Ontslagen en sluitingen filialen Tsjechische posterijen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Ontslagen en sluitingen van filialen: Czech Post kondigt bezuinigingsmaatregelen aan.

De Tsjechische Post verkeert in een financiële crisis. Inmiddels zijn er maatregelen afgekondigd om uit de rode cijfers te komen. Er worden mogelijk al 1 juli 300 vestigingen gesloten en enkele duizenden banen geschrapt.

Het is al lang geen geheim meer dat de Tsjechische Post het financieel niet goed doet. Het staatsbedrijf staat diep in de rode cijfers, waar de inmiddels voormalig algemeen directeur Roman Knap blijkbaar niets aan kon doen.

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan waarschuwde onlangs zelfs dat de koeriersdienst tegen het einde van het jaar insolvent zou kunnen worden als er geen herstructureringsmaatregelen worden genomen. Deze zijn woensdag bekend gemaakt. 300 van de 3.200 postkantoren in Tsjechië zullen worden gesloten en enkele duizenden werknemers moeten worden ontslagen. De Post hoopt hierdoor enkele miljarden kronen te besparen. Medewerkers van de vestigingen die gesloten zijn, worden niet automatisch ontslagen.

Vakbonden verzetten zich tegen de bezuinigingen. Jindřiška Budweiserová is de voorzitter van de grootste arbeidersvereniging op het postkantoor.
Ze zei: “Natuurlijk keuren wij het geplande banenverlies niet goed. Sinds 2018 zijn er meer dan 7.000 banen geschrapt. De Post heeft hierdoor al enkele miljarden kronen bespaard - maar er is niets ten goede veranderd voor de werknemers. Voor hen neemt de last en stress alleen maar toe.”
De Tsjechische Post heeft de afgelopen tien jaar ruim tien miljard kronen (417 miljoen euro) overgehouden. Budweiserová gelooft niet dat de salarissen van de postbodes, pakketbezorgers en andere werknemers zouden kunnen stijgen als gevolg van het banenverlies.

Hoe dan ook, het platteland moet gespaard blijven van de sluiting van filialen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Rakušan komen de locaties alleen te vervallen in gemeenten die minimaal twee vestigingen hebben.

In totaal werken momenteel meer dan 25.000 mensen bij de Tsjechische Post - een zeer hoog aantal in internationale vergelijking, zoals economische experts opmerken. Het aantal werknemers in de posterijen daalt in dit land langzamer dan in de rest van de EU. Volgens Eurostat werkten in 2018 - ten tijde van de laatste enquête - 60 van de 10.000 inwoners in de post- en koerierssector - het op één na hoogste cijfer in de Europese Unie.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Honderd panden na sluiting postkantoren komen te koop. Maar gemeenten krijgen voorrang.

Česká pošta gaat circa honderd panden verkopen die het door de gesloten vestigingen niet meer nodig heeft. Hij gaat ze eerst aanbieden aan de gemeenten. Als de gemeenten geen interesse hebben, biedt het postkantoor de objecten aan in de vorm van een e-veiling. Als er meer bieders zijn in de e-veiling, wint degene met het hoogste bod.
Het postkantoor verkoopt al jaren onafgebroken zijn overbodige voorwerpen. Er worden momenteel 12 eigendommen aangeboden op de website ceskaposta.cz en vastgoedservers. Daaronder bevinden zich ook de panden waarin de filialen zijn gevestigd, die niet eens gesloten gaan worden.
Een voorbeeld is een huis in het dorp Chřibská in regio Děčín, op de begane grond waarvan een actief filiaal is gevestigd. "Dit is een actieve tak van het Chřibská-postkantoor. De exploitatie van het filiaal wordt in stand gehouden in de vorm van een langjarige huurovereenkomst", luidt de inleiding van de advertentie. Naast de vestiging zijn er ook drie huurappartementen in het gebouw.

Vandaag keurde de regering eindelijk de verordening goed, die het minimum aantal filialen dat het postkantoor moet exploiteren, terugbrengt van 3200 naar 2900.
Het postkantoor heeft eerder een voorlopige lijst van 300 te sluiten filialen gepubliceerd. Vertegenwoordigers van het bedrijf zullen de burgemeesters van de getroffen gemeenten ontmoeten, dus het is mogelijk dat de lijst bepaalde wijzigingen ondergaat. Het totale aantal geblokkeerde postkantoren verandert echter niet.
Postkantoren komen te vervallen in gemeenten met meer dan 2.500 inwoners waar meer dan één vestiging is. De gemiddelde loopafstand naar het postkantoor wordt vergroot van de bestaande twee naar drie kilometer.

Door het wegvallen van vestigingen moet het bedrijf zo'n 950 posities aan de balies schrappen en het aantal bezorgers met 500 verminderen. Een deel van de medewerkers uit de vervallen functies kan doorstromen naar een andere functie binnen het bedrijf.
Het bedrijf heeft momenteel bijna 23.000 mensen in dienst.

Bron seznamzpravy.cz.
 
Het is zo'n beetje het gesprek van de dag. Mensen klagen natuurlijk (en voor onszelf is het ook niet fijn), maar de stap is wel begrijpelijk.

Zelfs na de voorgenomen sluitingen, zal Tsjechie nog een van de landen zijn met de hoogste "postkantoordichtheid" in de EU.

Met name voor ouderen in Tsjechie, die bijvoorbeeld helemaal geen bankrekening hebben en alle betalingen via het postkantoor doen, zal het lastiger worden. (Ook al blijft wel in elke gemeente in Tsjechie minimaal één postkantoor aanwezig; en Tsjechie kent erg kleine gemeentes....)
 
Bovenaan