Onkruid in het gras bestrijden... hoe doe je dat?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Probleem in Nederland is dat de wetgeving elk jaar verandert en dan mn verscherpt. Wat men een paar jaar geleden gebruikte kan nu opeens niet meer verkrijgbaar zijn (en in sommige gevallen ook terecht)!:wijs:

Dus tips die hier geven worden kunnen inmiddels alweer achterhaald zijn.:denk:
Klopt, lees maar:

Onkruidverdelger Roundup mogelijk kankerverwekkend

Bewerkt door redactie Volkskrant - 21 maart 2015 - Bron: AP

Glyfosaat, een van 's werelds populairste onkruidverdelgers, is mogelijk kankerverwekkend. De afdeling voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie houdt er rekening mee dat industrieel gebruik van het middel, zoals in de grootschalige landbouw, gevaarlijk is.


Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) acht gebruik van het middel, bekend onder de merknaam Roundup, door tuinierende particulieren echter niet riskant.

Het IARC maakte donderdag in het tijdschrift The Lancet Oncology bekend glyfosaat voortaan aan te merken als mogelijk kankerverwekkend. Dat is in rangorde van zorgelijkheid de tweede categorie. Onder meer anabole steroïden en werk in wisseldiensten vallen in dezelfde groep.

Landarbeiders
Er is 'beperkt bewijs' dat de onkruidverdelger bij mensen non-Hodgkin-lymfklierkanker kan veroorzaken. Inmiddels is al overtuigender bewezen dat ratten en muizen door blootstelling aan glyfosaat verschillende vormen van kanker kunnen ontwikkelen. Volgens het IARC is het middel aangetroffen in het bloed van landarbeiders, wat aantoont dat het door het lichaam wordt opgenomen. Het agentschap maakt zich vooral zorgen over mensen die dagelijks met glyfosaat werken.

Roundup
Monsanto, de fabrikant van Roundup, is het hartgrondig oneens met het besluit van het IARC. 'Elk voorgeschreven gebruik van glyfosaat is onschadelijk voor de gezondheid', aldus woordvoerder Phil Miller in een reactie.

In Nederland mag Roundup vanaf einde dit jaar niet meer aan particulieren verkocht worden.
 
Stof in onkruidverdelger niet kankerverwekkend

Bron: nu.nl - 15 maart 2017

Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is niet kankerverwekkend. Dat heeft het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) woensdag geoordeeld.

Wel kan het ernstig oogletsel veroorzaken en is het giftig voor al het leven in het water.

De kans dat de omstreden basisstof, onder meer verwerkt in de veelgebruikte verdelger Roundup, op de markt blijft in de EU lijkt door dit oordeel te zijn toegenomen. De Europese Commissie zei in juni het middel voorlopig toe te staan tot ECHA een wetenschappelijk oordeel had geveld. Een besluit over verlenging van de vergunning wordt later dit jaar verwacht.

Het gebruik in parken, speelplaatsen en tuinen moet sowieso worden geminimaliseerd, evenals het sproeien op akkers vlak voordat wordt geoogst. Een verbod stuit op verzet van de agrarische sector, die stelt dat de voedselvoorziening in gevaar komt zonder glyfosaat.

Bijval
De Wereldgezondheidsorganisatie oordeelde eerder dat glyfosaat waarschijnlijk wel kankerverwekkend is. De Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA zei juist van niet en krijgt nu bijval van ECHA.

Volgens Greenpeace veegt ECHA al het wetenschappelijke bewijs dat glyfosaat kanker kan veroorzaken onder het tapijt, met een beroep op studies die producenten hebben besteld. ,,Als de EU geen besluiten wil nemen op basis van wetenschap, zullen mensen en het milieu de proefkonijnen van de chemische industrie blijven.''

Greenpeace wil het middel van de markt hebben en werkt met andere actiegroepen en milieuorganisaties aan een Europees burgerinitiatief om het verboden te krijgen. De helft van de benodigde miljoen handtekeningen is inmiddels binnen.

Onbetwist
Voedselwaakhond foodwatch wil dat de Wereldgezondheidsorganisatie snel reageert op het oordeel van ECHA. "Als de WHO bij het standpunt blijft dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is, moet de EU glyfosaat gelijk van de markt halen. Europese wetgeving bepaalt immers dat alleen onbetwist veilige stoffen mogen worden toegelaten'", aldus de organisatie.
 
Bovenaan