Ontevreden pelgrim

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wat een geweldige manier van schrijven! Echt grappig te lezen hoe deze man z'n omgeving beleeft. Ik woon zelf in Tsjechie, sommige dingen herken ik wel, andere dingen helemaal niet (er zijn hier teveel aardige en hartelijke mensen om zo negatief te zijn). Maar die man heeft het weer de afgelopen weken ook echt niet meegehad.

Als de zon schijnt ziet de wereld, en ook Tsjechie, er heel anders uit. Ik heb de afgelopen weken ook wel eens gebaald toen het er op de weerkaart op leek dat het toch echt alleen hier regende.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Ik heb zopas het vervolg van de man zijn trip door Tsjechië gelezen en ondanks zijn vorige negativiteit, zal hij er toch enkele mooie momenten aan over houden denk ik. Bij het verlaten van het land in Znojmo liep het echter weer fout wat toch steeds een minder positief beeld geeft.

En ook zijn verhaal hier op het forum is hij inmiddels te weten gekomen. Hij schrijft er over met "gemengde" gevoelens zal ik het maar noemen.

Ook even mijn e-mails opgehaald, goed voor een vrolijk kwartiertje. Een of andere websitevoor Nederlanders die geïnteresseerd zijn in Tsjechië schijnt melding gemaakt te hebben van mijn verhaaltjes op het internet. Gevolg enkele boze reacties van Nederlanders die in Tsjechië wonen. Eentje maakt het wel helemaal bont met zijn bewering dat men hier geen socialisme gehad heeft, maar communisme. Ja dat mochten ze gewild hebben, maar zover is het helaas nooit gekomen. Maar gelukkig ook een paar wijzere en bezonnen reacties. Ik ga echt niet eenvoudiger schrijven, in de hoop dat minderbegaafde Tsjechische Nederlanders mij dan ook zouden kunnen volgen. Neen, dan sluit ik me aan bij het Duitse gezegde: “Gegen Dumheit streiten sogar die Götter vergebens”.

Lees het verhaal en zie hoe het eindigt, zo slecht is het in Tsjechië nog niet.
 
Is het niet zo dat we allen jaloers zijn wat deze meneer kan, en ook inderdaad doet?

Hij leeft, en eet, en heeft een vrije eigen mening, en geniet ook nog eens met volle teugen.

Of lees/zie ik het niet goed?

Het is een ervaren verslaglegger, denk ik.
 
prachtig en herkenbaar geschreven.
de meeste mensen die hier jaren op vakantie komen ,kunnen het ware Tsjechië nog niet doorgronden.
(zoals ik al in andere topics schreef ga eens in oude kleren ergens naartoe en vergelijk de houding/behandeling)
 
Hij heeft wel recht op zijn eigen mening maar anderen hebben dan ook weer recht om te schrijven wat ze van zijn verhalen vinden. Als hij zinnen op internet zet als "Ik ga echt niet eenvoudiger schrijven, in de hoop dat minderbegaafde Tsjechische Nederlanders mij dan ook zouden kunnen volgen." ,moet hij toch wel rekening ermee houden dat mensen misschien even reageren?
 
Hallo Tsjechische Nederlanders,

Jaren na dato ontdek ik eindelijk het Tjechisch forum. Wat een prachtige kritieken kan ik lezen op mijn destijds gepubliceerde verhaaltjes. Ik sta nog steeds achter elk woord dat ik geschreven heb, ook al moet ik constateren dat enkelen maar gewoon erop los raaskallen zonder begrepen te hebben waarover ik schrijf.
Ik sta nog steeds achter mijn woorden dat ik echt niet eenvoudiger ga schrijven enz. , want tegen domheid strijden zelfs de goden tevergeefs en wie ben ik dan?

Hopenlijk tref ik nog reacties op *****

Groeten,

Jan Bloemendaal

EDIT - E-mailadres verwijderd, zie de forumregels.
 
Late reactie? Wellicht een tip om nog eens terug te keren als pelgrim. Echter nuance is geen domheid, het is ieders recht om zijn waarheid over volk en land op te schrijven. Op een site waar Tsjechie-liefhebbers zitten is er ook niet altijd plaats voor nuance als het gaat om de schoonheid van het door hun beminde land.
Objectiveren is dan heel moeilijk. Natuurlijk is het met zijn heuvels,dalen en het mooie groen een schitterend land.

Maar wie goed kijkt kan niet blind zijn voor de vervallen krotwoningen, de grauwe restanten van flatconstructies onder het communisme. En als je het aantal glimlachende mensen zou moeten optellen, dan hoef je daarvoor geen expert in hoofdrekenen te zijn.

Dat wil geenszins zeggen dat er geen open en hartelijke ontmoetingen mogelijk zijn. Ik weet dat men het in alle felheid zal ontkennen, maar moest Zwitserland even goedkoop zijn als Tsjechie, dan zouden er in Tsjechie heel wat minder buitenlanders onroerend goed hebben gekocht............

Wie zich echter verdiept in de historie en de culturele context van dit land en zich wil open stellen voor de Tsjechen om zich heen, kan er meer dan gelukkig zijn.
 
Dat wil geenszins zeggen dat er geen open en hartelijke ontmoetingen mogelijk zijn. Ik weet dat men het in alle felheid zal ontkennen, maar moest Zwitserland even goedkoop zijn als Tsjechie, dan zouden er in Tsjechie heel wat minder buitenlanders onroerend goed hebben gekocht.............
:denk:Nou, de bergen in Zwitserland zijn wel erg hoog, ik kies toch voor het wat minder "bergachtige" Tsjechie:D
 
Nou ja, dat is inderdaad zo, ik heb moeite om steile hellingen op te komen en de bulten in Tsjechie veroorzaken me al genoeg ademnood, laat staan dat ik ergens in een alpenhut zou wonen, mag ik wel een zuurstofcilinder in mijn backpack stoppen.:(
 
Niets is zo saai als Nederland.
Aangepraat wordt dat het zo mooi is.
Weleens op de Veluwe gewandeld?
Zo saai en constant de herrie van autowegen..
Geef mij de verrassende bergen maar, de rust en stilte van mijn achtertuin in Tsjechië.
Maar wat die pelgrim betreft,
De laatste fietstocht door Tsjechië was niet zo leuk.
Als ik voor het eerst in Tsjechië zou zijn, zou ik er nooit meer terug gekomen zijn.
Wat een onverschillige mensen die ons onderdak weigerden.
Terwijl er voldoende mogelijkheden waren.
We werden weggekeken.
Maar ja, elke streek heeft zo zijn streken.
 
Eigenlijk een onzinnige maar wel leuke discussie. We doen aan selectief waarnemen en maken mooi, wat we willen dat we mooi vinden.
Nederland kan ongemeen schitterend zijn met zijn polders en vlakke land waar de wind zijn vrije spel kan spelen en wie in Gelderland door Berg en dal zou wandelen of in de Zuid-Limburgse heuvelstreek kan moeilijk ontkennen dat dit oogstrelend is. Wie naar de Ardennen gaat of in het Duitse Eifel ziet als hij of zij dat wilt, dezelfde heuvels en dalen, dan in Tsjechie.
Maar de liefde doet veel, men gaat de schoonheid uitvergroten. Jawel, Tsjechie is absoluut de allerschoonste..........
 
Nou ja, weer eens wat anders, het gras in eigen tuintje groener dan in dat van de buurman. Natuurlijk is Nederland mooi, mooie oude steden, mooie natuur leuke stranden, maar.......... helaas altijd een maar. Als je van al dat moois wilt genieten, blijkt dat velen op dezelfde gedachte zijn gekomen zodat je eindeloos in de file staat als je van het mooie strand wilt genieten, dat je je hondje daar niet meer mee naar toe mag nemen, dat je in de bossen alleen nog maar op gebaande wegen mag lopen, netjes de bordjes volgen, vooral niet naast het pad, want dat is de habitat van de gespikkelde roodomrande wroetkever, om maar eens wat te noemen dat je dus in ganzenpas achter elkaar aan kunt lopen. Dat de mooie landelijke weggetjes vergeven zijn van fietsers en automobilisten die ook graag een zondags uitje willen en dat maakt het allemaal net wat minder leuk dan in Tsjechie waar je gelukkig nog de ruimte hebt en bordjes met verboden dit en verboden dat maar weinig voorkomen. Ik heb ze tenminste in mijn omgeving hier nog niet gezien en dat maakt voor mij een beduidend verschil.
 
Bovenaan