Ons bouwproject in Slavce

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik ontwerp ons eigen huis. De aannemer verzorgt de bouwaanvraag en maakt de funderingsplaat. De rest gaan we zelf bouwen.

Ik kwam enkele maanden geleden met de constructieve tekeningen voor de houtconstructie aan bij de aannemer om deze in te dienen bij de bouwaanvraag. Hij zei dat dat niet nodig is voor een bouwvergunning en gaf aan dat het je eigen verantwoordelijkheid is dat dit goed wordt uitgevoerd.
Deze vrijheid kwam als een verademing over op mij, ik zou willen dat dit in Nederland ook wat soepeler zou zijn, soms wordt ik zo moe van al de regeltjes waar je je aan te houden hebt als architect.

Ik heb nu een document waarin staat dat de vorm van het gebouw (buitenmaatvoering, nokhoogte en goothoogte) is goedgekeurd. Ik wacht nu alleen nog maar op de goedkeuring van de brandweer. Het schijnt dat dit jaar de brandvoorschriften in juli 2008 zijn aangescherpt en aangezien de houtconstructie van de verdiepingsvloer in het zicht zit levert dit weer moeilijkheden op. De brandweer van Cesky Budejovice kon er geen uitspraak over doen, nu ligt het plan al weer maanden in Praag te wachten op goedkeuring van een soort hoofdkantoor van de brandweer. Ik vraag me ook wel af hoe zo een instantie hier uitspraak over kan doen zonder constructieve gegevens erbij te hebben.

Aangezien de vorm al is goedgekeurd, ben ik in Nederland alvast begonnen met het ombouwen van een zeecontainer waar de badkamer, keuken, toilet en installaties in komen. (deze container komt dus op de fundering te staan zodat ik alle voorzieningen op de bouw aanwezig heb. Het huis bouwen we er later om de container heen). Ik wil toch dit voorjaar de fundering erin hebben en gelijk deze container erop laten zetten.

Weet iemand wat de controlepunten bij het opleveren van de woning zijn? En welke instantie doet dit? De gemeente?

Wordt er bijvoorbeeld in elke ruimte op een minimale verdiepingshoogte gecontroleerd? (Dit zou namelijk volgens het Nederlandse bouwbesluit niet voldoen in de badkamer en het toilet)

Groet,
Jeroen Dingemans
 

char

† In Memoriam
Ik heb geen verstand van de bouweisen in Tsjechie.
Maar de binnenhoogte van een zeecontainer is toch ongeveer 2.40 meter?...Zou dat niet hoog genoeg zijn?..Misschien zou je het kunnen gooien op het feit dat het een "verplaatsbaar object" in het huis is. Daar ben je dan toch vrij in, met wat je daar in doet?..
Ik kan het helemaal fout zien, hoor!!

Ik maak mij meer zorgen over, als die container er eenmaal staat met keuken etc. en er staat verder nog niets omheen gebouwd, dat binnen de kortste keren de inhoud verdwenen is!!.. Of las je 'm tijdelijk dicht?

Char.
 
Hoi Char,

Ik vind voor een badkamertje van nog geen 2m2 en het toilet 2.30 m ook hoog genoeg (er gaat ook nog wat hoogte af door de aftimmering), maar de Nederlandse overheid denkt hier anders over. De verblijfsruimten zijn overigens wel minimaal 2.70 hoog.

Met een verplaatsbaar object ben je waarschijnlijk vrij, maar dan zal je daarnaast nog wel een ander toilet en badkamer nodig hebben die dan wel aan de eisen voldoen. Anders zou het wel heel makkelijk worden. Dan noem je alles "verplaatsbaar object" en hoef je nergens meer rekening mee te houden. De container is overigens niet verplaatsbaar omdat de waterleiding, elektra, luchtafvoer en riolering uit de fundering komen onder de container.

Over de diefstal ben ik niet zo bang. Die container is aan de buitenkant nog gewoon een echte zeecontainer. Achter de stalen deuren zitten de voorzieningen. Ik hang daar gewoon een paar stevige hangsloten aan. Er wonen ook al andere mensen in de doodlopende straat die de boel een beetje in de gaten houden voor ons. We hebben er al een schuurtje en een oude caravan staan. Tot nu toe zijn die ook gewoon met rust gelaten.

Jeroen
 
Beste Jeroen,

Je bent architect.

Dan zou je ook moeten weten dat de voorschriften van alle europese landen redelijk op elkaar afgeteld zijn.

En waarom zou je op het Bouwbesluit willen inleveren?

Terecht wordt er een brandwerende eis gesteld aan onderlinge verblijfsruimten.

Je moet er niet aan denken dat de boel beneden affikt en je lief dondert met het ledikant, gebraden en al door het plafond heen.

En over de minimale verdiepingshoogte: het is toch een verademing dat je in een normale lekker hoge badkamer en toilet je dingen doet.

Ik zou uitgaan van het Bouwbesluit zoals dit bij ons geld en dat je niets inlevert aangaande je gezondheid en veiligheid.

Niet marchanderen en tot besluit een goeie groet van Kukel
 
Weet iemand wat de controlepunten bij het opleveren van de woning zijn?
Dat zijn er vele maar bij ons lag de nadruk op schoorsteen, electra, waterleiding, gas, radon en septic/rioolaansluiting.

Verder zijn er diverse voorschriften zoals minimale plafondhoogtes, het hebben van een wastafeltje in het toilet, het moeten hebben van een trapleuning

En welke instantie doet dit? De gemeente?
Stavebni Uřad en dat is vaak gehuisvest in het gemeentehuis

Wordt er bijvoorbeeld in elke ruimte op een minimale verdiepingshoogte gecontroleerd? (Dit zou namelijk volgens het Nederlandse bouwbesluit niet voldoen in de badkamer en het toilet)
Jazeker!!
 

Vodnik

† In Memoriam
Vraag het SU wat de regels zijn! Die kunnen regelmatig in hoog tempo wijzigen. Zo was een wastafeltje drie jaar geleden niet verplicht, het lijkt erop (zie posting Gorrit) dat dat nu wel verplicht is. Ook worden regels per SU anders uitgelegd.

P.
 
Dat wastafeltje zit er wel. Dus daar maak ik me geen zorgen over.

Een te lage vrije verdiepingshoogte zou nog wel eens een probleem kunnen worden. Ook kan ik hier weinig aan veranderen, die container is nou eenmaal niet hoger. De projectant (aannemer) heeft er ook niks over gezegd.

Wat zijn de gevolgen als je geen koloudace hebt? breken ze dan je huis af?:denk:
 

Vodnik

† In Memoriam
Of ze je huis afbreken? dat denk ik niet om de volgende reden/ervaring:

Ik wilde een schuur/garage bouwen op een stukje grond waarvan ik eigenaar ben. Het SU vertelde mij echter dat dit stuk grond een (openbare!)groenbestemming heeft en er niet op gebouwd mag worden!
Gelijktijdig werd erbij verteld dat het echter geen openbare groenfunctie kan hebben omdat ik de eigenaar ben. Bovndien ligt het behoorlijk "uit de buurt" in een gebied waar geen controle is. Als ik -zonder toestemming- toch op zou bouwen zou het SU daar nooit achter komen tenzij er "verklikkers" zijn,maar op anonieme brieven wordt door SU niet gereageerd. Zouden ze (het SU dus) er wel achterkomen dan zou ik gemaand worden af te breken, maar dat doe ik natuurlijk niet! Op een gegeven zal SU ophouden met aanmaningen want de consequentie zou zijn dat ze zelf moeten af breken op eigen kosten!, en daar hebben ze geen budget voor. Er gebeurt dus niets.

Ik weet niet of dit typerend is voor het SU waar wij onder vallen maar ik vind het wel heerlijk tsjechisch!

Dus afbreken? Nee, ik denk het niet!
 
Natuurlijk kun je "illegaal" een huis bouwen, zonder tekeningen en zonder vergunning. Geen probleem, ook in NL niet, kwestie van materiaal kopen en beginnen. Maar.......daarna komt de al genoemde koloudace althans, dat zou dan zo moeten zijn maar zonder vergunningaanvraag komen ze dus niet (geen tekeningen, geen dingen tekontroleren). Op zich nog geen probleem, maar dan daarna: stroom aanvragen, gas, telefoon, water, aansluiting riolering, verzekering en ga maar door. Die kunnen dus allemaal niet geleverd/aangesloten worden want het huis bestaat kadastraal niet (bij veel van deze instituten moet je een kopie kadaster overleggen......)

Dus, mijn advies is om ofwel een architect ofwel minimaal een projektant in te huren. Architect zou mijn voorkeur hebben omdat die alles kan overzien (projektanten/bouwtechnisch ingenieur is gespecialiseerd in een ding bv verwarming). Deze zal alle benodigde tekeningen en documenten bijeen zoeken en dit kan je zo indienen voor een vergunning.

Nog een reden om het zo te doen: als je als buitenlander zelf bij SU de tekeningen indiend tbv de vergunning wordt het een gebed zonder eind, ze zullen tot op het laatste dingetje ze zaak ophouden. Als een ter plaatse bekende architect dat doet is de zaak vele malen eerder geregeld.
 
@SmileyfromCZ
Is een projectant iets anders dan een aannemer?

Toen ik begon met de bouwaanvraag had ik voor mezelf al de conclusie getrokken dat me dit nooit zelf zou lukken. Daarom heb ik een aannemer ingeschakeld die veel in deze regio actief is om de bouwaanvraag te laten verzorgen en ook de fundering te storten.

Dit is overigens al de tweede bouwaanvraag, bij de eerdere bouwaanvraag (die nog steeds op mijn website staat) vond de gemeente de woning te smal en te lang en is op grond daarvan afgekeurd. Tot twee keer toe heeft de aannemer mijn tekeningen geheel opnieuw getekend en o.a. voorzien van Tsjechische aanduidingen.

Om een hoop gezeur te voorkomen heb ik de container niet als zodanig herkenbaar in de tekening gezet. In de plattegrond zit gewoon een clustertje van ruimten die in de container passen. De gemeente hoeft niet te weten dat dit deel er als eerste komt te staan.
 
Een projectant hoeft niet de aannemer te zijn of andersom. De projectant is verantwoordelijk voor gecertificeerde tekeningen en soms ook bestekken. Niet zelden heeft een projectant innige banden met het SU. Bijvoorbeeld: In Upice werkt een projectant die in de naburige gemeenten hoofd SU is en andersom is het net zo;)

Ik weet overigens niet of het slim is de container zo slinks in je plan te verwerken. Men houdt in Tsjechië niet zo van "verrassingen"
 
Sorry hoor, zonder teveel kritiek te willen hebben maar het hele plan spreekt me zelfs niet aan. Waarom dat moeilijke gedoe met die container ?

Als je deze omzet naar oud-ijzer prijs kun je van dat geld normaal bouwen en ben je ook niet beperkt in hoogte (ik voorzie ook problemen om dit stuk staal netjes in het huis te integreren...)

En inderdaad, een projektant is niet hetzelfde als een aannemer en ook niet hetzelfde als een architect. Tuurlijk kan iemand een aannemingsbedrijf hebben als hij als projektant geregistreert staat en zo zijn er meerdere combi's mogelijk. Bedenk echter dat een projektant slechts een specialisme heeft en voor een heel huis heb je meerdere projektanten nodig (bv tbv constructie, electra, verwarming, en zo meer). Een architect gebruikt hierbij deze projektanten om tot het totale tekeningenset te komen, alsook landmeting en radon meting.
 
smileyfromcz schreef:
Sorry hoor, zonder teveel kritiek te willen hebben maar het hele plan spreekt me zelfs niet aan. Waarom dat moeilijke gedoe met die container ?

Als je deze omzet naar oud-ijzer prijs kun je van dat geld normaal bouwen en ben je ook niet beperkt in hoogte (ik voorzie ook problemen om dit stuk staal netjes in het huis te integreren...)
De volgende redenen heb ik om op deze manier te bouwen:

1. Afspraken maken met veel verschillende disciplines op de bouw is in Nederland al een crime. Laat staan in Tsjechie. Dus een loodgieter, tegelzetter, installateur, electricien etc. in onze korte vakanties bij elkaar zien te krijgen op de juiste plaats is volgens mij onbegonnen werk. Daarbij zijn al deze partijen ook nog eens afhankelijk van elkaar waardoor je er donder op kan zeggen dat de boel vertraagd en niet afkomt in de tijd dat ik er zelf bij ben.
Op deze manier kan ik in eigen beheer, in mijn avonduren en weekenden toch bouwen aan het meest complexe deel van mijn huis in het buitenland. Ook kan ik beter inkopen omdat ik hier de tijd heb.

2. Ik bouw als het ware in de wei en het ziet er naar uit dat het bouwproces ook nog jaren gaat duren. Op deze manier heb ik een fatsoenlijke toilet, douche en keuken op de bouw zodat ik niet hoef te tobben met de bouw van de rest van het huis.

3. De hele woning is wordt in robuuste no-nonsense materialen gebouwd. What you see is what you get. Ik wil dat de woning af laat lezen hoe alles gemaakt is. Dat betekend dat de stalen container gewoon in het zicht blijft, je kan er zelfs helemaal omheen lopen. Niet iedereen hoeft dit mooi te vinden, dat begrijp ik. Dit huis bouw ik voor mij en mijn vriendin zoals wij vinden dat het eruit moet zien.

4. De bouwwereld is behoorlijk conservatief, niemand durft van de veilige, afgebakende wegen af te wijken. Ik wil als architect wel een onderscheidende woning bouwen. Als ik geen boeiende opdrachten krijg vanuit de markt zal ik zelf wel laten zien hoe het ook op een andere manier kan.

5. De container is goed afsluitbaar. Alles wat waardevol is zit hierin en is daardoor goed beschermd tegen diefstal. Ook als het huis klaar is kan ik hier alles inzetten aan waardevolle spullen. De kans op inbraak acht ik zeer klein, maar mocht dit gebeuren dan zal de inbreker zich eerst toegang tot het huis moeten verschaffen en vervolgens ook nog die container open moeten slijpen.

6. De container is makkelijk transporteerbaar. De hele transportwereld is hierop ingericht.


groet,
Jeroen
 
Hallo Jeroen,

Van de 6 punten die je noemt lijken mij er 4 prima argumenten.
Maar de punten 3 en 5 kloppen toch niet helemaal met elkaar ?!
Hoe kun je wel rond om die container lopen terwijl een inbreker wel eerst het huis in moet ?
En gaat een wat practisch ingestelde inbreker niet gewoon het hangslot te lijf en niet de containerwand?
Hiermee blijft elke keten zo sterk is als zijn zwakste schakel ...
Als de container in het zicht blijft dan lijkt het mij een koude toestand, een flink deel van het jaar!

Groet Frans
 
bouweisen Cz

Naast mijn huis uit 1820 stond aan aanbouw die ik gesloopt heb .Nu gaan we op die plaats een serre bouwen en heb hierover met een soort van bouw en wonigtoezicht op het stadhuis van Klatovy overlegd .Als ik dezelfde buitenmaten aanhoud als diegeen op de tekeningen van het kadaster hoef ik de bouw alleen maar te melden.Wil ik andere maten dan moet door een architekt een nieuwe aanbouw getekent worden volgens de nieuwe eisen in de Cz:lezen:
 
Bouwen met strobalen en een container

Kirsten en ik zijn al jaren bezig met de voorbereiding voor het bouwen van een huis in CZ. De manier waarop we willen bouwen roept regelmatig vragen op op dit forum.

Drie jaar geleden hebben we een kavel in Slavče gekocht, een klein dorpje wat ongeveer een half uur rijden onder České Budějovice ligt. De bouwvergunning is bijna rond en wacht alleen nog op goedkeuring van de brandweer.

Dit is ons verhaal, we zullen jullie regelmatig op de hoogte houden via dit forum. Voel je vrij om vragen te stellen.


De architectuur:

Ik ben erg gecharmeerd van modernistische architectuur zoals van Mies van der Rohe (Tugendhat villa in Brno), Adolf Loos (villa Muller te Praag) en le Corbusier. Platte daken, witte gladde wanden, beton staal en glas en open plattegronden met een bijzondere ruimtebeleving. Historische gebouwen kan ik ook enorm waarderen, maar ik heb een afkeer van historiserende gebouwen (nieuwe gebouwen die doen alsof ze oud zijn).

Deze woning heeft ook een open plattegrond en een grote vide. Zowel horizontaal als verticaal zijn er hierdoor zichtlijnen waardoor het hele volume in een keer te overzien is. Hierdoor krijgt het huis een prettige ruimtebeleving.
Gezien de landelijke context waar dit huis moet komen heb ik voor een klassiek archetype gekozen met een symmetrisch zadeldak.

Daarbij wilden wij een architectuur waarbij niet het huis bepaald hoe je het in moet richten maar dat je dit afhankelijk van de tijd in het jaar makkelijk aan kan passen. Met deze plattegrond kan je alle kanten op met de inrichting, als je gasten hebt kan je meer privacy waarborgen, is het winter dan creëer je een sluis bij de voordeur.

Het kavel is op het noorden georiënteerd. Dit is niet optimaal voor de bezonning. Aan de achterzijde heeft de woning een prachtig vrij uitzicht. Daarom heb ik toch gekozen om glas op het noorden te plaatsen. De zuidgevel bestaat vrijwel geheel uit glas. Hiervoor zijn lamellen geplaatst zodat de zomerzon wordt tegengehouden en de winterzon er tussendoor kan schijnen.

Strobalenbouw:
Waarom hebben we voor strobalenbouw gekozen?

De voordelen:
-licht
-goedkoop
-snel
-duurzaam, stro is een herwinbaar materiaal
-prettig binnenklimaat
-gemakkelijk te bouwen, ook zonder ervaring.
-zeer hoge isolatiewaarde

Enkele nadelen:
-De wanden zijn erg dik, maar dit is in Tsjechië eerder regel dan uitzondering.
-De wanden moeten beschermd zijn tegen het inkruipen van muizen en andere dieren.
-Voorzichtigheid is geboden met vocht. Langdurig nat zijn van een constructie zal tot rotten leiden.

Enkele hardnekkige misverstanden die ik bij deze ook graag uit de wereld wil helpen:
-Een strobalenhuis is niet brandgevaarlijker dan elk ander houten huis. Als het stro goed ingepakt zit in een stuclaag kan het haast geen vlam vatten. Daarbij is het zo compact dat er onvoldoende zuurstof is om goed te kunnen branden. Hier is onderzoek naar gedaan en er zijn Europese normbladen voor beschikbaar.
-Stro bevat geen voedingsstoffen voor muizen en andere knaagdieren. Stro kan wel als nestmateriaal worden gebruikt, daarvoor moeten wel voorzieningen worden getroffen.

De woning bestaat uit een houten skelet dat wordt ingevuld met strobalen.
De strobalen worden aan de binnenkant voorzien van een laag leemstuc van ongeveer 4 cm dik. De buitenzijde wordt afgewerkt met een damp-open folie met daaroverheen een fijnmazig gaas en uiteindelijk afgewerkt met Eternit golfplaten. Aanvankelijk wilden we metalen platen, maar dat was niet toegestaan i.v.m. de geluidsoverlast bij regen.

Licht bouwen komt in Tsjechië weinig voor. Het hebben van zware muren is vaak wenselijk bij een landklimaat. Zo blijft het zomers lang koel en is de temperatuur ’s winters makkelijk constant te houden. Het betekend wel dat er de hele winter gestookt moet worden om de koude uit de muren te krijgen. Bij niet-permanente bewoning kan een lichte bouwwijze sterk in het voordeel werken omdat dit in enkele uren behaaglijk te stoken is i.p.v. in enkele dagen.

Duurzaam bouwen houdt ook in dat er zo min mogelijk energie wordt verspild. Dit begint door materialen te kiezen die locaal voor handen zijn. In onze regio is veel akkerbouw met graan, dus stro is ruim voor handen. Ook is de regio bosrijk waardoor er voornamelijk constructiehout uit de streek zal worden gehaald.

Het is wel raadzaam om een licht huis zodanig te ontwerpen dat het in de zomer niet te snel opwarmt. Dit kan door directe zoninstraling zoveel mogelijk te voorkomen. Het isolatiepakket houdt de warmte verder ook goed buiten.

Over ons:

Wij zijn gewoon net als de meeste mensen op dit forum gewoon een keer naar Tsjechië op vakantie geweest en daarna verknocht geraakt aan het land. We kwamen er al snel achter dat de bouwgrond nog betaalbaar is. Aangezien ik graag een eigen huis wil ontwerpen en bouwen was de knoop snel doorgehakt.
 

Bijlagen

  • presentatie slavce_01.jpg
    presentatie slavce_01.jpg
    38,2 KB · Bekeken: 17
  • presentatie slavce_02.jpg
    presentatie slavce_02.jpg
    42,9 KB · Bekeken: 11
  • presentatie slavce_03.jpg
    presentatie slavce_03.jpg
    41,2 KB · Bekeken: 9
  • presentatie slavce_04.jpg
    presentatie slavce_04.jpg
    16,5 KB · Bekeken: 9
  • presentatie slavce_05.jpg
    presentatie slavce_05.jpg
    49,7 KB · Bekeken: 11
  • presentatie slavce_07.jpg
    presentatie slavce_07.jpg
    50 KB · Bekeken: 12
  • presentatie slavce_10.jpg
    presentatie slavce_10.jpg
    43,8 KB · Bekeken: 10
Bovenaan