, maar maximaal 12.000 kronen (490 euro) per huishouden en maand.
De subsidies waren in maart al goedgekeurd door de regering. Nu, ongeveer een week later dan gepland, worden de eerste bedragen uitbetaald via de arbeidsbureaus. Voorwaarde voor staatssteun is huisvesting van ten minste 16 dagen in de betreffende maand.
Uit een recente analyse blijkt dat het verhogen van de subsidie tot 4.000 kronen (164 euro) per persoon de bereidheid van eigenaren vergroot om hun eigendommen beschikbaar te stellen. Dan kunnen er tot 50.000 extra appartementen worden gehuurd. Volgens deskundigen mag staatssteun echter slechts voor een beperkte periode worden verleend. Na een paar maanden, wanneer de Oekraïense vluchtelingen werk kunnen vinden en de huur kunnen betalen, zou het moeten worden verlaagd.
De komende dagen moet er voor enkele duizenden vluchtelingen in Tsjechië nieuwe huisvesting worden gevonden. Want deze mensen uit Oekraïne zijn ondergebracht in hotels en pensions. Vanaf mei of juni willen de uitbaters de bedden weer aan bezoekers aanbieden. Nu zoeken de minister van Binnenlandse Zaken en de districtsgouverneurs naar verstandige oplossingen.

President Zeman – die jarenlang warme betrekkingen met Rusland en Vladimir Poetin heeft onderhouden – heeft een bepaalde inschattingsfout toegegeven.
Miloš Zeman zegt dat hij Rusland in het verleden verkeerd heeft ingeschat, maar nu zijn kijk op het Kremlin heeft veranderd. Het Tsjechische staatshoofd zei in een interview dat Poetin zijn eigen land aan het vernietigen was met de oorlog tegen Oekraïne – en spotte met suggesties dat hij of naaste medewerkers Moskou hadden gediend. Zeman zei dat Poetins eigen mensen uiteindelijk zouden betalen voor de oorlog die op 24 februari werd gelanceerd.

Tsjechië heeft Oekraïne militaire hulp gestuurd voor een bedrag van 3 miljard kronen (122 miljoen euro) sinds het begin van de oorlog, volgens informatie die is vrijgegeven door het ministerie van Defensie. Het ministerie heeft niet gespecificeerd welke wapens het heeft gestuurd, maar volgens niet-officiële rapporten ging het om munitie, handvuurwapens en zwaar materieel, waaronder Dana zelfrijdende houwitsers, RM-70 Grad salvo-raketwerpers, door de Sovjet-Unie gemaakte T-72 tanks en infanteriegevechten. voertuigen. De woordvoerder van het ministerie van Defensie, bevestigde dat Tsjechië nu met Duitsland onderhandelt over samenwerking met betrekking tot militaire hulp aan Oekraïne. Het dagblad Die Welt meldde vorige week dat Duitsland de Tsjechische Republiek militair materieel en wapens heeft aangeboden in ruil voor uitrusting die Praag naar het Oekraïense leger zal sturen. Het Tsjechische leger kan apparatuur uit het Sovjettijdperk naar Oekraïne sturen waarvan Oekraïense soldaten weten hoe ze die moeten gebruiken.

Brno Transport Company schenkt 2 trams en 6 trolleybussen aan Charkov om de stad te helpen het vervoer te vernieuwen na de Russische aanval. De komende dagen worden de voertuigen vervoerd naar Kiev en van daaruit naar Charkov. 70 procent van het openbaar vervoer in de stad is door Russische bommen verwoest en niet meer te repareren. De initiatiefnemer van de hulp is de eigenaar van het bedrijf Gepard Express, die sinds eind februari hulp aan Oekraïne levert en de vluchtelingen in zijn treinen helpt vervoeren.

De Tsjechische Post heeft vrijdag het 10.000ste pakket gratis naar Oekraïne verzonden. Dat heeft een woordvoerder van de koeriersdienst laten weten. De verordening is op 1 maart ingevoerd en maakt het mogelijk om pakketten met een gewicht tot 30 kilogram gratis naar Oekraïne te sturen. Men hoeft alleen de verplichte douaneaangifte in te vullen. In januari van dit jaar was het aantal pakketten dat naar Oekraïne werd gestuurd nog 470.

De Tsjechische Nationale Bank heeft de vergunning ingetrokken van de Russische Sberbank, die haar deuren sloot kort na de Russische inval in Oekraïne, nadat ze was overweldigd door klanten die hun geld wilden opnemen of hun rekeningen naar andere banken wilden laten overboeken. De centrale bank trok op 14 april de vergunning van de bank in. Sberbank kon geen beroep aantekenen tegen de beslissing.

Gevallen van desinformatie over de Russische oorlog tegen Oekraïne zijn ontdekt op Tsjechische scholen, meldde de nieuwssite iRozhlas donderdag. De Tsjechische Scholeninspectie onderzoekt momenteel vier gevallen van leraren die de invasie relativeerden, goedkeurden of openlijk steunden.

De afgelopen dagen zijn Europese universiteiten het doelwit geweest van een Russische desinformatiecampagne waarin beweerd wordt dat ze Russische studenten uitzetten in een golf van Russofobie. De universiteiten ontkennen categorisch beweringen dat het Russische studenten zou uitzetten of discrimineren als reactie op de oorlog in Oekraïne. De meeste Russische studenten in Tsjechië, zijn althans voorlopig niet van plan om na hun afstuderen terug te keren naar Rusland, juist vanwege de oorlog in Oekraïne.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken weigert nog steeds visa en verblijfsvergunningen af te geven aan Russen en Wit-Russen. Een uitzondering geldt voor familieleden van Tsjechische staatsburgers en EU-burgers die in Tsjechië wonen en voor mensen die worden vervolgd door de totalitaire regimes van Rusland en Wit-Rusland.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 
Tsjechië volgt geschorst Rusland op in Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Tsjechië verkozen als opvolger van Rusland in de VN-Mensenrechtenraad. Rusland werd vorige maand geschorst als een van de 47 landen in het orgaan. Het mag nog wel aanwezig zijn als waarnemer, maar verkiest dat vandaag niet te doen tijdens een buitengewone zitting over Oekraïne.


Tsjechië was de enige kandidaat om Rusland op te volgen in de VN-Mensenrechtenraad. 157 landen stemden vóór, en er waren 23 onthoudingen. Tsjechië zal tot eind 2023 het zitje innemen.

Tsjechië neemt dus de plaats in van Rusland. Vorige maand nam een meerderheid van de VN-lidstaten een resolutie aan om Rusland te schorsen als lid van de Mensenrechtenraad. De resolutie was ingediend door de Verenigde Staten, naar aanleiding van de vermoedelijke oorlogsmisdaden gepleegd door het Russische leger in de stad Boetsja.

Rusland mag wel nog als waarnemer aanwezig zijn, maar verkiest vandaag om dat niet te doen tijdens een buitengewone zitting die is bijeengeroepen op vraag van de Oekraïense regering, om de "verslechterende toestand van de mensenrechten in Oekraïne" te bespreken.

"De Russische delegatie zal deze nieuwe politieke show die wordt opgevoerd onder de vorm van een buitengewone zitting niet legitimeren door haar aanwezigheid", zei Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het overleg van vandaag is het eerste sinds de VN begin april Rusland uitsloot.

Opvolger van Mensenrechtencommissie
De Mensenrechtenraad is een intergouvernementele organisatie binnen de Verenigde Naties, opgericht in 2006 en opvolger van de VN-Mensenrechtencommissie. De leden van de raad komen verschillende keren per jaar samen in Genève om mensenrechten overal ter wereld te bespreken. De taak van de raad is om mensenrechten te beschermen en te versterken. De raad doet aanbevelingen over hoe dat het beste kan gebeuren.

De Mensenrechtenraad bestaat uit vertegenwoordigers uit 47 landen. Daarvan komen er telkens 13 uit Afrika, 13 uit Azië, 8 uit Latijns-Amerika, 6 uit Oost-Europa en 7 uit West-Europa en andere regio’s. Rusland, dat geschorst werd, moest dus vervangen worden door een ander land uit Oost-Europa.

Via een geheime stemming kiest de Algemene Vergadering van de VN wie lid mag zijn van de Mensenrechtenraad. Elk land krijgt een mandaat voor drie jaar en mag maximum zes jaar aaneensluitend in de raad zitten. Argentinië zit dit jaar de Mensenrechtenraad voor.

bron: vrt.be
 

kuurgast

Donateur
Als de regering volgende week dinsdag niet begint met verdeling van vluchtelingen in de regio's, sluit Praag haar opvangcentrum.

Als de regering volgende week niet begint met het opzetten van een systeem voor het verdelen van vluchtelingen in regio's, zal Praag haar assistentiecentrum in Vysočany (KACP) sluiten. Dat zei burgemeester Zdeněk Hřib vandaag na de vergadering van de gemeentelijke crisisstaf. Er is geen opvangcapaciteit meer in Praag en volgens de burgemeester zijn er vier keer meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking dan in sommige andere regio's. Vanwege de overbevolking moest er in Troja een tentendorp worden opgericht. Hřib stuurde een paar dagen geleden een brief aan premier Petr Fiala, waarin hij opriep tot een oplossing.
De KACP bedient de hoofdstad en Centraal-Bohemen en heeft sinds het begin van de Russische invasie eind februari meer dan 84.000 vluchtelingen opgevangen.
De burgemeester verwacht dinsdag een signaal van de regering dat het probleem van de overvolle capaciteiten in de metropool is opgelost.

Op het Troja-perceel tussen de Povltavská-straat en de ringweg van de stad hebben brandweerlieden tien tenten opgezet. Het complex heeft bedden voor 150 personen, eetruimte, douches en toiletten.
Volgens de burgemeester moet de faciliteit dienen als wachtkamer voor mensen die wachten om te controleren of ze geen dubbele nationaliteit hebben, namelijk Oekraïens en Hongaars. Als ze die hebben, hebben ze geen recht op tijdelijke bescherming in Tsjechië. Volgens de verklaring van vandaag van de minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan, zal Tsjechië vluchtelingen met een Hongaars paspoort aanbieden aan treinen naar Hongarije. De minister van Binnenlandse Zaken voegde eraan toe dat mensen maximaal 30 dagen in de nieuw gebouwde tentenstad in Praag-Troja kunnen verblijven.

De hoofdstad houdt zich nu vooral bezig met het probleem van Roma-vluchtelingen die op het centraal station verblijven. Volgens burgerinitiatieven leven daar honderden mensen in onwaardige omstandigheden. Er zijn nu 70 bedden voor vluchtelingen in het Fantovy-gebouw van het centraal station, dat ter beschikking is gesteld door de Spoorwegadministratie, en tot 210 extra mensen kunnen slapen in treinstoelen.

Tot dusver heeft Tsjechië officieel bijna 339.000 Oekraïense vluchtelingen opgenomen.
Circa 35.000 Oekraïners hebben werk gevonden in Tsjechië.

Bron oa seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
EU-ontwikkelingsplan: Tsjechië kan extra middelen gebruiken voor vluchtelingenhulp.

Tsjechië krijgt nog eens 14 miljard kronen (561 miljoen euro) uit het Europese herstelplan. Het geld kan nu ook worden gebruikt om de vluchtelingenstroom als gevolg van het Russisch-Oekraïense conflict het hoofd te bieden, maakte minister van Europese Zaken Mikuláš Bek vrijdag bekend.

De Europese Unie lanceerde het herstelplan om een economisch herstel na de Corona-crisis te stimuleren. Tsjechië had oorspronkelijk recht op 179 miljard kronen (7,17 miljard euro) uit dit fonds.
In de EU zijn debatten gaande over mogelijke financiële steun aan de landen die het zwaarst zijn getroffen door de vluchtelingencrisis na de Russische agressie in Oekraïne.
Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Meer dan 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne hebben al werk gevonden in Tsjechië.

Volgens gegevens van het Tsjechische ministerie van Arbeid en Sociale Zaken zijn al meer dan 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne aan het werk gegaan in Tsjechië. De humanitaire visa voor een jaar die vluchtelingen ontvangen, garanderen hen dezelfde status op de arbeidsmarkt als Tsjechische staatsburgers of permanente inwoners. De meesten van hen hebben naar verluidt vacatures voor de lange termijn ingevuld.

Volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben tot dusver zo'n 345.200 vluchtelingen speciale visa gekregen in de Tsjechische Republiek. Bijna twee vijfde van dat aantal zijn kinderen.
----------------
De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken sprak met zijn Oekraïense ambtgenoot over Roma-vluchtelingen.

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan sprak dinsdag met zijn Oekraïense ambtgenoot Denys Monastyrskyj. Het ministerie van Binnenlandse Zaken deelde in een persbericht mee dat hij Monastyrskyj heeft gevraagd te controleren of reizen van mensen uit Zakarpattia niet worden georganiseerd vanwege humanitaire uitkeringen waarop zij mogelijk recht hebben in de EU. De ministers van Binnenlandse Zaken behandelden voornamelijk de Roma-vluchtelingen uit Zakarpattia, die als houders van Hongaarse paspoorten EU-burgers zijn en, in tegenstelling tot Oekraïense burgers, geen recht hebben op tijdelijke bescherming.
---------------
Semily wilde vluchtelingen opvangen, ze kregen geen subsidies vanwege kleine badkamers.

De gemeente Semily wilde het vervallen hotel Centrum gebruiken om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.
Van eigen geld hebben ze al een half miljoen kronen geïnvesteerd in de voorbereiding van de accommodatie, het was nodig om revisies uit te voeren, maar ook om te schilderen. De stadsdirectie wilde ook subsidies uit het programma van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling gebruiken voor de nodige aanpassingen, maar die bleken niet bereikbaar.
Volgens de burgemeester zijn de voorwaarden van het programma te streng en kan de stad er niet aan voldoen. "We zullen geen lift hebben vanaf de tweede verdieping in een cultureel monument, we hebben geen vier vierkante meter in de badkamers, de locoburgemeester heeft het immers niet in zijn flatgebouw. Dus we kunnen niet eens om die subsidies vragen. En toen we vroegen of hij het niet kon negeren, kon hij het niet ", zei burgemeester Lena Mlejnková.
Volgens haar zouden tot 50 vluchtelingen een tijdelijk onderkomen in het hotel kunnen vinden, maar niemand kan daar blijven, omdat bijvoorbeeld de ramen niet in goede staat zijn, ze zijn vastgeschroefd, en het gemeentehuis heeft niet drie miljoen in de begroting om ze te vervangen.

In het programma voor de reparatie van woningen voor Oekraïners heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling 900 miljoen kronen voorbereid, subsidies zijn beschikbaar tot eind mei, maar minister van Stedelijke Ontwikkeling Ivan Barto sluit niet uit dat het wordt verlengd. Volgens hem zijn er momenteel 100 miljoen kronen opgebruikt.

Hotel Centrum in Semily is een interessant voorbeeld van architectuur in de stijl van het brutalisme van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Semily betaalde drie jaar geleden 3.675 miljoen kronen voor het gebouw. De gemeente kocht het pand destijds omdat ze bang was dat daar een hostel zou komen.
---------------
Hotels en pensions bereiden zich voor op het seizoen, duizenden vluchtelingen zullen moeten verhuizen.
-------------
In Vrchlabí leren vrijwilligers de Oekraïners Tsjechisch, terwijl scouts op de kinderen passen.

In het cultuurhuis Střelnice komen vluchtelingen uit de regio Vrchlabí elke woensdag bijeen, leren ze de basis van het Tsjechisch en wisselen ze ervaringen uit.
Er zijn meer dan duizend vluchtelingen in de regio Vrchlabí.
De regelmatige woensdagbijeenkomsten hebben maar één doel: vluchtelingen integreren in de Tsjechische samenleving. Sommigen van hen zullen voor een lange tijd in Vrchlabí of andere steden blijven.
Vluchtelingen uit West-Oekraïne willen terugkeren, maar mensen uit het oostelijke deel van het land kunnen vaak nergens heen.
Vluchtelingen die in hostels wonen, missen basisinformatie. Daarom is het voor hen zo belangrijk om landgenoten en vertegenwoordigers van autoriteiten en non-profitorganisaties te ontmoeten. Velen van hen hebben geen toegang tot internet - in tegenstelling tot particuliere vluchtelingen, die zich veel beter aanpassen door een persoonlijke benadering.
Op Den dětí=kinderdag op 1 juni plannen ze een bijeenkomst met Tsjechische gewoontes, en ze zullen blij zijn als de Vrchlabí-mensen ook komen.
---------------
De Tsjechische regering zal vragen om een verlenging van de noodtoestand met 30 dagen om de vluchtelingenstroom uit Oekraïne het hoofd te kunnen blijven bieden.
-------------
De mogelijke herverdeling van vluchtelingen uit Oekraïne over de regio's wordt aangepakt door de regering en de gouverneurs.
De gouverneur van de regio Midden-Bohemen, Petra Pecková, zei dat een groot deel van de vluchtelingen vanuit andere regio's naar Praag terugkeert.
De burgemeester van Praag, Zdeněk Hřib, beloofde geen overhaaste stappen te ondernemen, waaronder de sluiting van het Prague Assistance Centre in Vysočany (KACPU), tot het einde van de onderhandelingen over de herverdeling van vluchtelingen tussen regio's.
-------------
Oekraïners keren terug naar huis uit Tsjechië. Het zijn er niet veel, maar ze zijn er wel.
Je kunt het ook zien aan het Praagse Florenc busstation, vanwaar dagelijks bussen naar Kiev vertrekken.
--------------
Lichaam van Tsjechische man gevonden neergeschoten en begraven in massagraf bij Kiev.
De Tsjech was een vrachtwagenchauffeur die aan het begin van de Russische invasie naar Oekraïne reisde om als vrijwilliger te helpen.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + idnes.cz + irozhlas.cz + e15.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië ontvangt miljoenen steun van de EU voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen.

Tsjechië krijgt 27,4 miljoen euro (ongeveer CZK 680 miljoen) van de Europese Unie als hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne. Premier Petr Fiala zei donderdag dat dit een nuttige stap is, maar het bedrag is nog niet definitief en hij verwacht verdere onderhandelingen.
Ook Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië krijgen financiële steun van de EU. In april beloofde de Commissie de landen die het meest getroffen zijn door de vluchtelingengolf in totaal 400 miljoen euro (bijna 10 miljard CZK), waarvan het eerste deel nu is verdeeld over de vijf landen. Meer dan de helft van het toegewezen bedrag gaat naar Polen, dat het grootste aantal vluchtelingen heeft opgevangen. Het geld is in de eerste plaats bedoeld voor voedsel, vervoer en accommodatie voor mensen die op de vlucht zijn voor de Russische invasie.
-------------------------
Tentenkamp voor Roma-vluchtelingen in Praag al door 250 mensen gebruikt.

Het tentenkamp, dat een week geleden werd opgezet door het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken in de wijk Troja in Praag, is sindsdien door zo'n 250 mensen gebruikt. Dat heeft een politiewoordvoerder vrijdag bekendgemaakt. De capaciteit van de tenten is 150 personen. Ze zijn bestemd voor enkele honderden Roma-vluchtelingen uit Oekraïne die zijn gestrand op het centraal station van Praag. U kunt in Troje blijven totdat er een beslissing is genomen over uw visumaanvraag.
De non-profit organisatie Romodrom, die deelneemt aan de werking van het tentenkamp heeft nu een lijst met plaatsen waar Roma-vluchtelingen binnenkort langdurig kunnen worden opgevangen. Romodrome-directeur Nikola Taragoš waarschuwt dat tentenkampen zoals die in Troje alleen gebruikt kunnen worden bij mooi weer, dus uiterlijk tot eind september.
Sommige Roma worden al naar andere Tsjechische steden gestuurd, waar ze een snellere registratie zouden moeten hebben. Volgens vrijwilligers zijn sommige mensen teruggekeerd naar Oekraïne of vertrokken naar een ander land, maar enkele komen terug.
---------------------
Tsjechische regering besprak veranderingen in Lex Oekraïne.

Tijdens haar vergadering van woensdag besprak de Tsjechische regering een ontwerpwijziging van de wet op het verblijf van vluchtelingen uit Oekraïne. De wet wordt Lex Oekraïne genoemd. Het ontwerp ontzegt EU-burgers uitdrukkelijk tijdelijke bescherming, verlengt de termijn voor de behandeling van een verzoek om tijdelijke bescherming tot 60 dagen en verkort de tijd voordat een vluchteling een verandering van woonplaats moet melden van 15 dagen naar drie dagen.
De wijziging regelt ook de regels van de solidariteitsbijdrage voor degenen die vluchtelingen minstens 16 dagen per maand gratis opvangen. Nieuw is dat de steun van de staat ook terecht zou kunnen komen bij accommodatieverschaffers, waar de vluchtelingen zelf hun gas- en elektriciteitsverbruik betalen.
Vluchtelingen die in de accommodatie voedsel en andere voorzieningen krijgen, zouden geen recht meer hebben op de humanitaire uitkering. De vluchtelingen hebben nu recht op steun van 5.000 kronen om basisbenodigdheden te kopen om in Tsjechië te kunnen beginnen.
Aanvragers moeten nu aantonen dat ze woonruimte hebben gevonden als ze geen huisvesting hebben gekregen van een regionaal hulpverleningscentrum. De wijziging voorziet ook in een verlaging van het recht op een ziektekostenverzekering voor vluchtelingen tot 180 dagen, zoals minister Vít Rakušan van Binnenlandse Zaken na de kabinetsvergadering liet weten. Het doel is om hen te motiveren om de arbeidsmarkt te betreden.
-------------------------
Humanitaire hulp in Praag op het station stopt op 31 mei.

De situatie op het centraal station in Praag zou tegen het einde van de maand opgelost moeten zijn. De minister van Binnenlandse Zaken heeft daarover geïnformeerd. Honderden veelal Roma-vluchtelingen uit Oekraïne slapen nog steeds op het station.
"We doen er alles voor. Het zal nodig zijn om een receptie op het hoofdstation op te zetten, waar politie, brandweer, ambtenaren de mensen die komen snel zullen informeren of ze al dan niet recht hebben op bescherming", aldus Vít Rakušan.
Hij zei ook dat zijn ministerie, met de hulp van buitenlandse partners, probeert de stroom mensen uit het buitenland die naar Tsjechië komen, maar geen recht hebben op vluchtelingenhulp, te beteugelen. "De politiechef kwam met zijn Hongaarse ambtgenoot overeen om de deadline te verkorten. In Transcarpathia vindt een speciale inspectie van reisprocessen naar Tsjechië plaats. Het gaat nu stilaan beginnen."
-----------------
Het Duitse Ministerie van Defensie geeft meer details over tankdonaties aan Tsjechië.

De 15 tanks die Duitsland aan Tsjechië wil schenken, worden geleverd met 30 dagen munitievoorraad van 120 mm, heeft het Duitse ministerie van Defensie in een brief aan de Bondsdag verklaard. Duitsland verwacht dat de tankleveringen dit jaar beginnen. Het daaropvolgende onderhoud valt onder de verantwoordelijkheid van Tsjechië, staat in de brief.
Duitsland zal 14 Leopard 2 A4-modellen leveren en één reddingstank die is gebaseerd op Leopard, meldt de Tsjechische radio die de brief citeert.
De tanks worden geschonken ter vervanging van de 20 T-72-tanks die Tsjechië naar de Oekraïense strijdkrachten heeft gestuurd.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Minister van Buitenlandse Zaken stelt werkgroep in om het gebruik van onroerend goed van de Russische ambassade te onderzoeken.

Minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský heeft een werkgroep opgericht om de eigendommen van de Russische staat in Tsjechië te beoordelen. Er zijn vermoedens dat de gebouwen volgens internationale conventies niet voor diplomatieke doeleinden worden gebruikt. Het gaat om zo'n 50 gebouwen in Praag en een aantal andere steden.

De betrekkingen tussen Tsjechië en Rusland zijn niet alleen gespannen vanwege de oorlog in Oekraïne. Bevindingen van vorig jaar hadden al geleid tot een diplomatieke crisis. Zo zou de Russische geheime dienst verantwoordelijk zijn geweest voor twee explosies in een wapenmagazijn in Moravië. Bij een van de explosies kwamen twee mensen om het leven. Sindsdien hebben beide landen het aantal van hun diplomaten in het andere moeten verminderen. Op de ambassade in Praag werken momenteel slechts zes Russische diplomaten.

Tsjechië trok ook de Russische toestemming voor de exploitatie van consulaten in Brno en Karlovy Vary in. Het heeft ook zijn consulaten in St. Petersburg en Jekaterinburg gesloten, en het Czech House in Moskou is tijdelijk gesloten.
-----------------
Aantal bedrijven met Russische eigenaren in Tsjechië is gedaald.

Het aantal bedrijven met Russische eigenaren is het afgelopen jaar gedaald in Tsjechië. In totaal waren het er iets meer dan 11.700. Dit betekende een daling van acht procent op jaarbasis.
Het aantal bedrijven met Russische eigenaren in dit land daalt al geruime tijd. In 2014 werden er nog bijna 17.000 geteld, sindsdien ligt de daling rond een derde. Tot 2019 behoorden Russen ook tot de meest voorkomende buitenlandse bedrijfseigenaren in dit land. Sindsdien zijn ze vervangen door Slowaken en Oekraïners.
---------
Russische ondernemers in Tsjechië willen geen Russen zijn. Ze veranderen staatsburgerschap.

Het hebben van het Russische staatsburgerschap is tegenwoordig niet prestigieus.
Uit de administratie van de echte eigenaren blijkt dat momenteel 9.582 bedrijven in de Tsjechische Republiek eigenaren hebben met het Russische staatsburgerschap. Uit de analyse van Dun & Bradstreet blijkt dat sinds het begin van het conflict tussen Rusland en Oekraïne 154 Russen die geregistreerd staan als eigenaren van Tsjechische bedrijven het staatsburgerschap hebben geregistreerd.

Het hoeft niet alleen maar onenigheid met het regime te zijn. De Tsjechische regering dreigt Tsjechische banken en overheidsbegrotingen de toegang tot financiering te ontzeggen en investeringsstimulansen stop te zetten.

Kort na de Russische inval in Oekraïne begon een grote inventarisatie van Russische activa in Tsjechië, en Russische bedrijven in Tsjechië hebben nog steeds zeggenschap over verschillende grote bedrijven.

De meeste van de 154 Russische ondernemers van wie het staatsburgerschap tijdens de Russische agressie is gewijzigd, hebben momenteel het Tsjechische staatsburgerschap. Concreet gaat het om 63 procent van de mensen. Ongeveer een tiende van de Russische zakenlieden die nu hun staatsburgerschap hebben gewijzigd, heeft een nieuw Oekraïens staatsburgerschap geregistreerd. Het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Azerbeidzjan en Roemenië volgen.
Russische ondernemers in Tsjechië willen zelf geen commentaar geven op de situatie.

Volgens minister van Financiën Zbyněk Stanjury heeft Tsjechië tot dusver voor bijna een miljard kronen Russische tegoeden in het land bevroren. Als deze activa worden geïdentificeerd als mogelijke steun voor de oorlogsmisdaden van Rusland, staat de confiscatie ervan in de toekomst op het spel, aldus de minister. EU-landen hebben tot nu toe 37 miljard euro aan tegoeden bevroren vanwege de oorlog in Oekraïne.
De aarzeling van de Tsjechische regering om de tegoeden van de Russische oligarchen te bevriezen, laat dus ruimte voor andere stappen dan een verandering van staatsburgerschap. Sommige bedrijven met banden met Rusland gaan ook over tot het overdragen van activa aan nieuwe eigenaren.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

TOP 7 RUSSISCHE ONDERNEMERS MET DE GROOTSTE INVLOED IN TSJECHIË


In de afgelopen maanden heeft het dagblad Neovlivní.cz de sporen van het Russische bedrijfsleven in Tsjechië in de regio's in kaart gebracht. En ook: wie zijn de meest invloedrijke leiders. Onder de evaluatiecriteria hebben we de voorwaarden van gecontroleerde bedrijven opgenomen, evenals de invloed van persoonlijkheid op de regio en gevestigde contacten. We presenteren u de TOP 7 Russische zakenlieden.
rusky_byznys_let_kunovice
Iskander Machmudov, Andrey Kozicyn, Andrey Bokarev

Het drietal Russische zakenlieden staat achter Let Kunovice, de grootste fabrikant van burgerluchtvaarttechnologie in Tsjechië. Machmudov heeft volgens Forbes magazine 22 in 2014 de rijkste Rus. Ze komen niet veel voor in Tsjechië, het bedrijf wordt geleid door het oorspronkelijke Tsjechische management. Bij Flight Kunovice werken meer dan duizend mensen. De Russen hebben haar van de ondergang gered.

Vladimir Ilin

Een sleutelfiguur in de glasfabriek van Novoborsk. Als voormalig ambtenaar van de Russische staatsspoorweg hield hij het bedrijf jaren geleden in leven door te investeren in het failliete Crystalex Nový Bor. Vorig jaar overschreed de verkoop van glasblazerijen een miljard kronen. Het bedrijf is een grote werkgever in de regio met 850 medewerkers. Ilin woont in Praag, zijn hele familie is betrokken bij zaken in Tsjechië.

rusky_byznys_popov
Roman Popov

Directeur van de Eerste Tsjechisch-Russische Bank, wiens dochter de Europees-Russische Bank een bankvergunning heeft voor de Tsjechische Republiek. Hoewel Popov ook als eigenaar optreedt, bestaan er twijfels over zijn eigendom. De financiële instelling is nauwer verbonden met het Russische bedrijf Strojtransgas, dat ooit eigendom was van de Russische premier Viktor Tsjernomyrdin. Strojtransgas investeerde oorspronkelijk in de bank.

De financiële instelling nam deel aan de financiering van extreemrechts in Frankrijk, soortgelijke activiteiten van activiteiten richting Tsjechische groepen werden niet bewezen.rusky_byznys_ermakov
Vladimir Ermakov

Hij leidt het gasbedrijf Vemex, de dochter van de Russische reus Gazprom. Het was in samenwerking met een Russisch staatsbedrijf dat hij zijn bedrijf opbouwde.

Door de jaren heen heeft hij in Tsjechië contacten opgebouwd op de hoogste niveaus van de Tsjechische politiek, waaronder voormalige premiers en het huidige presidentiële kantoor. Hij werkt ook samen met Tsjechische gasmannen zoals Karel Komárek.

rusky_byznys_rejbonok
Alexandr Rebjonok

Vertegenwoordiger van de Russische gemeenschap die investeert in onroerend goed, hotels, porselein en constructie. De eigenaar van het Karlovy Vary Hotel Imperial, die al jaren in Tsjechië werkt, woont hier sinds de jaren 70.

In de jaren negentig werd hij een soort portier voor de toestroom van Russisch kapitaal, dat onzichtbaar wil blijven. Volgens de perioderapporten van Respekt werkte hij samen met de belangrijkste zakenmensen van vandaag, zoals Jiří Šmejc en Ivan Zach, en ontmoette hij ook Václav Klaus en Vladimír Dlouhý.

bron: neovlivni.cz
 
Bovenaan