Oorlog Rusland-Oekraïne, impact en reactie Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik kreeg de volgende tekst toegestuurd (vertaling door Google):

Beste kijkers,
de gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben ieder van ons getroffen, en dus zal deze nieuwsbrief, die oorspronkelijk puur over theatrale premières zou gaan, het altijd aanwezige onderwerp van Russische agressie in Oekraïne niet vermijden.

Het Nationale Theater sloot zich aan bij de oproep van de Vereniging van Professionele Theaters van de Tsjechische Republiek, die Tsjechische theaters, culturele, openbare en staatsinstellingen opriep om symbolisch de onschendbaarheid van het grondgebied van de staten te ondersteunen door Oekraïense vlaggen op gebouwen te laten wapperen. Hij gaf ook commentaar. creatief team van de opera Remote Sound samengesteld uit kunstenaars van Russische afkomst. Op donderdag 24 februari speelden leden van het National Theatre Orchestra het Oekraïense volkslied op het Václav Havel-plein als steunbetuiging aan het bezette Oekraïne.
En vanavond treden het Nationaal Theaterkoor en het Staatsoperakoor op het Wenceslasplein op tijdens het Benefietconcert om mensen te helpen die getroffen zijn door het conflict in Oekraïne.
Deze symbolische activiteiten eindigen daar niet, want het Nationaal Theater, evenals in samenwerking met de Vereniging van Professionele Theaters, bereiden we concrete hulp voor mensen die getroffen zijn door het conflict.​
Al onze gedachten zijn nu gericht op Oekraïne, maar we geloven dat kunst is wat ons op zijn minst voor een paar momenten uit het beklemmende dagelijkse leven kan trekken.
 

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechen die Rusland steunen op sociale media riskeren celstraf​

De Tsjechische regering stelt dat iedere burger die de Russische aanval op Oekraïne in het openbaar steunt vervolgd kan worden. Daarbij riskeren burgers tot drie jaar celstraf.
De procureur-generaal van het land, Igor Stríž, zegt dat 'de huidige situatie rond de aanval van Rusland op Oekraïne gevolgen zou kunnen hebben voor het recht op de vrije meningsuiting'. Hij kondigde aan dat die beperkingen inhouden dat mensen vanaf nu vervolgd kunnen worden als zij publiekelijk hun steun betuigen voor de Russische invasie. Dat zal worden gedaan onder een bestaand kader van wetten die 'het ontkennen, in vraag stellen, goedkeuren van of verantwoorden van genocide' moeten voorkomen.
Het ontkennen van de holocaust en andere genocides is in Tsjechië strafbaar, waarbij celstraffen van zes maanden tot drie jaar kunnen worden opgelegd. Stríž zelf erkent wel dat het niet zo evident zal zijn om mensen te vervolgen.

Ook de politie doet mee
De Tsjechische politie is intussen al een aantal dagen bezig met het actief opsporen van gebruikers op sociale media die pro-Russische content plaatsen. De Tsjechische politie zegt dat 'het niet altijd tactisch of wenselijk' is om elk bericht te bekijken.
"We houden de internetomgeving nauwlettend in de gaten en verontschuldigen ons als we niet op elk bericht reageren", aldus de politie.

Informatieoorlog
Hoewel de middelen die Tsjechië inzet extreem zijn, is het niet het enige land dat maatregelen neemt om de Russische propagandamachine te bestrijden. De EU kondigde al aan dat Russische staatsmedia op het hele grondgebied verbannen worden.
Ook de techbedrijven doen mee. Google, Meta en Twitter namen onder andere al maatregelen om Russische misinformatie aan banden te leggen. Rusland heeft op zijn beurt de toegang tot Facebook en Twitter beperkt. Ook wil het Kremlin onder andere Wikipedia en andere binnenlandse media de mond snoeren.

Bron: rtlnieuws.nl
 

kuurgast

Donateur
De vluchtelingen krijgen een jaar lang visum, ziektekostenverzekering en arbeidsvergunning.

Om de toelating van Oekraïense vluchtelingen tot de Tsjechische Republiek te vereenvoudigen en te bespoedigen, hebben de autoriteiten een nationaal bijstandscentrum en registratiehotspots in het hele land opgezet. Oekraïners die hun toevlucht zoeken in Tsjechië krijgen een inreisvisum voor 12 maanden, een ziektekostenverzekering en een arbeidsvergunning.

De Tsjechische regering heeft gezegd klaar te staan om duizenden Oekraïense vluchtelingen te helpen die het land ontvluchten en naarmate hun aantal groeit, hebben de autoriteiten de behoefte aangepakt aan een centraal systeem dat zorgt voor landelijke coördinatie en een probleemloze, versnelde opname van mensen die mentaal en fysiek uitgeput aankomen. Ze ze worden geholpen bij het invullen van een eenvoudig registratieformulier van één pagina, ondergaan een eenvoudige gezondheids- en veiligheidsscreening en krijgen vervolgens gratis accommodatie en vervoer aangeboden. daar, tenzij ze liever bij vrienden en familie logeren.

Het National Assistance Centre zal 24 uur per dag, zeven dagen per week werken om het werk te coördineren van lokale assistentiecentra en registratiehotspots, die in alle regio's worden geopend. Vluchtelingen die zich daar komen registreren, krijgen alles wat ze nodig hebben op één plek.

Tot nu toe zijn er in de eerste golf enkele duizenden vluchtelingen naar Tsjechië gekomen om bij familie en vrienden te wonen.
Iedereen die er al is en zich niet heeft laten registreren in een van de nu in werking zijnde hotspots, moet zich binnen drie dagen aanmelden bij de buitenlandse politie. Dat is de enige dringende vereiste, omdat ze dan recht hebben op een ziektekostenverzekering als ze tijdens hun verblijf medische behandeling nodig hebben. Daarna hebben ze drie maanden de tijd om een speciaal visum voor 12 maanden aan te vragen en een arbeidsvergunning om in het land te mogen werken.
De eerste vluchtelingen uit Oekraïne kregen al een baan aangeboden.

Sinds het begin van de Russische inval hebben de autoriteiten via een versnelde procedure meer dan 2.000 visa aan Oekraïense burgers afgegeven, maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken is de kans groot dat veel meer mensen naar Tsjechië zijn gevlucht.

Minister Rakušan zei dat mobiele operators betrokken waren bij de hulpverlening. Iedereen die met een Oekraïense simkaart naar Tsjechië komt, ontvangt bij aankomst automatisch een sms in de Oekraïense taal met basisinformatie over wat te doen, welke vorm van hulp er is en waar je meer advies kunt krijgen.
In de komende dagen zou ook een nieuwe website 'nasiukrajinci' gelanceerd moeten worden. Het moet informatie verstrekken aan vluchtelingen en burgers die geïnteresseerd zijn in het verstrekken van humanitaire hulp, ook doorverwijzen naar de respectieve coördinatoren in het betreffende gebied.

Om de voortdurende steun aan mensen die vluchten uit het door oorlog geteisterde Oekraïne doeltreffender te maken, kan het nodig zijn dat de staat de noodtoestand uitroept in Tsjechië.
------------------------------------------------
Honderden Tsjechen vragen om te vechten in Oekraïne.

Ongeveer 300 mensen hebben verzocht om vrijstelling van de Tsjechische wet die burgers verbiedt om in buitenlandse legers te dienen om deel te nemen aan de gevechten die momenteel in Oekraïne gaande zijn. Ondertussen meldt het Tsjechische ministerie van Defensie dat het meer dan 100 vergelijkbare kandidaten heeft geregistreerd, terwijl nog meer mensen zich aanmelden.

Deze aanvragen worden eerst beoordeeld door de ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken voordat ze worden doorgestuurd naar de Tsjechische president voor ondertekening.
Het is Tsjechen bij wet verboden om in een buitenlands leger te vechten. De president kan echter uitzonderingen maken.
Miloš Zeman zou de desbetreffende goedkeuring ook niet hoeven verlenen, maar de strijders zouden dan kunnen worden uitgesloten van mogelijke strafrechtelijke vervolging. President Zeman staat in het algemeen achter dergelijke verzoeken en zal de kwestie donderdag met de premier bespreken.

Vóór de Russische invasie van Oekraïne sprak president Miloš Zeman vaak steunbetuigingen uit voor Vladimir Poetin en bekritiseerde hij de inlichtingendiensten van zijn eigen land voor hun waarschuwing tegen vijandige Russische operaties in Tsjechië. Sindsdien noemde hij de Russische invasie 'een misdaad tegen de vrede'. Het hoofd van de buitenlandse afdeling van de president, vertelde aan de media dat de Tsjechische president "teleurgesteld" is in Vladimir Poetin en zich door hem bedrogen voelt.
De Praagse Burcht heeft aangekondigd dat het aanstaande maandag solidariteit zal betuigen met Oekraïne door tijdens de wisseling van de wacht de Oekraïense vlag te voeren.
Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Veel Tsjechen ondernemen solomissies om Oekraïne te helpen, “We wilden iets doen”.

Met afschuw vervuld door beelden van het lijden van Oekraïne, vertrekken veel Tsjechen in auto's en bestelwagens om zelf hulp te verlenen aan de mensen aan de landsgrenzen - en om vluchtelingen terug te brengen naar de Tsjechische Republiek.
Tsjechen hebben op de Russische aanval op Oekraïne gereageerd met een vrijwel ongekende golf van solidariteit.
Een onderdeel hiervan waren vrijwilligers die materiële hulp aan de bevolking van Oekraïne overbrachten, vaak op eigen houtje, en vluchtelingen terugbrachten naar de Tsjechische Republiek.
Niet doen.
De Tsjechische autoriteiten en NGO's proberen nu mensen van dit soort inspanningen af te houden, omdat het alleen maar chaos creëert, de wegen blokkeert.
Ze kunnen wel de website 'pomahejukrajine' volgen, die de meest nauwkeurige en actuele informatie heeft over wat mensen kunnen doen.

De Oekraïense kant laat relatief weinig mensen door, waardoor de vluchtelingen binnendruppelen. Aan de Oekraïense kant, wachten mensen ongeveer 24 uur in zeer lange kolommen zonder voedsel of water tot ze de grens over mogen.
Veel Tsjechische ngo's helpen rechtstreeks in het land of aan de grenzen met de EU. Ze zijn in staat geweest om Oekraïne binnen te komen vanaf de Slowaakse kant. En zijn daar begonnen met het uitdelen van voedsel en hebben mobiele toiletten gebracht. Ook starten ze met de distributie van hygiënekits en voedseldistributie.
De komende dagen hopen ze hetzelfde te kunnen doen vanaf de Poolse kant, waar de situatie nog erger is aan de Oekraïense kant.

Wat kan men wel doen?
Geld is altijd het belangrijkste, want NGO's kunnen er de dingen mee kopen die ze het hardst nodig hebben. Daarom vragen ze mensen, indien mogelijk, een bijdrage te leveren aan verschillende inzamelingsacties.
Ook kan men opvang bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Er is een website genaamd 'uprchlici-vitejte' ook wel bekend als Refugees Welcome, waar mensen zich kunnen registreren en accommodatie kunnen aanbieden aan mensen die op dit moment naar Tsjechië komen.
Of lokale NGO's te zoeken en daar te helpen, want, voor zover ze verwachten, zal deze situatie erg lang duren.
Bron english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
De nieuwe positie van de SPD. "Laten we Oekraïne aansporen om te stoppen met vuren".

Het is minder dan een week geleden dat de SPD onder leiding van Tomio Okamura, in de Kamer van Afgevaardigden samen met de regeringscoalitie heeft gestemd dat zij het niet eens was met de valse retoriek van de Russische president Vladimir Poetin, de proclamatie van een onafhankelijke republieken Donetsk en Loehansk of de annexatie van de Krim, of dat Oekraïne het volste recht heeft om zijn grondgebied te verdedigen.

Op woensdagochtend echter keerde alles terug naar zijn oude gewoonten.
SPD-hoofdwoordvoerder op het gebied van buitenlandse zaken Jaroslav Bašta, hoewel hij de Russische agressie blijft veroordelen, maar moet volgens hem Tsjechië stoppen met het sturen van wapens naar het Oekraïense leger.

"Het betekent olie op het vuur toevoegen", zei hij op een persconferentie.
"We nemen de verklaring van president Poetin serieus dat hij niet zal stoppen met het gebruik van kernwapens. We moeten al onze inspanningen concentreren om vredesonderhandelingen te helpen", voegde hij eraan toe. Volgens hem is het in deze situatie beter om gematigder te kijken dan oorlogspassies aan te wakkeren.

Op de vraag hoe Oekraïne zich zonder hulp moet verdedigen tegen een sterkere vijand, verwees Bašta naar vredesbesprekingen. "Er zijn maar twee manieren in deze situatie. Het zal ofwel gebeuren dat de gevechten op de een of andere manier zullen stoppen en de onderhandelingen zullen beginnen, of de situatie zal escaleren", zei hij.

Hoewel de eerste ronde van vredesbesprekingen plaatsvond en er woensdag een nieuwe wordt aangekondigd, heeft Rusland in die tijd de aanval niet gestopt. Dus Bašta werd geconfronteerd met herhaalde vragen over wat Oekraïne in een dergelijke situatie zou moeten doen.
"De enige mogelijke manier is om aan beide kanten te duwen - het spijt me, ik moet dit van beide kanten zeggen - zodat het schieten zo snel mogelijk kan worden gestopt en de daaropvolgende actie zal worden opgelost", zei Bašta.

Tot nu toe hebben alleen de communisten een vergelijkbare positie ingenomen op het Tsjechische politieke toneel. De SPD zelf verwijst naar de verklaringen van de Hongaarse premier Viktor Orbán, die bijvoorbeeld de invoer van wapens naar Oekraïne via het grondgebied van Hongarije verbood........Rusland bouwt momenteel een kerncentrale in Hongarije.....

Jaroslav Bašta en Tomio Okamura maakten ook bezwaar tegen het blokkeren van desinformatiewebsites op vrijdag. "Hoewel er daar een oorlog is, betekent dit niet dat Tsjechië niet langer een rechtsstaat is", zei Bašta tegen verslaggevers.

SPD-beroemdheden leveren een grote bijdrage aan sommige van de stilgelegde sites - Bašta zelf bijvoorbeeld, op První zprávy, op anderen, publiceerde EP-lid Ivan David. Okamura ergert zich ook dat de tegenstroom van de voormalige medewerker Václav Klaus en de leidende Tsjechische samenzweerder Petr Hájek ook werd verbroken.
---------------------------------------
De Tsjechische regering heeft de noodtoestand ingesteld. Elke dag stromen vijfduizend vluchtelingen Tsjechië binnen.
---------------------------------------------------------------------
Het is geen spel, daar kun je doodgaan, waarschuwt een Tsjechische veteraan voor de oorlog in Oekraïne.
Bron oa seznamzpravy.cz.

Een opmerkelijke uitspraak van Tsjechische journalist die enkele dagen in Charkov verbleef:
"Ik heb het gevoel dat hoe meer de gevechten escaleren, hoe meer de natie verenigd is. Terwijl we door de staat reden, zagen we dat de mensen het bijvoorbeeld niet eens waren met de regering in Kiev. De huidige situatie van de president en zijn steun neemt snel toe. Zelfs de etnische Russen zeggen zelf: "We zijn het niet eens met de regering, maar niemand zal ons land aanvallen." De Russen zelf gaan ten strijde, gaan ten strijde tegen de Russische Federatie. Persoonlijk verbaast het me enorm. Ze zien het niet als de strijd van een natie tegen de natie, maar als de strijd van een natie tegen Vladimir Poetin, zo definiëren ze het."
Bron seznamzpravy.cz.
----------------------------------------------------------------------
Valse goede doelen "voor Oekraïne".
Pas op voor valse liefdadigheidsinstellingen en 'gezamenlijke aanvallen op de Russen'. Oplichters zijn snel.


De gemakkelijkste manier voor een fraudeur om te profiteren van de huidige situatie is via nep-liefdadigheid. Het enige dat u hoeft te doen, is informatie verspreiden op sociale netwerken waarin wordt opgeroepen tot medicijnen, hygiëneartikelen of militaire verdediging. De belangstelling voor deze manier van helpen is enorm, tijdens de eerste dag stuurden de Tsjechen meer dan 150 miljoen kronen.

Omdat oproepen tot inzendingen vaak via sociale media, discussies en e-mails worden verspreid, is het helemaal niet moeilijk om ze te vervalsen.
Het creëren van een nep-liefdadigheidsinstelling is een kwestie van minuten. Wees daarom voorzichtig waar u uw geld naartoe stuurt of welke sites u opent. Gebruik altijd bewezen en officiële bronnen. Raadpleeg bij twijfel altijd de officiële website.

"De afgelopen dagen hebben we cybercriminelen ontdekt die gebruikers van geld beroven door zich voor te doen als Oekraïners en om financiële hulp te vragen", zegt Michal Salát van het Tsjechische beveiligingsbedrijf Avast. Hij waarschuwt met name voor gevallen waarin individuen om directe ondersteuning vragen in de vorm van cryptocurrencies. "We sluiten niet uit dat er inderdaad Oekraïense burgers zijn die om financiële steun voor cryptocurrency vragen, maar het is erg moeilijk om fraude te onderscheiden van echte verzoeken. We hebben ook cryptocurrency-zwendel ontdekt op TikTok en andere sociale netwerken, dus we sturen liever geen geld rechtstreeks naar vreemden. Zeker niet in de vorm van cryptocurrencies, waarvan het praktisch niet te onderscheiden is of het een fraude is of niet."

"We hebben ook uitdagingen opgevangen die zich verspreiden op sociale media, die gewone gebruikers aanspreken om hackers te worden, door DDoS-tools te downloaden om zogenaamde DDoS-aanvallen op Russische doelen te ondersteunen", zegt Michal Salát van Avast. Deze instrumenten zijn onveilig gebleken, omdat het persoonlijke informatie van gebruikers verzamelt (IP-adres, landcode, stad, locatie afgeleid van IP-adres, gebruikersnaam, hardwareconfiguratie en systeemtaal)."
Hierdoor kan de gebruiker worden geïdentificeerd. "Omdat de configuratie wordt gedownload van een externe server, ondersteunt deze tool mogelijk ook een DDoS-aanval op elk ander doelwit dat de auteur van de tool kiest, zonder jouw medeweten", waarschuwt Salat. Zelfs als het script precies werkte zoals de auteur beweerde op het moment van delen, kan de leek niet weten of een dergelijk script is gewijzigd.
Paradoxaal genoeg zou je de andere kant kunnen helpen en een ongewenste saboteur worden van de partij die hij oorspronkelijk wilde steunen in de informatieoorlog.
De informatie- en cyberoorlogvoering is erg verwarrend voor de gemiddelde internetgebruiker. Het is tenslotte haar doel: mensen het gevoel geven dat niemand te vertrouwen is. Maar als je voorzichtig te werk gaat en werkt met bewezen informatiebronnen - zoals de officiële websites van organisaties die je vertrouwt - hoef je niet te bezwijken voor algemene scepsis.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië roept noodtoestand uit om Oekraïense vluchtelingen

De Tsjechische regering heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat maakt een betere coördinatie mogelijk van de hulp in de „crisissituatie”, zei minister van Binnenlandse Zaken Vit Rakusan na een kabinetsvergadering.


De noodtoestand gaat vrijdag in. De regering kan vanaf dan maatregelen nemen zonder voorafgaand overleg met het parlement.

Volgens Tsjechië zijn er al ongeveer 20.000 Oekraïners naar Tsjechië gevlucht. Er rijden dagelijks treinen tussen Tsjechië en Lviv in het westen en Tsjop in het zuidwesten van Oekraïne. Ze brengen humanitaire goederen naar de steden en nemen op de terugweg vluchtelingen mee. Voor de oorlog woonden al naar schatting 150.000 Oekraïners in Tsjechië.

Tsjechië verhoogt ook zijn defensiebudget met ongeveer 1 miljard Tsjechische kronen (ongeveer 40 miljoen euro) in reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Premier Petr Fiala benadrukte echter dat de veiligheid van het land niet direct in gevaar is. „Ik wil alle burgers verzekeren dat ze niet bang hoeven te zijn”, zei hij.

Bron: rd.nl
 

kuurgast

Donateur
Er zijn al 50.000 oorlogsvluchtelingen in Tsjechië.

De Russische invasie van Oekraïne begon op 24 februari. Sindsdien hebben zich 33.000 vluchtelingen in Tsjechië geregistreerd, en alleen al op donderdag 8400. Donderdag heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken 8.309 visa afgegeven.
Ze verwachten dat er een half miljoen vluchtelingen uit Oekraïne zullen komen.

Scholen nemen de eerste vluchtelingen op. Het ministerie rekent ook op Oekraïense lessen.

De regering wil elke vluchteling een bedrag van 5.000 kronen geven.


Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen een humanitaire uitkering van 5.000 kronen ontvangen om in de behoeften te voorzien.
Huishoudens die vluchtelingen huisvestten, kunnen een kostenbijdrage van de staat krijgen. De ondersteuning zou worden verleend voor de maanden maart tot en met mei. Het kan maandelijks oplopen tot 1.000 kronen per ondergebrachte persoon, maar niet meer dan 5.000 kronen.

Jurečka zei dat de Tsjechische kant in de EU zal onderhandelen over de mogelijkheid om humanitaire uitkeringen ten minste gedeeltelijk uit Europees geld te betalen. "De landen van Midden- en Oost-Europa zullen met de grootste druk worden geconfronteerd. We moeten de vluchtelingen helpen. Tegelijkertijd hebben we echter de solidariteit van anderen nodig", zei Jurečka donderdag na de kabinetsvergadering.
--------------------------------------
Vreemdelingenlegioen, Tsjechen kunnen ongestraft vechten voor Oekraïne.

Premier Petr Fiala en president Miloš Zeman zijn overeengekomen om straffeloosheid te garanderen aan Tsjechische staatsburgers die naar Oekraïne willen gaan om samen met Oekraïners te vechten ter verdediging van hun land.
Premier Fiala vertelde journalisten na een ontmoeting met de president donderdag dat hij en het staatshoofd tot de conclusie waren gekomen dat het gezien de risico's niet mogelijk was om voor een dergelijke actie collectief toestemming te verlenen of individuele toestemming te verlenen. Tussen de 250 en 400 personen hebben belangstelling getoond om het Oekraïense volk op deze manier te steunen.
--------------------------
Tsjechië stuurt meer wapens naar Oekraïne.
Tsjechië zal meer wapens en munitie naar Oekraïne sturen, maakte de Tsjechische minister van Defensie bekend. De levering werd geschonken door Tsjechische wapenfabrikanten en is 17 miljoen kronen(680.000 euro) waard. Tsjechië heeft Oekraïne al wapens gestuurd voor een bedrag van 650 miljoen kronen.

Tsjechië overweegt militaire steun aan Slowakije.

De Tsjechische minister van Defensie zei ook dat 400 Tsjechische soldaten klaar staan om in Slowakije te worden ingezet om de oostflank van de NATO te versterken. De missie moet nog worden goedgekeurd door de Tsjechische regering en het Tsjechische parlement.

Tsjechië gevraagd om gewonde Oekraïense soldaten te behandelen.
De Tsjechische regering zei eerder bereid te zijn deze hulp te verlenen als daarom wordt gevraagd. Het transport naar Tsjechië wordt opgelost.

Tsjechisch consulaat in Oekraïne beschadigd na bomaanslag
Het Tsjechische honorair consulaat in Charkov is dinsdag zwaar beschadigd geraakt bij een Russische raketaanval. Een drukgolf zou de ramen van het consulaat hebben vernield, maar over de schade binnenin kunnen geen uitspraken worden gedaan. Noch de consul, noch zijn staf raakten gewond.
In reactie op de schade aan het gebouw heeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Aleš Chmelař vrijdag gebeld met de Russische ambassadeur in Tsjechië. Volgens Chmelař laat de aanval zien dat Rusland ook burgerdoelen aanvalt. Zoals de diplomaat op de Tsjechische televisie zei, staan ze in nauw contact met hun Sloveense collega's, die hun honorair consulaat in hetzelfde gebouw hebben.

Schietbaan Brno biedt gratis training voor Oekraïners die naar huis terugkeren om te vechten.

Škoda stopt productie in Rusland - en moet het doen zonder leveringen uit Oekraïne.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nieuw Tsjechisch webportaal coördineert hulp aan Oekraïne.

Snel, direct en effectief, zo zouden hulpmaatregelen voor Oekraïne er op dit moment uit moeten zien. Afgelopen weekend is in Tsjechië de website stojimezaukrajinou.cz (Wij staan achter Oekraïne) in het leven geroepen. Met overzichtelijke contacten en hulpaanbod coördineert zij niet alleen de hulpverlening aan mensen in en uit het door oorlog verscheurde land. Ook de programmering verliep snel en op vrijwillige basis.

In Tsjechië is sinds het begin van de oorlog afgelopen donderdag een grote golf van solidariteit ontstaan. Dit komt niet alleen tot uiting in passende demonstraties of een verhoogde bereidheid om te doneren. Ook trekken mensen naar de Slowaaks-Oekraïense grens om vluchtelingen op te vangen. Of ze bieden spontane overnachtingsmogelijkheden aan.

Professionele hulporganisaties zijn blij met de inzet van de bevolking, maar roepen mensen nu op om niets alleen te doen. In plaats daarvan moeten de aanbiedingen worden gemeld aan officiële instanties en door hen worden gecoördineerd. 'stojimezaukrajinou' draagt daar nu ook aan bij. En vluchtelingen zelf kunnen op het internetadres alle nuttige informatie en contactpunten vinden, van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de ambassade tot rechtsbijstand en psychologische hulp.

Alles is op één plek te vinden, én de links zijn gecontroleerd op echtheid.
Dit alles is beschikbaar in het Tsjechisch, Engels en ook Oekraïens.

Alleen al de eerste dag na publicatie werd de pagina stojimezaukrajinou.cz meer dan 93.000 keer bekeken. Het bevat ook informatie over evenementen, zoals benefietconcerten en bijeenkomsten in afzonderlijke Tsjechische steden. Allemaal met de hint dat het niet genoeg is om je zorgen te maken, maar om passief te zijn. In plaats daarvan worden mensen in Tsjechië opgeroepen om samen te komen en met elkaar te praten over wat er in Oekraïne gebeurt.
----------------------------------------------------
Radio Prague lanceert live Oekraïense omroep.

Sinds woensdag zendt de Tsjechische radio het liveprogramma van de Oekraïense zender Ukraińskie Radio uit in zijn audioportaal en in de mujRozhlas-app.
De Tsjechen gingen hiermee in op een verzoek van de Oekraïense publieke omroep.
De reden hiervoor is dat de uitzending van het programma slechts in beperkte mate mogelijk was na een Russische bomaanslag op een zendmast in Kiev woensdag,
Het is de bedoeling om hiermee de beschikbaarheid van informatie over de oorlog in Oekraïne voor vluchtelingen en Oekraïners in Tsjechië te waarborgen.
De Tsjechische radio lanceert volgende week ook een nieuwe podcast genaamd "Nieuws voor Oekraïners in de Tsjechische Republiek". De dagelijkse podcast is in het Oekraïens en bevat praktische informatie voor Oekraïense vluchtelingen in Tsjechië.
Tsjechische radio-uitzendingen in het Oekraïens zijn beschikbaar op mujRozhlas.cz/Ukraińskie Radio.

Verder zal het Praags Radio Symfonie Orkest optreden tijdens een speciaal benefietconcert in het Rudolfinum op maandag 14 maart. Alle opbrengsten zullen worden gedoneerd aan de inzamelingsactie Mensen in Nood voor Oekraïne.
----------------------------------------------------------------------
Bijna 90 Volhynische Tsjechen vluchten op dramatische wijze naar hun oude thuisland.

Een reddingsoperatie heeft deze week met succes 88 Volhynische Tsjechen (Volyňští Češi), waaronder 46 kinderen, uit het door oorlog verscheurde Oekraïne gehaald.
Hoewel er tegenwoordig ongeveer 6000 mensen met Tsjechische roots in Oekraïne wonen, was de gemeenschap die zich in de regio Volhynië vestigde, daterend uit 1863, in het grootste gevaar vanwege de nabijheid van een militaire faciliteit die een primair Russisch doelwit was. De Tsjechische autoriteiten organiseerden een reddingsoperatie en stuurden bussen met een speciale politie-eenheid voor de bijna 90 Volhynische Tsjechen die hun huizen ontvluchtten, terwijl de Russen de faciliteit begonnen te bombarderen.

Tsjechen migreerden voor het eerst naar Oekraïne in de tweede helft van de 19e eeuw. Tussen 1868 en 1880 verlieten bijna 16.000 Tsjechen Oostenrijk-Hongarije naar het Russische rijk op zoek naar betere levensomstandigheden in het Russische rijk, waar veel ongebruikte landbouwgrond was.
Het grootste deel van de migrerende Tsjechen vestigde zich in de regio van Volhynië en stichtte dorpen en gaf ze namen met het voorvoegsel "Tsjechisch" (České Noviny, Český Malín, Český Boratín, Český Straklov). Anderen vestigden zich in het westen en zuiden van het land, richtten expatverenigingen op en hielden hun taal en tradities in ere.

Ze verbleven daar gedurende de 20e eeuw en leefden door nazi-vervolging, hongersnood, maar vooral stalinistische repressie. De groep is nu klein, maar op haar hoogtepunt in het begin van de 20e eeuw telden ze meer dan 100.000 mensen. Sommigen keerden terug na de Tweede Wereldoorlog, anderen pakten hun koffers na de kernramp in Tsjernobyl uit angst voor de veiligheid van hun kinderen. En meest recentelijk – in 2015 – maakten ongeveer 200 van hen gebruik van een door de overheid gesponsord repatriëringsprogramma voor etnische Tsjechen. Ongeveer 6.000 mensen met Tsjechische roots blijven in het land. Wat hun lot in de huidige tijd zal zijn, blijft onduidelijk.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Centrum voor Oekraïense vluchtelingen in Praag ziet een enorme stijging in bezoekers.

Het Praags Centrum voor Oekraïense Vluchtelingen zag gisteravond om middernacht 2.600 vluchtelingen en bood onderdak aan 390 van hen. Het aantal vluchtelingen dat in het centrum werd verwerkt, was zelfs 's nachts enorm, zei de burgemeester van Praag. Hij voegde eraan toe dat iedereen die Oekraïens kent, welkom is om dit weekend te komen helpen met tolken.

Het centrum ging vrijdagochtend in bedrijf en verhuisde van de gemeentelijke bibliotheek van Praag naar een veel grotere locatie. Het centrum beschikt over 70 loketten om Oekraïense vluchtelingen te helpen bij het verwerken van documenten en het verlenen van basishulp. Ook kunnen vluchtelingen in het Congrescentrum worden ingeënt tegen Covid-19.

De minister van Binnenlandse Zaken zei vrijdag dat er al naar schatting 50.000 Oekraïense vluchtelingen in Tsjechië zijn. De meesten van hen komen aan in Praag en Midden-Bohemen.

Er gaan ook veel Oekraïners rechtstreeks naar familie, vrienden, bekenden die in Tsjechië wonen/werken of naar samenwerkende partnersteden van Oekraïne.
-----------------------------------------------------------
Wenceslasplein juicht de Oekraïense president toe, samen met duizenden in heel Europa.

Een volgepakt Wenceslasplein klapte en juichte de Oekraïense president Volodymyr Zelensky toe die vrijdagavond supporters live via videostream toesprak die in heel Europa demonstreerden. In zijn toespraak zei hij dat twee van de geplande minuten zullen worden gewijd aan de slachtoffers van de Russische invasie. Er werd een minuut stilte gehouden voor de gesneuvelde soldaten en een minuut stilte voor de burgerslachtoffers van de invasie. Zelenskyj deed toen een beroep op de wereld om niet te zwijgen.
"Zwijg alsjeblieft niet. Ga de straat op en steun Oekraïne, steun onze inspanningen en onze strijd, want als Oekraïne niet standhoudt, zal Europa het niet overleven. Als wij vallen, val jij ook", zei Zelensky tegen demonstranten in Praag en andere Europese steden. Zelensky vervolgde: "Als we winnen, zal dat de overwinning zijn voor de hele democratische wereld."
Veel deelnemers aan de demonstratie droegen Oekraïense en EU-vlaggen. Diverse persoonlijkheden spraken op het podium, waaronder de priester en religieus filosoof Tomáš Halík. Hij zei dat Zelenskyy de Nobelprijs voor de Vrede zou moeten krijgen.
Niet alleen Tsjechen, maar ook Oekraïners die hier wonen en Tsjechische Russen gaan naar demonstraties tegen de Russische oorlogswaanzin. Ze melden dat Vladimir Poetin niet hun president is. Er werden groene linten uitgedeeld als teken van vrede.
-----------------------------------------------------
Tsjechië start lessen voor duizenden Oekraïense kindvluchtelingen.

Duizenden kinderen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, zijn aangekomen in Tsjechië sinds de Russische invasie van het land vorige week. In reactie daarop hebben Praag en Brno zijn bezig met het opzetten van kleine klassen van Oekraïense kinderen die les zullen krijgen in hun moedertaal. Alleen kinderen die basis Tsjechisch spreken, worden toegelaten tot standaardscholen, de loco-burgemeester van Brno.
Het project is opgezet door de Oekraïense Ambassade en de Stichting Kinderen van Oekraïne. Het wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs en Tsjechische steden.
------------------------------------------------------------
Staatsbosbedrijf van Tsjechië heeft 100 vluchtelingen opgevangen en een baan aangeboden.

Het staatsbedrijf Lesy České republiky (LČR) vangt momenteel 100 vluchtelingen uit Oekraïne op in haar faciliteiten. Tegelijkertijd biedt hij hen een baan in het bos aan. Het bedrijf zal via de organisatie Mensen in Nood een donatie van 1,5 miljoen kronen verstrekken voor humanitaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft bedrijfswoordvoerder Eva Jouklová donderdag gezegd. Het bedrijf beheert bijna de helft van de bossen van het land.

Het bedrijf vangt vluchtelingen op in zijn recreatiefaciliteiten en inspectieruimten in alle regio's van Tsjechië. "We kunnen meteen honderd Oekraïners huisvesten. We bieden hen seizoenswerk aan op het gebied van bosbescherming. Ze zullen helpen naargelang hun mogelijkheden", zei de algemeen directeur.
Tegelijkertijd zoekt het bedrijf naar andere opvangmogelijkheden voor vluchtelingen.
Het bedrijf zal Oekraïners opleiden om in de bossen te werken en hen ook van werkkleding en uitrusting voorzien. Lesy ČR zal ook werk bieden aan andere Oekraïense vluchtelingen die niet bij Lesy ČR zullen worden ondergebracht. Voorwaarde voor hun tewerkstelling is een vergunning van het arbeidsbureau. De Regionale Hulpcentra voor Bijstand aan Oekraïne (KACPU) zullen helpen bij het verkrijgen van een werkvergunning voor vluchtelingen.

Naast het hoofdkantoor in Hradec Králové, heeft Lesy ČR medewerkers in zeven regionale directoraten, zes bosbouwbedrijven en 61 bosadministraties in heel Tsjechië. Ze hebben ongeveer 4.200 mensen in dienst.
----------------------------------------------------------------
Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen duizenden simkaarten van Tsjechische operators.

Binnenlandse operators zullen proberen vluchtelingen uit Oekraïne te helpen, die voor de oorlog vaak gehaast hun huis moesten verlaten met alleen de meest noodzakelijke dingen. Via non-profitorganisaties voorzien ze hen van duizenden vooraf opgeladen mobiele simkaarten.
Daarnaast is er een een inzameling van mobiele telefoons voor vluchtelingen. Het maakt niet uit of het een nieuwe of een oudere telefoon is, als er maar een bijpassende oplader bij is in een zakje. Ze kunnen naar elke Vodafone-winkel worden gebracht of per post worden opgestuurd.
O2 helpt met powerbanks en opladers voor crisisgebieden.
T-Mobile werkt samen met de Slowaakse Telekom die bereiden de levering van mobiele basisstations en wifi voor vluchtelingenkampen voor. Ook is er een team aan de grens, dat daar helpt en tegelijkertijd informeert over alles wat naar de plaats moet worden gestuurd. Ze hebben non-profit organisaties die aan Oekraïense kant helpen uitgerust met simkaarten met volledige roaming. Vorige week introduceerden ze ook gratis bellen en sms'en tussen Tsjechië en Oekraïne.
----------------------------------------------------------------
Ombudsman Křeček bekritiseerde Zelenský: "Wij helpen ten koste van onze eigen burgers."

Ministers bekritiseren de Ombudsman Stanislav Křeček voor zijn bijdrage aan het sociale netwerk Facebook.
De reden is Křečeks commentaar op het artikel dat hij deelde. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei daarin dat Oekraïners zouden sterven vanwege de zwakte van de NATO.
Křeček schreef dat hij het niet meer leuk vindt. "Helpen we wat we kunnen ten koste van onze eigen burgers en moeten we toch beledigd worden?", schrijft de ombudsman. Later verwijderde hij zijn bericht, maar blijft achter zijn worden staan.
Křeček die twee jaar geleden ombudsman werd tijdens het bewind van premier Andrej Babiš had nooit in deze positie mogen zitten. Het kan echter niet worden ingetrokken.

Het is niet de eerste keer dat deze man vreemde uitspraken heeft die tegenstrijdig aan zijn functie zijn.
----------------------------------------------------------------
Studenten monteren kogelwerende vesten:"We hebben geen geld, maar we willen helpen".

Post Bellum is een niet-gouvernementele non-profitorganisatie die de herinneringen van getuigen van het belangrijke historische fenomeen van de 20e eeuw documenteert en probeert deze verhalen door te geven aan een breder publiek.
Het Geheugen van Naties is de grootste openbaar toegankelijke database van getuigenverhalen in Europa.

Het Geheugen van de Natie stuurt beschermend en medisch materiaal naar het Oekraïense front, het heeft 100 miljoen kronen verzameld.
Elke dag gaat er materiaal naar het Oekraïense front vanuit de magazijnen van het Geheugen van de Natie, gesteund door Post Bellum. Zendingen arriveren binnen enkele uren aan het Oekraïense front, uiterlijk de volgende dag.
Ze vervoeren nu veldhospitaaluitrusting en beschermingsmiddelen voor de verdedigers van Oekraïne. Ze richten zich op het verwerven van kogelvrije vesten, helmen, nachtzichtcamera's en drones en andere verdedigingswerken die niet-agressief en niet-dodelijk zijn.
Vaak is het Geheugen van de Natie genoodzaakt om alleen componenten aan te schaffen vanwege een gebrek aan goederen.

oekraine 5 maart 2022.PNG
Kogelvrije vesten - dragers en stalen platen - worden in de magazijnen geassembleerd door tientallen vrijwilligers, waaronder studenten.

Naast beschermingsmiddelen, levert the nation's memory ook slaapzakken, tenten en medische benodigdheden. De mensen van Post Bellum - Geheugen van de Natie krijgen up-to-date informatie over de noden aan het front dankzij nauwe samenwerking met de Oekraïense ambassade. Een deel van het geld uit de Geheugen van de Natie -collecte zal waarschijnlijk vanaf volgende week ter plaatse worden gebruikt voor humanitaire doeleinden - de aankoop van voedsel en andere dagelijkse behoeften van de bevolking van Oekraïne. Het Geheugen van de Natie zal deze hulp coördineren met andere organisaties die ter plaatse actief zijn, met name Mensen in Nood.

De Herinnering van de Natie raakte betrokken bij het helpen van Oekraïne op 22 februari 2022, onmiddellijk na de invasie van het land. Het werkt sinds 2020 in Lviv, betrokken bij het opbouwen van het historische geheugen van het land. Het organiseert hier de afdeling Memory of the Nation of Ukraine - een netwerk van documentairemakers die voornamelijk gesprekken opnemen met getuigen van de Tweede Wereldoorlog en communistische repressie.

Post Bellum - Geheugen van de Natie heeft ook geholpen bij het opzetten van een website 'Ukrajina na školách' met educatief materiaal over de oorlog in Oekraïne, voor scholen.
Op de website sametnaskolach.cz/ukrajina kunnen leerkrachten en ouders van alles vinden om kinderen te informeren over de oorlog in Oekraïne.
Praten over wat er momenteel gaande is en in contact blijven met kinderen is heel belangrijk. Ze horen ook berichten op radio/tv en weten niet altijd hoe ze dat moeten verwerken.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz + tyden.cz + novinky.cz.

@curious Nederland stuurt net als Tsjechië militairen naar Slowakije.
Niet alles wordt overal verteld uit strategische overweging want de mannen van bokito kijken ook mee.
Zo willen de Oekraïnse verdedigers niet op de foto van journalisten omdat de tegenstander dan weet waar ze verborgen zijn.
 
Concert voor de kinderen van Oekraïne

6 maart 2022 20.00 - 23.45 uur
De Prima Group zet onder de vlag van CNN Prima NEWS en in samenwerking met het Tsjechische Rode Kruis een gezamenlijk initiatief Helping Children of Ukraine op, waarmee geld wordt ingezameld voor de aanschaf van nieuwe apparatuur en medische benodigdheden voor kinderafdelingen in Oekraïne.

De partner bij de uitvoering van de hulp is het Oekraïense Rode Kruis. Deze zondag (6 maart) heeft de Prima-groep besloten om een concert voor de kinderen van Oekraïne te organiseren ter ondersteuning van dit initiatief, dat mensen kunnen bekijken op het hoofdkanaal van Prima, ernaar kunnen luisteren op KISS-radio en een financiële donatie kunnen sturen naar een collectie account om mensen in nood te helpen.

"Elke oorlog is een moeilijke situatie voor burgers. Dat geldt ook voor de huidige oorlog in Oekraïne. Maar het meest getroffen zijn kinderen, de oorlog zal wreed hun leven binnenkomen, wat vaak hun gezondheid en psyche aantast. Medische voorzieningen in Oekraïne hebben nu dringend hulp nodig. En dit geldt dubbel voor kinderziekenhuizen. Ik ben blij dat we dankzij de Prima Group de voorwaarden voor de behandeling en het verdere leven van de kinderen die getroffen zijn door het conflict in Oekraïne met onze Oekraïense partners kunnen verbeteren."zegt Marek Jukl, voorzitter van het Tsjechische Rode Kruis.

"We hebben besloten om samen te werken met het Tsjechische Rode Kruis om de meest kwetsbare groep onder het persbureau CNN Prima NEWS te steunen, wiens verslaggevers dagelijks verslag doen van de gebeurtenissen in het door oorlog verscheurde Oekraïne - weerloze kinderen die onbedoeld deel uitmaken van dit conflict en wiens gezondheid en leven dagelijks in gevaar zijn. Ik ben erg blij dat we de collectie niet alleen in de media kunnen steunen, maar ook met het Benefietconcert van de Kinderen van Oekraïne, waarin gezichten uit onze series te zien zullen zijn, zoals Slunečná en ZOO, maar het kan ook financieel worden ondersteund door onze tv-kijkers en radioluisteraars”, zegt Marek Singer, CEO van de Prima Group.

Het Benefietconcert voor de Kinderen van Oekraïne vindt plaats op zondag 6 maart vanaf 20.00 uur in het Karlín Forum in Praag.

Hoe kunnen mensen betrokken raken bij het initiatief Help for Children of Ukraine?
  1. Door een kaartje te kopen voor het Concert voor de Kinderen van Oekraïne in het TicketMaster-netwerk voor CZK 550.
  2. Door een financiële donatie te sturen naar nr. 333999/2700, variabel symbool 1502, specifiek symbool 55555.
  3. Via donateurs-sms (DMS). Het enige wat u hoeft te doen is het bedrag te kiezen waarmee u het Help for Children of Ukraine-initiatief wilt steunen. DMS kan worden verzonden in de waarde van 30, 60 of 90 CZK. En stuur dan een eenvoudig sms-bericht naar het nummer 87777 in het formulier:
DMS CCK 30
DMS CCK 60
of DMS CCK 90
Het Tsjechische Rode Kruis ontvangt daarvan CZK 29, 59 of 89.

Benefietconcert voor Oekraïne in Praag
Op 9 maart om 19.00 uur vindt in de Grote Zaal van de Praagse Lantaarn een benefietconcert plaats om Oekraïne te helpen. Muziekbands zoals Divokej Bill, Wohnout, Tři Sestry, Rybičky 48, Anna K, Vypsaná fixa, Mr Loco, Eddie Stoilow en verschillende anderen beloofden deel te nemen aan dit concert zonder enige royalty's te claimen.

De volledige opbrengst van de toegangsprijs wordt in samenwerking met het Rode Kruis volledig gedoneerd aan de aankoop van alle momenteel noodzakelijke medische benodigdheden. Het benefietconcert voor Oekraïne kwam tot stand met steun van Midden-Bohemen.

Palác Lucerna – Velký sál
Štěpánská 61
116 02 Praha
Tel.: +420 603 502 156
Inkom: 400 Kč

bron: kudyznudy.cz
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Van covid naar vluchtelingen helpen.

Tot een paar weken geleden hadden Tsjechische ziekenhuizen te maken met een groeiende toestroom van covid-patiënten. Maar deze zijn de afgelopen weken afgenomen en het belangrijkste is nu om een door oorlog verscheurd land te helpen. Naast directe hulp aan de families van collega's, zijn er inzamelingen gestart in ziekenhuizen.

Het vaccinatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Ostrava is ook een symbool van snel evoluerende gebeurtenissen. Tot nu toe zijn er mensen gekomen voor covid-19-vaccins. Het wordt nu het Regionale Hulpcentrum voor Oekraïne. Vluchtelingen melden zich eerst ter plaatse aan en krijgen, als ze geen voorzieningen in de regio hebben, onderdak aangeboden via de brandweer.

Wat betreft de hulp van de Tsjechische gezondheidszorg direct op de plaats van de gevechten, bevestigen de geïnterviewde organisaties dat er niet zozeer vraag is naar het personeel als wel naar de medicijnen en medische benodigdheden, die snel opraken.
Het gaat nu naar Oekraïne, bijvoorbeeld via het Tsjechische Rode Kruis, die van plan is om tot 5.500 traumasets af te leveren. Pakketten met verband, desinfectiemiddel, zoutoplossing, drukverband, thermofolie, handschoenen en andere medische benodigdheden gaan met regelmatige tussenpozen naar de getroffen gebieden. Het wordt ook geleverd door het humanitaire programma MEDEVAC van de regering.

"Het programma wordt geleid door de behoeften van Oekraïne, en waar Oekraïne nu om heeft gevraagd, zijn voornamelijk medische verbruiksartikelen, waarop het MEDEVAC-programma nu inspeelt. De inzet van civiele artsen is momenteel niet mogelijk vanwege de veranderende veiligheidssituatie. Het eventuele vervoer van patiënten naar Tsjechië zal volgens behoefte plaatsvinden", aldus Hana Malá van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het is ook een grote voorraad medicijnen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft al een contact-e-mail gelanceerd. Hierdoor kunnen mensen medicijnen en medische benodigdheden aanbieden.
Het hoofd van het ministerie dringt er echter op aan dat mensen geen medicijnen voor deze doeleinden in apotheken kopen. De aanbiedingen van distributeurs of fabrikanten van medicijnen en bedrijven zullen het meest helpen.
"Het kopen in Tsjechische apotheken, hoewel zeker goed bedacht, zal Oekraïners niet helpen, omdat het transport van medische benodigdheden naar het oorlogsgebied onderworpen is aan een specifiek regime. Bovendien hebben geneesmiddelen van Tsjechische apotheken bijsluiters in het Tsjechisch, wat het werk van Oekraïners in de gezondheidszorg alleen maar bemoeilijkt", aldus Válek.

Oekraïense medici die in Tsjechië werken, vertrekken nog niet naar de oorlog. De meesten daarentegen proberen dierbaren en families bij elkaar te krijgen. Momenteel gaan waardevolle goederen - medicijnen, verbandmiddelen en chirurgische instrumenten - de tegenovergestelde richting uit.
Er werken 630 Oekraïense artsen en duizenden verpleegkundigen en verzorgenden in Tsjechië.

Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het Praagse vluchtelingencentrum beheert niet langer de aanval van vluchtelingen.

"De aantallen nieuwkomers zijn boven ieders verwachting. We hebben nog nooit zoiets meegemaakt, de snelheid waarmee mensen naar het westen worden verplaatst, is enorm", zei minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan na de vergadering van de Centrale Crisisstaf.
Volgens schattingen is het aantal mensen dat op de vlucht is voor de oorlog verdubbeld van vrijdag tot zondag - er zijn al meer dan 100.000 in Tsjechië. Van het totaal aantal vluchtelingen is meer dan de helft kinderen, aldus Rakušan. 80 procent van de volwassenen is vrouw.
Volgens de minister moet er worden begonnen met het oplossen van het maximale aantal vluchtelingen dat Tsjechië kan opnemen. "Ik moet morgen een vraag beantwoorden, waar is het plafond. Wat is de opnamecapaciteit van de afzonderlijke regio's", aldus Rakušan.

Het Praagse Hulpcentrum voor Oekraïense Vluchtelingen in het Congrescentrum is overbelast geraakt en zal gedurende een periode van 24 uur geen aankomsten meer accepteren. De gemeente vroeg de staat om de situatie op te lossen. Ze hebben niet genoeg personeel had om de toestroom van mensen op te vangen. Ongeveer 2.000 mensen wachten nu om in te checken in het centrum.
"Praag heeft bijna 25 procent nieuwkomers. Praag is een plek waar de overgrote meerderheid heen gaat en wil gaan", aldus Rakušan. Volgens hem zal de staat proberen een aantal vluchtelingen naar de regionale coördinatiecentra te sturen, maar hen daartoe niet dwingen.

Volgens Rakušan zullen vluchtelingen ook worden geadviseerd gebruik te maken van accommodatieaanbiedingen in de regio's. "Ze zullen er sneller en comfortabeler zijn voor accommodatie", zei hij. Volgens de minister zal het kabinet op den duur op zoek moeten gaan naar manieren om vluchtelingen die zelf geen onderdak hebben, te verspreiden naar individuele regio's.
------------------------
Tsjechië heeft een Slowaaks verzoek ontvangen om nog eens 30 politieagenten te sturen, zei plaatsvervangend politiechef Martin Vondrášek. Volgens hem mogen ze dinsdag vertrekken om aan de grens te helpen..
---------------------------
Werknemers van het Russische consulaat moeten Tsjechië voor 12 maart verlaten.

Diplomaten die in de Russische consulaten in Brno en Karlovy Vary werkten, zullen de Tsjechische Republiek op 12 maart moeten verlaten, zei de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský zondag. Als ze dat niet doen, worden ze niet erkend als diplomaten. De consulaten van de Russische Federatie in de twee Tsjechische steden zijn afgelopen donderdag door de Tsjechische regering gesloten als reactie op de Russische agressie tegen Oekraïne.
Volgens Lipavský heeft de Russische ambassade in Praag zeven diplomaten en 25 ambtenaren. Voorlopig is Lipavský niet van plan de Russische ambassadeur in Praag het land uit te zetten.

Tsjechië heeft eerder de exploitatie van de Tsjechische consulaten-generaal in St. Petersburg en Jekaterinburg stopgezet.
--------------------------------------------------------------------
Generaal Pavel: Europa moet Oekraïne helpen met training en logistieke ondersteuning ter plaatse.

Het voormalige hoofd van het militaire comité van de NATO, generaal Petr Pavel, zei op de Tsjechische openbare televisie dat Poetin niet in staat zou zijn het Oekraïense volk te breken.
Volgens generaal Petr Pavel moet het Westen ophouden bang te zijn voor Rusland en Oekraïne direct op zijn grondgebied training en logistieke hulp bieden en proberen corridors te bouwen voor wapenleveringen en humanitaire hulp.
Het heeft echter geen zin om een vliegverbod af te kondigen als naleving niet kan worden afgedwongen, zei Pavel.

Zie interview met de gepensioneerde generaal op Radio Free Europe.
Petr Pavel (60) gaat meedoen aan de volgende Tsjechische presidentsverkiezingen in 2023.


"Poetin vervult zijn langetermijndoel om Oekraïne te bezetten en zijn droom te vervullen dat Oekraïne bij Rusland hoort en dat de Oekraïense natie niet het recht heeft om onafhankelijk te bestaan", zei de Tsjechische EU-commissaris Věra Jourová.
De kansen op een diplomatieke oplossing zijn niet al te groot, maar volgens Jourová zoekt de Europese Commissie een neutrale onderhandelaar die daarin zou kunnen stappen.
Jourová gaf toe dat China een van de bemiddelaars bij de onderhandelingen zou kunnen zijn.
Bron oa seznam.cz.
------------------------------------------
Tsjechische radio trekt correspondent terug uit Rusland.

De Tsjechische radio heeft afgelopen weekend zijn vaste correspondent in Moskou teruggetrokken. De reden is volgens een radiowoordvoerder de nieuwe Russische wet op desinformatie, die vorige week vrijdag werd aangenomen.
----------------------------------------
Recordbedrag ingezameld voor Oekraïne.

Openbare inzamelingen om Oekraïne te helpen hebben tot dusver meer dan 1,5 miljard kronen (58 miljoen euro) opgehaald in Tsjechië, het grootste bedrag dat ooit is opgehaald bij een dergelijke liefdadigheidsactie in dit land. Het grootste deel van dit geld is gegeven aan de Tsjechische NGO Mensen in Nood, hoewel meer dan 40 organisaties collectes hebben georganiseerd.
-------------------------------------------
Koop geen bloemen voor Internationale Vrouwendag, stuur geld naar Oekraïne.

Internationale Vrouwendag (MDŽ) is in Tsjechië veel populairder dan Valentijnsdag.
De MDŽ van dit jaar valt echter in een periode die extreem uitdagend is voor vrouwen in Oekraïne - of vrouwen die het land ontvluchten.
De redactie van de lifestylemedia voor vrouwen Proženy drong er daarom bij mannen op aan om dit jaar niets aan bloemen of andere geschenken uit te geven en in plaats daarvan geld te sturen om het door oorlog verscheurde Oekraïne te helpen.
Als je je MDŽ niet zonder bloemen kunt voorstellen, kan je een van de bloemisten kiezen die een deel van de inkomsten zal sturen om te helpen.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

Oekraïense vluchtelingen krijgen vijfduizend kronen, keurde de regering goed​


Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen een humanitaire uitkering van 5.000 kronen ontvangen om in de behoeften te voorzien. Mensen in nood konden het in het verleden krijgen. Het wetsvoorstel, dat woensdag werd goedgekeurd door de regering, rekent hierop. Dat maakte de minister van Arbeid Marian Jurečka (KDU-ČSL) op Twitter bekend.

De uitkering is volgens de minister bedoeld voor mensen die door de oorlog hun toevlucht zoeken in ons land en is bedoeld om hen te helpen voorzien in de eerste levensbehoeften. "We moeten degenen die het het meest nodig hebben, in ieder geval in de eerste maanden helpen", schreef hij.
Volgens het wetsvoorstel zou een specifiek humanitair voordeel van 5.000 kronen zijn voor al diegenen die na 24 februari naar de Tsjechische Republiek kwamen na het begin van de Russische invasie.

De wet met maatregelen om vluchtelingen door de Russische inval te helpen, wordt nu door de Kamer op tafel gelegd. Ze kon het snel bespreken in een wetgevende noodsituatie. Volgens het plan zou de norm tijdelijk moeten gelden, tot eind maart volgend jaar.

bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië keurt meer hulp voor Oekraïners goed en roept op tot voortdurende solidariteit.

De Tsjechische regering heeft zojuist een reeks maatregelen goedgekeurd om de duizenden en duizenden Oekraïense vluchtelingen die het land binnenkomen te helpen. Tegelijkertijd hebben de leiders van het land opgeroepen tot voortdurende solidariteit met de nieuwkomers – en tot eenheid in het licht van de Russische agressie.

Woensdag hebben de leiders van Tsjechië een reeks nieuwe maatregelen voorgesteld om de tienduizenden Oekraïense vluchtelingen te helpen die zijn aangekomen sinds Rusland veertien dagen geleden hun land binnenviel.

Maar eerst vertelde de premier, Petr Fiala, de natie dat de EU en de Tsjechische Republiek het doelwit waren van een economische oorlog die door Vladimir Poetin was gelanceerd – die moet worden bestreden door aanhoudende solidariteit, aangezien de Tsjechen de impact in hun eigen zakken beginnen te voelen.
"We willen en zullen niet de stappen nemen die worden bepleit door populisten en extremisten die hun best doen om de verenigde samenleving te verdelen, onze burgers tegen vluchtelingen op te zetten en oplossingen te bieden die helemaal geen oplossingen zijn. Als we verdeeld zijn en als er onrust heerst, druist dat in tegen de belangen van de Tsjechische Republiek en dient die van Poetins Rusland.”
Na een regeringsvergadering op woensdag haalde premier Fiala ook uit naar Tsjechische "populisten en extremisten" en riep op tot kalmte, waarbij hij zei dat paniek de agressor in de kaart speelde.

Een van de concrete maatregelen om Oekraïense vluchtelingen te helpen, is een verlenging van de periode voordat ze zich moeten laten registreren bij de lokale migratiepolitie; het is verhoogd van drie naar 30 dagen. Dit geeft hen de mogelijkheid om onderdak te krijgen en vervolgens het registratieproces te doorlopen.

De Tsjechische regering heeft zich ook aangesloten bij een EU-breed systeem dat het leven van vluchtelingen moet vergemakkelijken, vertelde de minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan.
“We hebben de activering goedgekeurd van de zogenaamde tijdelijke beschermingsrichtlijn voor Oekraïners in ons land. Het verandert in principe niets aan de wetgeving die we al hebben ingevoerd. Maar het geldt voor de hele EU. Wie tijdelijke bescherming krijgt, die voor een jaar geldt, heeft in alle EU-landen dezelfde toegang tot werk en gezondheidszorg.”

Met betrekking tot werk kondigde de Tsjechische minister van Arbeid en Sociale Zaken, Marian Jurečka, een nieuw wetsvoorstel aan dat binnenkort door parlementsleden zou moeten worden goedgekeurd in een versnelde procedure.
"We maken het mogelijk voor degenen die als oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne arriveren om onze arbeidsmarkt te betreden zodra ze een visum hebben gekregen - zonder verdere complicaties en zonder verdere administratieve rompslomp. Ze zullen dezelfde open voorwaarden hebben als andere burgers. Dit is belangrijk zodat ze legaal kunnen werken, zodat ze voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen en ook deel kunnen uitmaken van ons belastingstelsel.”
Daarnaast heeft de regering humanitaire uitkeringen van 5.000 kronen goedgekeurd voor elke Oekraïense aankomst.

Minister van Binnenlandse Zaken Rakušan zei een paar dagen geleden dat Tsjechië in staat zou zijn om goed voor ongeveer een kwart miljoen vluchtelingen te zorgen. Daarna zouden er serieuze problemen kunnen ontstaan op het gebied van adequate huisvesting. Binnen een week zal dat aantal bereikt worden.
Donderdag zei hij dat uit gegevens van gsm-operators bleek dat er al bijna 200.000 in het land waren.
Tsjechen trekken huisvestingsaanbiedingen voor Oekraïense vluchtelingen in. Ze ontdekken dat het niet voor dagen of weken is. Er wordt gesproken over sporthallen om te vormen voor opvang van de vluchtelingen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tot dusver meer dan 108.000 humanitaire visa van een jaar afgegeven.
Vier vijfde van de vluchtelingen die naar Tsjechië zijn gekomen, zijn vrouwen, en meer dan de helft van het totale aantal zijn kinderen.
----------------------------------------------------
Tsjechische functionarissen veroordelen de acties van Poetin.

Premier Petr Fiala zei dat president Poetin niet alleen oorlog voert tegen Oekraïne, maar tegen heel Europa, waar het zich al jaren op richt met cyber- en desinformatie-aanvallen.
Minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský zei dat Rusland zichzelf definitief heeft verdreven uit de familie van beschaafde naties en een zware slag heeft toegebracht aan de internationale orde.
President Miloš Zeman, wiens toespraak werd gehouden door zijn adviseur buitenlandse zaken Rudolf Jindrák, zei dat Poetin de wereld op de rand van een nucleaire oorlog had gebracht en dat de beschaving nu moet vertrouwen op het gezonde verstand van de andere actoren die bij het conflict betrokken zijn.
President Zeman dankte de Tsjechische samenleving voor de grote solidariteit met Oekraïne.
-----------------------------------------------
oekraine 10 maart 2022 sir winton.PNG
Het standbeeld van Sir Nicholas Winton op Praag Centraal toepasselijk aangekleed.

Oekraïense vluchtelingen arriveren bij duizenden op het centraal station van Praag.

Bijna 200.000 vluchtelingen, voornamelijk oude mensen, vrouwen en kinderen, hebben hun weg naar Tsjechië gevonden - alleen, met de hulp van vrijwilligers of door op een van de humanitaire treinen te stappen die de Tsjechische regering dagelijks naar de Slowaakse en Poolse grens stuurt.

Op het centraal station van Praag helpen vrijwilligers in oranje en gele hesjes vluchtelingen uit de trein. Veel van hen zijn Oekraïens. De Oekraïense sprekenden zijn het nuttigst omdat de mensen die uit de treinen stappen meestal alleen Oekraïens spreken en niet veel Tsjechisch of Engels verstaan. Ze geven ze informatie, helpen ze kaartjes te kopen, geven aanwijzingen, brengen ze naar een plek waar ze kunnen rusten, eten en onderdak kunnen vinden. Veel van de mensen die aan de oorlog in Oekraïne ontsnappen, worden opgevangen door vrienden en familieleden of hebben een bestemming waar ze naartoe gaan. Het aantal mensen dat huisvesting nodig heeft neemt toe.
Praag dient ook als doorvoerknooppunt voor mensen die naar andere Tsjechische en Europese steden gaan. Het openbaar vervoer en de meeste treinen zijn gratis voor mensen met een Oekraïens paspoort.

Op de tweede verdieping van het centraal station van Praag is er een plek speciaal ingericht voor de vrouwen en kinderen om even te rusten, te gaan liggen en wat te eten. Ook het medisch team van de 3de medische faculteit is hier gestationeerd.

Het initiatief Iniciativa Hlavák is een groep vrijwilligers die sinds 2015 vluchtelingen helpt op het centraal station van Praag. Je vindt vrijwilligers van deze groep in oranje hesjes, die in gele hesjes worden georganiseerd door de stad en OPU, een vluchteling-hulporganisatie. Ze werken echter allemaal samen.
Materiële hulp is niet nodig op het treinstation, maar ze accepteren nog steeds vrijwilligers.

Er komen nu meer dan duizend mensen per dag aan met de trein in Praag. En dat aantal neemt toe. Een Oekraïense vrijwilliger, die zowel Oekraïens als Russisch spreekt, vertelde dat drie dagen onderweg zijn vrijwel de norm is.

De invasie van Oekraïne door het Russische leger veroorzaakte een ongekende golf van solidariteit in Tsjechië. Er is al meer dan 1,5 miljard kronen ingezameld en elke dag komen er miljoenen bij, dat is het hoogste bedrag in de geschiedenis van Tsjechië. Door het hele land worden ook materiaalinzamelingen gehouden om mensen in Oekraïne en degenen die vanwege de oorlog naar Tsjechië zijn vertrokken te helpen.
-----------------------------------------------
Eerste waarschuwingen komen over de schurken die de oorlogsvluchtelingen proberen op te lichten.

Organisaties die Oekraïense vluchtelingen helpen beginnen te waarschuwen voor "tussenpersonen", die de situatie proberen te misbruiken en mensen beroven die de oorlog ontvluchten voor geld.
Ze waarschuwen daarom de vluchtelingen in de opvangcentra met grote borden in het Oekraïens dat alls gratis geregeld wordt, ook de visa.
----------------------------------------------
Werkvergunning en vacatures voor Oekraïners.

Tsjechische arbeidsbureaus hebben zo'n 1.000 werkvergunningen afgegeven voor Oekraïense vluchtelingen en werkgevers bieden bijna 17.000 vacatures aan voor nieuwkomers, vertelde een woordvoerster van arbeidsbureaus.
Bedrijven zetten geschikte banen opzij voor vluchtelingen uit Oekraïne. Sommige vereisen geen kennis van het Tsjechisch. Daarnaast bereiden sommige bedrijven Tsjechische taalcursussen voor en helpen bij integratie op de binnenlandse arbeidsmarkt. Bedrijven bieden ook huisvesting voor werknemers uit Oekraïne en proberen scholen voor hun kinderen te vinden.
Zo is er het Jobs4Ukraine-initiatief, dat functioneert als een banenportaal voor functies die volgens werkgevers in Tsjechië en elders in de EU geschikt zijn voor Oekraïense vluchtelingen.
Een normaal beroepsleven lijkt misschien ver weg voor degenen die op de vlucht zijn voor conflicten; maar in Tsjechië is er een groeiende vastberadenheid dat degenen die gedwongen worden hun huis te verlaten, mogen ook niet gedwongen worden hun loopbaan op te geven.
De huidige toestand van de Tsjechische arbeidsmarkt betekent dat het mogelijk moet zijn om voldoende vacatures voor vluchtelingen te vinden.
----------------------------------------------------
Leerlingen van de circusschool ontsnapten aan de bommen en vonden onderdak in Praag.

Circus La Putyka bood onderdak aan studenten van de Oekraïense Circusacademie uit Kiev. Maximaal 35 kinderen kunnen hun acrobatische training voortzetten. Tieners onder de 17 jaar hebben niet alleen asiel bij hem gevonden, maar ook de opleidingsfaciliteiten die ze nodig hebben voor hun studie. Er zijn tot nu toe 11 van hen in Praag aangekomen.
De afgelopen dagen hebben ook circusorganisaties in Boedapest en Berlijn hun panden aangeboden. Er zijn bijna tweehonderd plaatsen voor leerlingen en hun ouders en leerkrachten.
Je kan ze financieel helpen zie inzameling op darujme.cz.
---------------------------------
Hulp aan dierentuinen in Oekraïne.

Ook dieren in Oekraïne lijden onder de oorlog. Maandag vertrok het eerste transport van hulpgoederen voor Oekraïense dieren vanuit de dierentuin van Praag. Via collega's uit Polen krijgen ze nieuws over welke middelen de dierentuinen op dit moment het hardst nodig hebben.
2,5 ton voer en medische hulpmiddelen ging naar Polen, waar de hulp zal worden verdeeld. Het grootste deel bestaat uit verschillende soorten voer.
Ze slaagden er zelfs in om eerste hulp naar de dierentuin van Charkov te brengen.
Daarnaast mogen in de Praagse dierentuin kinderen en vrouwen uit Oekraïne voor 1 kroon naar binnen en worden er speciale dagen georganiseerd voor Oekraïense gezinnen met kinderen.
Zie ook zoopraha.cz + facebook.com/praguezoo.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz + tyden.cz + novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
De politie bracht video uit waarin Oekraïense vluchtelingen worden gewaarschuwd voor Tsjechische oplichters.

De Tsjechische politie heeft een video in het Oekraïens uitgegeven waarin vluchtelingen die in het land aankomen worden gewaarschuwd voor de gevaren van misleiding door oplichters. De video is gemaakt nadat de politie gevallen ontdekte van fraudeurs die probeerden de registratieprocedure in rekening te brengen bij Oekraïense vluchtelingen om verblijf in Tsjechië te versnellen, een dienst die gratis is.
De nieuwkomers, onder wie veel vrouwen, zijn ook gewaarschuwd om op te passen voor aanbiedingen van lucratieve banen die ertoe kunnen leiden dat ze in dwangarbeid of prostitutie terechtkomen.
Op de website van de politie is naast de korte film ook een informatieflyer te downloaden.
----------------------------------------------------------------------
Meer dan 600 Tsjechen hebben gevraagd om in Oekraïne te vechten.

Het Tsjechische presidentiële bureau heeft aangekondigd dat meer dan 600 Tsjechen geïnteresseerd zijn in het Oekraïense leger. Volgens de Tsjechische wet moeten mensen die de strijdkrachten van een ander land willen betreden, hiervoor toestemming vragen aan het ministerie van Defensie. Het presidentieel bureau helpt bij het coördineren van deze verzoeken en heeft er de afgelopen twee weken honderden ontvangen.
Sommige verzoeken zijn afkomstig van mensen die het presidentieel bureau vragen of de Tsjechische autoriteiten hun uitrusting en wapens zullen verstrekken, of dat ze een militaire basisopleiding en transport zullen krijgen.
-----------------------------------------
Tsjechische televisie zendt het belangrijkste nieuws uit met simultaanvertaling in het Oekraïens.

De openbare Tsjechische televisie (ČT) zal zaterdagavond vanaf 19.00 uur simultaanvertaling in het Oekraïens aanbieden van het belangrijkste nieuws. Het is toegankelijk via de mediabibliotheek (iVysílání) en de HbbTV-app. Dat maakte de omroep vrijdag bekend op haar website. De dienst is bedoeld om vluchtelingen uit Oekraïne in Tsjechië gemakkelijker toegang te geven tot het laatste nieuws over het verloop van de oorlog in hun land. Zaterdagavond gaat ook de website ceskatelevize.cz/ukrajinsky online, waar een archief van alle vertaalde programma's wordt aangelegd.
-------------------------------------------------------------
De belangstelling voor appartementen is verdubbeld.

Tsjechië helpt tot 200.000 Oekraïners. Er was een toenemende vraag naar huurappartementen. Vluchtelingen gaan echter ook naar hostels of sportscholen.

Tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne zijn acuut op zoek naar tijdelijke huisvesting in Tsjechië. De toegenomen belangstelling komt ook tot uiting in de vastgoedmarkt. Oekraïners zijn nu voor een paar maanden op zoek naar appartementen. Ze proberen een compromis te vinden tussen het hotel en langlopende huur. Ze weten zelf niet hoe de situatie zich zal ontwikkelen.
De advertenties van verhuurders zijn ook in het Oekraïens.
Appartementseigenaren zijn vaak erg toegeeflijk en ondersteunend. Er worden contracten afgesloten met vluchtelingen. In extreme gevallen kunnen we de huur voor een tijdje opschorten totdat de situatie is opgelost. Daarnaast kan de huurder het contract binnen een korte termijn van één maand opzeggen.

Volgens de huidige gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben alleen al in Zuid-Moravië al meer dan tienduizend mensen een tijdelijk onderkomen gevonden in verband met de oorlog. In termen van bevolking is het de drukste regio.
Het onderdak van de vluchtelingen wordt verzorgd door regionale hulpverleningscentra. De gouverneur moest echter de huisvestingsstrategie wijzigen. Door de door de overheid vastgestelde vergoedingen van 180 kronen per dag voor een volwassene en 90 kronen voor een kind onder de tien jaar, bieden de regio's nu alleen noodopvang.

Vanaf het weekend slapen 300 vluchtelingen in een van de paviljoens van het Brno Exhibition Centre. Dat aantal kan nog verder uitgebreidt worden.
Brandweerlieden in de regio selecteerden ook ongeveer vijfduizend plaatsen in voorzieningen, hostels en sportscholen. Maar in slechts een vijfde van de gevallen maken Oekraïners gebruik van accommodatie die wordt aangeboden door het Hulpcentrum Zuid-Moravië.
Het eindigt vaak met kennissen, op universiteitsslaapzalen, in parochies, huisjes of appartementen ter beschikking gesteld door particulieren.

Huisvesting voor vijftig tot honderd vluchtelingen per dag wordt verzorgd door een gespecialiseerd Centrum voor Maatschappelijk Kansen, dat valt onder de Diocesane Charity Brno. Sinds het begin van de invasie hebben ongeveer vijfhonderd mensen in de Zuid-Moravische regio een dak boven hun hoofd gekregen. Het centrum wil zich nu richten op woningaanbod op langere termijn.
De organisatie werkte samen met andere non-profitorganisaties, universiteiten en theaters om het Brno Refugee Initiative te helpen opzetten. Op vijf inzamelpunten in Brno vragen ze om beddegoed, medische benodigdheden en hygiëneartikelen.

Er zijn steeds meer Oekraïners die niemand kennen in Tsjechië en alleen met basisdingen zijn gevlucht. Ze zijn vaak laat ontsnapt, rechtstreeks uit de oorlog en zijn echt arm.

Hotels zijn bereid om voor vluchtelingen te zorgen, maar willen een hoger bedrag dan de regering biedt. Zo biedt de Vereniging van Hotels en Restaurants van de Tsjechische Republiek in de hoofdstad 1.700 bedden voor vijfhonderd kronen per nacht. 4.000 bedden van de Tsjechische Vereniging voor Hotels en Restaurants zijn al gratis aangeboden, hoewel leden van de vereniging beweren dat sommige van deze kamers nog leeg zijn.

Vaak bieden particuliere initiatieven en particulieren huisvesting voor Oekraïners. Zo regelde de ontwikkelaar en eigenaar van het Oude Postkantoor in Bystrc in Brno in allerijl huisvesting voor vijftig vluchtelingen. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij.
Tientallen vrijwilligers maakten van oude kantoren in een paar dagen tijd tijdelijke woningen. Ze kregen meubels, televisies en andere apparatuur van donateurs. In het gebouw hebben ze ook haastig een clubhuis voor de kinderen ingericht.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De huisvestingscapaciteit van de staat is bijna uitgeput, Tsjechië vraagt de EU om hulp.

De capaciteiten van de Tsjechische staat zijn uitgeput. De Algemene Directie van de Brandweer en Reddingsdienst kwam zaterdagmiddag met dergelijke informatie. Volgens de woordvoerster heeft Tsjechië de EU al gevraagd om hulp bij de huisvesting van 50.000 mensen. Volgens haar moet Tsjechië een transitland worden.
"Gedurende de hele periode werden bijna 15.000 vluchtelingen opgevangen via de staat en de regio's. Er wordt ook gebruik gemaakt van aanbiedingen van organisaties of vrijwilligers. Elke andere beschikbare accommodatie is onmiddellijk bezet," zei de woordvoerster.
Volgens haar komt Tsjechië langzaamaan in een staat waarin ze alleen noodopvang kan bieden die niet comfortabel zal zijn - in sportscholen, zalen en dergelijke. "Als deze capaciteiten uitgeput zijn, zullen we tentenkampen moeten gaan bouwen
of wooncontainers plaatsen." Naar schatting zal deze situatie zich in twee tot drie weken voordoen.

Volgens de woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken, gaat het om een preventieve voorbereiding op een crisissituatie. "Dit is een aanvraag onder het EU-mechanisme voor civiele bescherming, dat voorziet in het beveiligen van tot 25 humanitaire bases van 2.000 vluchtelingen, de zogenaamde Sheltering-module", hij zei dat het standaardpraktijk was.
Volgens hem heeft Tsjechië slechts zeven kleine humanitaire bases van 150 mensen, het leger kan dan een humanitaire basis bieden aan maximaal 400 mensen. Dit type accommodatie zou maximaal 30 dagen moeten dienen zodra de capaciteiten in de sportscholen en stenen gebouwen opraken.

De burgemeester van Praag, Zdeněk Hřib, zei dat de situatie in Praag met betrekking tot vluchtelingen ernstig was geworden. Hij zei dat de beschikbare accommodatie was uitgeput en dat de stad noodoplossingen had voorbereid. Praag roept daarom hotel- of pensionexploitanten op om gratis accommodatiecapaciteit te bieden. Ongeveer de helft van de Oekraïense vluchtelingen in Tsjechië bevindt zich in Praag of de omliggende regio Midden-Bohemen.
"Met betrekking tot de bevolking van Tsjechië bevinden we ons nu in dezelfde situatie als Duitsland tijdens de vluchtelingencrisis 2015-2016." aldus de burgemeester.

Tsjechië heeft al aan meer dan 120.000 Oekraïense vluchtelingen speciale visa verleend, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag. De minister van Binnenlandse Zaken, Vit Rakusan, zei donderdag dat er al bijna 200.000 Oekraïners zijn aangekomen die hun toevlucht zoeken tegen de Russische oorlog tegen hun land. Later verklaarde hij dat het uiteindelijke aantal twee keer zo hoog zou kunnen zijn.

Bronnen oa seznamzpravy.cz + novinky.cz.
---------------------------
Naar aanleiding van het artikel "Tsjechië vraagt de EU om 25 modulaire bases" een greep uit de reacties die daar onder staan in de verschillende draadjes;

Miroslav:
Veel mensen hebben te maken met vluchtelingen. Tegelijkertijd wordt aangepakt dat een ander EU-land een probleem heeft en Europese partners om hulp vraagt. We wilden de rechter spelen over vluchtelingen, maar we hebben Italië gewoon gestraft.
Ik schaam me voor je in Tsjechië. We hielden niet van vluchtelingen uit cultureel verschillende landen die naar Duitsland en andere rijke landen wilden. We lachten erom omdat we quota hadden kunnen blokkeren en dachten dat we geen last hadden van het vluchtelingenprobleem. Maar we zijn niet bereid ons eigen standpunt te volgen als vluchtelingen uit een cultureel dichtbij land komen en ze ons aardig vinden, omdat wij ook dicht bij hen staan. V4 gedroeg zich als een pissige klootzak.
De EU zou ons moeten vertellen dat het hen nu niet aangaat waar de Oekraïners willen blijven.
Jan:
Hoeveel heeft u er thuis?
Wie houdt je hier vast als je je zo schaamt voor Tsjechië?
Michal:
Dit is om vluchtelingen te helpen die de oorlog ontvluchten en niet om zichzelf te voeden ten koste van Europa.
Miroslav:
Nogmaals: we lieten die economische migranten hier niet eten, maar Italië dat bezweek haast onder hun.
Marie:
Ik zie dus een klein verschil in de samenstelling van die vluchtelingen. Terwijl de overgrote meerderheid van de vrouwen, kinderen en ouderen Oekraïne ontvlucht, waren de "anderen" mannen tussen de 20 en 40 jaar. Hoewel veel van de eerstgenoemden na een paar dagen werk te doen hebben, zoeken de laatstgenoemden naar een uitkering en er zijn geen aanwijzingen dat dit ooit zou moeten veranderen. En dat gaat volledig voorbij aan de kwestie van veiligheidsrisico's.

Karel:
Toen Italië zich jaren geleden tot ons wendde en omdat ze nergens vluchtelingen kan geven, vertelde Babiš haar dat het haar probleem was en dat het ons niets kon schelen. Als ik nu iemand nodig heb die me helpt, zal ik me schamen.
Jan:
Italië had geen oorlogsvluchtelingen, alleen economische migranten. Herhaal totdat je het begrijpt.
Petr:
Italië is zes keer groter dan wij en inderdaad, het waren er veel, maar zeker geen 250.000 in 14 dagen, en het aantal blijft oneindig groeien.
Jíra:
Je mengt peren en appels.In Italië waren dat Afrikaanse economische migranten die non-profitorganisaties naar Europa brachten en nog steeds rijden, maar hier zijn het migranten uit een Europees land waar oorlog is.
Zdeněk:
Maar er is een groot verschil voor migranten met de nieuwste mobiele telefoons en merkvodden en vluchtelingen voor de oorlog..
Lubos:
Dat waren mannen met mobiele telefoons, zonder vrouwen en zonder kinderen, die, in plaats van hun familie te verdedigen, Europa en zijn sociale systeem wilden veroveren.

Jiří:
Ja, degenen die echt weglopen voor de oorlog hebben hulp nodig. Echter slechts tijdelijk afhankelijk van de situatie in Oekraïne. Het is absoluut noodzakelijk om een plafond te hebben voor het aantal vluchtelingen dat we kunnen helpen. Het is voor onze kleine republiek niet mogelijk om honderdduizenden vluchtelingen op te blazen. Persoonlijk denk ik dat ongeveer 200 duizend het maximale aantal is dat we kunnen helpen. Er zijn veel landen in Europa die groter en rijker zijn en een sterkere economie hebben, dus laat ze het maar van ons overnemen. De afgelopen 30 jaar waren we alleen een kolonie in het Westen met goedkope arbeidskrachten, en zouden we nu ook een migratie- en vluchtelingenkamp moeten zijn? We leven al meer dan 30 jaar in economisch totalitarisme, en toen het leek alsof onze mensen een beetje beter begonnen te worden, "verscheen" Covid en nu vluchtelingen. Onze mensen leven van loonstrookje tot loonstrookje, van pensioen tot pensioen en vaak zijn hun uitgaven (het meest noodzakelijke) groter dan hun inkomen, deze mensen kunnen simpelweg nergens heen en kunnen zich nergens terugtrekken, ze kunnen de denkbeeldige gordel niet meer aanhalen. De Tsjechische regering moet beginnen te onderhandelen met het Westen, niet alleen over het helpen van Tsjechië, maar ook om ervoor te zorgen dat het Westen vluchtelingen van ons overneemt. Het is gewoon niet meer mogelijk om "we kunnen het" te spelen zodat Tsjechië er goed uitziet voor de buitenwereld. We vernietigen onszelf tenslotte niet alleen maar om te kunnen claimen 'hoe goed we zijn'. Ja, we kunnen een bepaald aantal vluchtelingen aan en tijdelijke hulp is in de huidige situatie noodzakelijk, maar alleen voor zover Tsjechië zichzelf en zijn burgers niet in gevaar brengt.
Pavel:
Absoluut tot absurde onzin... er komen tentenkampen, en die zullen hier jaren blijven, zoals in Turkije nog steeds het geval is!
Jaroslava:
Ze gaan niet naar tenten en provisorisch, ze willen betere huisvesting en het liefst gratis.
Tom:
Misschien kent onze regering haar mogelijkheden - de middelen en krachten voor humanitaire hulp. Ze had slechts zoveel vluchtelingen moeten opvangen als ze kan opvangen, en ze hoefde nu geen andere landen om hulp te vragen. Ze besloten hoe ze besloten - en we moeten het nu doen. Stop de bevoorrading onmiddellijk en met degenen die er al zijn - alstublieft regering.
Aleš:
Bekijk de kaart van Oekraïne, waar het in oorlog is - dit is slechts een klein deel (?). Als je de lengte van het voormalige Tsjechoslowakije vergelijkt met de afstand tot de grens van de gevechten, zul je zien dat de gevechten erg ver van de westelijke grens van Oekraïne liggen. De geschiedenis herhaalt zich niet - gaan ze niet voor beter?
Marta:
Gewone Oekraïners uit het oorlogsgebied is niet in schone merkkleding. Hij zal zeker niet met de auto naar de grensovergang komen, want een gewone Oekraïners heeft ook een probleem met het betalen van vervoer naar de grens.

Matěj:
Toen Italië, Frankrijk en Griekenland geen plaats hadden, gaven we het op.
Waarom zou iemand ons nu moeten helpen?
Josef:
We boden ook materiële hulp aan de politie bij de grenswachten. Nu vragen we ook materiële hulp.

Jiří:
Laten we helpen, het is een kwestie van menselijkheid, maar wat is er mis met noodopvang? Naar mijn mening zijn deze mensen gelukkig of moeten ze in ieder geval veilig zijn, hebben ze iets te eten, een dak boven hun hoofd, een warm bed, gezondheidszorg en moeten ze coulant en attent zijn. Wanneer zij als vluchtelingen zelf bescheiden worden en de moeilijke omstandigheden begrijpen, zodat wij meer van hun landgenoten kunnen opvangen. We zullen ons in de toekomst moeten aanpassen voor de huidige hulp, omdat we ze helpen vanuit ons sociale systeem, dat begrijpen we, we zijn niet boos, maar ze moeten ook begrijpen dat we gewoon niet meer hebben ....

Ondra:
Ik juich de regering van de Tsjechische Republiek toe voor haar aanpak! Ik ben trots op al diegenen die hun kont optilden,
ze gingen helpen of namen de kaart en betaalden voor hulp! Ik ben enthousiast over de golf van solidariteit die heeft plaatsgevonden en loopt! Ik begrijp de haat tegen vluchtelingen niet. Als de lokale bevolking het niet beseft, zijn ze hier niet voor een beter leven, ze zijn hier voor het leven! Een verblijf in Oekraïne zou voor velen een kwestie van tijd zijn als de raket hun hoofd raakt! Maar ik ben verheugd dat de meerderheid van de mensen er positief over is en ik geloof dat het zijn vruchten zal afwerpen in Tsjechië. We hebben op zijn minst een tekort aan arbeidskrachten in gebieden waar Tsjechen niet willen werken. Oekraïners nemen deze banen graag in. Hoe dan ook, de haat jegens hen is niet op zijn plaats. Vooral van mensen die een dak boven hun hoofd hebben, een volle koelkast en klagen dat ze geen eend in de dierentuin kunnen zetten als huisdier.
Milan:
Poetin is een crimineel ... dat is onzin, maar kijk naar de kaart van Oekraïne, het is een enorm land, het vecht in een beperkt gebied, als er geen capaciteit is, dus neem geen ander, het vecht niet in een enorm gebied van Oekraïne.
Ondra:
Jij bent niet een van degenen die voor de invasie zeiden:
de Rus laten hebben wat hij wil op zijn grondgebied? De invasie is paranoïde?
Jakob:
Waarom zouden ze thuis blijven. Als ze hier alles gratis krijgen. Waarom zouden ze niet gaan als we het me zo geven.
Ondra:
Dus je kunt maar beter je huis laten neerschieten en mogelijk vermoord worden zodat je ergens heen kunt gaan waar je iets gratis krijgt? Je leven is erg verdrietig.
Jakob:
En het belangrijkste is dat ze weglopen van plaatsen waar vrede is. Dus daar konden ze terecht.
Ondra:
Je bent echt arm om een stel oorlogsvluchtelingen de schuld te geven van een ellendig leven
Premyslova:
Dat klopt in Oekraïne hebben ze genoeg plaatsen voor een tentenstadje

Petr:
Wat als deze nymand-regering eindelijk een samenwerking met de VN tot stand heeft gebracht, zodat we de hulp aan Oekraïne niet alleen uit eigen middelen financieren ???! Dat zouden we heel graag willen. Het is handiger om het van zijn burgers af te pakken.
Daniela:
Ik moet lachen, want iedereen weet zeker dat dit allemaal wordt gefinancierd door de Tsjechische regering
Marie:
Dus vertel ons wat het financiert.


Alena:
Onze hulp, natuurlijk, ja, en het gebeurt. Maar misschien moet iemand zeggen - we hebben ons best gedaan, maar helaas zijn de capaciteiten al overvol, we zullen niet meer kunnen doen. Zelfs ons budget niet. Het is ook onmogelijk om tegen elke prijs te helpen. Helaas is Rakušan, zelfs met de premier en de rest van de regering, een zeer zwakke politicus. Als het beleid alleen gebaseerd is op zinloos geklets zonder visie op consequenties, dan ziet het er straks in ons land zo uit. Het is onmogelijk om een systeem te creëren waarvan we van tevoren weten dat het zal instorten en alleen maar hopen dat zelfs een realistisch of optimistisch scenario niet uitkomt ...
Leoš:
Dit is op zijn beurt een hoop onzin met als enig doel om te schoppen.

Radek:
De regering parafraseert de laatste tijd immers de dwaze woorden van mevrouw Merkel. We kunnen het. Het kan niet. En dit moet gezien worden door iedereen die een beetje gezond verstand heeft. Deze regering duwt ons de armoede in. Ik begin te denken dat eerlijk werken dom is. En Rakušan heeft me niet bevolen Oekraïners in huis te hebben. Het is misschien verkeerde informatie, maar met zijn domheid kan het binnenkort werkelijkheid worden. Het spijt me voor de mensen die echt uit de oorlog zijn verdreven. Maar minder dan de helft daarvan vonden ze hier meteen.

Tomáš:
Plotseling, ... het is een paar dagen geleden sinds Rakušan en de anderen bezig zijn geweest dat we klaar zijn om in te checken en onderdak te bieden aan 200-300 duizend vluchtelingen. Ze willen hotels niet meer steunen, dus vragen ze nu om hulp van de EU... het staat op zijn kop. Wat moeten Polen, die bijna 8 keer meer vluchtelingen hebben, zeggen?
Ivana:
De Polen hebben al een stop in Warschau en Krakau.
Tomáš:
Maar ze hebben de EU niet om hulp gevraagd

Honza:
Ik weet dat het bijna nergens heen kan, maar het is rijp voor emigratie hier. Ik ga Nieuw-Zeeland proberen. Ik heb hier geen Russisch meer nodig.

David:
Wie gaat dat allemaal betalen!
Ze geven helemaal niets om de mensen die hier wonen, die hier belasting betalen!
De regering verprutst gewoon, maar duwt ons naar het niveau van Oekraïne.
De regering lacht ons uit en voedt de Oekraïners, het is ondersteboven!
Wie helpt onze kinderen, onze alleenstaande moeders! Wie helpt onze verlaten kinderen! Ze maken alles voor mij alleen maar duurder en nu delen ze gratis uit!
Walging en de hoogste tijd voor deze regering om zich terug te trekken, bijvoorbeeld Zelensky, zou kunnen laten zien hoe geweldig ze zijn!

Petr:
Nou ... elk land heeft zijn limieten. En het gaat niet alleen om huisvesting, maar ook om gezondheidszorg, sociale zekerheid, pensioenen, scholen, enz... Ik ben voor zoveel mogelijk hulp, maar onze eigen mensen mogen niet vergeten worden... en onze regering vergeet en concentreert zich bij stijgende prijzen alleen maar om de vluchtelingen te helpen ... ik snap het niet!
Radek:
Ze krijgen alles wat je hebt geschreven en de regering zal ons ook niet vergeten, want we zullen ze allemaal betalen.
Josef:
Vroeger was het Covid, nu maakt het niemand uit, net als dure energie en brandstof.
Petr:
Maar deze regering zou vooral haar eigen burgers moeten interesseren! Ze was gekozen om hier te regeren, en het was zeker niet om naar hen te hoesten!
En niet alleen wij, maar ook de kinderen van onze kinderen zullen ervoor boeten...

Marta:
Waarom de regering in paniek raakt... als het leger militaire opvangkampen biedt - steden, hotels en pensions, onderkomen die failliet zijn gegaan, zullen moeders met kinderen zeker beter troost bieden dan in sportscholen en zalen en de regering tijd zal winnen om alles logistiek op te lossen volgens reële aanbiedingen en vacatures per regio, steden en gemeenten. Maar de overheid moet betere prijzen bieden voor kamers en hoteliers mogen niet onbeheerd worden achtergelaten en proberen een prijs af te spreken tussen ongeveer 350-400 Kč per nacht, of een vaste prijs per maand. Bespaar op schoonmaken. De vluchtelingen krijgen tijd om na te denken en, indien nodig, verdere contacten en kansen in Europa of de VS en Canada te zoeken en veilig te stellen.
Waarom is er geen assistentiecentrum in elke districtsstad waar het aantal accommodaties in elke stad in kaart wordt gebracht? Dit alles zou kunnen worden gedaan en verdiend door een goed doel dat op dit moment voor elke klant vecht.
Als de hulpverleningscentra in grote regio's vanwege huisvesting niet meer meer kunnen opvangen, zullen vluchtelingen, op wie niemand op de bestemming wacht, moeten worden doorgestuurd naar wijken en steden, die nog vrije capaciteit hebben.
Ik ken mensen in de buurt die een week geleden formulieren met accommodatie-aanbiedingen hebben ingevuld, en niemand van die centra heeft nog gebeld.
Lukáš:
Weet je nog hoe de Tsjechen een paar jaar geleden als een van de eersten schreeuwden toen andere staten om hulp vroegen dat we zeker niet zouden helpen?
Jaroslava:
Nou, dat herinneren we ons nog.
Zuzana:
Maar dat ging niet over hulp, we verzetten ons tegen het gebruik door economische migranten. En hoe komt het dat de migranten uit Wit-Rusland die naar Polen drongen nu niet willen vluchten?

Vaclav:
Herinner je je de Tsjechische reactie nog toen Griekenland om hulp vroeg?
Simona:
Ja. V4 stuurde ze naar de pijl. Geen quota. We zitten nu in dezelfde situatie.
Kamila:
Maar we weten wie er naar Griekenland is gevaren en niemand wilde sowieso naar Tsjechië, ook al waren ze hier even toegewezen... je vergelijkt de economische migratiegolf met oorlogsvluchtelingen, Zelfs een totaal andere demografische samenstelling van die mensen bewijst het ...
Vaclav:
Oorlogsvluchtelingen, kinderen en vrouwen, uit Syrië gingen naar Griekenland. Ik zie geen verschil tussen vluchtelingen, mensen. En dat ze ons niet wilden, het maakte niet uit, de Grieken vroegen om hulp.

Martin:
Iets zegt me echter dat zo'n uittocht nooit iets goeds heeft gebracht in de menselijke geschiedenis.
Karel:
De Slaven kwamen hier ook tijdens de exodus.
Jan:
Was het einde van het Derde Rijk niets goeds?
Martin:
Het einde van het Derde Rijk was natuurlijk goed. De Duitse agressor werd verdreven door het Russische leger. Bovendien rook het naar seringen.
Leoš:
Dit is geen slecht scenario, als de sering ruikt, zou de Russische agressor van de Oekraïne dit jaar kunnen afhaken. Hoe eerder het wordt, hoe beter.
Martin:
U hebt gelijk mijnheer, maar er is één verschil. Het Russische leger dreef Hitler via ons grondgebied terug naar Berlijn. Vandaag zie ik niemand bereid om Rusland vanuit Oekraïne terug naar het Kremlin te jagen. Oekraïners staan hierin alleen. Natuurlijk zijn er economische sancties die Rusland vakkundig omzeilt, natuurlijk zijn er door het Westen geleverde wapens die het aantal troepen niet zullen vervangen, en natuurlijk is er de verbale steun van westerse politici, die niets kost.

Josef:
Zijn er in het westen van Oekraïne, waar eigenlijk vrede heerst, verzamelpunten voor vluchtelingen? Ook daar kunnen ze hen helpen, want ze zijn van hen. Ik weet het niet, ik heb nog niets gehoord, alleen hoe het naar ons, Polen en Slowakije rolt.... Dat is economische migratie. Ik weet het niet, maar ik denk dat het op een dag een groot probleem zal worden
Yveta:
Ik heb er dezelfde mening over en bovendien zullen de meeste vluchtelingen uit het westelijke deel komen, deze van die gesloten steden hebben geen kans.

Pavel:
In tijden van nood kan de overheid op grond van artikel 5 van de Crisiswet de eigendomsrechten van natuurlijke personen (in ruil) beperken en daar vluchtelingen binnenbrengen. Dus waarom hebben ze de noodtoestand uitgeroepen? Ik dacht dat het enige doel was om de selectieprocedures te omzeilen en mensen in staat te stellen onroerend goed te gaan betrekken. Maar tot nu toe gebeurt alleen het eerste. Vreemd.
Jaroslava:
Ik denk niet dat mensen zouden opgeven. En ze hebben waarschijnlijk de noodtoestand uitgeroepen voor dergelijke dingen, maar ze beweerden dat Tsjechische burgers op geen enkele manier zouden worden getroffen. Maar laten we deze verkopers geloven, nietwaar?
Dana:
Natuurlijk, alles volgens het script voorbereid. Inclusief losmaken covid, voor het openen van grenzen.
Diana:
Ik las ergens dat ze zojuist de noodtoestand hadden opgeheven en het gedeelte hadden verwijderd dat eigendom kon worden geconfisqueerd ten gunste van de staat - daarom kon niemand worden bevolen om zijn appartement in te trekken.
Michaël:
Ik steek het pand liever in brand dan het bijna gratis aan iemand te geven.
Pavel:
Zeker niet gratis. Je zou volgens de crisiswet een "redelijke vergoeding" krijgen. Het wordt nergens gedefinieerd, maar er kan van worden uitgegaan dat het een vervanging zou zijn voor het deel van de huurinkomsten dat u normaal gesproken zou verdienen als u de woning tot uw beschikking zou hebben.

Dat verhaal over artikel 5 van de Crisiswet is met de verkiezing gebruikt door de ANO-partij van Andrej Babiš om mensen bang te maken dat de partijen van Fiala de mensen zouden dwingen om woonruimte af te staan aan asielzoekers.
Je merkt wel in de discussies onder artikelen dat er veel minder desinformatie is. Het heeft dus wel wat geholpen dat 8 van die Russische desinformatie websites niet meer werken in Tsjechië.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Klopt. Heftige maar ook reële reacties. Het is ook wel héél véél wat er ineens binnenkomt.
Ze zijn het niet gewend en werden lange tijd bang gemaakt dat vluchtelingen gelukszoekers zijn, Nu is het dichtbij en voelt anders.
Premier Fiala heeft wel gezegd dat hij geen andere landen zou vragen om vluchtelingen over te nemen.
Er is een groep die bang is dat ze zelf tekort komen.
Brussel heeft een zak kronen klaar liggen voor de hulp die Tsjechië biedt aan vluchtelingenopvang. Ze hoeven dus niet alles zelf te betalen.
Opvang in sporthallen en tenten vinden ze onmenselijk.
Die noodopvang zie je in alle landen en niet alleen voor korte tijd. Ze hebben tenminste eten, warm onderdak en een bed.
Hotels willen meer geld voor opvang ipv de 180 Kč voor volwassenen en 90 Kč voor kinderen (tot dacht ik 11 jaar.)
Als je dat omrekent is dat circa 7 euro en 3 euro. Ze zullen niet zomaar een persoon in een kamer zetten, maar die laten delen door bv 2 moeders met kinderen. Zo komen ze gauw uit op een bedrag van 20 euro per dag per kamer. Ook zal er door de omgeving bijgedragen worden in goederen of hulp, als bekend is dat een hotel/pension/hostel vluchtelingen opneemt.
Wat wel een probleem kan worden is dat als het lang duurt voor ze terug kunnen naar huis en het toeristenseizoen in mei begint voor de hotels/pensions.
En willen ze later nog wel terug als hun partner/vaders gedood en hun huizen vernietigd zijn?
 

Ad Verschoor

Donateur
Premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië naar Kiev

De premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië gaan vandaag naar Kiev voor overleg met president Volodimir Zelenski. Ze spreken in de bijna omsingelde hoofdstad ook met hun Oekraïense collega Denis Sjmihal.


Tot dit gezamenlijke bezoek is volgens de Poolse regering besloten na overleg met de top van de Europese Unie. De premiers Mateusz Morawiecki (Polen), Janez Jansa (Slovenië) en Petr Fiala (Tsjechië) willen met het bezoek in persoon de Europese steun voor de onafhankelijkheid van Oekraïne beklemtonen. En ze bieden ook hulp aan voor de Oekraïense staat en de samenleving.

Bron: anp
 
Bovenaan