Oorlog Rusland-Oekraïne, impact en reactie Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Mensen vulden het Wenceslasplein ter ondersteuning van Oekraïne​


Wij staan achter Oekraïne. Onder deze slogan kwamen op zondagmiddag duizenden mensen bijeen op het Wenceslasplein in Praag voor een evenement dat was bijeengeroepen door de Million Moments Association. Mensen vulden het hele Wenceslasplein. Premier Petr Fiala (ODS) en de Oekraïense ambassadeur Yevheniy Perebyjnis spraken ook tijdens het evenement.

Perebyjnis bedankte de Tsjechische Republiek voor zijn steun en hulp aan Oekraïne. Hij gelooft dat het land in het conflict zal winnen.
Fiala zei dat Poetin gestopt moest worden. Hij herinnerde eraan dat de wereld strenge sancties tegen Rusland had aangenomen.
Veel deelnemers hebben blauwgele linten op hun revers en Oekraïense vlaggen en spandoeken boven Russische hoofden tegen de Russische president Vladimir Poetin en de oorlog. De inscripties erop zijn in het Tsjechisch, Oekraïens en Engels en kunnen "Stop Poetin", "Nět vojně", "Glorie aan Oekraïne" of "We zijn met u, Oekraïne" lezen. Er zijn ook huilende mensen in de menigte, sommigen met blauwe en gele bloemen in hun handen en groepen tekenen elkaar op de gezichten van de Oekraïense vlag. Het evenement doet denken aan straatfeesten.

"We zijn in oorlog. Het is op deze momenten dat mensen in Oekraïne voor ons sterven. 300 kilometer van onze grenzen is er niet alleen een aanval op de vrijstaat, maar op heel Europa, op de hele democratische wereld. Over de waarden van democratie, dialoog en samenwerking waarin we geloven, "beschreven de organisatoren de motivatie om een vergadering bijeen te roepen die de agressie van Rusland zal veroordelen.

Mensen zullen ook leren hoe ze Oekraïne of zijn bevolking kunnen helpen.
In veel Europese steden vonden zaterdag demonstraties plaats ter ondersteuning van Oekraïne. Ook voor de Russische ambassade in Praag vonden demonstraties plaats.

bron: novinky.cz
 
"We zijn in oorlog. Het is op deze momenten dat mensen in Oekraïne voor ons sterven
Hoe triest.
"We" zijn niet in oorlog.
Mensen in Oekraine sterven niet "voor ons".
Wapenleveranciers doen dit niet namens "Ons".
Energieboeren hebben weer een mening namens "Ons"
Gebeds- en "protest"bijeenkomsten zijn niet namens "Ons"
De "Goede doelen / vluchtelingen industrie" doet dit niet namens "Ons".
De om donatie bedelende "zieligheidsindustrie " voor hondjes en katjes in oorlogsgebied doet dit toch niet namens "Ons"

Dit is serieus. Geen Operette, Geen Soldaat van Oranje.
"Wij", "Ons".

Dit is toch een over de top getild Geopolitiek handelsconflict. Erkenning, ontkenning. "West"en "Oost".
Wie is "West"en wie is "Oost". Kan je daar een keuze in maken, of is dit al bepaald? Is er ook iets als"Noord"en Zuid"?
Heb je als land wel een keuze? Wordt dat "ergens" bepaald of heeft de bevolking daar ook een mening over?

Tsjechie is een vooraanstaand handelspartner van Rusland. Voorbeelden te over. Tsjechie is voor 100% afhankelijk van Russisch gas.

Nu een goede positie innemen, lijkt mij het beste. Voor iedereen.

En vooral niet luisteren naar "politici" in Novinky:

Češi by měli mít možnost jít bojovat na Ukrajinu, navrhují politici. Hrad mlčí

Někteří Češi chtějí jet bojovat na Ukrajinu, jenže zákon jim to neumožňuje. Část politiků proto prosazuje změnu, konkrétně novelu nyní chystá senátor Václav...
https://www.novinky.cz/domaci/clane...ukrajinu-navrhuji-politici-hrad-mlci-40388562
https://www.novinky.cz/domaci/clane...ukrajinu-navrhuji-politici-hrad-mlci-40388562
 
Dan heb ik kennelijk een "Fautje" gemaakt.
Een gebrek aan kennis. : Iets met "Copy-Paste".
(Altijd een probleem!)
Excuses. :beleefd:
Maar,....
Ergens in die wirwar nog iets gelezen wat de moeite waard is?
 
Wij - ons...

Ik denk dat deze oorlog niemand onberoerd laat.
Weinig mensen herinneren zich 1940-1945, kennen hier alleen de feiten maar van uit de geschiedenisboeken, of van de verhalen van hun grootouders.
De Tsjech daarentegen is er zich heel goed van bewust hoe het leven is tijdens een bezetting, tenminste diegenen die volwassen waren voor het ingaan van de onafhankelijkheid.
De Russen hebben tijdens die periode enkel maar zo veel mogelijk de rijkdom benut uit de landen van het voormalige Oostblok.
Er werd niets geïnvesteerd, niets werd onderhouden, niet het erfgoed, niet de kastelen, niet de kerkelijke gebouwen en niet de infrastructuur.
Nu Tsjechië met behulp van Europese steun eindelijk weer toonbaar wordt en de vrijheid om te gaan en te staan verworven is, denk ik dat het voor velen onder hen heel benauwend is te weten dat zich dit allemaal afspeelt binnen enkele uren rijden.

Verder weten we waar deze invasie begonnen is, maar niemand kan voorspellen waar hij gaat eindigen.

Een stukje geschiedenis;

 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tot nu toe zijn tot 2000 Oekraïners naar Tsjechië gevlucht.

Volgens schattingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren zaterdagavond tussen de 1.000 en 2.000 mensen uit Oekraïne Tsjechië binnengekomen. Slechts honderden van hen hebben de officiële route naar staatsfaciliteiten gekozen.
In totaal hebben 47 vrouwen en kinderen die op de vlucht waren voor de oorlog in Oekraïne vandaag een nooddak boven hun hoofd gevonden in Krnov in de regio Bruntál. Hun transport vanuit de stad Nadvirna in de regio Ivano-Frankivsk, een partnerstad van Krnov, werd georganiseerd door vertegenwoordigers van beide steden en de liefdadigheidsinstelling Krnov. Bussen waren bijna twee dagen onderweg.
500 moeders met kinderen die het door oorlog verscheurde Oekraïne ontvluchten, gaan naar het recreatiegebied in Doksy in de regio Českolipsko en naar het pension in Kytlice in de regio Děčín. Hun bussen staan momenteel nog aan de grenzen van verschillende landen.
De regering is bereid om in de eerste fase 5.000 plaatsen aan te bieden.
Accommodatie wordt voorbereid in overheidsfaciliteiten, hotels en particuliere huizen en minister Rakusan zei dat er geen plafond was voor het aantal vluchtelingen dat zou kunnen komen. In het geval van overweldigende belangstelling zei hij dat Praag klaar was om het Stahov-stadion te openen, waar het tijdelijke huisvesting zou bieden. Vluchtelingen krijgen tijdelijk verblijf op basis van één formulier en de minister zei te streven naar een registratiecentrum in elke Tsjechische regio.
Zondag werd een informatiesysteem in gebruik genomen, op basis waarvan het aanbod van en de vraag naar onderdak, het aanbod van humanitaire hulp en transport worden gecoördineerd.
--------------------------------------------------------------
Tsjechen in Rusland en Wit-Rusland moeten terugkeren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Tsjechische burgers in Rusland en Wit-Rusland opgeroepen terug te keren naar Tsjechië vanwege de huidige situatie.
De Tsjechische ambassadeur in Oekraïne keerde met zijn team terug naar Tsjechië en ook het consulaat-generaal in Lviv werd met succes geëvacueerd, zo liet de minister weten.

In samenwerking met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is Tsjechië bereid om verdere strengere financiële en economische sancties op te leggen aan Rusland, zei Lipavský. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bespreken de kwestie zondagavond tijdens een onlinevergadering.
-----------------------------------------------
Tsjechië levert meer wapens ter waarde van 400 miljoen kronen.

De Tsjechische regering keurde de levering van militair materieel ter waarde van 400 miljoen kronen (16 miljoen euro) aan Oekraïne tijdens haar speciale zitting op zondag goed. Dat heeft minister van Defensie Jana Černochová bekendgemaakt. Ze wilde geen informatie geven over de samenstelling van de levering, zei alleen dat het niet om lichte wapens ging.
Het ministerie van Industrie en Handel heeft naar verluidt de aankoop en het transport voorbereid van honderden tonnen brandstof, die Tsjechië aan Oekraïne schenkt.
Zaterdag keurde het kabinet-Fiala een wapenlevering goed ter waarde van 188 miljoen kronen (7,6 miljoen euro). Op zijn bestemming in Oekraïne is al een trein met de wapens gelost, zo maakte het Tsjechische leger zondagmiddag bekend.
----------------------------------------------------
Tsjechië wil de Schengenvisa voor Russen stopzetten.

Tijdens de bijeenkomst van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken op zondag in Brussel wil de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan voorstellen dat inreisvisa voor Schengenlanden niet langer worden afgegeven aan Russische staatsburgers.
Tsjechië geeft momenteel geen visa af voor Russen, maar zij kunnen met een zogenaamd Schengenvisum naar een ander EU-land reizen en uiteindelijk ook Tsjechië binnenkomen.
Zoals Rakušan verder informeerde, zouden de Russen die in Tsjechië wonen zeer strenge veiligheidscontroles moeten ondergaan.
------------------------------------------
700 Tsjechische webmasters ondersteunen oproep om Russische propaganda tegen te gaan.

Honderden Tsjechische webmasters hebben gehoor gegeven aan een oproep van Tsjechische computerprogrammeurs om alle Russen op internet te laten weten wat de wereld denkt van de invasie van Oekraïne. Als gevolg hiervan blokkeren honderden sites nu tijdelijk de toegang voor Russen, zij het voor slechts een paar seconden, zoals het bericht "STOP Russische militaire agressie tegen Oekraïne!" verschijnt op hun scherm. 700 sites, waaronder e-shops, sloten zich binnen 24 uur aan bij de oproep om de Russische propaganda over de invasie tegen te gaan.
Als de situatie verslechterd, zal een nieuw script worden voorbereid met een volledige blokkade van Russische gebruikers.
----------------------------------------------
Tsjechische NGO's en vrijwilligers doen mee aan humanitaire hulp aan de Oekraïense grens met Polen en Slowakije.

Er wordt internationaal hulp verleend om de tienduizenden vluchtelingen die voor de oorlog in Oekraïne zijn gevlucht, te helpen een veilige haven te vinden in de buurlanden. Er ontstaan lange rijen aan de grens van het land met Slowakije en Polen, waar Tsjechische ngo's en individuen humanitaire hulp verlenen door voedsel en drinken uit te delen aan uitgeputte vrouwen en hun kinderen en om onderdak te bieden.
Veel Tsjechen gaan in hun eigen auto naar de grens om mensen in nood te helpen. Ook staat er een Tsjechische trein om vluchtelingen op te pikken aan de grens met Polen en een andere wordt met hetzelfde doel naar de Oekraïens-Slowaakse grens gestuurd.
Meer dan 300.000 mensen zijn Oekraïne ontvlucht, de meesten naar Polen.
--------------------------------------------------
Vrachtwagens met humanitaire hulp gestuurd door Mensen in Nood.

Vandaag vertrokken drie vrachtwagens met humanitaire hulp voor Oekraïne, gestuurd door de humanitaire organisatie People in Need, uit Praag. Twee andere zullen zich aansluiten in Slowakije. Vrachtwagens vervoeren duurzaam voedsel, slaapzakken, matten, toiletartikelen en dergelijke.
Ze werden geleverd door de stichting van miljardair Karel Komárek, de goederen werden geleverd door Rohlik, Tesco, Bidfood en Alza.
De voorbereidingen voor de afhandeling van andere konvooien gaan door, zegt Tomáš Urban, de mediacoördinator van People in Need. Samen moeten de vrachtwagens maandagochtend de Oekraïense grens over. "De behoeften van Oekraïne zijn enorm. We sturen het eerste humanitaire hulpkonvooi naar Lviv, dat daarom vroeg, en we zullen doorgaan met het leveren van vrachten per spoor. We danken de donateurs die de goederen gratis of met een aanzienlijke korting en in grote hoeveelheden hebben geleverd volgens de eisen van de Oekraïense kant," zei Šimon Pánek, directeur van Mensen in Nood.
---------------------------------------------------------
Sberbank-filialen blijven op maandag gesloten, kaarttransacties blijven opgeschort

Sberbank CZ, dat banden heeft met Rusland, houdt maandag zijn vestigingen gesloten. Ook kaarttransacties en internetbankieren blijven opgeschort. De Bank verklaarde dat zij samenwerkt met haar aandeelhouder om de noodsituatie op te lossen en de Tsjechische Nationale Bank op de hoogte houdt. De centrale bank verklaarde vrijdag vanuit een toezichthoudende functie de situatie rond Sberbank in de gaten te houden en op te lossen.
--------------------------------------------------
Het Tsjechische voetbalelftal speelt niet in een mogelijke wedstrijd tegen Rusland op het WK 2022.

Bronnen oa seznamzpravy.cz + english.radio.cz + deutsch.radio.cz.

zag ik dat nl 15% van russisch gas afhankelijk is en cz 100%
Tsjechië importeert bijna al het gas uit Rusland, in 2019 was dat 364 PJ(petajoule).
In 2019 werd 61% van de in totaal 365 PJ gas in Tsjechië verbruikt in de industrie, 25% in huishoudens en 10% bij elektriciteitsopwekking.
Bron seznamzpravy.cz.

Ik volg veel Tsjechische media en kijk dan ook naar de discussies daaronder.
Moest deze week wel lachen om de naam die ze nu weer verzonnen hebben Lillputler.
De bijna 70 jarige botoxfiguur met een paar sokken in zijn broekzak, die op een tafel moet staan om gezien te worden....putler=putin+hitler........
Ondertussen zit die gestoorde narcist thuis in zijn kelder, terwijl zijn jonge soldaatjes dachten dat ze voor training gingen en nu bleek dat ze in Oekraïne terecht waren gekomen en echt moesten vechten. 54% van de Russen is ook tegen de inval en vrijwilligers uit Wit-Rusland vechten ook aan Oekraïense kant.
Zelfs Turkije heeft de Zwarte zee geblokkeerd en de invasie veroordeeld.
Ondertussen zijn er enkele Tsjechische journalisten aangehouden door de Oekraïnse politie omdat ze werden aangezien voor Russische saboteurs.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Publieke steun voor de invasie kan een strafbaar feit zijn.

Het Hoogste Openbaar Ministerie acht het noodzakelijk de burgers te informeren dat de huidige situatie in verband met de aanval van de Russische Federatie op Oekraïne gevolgen kan hebben voor hun vrijheid van meningsuiting.
De vrijheid van meningsuiting is op grondwettelijk niveau verankerd in artikel 17 van het Handvest van de grondrechten en vrijheden. Iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten op elke manier die hij nodig acht. Maar ook de vrijheid van meningsuiting kent zijn grenzen in een democratische rechtsstaat.
Mocht iemand in het openbaar (inclusief demonstraties, internet of sociale netwerken) instemmen met (of accepteren of steunen) de aanvallen van de Russische Federatie op Oekraïne of in deze context de leiders van de Russische Federatie steunde of prees, onder bepaalde voorwaarden strafrechtelijk aansprakelijk zou kunnen worden gesteld voor de misdaad van het goedkeuren van een misdaad op grond van § 365 van het Wetboek van Strafrecht, of voor de misdaad van het ontkennen, ondervragen, goedkeuren en rechtvaardigen van genocide onder § 405 van het Wetboek van Strafrecht.
Het Hoog Openbaar Ministerie doet een beroep op alle personen om in deze moeilijke tijden geen toevlucht te nemen tot openbare toespraken die verder gaan dan de vastgestelde grondwettelijke en wettelijke beperkingen.
-----------------------------------------------------------------------------
De desinformatiescène werkt volop in Tsjechië.

"Vertrouw de media niet! Heb je eigen mening en laat je niet manipuleren!” Een bericht dat in deze of een licht gewijzigde vorm verschijnt in Facebook-groepen die Rusland en vooral zijn president Vladimir Poetin al lang steunen.
Zo zijn er diverse Facebook desinfo-groepen, die oorspronkelijk pro-Russisch waren. In 2015 ging ze over op migranten, in 2020 het ontkennen van covid-19 en later het in twijfel trekken van de effectiviteit van vaccinatie. Nu schakelen ze weer over op pro-Russische propaganda, omdat ze weten dat hun aanhangers deze oriëntatie hebben. Ze verdienen geld doordat er een groep mensen is die op Facebook klikt en bereid is geld over te maken naar transparante rekeningen en deze mensen financieel te steunen.
Pro-Russische desinformatiepropaganda stroomt voornamelijk via pro-Russische websites de Tsjechische cyberspace binnen. Het systeem is jarenlang opgebouwd. Hierdoor is er vaak geen directe opdracht of directe Russische financiering nodig.
--------------------
De Tsjechen kregen een vals oproepbevel.

Het Ministerie van Defensie waarschuwt voor een valse melding waarin de geadresseerde wordt opgeroepen om begin maart naar het Ministerie van Defensie te komen. Het bureau publiceerde de informatie op zijn sociale netwerken, waarin staat dat er geen aandacht aan hoeft te worden besteed en dat mensen afzenders moeten blokkeren.
"Het doel van het rapport is om paniek te zaaien. De Tsjechische Republiek en haar burgers zijn veilig. Onze belangrijkste taak op dit moment is maximale materiële steun aan Oekraïne", aldus het ministerie.
Het bericht is in slecht Tsjechisch geschreven en ziet eruit als een oproep om te reageren op de huidige situatie in Oekraïne. "Behalve een medisch rapport met u, vindt u meer informatie in de brief die naar uw adres is gestuurd", staat er bijvoorbeeld.
Tsjechië stuurt geen en kan als NAVO-lidstaat geen troepen rechtstreeks naar Oekraïne sturen. De NAVO is slechts een defensiepact en Oekraïne is geen lid. Vrijwilligers kunnen ook niet naar Oekraïne, ze zouden een speciale vergunning van de president moeten hebben, anders is het illegaal om met strijdkrachten van een vreemd land te vechten.
---------------------------------------
Elk nadeel heb zijn voordeel.......................

Het Slovácko Theater in Uherské Hradiště, bereidt een toneelstuk voor over Russische desinformatie in verband met de Russische invasie van Oekraïne. De productie The Rise and Fall of Yuri Gagarin, geregisseerd door artistiek directeur van het theater, Lukáš Kopecký, zou op 14 mei in première moeten gaan.

Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
"We" zijn niet in oorlog.
"We zijn in oorlog"

Premier Fiala verklaarde ook expliciet dat "we in oorlog zijn". Hij noemde onder meer eerdere cyberaanvallen op Tsjechië. "Poetin begon een oorlog tegen een onafhankelijk land en schond het internationaal recht. Het is een aanval op de vrije wereld. We moeten er alles aan doen om Poetin te stoppen", voegde Fiala eraan toe.
Volgens hem wordt Tsjechië dankzij het lidmaatschap van de Noord-Atlantische Alliantie niet direct bedreigd door het conflict.
"Wat Poetin expliciet zei, was dat hij zou willen terugkeren naar de wereldorde van de jaren negentig, dat wil zeggen voordat Tsjechië lid werd van de NATO. Het is allemaal zo gevaarlijk. We kunnen alleen het lot, het geluk en de goede beslissing van onze voorgangers bedanken dat we lid zijn van de NATO. Dat beschermt ons", aldus Fiala.
Tegelijkertijd moet Tsjechië zijn ervaring uit Midden-Europa in de 20e eeuw doorgeven aan het Westen - of dit nu het gevolg is van het Verdrag van München of de bezetting in 1968.
Bron oa seznamzpravy.cz.

Het is dus wat genuanceerder.
 
De Europese dochteronderneming Sberbank Europe AG van de Russische staatsbank Sberbank staat op omvallen, meent de Europese Centrale Bank (ECB). De bank zal haar schulden naar verwachting binnenkort niet meer kunnen aflossen als gevolg van de sancties die tegen Russische banken zijn afgekondigd vanwege de Russische invasie van Oekraïne.



"De Europese Centrale Bank oordeelt dat Sberbank Europe AG en haar twee dochterondernemingen - Sberbank d.d. in Kroatië en Sberbank banka dd in Slovenië - failliet zullen gaan als gevolg van een verslechtering van hun liquiditeitssituatie", stelt de ECB maandag in een verklaring.

Bron: nu.nl
 
Hoe triest.
"We" zijn niet in oorlog.
helaas zijn we al jaren in oorlog , vergeet niet de aanslagen op het munitie depot ,liquidaties,cyber attacks,waarschuwingen van ministeries naar firmas met technologi.
Mensen in Oekraine sterven niet "voor ons".
Maar wel voor onze vrijheid ,gezien vanuit een voormalig communistisch bezet land.
Wapenleveranciers doen dit niet namens "Ons".
Zonder bakker geen brooje ,zonder wapen leverancier geen vrijheid
Dit is toch een over de top getild Geopolitiek handelsconflict. Erkenning, ontkenning. "West"en "Oost".
Wel vanuit de bank in nl ,en de cv op russisch gas.
Wie is "West"en wie is "Oost". Kan je daar een keuze in maken, of is dit al bepaald? Is er ook iets als"Noord"en Zuid"?
ja die keuze kun je maken , als je in een vrij land leeft

Tsjechie is een vooraanstaand handelspartner van Rusland. Voorbeelden te over. Tsjechie is voor 100% afhankelijk van Russisch gas.

Nu een goede positie innemen, lijkt mij het beste. Voor iedereen.
welke positie ?
En vooral niet luisteren naar "politici" in Novinky:
?? je bedoelt help vooral de ukrainers niet ??
 
Hoewel ik de inval van Poetin in Oekraïne sterk veroordeel, dit een verschrikkelijke domme aktie vind, en dat dit Rusland en haar bevolking niet ten goede komt begint alles ook hier toch wel behoorlijk eng te worden.
Het is oorlog dat begrijp ik. En daardoor mag de vrije meningsuiting blijkbaar beperkt worden. Heel gevaarlijke ontwikkeling dat een mening tot een strafbaar feit kan worden. Dat nieuwskanalen die niet de mening van het westen verspreiden worden verboden. Tsjechië en veel andere landen van de EU laten daarbij blijken dat ze niet veel beter zijn dan Poetin die dezelfde censuur op niet welgevallige nieuwskananalen toepast. Ik volg van beide zijden het nieuws beide zijden doen aan propaganda en nepnieuws. Ik vorm daar mijn eigen mening mee. Maar die vrijheid heb ik zolangzamerhand niet meer.
 

Het Oekraïense volkslied, uitgevoerd door vier koren, werd gespeeld in Ostrava​

Het Oekraïense volkslied, uitgevoerd door vier koren, was te horen in Ostrava tijdens een demonstratie waarbij enkele honderden mensen zich uitten tegen de Russische agressie in Oekraïne.

Een aantal sprekers sprak op het evenement, zoals de directeur van de Ostrava-studio van Czech Television, die eerder als verslaggever in Rusland werkte, of de burgemeester van Ostrava, Tomáš Macura. Hij zei dat Ostrava bereid is Oekraïne financiële steun te verlenen voor een bedrag van 15 miljoen kronen.
Het hoogtepunt was het optreden van vier Ostrava-koren onder leiding van de dirigent van het Moravisch-Silezische Nationale Theater, Yuri Galatenko, die geboren is in Kiev en al vele jaren in Ostrava werkt. Onder zijn leiding zongen de koren de Tsjechische en Oekraïense volksliederen.

Daarna gingen enkele honderden mensen van het nieuwe stadhuis naar het Masaryk-plein, waar ze kaarsen gingen aansteken.
De demonstratie werd georganiseerd door het Ostrava PANT-centrum samen met de Universiteit van Ostrava en de vereniging One World Ostrava.

bron: novinky.cz
 

Artsen behandelen vrouwen en kinderen uit Oekraïne gratis​


320 Tsjechische huisartsen hebben besloten om gratis medische zorg aan te bieden aan mensen die voor de oorlog Oekraïne ontvluchtten en nog geen verzekering hebben. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen en kinderen, aangezien mannen Oekraïne vanwege mobilisatie niet kunnen verlaten. Hulp wordt voornamelijk geboden door artsen voor volwassenen, niet alleen uit Praag, maar in het hele land. Geleidelijk komen er ook kinderartsen bij. Professionele bedrijven riepen ook op tot de betrokkenheid van anderen.

"Naast de financiële steun die ik heb gestuurd, kan ik mensen behandelen en wilde ik deze hulp bieden. We zullen zien of iemand belt. Tot nu toe zijn de eerste vluchtelingen gearriveerd', vertelde Lucie Nečesánková, een huisarts uit Praag, aan Práva.

De Czech Society of Cardiology en de Association of Pediatricians and Practitioners riepen haar leden maandag op om vluchtelingen gratis te helpen. "We moedigden leden aan om acute behandeling van zieke kinderen, terugbetaling van medicijnen en onderzoeken, verplichte vaccinaties, vooral voor zuigelingen, en algemene onderzoeken te bieden", zegt Ilona Hülle, voorzitter van de Vereniging van Huisartsen voor Kinderen en Adolescenten.

Wie gaat de medicijnen betalen?

Elke operatie werkt een beetje anders. Ergens, zelfs vanwege de dekking, die niet is verdwenen, geven ze er de voorkeur aan dat patiënten vooraf bellen en een afspraak maken. Het is geen voorwaarde elders.

Artsen hebben informatie op hun website, maar alleen in het Tsjechisch. Oekraïners kunnen met verschillende problemen komen. "Ik denk dat hypertensieve patiënten die van huis zijn weggelopen en niet langer de medicatie hebben die ze moeten voorschrijven, kunnen komen. Natuurlijk ook met veelvoorkomende virussen. Mensen die in de winter lang aan de grensovergangen hebben gewacht, kunnen luchtwegaandoeningen hebben, "legde Nečesánková uit.

Volgens Ludmila Bezdíčková heeft ze mogelijk een probleem met de onverzekerden die medicijnen moeten voorschrijven.
"We zijn in staat om basisbehandelingen en onderzoeken te bieden en te bedenken wat we normaal gesproken in de operatiekamer hebben. Als ze medicijnen nodig hebben en niet verzekerd zijn, zullen ze ervoor moeten betalen', zegt ze tegen Právo.

Hij gaat ervan uit dat de meeste betrokken collega's bereid zijn de kleinere kosten zelf te betalen. Bij duurdere prestaties kan er echter een probleem ontstaan. Medische bedrijven zijn hierover al in onderhandeling met het ministerie van Volksgezondheid.
"We kunnen een gratis behandeling aanbieden, maar we kunnen geen andere vervolgzaken geven. Daar werken we nu samen met het ministerie aan", zegt Svatopluk Býma, voorzitter van de Vereniging voor Algemene Geneeskunde van de Tsjechische Medische Vereniging JEP.
De lijst met operaties is beschikbaar op de website www.lekariproukrajinu.cz , waar de informatie in het Tsjechisch, Oekraïens, Russisch en Engels is. Slechts enkele artsen spreken Russisch of Oekraïens.

Ze kunnen de lijst met "50 basiszinnen voor acute behandeling" gebruiken voor communicatie, bijvoorbeeld als vragenlijst. "Verpleegkundigen uit Oekraïne werken ook in veel operaties, wat ook kan helpen", voegde Bezdíčková eraan toe.
Psychotherapeutische en psychiatrische hulp wordt ook aangeboden aan Oekraïners in Tsjechië door het National Institute of Mental Health, waar ze kunnen bellen of een e-mail kunnen schrijven.

Te veel bureaucratie

Artsen bieden gratis zorg aan Oekraïners zonder ziektekostenverzekering. Het ministerie van Volksgezondheid raadt hen aan om een visum aan te vragen via het ministerie van Asiel en Migratiebeleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
"Op het moment dat een visum wordt verleend met het oog op tolerantie, wordt de persoon deelnemer aan het openbare ziekteverzekeringssysteem met volledige toegang tot gezondheidszorg, waarbij de Tsjechische staat de premies betaalt", legt het resort uit op de website.

Maar het brengt teveel administratie met zich mee. Met het toegekende visum moeten Oekraïners binnen vijf dagen naar een van de VZP-vestigingen gaan, waar ze alleen een verzekeringsbewijs ophalen. VZP wil daarom het mechanisme vereenvoudigen, bevestigt VZP-directeur Zdeněk Kabátek.
Vanaf vandaag is het in sommige regionale hulpverleningscentra voor hulp aan Oekraïne mogelijk om naast de formaliteiten voor een verblijf in Tsjechië ook de inschrijving voor verzekeringen af te ronden, zo laat VZP weten.
Hij verwacht niet dat de toelating van Oekraïners tot het openbare ziekteverzekeringssysteem de stabiliteit van het systeem in gevaar zal brengen. Mensen kunnen ook zonder verzekeringsbewijs dringende zorg aanvragen, bij voorkeur in de staatsziekenhuizen. Na 90 dagen kunnen Oekraïners als toerist in Tsjechië blijven, ze hebben geen visum nodig. Ze moeten echter een commerciële verzekering hebben.

bron: novinky.cz
 

De regio Vysočina heeft miljarden bij Sberbank en probeert er aan te geraken​


De regio Vysočina heeft miljarden kronen op haar rekeningen bij Sberbank. De regio wist slechts een deel van het geld te recupereren. Dit werd maandag bevestigd door vice-gouverneur Miroslav Houška. Ook de belastinginkomsten van de regio eindigen in Sberbank.

Donderdagavond stond CZK 3,9 miljard op de rekeningen van de bank en werd CZK 1,625 miljard overgemaakt naar de rekeningen van de Tsjechische Nationale Bank.
"Nu moeten we 2.365 miljard kronen oplossen. We stuurden papieren orders ter waarde van 1,101 miljard kronen naar hen. Een ander bevel was de beëindiging van een termijndeposito van 700 miljoen kronen. We hebben geen feedback over beide transacties die op papier zijn ingevoerd, we zien ze nog niet op de rekening en we weten niet of ze door Sberbank zijn gedebiteerd", aldus Houška.

Hij is nu bezig met het betalen van de lopende uitgaven van de regio van de rekeningen van het CNB, waardoor geld naar het onderwijs en sociale zaken gaat.

Ze rekenen op verzekering

De regio is volgens hem ook aan het uitzoeken of ze depositoverzekeringen kan gaan inzetten voor gemeenten en regio's.
"Omdat er een voorwaarde is dat de deposito's de verzekerde alleen degene hebben die een bepaald bedrag aan belastinginkomsten heeft. En ik denk dat we helaas boven die limiet zitten, maar we zijn er nog niet uit", aldus Houška.

Andere provincies hebben geld opgenomen

Ook Praag en de Zuid-Moravische Regio hadden een rekening bij Sberbank, die vorige week geld van de rekeningen haalde. De Zuid-Moravische Regio wist het grootste deel van het geld op te halen, Praag heeft de rekening opgezegd, maar heeft daar nog 160 miljoen kronen.
"Onze voorgangers in het bestuur van Praag hebben in de afgelopen verkiezingsperiode een samenwerking tot stand gebracht met Sberbanka", zei vice-burgemeester van Praag, Pavel Vyhnánek, tegen Novinka, eraan toevoegend dat de stad vorig jaar langlopende deposito's van de bank heeft opgenomen.
"Aan de vooravond van de invasie van Oekraïne hebben we ook alle beschikbare fondsen voor een bedrag van CZK 620 miljoen overgemaakt aan andere banken. Tegelijkertijd hebben we de spaarrekening opgezegd, waarop nog CZK 160 miljoen stond, die we niet direct konden overmaken. Dit zijn twee promille van de financiële middelen van Praag, en we werken actief aan hun toekomst met het ministerie van Financiën en de CNB, "voegde hij eraan toe.
Vysočina's rekening bij een Russische bank werd in 2014 verrekend na de annexatie van de Krim. De toenmalige gouverneur Jiří Běhounek (ČSSD) zei dat de rekening bij deze bank voordelig is.

Sberbank heeft maandag zijn filialen niet geopend, internetbankieren en kaarten werken niet. De Tsjechische Nationale Bank heeft met de bank een procedure voor intrekking van de vergunning gestart.

De CNB werkt aan intrekking van de Sberbank-licentie in Tsjechië; mensen kunnen CZK 1.000 per dag opnemen​


De Tsjechische Nationale Bank (CNB) heeft stappen ondernomen om de vergunning van Sberbank CZ in te trekken. De reden is de verslechterende situatie van de bank, die zich voordeed met de uitstroom van deposito's nadat Rusland een militaire invasie van Oekraïne had gelanceerd. Dat meldt het CNB maandag in een persbericht. Tegelijkertijd verhinderde het de bank om activa en passiva te behandelen, inclusief het verstrekken van nieuwe leningen en het accepteren van deposito's.

De bank maakte maandagmiddag echter bekend kaarttransacties met een dagelijkse limiet van CZK 1.000 toe te staan.

Deposito's van bankklanten, waaronder Sberbank, zijn wettelijk verzekerd tot 100.000 euro (ongeveer 2,5 miljoen kronen) voor één deposant bij één bank of kredietunie.

Financiële compensatie voor klanten zal worden verstrekt door het Financiële Marktgarantiestelsel, dat binnen zeven werkdagen na ontvangst van de schriftelijke kennisgeving van CNB dat de bank niet in staat is om aan haar verplichtingen jegens haar klanten te voldoen, geld aan mensen moet gaan betalen.
In het Financiële Marktgarantiestelsel is in totaal CZK 35 miljard beschikbaar voor de betaling van verzekeringsplichtige deposito's. "Ik verzeker deposanten dat het garantiesysteem voldoende middelen heeft om aan alle legitieme claims voor de betaling van depositorestituties te voldoen", aldus Renáta Kadlecová, uitvoerend directeur van het garantiesysteem voor de financiële markt.

Een rekening openen bij een andere bank

Volgens deskundigen zouden klanten van Sberbank CZ in de tussentijd een rekening bij een andere bank moeten openen. "En daarheen om al uw inkomsten om te leiden en van daaruit uw verplichtingen te betalen. Het betalen van uw verplichtingen is cruciaal, omdat niet alle leveranciers vragen wat er achter uw insolventie zit", zegt Petr Zámečník, hoofdredacteur van het Poradci-sebe.cz-portaal .

Het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken is ook tussenbeide gekomen, op zoek naar een manier voor zijn autoriteiten om pensioenen, toelagen en uitkeringen te sturen naar mensen met Sberbank-rekeningen. "We hebben te maken met de betaling van ouderschapstoelagen, pensioenen en ondersteuning aan Sberbank-klanten, we moeten het geld snel bij de mensen krijgen", zei het hoofd van de afdeling Marian Jurečka (KDU-ČSL) op Twitter.

bron: novinky.cz

ook dat nog!
 
Dat nieuwskanalen die niet de mening van het westen verspreiden worden verboden.
Het gaat hier niet om serieuze nieuwskanalen of "vrije meningen", die verboden worden. Maar om kanalen die de desinformatie en "mening" van een totalitair bewind in Europa en de rest van de wereld verspreiden. De Russische vrije pers is alleen in Rusland zelf verboden, niet in de rest van de wereld!
 
@Kozakov Je zegt: "Ik vorm daar mijn eigen mening mee. Maar die vrijheid heb ik zolangzamerhand niet meer."
Je haalt twee dingen door elkaar naar mijn mening.
Je ventileert je mening en zegt o.a *Dat nieuwskanalen die niet de mening van het westen verspreiden worden verboden*
Dat is niet juist, iedereen mag best een afwijkende mening hebben, maar nepnieuws moet geweerd worden en wel van beide kanten en ja inderdaad als je echt nieuws gaat aanmerken als nepnieuws en vise versa dan krijg je de wind van voren. In ieder geval wel van mij. Dus lees nog maar eens goed de post van @Josef door en denk daar maar eens goed over na.
 
Bovenaan